Vigyázzon! A hétvégén támad a csendes gyilkosA következő
napokban akár
többmillióan is közvetett, vagy
közvetlen
életveszélybe kerülhetnek.
Noha a meleg általában
tágítja az ereket, a
magas vérnyomásban
szenvedők fokozott kockázatnak vannak kitéve
hőség
idején. Több mint 2
millió hipertóniásnál
súlyosbodhatnak a tünetek a szokatlan melegben, a
szélütés és a
szívroham
kialakulásának is nő az esélye -
olvasható
a
Magyar Hypertónia Társaság
felhívásában
A lakosság döntő többsége nincs kellőképpen felkészülve a következő napok szokatlan időjárására, pedig a forróság nemcsak kellemetlen, de - főként a krónikus betegeknél - akár halált is okozhat. Jóllehet, a melegben tágulnak az erek, csökken a vérnyomás, mégis komoly veszélyben vannak ilyenkor a hipertóniások. A magasvérnyomás-betegségben szenvedőknél oly annyira súlyosbodhatnak a tünetek, hogy szívroham vagy szélütés alakulhat ki náluk, ha nem elég óvatosak. A következő napokban a "regisztrált" betegeknél is nagyobb veszély leselkedik azokra, akiknél ugyan korábban jelentkeztek már a hipertónia tünetei, mégsem fordultak orvoshoz. A magas vérnyomás halálos szövődményei ugyanis gyakran (például a hőségben) minden előjel nélkül jelentkeznek, ezért is nevezik a betegséget "csendes gyilkosnak". A szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy az utazások, nyaralások alkalmával se feledkezzenek meg az érintettek a betegségükről, ekkor is tudatosan törődjenek magukkal, mivel a stroke és a szívroham nem utazik nyári szabadságra. A szélütés (gutaütés) olyan betegség, ami alattomosan, tünetek nélkül érkezik, és súlyos következményekkel is járhat: 10 szélütésen átesett beteg közül 9 soha nem lesz képes többet úgy élni, mint az agyi érkatasztrófa előtt. A stroke kialakulásának kockázata azonban a magas vérnyomás megfelelő kordában tartásával csökkenthető! Mindösszesen 2 Hgmm-nyi vérnyomáscsökkentés már 10 százalékkal mérsékli a bekövetkezés kockázatát. A nyári hónapokban – különösen az utazások, nyaralások alkalmával – gyakorta háttérbe szorul a rendszeres és megfelelő kezelés, illetve a korábban már kialakított helyes étkezési szokások betartása éppen ezért a Magyar Hypertónia Társaság fokozott óvatosságra inti a betegeket. privatbankar.hu ********************* 10 hatékony tipp magas vérnyomás ellenMagyarországon a felnőttek 16-20 százaléka, a 60 éven felüliek több mint fele magas vérnyomás betegségben szenved, ám sokan alig tudnak valamit a problémáról.Tény,
hogy a magasvérnyomás-betegségre
való hajlam közel 40
százalékban
meghatározott a génekben. De az, hogy ez
felnőttkorban meg is jelenjen,
erősen függ azoktól a kockázati
tényezőktől, amelyek
jórészt az
akaratunktól függenek. Ilyenek a
dohányzás, a stressz,
mozgásszegény
életmód, a koleszterinszint, a fokozott
sófogyasztás, illetve a
cukorbetegség - olvasható az
orvostkeresek.hu közleményében.
A
magas vérnyomás növeli a
szívinfarktus
és a stroke kockázatát,
éppúgy,
mint az aneurizmáét vagy a
veseelégtelenségét. Jó
hír, hogy a
vérnyomás természetes
módszerekkel is
csökkenthető, amelyek közül az elsődleges a
testtömeg csökkentése.
Nagyon
határozott összefüggés van
ugyanis a
túlsúly és a magas
vérnyomás
közt, és bizonyított tény,
hogy már 5 kiló fogyás
is csökkenti a magas értékeket –
tájékoztat dr. Babai
László, az Oxygen Medical prevenciós
szakértője.
1. Intenzív mozgás A
magas vérnyomással élőknek
már a rendszeresen végzett jó
tempós séta is
képes lejjebb vinni az értékeit. A
rendszeres testmozgás hatására a
szív hatékonyabban képes
felhasználni az oxigént, így nem
szükséges
olyan erősen dolgoznia, hogy pumpálhassa a vért.
