CSOKOLÁDÉKRÉM
Végy fél
liter
tejet, tegyél bele két
kanál lisztet, egy tojást, kakaót
kellő
mértékben.
Kezd el főzni (lehetőleg teflon
láboskában, hogy ne égjen le)
kavargatva, ha nagyon tapad, vedd le a tűzről. Amikor
összefőtt, kavard
jól össze simára és
hígítsd fel tejjel krém
állagúra.
Ekkor adj
hozzá
cukrot kellő mennyiséget.
Ezzel a csoki krémmel
a
következőket
tálalhatod:piskótát darabokra
törve, tálba rakva
leöntöd (így készül a
Somlói
Galuska)tányérba téve,
tejszínhabbal
díszítve pörkölt darabos
diót keverve bele gyümölcsdarabokat
téve pohárba, ezzel leöntvesűrűre főzve
megkenhető
vele tortalap is végül mindenképp adj
neki valami jó nevet...
Fél
óra alatt így lesz vasárnapi
ebéd!
A zöldséges
csirke, és a
sajtfelfújt is
pillanatok alatt elkészül. Egy egyszerű
rántott,
vagy burgonyaleves mellé kitűnő.
Bármilyen
édességet tálalhatsz
utána,ami persze további
elkészítési időt igényel,de
amig készül egy jó hűsítő
fagyi,vagy egy gyümölcsös rizs,az idő
gyorsan elszáll.
A
gyümölcskehely
banánnal az egyik kedvencem.
Csirkemell zöldségekkel
Hozzávalók:
20 dkg csirkemell, 1 db karalábé, 1 db cukkini, 2
szál sárgarépa, 1,5
dl tejszín, 10 dkg spenótlevél, vagy
mángold, darált bors, 1
teáskanál
étkezési keményítő,
só, 2 evőkanál zsemlemorzsa, 1
evőkanál parmezán
sajt, 1 csokor petrezselyem, 2 evőkanál hidegen sajtolt
olívaolaj.
Elkészítése:
Vágjuk a csirkehúst ujjnyi csíkokra,
tegyük
egy kis tálba, szórjunk rá
egy teáskanálnyi
keményítőt, majd
keverjük jól össze.
Forrósítsuk fel
az olívaolajat egy nagy serpenyőben, tegyük bele a
keményítővel
összekevert húscsíkokat, és
erős
lángon pirítsuk meg. Ha a húsdarabok
szélei pirulni kezdenek, tegyük hozzá a
falatnyi
darabokra felvágott
zöldségeket, és közepes
lángon
pirítsuk még további 4-5 percig.
Sóval,
darált borssal ízesítjük,
majd
öntsük fel a tejszínnel, tegyük
bele az
összevágott petrezselyem
zöldjét és
forraljuk jól össze. Öntsük az
egészet tűzálló
üvegedénybe,
szórjunk a tetejére zsemlemorzsát
és
reszelt parmezán sajtot, majd sütőben, 150 fokon,
20 perc
alatt
pirítsuk aranysárgára.
Sajtfelfújt
Hozzávalók:
3 fej
vöröshagyma, 2 csomag réteslap, 2
evőkanál étolaj, 0,5 pohár reszelt
trappista sajt, 0,5 pohár reszelt karaván sajt,
0,5 pohár reszelt
ementáli sajt, 3 tojás, 0,75 ml
tejszín, 1 evőkanál liszt, őrölt
szerecsendió, petrezselyem zöldje.
Elkészítése: A
felkarikázott
hagymát az olajon megdinszteljük. A sajtokat
összekeverjük a felvert
tojással, a fűszerekkel, a liszttel, a tejszínnel
és a megpárolt hagyma
háromnegyedével. A réteslapokat
körülbelül 10x10 centiméteres
kockára
vágjuk, és a muffin
sütőformákat 3-4 db lappal
kibéleljük. Háromnegyed
részéig megtöltjük a sajtos
keverékkel, tetejére teszünk a
pirított
hagymából. 150-160 fokos sütőben 30
percig sütjük. Ügyeljünk, hogy
pontosan a tálalás előtt süljön
meg, mert hamar összeesik, és nem lesz
szép.
"LUSTIKNAK"
Bögrés
sütemény
Végy egy-egy
bögre cukrot, lisztet,
darált diót és tejet, valamint egy
tojást és egy sütőport. Mindezeket
összekeverve öntsd kivajazott,
kilisztezett tepsibe és süsd meg. Az így
elkészült süteményt adhatod
így is, de pl. baracklekvárral vagy
kakaókrémmel töltve is.
