FŐOLDAL
TEASÜTEMÉNYEK
ÉS APRÓTÉSZTÁK (mignonok)
TEASÜTEMÉNY I
75 dkg sima liszt, 25 dkg vaj,
25 dkg
porcukor, 3 tojássárgája
és egy
kevés tej. -
A vajat a liszttel
összemorzsoljuk,
hozzáadjuk a cukrot, a
tojássárgáját meg
a tejet és
összegyúrjuk. Fél óra hosszat
pihentetjük. Több részre osztjuk. Az egyes
részeket külön-külön
vékonyan
kisodorjuk és különböző
alakú
formákkal kiszaggatjuk. Tepsire rakjuk, tetejét
megkenjük tojással és
aranysárgára sütjük. Ez a
sütemény
nagyon ízletes és
különösen a gyerekek
szeretik.
FAHÉJAS
SÜTEMÉNY
26 dkg vaj, 38 dkg sima liszt,
12 dkg
porcukor, 1 kávéskanál
törött
fahéj és 1 tojás.
A lisztben elmorzsolt
vajból, a
cukorból, törött
fahéjból és a
tojásból tésztát
készítünk és gyorsan
kidolgozzuk. Liszttel
meghintett gyúródeszkán
kinyújtjuk
és különböző alakú
formákkal
kiszaggatjuk. Tepsire rakjuk, megkenjük tojással,
meghintjük cukorral meg vagdalt dióval
és meleg
sütőben sütjük.
CSOKOLÁDÉS FÉLHOLD
10 dkg vaj, 5 dkg porcukor, 2
tojássárgája, 15 dkg sima liszt
és 5 dkg dió.
A lisztben elmorzsoljuk a vajat,
hozzáadjuk a cukrot, az őrölt diót, a
tojássárgáját és
összegyúrjuk. Meglisztezett
gyúródeszkán kisodorjuk és
félholdakat szaggatunk belőle. Tepsire rakjuk és
meleg
sütőben sütjük.
Csokoládémázzal
vonjuk be.
CSOKOLÁDÉMÁZ:
5 dkg
csokoládét, 8 dkg porcukrot meg 1/3 dl vizet
elkeverünk és 3 percig főzünk.
Levesszük a
tűzről és kissé még keverjük.
KARÁCSONYI CSILLAG
28 dkg vaj, 14 dkg porcukor, 14
dkg
mogyoró, 42 dkg sima liszt, 1 tojás
és egy
kevés citromhéj.
A vajat, cukrot, őrölt
mogyorót,
lisztet, tojást és reszelt citromhéjat
összegyúrjuk, liszttel meghintett
gyúródeszkán kinyújtjuk
és
csillagokat szaggatunk belőle. Tepsire rakjuk és
forró
sütőben sütjük. Amikor
megsül,
vaníliás cukorban megforgatjuk.
MANDULÁS CSILLAG
37 dkg vaj, 55 dkg sima liszt,
18 dkg porcukor és 2 tojás.
A vajat elmorzsoljuk,
hozzáadjuk a
lisztet, a cukrot, a két egész tojást
és
gyorsan összegyúrjuk. A
gyúródeszkát
meglisztezzük, a tésztát kisodorjuk
rajta és
csillagokat szaggatunk belőle. A csillagok felét
megkenjük
tojássárgájával,
meghintjük kristálycukorral és
hámozott,
vagdalt mandulával. A tepsit gyengén
kikenjük
vajjal, a csillagokat rárakjuk és meleg
sütőben
sütjük. A csillagok másik felét
is
megsütjük, ribizli ízzel kenjük
meg és
összeragasztjuk egy-egy cukros csillaggal.
Vaníliás
cukorral megszórjuk.
APRÓ KAKAÓS
KIFLI
15 dkg daraliszt, 15 dkg vaj, 10
dkg mandula, 10 dkg porcukor és 2 dkg kakaó.
A vajból, lisztből,
hámozott,
őrölt mandulából, cukorból
és
kakaóból tésztát
gyúrunk. A
tésztát vékonyra nyújtjuk,
négyszögű kisebb lapokra vágjuk, az
egyes lapokat
összegöngyöljük és kis
kifliket
formálunk belőlük. Tepsire rakjuk
és meleg
sütőben sütjük. Még
forrón meghintjük
vaníliás cukorral.
APRÓ VANÍLIÁS KIFLI
25 dkg daraliszt, 21 dkg vaj, 10
dkg mandula és 7 dkg porcukor.
A lisztet, vajat, a
hámozott,
őrölt mandulát és a cukrot
összegyúrjuk.
Kis kifliket formálunk belőle.
Mérsékelten meleg
sütőben sütjük. A kissé kihűlt
kifliket
vaníliás cukorban megforgatjuk.
MOGYORÓS KOSZORÚ
40 dkg daraliszt, 10 dkg
porcukor, 11 dkg mogyoró és 25 dkg vaj.
A lisztből, cukorból,
őrölt
mogyoróból és vajból
tésztát
készítünk. A
húsdarálóra
rászereljük a tésztanyomót, a
tésztát ledaráljuk és kis
koszorúkat
formálunk belőle. Tepsire rakjuk és
bemelegített
sütőben világosra sütjük.
Megszórjuk
porcukorral és tálra rakjuk.
LINZER
KOSZORÚCSKÁK
10 dkg műzsír, 10 dkg zsír, 10 dkg porcukor, 2
tojás és 40 dkg sima liszt.
A lisztet, cukrot,
műzsírt,
zsírt és a két egész
tojást
összegyúrjuk és meglisztezett
gyúródeszkán kisodorjuk. Kis
formával
karikákat szaggatunk, tepsire rakjuk és
bemelegített sütőben
aranysárgára
sütjük. Kettőt kettőt ribizli
lekvárral
összeragasztunk és meghintjük porcukorral.
