DIÓS TÚRÓVAL TÖLTÖTT CUKKINI


 Hozzávalók 4 személyre:4 cukkini,3 fej vöröshagyma,4 evőkanál csíraolaj,1 kávéskanál zabpehely,1 evőkanál őrölt dió,vagy mandula,3 evőkanál tej,3 evőkanál tejszín,só,bors 2 tojásfehérje,100g tehéntúró,zsiradék a kikenéshez,3 evőkanál reszelt sajt

A megmosott,hosszában félbevágott cukkini belsejét kanállal kivájjuk,majd öt percre forrásban lévő sós vízbe tesszük

A hagymát meghámozzuk,és kockára vágjuk. 2 evőkanál olajat egy lábasban felforrósítunk,beletesszük a hagymát és a kivájt cikkinibelet.Lassú tűzön öt percig pároljuk.Rászórjuk a zabpelyhet, a reszelt sajtot,hozzáadjuk a tejet és a tejszínt. Sózzuk,borsozzuk,és még öt percig együtt pároljuk.

A tűzről levéve hűlni hagyjuk. Közben a tojásfehérjét habbá verjük. A habot és a túrót könnyedén a masszához keverjük.

A fél cukkiniket megtöltjük a masszával,és kizsírozott sütűformában egymás mellé helyezzük. Meghintjük a sajttal,és a maradék olajjal. 175-200˙C-os sütőben 20 perc alatt aranysárgára sütjük.


FŰSZERES ZÖLDOMLETT

Hozzávalók (4 személyre):6- 8 tojás,2 tisztított, felaprított póréhagyma,4 felaprított mogyoróhagyma, 11 dkg megmosott, felvágott spenót,3 evőkanál felvágott petrezselyem,3 evőkanál felaprított,fűszernövény, pl. tárkony,koriander, metélőhagyma,turbolya, kapor,1 evőkanál tört dió,só, feketebors

1. Melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra.

2.Verjük fel a tojásokat egy nagy tálban. Adjuk hozzá a zöldségeket, a fűszereket és a diót. Fűszerezzük ízlés szerint, és alaposan keverjük össze az egészet.

3. Vajazzunk ki egy nagy tűzálló tálat és öntsük bele
a keveréket. Fedjük le, és 30 percig süssük. Vegyük le a fedőt, és süssük további 15 percig, amíg a teteje aranybarna nem lesz. Hidegen is tálalhatjuk.


MOGYORÓS ZSÁLYAPÁSTÉTOM


Hozzávalók (4-6 szermélyre): 15 dkg mogyoró, 5 dkg szezámmag, 23 dkg krémsajt,2 gerezd összezúzott fokhagyma,3 késhegynyi só,3 késhegyni fekete bors,1 evőkanál felaprított zsálya,2 evőkanál olívaolaj ,4 evőkanál tej,


1. Melegítsük elő a sütőt 180 C-ra.

2. Tegyük a mogyorót és a szezámmagot két különböző tepsibe, és óvatosan pirítsuk őket a sütőben 5-10 percig. Ha a mogyoró kihűlt, távolítsuk el a héját.

3. Őröljük egybe - zsemlemorzsa finomságúra- a mogyorót és a magokat; tetszés szerint a mogyoró és magok egyik felét finomabbra, a másik felét durvábbra is őrölhetjük.

4. Keverjük össze egy nagy tálban a krémsajtot a fokhagymával, a sóval, borssal, a zsályával és az olajjal.

5. Adjuk hozzá a mogyoró-szezámmag őrleményt, és jól keverjük össze. Öntsünk bele annyi tejet, hogy kicsit átnedvesítse. Ez több, mint gondolnánk, mivel a mogyoró sok folyadékot vesz föl.