Legalább 30 perces
mozgás javasolt a hét legtöbb
napján olyan intenzitással, hogy
megizzadjunk.
2. Mélyebb légzés A
lassabb, mélyebb lélegzés
és a meditatív gyakorlatok, mint a
jóga, a
csikung vagy a tai-csi, csökkentik a stresszhormonok
szintjét, amelyek
máskülönben serkentik a vese
enzimjét, a renint, amely vérnyomás
növekedést eredményez. Reggel
és este is érdemes 5 percet szánni a
mély, hasi légzésre, így a
bennünk lévő feszültségek is
könnyebben
távoznak.
3. Káliumban gazdag ételek Bizonyos
káliumban gazdag ételek
fogyasztásának
növelése sok szakértő szerint
része kell, hogy legyen a
vérnyomáscsökkentő
programnak. Ráadásul a
kálium a vízháztartás -, a
sav- lúg
egyensúlyra, az izom- és idegsejtek
működésére, a szív-, a vese
és
mellékvese működésére is
jól hat.
Gazdag
káliumforrások a narancslé, a
burgonya, az
édesburgonya, a banán, a
bab, paradicsom, a borsó és a
szárított
gyümölcsök.
4. Csökkentett sófogyasztás Van
néhány olyan csoport, főleg az idősebbek
és azok közt, akiknek a
családjában már jelen volt a magas
vérnyomás, akik nagyobb
valószínűséggel
érzékenyen reagálnak a
sófogyasztásra. Mivel nem lehet
pontosan megmondani, kik tartoznak ebbe a csoportba, mindenkinek
csökkenteni kellene a só bevitelét.
Maximum 1500 mg-ot lenne szabad
naponta fogyasztani, ami nem túl sok, tekintve, hogy
fél teáskanálnyi
kb. 1200 mg. Ebbe ráadásul nem csak az
utánsózás számít
bele, de az
eleve magas sótartalmú
készételek, felvágottak, chipsek is.
Ideális
esetben az otthoni főzés során érdemes
fűszernövényekkel és más
jellegzetes ízekkel helyettesíteni a
sót.
5. Keserű csoki az erekért Az
étcsokoládé olyan flavonoidokat
tartalmaz, amely rugalmasabbá teszi a
véredényeket. Egy tanulmány szerint a
rendszeresen étcsokoládét
fogyasztóknak csökkent a
vérnyomásuk. A mennyiség azonban
meghatározott: mindössze napi 1-2 kocka a
legalább 70% kakaótartalmú
édességből.
6. Óvatosan a koffeinnel Valójában
még most is viták folynak arról,
befolyásolja-e a koffein a vérnyomást.
Egyesek szerint nem, míg mások úgy
vélik, hogy a koffein azáltal
növelheti a vérnyomást, hogy
kitágítja a véredényeket,
és
megsokszorozza a stressz hatását. Amikor ugyanis
stresszhelyzetben
vagyunk, a szív több vért kezd
pumpálni, ami megemeli a nyomást, amely
hatást a kávé, a fekete tea, a
kóla és az energiaitalok csak tovább
fokoznak.
7. Segít a hibiszkusz Egy
vizsgálatban
megállapították, hogy azoknak,
akik 3 csésze
hibiszkuszteát ittak naponta, a szisztolés
vérnyomás értéke 6
hét alatt
7 egységgel lejjebb ment. Azoknál, akik
ugyanennyi ideig
a placebó
italt kortyolták, csupán 1 egységnyi
csökkenést mértek. Nagy
valószínűséggel a hibiszkuszban
található növényi
kemikáliák
felelősek
a hatásért –
vélték a tudósok.
Ráadásul hibiszkusz sok teakeverékben
is
megtalálható, ezért érdemes
alaposan
átböngészni az összetevők
listáját.
8. Rövidebb munkaidő, hatékonyabb munka Ha
41 óránál többet
töltünk a
munkahelyünkön hetente, 15%-kal megnő az
esélyünk a magas vérnyomásra.