RUMOS SÜTEMÉNY
5 dkg vaj, 32 dkg sima liszt, 12
dkg
porcukor, 2 tojássárgája,
késhegynyi
szódabikarbóna és egy kevés
rum.
A
szódabikarbónát
belekeverjük a lisztbe, a
gyúródeszkára
szitáljuk és elmorzsoljuk benne a vajat.
Hozzáadjuk a cukrot, a
tojássárgáját
meg a rumot. Tésztát gyúrunk,
vékonyra
kinyújtjuk és
különböző alakú
formákkal kiszaggatjuk. A tepsit kikenjük
vajjal, a
süteményt rárakjuk és
mérsékelten meleg sütőben
világosra
sütjük. Rumos mázzal vonjuk be.
RUMOS MÁZ: 26 dkg
porcukrot, 2
evőkanál forró vizet és 2
evőkanál rumot
fél óra hosszat keverünk.
RUMOS
APRÓSÜTEMÉNY
3
tojássárgája, 2 evőkanál
rum, 12 dkg sima liszt, 3 dkg vaj és 6 dkg porcukor.
A vajat, lisztet,
átszitált
cukrot, tojássárgáját
és rumot
tésztává dolgozzuk ki.
Negyedóra hosszat
pihentetjük. Ujjnyi vastagságúra
kinyújtjuk és apró darabokra
(szeletekre)
vágjuk. Megszórjuk vagdalt
mandulával
és kristálycukorral. Kikent tepsiben, meleg
sütőben
sütjük.
FINOM KEKSZ
1/2 kg sima liszt, 30 dkg
porcukor, 15 dkg vaj, 3 tojás és 1 csomag
sütőpor.
Az
átszitált cukrot a vajjal
kb. 15 percig keverjük. A tojásokat
egyéniként beleverjük. A
liszthez
hozzákeverjük a sütőport és az
egészet
összegyúrjuk. A
gyúródeszkát
meglisztezzük, a tésztát kisodorjuk
rajta és
különböző formákkal kiszaggatjuk.
Kikent tepsin,
meleg sütőben sütjük.
MANDULÁS
LINZER KOSZORÚCSKÁK
42 dkg sima liszt, 28 dkg vaj,
14 dkg porcukor, 2
tojássárgája és 6 dkg
mandula.
A lisztből, vajból,
cukorból,
tojássárgájából,
a hámozott,
őrölt mandulából
tésztát
gyúrunk. 1/2 cm vastagra kinyújtjuk és
pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A
karikák
felét gyűszűvel kiszúrjuk, megkenjük
tojássárgájával
és
meghintjük hámozott, vagdalt mandulával.
Vékonyan kikent tepsiben aranysárgára
sütjük. Az egész karikákat
megkenjük
ribizli-lekvárral és összeragasztjuk a
mandulás karikákkal.
MOGYORÓS
APRÓSÜTEMÉNY
25 dkg daraliszt, 1/2 csomag
sütőpor, 1
tojás, 6 dkg vaj, 5 dkg porcukor, 1 dl tej, 1 csomag
vaníliás cukor és 5 dkg őrölt
mogyoró.
A sütőporral elkevert
lisztet a
gyúródeszkára szitáljuk.
Hozzáadjuk
a tojást, vajat, cukrot, tejet,
vaníliás cukrot,
az őrölt mogyorót és
összegyúrjuk.
A tésztát kidolgozzuk, kinyújtjuk
és
különböző alakú
formákkal kiszaggatjuk.
Vékonyan kikent tepsire rakjuk, megkenjük tejjel,
meghintjük darált mogyoróval
kevert porcukorral
és megsütjük.
MEDVETALP
21 dkg vaj, 27 dkg daraliszt, 10
dkg
mandula, 16 dkg porcukor, egy kevés
törött
fahéj, 3 dkg kakaó, citromhéj, 4
törött
szegfűszeg és 2
tojássárgája.
A vajat a
gyúródeszkán a
liszttel jól elmorzsoljuk. Hozzáadjuk az
őrölt
mandulát, a cukrot, a törött
fahéjat, a
kakaót, a reszelt citromhéjat, a
törött
szegfűszeget, a két
tojássárgáját
és jól kidolgozzuk. Hideg helyen egy
óra hosszat
pihentetjük. A pihentetett tésztát
benyomkodjuk a
kenetlen medvetalp formákba, kb. a formák
háromnegyedéig. Azután tepsibe rakjuk
és
meleg sütőben megsütjük. Mihelyt a
formák
kissé kihűltek, kiborítjuk
belőlük a
süteményt és meghintjük
porcukorral.
CSEMEGE KÉTSZERSÜLT
6 vagy 7
tojásfehérje,
18 dkg
porcukor, 16 dkg daraliszt, 7 dkg vaj és 12 dkg
mogyoró.
A
tojásfehérjét
kemény habbá verjük,
összekeverjük a
cukorral, liszttel, az olvasztott, de nem forró vajjal
és
a mogyoróval. (A mogyoró felét
megdaráljuk,
felét késsel apró darabokra
vagdaljuk.)
Hosszúkás, vajjal kikent, lisztezett
formában
sütjük. A megsült
tésztát vékony
szeletekre vágjuk, tepsibe rakjuk és a
sütőben
megszárítjuk. Porcukorban
meghempergetjük.
LINZER KEKSZ
75 dkg sima liszt, 50 dkg vaj,
25 dkg porcukor, 3
tojássárgája és
citromhéj.
