FŐOLDALVajastésztából készült finom sütemények alapanyagai a következők: liszt, vaj vagy margarin, porcukor, tojás vagy tojássárgája. Tejet vagy tejfölt is használunk. A tésztába tegyünk egy csipetnyi sót is.Vajastésztához használjunk sima lisztet, féldaralisztet, esetleg daralisztet is. Ha az előírásban sütőpor vagy szódabikarbóna van, akkor azt mindig a liszttel elkeverve használjuk. Hasonlóan járjunk el a sóval is. Csak azután tegyük bele a többi hozzávalót.A vajat vagy margarint megreszeljük, hogy a tészta könnyebben gyúródjon és ne maradjanak benne eldolgozatlan darabok. A porcukrot tanácsos használat előtt átszitálni vagy a gyúródeszkán sodrófával szétnyomkodni, hogy ne maradjanak benne csomók, mert gyúrás közben nehezen porlódnának el.Az összegyúrt tésztát a tepsi nagysága szerint nyújtjuk ki. Hogy könnyebben rakhassuk a tepsibe, meglisztezzük és összegöngyöljük. Az összecsavart tésztát a tepsibe helyezzük és ott szétgöngyölítjük. Ha a vajas tésztát ily módon helyezzük a formába, nem szakadozik még akkor sem, ha nagyon porhanyós.Tejet és tejfölt az előírás szerint használjunk. Ha azonban lágy lenne a tészta, tegyünk hozzá még egy kevés lisztet, ha netán kemény lenne, akkor öntsünk bele szükség szerint egy kis tejet vagy tejfölt. Sok függ ui. a liszt minőségétől, mert egyik liszt több, a másik meg kevesebb folyadékot vesz föl. A vajas tészta félkemény legyen. Mindig bemelegített sütőben, de nem túlságosan hirtelen sütjük.ZABPEHELY SZELET25 dkg sima liszt, 1 csomag sütőpor, 25 dkg darált zabpehely, 1 tojás, 10 dkg porcukor, citromhéj és szükség szerinti mennyiségű tej.Az átszitált lisztben elkavarjuk a sütőport. Beleszórjuk a darált zabpelyhet, a cukrot, a reszelt citromhéjat, beleverjük a tojást és annyi tejet adunk hozzá, hogy lágy tésztát kapjunk. A tepsit kikenjük vajjal, meglisztezzük, beletesszük a tésztát és forró sütőben sütjük. Kihűlés után megkenjük lekvárral és felszeleteljük.VAJAS SZELET I14 dkg teavaj, 5 dkg porcukor, 14 dkg sima liszt, 2 tojássárgája és egy csipetnyi só.A vajból, tojássárgájából, lisztből, cukorból és sóból tésztát gyúrunk. Hűvös helyen két óra hosszat pihentetjük. Azután két részre osztjuk a tésztát. Mindkettőt kisodorjuk, kikent tepsibe tesszük az elsőt, megkenjük töltelékkel és ráhelyezzük a tészta másik felét. Megkenjük tojással és megsütjük.TÖLTELÉK : 4 dkg vaj, 10 dkg porcukor, 25 dkg tehéntúró, 1 csomag vaníliás cukor és 3 dkg mazsola.A vajat, cukrot és a vaníliás cukrot habosra keverjük. Hozzáadjuk az áttört túrót, a mazsolát és még egyszer jól összekeverjük.KAKAÓS BURGONYÁS SZELET20 dkg főtt burgonya, 30 dkg porcukor, 55 dkg sima liszt, 10 dkg vaj, 2 tojás, 2 evőkanál kakaó, 2 evőkanál rum, 1 kávéskanál törött fahéj, 3 db törött szegfűszeg és 1 csomag sütőpor.A megfőtt és áttört burgonyához hozzátesszük a cukrot, a lisztet, a megreszelt vajat, a 2 egész tojást és a kakaót. Állandó keverés közben beleszórjuk a törött fahéjat meg szegfűszeget és a sütőport, amelyet előbb a rumban elkevertünk. Az egészből tésztát gyúrunk, amelyet három részre osztunk és külön-külön kisodorunk. Az első részt ráhelyezzük a kikent tepsire, megkenjük lekvárral. Ráhelyezzük a második részt, amelyet szintén megkenünk lekvárral. Betakarjuk a harmadik résszel. A tetejét vagdalt mandulával és kristálycukorral hintjük meg. Forró sütőben sütjük és felszeleteljük.MÁKOS SZELET30 dkg sima liszt, 15 dkg porcukor, 7 dkg vaj, 7 evőkanál tejföl, 1 egész tojás és egy csipetnyi szódabikarbóna.A lisztet a porcukorral elkeverjük. Reszelt vajat, tejfölt, egy egész tojást meg egy csipetnyi szódabikarbónát teszünk bele és tésztát gyúrunk. A tészta egyharmadát félretesszük, kétharmadát kisodorjuk. A kisodort tésztát gyengén kikent tepsibe tesszük, megkenjük töltelékkel és a félretett tésztából ferde rácsozatot formálunk rá. Amikor megsül, kockákra szeleteljük