FŐOLDAL

Vajastésztából készült finom sütemények alapanyagai a követke­zők: liszt, vaj vagy margarin, porcukor, tojás vagy tojássárgája. Tejet vagy tejfölt is használunk. A tésztába tegyünk egy csipetnyi sót is.

Vajastésztához használjunk sima lisztet, féldaralisztet, esetleg dara­lisztet is. Ha az előírásban sütőpor vagy szódabikarbóna van, akkor azt mindig a liszttel elkeverve használjuk. Hasonlóan járjunk el a sóval is. Csak azután tegyük bele a többi hozzávalót.

A vajat vagy margarint megreszeljük, hogy a tészta könnyebben gyúródjon és ne maradjanak benne eldolgozatlan darabok. A porcukrot tanácsos használat előtt átszitálni vagy a gyúródeszkán sodrófával szétnyomkodni, hogy ne maradjanak benne csomók, mert gyúrás közben nehezen porlódnának el.

Az összegyúrt tésztát a tepsi nagysága szerint nyújtjuk ki. Hogy könnyebben rakhassuk a tepsibe, meglisztezzük és összegöngyöljük. Az összecsavart tésztát a tepsibe helyezzük és ott szétgöngyölítjük. Ha a va­jas tésztát ily módon helyezzük a formába, nem szakadozik még akkor sem, ha nagyon porhanyós.

Tejet és tejfölt az előírás szerint használjunk. Ha azonban lágy lenne a tészta, tegyünk hozzá még egy kevés lisztet, ha netán kemény lenne, akkor öntsünk bele szükség szerint egy kis tejet vagy tejfölt. Sok függ ui. a liszt minőségétől, mert egyik liszt több, a másik meg kevesebb folya­dékot vesz föl. A vajas tészta félkemény legyen. Mindig bemelegített sütőben, de nem túlságosan hirtelen sütjük.

ZABPEHELY   SZELET

25 dkg sima liszt, 1 csomag sütőpor, 25 dkg darált zabpehely, 1 tojás, 10 dkg porcukor, citromhéj és szükség szerinti mennyiségű tej.

Az átszitált lisztben elkavarjuk a sütőport. Beleszórjuk a darált zab­pelyhet, a cukrot, a reszelt citromhéjat, beleverjük a tojást és annyi tejet adunk hozzá, hogy lágy tésztát kapjunk. A tepsit kikenjük vajjal, meglisztezzük, beletesszük a tésztát és forró sütőben sütjük. Kihűlés után megkenjük lekvárral és felszeleteljük.

VAJAS  SZELET I

14 dkg teavaj, 5 dkg porcukor, 14 dkg sima   liszt, 2 tojássárgája és egy csipetnyi só.

A vajból, tojássárgájából, lisztből, cukorból és sóból tésztát gyúrunk. Hűvös helyen két óra hosszat pihentetjük. Azután két részre osztjuk a tésztát. Mindkettőt kisodorjuk, kikent tepsibe tesszük az elsőt, meg­kenjük töltelékkel és ráhelyezzük a tészta másik felét. Megkenjük tojás­sal és megsütjük.

TÖLTELÉK : 4 dkg vaj, 10 dkg porcukor, 25 dkg tehéntúró, 1 csomag vaníliás cukor és 3 dkg mazsola.

A vajat, cukrot és a vaníliás cukrot habosra keverjük. Hozzáadjuk az áttört túrót, a mazsolát és még egyszer jól összekeverjük.

KAKAÓS  BURGONYÁS  SZELET

20 dkg főtt burgonya, 30 dkg porcukor, 55 dkg sima liszt, 10 dkg vaj, 2 tojás, 2 evőkanál kakaó, 2 evőkanál rum, 1 kávéskanál törött fahéj, 3 db törött szegfűszeg és 1 csomag sütőpor.

A megfőtt és áttört burgonyához hozzátesszük a cukrot, a lisztet, a megreszelt vajat, a 2 egész tojást és a kakaót. Állandó keverés közben beleszórjuk a törött fahéjat meg szegfűszeget és a sütőport, amelyet előbb a rumban elkevertünk. Az egészből tésztát gyúrunk, amelyet három részre osztunk és külön-külön kisodorunk. Az első részt ráhelyezzük a kikent tepsire, megkenjük lekvárral. Ráhelyezzük a második részt, amelyet szintén megkenünk lekvárral. Betakarjuk a harmadik résszel. A tetejét vagdalt mandulával és kristálycukorral hintjük meg. Forró sütőben sütjük és felszeleteljük.

MÁKOS  SZELET

30 dkg sima liszt, 15 dkg porcukor, 7 dkg vaj, 7 evőkanál tejföl, 1 egész tojás és egy csipetnyi szóda­bikarbóna.

A lisztet a porcukorral elkeverjük. Reszelt vajat, tejfölt, egy egész tojást meg egy csipetnyi szódabikarbónát teszünk bele és tésztát gyú­runk. A tészta egyharmadát félretesszük, kétharmadát kisodorjuk. A ki­sodort tésztát gyengén kikent tepsibe tesszük, megkenjük töltelékkel és a félretett tésztából ferde rácsozatot formálunk rá. Amikor megsül, koc­kákra szeleteljük és meghintjük porcukorral.

MÁKOS TÖLTELÉK : 25 dkg mák, 15 dkg porcukor, 1,1/2  dl tej, 8 dkg mazsola és egy fél citrom héja.