A lisztben elmorzsolt
vajból,
cukorból,
tojássárgájából
és reszelt citromhéjból
tésztát
gyúrunk. A tésztát jól
kidolgozzuk,
három egyforma részre osztjuk és
átgyúrjuk. A
gyúródeszkát
meglisztezzük, a tésztát kisodorjuk
és
kekszformával kiszaggatjuk. Tepsire rakjuk és
megsütjük. Kettőt-kettőt ribizliízzel
összeragasztunk.
EXPRESSZ SÜTEMÉNY
20 dkg porcukor, 3
tojás, 18 dkg daraliszt, 1
kávéskanál fahéj.
A tojást a cukorral
habosra
keverjük. Hozzáadjuk a lisztet, a
törött
fahéjat és könnyedén
összekeverjük.
Jól kikent tepsibe tesszük és
megsütjük. Még melegen
felszeleteljük.
APRÓSÜTEMÉNY
40 dkg daraliszt, 15 dkg vaj, 13
dkg
porcukor, 1 tojás, 1 csomag
vaníliás cukor,
1/2 csomag sütőpor és 2
evőkanál tej.
A lisztet, a megreszelt vajat, a
tojást, a vaníliás cukrot, a
sütőport meg a
tejet összegyúrjuk.
Húsdarálón,
külön e célra rászerelt
betéten
átnyomjuk a tésztát és
különböző apró alakokra
formázzuk.
Kissé kikent tepsire rakjuk és
mérsékelt
tűzön sütjük.
TÚRÓS PÁRNA I
1/2
túró, 1/2 kg daraliszt és 1/4 kg
műzsír, egy csipet só.
A túrót
szitán
áttörjük, a műzsírt
megreszeljük és
az egészet összegyúrjuk a
liszttel. A
tésztát vékonyra kisodorjuk,
felét
megkenjük gyümölcsízzel,
betakarjuk a
másik felével és nagyobb
derelyéket
vágunk belőle. Megkenjük tojással
és kikent
tepsiben megsütjük. Még melegen
meghempergetjük
porcukorban.
POZSONYI RUDACSKÁK
15 dkg mogyoró, 5 dkg
mandula, 4 dkg
csokoládé, 3 dkg vaj, 14 dkg porcukor, 1
kávéskanál törött
fahéj, 1
kávéskanál
vaníliás cukor és
1 tojás,
A hámozatlan,
őrölt
mandulából, őrölt
mogyoróból, reszelt
csokoládéból, reszelt
vajból,
cukorból, vaníliás
cukorból,
törött fahéjból és a
tojásból tésztát
gyúrunk.
Könnyedén tégla alakúra
nyújtjuk. A
tészta kb. 10 cm széles és 1 cm vastag
legyen.
Leöntjük citromos mázzal, 1 cm
széles
rudacskákra szeleteljük és kikent
tepsiben
mérsékelt tűzön
megsütjük.
CITROMOS MÁZ: 20 dkg
porcukrot, 1/2
tojásfehérjét, 1
kávéskanál
citromlevet és 1/2
kávéskanál
forró vizet sűrű mázzá
keverünk.
DIÓS RUDACSKÁK
1/4 kg dió, 1/4 kg
porcukor és 1 tojásfehérje.
A darált
diót, a porcukrot
és a tojásfehérjét
összegyúrjuk. A
gyúródeszkát
meghintjük porcukorral, a tésztát
kisodorjuk rajta
és 5 cm hosszú, 2 cm széles
csíkokra
vágjuk. Megkenjük
fehérjemázzal és
kikent tepsiben mérsékelt tűzön
világosra
sütjük.
FEHÉRJEMÁZ:
1
tojásfehérjét, 15 dkg porcukrot
és 1
kávéskanál citromlevet addig
keverünk,
amíg megsűrűsödik.
TÚRÓS PÁRNA II
1/4 kg
túró, 1/4 kg vaj, 1/4 kg daraliszt, 10 dkg
porcukor, csipetnyi só és citromhéj.
A lisztet, megreszelt vajat,
áttört túrót, cukrot,
sót, megreszelt
citromhéjat összegyúrjuk. A
tésztát
fél cm vastagságúra kisodorjuk
és
derelyemetélővel négyzetekre vágjuk.
Közepébe ízt teszünk
és két
átellenes sarkát egymásra
hajtjuk, hogy
háromszögek keletkezzenek. Vajjal kikent
sütőbádogra rakjuk, tetejét
megkenjük
tojássárgájával
és forró
sütőben megsütjük. Még melegen
meghintjük
porcukorral.
KEKSZ I
1/2 kg sima tiszt, 15 dkg
műzsír, 3
dkg porcukor, 2 dkg cukrászélesztő
(ammóniumkarbonát), 1 tojás
és 6
evőkanál tej.
A lisztben elmorzsoljuk a
műzsírt,
hozzáadjuk a cukrot, a tojást, az
élesztőt, a 6
kanál tejet és jól
összegyúrjuk.
Kisodorjuk és kekszet szaggatunk belőle. Gyengén
megkent
tepsire rakjuk és bemelegített sütőben
sütjük. A megsült kekszet rumba
mártogatjuk
és meghempergetjük porcukorban.
KÉTSZERSÜLT
56 dkg sima liszt, 10 dkg vaj,
1/4 kg porcukor, 2 tojás, 6 evőkanál tej
és 1/2 csomag sütőpor.
A lisztbe belekeverjük
a sütőport
és elmorzsoljuk a vajat.
Hozzátesszük a cukrot,
a tojást meg a tejet és
összegyúrjuk. A
tésztát kis ideig pihentetjük.
Azután
kinyújtjuk és
különböző formákat
szaggatunk belőle. Megszurkáljuk villával,
kissé
megkent tepsire rakjuk és
aranysárgára
sütjük.