és meghintjük porcukorral.MÁKOS TÖLTELÉK : 25 dkg mák, 15 dkg porcukor, 1,1/2 dl tej, 8 dkg mazsola és egy fél citrom héja.A tejet a porcukorral fölforraljuk. Beletesszük a darált mákot, a mazsolát és a reszelt citromhéjat. Még egy kis ideig forrni hagyjuk, majd kihűtjük.FINOM SZELET I30 dkg sima liszt, 25 dkg vaj, 1 tojássárgája és 2 evőkanál édes tejszín vagy tej.A liszttel elmorzsolt vajból, a tojássárgájából és tejszínből tésztát gyúrunk. Két részre osztjuk a tésztát. Az egyik felét kisodorjuk és a kikent tepsibe helyezzük. Rákenjük a tölteléket és betakarjuk a tészta másik, ugyancsak kinyújtott részével. Megkenjük tojássárgájával. Előre bemelegített sütőben sütjük.TÖLTELÉK : 25 dkg porcukor, 25 dkg dió és 6 tojás.A hat tojást a porcukorral kb. 20 perc hosszat habosra keverjük. Beleszórjuk a darált diót és még egyszer összekeverjük.KÁVÉS SZELET40 dkg sima liszt, 25 dkg vaj, 2 tojás, 5 dkg porcukor és fél csomag sütőpor.A lisztből, vajból, két tojásból, cukorból és sütőporból tésztát gyúrunk. Három részre osztjuk a tésztát és az egyes részeket kisodorva, külön-külön megsütjük. Amikor kihűl, megkenjük kávékrémmel és egymásra rakjuk. A tetejét is megkenjük krémmel és felszeleteljük.KÁVÉKRÉM: 20 dkg porcukor, 20 dkg vaj és fél dl erős kávé.A vajat habosra keverjük. Folytonos keverés közben apránként beleszórjuk a cukrot és hozzáöntögetjük a hideg kávét. 20 percig keverjük,TÖLTÖTT D I Ó S SZELET19 dkg vaj, 25 dkg sima liszt, 1 tojássárgája, 2 evőkanál tejföl vagy tej és egy csipetnyi só.A vajat elmorzsoljuk a liszttel, hozzáadjuk a sót, a tejfölt és a tojássárgáját. Az egészet jól összegyúrjuk. Kinyújtjuk és kikent tepsibe tesz-szük. Elkészítjük a tölteléket, rákenjük a tésztára és meleg sütőben sütjük.TÖLTELÉK : 4 tojás, 20 dkg darált dió, 20 dkg porcukor és 1 evőkanál erős kávé.A négy tojássárgáját kb. 20 perc hosszat keverjük a cukorral, a darált dióval és az erős kávéval. A fehérjéből keményre vert habot könnyedén hozzákeverjük a kikevert töltelékhez.ZABPEHELY SZELET GYEREKEKNEK10 dkg zabpehely, 1/4 l tej, 20 dkg daraliszt, 20 dkg porcukor, 1 csomag sütőpor, 4 kávéskanál kakaó, 4 kávéskanál méz, 5 dkg vaj és 1 kávéskanál törött fahéj.A sodrófával elmorzsolt zabpelyhet leforrázzuk a tejjel és fél óra hosszat pihentetjük. A kihűlt zabpehelyhez hozzáadjuk az olvasztott vajat, a cukrot, a törött fahéjat, a kakaót, a folyékony mézet és a lisztet, amelyben előzőleg elkevertük a sütőport. A tésztát jól kidolgozzuk. A tepsit kikenjük olvasztott vajjal, meghintjük liszttel, széjjelnyomkodjuk rajta a tésztát és közepes (mérsékelt) tűzön sütjük.LONDONI SZELET25 dkg sima liszt, 14 dkg vaj, 5 dkg porcukor, 4 tojássárgája, egy kevés sütőpor és citromhéj.A vajat elmorzsoljuk a liszttel. Hozzáadjuk a cukrot, a négy tojássárgáját, a reszelt citromhéjat és a sütőport. Tésztát gyúrunk. Kinyújtjuk és tepsibe tesszük. A tetejét megkenjük gyümölcsízzel és rákenjük a tölteléket. Bemelegített sütőben sütjük.TÖLTELÉK : 4 tojásfehérje, 20 dkg finom kristálycukor és 19 dkg dió.A négy tojásfehérjéből kemény habot verünk. Beleszórjuk a finom kristálycukrot és még egyszer alaposan felverjük. Végül hozzáadjuk a darált diót.OLCSÓ OMLÓS SZELETHozzávalók: fél kg sima liszt, 1 csomag sütőpor, 13 dkg porcukor, 10 dkg vaj, 1 tojás és néhány kanál tej.A sütőporral elkevert lisztet átszitáljuk. Hozzáadjuk a cukrot, a vajat, az egész tojást, a megfelelő mennyiségű tejet és összegyúrjuk. Jól eldolgozzuk és három részre osztjuk. Az első részt kinyújtjuk, kikent tepsibe tesszük, megkenjük gyümölcsízzel, aztán betakarjuk a kinyújtott második résszel és azt is megkenjük gyümölcsízzel. Tetejére a maradék tésztából sodort rudacskákból ferde rácsozatot teszünk. Forró sütőben sütjük és meghintjük porcukorral.DIÓS SZELET I30 dkg féldaraliszt, 22 dkg vaj, 2 tojásfehérje, 8 dkg porcukor és 10 dkg