Vigyázzon! A hétvégén támad a csendes gyilkos

2010. június 9.


A következő napokban akár többmillióan is közvetett, vagy közvetlen életveszélybe kerülhetnek. Noha a meleg általában tágítja az ereket, a magas vérnyomásban szenvedők fokozott kockázatnak vannak kitéve hőség idején. Több mint 2 millió hipertóniásnál súlyosbodhatnak a tünetek a szokatlan melegben, a szélütés és a szívroham kialakulásának is nő az esélye - olvasható a Magyar Hypertónia Társaság felhívásában

A lakosság döntő többsége nincs kellőképpen felkészülve a következő napok szokatlan időjárására, pedig a forróság nemcsak kellemetlen, de - főként a krónikus betegeknél - akár halált is okozhat. Jóllehet, a melegben tágulnak az erek, csökken a vérnyomás, mégis komoly veszélyben vannak ilyenkor a hipertóniások. A magasvérnyomás-betegségben szenvedőknél oly annyira súlyosbodhatnak a tünetek, hogy szívroham vagy szélütés alakulhat ki náluk, ha nem elég óvatosak.

A következő napokban a "regisztrált" betegeknél is nagyobb veszély leselkedik azokra, akiknél ugyan korábban jelentkeztek már a hipertónia tünetei, mégsem fordultak orvoshoz. A magas vérnyomás halálos szövődményei ugyanis gyakran (például a hőségben) minden előjel nélkül jelentkeznek, ezért is nevezik a betegséget "csendes gyilkosnak".

A szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy az utazások, nyaralások alkalmával se feledkezzenek meg az érintettek a betegségükről, ekkor is tudatosan törődjenek magukkal, mivel a stroke és a szívroham nem utazik nyári szabadságra.

A szélütés (gutaütés) olyan betegség, ami alattomosan, tünetek nélkül érkezik, és súlyos következményekkel is járhat: 10 szélütésen átesett beteg közül 9 soha nem lesz képes többet úgy élni, mint az agyi érkatasztrófa előtt.

A stroke kialakulásának kockázata azonban a magas vérnyomás megfelelő kordában tartásával csökkenthető! Mindösszesen 2 Hgmm-nyi vérnyomáscsökkentés már 10 százalékkal mérsékli a bekövetkezés kockázatát.

A nyári hónapokban – különösen az utazások, nyaralások alkalmával – gyakorta háttérbe szorul a rendszeres és megfelelő kezelés, illetve a korábban már kialakított helyes étkezési szokások betartása éppen ezért a Magyar Hypertónia Társaság fokozott óvatosságra inti a betegeket.

privatbankar.hu

*********************

10 hatékony tipp magas vérnyomás ellen

Magyarországon a felnőttek 16-20 százaléka, a 60 éven felüliek több mint fele magas vérnyomás betegségben szenved, ám sokan alig tudnak valamit a problémáról.

Tény, hogy a magasvérnyomás-betegségre való hajlam közel 40 százalékban meghatározott a génekben. De az, hogy ez felnőttkorban meg is jelenjen, erősen függ azoktól a kockázati tényezőktől, amelyek jórészt az akaratunktól függenek. Ilyenek a dohányzás, a stressz, mozgásszegény életmód, a koleszterinszint, a fokozott sófogyasztás, illetve a cukorbetegség - olvasható az orvostkeresek.hu közleményében.

A magas vérnyomás növeli a szívinfarktus és a stroke kockázatát, éppúgy, mint az aneurizmáét vagy a veseelégtelenségét. Jó hír, hogy a vérnyomás természetes módszerekkel is csökkenthető, amelyek közül az elsődleges a testtömeg csökkentése. Nagyon határozott összefüggés van ugyanis a túlsúly és a magas vérnyomás közt, és bizonyított tény, hogy már 5 kiló fogyás is csökkenti a magas értékeket – tájékoztat dr. Babai László, az Oxygen Medical prevenciós szakértője.

