ZÖLDSÉGKÖRETEK

Egy egyszerű hirtelensült, rostonsült vagy bordaszelet igazi élvezetét a hozzáadott kellemes ízű zöldségkörítés adja. Próbáljuk ki a káposztát egy kis borókabogyóval, illatos mentával vagy köménnyel;

Sikeresen meg fogjuk győzni a család fiatalabb tagjait, hogy a káposzta igenis finom étel! S kétségtelen, hogy értékelni fogják a fűszerezett tészták különös ízeit és a tárkonnyal töltött gombafejek újdonságát is. De egy fűszeres fehér mártás sokat javíthat olyan zöldségek ízén is, mint a póréhagyma, a karalábé vagy az édeskömény hajtása, gyöktörzse.

Fűszeres padlizsán

Hozzávalók (4 személyre):2 nagy padlizsán,1 evőkanál olívaolaj,1 kávéskanál köménymag1kávéskanál édesköménymag,45 dkg paradicsom meghámozva,és felvágva,1 kb. 2,5 cm hosszú friss gyömbér reszelve, 4 gerezd összezúzott fokhagyma, 1 kávéskanál őrölt koriander,1 kávéskanál őrölt kardamom,2 és 3/4 dl víz,só, feketebors

Köret:friss korianderlevelek

1. Mossuk meg a padlizsánokat, távolítsuk el a szárukat, és vágjuk ujjnyi vastagságú szeletekre; majd süssük olajban, amíg megbarnulnak (kb. 5 perc). Csöpögtessük le a megsült szeleteket szűrőpapíron.

2. Süssük a kömény- és édesköménymagvakat állandóan kevergetve kb. 2 percig, amíg egy árnyalattal sötétebbek lesznek. Keverjük bele a felvágott paradicsomot, a reszelt gyömbért, az összezúzott fokhagymát, a koriandert,a kardamomot, és engedjük fel vízzel. Főzzük lassú tűzön, amíg besűrűsödik (kb. 20 perc).

3. Helyezzük vissza, és forrósítsuk át a szószban óvatosan forgatva a padlizsánszeleteket. Ha kész, korianderleveleket adjunk melléjük.


Sült káposzta borókabogyóval

Hozzávalók (4-6 személyre):70 dkg fehérkáposzta, 1 evőkanál olívaolaj, 1 vékonyra szeletelt vöröshagyma,1 gerezd összezúzott fokhagyma, 8 db összezúzott borókabogyó, só, feketebors


1. Melegítsük elő a sütőt 200 °C-ra.

2. Szedjük le és tegyük félre a káposzta külső leveleit, és vágjuk ki a torzsáját. Daraboljuk fel apróra a káposztát, és öblítsük le egy szűrőben. Jól szárítsuk meg.

3. Forrósítsuk fel az olajat egy tűzálló edényben, és dinszteljük meg benne óvatosan a vörös- és fokhagymát, amíg megpuhulnak (kb. 10 perc). Rakjuk bele a borókabogyókat, majd a káposztát, és keverjük az egészet jól össze. ízesítsük sóval, borssal.

4. Fedjük le egy jól záró fedővel, és kb. 35 percig főzzük. Figyeljünk oda, hogy a káposzta jól átfőjön, de még ropogós maradjon.


Paszternákpüré sóskalevéllel

Hozzávalók (6 személyre):45 dkg paszternák meghámozva és nagy darabokra vágva,kb. 36 db sóskalevél,5 dkg vaj,2 dkg liszt,2 és 3/4 dl tej,1 tojásfehérje és -sárgája,különválasztva,1 evőkanál apróra vágott,snidling,só, feketebors

1. Tegyük a paszternákot egy serpenyőbe, fedjük le, és süssük lassú tűzön, amíg megpuhul (kb. 20 perc).

2. Melegítsük elő 190 °C-ra a sütőt.

3. Mártsunk bele minden egyes sóskalevelet egy pillanatra forrásban levő vízbe. Ezután béleljük ki velük 6 db tűzálló tál alját és oldalát (kb. 6 levelet számolva egy edényre).

4. Ha megsült a paszternák, csöpögtessük le, és paszírozzuk át finom pürévé.

5. Olvasszuk meg a vajat egy serpenyőben, adjuk hozzá a lisztet, és állandó keverés mellett főzzük, amíg sima nem lesz (2 perc). Fokozatosan engedjük fel tejjel, és lassú tűzön addig keverjük, amíg besűrűsödik (2 perc).

6. Üssük bele a tojássárgáját a mártásba, a fehérjét pedig verjük kemény habbá.

7. Keverjük össze a mártást a paszternákpüré vei. Tegyük bele a snidlinget. és ízesítsük. Óvatosan forgassuk bele a tojásfehérjét.

8. Osszuk szét és rétegezzük a kapott masszát a 6 tálba, majd helyezzük őket egy mély, forró vízzel félig töltött tepsibe.

9. Süssük kb. 50 percig, amíg aranysárga lesz és megdagad. Forrón tálaljuk.

Főzelékkömény rokfort mártásban

Hozzávalók (4 személyre):4 gumó főzelékkömény

A mártáshoz: 2 dkg vaj,2,5 dkg finom liszt,2 és 3/4 dl tejben elkevert
édeskömény-sűrítmény,7,5 dkg reszelt Rokfort sajt,feketebors,1 evőkanál joghurt

A tetejére:1 evőkanál apróra vágott,petrezselyemzöldje,1 evőkanál apróra vágott édeskömény-levél

1. Felezzük el hosszában a főzelékkömény-gumókat, majd helyezzük serpenyőbe és töltsük fel vízzel. Forraljuk fel, majd főzzük lassú tűzön, amíg megpuhul (kb. 15-20 perc). Csöpögtessük le a gumókat és tegyünk félre kb. 1,5 dl-nyit a léből.

2. A mártáshoz olvasszuk meg a vajat, tegyük bele a lisztet és addig főzzük, amíg sima nem lesz (kb. 2 perc). Adjuk hozzá apránként a tejet és az édeskömény-sűrítményt, majd állandó keverés mellett főzzük lassú tűzön, amíg sima és sűrű nem lesz.

3. Adjuk hozzá a reszelt sajtot, és ízesítsük feketeborssal. Ügyeljünk,nehogy felforrjon a mártás! Öntsük bele a joghurtot, és állandó keverés mellett főzzük néhány percig kis lángon.

4. Tegyük a főzelékkömény-gumókat egy tálra és öntsük le a Rokfort mártással. Díszítsük petrezselyemzölddel és édeskömény-levéllel.



Amit rendszersen csinálok,tésztára,húsok mellé,vagy csak egy szelet pirítósra az a PESTO