A tejet a porcukorral fölforraljuk. Beletesszük a darált mákot, a ma­zsolát és a reszelt citromhéjat. Még egy kis ideig forrni hagyjuk, majd kihűtjük.

FINOM SZELET  I

30 dkg sima liszt, 25 dkg vaj, 1 tojássárgája és 2 evőkanál édes tejszín vagy tej.

A liszttel elmorzsolt vajból, a tojássárgájából és tejszínből tésztát gyúrunk. Két részre osztjuk a tésztát. Az egyik felét kisodorjuk és a ki­kent tepsibe helyezzük. Rákenjük a tölteléket és betakarjuk a tészta másik, ugyancsak kinyújtott részével. Megkenjük tojássárgájával. Előre bemelegített sütőben sütjük.

TÖLTELÉK : 25 dkg porcukor, 25 dkg dió és 6 tojás.

A hat tojást a porcukorral kb. 20 perc hosszat habosra keverjük. Beleszórjuk a darált diót és még egyszer összekeverjük.

KÁVÉS SZELET

40 dkg sima liszt, 25 dkg vaj, 2 tojás, 5 dkg porcukor és fél csomag sütőpor.

A lisztből, vajból, két tojásból, cukorból és sütőporból tésztát gyú­runk. Három részre osztjuk a tésztát és az egyes részeket kisodorva, külön-külön megsütjük. Amikor kihűl, megkenjük kávékrémmel és egy­másra rakjuk. A tetejét is megkenjük krémmel és felszeleteljük.

KÁVÉKRÉM: 20 dkg porcukor, 20 dkg vaj és fél dl erős kávé.

A vajat habosra keverjük. Folytonos keverés közben apránként bele­szórjuk a cukrot és hozzáöntögetjük a hideg kávét. 20 percig keverjük,

TÖLTÖTT  D I Ó S  SZELET

19 dkg vaj, 25 dkg sima liszt, 1 tojássárgája, 2 evőkanál tejföl vagy tej és egy csipetnyi só.

A vajat elmorzsoljuk a liszttel, hozzáadjuk a sót, a tejfölt és a tojás­sárgáját. Az egészet jól összegyúrjuk. Kinyújtjuk és kikent tepsibe tesz-szük. Elkészítjük a tölteléket, rákenjük a tésztára és meleg sütőben sütjük.

TÖLTELÉK : 4 tojás, 20 dkg darált dió, 20 dkg porcukor és 1 evőkanál erős kávé.

A négy tojássárgáját kb. 20 perc hosszat keverjük a cukorral, a darált dióval és az erős kávéval. A fehérjéből keményre vert habot könnyedén hozzákeverjük a kikevert töltelékhez.

ZABPEHELY  SZELET   GYEREKEKNEK

10 dkg zabpehely, 1/4 l tej, 20 dkg daraliszt, 20 dkg porcukor, 1 csomag sütőpor, 4 kávéskanál kakaó, 4 kávéskanál méz, 5 dkg vaj és 1 kávéskanál törött fahéj.

A sodrófával elmorzsolt zabpelyhet leforrázzuk a tejjel és fél óra hosszat pihentetjük. A kihűlt zabpehelyhez hozzáadjuk az olvasztott vajat, a cukrot, a törött fahéjat, a kakaót, a folyékony mézet és a lisztet, amely­ben előzőleg elkevertük a sütőport. A tésztát jól kidolgozzuk. A tepsit kikenjük olvasztott vajjal, meghintjük liszttel, széjjelnyomkodjuk rajta a tésztát és közepes (mérsékelt) tűzön sütjük.

LONDONI SZELET

25 dkg sima liszt, 14 dkg vaj, 5 dkg porcukor, 4 tojássárgája, egy kevés sütőpor és citromhéj.

A vajat elmorzsoljuk a liszttel. Hozzáadjuk a cukrot, a négy tojás­sárgáját, a reszelt citromhéjat és a sütőport. Tésztát gyúrunk. Kinyújtjuk és tepsibe tesszük. A tetejét megkenjük gyümölcsízzel és rákenjük a töl­teléket. Bemelegített sütőben sütjük.

TÖLTELÉK :  4 tojásfehérje,   20 dkg finom kristálycukor és 19 dkg dió.

A négy tojásfehérjéből kemény habot verünk. Beleszórjuk a finom kristálycukrot és még egyszer alaposan felverjük. Végül hozzáadjuk a da­rált diót.

OLCSÓ OMLÓS SZELET

Hozzávalók: fél kg sima liszt, 1 csomag sütőpor, 13 dkg porcukor, 10 dkg vaj, 1 tojás és néhány kanál tej.

A sütőporral elkevert lisztet átszitáljuk. Hozzáadjuk a cukrot, a vajat, az egész tojást, a megfelelő mennyiségű tejet és összegyúrjuk. Jól eldolgozzuk és három részre osztjuk. Az első részt kinyújtjuk, kikent tepsibe tesszük, megkenjük gyümölcsízzel, aztán betakarjuk a kinyújtott második résszel és azt is megkenjük gyümölcsízzel. Tetejére a maradék tésztából sodort rudacskákból ferde rácsozatot teszünk. Forró sütőben sütjük és meghintjük porcukorral.

DIÓS SZELET I

30 dkg féldaraliszt, 22 dkg vaj, 2 tojásfehérje, 8 dkg porcukor és 10 dkg dió.

