DIÓS TÚRÓVAL
TÖLTÖTT CUKKINI
Hozzávalók
4 személyre:4 cukkini,3 fej
vöröshagyma,4 evőkanál
csíraolaj,1
kávéskanál zabpehely,1
evőkanál őrölt dió,vagy mandula,3
evőkanál tej,3
evőkanál tejszín,só,bors 2
tojásfehérje,100g
tehéntúró,zsiradék a
kikenéshez,3 evőkanál
reszelt sajt
A
megmosott,hosszában
félbevágott cukkini belsejét
kanállal
kivájjuk,majd öt percre forrásban
lévő
sós vízbe tesszük
A
hagymát meghámozzuk,és
kockára vágjuk. 2 evőkanál olajat egy
lábasban
felforrósítunk,beletesszük a
hagymát és a kivájt
cikkinibelet.Lassú
tűzön öt percig
pároljuk.Rászórjuk a zabpelyhet, a
reszelt
sajtot,hozzáadjuk a tejet és a
tejszínt. Sózzuk,borsozzuk,és
még öt
percig együtt pároljuk.
A tűzről levéve
hűlni hagyjuk.
Közben a tojásfehérjét
habbá
verjük. A habot és a túrót
könnyedén a masszához keverjük.
A fél
cukkiniket megtöltjük a
masszával,és kizsírozott
sütűformában egymás
mellé helyezzük. Meghintjük a
sajttal,és a maradék olajjal.
175-200˙C-os sütőben 20 perc alatt
aranysárgára sütjük.
FŰSZERES
ZÖLDOMLETT
Hozzávalók
(4
személyre):6- 8 tojás,2 tisztított,
felaprított
póréhagyma,4 felaprított
mogyoróhagyma, 11
dkg megmosott,
felvágott spenót,3 evőkanál
felvágott
petrezselyem,3 evőkanál
felaprított,fűszernövény, pl.
tárkony,koriander, metélőhagyma,turbolya, kapor,1
evőkanál tört dió,só,
feketebors
1. Melegítsük elő a sütőt 180
°C-ra.
2.Verjük
fel a tojásokat egy nagy tálban. Adjuk
hozzá a zöldségeket, a
fűszereket és a diót. Fűszerezzük
ízlés szerint, és alaposan
keverjük
össze az egészet.
3. Vajazzunk ki egy nagy
tűzálló tálat
és öntsük bele
a
keveréket. Fedjük le, és 30 percig
süssük. Vegyük le a fedőt, és
süssük
további 15 percig, amíg a teteje aranybarna nem
lesz. Hidegen is
tálalhatjuk.
MOGYORÓS
ZSÁLYAPÁSTÉTOM
Hozzávalók
(4-6 szermélyre): 15 dkg mogyoró, 5 dkg
szezámmag, 23 dkg
krémsajt,2 gerezd összezúzott
fokhagyma,3
késhegynyi só,3 késhegyni fekete
bors,1
evőkanál felaprított zsálya,2
evőkanál
olívaolaj ,4 evőkanál tej,
1. Melegítsük elő a sütőt 180 C-ra.
2.
Tegyük a mogyorót és a
szezámmagot két
különböző tepsibe, és
óvatosan
pirítsuk őket a sütőben 5-10 percig. Ha a
mogyoró
kihűlt, távolítsuk el
a héját.
3. Őröljük
egybe - zsemlemorzsa
finomságúra- a mogyorót és
a magokat; tetszés szerint a mogyoró
és magok egyik felét finomabbra, a
másik felét durvábbra is
őrölhetjük.
4. Keverjük
össze egy nagy tálban a
krémsajtot
a fokhagymával, a sóval, borssal, a
zsályával és az olajjal.
5.
Adjuk hozzá a mogyoró-szezámmag
őrleményt, és jól keverjük
össze.
Öntsünk bele annyi tejet, hogy kicsit
átnedvesítse. Ez több, mint
gondolnánk, mivel a mogyoró sok
folyadékot vesz föl.
6. Behűtve desszertes vagy kis
salátástálkákban
tálaljuk.
OREGANOS
SAJTOS SÜTEMÉNY
Hozzávalók
(6 személyre):
Tészta:23 dkg
finomliszt csipetnyi só 11 dkg vaj
Töltelék:23
dkg krémsajt,1
evőkanál felszeletelt vöröshagyma,5 dkg
reszelt
Parmezán sajt,2 tojás feketebors,2
evőkanál
petrezselyem, 1 evőkanál olivaolaj,1 gerezd
összezúzott fokhagyma,2 evőkanál
felaprított
oregano, 5 dkg kimagozott,
felszeletelt olívabogyó,20 dkg
paradicsompüré
11 dkg vékonyra
szeletelt
Trappista sajt 1 felszeletelt zöldpaprika 1 kisebb, felvert
tojás
1.