1. Intenzív mozgás
A magas vérnyomással élőknek már a rendszeresen végzett jó tempós séta is képes lejjebb vinni az értékeit. A rendszeres testmozgás hatására a szív hatékonyabban képes felhasználni az oxigént, így nem szükséges olyan erősen dolgoznia, hogy pumpálhassa a vért. Legalább 30 perces mozgás javasolt a hét legtöbb napján olyan intenzitással, hogy megizzadjunk.

2. Mélyebb légzés

A lassabb, mélyebb lélegzés és a meditatív gyakorlatok, mint a jóga, a csikung vagy a tai-csi, csökkentik a stresszhormonok szintjét, amelyek máskülönben serkentik a vese enzimjét, a renint, amely vérnyomás növekedést eredményez. Reggel és este is érdemes 5 percet szánni a mély, hasi légzésre, így a bennünk lévő feszültségek is könnyebben távoznak.

3. Káliumban gazdag ételek
Bizonyos káliumban gazdag ételek fogyasztásának növelése sok szakértő szerint része kell, hogy legyen a vérnyomáscsökkentő programnak. Ráadásul a kálium a vízháztartás -, a sav- lúg egyensúlyra, az izom- és idegsejtek működésére, a szív-, a vese és mellékvese működésére is jól hat. Gazdag káliumforrások a narancslé, a burgonya, az édesburgonya, a banán, a bab, paradicsom, a borsó és a szárított gyümölcsök.

4. Csökkentett sófogyasztás
Van néhány olyan csoport, főleg az idősebbek és azok közt, akiknek a családjában már jelen volt a magas vérnyomás, akik nagyobb valószínűséggel érzékenyen reagálnak a sófogyasztásra. Mivel nem lehet pontosan megmondani, kik tartoznak ebbe a csoportba, mindenkinek csökkenteni kellene a só bevitelét. Maximum 1500 mg-ot lenne szabad naponta fogyasztani, ami nem túl sok, tekintve, hogy fél teáskanálnyi kb. 1200 mg. Ebbe ráadásul nem csak az utánsózás számít bele, de az eleve magas sótartalmú készételek, felvágottak, chipsek is. Ideális esetben az otthoni főzés során érdemes fűszernövényekkel és más jellegzetes ízekkel helyettesíteni a sót.  

5. Keserű csoki az erekért
Az étcsokoládé olyan flavonoidokat tartalmaz, amely rugalmasabbá teszi a véredényeket. Egy tanulmány szerint a rendszeresen étcsokoládét fogyasztóknak csökkent a vérnyomásuk. A mennyiség azonban meghatározott: mindössze napi 1-2 kocka a legalább 70% kakaótartalmú édességből.

6. Óvatosan a koffeinnel
Valójában még most is viták folynak arról, befolyásolja-e a koffein a vérnyomást. Egyesek szerint nem, míg mások úgy vélik, hogy a koffein azáltal növelheti a vérnyomást, hogy kitágítja a véredényeket, és megsokszorozza a stressz hatását. Amikor ugyanis stresszhelyzetben vagyunk, a szív több vért kezd pumpálni, ami megemeli a nyomást, amely hatást a kávé, a fekete tea, a kóla és az energiaitalok csak tovább fokoznak.

7. Segít a hibiszkusz
Egy vizsgálatban megállapították, hogy azoknak, akik 3 csésze hibiszkuszteát ittak naponta, a szisztolés vérnyomás értéke 6 hét alatt 7 egységgel lejjebb ment. Azoknál, akik ugyanennyi ideig a placebó italt kortyolták, csupán 1 egységnyi csökkenést mértek. Nagy valószínűséggel a hibiszkuszban található növényi kemikáliák felelősek a hatásért – vélték a tudósok. Ráadásul hibiszkusz sok teakeverékben is megtalálható, ezért érdemes alaposan átböngészni az összetevők listáját.

8. Rövidebb munkaidő, hatékonyabb munka
Ha 41 óránál többet töltünk a munkahelyünkön hetente, 15%-kal megnő az esélyünk a magas vérnyomásra. A nyilvánvaló okok közt szerepel, hogy a túlórázás megnehezíti a mozgás és az egészséges étkezés beillesztését a napirendbe. Mivel azonban ezek elengedhetetlenek az teljes élethez, olyan gyakran kellene időt szánnunk rájuk, amilyen gyakran csak lehet. Hosszútávon megtérül az erre fordított idő és energia. Vagyis ha a munkaidőnkben koncentráltabban végezzük a feladatainkat, előbb végzünk és még egy edzést is beiktathatunk.