Az átszitált lisztből, megreszelt vajból, tojásfehérjéből, cukorból és a darált dióból tésztát gyúrunk. Kétfelé osztjuk. Egyik felét kinyújtjuk, kikent tepsibe helyezzük és megkenjük gyümölcsízzel. A tészta másik feléből kinyújtott felsőlappal befedjük és meleg sütőben sütjük. Még me­legen tojássárgájából készült mázzal vonjuk be.

TOJÁSSÁRGÁJÁBÓL KÉSZÜLT MÁZ:2 tojássárgáját 10 dkg porcukorral és 1 csomag vaníliás cukorral habosra keverünk.

RÁCSOS  SZELET

30 dkg sima liszt, 15 dkg porcukor, 12,1/2 dkg vaj,2 tojás, 2 evőkanál tej, egy csipetnyi só, fél csomag sütőpor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 kávéskanál törött fahéj és egypár szem törött szegfűszeg.

A liszthez hozzátesszük a cukrot, a sütőport, a vajat, a két egész tojást, a vaníliás cukrot, a törött fahéjat és szegfűszeget meg a tejet. Az egészet jól összegyúrjuk. Három részre osztjuk. Egy részt félreteszünk. A másik két részt együtt nyújtjuk ki és kissé kikent tepsibe tesszük, megkenjük gyümölcsízzel és a félretett tésztából rácsot csiná­lunk rá. Forró sütőben sütjük.

MANDULÁS   SZELET

7 dkg vaj, 7 dkg sima liszt, 3 dkg porcukor és 3 dkg mandula.

A vajat összegyúrjuk a liszttel, hozzáadjuk a hámozott, őrölt man­dulát. Tésztát gyúrunk belőle és kikent, kisebb tepsibe tesszük. Bemele­gített sütőben világossárgára sütjük. Amikor kihűl, megkenjük ribizli-lekvárral, majd a mandulakrémmel, kissé még visszatesszük a sütőbe, hogy a sütést befejezzük.

MANDULAKRÉM : 5 dkg vaj, 5 dkg porcukor, 8 dkg mandula, 2 evőkanál gyümölcsíz, 1 evőkanál zsemlemorzsa és 4 tojás.

A vajat a cukorral habosra keverjük. Beletesszük a négy tojás­sárgáját, a hámozott, darált mandulát, a két evőkanál gyümölcsízt és az egészet jól összekeverjük. Aztán hozzáadjuk a zsemlemorzsát és végül a négy tojásfehérjéből keményre vert habot. Még egyszer könnyedén összekeverjük.

RAKOTT SZELET

1/4  kg vaj, 45 dkg féldaraliszt, 2 dkg élesztő, 1 tojássárgája, 10 dkg porcukor és kb. fél dl tej.

A vajból, lisztből, cukorból és tejben megkelesztett élesztőből tésztát gyúrunk. Három részre osztjuk. Az egyik részt lisztezett gyúródeszkán kinyújtjuk, kikent tepsibe tesszük és megkenjük málnaízzel. Rátesszük a kinyújtott második részt, amelyet ugyancsak megkenünk málnaízzel. Befedjük a harmadik résszel, megkenjük tojással, megszórjuk vagdalt dióval és kristálycukorral. Bemelegített sütőben sütjük. Csak aztán szele­teljük föl, amikor kihűl.

OMLÓS SZELET

50 dkg féldaraliszt, 1 csomag sütőpor, 25 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 10 dkg zsír, 2 tojás, 1 citrom héja, kevés tej és 10 dkg mandula.

A liszttel elkeverjük a sütőport és a vaníliás cukrot. Hozzáadjuk a zsírt, a két egész tojást, a megreszelt citromhéjat és megfelelő mennyiségű tejjel összegyúrjuk. A tésztát jól kidolgozzuk és kettéosztjuk. Az egyik felét kinyújtva, kikent tepsibe tesszük, megkenjük baracklekvár­ral, megszórjuk őrölt mandulával és betakarjuk a tészta másik felével. A tetejét megkenjük tojással és vagdalt mandulával is megszórhatjuk. Mérsékelt tűzön kb. 40 percig sütjük.

GERBAUD  SZELET

40 dkg sima liszt, 25 dkg vaj, 1 tojás, 1 tojás­sárgája, 1 evőkanál porcukor, 2 dkg élesztő és egy kevés tej.

Az átszitált lisztben elmorzsolt vajból, az egész tojásból, a tojássár­gájából és a tejben áztatott élesztőből tésztát gyúrunk. Jól kidolgozzuk és három részre osztjuk. Külön-külön kisodorjuk. Az első részt tepsibe tesszük, megkenjük gyümölcsízzel, meghintjük őrölt dióval és porcukor­ral. Rátesszük a második részt, ezt is megkenjük gyümölcsízzel és meg­hintjük darált dióval meg porcukorral. A harmadik résszel betakarjuk és meleg sütőben sütjük. Amikor kihűl, bevonjuk csokoládémázzal.

TÖLTELÉK:Gyümölcsíz, darált dió és porcukor tetszés szerint.

CSOKOLÁDEMÁZ : 12 dkg csokoládé, 16 dkg porcukor, 3/4 dl víz és 2 dkg vaj.

A csokoládét a cukorral és a vízzel sűrűre főzzük. Amikor kihűl, jól elkeverjük benne a vajat.

DIÓS  SZELET II

28 dkg vaj, 28 dkg féldaraliszt és 2 tojás.