MOGYORÓS KIFLI
20 dkg porcukor, 20 dkg
mogyoró, 2
tojásfehérje, egy citrom leve
és 10 dkg
vagdalt mogyoró.
A cukrot, az őrölt
mogyorót, a
citrom levét és reszelt
héját
összekeverjük. Azután
hozzáadjuk a
keményre vert habot és
könnyedén kis kifliket
formálunk. Ezeket meghempergetjük a vagdalt
mogyoróban. Kikent sütőbádogon
langyos
sütőben megszárítjuk.
HABKIFLI
1
tojásfehérje, 14 dkg
porcukor, 1 evőkanál citromlé, 5 dkg
mogyoró
és 1 evőkanál sűrű lekvár.
A
tojásfehérjét a
cukorral, a citromlével és a lekvárral
jól
elkavarjuk. Gyúródeszkára
tesszük a
darált mogyorót, a habos masszát
meghempergetjük benne és kifliket
formálunk
belőle. Kikent tepsire rakjuk és gyenge tűzön
sütjük.
KIFLICSKÉK
20 dkg sima liszt, 1/2 csomag
sütőpor,
15 dkg porcukor, 2 csomag vaníliás cukor, 15 dkg
vaj, 1
tojás, 20 dkg pörkölt zabpehely
és 3
evőkanál tej.
A lisztben jól
elkeverjük a
sütőport és a
gyúródeszkára
szitáljuk. Hozzávegyítjük a
cukrot, a
vaníliás cukrot, a vajat, a tojást, a
pörkölt és megdarált zabpelyhet
meg a tejet
és lágy tésztává
dolgozzuk ki. Kis
kifliket formálunk és kikent tepsiben
bemelegített
sütőben sütjük.
ÁNIZSOS
KÉTSZERSÜLT
2 tojás, 14
dkg porcukor, 20 dkg daraliszt és
ízlés szerint ánizs.
A tojást a cukorral
fél
óra hosszat keverjük.
Hozzátesszük a
daralisztet és a törött
ánizst. A
tésztát kikeverjük és
hosszúkás, kikent, lisztezett tepsibe
öntjük. Mérsékelt
tűzön lassan
sütjük.
KÉTSZERSÜLT
TÖKBEFŐTTEL
21 dkg porcukor, 3
tojás, 30 dkg daraliszt és cukros
tökbefőtt.
A cukrot a tojással
fél
óra hosszat keverjük. Hozzáadjuk a
lisztet és
az apróra vagdalt tökbefőttet. Jól
elkeverjük.
Kikent, lisztezett kis méretű,
hosszúkás
formába öntjük és
mérsékelt
tűzön lassan sütjük.
Meghintjük porcukorral
és kihűlés után
fölszeleteljük.
PÜSPÖKKENYÉR
3 egész
tojás, 3
tojás súlynyi porcukor,
ugyanannyi daraliszt,
5 dkg mandula, 5 dkg mazsola.
A három
tojássárgáját a cukorral 20
percig
keverjük. Hozzátesszük a lisztet, a
hámozott,
vagdalt mandulát és az apróra vagdalt
mazsolát. Végül
hozzákeverjük a
három tojásfehérjéből vert
kemény
habot. Kis, hosszúkás formát
kikenünk vajjal,
meglisztezzük, beleuntjuk a tésztát
és
lassú tűzön sütjük.
GYERMEKKÉTSZERSÜLT
25 dkg sima liszt, 2 dkg vaj, 2
dkg porcukor,
1/2 dkg élesztő, 1
tojássárgája, 1 dl tej
és egy csipetnyi só.
Az 1 dl tejben
elkeverjük az
élesztőt meg a cukrot és megkelesztjük.
A lisztet
tálba tesszük és a kovászt
beleuntjuk.
Hozzákeverjük a vajat, sót,
tojássárgáját és
tésztát készítünk,
amelyet jól
kidolgozunk. Hosszúkás, keskeny hengert
formálunk belőle. Kikent tepsiben megkelesztjük.
Világossárgára
sütjük. Kihűlés
után vékony, ferde szeletekre vágjuk.
Tepsire
rakjuk és mérsékelten meleg
sütőben
megszárítjuk. Azon forrón
meghempergetjük
vaníliás cukorban.
GYERMEKPISKÓTA
6 tojás, 21
dkg daraliszt és 18 dkg porcukor.
A hat
tojássárgáját 12 dkg
cukorral kb. 20 perc
hosszat keverjük. A
tojásfehérjét
kemény habbá verjük és 6 dkg
cukrot adagolunk
bele. A habot könnyedén
hozzákeverjük a
tojássárgájához. A lisztet
apránként belehintjük,
vigyázva, lazán
kavarjuk hozzá. A kész
piskótatésztát
nyomózsákba
tesszük és kikent, lisztezett
sütőbádogra
piskóta alakban kinyomkodjuk. A
piskótát
meghintjük finom kristálycukorral és
kissé
szárítjuk. Mérsékelten
meleg sütőben
sütjük és amikor kész, a
tepsiről nyomban
leszedjük.
GYÜMÖLCSÖS
KOSÁRKÁK
21 dkg sima liszt, 3 dkg
porcukor, 10 dkg
vaj, 1 csomag vaníliás cukor, 2
tojássárgája és
citromhéj.
A lisztet, cukrot, vajat,
tojássárgáját,
vaníliás
cukrot és reszelt citromhéjat
összegyúrjuk. A tésztát
kosárka
formákba nyomkodjuk úgy, hogy
közepükön
mélyedés legyen. Tepsire rakjuk és
meleg
sütőben sütjük.
