ZÖLDSÉGKÖRETEK
Egy
egyszerű hirtelensült, rostonsült vagy bordaszelet
igazi
élvezetét a
hozzáadott kellemes ízű
zöldségkörítés adja.
Próbáljuk ki a káposztát
egy kis borókabogyóval, illatos
mentával vagy
köménnyel;
Sikeresen
meg fogjuk győzni a család fiatalabb tagjait, hogy a
káposzta igenis
finom étel! S kétségtelen, hogy
értékelni fogják a fűszerezett
tészták
különös ízeit és a
tárkonnyal
töltött gombafejek
újdonságát is. De egy
fűszeres fehér mártás sokat
javíthat olyan
zöldségek ízén is, mint a
póréhagyma, a karalábé vagy
az
édeskömény hajtása,
gyöktörzse.
Fűszeres
padlizsán
Hozzávalók
(4
személyre):2 nagy padlizsán,1 evőkanál
olívaolaj,1 kávéskanál
köménymag1kávéskanál
édesköménymag,45 dkg paradicsom
meghámozva,és felvágva,1 kb. 2,5 cm
hosszú
friss gyömbér
reszelve, 4 gerezd
összezúzott fokhagyma, 1
kávéskanál
őrölt koriander,1 kávéskanál
őrölt
kardamom,2 és 3/4 dl víz,só, feketebors
Köret:friss
korianderlevelek
1.
Mossuk meg a padlizsánokat, távolítsuk
el a szárukat, és vágjuk ujjnyi
vastagságú szeletekre; majd
süssük olajban, amíg megbarnulnak (kb. 5
perc). Csöpögtessük le a megsült
szeleteket szűrőpapíron.
2. Süssük
a kömény- és
édesköménymagvakat
állandóan kevergetve kb. 2 percig,
amíg
egy árnyalattal sötétebbek lesznek.
Keverjük
bele a felvágott
paradicsomot, a reszelt gyömbért, az
összezúzott fokhagymát, a
koriandert,a kardamomot, és engedjük fel
vízzel.
Főzzük
lassú tűzön, amíg besűrűsödik
(kb. 20 perc).
3.
Helyezzük vissza, és
forrósítsuk át a szószban
óvatosan forgatva a
padlizsánszeleteket. Ha kész, korianderleveleket
adjunk melléjük.
Sült
káposzta borókabogyóval
Hozzávalók
(4-6 személyre):70 dkg fehérkáposzta,
1
evőkanál olívaolaj, 1 vékonyra
szeletelt vöröshagyma,1 gerezd
összezúzott fokhagyma, 8 db
összezúzott borókabogyó,
só, feketebors
1. Melegítsük elő a sütőt 200
°C-ra.
2.
Szedjük le és tegyük félre a
káposzta külső leveleit, és
vágjuk ki a
torzsáját. Daraboljuk fel apróra a
káposztát, és
öblítsük le egy
szűrőben. Jól szárítsuk meg.
3.
Forrósítsuk fel az olajat egy
tűzálló edényben, és
dinszteljük meg benne óvatosan a
vörös- és
fokhagymát, amíg megpuhulnak (kb. 10 perc).
Rakjuk bele a
borókabogyókat, majd a
káposztát, és keverjük az
egészet jól össze.
ízesítsük sóval, borssal.
4. Fedjük le egy
jól záró
fedővel, és kb.
35 percig főzzük. Figyeljünk oda, hogy a
káposzta jól átfőjön, de
még
ropogós maradjon.
Paszternákpüré
sóskalevéllel
Hozzávalók
(6
személyre):45 dkg paszternák
meghámozva és
nagy darabokra vágva,kb. 36 db
sóskalevél,5 dkg
vaj,2 dkg liszt,2 és 3/4 dl tej,1
tojásfehérje
és
-sárgája,különválasztva,1
evőkanál apróra
vágott,snidling,só,
feketebors
1. Tegyük a
paszternákot egy serpenyőbe,
fedjük le,
és süssük lassú tűzön,
amíg
megpuhul (kb. 20 perc).
2.
Melegítsük elő 190 °C-ra a
sütőt.
3.
Mártsunk bele minden egyes sóskalevelet egy
pillanatra
forrásban levő
vízbe. Ezután béleljük ki
velük 6 db
tűzálló tál alját
és oldalát
(kb.
6 levelet számolva egy edényre).
4. Ha megsült a
paszternák,
csöpögtessük le,
és paszírozzuk át finom
pürévé.
5.
Olvasszuk meg a vajat egy serpenyőben, adjuk hozzá a
lisztet, és
állandó keverés mellett
főzzük, amíg sima nem lesz (2 perc).
Fokozatosan engedjük fel tejjel, és
lassú tűzön addig keverjük,
amíg
besűrűsödik (2 perc).
6. Üssük bele
a
tojássárgáját a
mártásba, a fehérjét pedig
verjük
kemény habbá.
7. Keverjük
össze a mártást a
paszternákpüré vei. Tegyük bele
a snidlinget.
és ízesítsük.
Óvatosan forgassuk bele a
tojásfehérjét.
8. Osszuk szét
és rétegezzük
a kapott
masszát a 6 tálba, majd helyezzük őket
egy
mély, forró vízzel félig
töltött
tepsibe.
9. Süssük kb.
50 percig, amíg
aranysárga lesz és megdagad. Forrón
tálaljuk.
Főzelékkömény
rokfort mártásban
Hozzávalók
(4 személyre):4 gumó
főzelékkömény
A
mártáshoz: 2 dkg vaj,2,5 dkg finom liszt,2
és 3/4 dl tejben elkevert
édeskömény-sűrítmény,7,5
dkg reszelt Rokfort sajt,feketebors,1 evőkanál joghurt
A tetejére:1
evőkanál
apróra vágott,petrezselyemzöldje,1
evőkanál
apróra vágott
édeskömény-levél
1.
Felezzük el hosszában a
főzelékkömény-gumókat, majd
helyezzük
serpenyőbe és töltsük fel
vízzel. Forraljuk fel, majd főzzük lassú
tűzön, amíg megpuhul (kb. 15-20 perc).
Csöpögtessük le a gumókat
és
tegyünk félre kb. 1,5 dl-nyit a léből.
2. A
mártáshoz olvasszuk meg
a vajat, tegyük bele a lisztet és addig
főzzük, amíg sima nem lesz (kb.
2 perc). Adjuk hozzá apránként a tejet
és az
édeskömény-sűrítményt,
majd állandó keverés mellett
főzzük lassú tűzön, amíg sima
és sűrű nem
lesz.
3. Adjuk hozzá a
reszelt sajtot, és
ízesítsük feketeborssal.
Ügyeljünk,nehogy felforrjon a
mártás! Öntsük bele a
joghurtot, és
állandó keverés mellett
főzzük néhány percig kis
lángon.
4. Tegyük a
főzelékkömény-gumókat egy
tálra
és öntsük le a Rokfort
mártással.
Díszítsük petrezselyemzölddel
és
édeskömény-levéllel.
Amit rendszersen
csinálok,tésztára,húsok mellé,vagy
csak egy szelet pirítósra az a PESTO
|