ALMÁS  ZSEMLEFELFÚJT

Hozzávalók: 6 zsemle, 3/4 l tej, 1 csomag vaníliás cukor, 1 tojás, 5 dkg vaj, fél kg alma, 1 kávéskanál törött fahéj és 10 dkg cukor.

A zsemléket kettévágjuk és leöntjük meleg tejjel. Az elázott zsemlé­ket kinyomjuk és elkeverjük a tojással, az olvasztott vajjal meg a va­níliás cukorral. Az almát lehámozzuk, megreszeljük és összekeverjük a törött fahéjjal meg a 10 dkg cukorral. Kikent, zsemlemorzsával meg­hintett kerek formába beletesszük a zsemlemassza felét. Rászórjuk az összekevert almát és betakarjuk a maradék zsemlével. Bemelegített sütő­ben sütjük. Megcukrozzuk, felszeleteljük és tálaljuk.

ALMÁS  ZSEMLEFELFÚJT  DIÓVAL

Hozzávalók: 5 zsemle, 6 dl tej, 6 dkg vaj, 1 evőkanál rum, 1 tojás, 1 csomag vaníliás cukor, fél kg alma, 8 dkg cukor, 8 dkg dió és 8 dkg mazsola.

A zsemléket kettévágjuk és leöntjük meleg tejel. Az elázott zsemlét kinyomkodjuk, hozzáadjuk az olvasztott vajat, a rumot, tojást, vaníliás cukrot és jól összekeverjük. A hámozott és reszelt almát összekeverjük a cukorral, őrölt dióval meg a tisztított mazsolával. Kerek tálat vagy lábast kikenünk vajjal, megszórjuk zsemlemorzsával és az adag felét beletesszük. Rászórjuk az almát és betakarjuk a maradék zsemlével. Bemelegített sütőben sütjük. Meghintjük porcukorral és tálaljuk.

BARACKOS ZSEMLEFELFÚJT

Hozzávalók: 7 zsemle, fél l tej, 2 tojássárgája, 8 dkg por­cukor, 3 dkg vaj, érett barack és 2 csomag vaníliás cukor.

A zsemlét szeletekre vágjuk. A tejben elkavarjuk a tojássárgáját, a cukrot, az olvasztott vajat és ráöntjük a zsemleszeletekre. Az érett barackot kettévágjuk, kimagozzuk és meghintjük vaníliás cukorral. A be­áztatott zsemle felét kikent, lisztezett kerek formába tesszük, megrakjuk barackkal és betakarjuk a maradék zsemlével. Bemelegített sütőben süt­jük. Jól meghintjük porcukorral.

CSERESZNYÉS   ZSEMLEFELFÚJT

Hozzávalók: 6 zsemle, 3 dl tej, 5 dkg vaj, 6 dkg porcukor, 1 tojás, 1 csomag vaníliás cukor és cseresznye.

A zsemlét szeletekre vágjuk. A tejben elkeverjük az olvasztott vajat, cukrot, tojást meg a vaníliás cukrot és ráöntjük a zsemlére. Közben ki­magozzuk a cseresznyét. Kerek formát kikenünk, meglisztezünk, beleöntjük az elázott zsemle felét, jól megrakjuk érett cseresznyével és be­takarjuk a maradék zsemlével. Erősen bemelegített sütőben sütjük és porcukorral meghintve tálaljuk.

SZILVÁS  ZSEMLEFELFÚJT

Ugyanúgy készítjük, mint a cseresznyés zsemlefelfújtat, csakhogy cseresznye helyett jó érett szilvát veszünk hozzá. A szilvát őrölt szegfű­szeggel és fahéjas cukorral hintjük meg.

TÚRÓS ZSEMLEFELFÚJT

Hozzávalók: 7 zsemle, 3/4 l tej, 2 tojássárgája, 2 tojás­fehérje, 4 dkg vaj, 2 dkg porcukor, 35 dkg túró, 5 dkg mazsola,  8 dkg porcukor,   1 csomag   vaníliás cukor és 1 tojás.

A zsemléket kettévágjuk és leöntjük langyos tejjel. Az elázott zsem­lét kinyomkodjuk és a tojássárgájával, puhított vajjal meg a 2 dkg porcukorral jól összekeverjük. A keményre vert habot hozzákeverjük a zsemléhez. A túrót áttörjük és hozzákeverjük a tisztított mazsolát, a 8 dkg cukrot, vaníliás cukrot meg a tojást. Kikent, zsemlemorzsával meghintett kerek formába beletesszük a zsemle felét. Rátesszük a túrós keveréket és betakarjuk a zsemle másik felével. Bemelegített sütőben sütjük. A félig sült felfújt tetejére tehetünk cukorral felvert tojáshabot és azután a sütést befejezzük.

REBARBARÁS   ZSEMLEFELFÚJT

Hozzávalók: 7 zsemle, 4 dl tej, 7 dkg vaj, 7 dkg porcukor,2 tojás,   fél  kg  hámozott  rebarbara,  15 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor és egy kevés törött fahéj.

A zsemléket vékony szeletekre vágjuk. Forró tejben elkeverjük a vajat, és felolvasztjuk. Amikor kihűlt, a langyos tejhez hozzáadjuk a 7 dkg porcukrot, a két tojást és jól összekeverjük. Az így elkészített tejet ráöntjük a felszeletelt zsemlékre és rövid ideig állni hagyjuk. A meghámozott, megmosott és kockákra vágott rebarbarát meghintjük porcukorral (15 dkg), a vaníliás cukorral, a törött fahéjjal és alaposan összekeverjük. Egy kerek formát kikenünk, meghintjük zsemlemorzsával és az előkészített zsemleszeletek felét rárakjuk. Rászórjuk a rebarbarát és betakarjuk a zsemleszeletek maradékával. Előre bemelegített sütőben sütjük. A megsült zsemlefelfújtat meghintjük porcukorral, felszeleteljük és tálaljuk.