Habtöltelékkel
megtöltjük és befőtt ribizlivel,
más
gyümölccsel vagy reszelt
csokoládéval
díszítjük.
HABTÖLTELÉK
: 2 tojásfehérje és 16 dkg cukor.
A
tojásfehérjét
kemény habbá verjük. Forró
víz
fölött belekeverjük a porcukrot
és addig
verjük, míg megsűrűsödik.
KÉTSZÍNŰ KEKSZ
20 dkg vaj, 20 dkg porcukor, 2
tojás,
1/2 csomag sütőpor, 1 csomag
vaníliás cukor,
1/2 kg sima liszt és 1 evőkanál kakaó.
A lisztben elkeverjük a
sütőport,
hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás
cukrot, a
két tojást, a vajat, kézzel
összemorzsoljuk
és két részre osztjuk. Az egyik
részbe
beletesszük a kakaót és a két
részt
külön-külön
meggyűrjük. A fehér
tésztát kb. 3 mm
vastagságúra
nyújtjuk ki. A kakaós
tésztát
ugyanígy nyújtjuk ki. A kakaós
tésztát ráborítjuk a
világos
tésztára és
összesodorjuk. Asztalkendőbe
csavarva hideg helyen két óra hosszat
pihentetjük.
Azután 1 cm széles szeletekre vágjuk
és
hézagosan rárakjuk a tepsire.
Mérsékelten
meleg sütőben sütjük.
KEREK LINZER
12 dkg vaj,20 dkg sima liszt, 4
főtt tojás, 14 dkg porcukor, 14 dkg mandula és 1
egész tojás.
A vajat a lisztben alaposan
szétmorzsoljuk, beletesszük a keményre
főtt,
szitán áttört
tojássárgáját, a cukrot, az
őrölt
mandulát és jól
összekeverjük.
Azután beleverjük az egész
tojást és
tésztát gyúrunk. Egy óra
hosszat
pihentetjük. Kis pogácsákat szaggatunk
belőle,
megkenjük tojással, meghintjük
őrölt
mandulával és kikent tepsiben
megsütjük.
Kettőt kettőt összeragaszthatunk lekvárral
és
bevonhatjuk csokoládémázzal.
BRIDZS SÜTEMÉNY
28 dkg sima liszt, 12 dkg vaj,
28 dkg
porcukor, 1 kávéskanál
törött
fahéj, 3 tojássárgája, egy
kevés
tejföl vagy tej és 10 dkg mandula a
díszítéshez.
A lisztet, vajat, cukrot,
törött
fahéjat,
tojássárgáját és
a
tejfölt jól összegyúrjuk. A
kidolgozott
tésztát a
gyúródeszkán kisodorjuk
és kártya alakúra vágjuk
ki. Kikent tepsire
rakjuk. Leforrázott, hámozott
mandulából vágott
kártyajelekkel
díszítjük.
Mérsékelt tűzön
sütjük.
TEASÜTEMÉNY II
15 dkg vaj, 20 dkg porcukor, 40
dkg sima
liszt, 2 tojássárgája, 1
tojás, 2
evőkanál tejföl vagy tej és 1/2 csomag
sütőpor,
A lisztbe belereszeljük
a vajat,
hozzáadjuk a cukrot, a
tojássárgáját, a
tojást, a
tejfölt, a sütőport és
összegyúrjuk, V2 cm
vastagságúra kinyújtjuk
és keskeny
csíkokra szeleteljük. Rudacskákat
készítünk, kettőt kettőt
összefonunk
és kis koszorúkat formálunk
belőlük.
Megkenjük tojással, kikent tepsire tesszük
és
lassú tűzön sütjük.
BESZTERCEBÁNYAI ZSEMLE
12 dkg porcukor, 2
tojássárgája, 10 dkg mandula,
citromhéj,
egy kevés gyümölcsbefőtt, 1/2
csomag
sütőpor, 15 dkg zsemle- vagy piskótamorzsa.
A cukrot és a
tojássárgáját addig
keverjük,
míg megsűrűsödik. Beletesszük a
hámozott,
őrölt mandulát, a reszelt citromhéjat,
az
apróra vagdalt gyümölcsbefőttet meg a
finom
zsemlemorzsát és a morzsával elkevert
sütőport. Kemény tésztát
gyúrunk
és kis zsemléket formálunk belőle.
Kikent tepsire
rakjuk és megkenjük
tojássárgájával. Meleg
sütőben
gyorsan sütjük.
CITROMOS KARIKÁK
1/2 kg sima liszt, 13 dkg
porcukor, 37 dkg vaj, 3 tojássárgája,
2 citrom leve és héja.
A lisztből, vajból,
cukorból,
tojássárgájából,
citromléből
és reszelt citromhéjból
tésztát
gyúrunk. Kinyújtjuk és
formával
karikákat szaggatunk belőle. A tepsit
vékonyan
kikenjük vajjal, rárakjuk a karikákat
és
mérsékelten meleg sütőben
sütjük. Ribizli
lekvárral kettesével
összeragasztjuk és
meghintjük porcukorral.
ÁNIZSOS SÜTEMÉNY
20 dkg sima liszt, 15 dkg
porcukor, 2
tojás, 1 evőkanál zsír, 1
kávéskanál édes
kömény
(ánizs), citromhéj, 5 dkg mazsola és 5
dkg mandula.
A lisztben elkeverjük a
finomra
tört édes köményt és
a cukrot.
Beletesszük a tojást, a zsírt,
a reszelt
citromhéjat, a mazsolát és az
apróra
vagdalt mandulát. Összegyúrjuk
és
kettéosztjuk. A két tésztát
külön-külön kidolgozzuk
és
hengerformájúra kisodorjuk. Kikent tepsire
tesszük
és világosra sütjük.