dió.Az átszitált lisztből, megreszelt vajból, tojásfehérjéből, cukorból és a darált dióból tésztát gyúrunk. Kétfelé osztjuk. Egyik felét kinyújtjuk, kikent tepsibe helyezzük és megkenjük gyümölcsízzel. A tészta másik feléből kinyújtott felsőlappal befedjük és meleg sütőben sütjük. Még melegen tojássárgájából készült mázzal vonjuk be.TOJÁSSÁRGÁJÁBÓL KÉSZÜLT MÁZ:2 tojássárgáját 10 dkg porcukorral és 1 csomag vaníliás cukorral habosra keverünk.RÁCSOS SZELET30 dkg sima liszt, 15 dkg porcukor, 12,1/2 dkg vaj,2 tojás, 2 evőkanál tej, egy csipetnyi só, fél csomag sütőpor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 kávéskanál törött fahéj és egypár szem törött szegfűszeg.A liszthez hozzátesszük a cukrot, a sütőport, a vajat, a két egész tojást, a vaníliás cukrot, a törött fahéjat és szegfűszeget meg a tejet. Az egészet jól összegyúrjuk. Három részre osztjuk. Egy részt félreteszünk. A másik két részt együtt nyújtjuk ki és kissé kikent tepsibe tesszük, megkenjük gyümölcsízzel és a félretett tésztából rácsot csinálunk rá. Forró sütőben sütjük.MANDULÁS SZELET7 dkg vaj, 7 dkg sima liszt, 3 dkg porcukor és 3 dkg mandula.A vajat összegyúrjuk a liszttel, hozzáadjuk a hámozott, őrölt mandulát. Tésztát gyúrunk belőle és kikent, kisebb tepsibe tesszük. Bemelegített sütőben világossárgára sütjük. Amikor kihűl, megkenjük ribizli-lekvárral, majd a mandulakrémmel, kissé még visszatesszük a sütőbe, hogy a sütést befejezzük.MANDULAKRÉM : 5 dkg vaj, 5 dkg porcukor, 8 dkg mandula, 2 evőkanál gyümölcsíz, 1 evőkanál zsemlemorzsa és 4 tojás.A vajat a cukorral habosra keverjük. Beletesszük a négy tojássárgáját, a hámozott, darált mandulát, a két evőkanál gyümölcsízt és az egészet jól összekeverjük. Aztán hozzáadjuk a zsemlemorzsát és végül a négy tojásfehérjéből keményre vert habot. Még egyszer könnyedén összekeverjük.RAKOTT SZELET1/4 kg vaj, 45 dkg féldaraliszt, 2 dkg élesztő, 1 tojássárgája, 10 dkg porcukor és kb. fél dl tej.A vajból, lisztből, cukorból és tejben megkelesztett élesztőből tésztát gyúrunk. Három részre osztjuk. Az egyik részt lisztezett gyúródeszkán kinyújtjuk, kikent tepsibe tesszük és megkenjük málnaízzel. Rátesszük a kinyújtott második részt, amelyet ugyancsak megkenünk málnaízzel. Befedjük a harmadik résszel, megkenjük tojással, megszórjuk vagdalt dióval és kristálycukorral. Bemelegített sütőben sütjük. Csak aztán szeleteljük föl, amikor kihűl.OMLÓS SZELET50 dkg féldaraliszt, 1 csomag sütőpor, 25 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 10 dkg zsír, 2 tojás, 1 citrom héja, kevés tej és 10 dkg mandula.A liszttel elkeverjük a sütőport és a vaníliás cukrot. Hozzáadjuk a zsírt, a két egész tojást, a megreszelt citromhéjat és megfelelő mennyiségű tejjel összegyúrjuk. A tésztát jól kidolgozzuk és kettéosztjuk. Az egyik felét kinyújtva, kikent tepsibe tesszük, megkenjük baracklekvárral, megszórjuk őrölt mandulával és betakarjuk a tészta másik felével. A tetejét megkenjük tojással és vagdalt mandulával is megszórhatjuk. Mérsékelt tűzön kb. 40 percig sütjük.GERBAUD SZELET40 dkg sima liszt, 25 dkg vaj, 1 tojás, 1 tojássárgája, 1 evőkanál porcukor, 2 dkg élesztő és egy kevés tej.Az átszitált lisztben elmorzsolt vajból, az egész tojásból, a tojássárgájából és a tejben áztatott élesztőből tésztát gyúrunk. Jól kidolgozzuk és három részre osztjuk. Külön-külön kisodorjuk. Az első részt tepsibe tesszük, megkenjük gyümölcsízzel, meghintjük őrölt dióval és porcukorral. Rátesszük a második részt, ezt is megkenjük gyümölcsízzel és meghintjük darált dióval meg porcukorral. A harmadik résszel betakarjuk és meleg sütőben sütjük. Amikor kihűl, bevonjuk csokoládémázzal.TÖLTELÉK:Gyümölcsíz, darált dió és porcukor tetszés szerint.CSOKOLÁDEMÁZ : 12 dkg csokoládé, 16 dkg porcukor, 3/4 dl víz és 2 dkg vaj.A csokoládét a cukorral és a vízzel sűrűre főzzük. Amikor kihűl, jól