A tészta
készítéséhez
szitáljuk egy tálba a lisztet és a
sót.
Gyúrjuk
bele a vajat, míg olyan nem lesz, mint a zsemlemorzsa.
Adjunk
hozzá
annyi vizet, hogy tésztává
gyúrhassuk.
2. Nyújtsuk ki a
tészta felét,
és
béleljünk ki vele egy mély,
bezsírozott
tepsit.
3.
Melegítsük elő a sütőt 200
°C-ra.
4.
A töltelék
készítéséhez
keverjük össze a krémsajtot, a
hagymát, a
Parmezán sajtot, a tojásokat, jó adag
feketeborsot
és a felaprított
petrezselymet.
5.
Forrósítsuk fel az olajat egy kis serpenyőben
és
pirítsuk meg a fokhagymát az
oreganóval; keverjük bele a
paradicsompürét és az
olivabogyókat.
6. Terítsük
a sajtmassza
félét
a tésztára, fedjük be Trappista
sajtszeletekkel, majd a paradicsompüré
fele következik és utána a
zöldpaprikaszeletek. Ismételjük meg.
7.
Nyújtsuk ki a megmaradt tésztát,
és fedjük le vele a tölteléket.
A
széleit ragasszuk össze. Kenjük be a
tészta tetejét a felvert tojással,
és egy késsel hasítsuk föl
vagy négy helyen, mert sütés
közben a tészta
emelkedik. Süssük előmelegített
sütőben 30-40 percig.
TAGLIATELLE
KÖRÖMVIRÁGMÁRTÁSBAN
Hozzávalók
(4 személyre):
3,5 dl tej,1 nagy,
négybe
vágott hagyma 4
evőkanál friss vagy
szárított köröm
virágszirom,2 nagy, hosszabban felszeletelt
sárgarépa,1 babérlevél,11
dkg vaj,11 dkg
finomliszt 18 dkg reszelt sajt só, feketebors 23 dkg
zöld tagliatelle
1.
Öntsük a tejet egy lábosba és
tegyük bele a hagymát,a
körömvirágszirmot, a
répát és a babérlevelet.
Fedjük le, és főzzük
lassú tűzön 10 percig, amíg a
répa megpuhul.
2. Szűrjük le a levet
egy lábosba, és
tegyük
külön a répát és a
hagymát.
3.
Olvasszuk meg a vajat egy serpenyőben, és
hozzáadva a lisztet főzzük
állandó keverés mellett 2-3 percig,
amíg sima nem lesz. Fokozatosan
hozzáadva a tejes főzőlevet, állandó
keverés mellett, lassú tűzön addig
forraljuk (kb. 2 percig), amíg sima
mártást nem kapunk.
4. Nyomjuk át szűrőn
a répát
és a
hagymát, majd keverjük a
mártáshoz. Forgassuk
bele a sajtot, és az egészet fűszerezzük
meg.
5. Főzzük
lobogó, forró, sós
vízben a tagliatellét, amíg megpuhul.
Körömvirágmártással
leöntve tálaljuk.
CROUSTADE
(ROPOGÓSRA SÜLT TÉSZTA)
PÓRÉHAGYMÁVAL ÉS
ZSÁLYÁVAL
Hozzávalók
(6 személyre):
11 dkg friss
kenyérmorzsa,11 dkg
apróra vágott dió,1 gerezd
összezúzott
fokhagyma,1 kávéskanál bazsalikom,1
kávéskanál
felaprított,rozmaring,
1 kávéskanál oregano, 5 dkg vaj,11 dkg
reszelt sajt
Mártás: 5 dkg vaj,4 db
póréhagyma megmosva
és
vékonyra szeletelve 2,5 dkg liszt 3 dl tej,2 paradicsom
meghámozva és felvágva,2
evőkanál
apróra vágott
zsálya só, bors
1. Melegítsük elő a sütőt 180
°C-ra.
2. Keverjük
össze egy tálban a
kenyérmorzsát, a diót, a
fokhagymát
és a többi fűszernövényt. Adjuk
hozzá
a
vajat, majd keverjük bele a reszelt sajtot. Az így
kapott masszát
nyomkodjuk bele egy 20 cm-es formába. Addig
süssük, amíg aranysárga nem
lesz (kb. 20 perc).