Még melegen
vastagabb szeletekre vágjuk.
TEA KEKSZ
35 dkg porcukor, egy
kevés szegfűszeg,
egy kevés törött fahéj, 1
citrom héja, 3
tojás és 30 dkg sima liszt.
A tojást, cukrot,
törött
szegfűszeget, fahéjat és a reszelt
citromhéjat 1/2 óra hosszat
keverjük. A
kikevert tésztához
hozzátesszük a lisztet
és összegyúrjuk. A
gyúródeszkát
meghintjük liszttel, a tésztát
kisodorjuk,
megnyomkodjuk reszelővel és cifrázó
derelyemetélővel négyszögeket
vágunk
belőle. Kikent tepsire rakjuk és
mérsékelten meleg
sütőben sütjük. Nagyon ízletes,
kemény
sütemény. Sokáig eláll.
EPRES KOSÁRKÁK
12 dkg vaj, 27 dkg daraliszt, 9
dkg
porcukor, 2 kávéskanál
sütőpor, 3
tojássárgája, 2 evőkanál
rum, 3
evőkanál tej és eper.
A szétmorzsolt
vajból,
lisztből, cukorból, sütőporból,
rumból,
tojássárgájából
és a
tejből tésztát gyúrunk. Kis
kosárkaformákba nyomkodjuk, tepsire rakjuk
és
aranysárgára sütjük.
Még melegen
kiborítjuk a formákból
és
kihűlés után tejszínhabbal
töltjük.
Érett eperrel díszítjük.
TEJSZÍNHAB: 1/4 l
jó, sűrű tejszín és 3 dkg porcukor.
A tejszínt
habbá verjük, hozzáadjuk a cukrot
és még egyszer felverjük.
HÁZI KEKSZ
13 dkg vaj, 2 tojás,
12 dkg porcukor, 38 dkg sima liszt és 1/2 csomag
sütőpor.
A vajat a cukorral kb. 15 percig
keverjük. Hozzáadjuk a tojást, a sima
lisztben
elkevert sütőport és
összegyúrjuk. Liszttel
meghintett gyúródeszkán kisodorjuk,
kekszformákkal kiszaggatjuk és meleg
sütőben
sütjük.
FINOM RUDACSKÁK
15 dkg daraliszt, 5 dkg vaj, 5
dkg porcukor.
5 tojássárgája és 1
kávéskanál rum.
Az
átszitált lisztből, a
megreszelt vajból, a cukorból, az öt
tojássárgájából
és a
rumból kemény tésztát
készítünk. Rövid ideig hideg
helyen
pihentetjük. A pihentetett tésztát
kisodorjuk, kis
rudakat készítünk belőle,
megkenjük
tojássárgájával
és
mérsékelt tűzön sütjük.
TOJÁSOS KALÁCS
4
tojássárgája, 8
evőkanál tejföl, 4 dkg olvasztott vaj, 2 dkg
élesztő, 2 dkg porcukor, citromhéj, 1/2 kg
daraliszt
és egy csipetnyi só.
Egy tálban
elkeverjük a
tojássárgáját, a
tejfölt, az
olvasztott, langyos vajat, belemorzsoljuk az élesztőt,
hozzáadjuk a cukrot, a reszelt
citromhéjat és
sót. Végül beletesszük a
lisztet és
tésztát gyűrünk belőle.
Aztán tiszta
asztalkendőbe csomagoljuk és meleg vízzel telt
tálba tesszük. A tálat meleg helyre
tesszük.
Mikor a tészta felemelkedik a víz
tetejére,
kivesszük az asztalkendőből és liszttel meghintett
gyúródeszkán kisodorjuk. Kis
kerek
kalácsokat szaggatunk belőle és
gyümölcsbefőttel vagy mandulával
díszítjük. Jó meleg
sütőben
sütjük és meghintjük porcukorral.
GÉPPEL
KÉSZÍTETT KEKSZ
75 dkg liszt, 30 dkg
műzsír, 25 dkg
porcukor, 1/8 kg finom kukoricaliszt (Maizena), késhegynyi
szódabikarbóna, 2 tojás
és 12
evőkanál tej.
Fele-fele mennyiségű
dara- és
sima lisztbe belereszeljük a műzsírt,
hozzáadjuk a
cukrot, a Maizenát, a
szódabikarbónát, a
tojást, a tejet és
összegyúrjuk. A
kidolgozott tésztát
húsdarálón
külön e célra rászerelt
betéten
átnyomjuk. Különböző alakokra
formáljuk
és jól bemelegített sütőben
sütjük.
Tálra rakjuk és meghintjük porcukorral.
RUDACSKA TEÁHOZ
55 dkg sima liszt, 20 dkg
porcukor, 10 dkg
vaj, 1 tojás, 1
tojássárgája, 1/2 dkg
szódabikarbóna, 1 dl tej és 1 csomag
vaníliás cukor.
A lisztben elkeverjük a
cukrot, a
vaníliás cukrot és a
szódabikarbónát.
Azután
hozzáadjuk a vajat, a tojást, a
tojássárgáját meg a tejet
és nem
túl kemény
tésztává gyúrjuk.
Liszttel megszórt
gyúródeszkán
kinyújtjuk és derelyemetélővel
rudacskákra
vágjuk. Tejjel megkenjük, tepsire rakjuk
és
lassú tűzön sütjük.
OMLÓS ÍVEK
9 dkg sima liszt, 7 dkg vaj, 6
dkg porcukor,
2 tojássárgája, 3 dkg
mogyoró és 1
csomag vaníliás cukor .A lisztben elmorzsoljuk a
vajat,
hozzáadjuk a cukrot, a
tojássárgáját, a
vaníliás
cukrot és összegyúrjuk.