elkeverjük benne a vajat.DIÓS SZELET II28 dkg vaj, 28 dkg féldaraliszt és 2 tojás.A lisztbe belemorzsoljuk a vajat, hozzáadjuk a két tojást és összegyúrjuk. Edénybe rakjuk, egy óra hosszat pihentetjük hideg vízbe állítva. A pihent tésztát két részre osztjuk. Az egyik felét lisztezett gyúródeszkán kinyújtjuk és kikent tepsibe tesszük. Megkenjük a töltelékkel, betakarjuk a tészta másik felével és bemelegített sütőben sütjük.TÖLTELÉK : 4 tojás, 14 dkg porcukor, 14 dkg dió és 1 citrom leve és héja.A négy tojássárgáját a porcukorral habosra keverjük. Beletesszük a darált diót, citromlevet meg citromhéjat (reszelve) és a négy tojásfehérjéből keményre vert habot. Az egészet könnyedén összekeverjük.FINOM SZELET II15 dkg dió, 15 dkg sima liszt, 20 dkg porcukor, 12 dkg vaj, 2 kávéskanál kakaó és 1 tojásfehérje.A lisztet, darált diót, cukrot és a kakaót jól elkavarjuk. Hozzáadjuk az elmorzsolt vajat meg a tojásfehérjét, és tésztát gyúrunk. Meglisztezett gyúródeszkán kisodorjuk, tepsibe tesszük és bemelegített sütőben sütjük. Még forrón szeletekre vágjuk és dióbéllel díszítjük.BERLINI SZELET25 dkg sima liszt, 15 dkg vaj, 8 dkg porcukor, fél csomag sütőpor és 1 tojás.A lisztet, a vajat, a sütőport és a tojást összegyúrjuk. A tésztát liszttel meghintett gyúródeszkán kisodorjuk, kikent tepsibe tesszük. Megkenjük tetszés szerinti gyümölcsízzel és az alábbi töltelékkel. A töltelékre rákenjük a piskótatésztát és közepes tűzön sütjük. Amikor megsül, bevonjuk citromos mázzal, megszárítjuk és felszeleteljük.TÖLTELÉK : 15 dkg dió, 10 dkg porcukor, rum és egy kevés tej.A darált diót a cukorral, a rummal és a tejjel jól összekeverjük.PISKÓTATÉSZTA:4 tojás, 4 evőkanál porcukor és 4 evőkanál daraliszt.A négy tojássárgáját a porcukorral habosra keverjük. A lisztet és a négy tojásfehérjéből keményre vert habot óvatosan hozzákeverjük a habosra kikevert tojássárgájához.CITROMOS MÁZ : 1 tojásfehérje, 9 dkg porcukor és 1 evőkanál citromlé.A tojásfehérjét a cukorral és a citromlével fél óra hosszat keverjük.MÉZES SZELET20 dkg porcukor, 3 tojás, 3 evőkanál méz, 7 dkg vaj, késhegynyi szódabikarbóna és fél kg sima liszt.A vajat a cukorral, a mézzel és a három tojással gőz fölött sűrűre keverjük. Hozzáadjuk a szódabikarbónát és ismét keverjük, míg megsűrűsödik. A lisztet a még forró masszával összegyúrjuk, hat részre osztjuk és lapokat formálunk belőlük. Kikent tepsiben külön-külön sütjük meg a lapokat. A kihűlt tésztalapokat a következőképpen töltjük meg: az elsőt megkenjük gyümölcsízzel, rátesszük a másodikat, ezt megkenjük a töltelékkel és erre helyezzük a harmadik lapot. Ezt újra lekvárral kenjük meg és betakarjuk a negyedik lappal, amelyet megkenünk a töltelékkel. Rátesszük az ötödik lapot, megkenjük lekvárral és betakarjuk az utolsó lappal. A tetejét is megkenjük a töltelékkel és megszórjuk darált dióval.TÖLTELÉK : 30 dkg vaj, 25 dkg porcukor,fél l tej, 1 csomag vaníliás cukor, 5 dkg Maizena (finom kukoricaliszt) és egy kevés rum.A vajat a porcukorral habosra keverjük. A tejet, a Maizenát és a vaníliás cukrot folytonos keverés közben sűrűre főzzük. Amikor kihűl, kisebb adagokban hozzákavarjuk a kikevert vajhoz. Beleöntjük a rumot és simára keverjük.LOSONCI SZELET44 dkg féldaraliszt, 24 dkg porcukor, 20 dkg dió, 28 dkg vaj, 2 tojás, egy késhegynyi szódabikarbóna és szükséges mennyiségű tejföl vagy tej.A szódabikarbónát elkeverjük a liszttel, beletesszük az elmorzsolt vajat, a cukrot és az őrölt diót. Azután összegyúrjuk a két tojással és a tejföllel. A tésztát kettéosztjuk. Az egyik felét kinyújtjuk és kikent tepsibe tesszük. Megkenjük gyümölcsízzel, rátesszük a másik részből kinyújtott lapot és jó meleg sütőben megsütjük. Kockákra szeleteljük és megszórjuk porcukorral.TÖLTÖTT CITROMOS SZELET21 dkg sima liszt, 21 dkg vaj, 2 tojássárgája, 1 citrom leve és héja, 3 dkg porcukor, fél csomag