A lisztbe belemorzsoljuk a vajat, hozzáadjuk a két tojást és össze­gyúrjuk. Edénybe rakjuk, egy óra hosszat pihentetjük hideg vízbe állítva. A pihent tésztát két részre osztjuk. Az egyik felét lisztezett gyúródesz­kán kinyújtjuk és kikent tepsibe tesszük. Megkenjük a töltelékkel, beta­karjuk a tészta másik felével és bemelegített sütőben sütjük.

TÖLTELÉK : 4 tojás, 14 dkg porcukor, 14 dkg dió és 1 cit­rom leve és héja.

A négy tojássárgáját a porcukorral habosra keverjük. Beletesszük a darált diót, citromlevet meg citromhéjat (reszelve) és a négy tojás­fehérjéből keményre vert habot. Az egészet könnyedén összekeverjük.

FINOM  SZELET  II

15 dkg dió, 15 dkg sima liszt, 20 dkg porcukor, 12 dkg vaj, 2 kávéskanál kakaó és 1 tojásfehérje.

A lisztet, darált diót, cukrot és a kakaót jól elkavarjuk. Hozzáadjuk az elmorzsolt vajat meg a tojásfehérjét, és tésztát gyúrunk. Megliszte­zett gyúródeszkán kisodorjuk, tepsibe tesszük és bemelegített sütőben sütjük. Még forrón szeletekre vágjuk és dióbéllel díszítjük.

BERLINI  SZELET

25 dkg sima liszt, 15 dkg vaj, 8 dkg porcukor, fél  csomag sütőpor és 1 tojás.

A lisztet, a vajat, a sütőport és a tojást összegyúrjuk. A tésztát liszttel meghintett gyúródeszkán kisodorjuk, kikent tepsibe tesszük. Megkenjük tetszés szerinti gyümölcsízzel és az alábbi töltelékkel. A töl­telékre rákenjük a piskótatésztát és közepes tűzön sütjük. Amikor meg­sül, bevonjuk citromos mázzal, megszárítjuk és felszeleteljük.

TÖLTELÉK :  15 dkg dió,  10 dkg porcukor, rum és egy kevés tej.

A darált diót a cukorral, a rummal és a tejjel jól összekeverjük.

PISKÓTATÉSZTA:4 tojás, 4 evőkanál porcukor és 4 evőkanál daraliszt.

A négy tojássárgáját a porcukorral habosra keverjük. A lisztet és a négy tojásfehérjéből keményre vert habot óvatosan hozzákeverjük a ha­bosra kikevert tojássárgájához.

CITROMOS MÁZ : 1 tojásfehérje, 9 dkg porcukor és 1 evőkanál citromlé.

A tojásfehérjét a cukorral és a citromlével fél óra hosszat keverjük.

MÉZES SZELET

20 dkg porcukor, 3 tojás, 3 evőkanál méz, 7 dkg vaj, késhegynyi szódabikarbóna és fél  kg sima liszt.

A vajat a cukorral, a mézzel és a három tojással gőz fölött sűrűre keverjük. Hozzáadjuk a szódabikarbónát és ismét keverjük, míg meg­sűrűsödik. A lisztet a még forró masszával összegyúrjuk, hat részre osztjuk és lapokat formálunk belőlük. Kikent tepsiben külön-külön sütjük meg a lapokat. A kihűlt tésztalapokat a következőképpen töltjük meg: az elsőt megkenjük gyümölcsízzel, rátesszük a másodikat, ezt megkenjük a töltelékkel és erre helyezzük a harmadik lapot. Ezt újra lekvárral ken­jük meg és betakarjuk a negyedik lappal, amelyet megkenünk a töltelék­kel. Rátesszük az ötödik lapot, megkenjük lekvárral és betakarjuk az utolsó lappal. A tetejét is megkenjük a töltelékkel és megszórjuk darált dióval.

TÖLTELÉK : 30 dkg vaj, 25 dkg porcukor,fél l tej, 1 cso­mag vaníliás cukor, 5 dkg Maizena (finom kukoricaliszt) és egy kevés rum.

A vajat a porcukorral habosra keverjük. A tejet, a Maizenát és a vaníliás cukrot folytonos keverés közben sűrűre főzzük. Amikor kihűl, kisebb adagokban hozzákavarjuk a kikevert vajhoz. Beleöntjük a rumot és simára keverjük.

LOSONCI SZELET

44 dkg féldaraliszt, 24 dkg porcukor, 20 dkg dió, 28 dkg vaj, 2 tojás, egy késhegynyi szódabikarbóna és szükséges mennyiségű tejföl vagy tej.

A szódabikarbónát elkeverjük a liszttel, beletesszük az elmorzsolt vajat, a cukrot és az őrölt diót. Azután összegyúrjuk a két tojással és a tejföllel. A tésztát kettéosztjuk. Az egyik felét kinyújtjuk és kikent tepsibe tesszük. Megkenjük gyümölcsízzel, rátesszük a másik részből kinyújtott lapot és jó meleg sütőben megsütjük. Kockákra szeleteljük és megszórjuk porcukorral.

TÖLTÖTT CITROMOS SZELET

21 dkg sima liszt, 21 dkg vaj, 2 tojássárgája, 1 citrom leve és héja, 3 dkg porcukor, fél csomag sütőpor és egy csipetnyi só.