A
nyilvánvaló okok közt szerepel, hogy a
túlórázás
megnehezíti a
mozgás és az egészséges
étkezés beillesztését a
napirendbe. Mivel azonban ezek elengedhetetlenek az teljes
élethez,
olyan gyakran kellene időt szánnunk rájuk,
amilyen
gyakran csak lehet.
Hosszútávon megtérül az erre
fordított
idő és energia. Vagyis ha a
munkaidőnkben koncentráltabban végezzük
a
feladatainkat, előbb végzünk
és még egy edzést is beiktathatunk.
9. Relaxálás muzsikával Egy
vizsgálatban arra kértek 28,
gyógyszerekkel beállított
vérnyomású
felnőttet, hogy naponta 30 percig hallgasson lágy
klasszikus, kelta
vagy indiai zenét, miközben lassan
lélegzik. Egy hét múlva a betegek
szisztolés
vérnyomásértéke 3,2 ponttal
csökkent, egy hónap múlva pedig
már 4,4 volt a csökkenés.
10. A horkolás megszüntetése A
hangos és ki-kihagyó horkolás az egyik
fő jellegzetessége az
úgynevezett alvási apnoénak. Mivel
pedig az ezzel járó
légzéskimaradáskor a vér
oxigénszintje csökken, a széndioxidszint
viszont emelkedik, ennek eredményeként emelkedik
az adrenalin szint is,
ami emeli a vérnyomást és a pulzust
Éppen ezért nem csoda, ha az apnoés
páciensek közel fele magas
vérnyomással is küzd. Az
apnoét mindenképpen
érdemes kezeltetni, hiszen a fizikai és szellemi
fáradtságon kívül
akár
szívritmuszavart is okozhat.
privatbankar.hu ***************** A nagy mennyiségű cukorfogyasztás növeli a magas vérnyomás kockázatátAzok, akik hozzáadott cukor formájában sok fruktózt fogyasztanak, növelik a kockázatukat a magas vérnyomás kialakulására, derül ki a Journal of the American Society Nephrology (JASN) következõ számában megjelenõ tanulmányból.Az eredmények arra utalnak, hogy a magas fruktóz(cukor)tartalmú ételek visszafogásával csökkenthetõ a magas vérnyomás kialakulásának veszélye.A magas vérnyomás a leggyakoribb krónikus betegség a fejlett országokban, illetve a fõ kockázati faktora a szív-és vesebetegségek kialakulásának. A kutatók igyekeznek beazonosítani a környezeti tényezõket, és úgy látják, hogy a fruktóz lehet az egyik bûnös. A múlt században drámaian megnõtt az egyszerû cukrok fogyasztása, mellyel a feldolgozott ételek egész hadát azzal édesítik. Ezzel egyidejûleg kétségbeejtõen sok lett a magas vérnyomásban szenvedõk száma is.Ahhoz, hogy megvizsgálhassák a megnövekedett fruktózfogyasztás vérnyomásra gyakorolt hatását, Dr. Diana Jalal, a Coloradoi Egyetem Denveri Egészségtudományi Központja (University of Colorado Denver Health Sciences Center) munkatársa és kollégái a Nemzeti Egészségügyi és Táplálkozási Felmérés (2003-2006) adatait elemezték. 4 528 felnõtt vett részt a felmérésben, 18 éven felüliek, akiknek kórelõzményében nem szerepelt magas vérnyomás. A résztvevõket az étel-és italfogyasztásukról kérdezték. Dr. Jalal csapata felfedezte, hogy azok, akik naponta 74 grammnál több fruktózt fogyasztottak, azoknál növekedett a magas vérnyomás kockázata. A 135/85 Hgmm-es értékre 26 %-kal, a 140/90 Hgmm-es értékre 30 %-kal, a 160/100 Hgmm-esre pedig 77 %-kal nõtt a kockázat. (A vérnyomás normál értéke 120/80 Hgmm körül van)."A tanulmányunk beazonosította a magas vérnyomás egyik potenciálisan módosítható kockázati tényezõjét. A jól megtervezett, prospektív, véletlenszerû klinikai tanulmányokat azonban még be kell fejezni, hogy kiderüljön, az alacsony fruktóztartalmú étrenddel megelõzhetõ-e a magas vérnyomás és szövõdményeinek kialakulása.” – mondta Dr. Jalal.Forrás:medipress.hu |