6. Behűtve desszertes vagy kis salátástálkákban tálaljuk.


OREGANOS SAJTOS SÜTEMÉNY

Hozzávalók (6 személyre):

Tészta:23 dkg finomliszt csipetnyi só 11 dkg vaj

Töltelék:23 dkg krémsajt,1 evőkanál felszeletelt vöröshagyma,5 dkg reszelt Parmezán sajt,2 tojás feketebors,2 evőkanál petrezselyem, 1 evőkanál olivaolaj,1 gerezd összezúzott fokhagyma,2 evőkanál felaprított oregano, 5 dkg kimagozott, felszeletelt olívabogyó,20 dkg paradicsompüré 11 dkg vékonyra szeletelt Trappista sajt 1 felszeletelt zöldpaprika 1 kisebb, felvert tojás


1. A tészta készítéséhez szitáljuk egy tálba a lisztet és a sót. Gyúrjuk bele a vajat, míg olyan nem lesz, mint a zsemlemorzsa. Adjunk hozzá annyi vizet, hogy tésztává gyúrhassuk.

2. Nyújtsuk ki a tészta felét, és béleljünk ki vele egy mély, bezsírozott tepsit.

3. Melegítsük elő a sütőt 200 °C-ra.

4. A töltelék készítéséhez keverjük össze a krémsajtot, a hagymát, a Parmezán sajtot, a tojásokat, jó adag feketeborsot és a felaprított petrezselymet.

5. Forrósítsuk fel az olajat egy kis serpenyőben és pirítsuk meg a fokhagymát az oreganóval; keverjük bele a paradicsompürét és az olivabogyókat.

6. Terítsük a sajtmassza félét a tésztára, fedjük be Trappista sajtszeletekkel, majd a paradicsompüré fele következik és utána a zöldpaprikaszeletek. Ismételjük meg.

7. Nyújtsuk ki a megmaradt tésztát, és fedjük le vele a tölteléket. A széleit ragasszuk össze. Kenjük be a tészta tetejét a felvert tojással, és egy késsel hasítsuk föl vagy négy helyen, mert sütés közben a tészta emelkedik. Süssük előmelegített sütőben 30-40 percig.



TAGLIATELLE KÖRÖMVIRÁGMÁRTÁSBAN

Hozzávalók (4 személyre):

 3,5 dl tej,1 nagy, négybe vágott hagyma 4 evőkanál friss vagy szárított köröm virágszirom,2 nagy, hosszabban felszeletelt sárgarépa,1 babérlevél,11 dkg vaj,11 dkg finomliszt 18 dkg reszelt sajt só, feketebors 23 dkg zöld tagliatelle

1. Öntsük a tejet egy lábosba és tegyük bele a hagymát,a körömvirágszirmot, a répát és a babérlevelet. Fedjük le, és főzzük lassú tűzön 10 percig, amíg a répa megpuhul.

2. Szűrjük le a levet egy lábosba, és tegyük külön a répát és a hagymát.

3. Olvasszuk meg a vajat egy serpenyőben, és hozzáadva a lisztet főzzük állandó keverés mellett 2-3 percig, amíg sima nem lesz. Fokozatosan hozzáadva a tejes főzőlevet, állandó keverés mellett, lassú tűzön addig forraljuk (kb. 2 percig), amíg sima mártást nem kapunk.

4. Nyomjuk át szűrőn a répát és a hagymát, majd keverjük a mártáshoz. Forgassuk bele a sajtot, és az egészet fűszerezzük meg.

5. Főzzük lobogó, forró, sós vízben a tagliatellét, amíg megpuhul.

Körömvirágmártással leöntve tálaljuk.

CROUSTADE (ROPOGÓSRA SÜLT TÉSZTA) PÓRÉHAGYMÁVAL ÉS ZSÁLYÁVAL

Hozzávalók (6 személyre):

 11 dkg friss kenyérmorzsa,11 dkg apróra vágott dió,1 gerezd összezúzott fokhagyma,1 kávéskanál bazsalikom,1 kávéskanál felaprított,rozmaring,
1 kávéskanál oregano, 5 dkg vaj,11 dkg reszelt sajt
Mártás: 5 dkg vaj,4 db póréhagyma megmosva és vékonyra szeletelve 2,5 dkg liszt 3 dl tej,2 paradicsom meghámozva és felvágva,2 evőkanál apróra vágott zsálya só, bors

1. Melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra.

2. Keverjük össze egy tálban a kenyérmorzsát, a diót, a fokhagymát és a többi fűszernövényt. Adjuk hozzá
a vajat, majd keverjük bele a reszelt sajtot. Az így kapott masszát nyomkodjuk bele egy 20 cm-es formába. Addig süssük, amíg aranysárga nem lesz (kb. 20 perc).