9. Relaxálás muzsikával
Egy vizsgálatban arra kértek 28, gyógyszerekkel beállított vérnyomású felnőttet, hogy naponta 30 percig hallgasson lágy klasszikus, kelta vagy indiai zenét, miközben lassan lélegzik. Egy hét múlva a betegek szisztolés vérnyomásértéke 3,2 ponttal csökkent, egy hónap múlva pedig már 4,4 volt a csökkenés.

10. A horkolás megszüntetése
A hangos és ki-kihagyó horkolás az egyik fő jellegzetessége az úgynevezett alvási apnoénak. Mivel pedig az ezzel járó légzéskimaradáskor a vér oxigénszintje csökken, a széndioxidszint viszont emelkedik, ennek eredményeként emelkedik az adrenalin szint is, ami emeli a vérnyomást és a pulzust Éppen ezért nem csoda, ha az apnoés páciensek közel fele magas vérnyomással is küzd. Az apnoét mindenképpen érdemes kezeltetni, hiszen a fizikai és szellemi fáradtságon kívül akár szívritmuszavart is okozhat.

privatbankar.hu

*****************

A nagy mennyiségű cukorfogyasztás növeli a magas vérnyomás kockázatát


Azok, akik hozzáadott cukor formájában sok fruktózt fogyasztanak, növelik a kockázatukat a magas vérnyomás kialakulására, derül ki a Journal of the American Society Nephrology (JASN) következõ számában megjelenõ tanulmányból.

Az eredmények arra utalnak, hogy a magas fruktóz(cukor)tartalmú ételek visszafogásával csökkenthetõ a magas vérnyomás kialakulásának veszélye.

A magas vérnyomás a leggyakoribb krónikus betegség a fejlett országokban, illetve a fõ kockázati faktora a szív-és vesebetegségek kialakulásának. A kutatók igyekeznek beazonosítani a környezeti tényezõket, és úgy látják, hogy a fruktóz lehet az egyik bûnös. A múlt században drámaian megnõtt az egyszerû cukrok fogyasztása, mellyel a feldolgozott ételek egész hadát azzal édesítik. Ezzel egyidejûleg kétségbeejtõen sok lett a magas vérnyomásban szenvedõk száma is.

Ahhoz, hogy megvizsgálhassák a megnövekedett fruktózfogyasztás vérnyomásra gyakorolt hatását, Dr. Diana Jalal, a Coloradoi Egyetem Denveri Egészségtudományi Központja (University of Colorado Denver Health Sciences Center) munkatársa és kollégái a Nemzeti Egészségügyi és Táplálkozási Felmérés (2003-2006) adatait elemezték. 4 528 felnõtt vett részt a felmérésben, 18 éven felüliek, akiknek kórelõzményében nem szerepelt magas vérnyomás. A résztvevõket az étel-és italfogyasztásukról kérdezték. Dr. Jalal csapata felfedezte, hogy azok, akik naponta 74 grammnál több fruktózt fogyasztottak, azoknál növekedett a magas vérnyomás kockázata. A 135/85 Hgmm-es értékre 26 %-kal, a 140/90 Hgmm-es értékre 30 %-kal, a 160/100 Hgmm-esre pedig 77 %-kal nõtt a kockázat. (A vérnyomás normál értéke 120/80 Hgmm körül van).

"A tanulmányunk beazonosította a magas vérnyomás egyik potenciálisan módosítható kockázati tényezõjét. A jól megtervezett, prospektív, véletlenszerû klinikai tanulmányokat azonban még be kell fejezni, hogy kiderüljön, az alacsony fruktóztartalmú étrenddel megelõzhetõ-e a magas vérnyomás és szövõdményeinek kialakulása.” – mondta Dr. Jalal.


Forrás:medipress.hu