sütőpor és egy csipetnyi só.A lisztet, vajat, tojássárgáját, citromlevet, reszelt citromhéjat, cukrot, sütőport és a sót este összegyúrjuk. A tésztát reggelig pihentetjük. Reggel aztán a tésztát két részre osztjuk. Az egyik részt kisodorjuk, kikent tepsibe helyezzük, megkenjük a töltelékkel és betakarjuk az ugyancsak kisodort másik résszel. Bemelegített sütőben sütjük. Amikor kihűl, hosszúkás szeletekre vágjuk és megcukrozzuk.TÖLTELÉK : 2 tojás, 14 dkg porcukor, 14 dkg darált dió és fél citrom leve.A két tojássárgáját, a cukrot, a darált diót és a citromlevet jól összekeverjük. Majd hozzáadjuk a két tojásfehérjéből keményre vert habot és könnyedén belekavarjuk.TÖLTÖTT MÉZES SZELET60 dkg sima liszt, fél kávéskanál szódabikarbóna, 4 evőkanál méz, 2 tojás, 5 dkg vaj, 15 dkg porcukor és egy kevés tej.A szódabikarbónát belekeverjük a lisztbe, hozzáadjuk a folyékony mézet, a két tojást, a vajat és a porcukrot. Azután a tejjel összegyúrjuk és lisztezett gyúródeszkán három részben nyújtjuk ki. Az egyes lapokat kikent tepsiben külön-külön sütjük. A kihűlt lapokat megtöltjük vajas krémmel és a tetejét ugyancsak vajas krémmel kenjük meg.VAJAS KRÉM : 20 dkg vaj, 20 dkg porcukor és 1 citrom leve.A vajat a porcukorral habosra keverjük és cseppenként hozzáadjuk a citromlevet.GYÜMÖLCSÖS SZELET4 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 tojás, 1 tojássárgája, 14 dkg féldaraliszt, fél csomag sütőpor, gyümölcsíz, 10 dkg füge, 5 dkg mogyoró és 3 dkg csokoládé.A lisztben elkeverjük a sütőport, a vaníliás cukrot és a porcukrot, azután a tojással és a tojássárgájával tésztát gyúrunk. Két részre osztjuk és egyenként kinyújtjuk. Az első részt kikent tepsibe tesszük. Megkenjük gyümölcsízzel, meghintjük vagdalt fügével, vagdalt mogyoróval és reszelt csokoládéval. Ráborítjuk a tészta másik lapját és megsütjük. Amikor kihűl, ferde szeletekre vágjuk és megszórjuk porcukorral.PÖSTYÉNI SZELETFél kg sima liszt, 25 dkg vaj, 15 dkg porcukor, 1 tojás, fél csomag sütőpor, 3 evőkanál tej és 1 dkg élesztő.Az átszitált lisztben elmorzsoljuk a vajat. Hozzátesszük a sütőport, tojást, a tejben áztatott élesztőt, és tésztát gyúrunk belőle. Jól kidolgozzuk és négy részre osztjuk: Kisodorjuk és külön-külön megsütjük. A megsütött, krémmel töltött lapokat hosszúkás szeletekre vágjuk.TÖLTELÉK : 6 dl tej, 6 evőkanál sima liszt, 6 evőkanál kristálycukor, 15 dkg vaj és 15 dkg porcukor.A tejben elhabarjuk a lisztet és fölforraljuk. A kristálycukrot megpirítjuk és beleöntjük. Jól elkeverjük és kihűtjük. A vajat a porcukorral habosra keverjük és elkavarjuk a kihűlt töltelékkel.OMLÓS CITROMOS SZELET2 tojás, 25 dkg vaj, 25 dkg porcukor, fél kg daraliszt, fél citrom leve és héja, fél csomag sütőpor és egy csipetnyi só.A két egész tojást, a cukrot és a vajat 15 percig keverjük. Hozzátesszük a citromlevet és a reszelt citromhéjat. A sütőport és a sót elkeverjük a liszttel és az egészet összegyúrjuk. A tésztát két részre osztjuk. Az egyik részt kisodorjuk, összegöngyölítjük, ráhelyezzük a tepsire és ott szétgöngyöljük. Megkenjük csipkelekvárral és beborítjuk a másik résszel, amelyet a deszkán szintén összegöngyölítettünk, rátesszük a lekvárra és szétgöngyöljük. A tészta nagyon omlós, így tehát óvatosan dolgozzunk vele. A tetejét megkenjük tojással és meleg sütőben sütjük.ALMÁS SZELET I36 dkg sima liszt, 20 dkg zsír, 2 tojás, 2 evőkanál ecet és csipetnyi só.A megszitált lisztből, a zsírból, a 2 tojásból, ecetből és sóból este tésztát gyúrunk. Egy éjjelen át hideg helyen pihentetjük. Reggel két részre osztva kinyújtjuk. Az egyik részt tepsibe tesszük, megtöltjük almás töltelékkel, betakarjuk a másik résszel. Gyors tűzön sütjük. Felszeleteljük és megcukrozzuk.TÖLTELÉK : fél kg reszelt alma, 15 dkg porcukor, egy kevés törött fahéj és 8 dkg zsemlemorzsa.A meghámozott almát megreszeljük, összekeverjük a cukorral, a