3. A szószhoz olvasszuk meg a vajat egy serpenyőben, és süssük benne a póréhagymát, amíg megpuhul (kb. 10 perc). Keverjük bele a lisztet, majd adjuk hozzá a tejet, és állandó keverés mellett főzzük még 5 percig. Tegyük bele a paradicsomot, a zsályát és fűszerezzük ízlés szerint.

4. Öntsük rá a szószt a félig sült croustade tetejére, majd süssük újabb 20 percig.



BAZSALIKOMMAL TÖLTÖTT PALACSINTA

Hozzávalók (4 személyre):

Tészta:11 dkg liszt,1 dl sör,1 dl tej,2 tojás,5 dkg vaj megolvasztva

Töltelék: 2 dkg vaj,1 kis fej vöröshagyma vékonyra szeletelve,1 gerezd összezúzott fokhagyma 23 dkg fiatal gomba,23 dkg krémsajt,2 felvert tojás,1 evőkanál felaprított,bazsalikom,só, feketebors

A palacsinták tetejére:3 evőkanál reszelt parmezán sajt és 1,5 dl tejszín

1. Tegyük a tésztához szükséges alapanyagokat egy turmixgépbe, keverjük jól össze (kb. 1 perc), majd hagyjuk legalább 1 órát pihenni.

2. A töltelékhez olvasszuk meg a vajat egy serpenyőben, és pirítsuk meg benne a vörös- és fokhagymát (kb.5 perc). Rakjuk bele a gombát, és süssük újabb 1 percig. Hagyjuk hűlni. Keverjük össze a töltelék többi alkotórészével, jól hűtsük le.

3. Melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra.

4. A palacsinta elkészítése. Olvasszuk meg a vajat egy kis serpenyőben. Tegyünk bele kb. 2 evőkanálnyit a palacsintatésztából, és egyenletesen folyassuk szét. Süssük kb. 2 percig, amíg az alja aranysárga nem lesz, majd fordítsuk meg és süssük még 1 percig. Csúsztassuk egy tálra; a maradék tésztából még 7 db-ot készítsünk.

5. Töltsük meg a 8 palacsintát a krémsajttal és a gombakrémmel. Tekerjük őket össze, és helyezzük egymás mellé egy tűzálló tálba. Szórjuk meg reszelt parmezán sajttal, 168 és öntsük rájuk a tejszínt. Süssük 20 percig az előmelegített sütőben.


BUNDÁBAN SÜLT LEVELEK


Akármelyik erősebb ízű fűszernövény levele használható. A vérfű levelének különösen szép az alakja és jó az íze, de kipróbálhatjuk a zsályát, a bazsalikomot vagy a sóskát is.

Hozzávalók (4 személyre):

 20-30 db levél (méretétől függően) Olaj a kisütéshez,Tészta,11 dkg liszt,1 sipetnyi só,2 evőkanál olivaolaj 4 evőkanál meleg víz 1 nagy tojás fehérjéje

1. Mossuk meg jó alaposan, és szárítsuk meg a leveleket.

2. A tésztához keverjük össze a lisztet és a sót. Öntsük hozzá az olajat és a vizet, s az egészet addig keverjük, amíg sima lesz és krémszerű. Hagyjuk hűvös helyen pihenni 1-2 óra hosszat.

3.Verjük fel keményre a tojásfehérjét, majd óvatosan forgassuk bele a hideg tésztába.

4. Forrósítsuk fel az olajat annyira, hogy a beledobott csipetnyi tészta gyorsan ropogósra és barnára süljön, de ne égjen el. Mártsuk bele a leveleket egyenként a tésztába és süssük ki őket 3-4-esével a forró olajban, amíg aranysárgák lesznek (2-3 perc).

5. Óvatosan vegyük ki a bundás leveleket, és csöpögtessük le itatóspapíron. Tartsuk őket melegen a sütőben, amíg minden egyes darab elkészül. Frissen tálaljuk.

Az én kedvencem a mezőn frissen szedett zsályalevél bundázva.

A bodza és az akácvirág szintén bundában.