CSOKOLÁDÉKRÉM  

Végy fél liter tejet, tegyél bele két kanál lisztet, egy tojást, kakaót kellő mértékben.

Kezd el főzni (lehetőleg teflon láboskában, hogy ne égjen le) kavargatva, ha nagyon tapad, vedd le a tűzről. Amikor összefőtt, kavard jól össze simára  és hígítsd fel tejjel krém állagúra.

 Ekkor adj hozzá cukrot kellő mennyiséget.

Ezzel a csoki krémmel a következőket tálalhatod:piskótát darabokra törve, tálba rakva leöntöd (így készül a Somlói Galuska)tányérba téve, tejszínhabbal díszítve pörkölt darabos diót keverve bele gyümölcsdarabokat téve pohárba, ezzel leöntvesűrűre főzve megkenhető vele tortalap is végül mindenképp adj neki valami jó nevet...

Fél óra alatt így lesz vasárnapi ebéd!

A zöldséges csirke, és a sajtfelfújt is pillanatok alatt elkészül. Egy egyszerű rántott, vagy burgonyaleves mellé kitűnő.

Bármilyen édességet tálalhatsz utána,ami persze további elkészítési időt igényel,de amig készül egy jó hűsítő fagyi,vagy egy gyümölcsös rizs,az idő gyorsan elszáll.

A gyümölcskehely banánnal az egyik kedvencem.

Csirkemell zöldségekkel

Hozzávalók: 20 dkg csirkemell, 1 db karalábé, 1 db cukkini, 2 szál sárgarépa, 1,5 dl tejszín, 10 dkg spenótlevél, vagy mángold, darált bors, 1 teáskanál étkezési keményítő, só, 2 evőkanál zsemlemorzsa, 1 evőkanál parmezán sajt, 1 csokor petrezselyem, 2 evőkanál hidegen sajtolt olívaolaj.


Elkészítése: Vágjuk a csirkehúst ujjnyi csíkokra, tegyük egy kis tálba, szórjunk rá egy teáskanálnyi keményítőt, majd keverjük jól össze. Forrósítsuk fel az olívaolajat egy nagy serpenyőben, tegyük bele a keményítővel összekevert húscsíkokat, és erős lángon pirítsuk meg. Ha a húsdarabok szélei pirulni kezdenek, tegyük hozzá a falatnyi darabokra felvágott zöldségeket, és közepes lángon pirítsuk még további 4-5 percig. Sóval, darált borssal ízesítjük, majd öntsük fel a tejszínnel, tegyük bele az összevágott petrezselyem zöldjét és forraljuk jól össze. Öntsük az egészet tűzálló üvegedénybe, szórjunk a tetejére zsemlemorzsát és reszelt parmezán sajtot, majd sütőben, 150 fokon, 20 perc alatt pirítsuk aranysárgára.


Sajtfelfújt

Hozzávalók: 3 fej vöröshagyma, 2 csomag réteslap, 2 evőkanál étolaj, 0,5 pohár reszelt trappista sajt, 0,5 pohár reszelt karaván sajt, 0,5 pohár reszelt ementáli sajt, 3 tojás, 0,75 ml tejszín, 1 evőkanál liszt, őrölt szerecsendió, petrezselyem zöldje.


Elkészítése: A felkarikázott hagymát az olajon megdinszteljük. A sajtokat összekeverjük a felvert tojással, a fűszerekkel, a liszttel, a tejszínnel és a megpárolt hagyma háromnegyedével. A réteslapokat körülbelül 10x10 centiméteres kockára vágjuk, és a muffin sütőformákat 3-4 db lappal kibéleljük. Háromnegyed részéig megtöltjük a sajtos keverékkel, tetejére teszünk a pirított hagymából. 150-160 fokos sütőben 30 percig sütjük. Ügyeljünk, hogy pontosan a tálalás előtt süljön meg, mert hamar összeesik, és nem lesz szép.

"LUSTIKNAK"

Bögrés sütemény

Végy egy-egy bögre cukrot, lisztet, darált diót és tejet, valamint egy tojást és egy sütőport. Mindezeket összekeverve öntsd kivajazott, kilisztezett tepsibe és süsd meg. Az így elkészült süteményt adhatod így is, de pl. baracklekvárral vagy kakaókrémmel töltve is.