½ cm vastagra
kisodorjuk, megkenjük
tojásfehérjével
és meghintjük őrölt mogyoróval.
Derelyemetélővel keskeny csíkokra
vágjuk. Tepsibe
rakjuk és világosra sütjük. A
még
meleg csíkokat kivesszük a tepsiből
és a
sodrófán ív alakban
meghajlítjuk,
így hagyjuk kihűlni. Mikor kihűl, leszedjük a
sodrófáról és
meghintjük
vaníliás cukorral.
PÁRIZSI
APRÓSÜTEMÉNY
4 dkg vaj, 12 dkg daraliszt, 1
tojás, 8 dkg porcukor, 11 dkg dió és
citromhéj.
A lisztből, vajból,
cukorból,
őrölt dióból és reszelt
citromhéjból tésztát
készítünk és jól
kidolgozzuk. Egy kis
ideig pihentetjük. A pihentetett tésztát
húsdarálóba tesszük, amelyre
csillagos
formát szerelünk. Átnyomjuk
és
koszorúcskákat formálunk belőle.
Vajjal kikent
tepsire rakjuk és meleg sütőben
sütjük.
Tálra rakjuk és meghintjük porcukorral.
KEKSZ II
12 dkg vaj, 21 dkg porcukor, 3
tojássárgája, egy kevés
citromhéj, 1
csomag vaníliás cukor, 2 dl tejföl, 57
dkg sima
liszt és 1 csomag sütőpor.
A vajat, cukrot,
tojássárgáját,
citromhéjat és
a vaníliás cukrot kb. 15 percig habosra
keverjük.
Azután folytonos keverés közben
kanalanként
beleöntjük a tejfölt.
Végül
hozzáadjuk a lisztet, amelyben elkevertük a
sütőport.
A tésztát még egyszer
átdolgozzuk és
hűvös helyen egy óra hosszat pihentetjük.
Azután kisodorjuk és kekszformával
kiszaggatjuk.
Kikent tepsire rakjuk, megkenjük tojással
és
mérsékelten meleg sütőben
aranysárgára
sütjük.
MAZSOLÁS
APRÓSÜTEMÉNY
10 dkg mazsola, 10 dkg porcukor,
10 dkg
mandula, 1 csomag vaníliás cukor, 1
tojásfehérje és egy kevés
citromhéj.
A mazsolát nagyon
apróra
vagdaljuk, a mandulát meghámozzuk és
megdaráljuk. Aztán a cukorral, a
tojásfehérjével, a
vaníliás cukorral
meg a reszelt citromhéjjal
gyúródeszkán
összegyúrjuk. Kinyújtjuk és
karikákat szaggatunk belőle. Meleg sütőben
megszárítjuk. Citromos mázzal vonjuk
be.
CITROMOS MÁZ: 9 dkg
porcukrot, 1
tojásfehérjét és egy
evőkanál
citromlevet fél óra hosszat
keverünk.
CSOKOLÁDÉS
CSÓK
4
tojásfehérje, 15
dkg porcukor, 14 dkg
csokoládé,
10 dkg mandula és ostya.
A keményre vert habba
belekeverjük a cukrot, forró vízzel telt
edény fölé helyezzük. Gőz
fölött
addig verjük, míg a hab jó
kemény lesz.
Közben megpuhítjuk a reszelt
csokoládét. A
mandulát vékony szeletekre vágjuk
és a
csokoládéval együtt beletesszük
a habba.
Jól elkeverjük. A tepsit vékonyan
kikenjük,
megrakjuk felszeletelt ostyával és a
habból kis
csókokat rakunk rá. Minden
csókra
tehetünk egy hámozott mandulát. Nagyon
gyenge
tűzön sütjük.
DIÓS CSÓK I
4
tojásfehérje, 4 evőkanál porcukor, 15
dkg őrölt dió.
A
tojásfehérjéből
kemény habot verünk. Beletesszük a cukrot
és
még egyszer felverjük. (A hab ne legyen
folyékony!)
Azután hozzáadjuk a darált
diót és
összekeverjük. Az ostyákat kisebb
négyzetekre
vágjuk, tepsire rakjuk és a habból
kisebb halmokat
rakunk rájuk. Mérsékelten meleg
sütőben
szárítjuk.
DIÓS CSÓK II
25 dkg porcukor, 4
tojásfehérje, 25 dkg őrölt
dió és 1 csomag vaníliás
cukor.
A
tojásfehérjéből vert
kemény habhoz hozzáadjuk a cukrot és
gőz
fölött addig verjük, míg
megsűrűsödik.
Belekeverjük a vaníliás cukrot
és az
őrölt diót. Kikent tepsibe kis csókokat
rakunk
és langyos sütőben sütjük.
OROSZ CSÓK
4
tojásfehérje és 25 dkg porcukor.
A keményre vert habba
beletesszük
a cukrot és még egyszer jól
felverjük A hab
ne legyen folyékony. A tepsit kibéleljük
fehér papirossal és kanállal kis
halmokat rakunk
rá a habból. Mérsékelten
meleg sütőben
megszárítjuk. Száraz helyen tartjuk.
MANDULÁS CSÓK
2
tojásfehérje, 16 dkg
porcukor, 14 dkg mandula,1/2 citrom leve és
héja.
A
tojásfehérjéből
kemény habot verünk.
Hozzákeverjük az
átszitált cukrot, a hámozatlan
törött
mandulát, finomra vágott citromhéjat
és a
citromlevet. Az egészet összekeverjük. A
tepsit vajjal
kikenjük, meglisztezzük és kis
csókokat rakunk
rá, melyeket mogyoróval
díszítünk.