A lisztet, vajat, tojássárgáját, citromlevet, reszelt citromhéjat, cuk­rot, sütőport és a sót este összegyúrjuk. A tésztát reggelig pihentetjük. Reggel aztán a tésztát két részre osztjuk. Az egyik részt kisodorjuk, kikent tepsibe helyezzük, megkenjük a töltelékkel és betakarjuk az ugyancsak kisodort másik résszel. Bemelegített sütőben sütjük. Amikor kihűl, hosszúkás szeletekre vágjuk és megcukrozzuk.

TÖLTELÉK : 2 tojás, 14 dkg porcukor, 14 dkg darált dió és fél citrom leve.

A két tojássárgáját, a cukrot, a darált diót és a citromlevet jól össze­keverjük. Majd hozzáadjuk a két tojásfehérjéből keményre vert habot és könnyedén belekavarjuk.

TÖLTÖTT MÉZES SZELET

60 dkg sima liszt, fél kávéskanál szódabikar­bóna, 4 evőkanál méz, 2 tojás, 5 dkg vaj, 15 dkg por­cukor és egy kevés tej.

A szódabikarbónát belekeverjük a lisztbe, hozzáadjuk a folyékony mézet, a két tojást, a vajat és a porcukrot. Azután a tejjel összegyúr­juk és lisztezett gyúródeszkán három részben nyújtjuk ki. Az egyes lapokat kikent tepsiben külön-külön sütjük. A kihűlt lapokat megtöltjük vajas krémmel és a tetejét ugyancsak vajas krémmel kenjük meg.

VAJAS KRÉM : 20 dkg vaj, 20 dkg porcukor és 1 citrom leve.

A vajat a porcukorral habosra keverjük és cseppenként hozzáadjuk a citromlevet.

GYÜMÖLCSÖS SZELET

4 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 tojás, 1 tojássárgája, 14 dkg féldaraliszt, fél csomag sütőpor, gyümölcsíz, 10 dkg füge, 5 dkg mogyoró és 3 dkg csokoládé.

A lisztben elkeverjük a sütőport, a vaníliás cukrot és a porcukrot, azután a tojással és a tojássárgájával tésztát gyúrunk. Két részre osztjuk és egyenként kinyújtjuk. Az első részt kikent tepsibe tesszük. Meg­kenjük gyümölcsízzel, meghintjük vagdalt fügével, vagdalt mogyoróval és reszelt csokoládéval. Ráborítjuk a tészta másik lapját és megsütjük. Amikor kihűl, ferde szeletekre vágjuk és megszórjuk porcukorral.

PÖSTYÉNI SZELET

Fél kg sima liszt, 25 dkg vaj, 15 dkg por­cukor, 1 tojás, fél csomag sütőpor, 3 evőkanál tej és 1 dkg élesztő.

Az átszitált lisztben elmorzsoljuk a vajat. Hozzátesszük a sütőport, tojást, a tejben áztatott élesztőt, és tésztát gyúrunk belőle. Jól kidolgoz­zuk és négy részre osztjuk: Kisodorjuk és külön-külön megsütjük. A meg­sütött, krémmel töltött lapokat hosszúkás szeletekre vágjuk.

TÖLTELÉK : 6 dl tej, 6 evőkanál sima liszt, 6 evőkanál kristálycukor, 15 dkg vaj és 15 dkg porcukor.

A tejben elhabarjuk a lisztet és fölforraljuk. A kristálycukrot meg­pirítjuk és beleöntjük. Jól elkeverjük és kihűtjük. A vajat a porcukorral habosra keverjük és elkavarjuk a kihűlt töltelékkel.

OMLÓS CITROMOS SZELET

2 tojás, 25 dkg vaj, 25 dkg porcukor, fél kg daraliszt, fél citrom leve és héja, fél csomag sütőpor és egy csipetnyi só.

A két egész tojást, a cukrot és a vajat 15 percig keverjük. Hozzá­tesszük a citromlevet és a reszelt citromhéjat. A sütőport és a sót elke­verjük a liszttel és az egészet összegyúrjuk. A tésztát két részre osztjuk. Az egyik részt kisodorjuk, összegöngyölítjük, ráhelyezzük a tepsire és ott szétgöngyöljük. Megkenjük csipkelekvárral és beborítjuk a másik résszel, amelyet a deszkán szintén összegöngyölítettünk, rátesszük a lekvárra és szétgöngyöljük. A tészta nagyon omlós, így tehát óvatosan dolgozzunk vele. A tetejét megkenjük tojással és meleg sütőben sütjük.

ALMÁS SZELET I

36 dkg sima liszt, 20 dkg zsír, 2 tojás, 2 evőkanál ecet és csipetnyi só.

A megszitált lisztből, a zsírból, a 2 tojásból, ecetből és sóból este tésztát gyúrunk. Egy éjjelen át hideg helyen pihentetjük. Reggel két részre osztva kinyújtjuk. Az egyik részt tepsibe tesszük, megtöltjük almás töl­telékkel, betakarjuk a másik résszel. Gyors tűzön sütjük. Felszeleteljük és megcukrozzuk.

TÖLTELÉK : fél kg reszelt alma,  15 dkg porcukor, egy kevés törött fahéj és 8 dkg zsemlemorzsa.

A meghámozott almát megreszeljük, összekeverjük a cukorral, a tö­rött fahéjjal és az átszitált zsemlemorzsával.

RIBIZLIS SZELET

14 dkg porcukor, 14 dkg vaj, 5 tojássárgája, 5 dkg mandula, 25 dkg daraliszt és fél csomag sütőpor.