"IDŐMILLIOMOSOKNAK"


RAKOTT KRUMPLI MÁSKÉPP


Hozzávalók:(4 fős adag):60 dkg burgonya,50 dkg karfiol (tisztítva),2 evőkanál vaj,3 evőkanál liszt,1 póréhagyma,1 gerezd fokhagyma,1 kávéskanál pirospaprika,2-3 evőkanálnyi apróra vágott petrezselyem,3 dl tej,kb. 4 maréknyi reszelt sajt,só, bors,pár szem (10-15 dkg) koktélparadicsom


A burgonyát meghámozom, és kis kockákra vágom, a karfiolt beáztatom, hogy kijöjjön belőle a homok és a bogarak (ha vannak), majd rózsáira szedem. Mindkét zöldséget, külön-külön 10 percre forrásban lévő vízbe dobom, majd leszűröm. A póréhagymát felkarikázom, és az áttört fokhagymagerezddel a felolvasztott vajon pár percig párolom, majd megszórom a liszttel, és még egy percig pirítom. Lehúzom a tűzhelyről, folyamatos keverés mellett hozzáöntöm a tejet, elkeverem benne a paprikát, a petrezselymet és a sajtot, sózom, borsozom, majd közepes lángon felforralom.

A sütőt előmelegítem 180 fokra, és előveszek egy kisebb tepsit vagy tűzálló tálat. A tál aljában elosztom a karfiolrózsákat, közéjük rakom a koktélparadicsomokat, és a tetejére szedem a burgonyát. A póréhagymás sajtmártást egyenletesen elosztom a burgonya tetején, és megszórom még kb. 2 maréknyi reszelt sajttal. Addig sütöm, amíg a sajt megpirul a tetején (légkeveréssel ez nekem kb. 25 perc volt), tálalás előtt pár percig hűlni


SÁRGABARACKFELFÚJT

Hozzávalók: 1 doboz konzerv sárgabarack, 15 dkg darált keksz, 2 tojás, 10 dkg cukor, 50 dkg (tejszínes) krémtúró v. szitán áttört tehéntúró, 1 teáskanál reszelt citromhéj, 1 teáskanál sütőpor, 1 evőkanál margarinkrém, 3 dkg darált mandula.


A sárgabarackokat egy szűrőben csöpögtessük le. A darált kekszet és mandu­lát tegyük egy tasakba és egy sodrófával morzsoljuk finomra. Válasszuk szét a tojásokat, majd a fehérjét verjük kemény habbá kevés cukorral, a sárgáját pedig a maradék cukorral keverjük habosra. Ezután a túrót tegyük egy tálba, adjuk hozzá a reszelt citromhéjat és keverjük bele a tojássárgájából és cukorból álló masszát. A szétmorzsolt mandulás kekszdarát keverjük össze a sütőporral és ezt is adjuk hozzá a túróhoz. Végül a keményre vert tojásfehérjét is óvatosan belekeverjük. Egy tetsző­leges sütőformát fél evőkanál margarinnal kenjük ki és töltsük bele a túrömassza felét. Osszuk el rajta a sárgabarackokat, majd tegyük rá a túrómassza másik felét is. A maradék margarint kis darabokban osszuk el a felfújton és előmelegített sütőben 175 fokon kb. 35 percig sütjük. Ügyeljünk arra, hogy a sütőformánk ne legyen tele a nyers masszával mivel sütés során emelkedni fog.

JOGHURT TORTA


 Hozzávalók: 40 dkg liszt, 1 evőkanál sütőpor (15 g), 25 dkg cukor, 1 csipet só, 18 dkg natúr joghurt, 1 tojás, 12,5 dkg olívaolaj.


Az összes hozzávalót sorban tegyük egy tálba, és a robotgéppel dagasszuk sima tésztává.

A tésztát töltsük egy kiolajozott kuglófformába (kb. 23 cm átmérőjű) és előmele­gített sütőben 175 fokon kb. 50 percig süssük. Nagyon jól illik hozzá savanyú befőtt, pl; szilva vagy meggy.




VANÍLIAPARFÉ KARAMELLÖNTETTEL

 Hozzávalók: 4 tojássárgája, 2 tojás, 13 dkg porcukon 1 csomag vaníliás cukor, 4 dl tejszín, tejszínhab, csokoládé.