törött fahéjjal és az átszitált zsemlemorzsával.RIBIZLIS SZELET14 dkg porcukor, 14 dkg vaj, 5 tojássárgája, 5 dkg mandula, 25 dkg daraliszt és fél csomag sütőpor.A cukrot a vajjal fél óra hosszat keverjük. Hozzáadjuk az öt tojássárgáját, a darált mandulát, a sütőporral elkevert lisztet és összegyúrjuk. Meglisztezett gyúródeszkán kisodorjuk és óvatosan belehelyezzük a tepsibe. A megsült tésztát ribizlihabbal és ribizlibogyókkal díszítjük.RIBIZLIHAB : 10 dkg cukor, 5 tojásfehérje és ribizliszörp.A cukrot egy kevés vízzel szálasra főzzük. A tojásfehérjéből kemény habot verünk. Belekeverjük a megfőzött cukrot és kihűtjük. A kihűlt habba belekeverünk egy kevés ribizliszörpöt.CSOKOLÁDÉS SZELET IFél kg sima liszt, 25 dkg vaj, 4 tojássárgája, 2 dkg élesztő, 1 dl tej, fél csomag sütőpor, 2 evőkanál cukor és 1 csomag vaníliás cukor.A lisztben elmorzsolt vajból, cukorból, vaníliás cukorból, sütőporból, a négy tojássárgájából és a tejben megkelesztett élesztőből tésztát gyúrunk. Három részre osztjuk. Egyenként kinyújtjuk. Az első részt kikent tepsibe tesszük, megkenjük töltelékkel, betakarjuk a második résszel, amelyet szintén megkenünk krémmel. Végül ráhelyezzük a harmadik részt is és bemelegített sütőben sütjük. A kihűlt tésztát bevonjuk csokoládémázzal és felszeleteljük.TÖLTELÉK : 25 dkg porcukor, 25 dkg mogyoró, 4 tojásfehérje, fél dl rum és fél csomag vaníliás cukor.A darált mogyorót, cukrot, rumot, vaníliás cukrot és a tojásfehérjéből vert habot összekeverjük. Ha a töltelék sűrű lenne, egy kevés tejfölt vagy tejet öntünk hozzá.CSOKOLÁDÉMÁZ : 10 dkg csokoládé, 15 dkg porcukor, 2/3 dl víz és 2 dkg vaj.A csokoládét és a cukrot a vízzel folytonos kavargatás közben sűrűre főzzük. Amikor kissé kihűl, elkeverjük benne a vajat.CSOKOLÁDÉS SZELET II15 dkg sima liszt, 15 dkg porcukor, 1 tojás, 25 dkg vaj, egy csipetnyi só, fél csomag sütőpor és citromhéj.A lisztben elmorzsoljuk a vajat, hozzákeverjük a sót, a sütőport, a megreszelt citromhéjat, a cukrot és a tojást. Az egészet jól összegyúrjuk és kettéosztjuk. Az első felét kikent, tepsibe tesszük. Megkenjük töltelékkel, betakarjuk a tészta másik felével és meleg sütőben világosra sütjük. A megsült szeletet megszórjuk porcukorral.TÖLTELÉK : 5 tojás, 28 dkg porcukor, 20 dkg őrölt dió, 3 dkg kakaó és fél citrom leve.A tojássárgáját a cukorral habosra keverjük. Beleszórjuk az őrölt diót, a kakaót, belecsepegtetjük a citromlevet és még egyszer jól összekeverjük. Végül belekavarjuk a tojásfehérjéből keményre vert habot.CSOKOLÁDÉS SZELET III30 dkg sima liszt, 20 dkg vaj, 4 tojássárgája, 3 evőkanál tej és 1 tetézett evőkanál porcukor.A lisztben elmorzsoljuk a vajat, hozzáadjuk a tojássárgáját, a cukrot, a tejet, és a tésztát jól kidolgozzuk. Három óra hosszat pihentetjük. Azután három részre osztva egyenként kinyújtjuk és megtöltjük. A tetejét megszurkáljuk, megkenjük tojásfehérjével és durvára vagdalt dióval meghintjük. Meleg sütőben sütjük.TÖLTELÉK : 6 tojássárgája, 18 dkg dió, 12 dkg csokoládé, 25 dkg porcukor és 10 tojásfehérje.A hat tojássárgáját a cukorral fél óra hosszat keverjük. Hozzákavarjuk a darált diót, a puhított csokoládét és a tíz tojásfehérjéből keményre vert habot.MOGYORÓS MIGNON25 dkg sima liszt, 25 dkg vaj, egy kis só, 16 dkg porcukor, 5 tojás, 20 dkg mogyoró, 5 dkg málnalekvár, 6 dkg méz és citromhéj.A lisztből, a vajból és a sóból tésztát gyúrunk és hideg helyen pihentetjük. Közben az öt tojássárgáját a cukorral, a málnalekvárral és a mézzel kb. 20 percig keverjük. Hozzátesszük a darált mogyorót, a reszelt citromhéjat és az öt tojásfehérjéből keményre vert habot. Az egészet könnyedén összekeverjük. A pihentetett tésztát két részre osztjuk. A tészta egyik felét kinyújtjuk és kikent, lisztezett tepsibe tesszük. A tojássárgájából kevert tésztát szétkenjük rajta és óvatosan betakarjuk a tészta másik felével. Bemelegített sütőben sütjük. A kihűlt tésztát felszeleteljük és behintjük porcukorral.MÁKOS PATKÓ — KÉTFÉLE TÉSZTÁBÓLI. tészta: 35 dkg féldaraliszt, 1 tojás, 5 dkg porcukor, egy csipet só, 2 dl tej és 3 dkg élesztő.II. tészta: 35 dkg féldaraliszt és 25 dkg vaj.A lisztben elkevert tojásból, porcukorból, sóból és a tejben áztatott élesztőből tésztát készítünk. 