3. A szószhoz
olvasszuk meg a vajat egy
serpenyőben, és süssük benne a
póréhagymát, amíg megpuhul
(kb. 10
perc). Keverjük bele a lisztet, majd adjuk hozzá a
tejet, és állandó
keverés mellett főzzük még 5 percig.
Tegyük bele a paradicsomot, a
zsályát és fűszerezzük
ízlés szerint.
4. Öntsük
rá a szószt a
félig sült
croustade tetejére, majd süssük
újabb 20 percig.
BAZSALIKOMMAL
TÖLTÖTT PALACSINTA
Hozzávalók
(4 személyre):
Tészta:11 dkg liszt,1
dl sör,1 dl tej,2 tojás,5 dkg vaj megolvasztva
Töltelék: 2
dkg vaj,1 kis fej
vöröshagyma vékonyra szeletelve,1 gerezd
összezúzott fokhagyma 23 dkg fiatal gomba,23 dkg
krémsajt,2 felvert tojás,1 evőkanál
felaprított,bazsalikom,só, feketebors
A palacsinták
tetejére:3 evőkanál reszelt parmezán
sajt és
1,5 dl tejszín
1.
Tegyük a tésztához
szükséges alapanyagokat egy turmixgépbe,
keverjük
jól össze (kb. 1 perc), majd hagyjuk
legalább 1 órát pihenni.
2. A
töltelékhez olvasszuk meg a vajat egy serpenyőben,
és pirítsuk meg
benne a vörös- és fokhagymát
(kb.5 perc). Rakjuk bele a gombát, és
süssük újabb 1 percig. Hagyjuk hűlni.
Keverjük össze a töltelék
többi
alkotórészével, jól
hűtsük le.
3.
Melegítsük elő a sütőt 180
°C-ra.
4. A palacsinta
elkészítése. Olvasszuk
meg a vajat
egy kis serpenyőben. Tegyünk bele kb. 2
evőkanálnyit a
palacsintatésztából, és
egyenletesen folyassuk szét. Süssük kb. 2
percig, amíg az alja aranysárga nem lesz, majd
fordítsuk meg és süssük
még 1 percig. Csúsztassuk egy tálra; a
maradék tésztából
még 7 db-ot
készítsünk.
5. Töltsük meg
a 8 palacsintát a
krémsajttal és a
gombakrémmel. Tekerjük őket össze,
és helyezzük egymás mellé egy
tűzálló tálba. Szórjuk meg
reszelt parmezán sajttal, 168 és
öntsük rájuk a tejszínt.
Süssük 20 percig az előmelegített
sütőben.
BUNDÁBAN
SÜLT LEVELEK
Akármelyik
erősebb ízű fűszernövény levele
használható. A vérfű
levelének
különösen szép az alakja
és jó az
íze, de kipróbálhatjuk a
zsályát, a
bazsalikomot vagy a sóskát is.
Hozzávalók
(4 személyre):
20-30 db
levél
(méretétől
függően) Olaj a
kisütéshez,Tészta,11 dkg
liszt,1 sipetnyi só,2 evőkanál olivaolaj 4
evőkanál meleg
víz 1 nagy tojás fehérjéje
1. Mossuk meg jó alaposan, és
szárítsuk meg a leveleket.
2.
A tésztához keverjük össze a
lisztet és a sót. Öntsük
hozzá az olajat
és a vizet, s az egészet addig keverjük,
amíg sima lesz és krémszerű.
Hagyjuk hűvös helyen pihenni 1-2 óra hosszat.
3.Verjük fel
keményre a
tojásfehérjét,
majd óvatosan forgassuk bele a hideg
tésztába.
4.
Forrósítsuk fel az olajat annyira, hogy a
beledobott csipetnyi tészta
gyorsan ropogósra és barnára
süljön, de ne égjen el. Mártsuk
bele a
leveleket egyenként a tésztába
és süssük ki őket 3-4-esével a
forró
olajban, amíg aranysárgák lesznek (2-3
perc).
5. Óvatosan
vegyük ki
a bundás leveleket, és
csöpögtessük le
itatóspapíron. Tartsuk őket
melegen a sütőben, amíg minden egyes darab
elkészül. Frissen tálaljuk.
Az
én kedvencem a mezőn frissen szedett
zsályalevél bundázva.
A bodza és az
akácvirág szintén bundában.
|