Egy megfelelő edénybe beletesszük a 4 tojássárgáját, a 2 egész tojást, a porcukrot, a vaníliás cukrot, és gőz fölött habverővel addig verjük, míg a massza megsűrű­södik. Utána levesszük a gőzről, és kihűlési verjük. A behűtött tejszínt keményre felverjük, és összekeverjük a kihűlt krémmel. Az így elkészített krémet megfelelő kis formákban a hűtőszekrény leghidegebb részében megfagyasztjuk. A megfagyott krémet kivesszük, a formát egy pár pillanatra hideg vízbe állítjuk, és a krémet kibo­rítjuk. Cukrozott tejszínhabbal, karamellöntettel díszítjük. Azonnal tálaljuk.


OLASZ MOGYORÓS-MÉZES FAGYLALT

 Hozzávalók: 1 egész tojás, 4 tojássárgája, 1,5 merőkanál méz, 3 dl főzőtejszín, 1 marék mogyoró.


A 3 dl főzőtejszínt felverjük, amíg közepesen kemény tejszínhabot kapunk. Tegyük félre. Az egész tojást, a tojássárgákkal és egy merőkanál mézzel keverjük össze. Tegyük forrásban lévő víz fölé a tálat úgy, hogy az alja ne érjen bele a vízbe, mert különben összeesik a tojás. Addig verjük a víz fölött habverővel a masszát, amíg szép, világossárga színt kap és besűrűsödik. Ezután a meleg krémet öntsük hozzá a tejszínhabhoz, és jól keverjük össze. Az így elkészített fagylaltot tegyük a fagyasztóba 2 órára. Addig közben egy marék sima mogyorót pirítsunk meg kevés olajon, hogy barnás színt kapjon. 2 óra elteltével vegyük ki a fagyit a fagyasztóból, locsoljuk meg fél merőkanál mézzel, majd szórjuk rá a pirított mogyorót. Kanállal fogyasszuk



GYÜMÖLCSKEHELY BANÁN FAGYIVAL


Hozzávalók: 15 dkg cukor, 1,5 dl tej, citromlé, 30 dkg banán a fagylalthoz, gyümöl­csök: meggy, málna, banán

A banánokat apró darabokra vágjuk, megöntözzük citromlével és felverjük a cukorral. Hozzáadjuk a tejet, és fagylaltgépbe töltjük. Amennyiben habverővel készítjük a mélyhűtő rekeszébe tesszük és óránként átkeverjük. Tejszínhabbal díszítjük.

PORTUGÁL RIZS

 Hozzávalók: 25 dkg rizs, 5 dl fehérbor, cukor, kevés fahéj, szegfűszeg, vaj, ribizlilekvár. A habhoz: 2-3 tojásfehérje, 10 dkg cukor.


Felmelegítjük a bort, hozzáadjuk a rizst, ízlés szerint cukrozzuk, fűszerezzük, nem főzzük egész puhára, levesszük a tűzről és lehűtjük. Amikor lehűlt, a massza felét vajjal kikent tortaformába öntjük, megkenjük ribizlilekvárral, ráhalmozzuk a massza másik felét, sütőben átsütjük, A tojásfehérjét felverjük, hozzákeverjük a cukrot, rákanalazzuk a rizsre, visszatesszük a sütőbe, addig sütjük, míg a hab kicsit megpirul.


ŐSZIBARACK MADEIRÁI MÓDON

Hozzávalók: 10 dkg rizs, 6 dl tej, 2 evőkanál porcukor, csipetnyi só, 1 tojás, 2 ősziba­rack, a tetejére 1 tojásfehérje.

A rizsből és a tejből tejberizst főzünk. Amikor kezd kihűlni, hozzákeverjük a két evőkanál porcukrot és a tojást. Amikor teljesen kihűlt, cukrozott gyúródeszkára tesszük, nedves kézzel elnyomkodjuk, és pohárral négy pogácsát szaggatunk belőle. Kikent tepsire vagy alufóliára helyezzük, fél-fél hámozott őszibarackot rakunk rá. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, hozzáadjuk a cukrot, és az őszibarackokra borítjuk. Takaréklángon tíz-tizenöt percig sütjük, amíg a hab meg nem pirul.


látogató számláló