A cukrot a vajjal fél óra hosszat keverjük. Hozzáadjuk az öt tojás­sárgáját, a darált mandulát, a sütőporral elkevert lisztet és összegyúrjuk. Meglisztezett gyúródeszkán kisodorjuk és óvatosan belehelyezzük a tep­sibe. A megsült tésztát ribizlihabbal és ribizlibogyókkal díszítjük.

RIBIZLIHAB : 10 dkg cukor, 5 tojásfehérje és ribizliszörp.

A cukrot egy kevés vízzel szálasra főzzük. A tojásfehérjéből kemény habot verünk. Belekeverjük a megfőzött cukrot és kihűtjük. A kihűlt habba belekeverünk egy kevés ribizliszörpöt.

CSOKOLÁDÉS SZELET I

Fél kg sima liszt, 25 dkg vaj, 4 tojássárgája, 2 dkg élesztő, 1 dl tej, fél csomag sütőpor, 2 evőkanál cukor és 1 csomag vaníliás cukor.

A lisztben elmorzsolt vajból, cukorból, vaníliás cukorból, sütőporból, a négy tojássárgájából és a tejben megkelesztett élesztőből tésztát gyú­runk. Három részre osztjuk. Egyenként kinyújtjuk. Az első részt kikent tepsibe tesszük, megkenjük töltelékkel, betakarjuk a második résszel, amelyet szintén megkenünk krémmel. Végül ráhelyezzük a harmadik részt is és bemelegített sütőben sütjük. A kihűlt tésztát bevonjuk csokoládé­mázzal és felszeleteljük.

TÖLTELÉK : 25 dkg porcukor, 25 dkg mogyoró, 4 tojás­fehérje, fél dl rum és fél csomag vaníliás cukor.

A darált mogyorót, cukrot, rumot, vaníliás cukrot és a tojásfehérjé­ből vert habot összekeverjük. Ha a töltelék sűrű lenne, egy kevés tejfölt vagy tejet öntünk hozzá.

CSOKOLÁDÉMÁZ : 10 dkg csokoládé, 15 dkg porcukor, 2/3 dl víz és 2 dkg vaj.

A csokoládét és a cukrot a vízzel folytonos kavargatás közben sűrűre főzzük. Amikor kissé kihűl, elkeverjük benne a vajat.

CSOKOLÁDÉS SZELET II

15 dkg sima liszt, 15 dkg porcukor, 1 tojás, 25 dkg vaj, egy csipetnyi só, fél csomag sütőpor és citromhéj.

A lisztben elmorzsoljuk a vajat, hozzákeverjük a sót, a sütőport, a megreszelt citromhéjat, a cukrot és a tojást. Az egészet jól össze­gyúrjuk és kettéosztjuk. Az első felét kikent, tepsibe tesszük. Megkenjük töltelékkel, betakarjuk a tészta másik felével és meleg sütőben világosra sütjük. A megsült szeletet megszórjuk porcukorral.

TÖLTELÉK : 5 tojás, 28 dkg porcukor, 20 dkg őrölt dió, 3 dkg kakaó és fél citrom leve.

A tojássárgáját a cukorral habosra keverjük. Beleszórjuk az őrölt diót, a kakaót, belecsepegtetjük a citromlevet és még egyszer jól össze­keverjük. Végül belekavarjuk a tojásfehérjéből keményre vert habot.

CSOKOLÁDÉS SZELET III

30 dkg sima liszt, 20 dkg vaj, 4 tojássárgája, 3 evőkanál tej és 1 tetézett evőkanál porcukor.

A lisztben elmorzsoljuk a vajat, hozzáadjuk a tojássárgáját, a cuk­rot, a tejet, és a tésztát jól kidolgozzuk. Három óra hosszat pihentetjük. Azután három részre osztva egyenként kinyújtjuk és megtöltjük. A tete­jét megszurkáljuk, megkenjük tojásfehérjével és durvára vagdalt dióval meghintjük. Meleg sütőben sütjük.

TÖLTELÉK : 6 tojássárgája, 18 dkg dió, 12 dkg csokoládé, 25 dkg porcukor és 10 tojásfehérje.

A hat tojássárgáját a cukorral fél óra hosszat keverjük. Hozzákavar­juk a darált diót, a puhított csokoládét és a tíz tojásfehérjéből keményre vert habot.

MOGYORÓS MIGNON

25 dkg sima liszt, 25 dkg vaj, egy kis só, 16 dkg porcukor, 5 tojás, 20 dkg mogyoró, 5 dkg málna­lekvár, 6 dkg méz és citromhéj.

A lisztből, a vajból és a sóból tésztát gyúrunk és hideg helyen pihen­tetjük. Közben az öt tojássárgáját a cukorral, a málnalekvárral és a méz­zel kb. 20 percig keverjük. Hozzátesszük a darált mogyorót, a reszelt citromhéjat és az öt tojásfehérjéből keményre vert habot. Az egészet könnyedén összekeverjük. A pihentetett tésztát két részre osztjuk. A tészta egyik felét kinyújtjuk és kikent, lisztezett tepsibe tesszük. A tojássárgájából kevert tésztát szétkenjük rajta és óvatosan betakarjuk a tészta másik felével. Bemelegített sütőben sütjük. A kihűlt tésztát felszeleteljük és behintjük porcukorral.