1 óra hosszat pihentetjük.A vajat a liszttel eldolgozzuk és az első tésztával összegyúrjuk. Liszttel meghintett gyúródeszkán kisodorjuk, négyzetekre vágjuk, megtöltjük mákkal és patkókat formálunk belőle. Gyengén kikent tepsire rakjuk, kissé pihentetjük, megkenjük tojással és meleg sütőben megsütjük.MÁKOS TÖLTELÉK : 15 dkg mák, 2 tojásfehérje, 5 dkg kristálycukor és 2 evőkanál ribizli lekvár.A mákot megdaráljuk. A tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verjük. Hozzávegyítjük a lekvárt, a darált mákot és jól elkeverjük.DIÓS PATKÓFél kg sima liszt, 25 dkg vaj, 3 tojássárgája, 3 evőkanál tejföl, egy kis só és 2 dkg porcukor.A liszttel elmorzsolt vajból, a három tojássárgájából, tejfölből, sóból és a cukorból tésztát gyúrunk. Liszttel megszórt gyúródeszkán kinyújtjuk, négyszögekre vágjuk, megtöltjük diós töltelékkel és patkókat formálunk belőle. Tepsibe rakjuk, megkenjük tojással és bemelegített sütőben aranysárgára sütjük.DIÓS TÖLTELÉK : 30 dkg dió, 24 dkg porcukor, 1,1/2 dl tej és 1 csomag vaníliás cukor.A tejet a cukorral és a vaníliás cukorral felforraljuk. Beleszórjuk a darált diót, összekavarjuk és kihűtjük.DIÓS VAGY MÁKOS SÜTEMÉNY30 dkg sima liszt, 15 dkg vaj, 2 tojássárgája, fél dl tejföl vagy tej, fél csomag sütőpor, 5 dkg porcukor és csipetnyi só.A lisztből a benne elmorzsolt vajjal, a tojássárgájával, tejföllel, cukorral és sóval tésztát gyúrunk. Jól eldolgozzuk és kettéosztjuk. Liszttel megszórt gyúródeszkán külön-külön kisodorjuk. Az első felét tepsibe tesszük. Megkenjük lekvárral, azután a töltelékkel és betakarjuk a tészta másik felével. Megsütjük, meghintjük porcukorral és felszeleteljük.TÖLTELÉK : 5 dkg vaj, 17 dkg porcukor, 2 dl tej, 17 dkg őrölt dió vagy mák, 14 dkg daraliszt, fél csomag sütőpor és 2 tojásfehérje.A vajat a cukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk a tejet, a darált diót vagy mákot, a lisztben elkevert sütőport. Végül könnyedén hozzákavarjuk a keményre vert habot.ASSZONYSZESZÉLY29 dkg sima liszt, 13 dkg vaj, 1 evőkanál porcukor, 4 tojássárgája, 3 dkg élesztő, 6 evőkanál tej, egy kis só és 6 dkg mandula.Az átszitált liszttel elmorzsoljuk a vajat. Hozzákeverjük a cukrot, tojássárgáját, sót meg a tejben áztatott élesztőt és összegyúrjuk. A kidolgozott tésztát kisodorjuk és kikent tepsibe tesszük. Egy óra hosszat kelesztjük. A megkelt tésztát megkenjük lekvárral, betakarjuk a habbal és megszórjuk durván vagdalt mandulával. Gyenge tűzön sütjük.HAB : 4 tojásfehérje, 20 dkg porcukor és 1 csomag vaníliás cukor.A tojásfehérjéből kemény habot verünk. Beleszórjuk a porcukrot meg a vaníliás cukrot és még egyszer jól felverjük.ALMÁS SÜTEMÉNY30 dkg sima liszt, 12 dkg vaj, 2 tojás, fél csomag sütőpor, 10 dkg porcukor, 2 evőkanál tejszín vagy tej.A sütőporral elkevert és megszitált lisztben a gyúródeszkán elmorzsoljuk a vajat. Beleverjük a két tojást és összegyúrjuk. Ha a tészta kemény lenne, akkor két evőkanál tejszínt vagy tejet teszünk hozzá. Két részre osztjuk a tésztát és külön-külön kisodorjuk. Az egyik lapot gyengén kikent tepsibe tesszük, megkenjük töltelékkel és betakarjuk a másik lappal. Tetejét megkenjük tojással és meleg sütőben sütjük, A megsült tésztát megszórjuk porcukorral,ALMÁS TÖLTELÉK : 1 kg alma, 20 dkg porcukor, 1 kávéskanál törött fahéj és fél dl rum.A meghámozott és kockákra vágott almát a cukorral pároljuk. Amikor már puha, meglocsoljuk rummal, meghintjük törött fahéjjal, jól elkeverjük és kihűtjük.DIÓS SÜTEMÉNY25 dkg sima liszt, 