Langyos sütőben sütjük.
KÓKUSZOS CSÓK
12 dkg porcukor, 2
tojásfehérje, 6 dkg kókuszliszt
és 3 dkg zsemlemorzsa.
A keményre vert habba
beleszórjuk a porcukrot és forró
víz
fölött addig verjük, míg
megsűrűsödik.
Aztán belekeverjük a kókuszlisztet
és az
átszitált zsemlemorzsát. Az
egészet
jól összekeverjük. Megvárjuk,
míg kihűl
és akkor kikent tepsire kis halmokat rakunk.
Mérsékelt tűzön
világossárgára
sütjük.
DIÓS CSÓK III
5
tojásfehérje, 35 dkg porcukor, 10 dkg
dió és citromhéj.
A
tojásfehérjét
kemény habbá verjük és
belekavarjuk a cukrot.
A felvert habot edényben, forró
vízfürdőn a
cukorral együtt addig verjük, míg
megsűrűsödik.
Belevegyítjük a reszelt citromhéjat
és a
darált diót. Az egészet jól
összekeverjük. A tepsit kikenjük
és
kanállal kis csókokat formálunk.
Gyengén
bemelegített sütőben
megszárítjuk.
NARANCSOS CSÓK
25 dkg cukrozott
narancshéj, 25 dkg
porcukor, 25 dkg mandula, 5 dkg liszt és 6
evőkanál
tejszín vagy tej.
Egy tálba
beleszórjuk a finomra
vagdalt narancshéjat, elkeverjük a porcukorral
és az
őrölt mandulával. Hozzáadjuk a
tejszínt meg a
lisztet. Összekeverjük. Kikent tepsire kis
csókokat rakunk és lassan
sütjük.
GYÖMBÉRES
TEASÜTEMÉNY
6 dkg vaj, 14 dkg porcukor, 2
tojás,
kevés reszelt gyömbér, 36 dkg sima liszt
és
1/2 csomag sütőpor.
A vajat, tojást,
cukrot és a
reszelt gyömbért 20 percig keverjük. A
lisztben
elkeverjük a sütőport, hozzáadjuk a
kikevert
tésztához és jól
kidolgozzuk. Lisztezett
gyúródeszkán kisodorjuk és
gyömbér formájúra
kiszaggatjuk. Kikent
tepsire rakjuk és megszárítjuk.
Azután
lassú tűzön sütjük.
GYÖMBÉRES
SÜTEMÉNY I
22 dkg sima liszt, 22 dkg
porcukor, 2
tojássárgája, 1
tojás, kevés
citromhéj, 1 evőkanál reszelt
gyömbér
és 1 kávéskanál
ammóniumkarbonát (szalajka).
A lisztet, cukrot,
tojássárgáját, reszelt
citromhéjat,
reszelt gyömbért és szalajkát
15 percig
keverjük. Liszttel meghintett
gyúródeszkán
kisodorjuk és cifrázott
formákkal
különböző mintákat szaggatunk ki.
Kikent tepsire
rakjuk és éjjelen át állni
hagyjuk.
Másnap lassú tűzön
sütjük. A friss
gyömbéres kemény;
néhány nap
múlva ízletesebb.
GYÖMBÉRES
SÜTEMÉNY II
12 dkg porcukor, 1
tojás, 1
tojássárgája, 15 dkg daraliszt, 1/4
dkg
gyömbér és egy kevés szalajka
(
ammóniumkarbonát).
A cukrot, tojást,
tojássárgáját és
a törött
gyömbért addig keverjük, míg
megsűrűsödik.
Azután hozzáadjuk a szalajkát
és a lisztet.
Jól elkavarjuk és
összegyúrjuk. A
gyúródeszkát meghintjük
liszttel, a
tésztát kisodorjuk rajta és
különböző formákat szaggatunk
belőle. Vajjal
kikent tepsire rakjuk és három óra
hosszat
száradni hagyjuk. Azután nagyon
mérsékelt
tűzön sütjük.
TÖLTÖTT
SPANYOL SZÉL
3
tojásfehérje, 20 dkg porcukor
és 8 dkg ribizliíz.
A
tojásfehérjét
kemény habbá verjük. Folytonos
verés
közben hozzáadjuk a cukor
felét. A cukor
másik felét könnyedén
hozzákeverjük. Vajjal kikent tepsire sűrű,
kocsonyás
ribizliízből kis darabkákat rakunk és
mindegyikre
egy kanál habot teszünk. Nagyon gyenge
tűzön
világossárgára
sütjük.
CSOKOLÁDÉS
CSILLAG
30 dkg porcukor, 10 dkg
csokoládé és 2
tojásfehérje.
Az
átszitált cukorral
elkeverjük a megreszelt csokoládét.
Hozzáadjuk a tojásfehérjét
és
jól összekeverjük. Porcukorral
megszórt
gyúródeszkán kisodorjuk a
tésztát.
Kis csillagokat szaggatunk belőle. Kikent tepsin nagyon
mérsékelt tűzön
megszárítjuk.
DATOLYÁS CSÓK
4
tojásfehérje, 16 dkg
porcukor, 9 dkg datolya, 1 csomag
vaníliás cukor
és citromhéj.
A
tojásfehérjéből
kemény habot verünk, belekeverjük a cukrot
és
gőz fölött sűrűre verjük. A
gőzfürdőből
kivéve egy kis ideig még verjük.
Beletesszük az
apróra vagdalt datolyát, a
vaníliás cukrot
és a reszelt citromhéjat. Alaposan
összekeverjük és kikent tepsire kis
halmocskákat rakunk, majd langyos sütőben
rózsaszínűre szárítjuk.
|