MÁKOS PATKÓ — KÉTFÉLE TÉSZTÁBÓL

I. tészta: 35 dkg féldaraliszt, 1 tojás, 5 dkg porcukor, egy csipet só, 2 dl tej és 3 dkg élesztő.

II. tészta: 35 dkg féldaraliszt és 25 dkg vaj.

A lisztben elkevert tojásból, porcukorból, sóból és a tejben áztatott élesztőből tésztát készítünk. 1 óra hosszat pihentetjük.

A vajat a liszttel eldolgozzuk és az első tésztával összegyúrjuk. Liszttel meghintett gyúródeszkán kisodorjuk, négyzetekre vágjuk, meg­töltjük mákkal és patkókat formálunk belőle. Gyengén kikent tepsire rakjuk, kissé pihentetjük, megkenjük tojással és meleg sütőben meg­sütjük.

MÁKOS TÖLTELÉK : 15 dkg mák, 2 tojásfehérje, 5 dkg kristály­cukor és 2 evőkanál ribizli lekvár.

A mákot megdaráljuk. A tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verjük. Hozzávegyítjük a lekvárt, a darált mákot és jól elkeverjük.

DIÓS PATKÓ

Fél kg sima liszt, 25 dkg vaj, 3 tojássárgája, 3 evőkanál tejföl, egy kis só és 2 dkg porcukor.

A liszttel elmorzsolt vajból, a három tojássárgájából, tejfölből, sóból és a cukorból tésztát gyúrunk. Liszttel megszórt gyúródeszkán kinyújt­juk, négyszögekre vágjuk, megtöltjük diós töltelékkel és patkókat formá­lunk belőle. Tepsibe rakjuk, megkenjük tojással és bemelegített sütőben aranysárgára sütjük.

DIÓS TÖLTELÉK : 30 dkg dió, 24 dkg porcukor, 1,1/2  dl  tej és 1 csomag vaníliás cukor.

A tejet a cukorral és a vaníliás cukorral felforraljuk. Beleszórjuk a darált diót, összekavarjuk és kihűtjük.

DIÓS VAGY MÁKOS SÜTEMÉNY

30 dkg sima liszt, 15 dkg vaj, 2 tojássárgája, fél dl tejföl vagy tej, fél csomag sütőpor, 5 dkg porcukor és csipetnyi só.

A lisztből a benne elmorzsolt vajjal, a tojássárgájával, tejföllel, cukorral és sóval tésztát gyúrunk. Jól eldolgozzuk és kettéosztjuk. Liszt­tel megszórt gyúródeszkán külön-külön kisodorjuk. Az első felét tepsibe tesszük. Megkenjük lekvárral, azután a töltelékkel és betakarjuk a tészta másik felével. Megsütjük, meghintjük porcukorral és felszeleteljük.

TÖLTELÉK : 5 dkg vaj, 17 dkg porcukor, 2 dl tej, 17 dkg őrölt dió vagy mák, 14 dkg daraliszt, fél csomag sütőpor és 2 tojásfehérje.

A vajat a cukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk a tejet, a darált diót vagy mákot, a lisztben elkevert sütőport. Végül könnyedén hozzá­kavarjuk a keményre vert habot.

ASSZONYSZESZÉLY

29 dkg sima liszt, 13 dkg vaj, 1 evőkanál por­cukor, 4 tojássárgája, 3 dkg élesztő, 6 evőkanál tej, egy kis só és 6 dkg mandula.

Az átszitált liszttel elmorzsoljuk a vajat. Hozzákeverjük a cukrot, tojássárgáját, sót meg a tejben áztatott élesztőt és összegyúrjuk. A ki­dolgozott tésztát kisodorjuk és kikent tepsibe tesszük. Egy óra hosszat kelesztjük. A megkelt tésztát megkenjük lekvárral, betakarjuk a habbal és megszórjuk durván vagdalt mandulával. Gyenge tűzön sütjük.

HAB : 4 tojásfehérje, 20 dkg porcukor és 1 csomag vaníliás cukor.

A tojásfehérjéből kemény habot verünk. Beleszórjuk a porcukrot meg a vaníliás cukrot és még egyszer jól felverjük.

ALMÁS SÜTEMÉNY

30 dkg sima liszt, 12 dkg vaj, 2 tojás, fél cso­mag sütőpor, 10 dkg porcukor, 2 evőkanál tejszín vagy tej.

A sütőporral elkevert és megszitált lisztben a gyúródeszkán elmor­zsoljuk a vajat. Beleverjük a két tojást és összegyúrjuk. Ha a tészta kemény lenne, akkor két evőkanál tejszínt vagy tejet teszünk hozzá. Két részre osztjuk a tésztát és külön-külön kisodorjuk. Az egyik lapot gyen­gén kikent tepsibe tesszük, megkenjük töltelékkel és betakarjuk a másik lappal. Tetejét megkenjük tojással és meleg sütőben sütjük, A megsült tésztát megszórjuk porcukorral,

ALMÁS TÖLTELÉK : 1 kg alma, 20 dkg porcukor, 1 kávéskanál törött fahéj és fél dl rum.

A meghámozott és kockákra vágott almát a cukorral pároljuk. Ami­kor már puha, meglocsoljuk rummal, meghintjük törött fahéjjal, jól elkeverjük és kihűtjük.

DIÓS SÜTEMÉNY

25 dkg sima liszt, 20 dkg friss vaj, 5 dkg dió, 1 tojássárgája, 2 evőkanál porcukor és 2 evőkanál tejföl vagy tej.