20 dkg friss vaj, 5 dkg dió, 1 tojássárgája, 2 evőkanál porcukor és 2 evőkanál tejföl vagy tej.A vajat a liszttel a gyúródeszkán sodrófával eldolgozzuk, hozzáadjuk a darált diót, a tojássárgáját, a cukrot, a tejfölt és összegyúrjuk. A tésztát kettéosztjuk és pihentetjük, amíg elkészítjük a tölteléket. A kinyújtott tészta egyik felét azután a tepsibe tesszük, megkenjük a töltelékkel és ráhelyezzük a tészta másik felét. Tetejét megkenjük tojással és erős tűzön sütjük. A kihűlt tésztát megszórjuk porcukorral és felszeleteljük.TÖLTELÉK : 25 dkg dió, 25 dkg porcukor, 2 csomag vaníliás cukor és 6 tojás.A tojássárgáját a cukorral és vaníliás cukorral kb. 15 percig erősen keverjük. Hozzáadjuk az őrölt diót és a hat tojásfehérjéből keményre vert habot. Az egészet összekeverjük.FINOM VAJAS CIPÓ25 dkg sima liszt, 12 dkg vaj, 5 dkg porcukor, 1 tojás, 1 dkg élesztő, egy kevés tejföl vagy tej és só.A lisztben elmorzsolt vajból, a cukorból, tojássárgájából, sóból és a tejfölben áztatott élesztőből tésztát készítünk. Kb. 1 cm vastagra kinyújtjuk és kis cipókat szaggatunk belőle. Lisztezett tepsibe tesszük, tojásfehérjével megkenjük és megsütjük.TÚRÓS LEPÉNY GYEREKEK RÉSZÉRE20 dkg túró, 10 dkg mogyoró, 20 dkg vaj, 6 tojás, 20 dkg porcukor és 3 dkg zsemlemorzsa.A vajat a cukorral és a hat tojássárgájával fél óra hosszat keverjük. Hozzáadjuk a szitán áttört túrót, a megpörkölt, darált mogyorót. A tojásfehérjéből habot verünk és az átszitált zsemlemorzsával együtt hozzátesszük a már kikevert tésztához. A tepsit kikenjük vajjal, meghintjük liszttel, belehelyezzük a tésztát és lassú tűzön sütjük.EPRES SZELET30 dkg sima liszt, 15 dkg vaj, 3 evőkanál tejszín vagy tej, 2 tojássárgája, 7,1/2 dkg porcukor, fél citrom héja és eper.Az átszitált lisztben szétmorzsolt vajat, a tejfölt, a 2 tojássárgáját, a cukrot, reszelt citromhéjat és egy csipetnyi sót könnyedén összegyúrjuk és két óra hosszat pihentetjük. A pihentetett tésztát kisodorjuk és kikent tepsibe sütjük. Közben elkészítjük a piskótatésztát. A félig sült vajastésztát kivesszük a sütőből, rárakjuk az epret, ráöntjük a piskótatésztát és mérsékelt tűzön továbbsütjük. Amikor kihűl, meghintjük vaníliás cukorral és felszeleteljük.PISKÓTATÉSZTA : 3 tojás, 7 dkg porcukor és 6 dkg daraliszt.A három tojássárgáját a porcukorral habosra keverjük. Aztán hozzáadjuk a lisztet és a tojásfehérjéből keményre vert habot. Könnyedén összekeverjük.BARACKOS LEPÉNY30 dkg sima liszt, 15 dkg vaj, 3 evőkanál tejszín vagy tej, 7 dkg porcukor, fél citrom héja, 2 tojássárgája és egy csipetnyi só. Barack.A lisztben elmorzsoljuk a vajat, hozzáadjuk a tejszínt, a két tojássárgáját, a cukrot, a reszelt citromhéjat és a sót. Az egészből tésztát gyúrunk és pihentetjük. Tepsi nagyságúra kinyújtjuk. Kissé meglisztezzük, összegöngyölítjük. Beletesszük a tepsibe és ott szétgöngyöljük. Hámozott, félbevágott barackot rakunk rá, megszórjuk vajas szórattal és megsütjük.VAJAS SZÓRAT : 6 dkg daraliszt, 5 dkg vaj, 5 dkg porcukor.A vajat elmorzsoljuk a lisztben, hozzáadjuk a porcukrot és kézzel jól elkeverjük. Rövid időre hűvös helyre tesszük, aztán a lepényre szórjuk.MÁKOS LEPÉNY30 dkg sima liszt, 20 dkg vaj, 1 tojássárgája,2 evőkanál tejföl, 1 dkg porcukor és egy csipet só.A liszttel elmorzsolt vajból, a tojássárgájából, tejfölből, sóból és cukorból tésztát gyúrunk és azt két részre osztjuk. Az első felét kisodorva az elkészített tepsibe tesszük, megkenjük a töltelékkel és betakarjuk a másik, ugyancsak kisodort résszel. Tetejét megkenjük tojássárgájával, jó meleg sütőbe tesszük és megsütjük.MÁKOS TÖLTELÉK : 25 dkg mák, 25 dkg porcukor, 8 tojás és,3 dkg zsemlemorzsa.A nyolc tojásfehérjéből kemény habot verünk, hozzáadjuk a porcukrot, a nyolc tojássárgáját és jól összekeverjük. Azután beleszórjuk a darált mákot, a finom zsemlemorzsát és az egészet még egyszer elkeverjük. |