ALMÁS ZSEMLEFELFÚJTHozzávalók: 6 zsemle, 3/4 l tej, 1 csomag vaníliás cukor, 1 tojás, 5 dkg vaj, fél kg alma, 1 kávéskanál törött fahéj és 10 dkg cukor.A zsemléket kettévágjuk és leöntjük meleg tejjel. Az elázott zsemléket kinyomjuk és elkeverjük a tojással, az olvasztott vajjal meg a vaníliás cukorral. Az almát lehámozzuk, megreszeljük és összekeverjük a törött fahéjjal meg a 10 dkg cukorral. Kikent, zsemlemorzsával meghintett kerek formába beletesszük a zsemlemassza felét. Rászórjuk az összekevert almát és betakarjuk a maradék zsemlével. Bemelegített sütőben sütjük. Megcukrozzuk, felszeleteljük és tálaljuk.ALMÁS ZSEMLEFELFÚJT DIÓVALHozzávalók: 5 zsemle, 6 dl tej, 6 dkg vaj, 1 evőkanál rum, 1 tojás, 1 csomag vaníliás cukor, fél kg alma, 8 dkg cukor, 8 dkg dió és 8 dkg mazsola.A zsemléket kettévágjuk és leöntjük meleg tejel. Az elázott zsemlét kinyomkodjuk, hozzáadjuk az olvasztott vajat, a rumot, tojást, vaníliás cukrot és jól összekeverjük. A hámozott és reszelt almát összekeverjük a cukorral, őrölt dióval meg a tisztított mazsolával. Kerek tálat vagy lábast kikenünk vajjal, megszórjuk zsemlemorzsával és az adag felét beletesszük. Rászórjuk az almát és betakarjuk a maradék zsemlével. Bemelegített sütőben sütjük. Meghintjük porcukorral és tálaljuk.BARACKOS ZSEMLEFELFÚJTHozzávalók: 7 zsemle, fél l tej, 2 tojássárgája, 8 dkg porcukor, 3 dkg vaj, érett barack és 2 csomag vaníliás cukor.A zsemlét szeletekre vágjuk. A tejben elkavarjuk a tojássárgáját, a cukrot, az olvasztott vajat és ráöntjük a zsemleszeletekre. Az érett barackot kettévágjuk, kimagozzuk és meghintjük vaníliás cukorral. A beáztatott zsemle felét kikent, lisztezett kerek formába tesszük, megrakjuk barackkal és betakarjuk a maradék zsemlével. Bemelegített sütőben sütjük. Jól meghintjük porcukorral.CSERESZNYÉS ZSEMLEFELFÚJTHozzávalók: 6 zsemle, 3 dl tej, 5 dkg vaj, 6 dkg porcukor, 1 tojás, 1 csomag vaníliás cukor és cseresznye.A zsemlét szeletekre vágjuk. A tejben elkeverjük az olvasztott vajat, cukrot, tojást meg a vaníliás cukrot és ráöntjük a zsemlére. Közben kimagozzuk a cseresznyét. Kerek formát kikenünk, meglisztezünk, beleöntjük az elázott zsemle felét, jól megrakjuk érett cseresznyével és betakarjuk a maradék zsemlével. Erősen bemelegített sütőben sütjük és porcukorral meghintve tálaljuk.SZILVÁS ZSEMLEFELFÚJTUgyanúgy készítjük, mint a cseresznyés zsemlefelfújtat, csakhogy cseresznye helyett jó érett szilvát veszünk hozzá. A szilvát őrölt szegfűszeggel és fahéjas cukorral hintjük meg.TÚRÓS ZSEMLEFELFÚJTHozzávalók: 7 zsemle, 3/4 l tej, 2 tojássárgája, 2 tojásfehérje, 4 dkg vaj, 2 dkg porcukor, 35 dkg túró, 5 dkg mazsola, 8 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor és 1 tojás.A zsemléket kettévágjuk és leöntjük langyos tejjel. Az elázott zsemlét kinyomkodjuk és a tojássárgájával, puhított vajjal meg a 2 dkg porcukorral jól összekeverjük. A keményre vert habot hozzákeverjük a zsemléhez. A túrót áttörjük és hozzákeverjük a tisztított mazsolát, a 8 dkg cukrot, vaníliás cukrot meg a tojást. Kikent, zsemlemorzsával meghintett kerek formába beletesszük a zsemle felét. Rátesszük a túrós keveréket és betakarjuk a zsemle másik felével. Bemelegített sütőben sütjük. A félig sült felfújt tetejére tehetünk cukorral felvert tojáshabot és azután a sütést befejezzük.REBARBARÁS ZSEMLEFELFÚJTHozzávalók: 7 zsemle, 4 dl tej, 7 dkg vaj, 7 dkg porcukor,2 tojás, fél kg hámozott rebarbara, 15 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor és egy kevés törött fahéj.A zsemléket vékony szeletekre vágjuk. Forró tejben elkeverjük a vajat, és felolvasztjuk. Amikor kihűlt, a langyos tejhez hozzáadjuk a 7 dkg porcukrot, a két tojást és jól összekeverjük. Az így elkészített tejet ráöntjük a felszeletelt zsemlékre és rövid ideig állni hagyjuk. A meghámozott, megmosott és kockákra vágott rebarbarát meghintjük porcukorral (15 dkg), a vaníliás cukorral, a törött fahéjjal és alaposan összekeverjük. Egy kerek formát kikenünk, meghintjük zsemlemorzsával és az előkészített zsemleszeletek felét rárakjuk. Rászórjuk a rebarbarát és betakarjuk a zsemleszeletek maradékával. Előre bemelegített sütőben sütjük. A megsült zsemlefelfújtat meghintjük porcukorral, felszeleteljük és tálaljuk. |