"IDŐMILLIOMOSOKNAK"
RAKOTT
KRUMPLI MÁSKÉPP
Hozzávalók:(4 fős adag):60 dkg
burgonya,50 dkg
karfiol (tisztítva),2 evőkanál vaj,3
evőkanál
liszt,1 póréhagyma,1 gerezd fokhagyma,1
kávéskanál pirospaprika,2-3
evőkanálnyi
apróra vágott
petrezselyem,3 dl tej,kb. 4 maréknyi reszelt
sajt,só,
bors,pár szem (10-15 dkg) koktélparadicsom
A burgonyát meghámozom, és kis
kockákra
vágom, a karfiolt beáztatom,
hogy kijöjjön belőle a homok és a bogarak
(ha vannak),
majd rózsáira
szedem. Mindkét zöldséget,
külön-külön 10 percre
forrásban lévő
vízbe
dobom, majd leszűröm. A
póréhagymát
felkarikázom, és az áttört
fokhagymagerezddel a felolvasztott vajon pár percig
párolom, majd
megszórom a liszttel, és még egy
percig
pirítom. Lehúzom a tűzhelyről,
folyamatos keverés mellett
hozzáöntöm a tejet,
elkeverem benne a
paprikát, a petrezselymet és a sajtot,
sózom,
borsozom, majd közepes
lángon felforralom.
A sütőt
előmelegítem 180 fokra, és előveszek egy kisebb
tepsit vagy tűzálló
tálat. A tál aljában elosztom a
karfiolrózsákat,
közéjük rakom a
koktélparadicsomokat, és a tetejére
szedem a burgonyát. A
póréhagymás
sajtmártást egyenletesen elosztom a burgonya
tetején, és megszórom még
kb. 2 maréknyi reszelt sajttal. Addig
sütöm, amíg a sajt megpirul a
tetején (légkeveréssel ez nekem kb. 25
perc volt), tálalás előtt pár
percig hűlni
SÁRGABARACKFELFÚJT
Hozzávalók:
1 doboz konzerv sárgabarack, 15 dkg darált keksz,
2
tojás, 10 dkg
cukor, 50 dkg (tejszínes)
krémtúró v.
szitán áttört
tehéntúró, 1
teáskanál reszelt citromhéj, 1
teáskanál sütőpor, 1 evőkanál
margarinkrém, 3 dkg darált mandula.
A sárgabarackokat egy
szűrőben csöpögtessük le. A
darált kekszet
és mandulát tegyük egy
tasakba és egy sodrófával morzsoljuk
finomra.
Válasszuk szét a
tojásokat, majd a fehérjét
verjük
kemény habbá kevés cukorral, a
sárgáját pedig a maradék
cukorral
keverjük habosra. Ezután a
túrót
tegyük egy tálba, adjuk hozzá a reszelt
citromhéjat és keverjük bele a
tojássárgájából
és
cukorból álló masszát. A
szétmorzsolt mandulás
kekszdarát keverjük össze a
sütőporral és
ezt is adjuk hozzá a túróhoz.
Végül a keményre vert
tojásfehérjét is óvatosan
belekeverjük. Egy
tetszőleges sütőformát fél
evőkanál
margarinnal kenjük ki és töltsük
bele a túrömassza felét. Osszuk el rajta
a
sárgabarackokat, majd tegyük
rá a túrómassza másik
felét is. A
maradék margarint kis darabokban
osszuk el a felfújton és előmelegített
sütőben 175 fokon kb. 35 percig
sütjük. Ügyeljünk arra, hogy a
sütőformánk ne legyen tele a nyers
masszával mivel sütés során
emelkedni fog.
JOGHURT
TORTA
Hozzávalók:
40 dkg liszt, 1
evőkanál sütőpor (15 g), 25
dkg cukor, 1 csipet só, 18 dkg natúr joghurt, 1
tojás, 12,5 dkg
olívaolaj.
Az összes hozzávalót sorban
tegyük egy
tálba, és a robotgéppel dagasszuk sima
tésztává.
A
tésztát töltsük egy kiolajozott
kuglófformába (kb. 23 cm
átmérőjű) és
előmelegített sütőben 175 fokon kb. 50
percig süssük. Nagyon jól illik
hozzá savanyú befőtt, pl; szilva vagy meggy.
VANÍLIAPARFÉ
KARAMELLÖNTETTEL
Hozzávalók:
4
tojássárgája, 2 tojás, 13
dkg porcukon 1
csomag vaníliás cukor, 4 dl tejszín,
tejszínhab, csokoládé.