A vajat a liszttel a gyúródeszkán sodrófával eldolgozzuk, hozzáadjuk a darált diót, a tojássárgáját, a cukrot, a tejfölt és összegyúrjuk. A tész­tát kettéosztjuk és pihentetjük, amíg elkészítjük a tölteléket. A kinyúj­tott tészta egyik felét azután a tepsibe tesszük, megkenjük a töltelékkel és ráhelyezzük a tészta másik felét. Tetejét megkenjük tojással és erős tűzön sütjük. A kihűlt tésztát megszórjuk porcukorral és felszeleteljük.

TÖLTELÉK : 25 dkg dió, 25 dkg porcukor, 2 csomag vaníliás cukor és 6 tojás.

A tojássárgáját a cukorral és vaníliás cukorral kb. 15 percig erősen keverjük. Hozzáadjuk az őrölt diót és a hat tojásfehérjéből keményre vert habot. Az egészet összekeverjük.

FINOM VAJAS CIPÓ

25 dkg sima liszt, 12 dkg vaj, 5 dkg por­cukor, 1 tojás, 1 dkg élesztő, egy kevés tejföl vagy tej és só.

A lisztben elmorzsolt vajból, a cukorból, tojássárgájából, sóból és a tejfölben áztatott élesztőből tésztát készítünk. Kb. 1 cm vastagra kinyújtjuk és kis cipókat szaggatunk belőle. Lisztezett tepsibe tesszük, tojásfehérjével megkenjük és megsütjük.

TÚRÓS LEPÉNY GYEREKEK RÉSZÉRE    

20 dkg túró, 10 dkg mogyoró, 20 dkg vaj, 6 tojás, 20 dkg porcukor és 3 dkg zsemlemorzsa.

A vajat a cukorral és a hat tojássárgájával fél óra hosszat keverjük. Hozzáadjuk a szitán áttört túrót, a megpörkölt, darált mogyorót. A to­jásfehérjéből habot verünk és az átszitált zsemlemorzsával együtt hoz­zátesszük a már kikevert tésztához. A tepsit kikenjük vajjal, meghintjük liszttel, belehelyezzük a tésztát és lassú tűzön sütjük.

EPRES SZELET

30 dkg sima liszt, 15 dkg vaj, 3 evőkanál tejszín vagy tej, 2 tojássárgája, 7,1/2 dkg porcukor, fél citrom héja és eper.

Az átszitált lisztben szétmorzsolt vajat, a tejfölt, a 2 tojássárgáját, a cukrot, reszelt citromhéjat és egy csipetnyi sót könnyedén összegyúr­juk és két óra hosszat pihentetjük. A pihentetett tésztát kisodorjuk és kikent tepsibe sütjük. Közben elkészítjük a piskótatésztát. A félig sült vajastésztát kivesszük a sütőből, rárakjuk az epret, ráöntjük a piskóta­tésztát és mérsékelt tűzön továbbsütjük. Amikor kihűl, meghintjük va­níliás cukorral és felszeleteljük.

PISKÓTATÉSZTA : 3 tojás, 7 dkg porcukor és 6 dkg daraliszt.

A három tojássárgáját a porcukorral habosra keverjük. Aztán hozzá­adjuk a lisztet és a tojásfehérjéből keményre vert habot. Könnyedén összekeverjük.

BARACKOS LEPÉNY

30 dkg sima liszt, 15 dkg vaj, 3 evőkanál tejszín vagy tej, 7 dkg porcukor, fél citrom héja, 2 tojás­sárgája és egy csipetnyi só. Barack.

A lisztben elmorzsoljuk a vajat, hozzáadjuk a tejszínt, a két tojás­sárgáját, a cukrot, a reszelt citromhéjat és a sót. Az egészből tésztát gyúrunk és pihentetjük. Tepsi nagyságúra kinyújtjuk. Kissé meglisztez­zük, összegöngyölítjük. Beletesszük a tepsibe és ott szétgöngyöljük. Há­mozott, félbevágott barackot rakunk rá, megszórjuk vajas szórattal és megsütjük.

VAJAS SZÓRAT : 6 dkg daraliszt, 5 dkg vaj, 5 dkg porcukor.

A vajat elmorzsoljuk a lisztben, hozzáadjuk a porcukrot és kézzel jól elkeverjük. Rövid időre hűvös helyre tesszük, aztán a lepényre szórjuk.

MÁKOS LEPÉNY

30 dkg sima liszt, 20 dkg vaj, 1 tojássárgája,2 evőkanál tejföl, 1 dkg porcukor és egy csipet só.

A liszttel elmorzsolt vajból, a tojássárgájából, tejfölből, sóból és cu­korból tésztát gyúrunk és azt két részre osztjuk. Az első felét kisodorva az elkészített tepsibe tesszük, megkenjük a töltelékkel és betakarjuk a másik, ugyancsak kisodort résszel. Tetejét megkenjük tojássárgájával, jó meleg sütőbe tesszük és megsütjük.

MÁKOS TÖLTELÉK : 25 dkg mák, 25 dkg porcukor, 8 tojás és,3 dkg zsemlemorzsa.

A nyolc tojásfehérjéből kemény habot verünk, hozzáadjuk a porcuk­rot, a nyolc tojássárgáját és jól összekeverjük. Azután beleszórjuk a da­rált mákot, a finom zsemlemorzsát és az egészet még egyszer elkeverjük.