Egy
megfelelő edénybe beletesszük a 4
tojássárgáját, a 2
egész tojást, a
porcukrot, a vaníliás cukrot, és gőz
fölött habverővel addig verjük,
míg a massza megsűrűsödik.
Utána levesszük a gőzről, és
kihűlési
verjük. A behűtött tejszínt
keményre felverjük, és
összekeverjük a
kihűlt krémmel. Az így
elkészített krémet megfelelő kis
formákban a
hűtőszekrény leghidegebb részében
megfagyasztjuk. A megfagyott krémet
kivesszük, a formát egy pár pillanatra
hideg vízbe állítjuk, és a
krémet kiborítjuk. Cukrozott
tejszínhabbal, karamellöntettel
díszítjük. Azonnal tálaljuk.
OLASZ
MOGYORÓS-MÉZES FAGYLALT
Hozzávalók:
1 egész tojás, 4
tojássárgája, 1,5
merőkanál méz, 3 dl főzőtejszín, 1
marék
mogyoró.
A
3 dl főzőtejszínt felverjük, amíg
közepesen
kemény tejszínhabot kapunk.
Tegyük félre. Az egész
tojást, a
tojássárgákkal és egy
merőkanál
mézzel
keverjük össze. Tegyük forrásban
lévő
víz fölé a tálat
úgy, hogy az
alja ne érjen bele a vízbe, mert
különben
összeesik a tojás. Addig
verjük a víz fölött habverővel a
masszát,
amíg szép, világossárga
színt
kap és besűrűsödik. Ezután a meleg
krémet
öntsük hozzá a tejszínhabhoz,
és jól keverjük össze. Az
így
elkészített fagylaltot tegyük a
fagyasztóba 2 órára. Addig
közben egy
marék sima mogyorót pirítsunk meg
kevés olajon, hogy barnás színt
kapjon. 2
óra elteltével vegyük ki a
fagyit a fagyasztóból, locsoljuk meg
fél
merőkanál mézzel, majd szórjuk
rá a pirított mogyorót.
Kanállal fogyasszuk
GYÜMÖLCSKEHELY BANÁN
FAGYIVAL
Hozzávalók:
15 dkg cukor, 1,5 dl
tej, citromlé, 30 dkg
banán a fagylalthoz,
gyümölcsök: meggy,
málna, banán
A
banánokat apró darabokra vágjuk,
megöntözzük citromlével
és felverjük a
cukorral. Hozzáadjuk a tejet, és
fagylaltgépbe töltjük. Amennyiben
habverővel készítjük a
mélyhűtő rekeszébe tesszük és
óránként
átkeverjük. Tejszínhabbal
díszítjük.
PORTUGÁL
RIZS
Hozzávalók:
25 dkg rizs, 5 dl
fehérbor, cukor, kevés
fahéj, szegfűszeg, vaj, ribizlilekvár. A habhoz:
2-3 tojásfehérje, 10
dkg cukor.
Felmelegítjük a bort, hozzáadjuk a
rizst,
ízlés
szerint cukrozzuk, fűszerezzük, nem főzzük
egész
puhára, levesszük a
tűzről és lehűtjük. Amikor lehűlt, a massza
felét
vajjal kikent
tortaformába öntjük, megkenjük
ribizlilekvárral, ráhalmozzuk a massza
másik felét, sütőben
átsütjük, A
tojásfehérjét felverjük,
hozzákeverjük
a cukrot, rákanalazzuk a rizsre, visszatesszük a
sütőbe, addig sütjük,
míg a hab kicsit megpirul.
ŐSZIBARACK MADEIRÁI MÓDON
Hozzávalók:
10 dkg rizs, 6 dl tej, 2
evőkanál porcukor,
csipetnyi só, 1 tojás, 2 őszibarack, a
tetejére 1 tojásfehérje.
A
rizsből és a tejből tejberizst főzünk. Amikor kezd
kihűlni,
hozzákeverjük a két evőkanál
porcukrot és a tojást. Amikor teljesen
kihűlt, cukrozott gyúródeszkára
tesszük, nedves kézzel elnyomkodjuk, és
pohárral négy pogácsát
szaggatunk belőle. Kikent tepsire vagy
alufóliára helyezzük,
fél-fél hámozott őszibarackot rakunk
rá. A
tojásfehérjét kemény
habbá verjük, hozzáadjuk a cukrot,
és az
őszibarackokra borítjuk. Takaréklángon
tíz-tizenöt percig sütjük,
amíg
a hab meg nem pirul.
|