FŐOLDAL

TEASÜTEMÉNYEK ÉS APRÓTÉSZTÁK (mignonok)

TEASÜTEMÉNY   I

75 dkg sima liszt, 25 dkg vaj, 25 dkg por­cukor, 3 tojássárgája és egy kevés tej.   -

A vajat a liszttel összemorzsoljuk, hozzáadjuk a cukrot, a tojássár­gáját meg a tejet és összegyúrjuk. Fél óra hosszat pihentetjük. Több részre osztjuk. Az egyes részeket külön-külön vékonyan kisodorjuk és különböző alakú formákkal kiszaggatjuk. Tepsire rakjuk, tetejét meg­kenjük tojással és aranysárgára sütjük. Ez a sütemény nagyon ízletes és különösen a gyerekek szeretik.

FAHÉJAS   SÜTEMÉNY

26 dkg vaj, 38 dkg sima liszt, 12 dkg por­cukor, 1 kávéskanál törött fahéj és 1 tojás.

A lisztben elmorzsolt vajból, a cukorból, törött fahéjból és a tojásból tésztát készítünk és gyorsan kidolgozzuk. Liszttel meghintett gyúró­deszkán kinyújtjuk és különböző alakú formákkal kiszaggatjuk. Tepsire rakjuk, megkenjük tojással, meghintjük cukorral meg vagdalt dióval és meleg sütőben sütjük.

CSOKOLÁDÉS FÉLHOLD

10 dkg vaj, 5 dkg porcukor, 2 tojássárgája, 15 dkg sima liszt és 5 dkg dió.

A lisztben elmorzsoljuk a vajat, hozzáadjuk a cukrot, az őrölt diót, a tojássárgáját és összegyúrjuk. Meglisztezett gyúródeszkán kisodorjuk és félholdakat szaggatunk belőle. Tepsire rakjuk és meleg sütőben sütjük. Csokoládémázzal vonjuk be.

CSOKOLÁDÉMÁZ: 5 dkg csokoládét, 8 dkg porcukrot meg 1/3 dl vizet elke­verünk és 3 percig főzünk. Levesszük a tűzről és kissé még keverjük.

KARÁCSONYI  CSILLAG

28 dkg vaj, 14 dkg porcukor, 14 dkg mo­gyoró, 42 dkg sima liszt, 1 tojás és egy kevés citromhéj.

A vajat, cukrot, őrölt mogyorót, lisztet, tojást és reszelt citromhéjat összegyúrjuk, liszttel meghintett gyúródeszkán kinyújtjuk és csillagokat szaggatunk belőle. Tepsire rakjuk és forró sütőben sütjük. Amikor meg­sül, vaníliás cukorban megforgatjuk.

MANDULÁS   CSILLAG

37 dkg vaj, 55 dkg sima liszt, 18 dkg por­cukor és 2 tojás.

A vajat elmorzsoljuk, hozzáadjuk a lisztet, a cukrot, a két egész tojást és gyorsan összegyúrjuk. A gyúródeszkát meglisztezzük, a tésztát kisodorjuk rajta és csillagokat szaggatunk belőle. A csillagok felét meg­kenjük tojássárgájával, meghintjük kristálycukorral és hámozott, vagdalt mandulával. A tepsit gyengén kikenjük vajjal, a csillagokat rárakjuk és meleg sütőben sütjük. A csillagok másik felét is megsütjük, ribizli ízzel kenjük meg és összeragasztjuk egy-egy cukros csillaggal. Vaníliás cukor­ral megszórjuk.

APRÓ  KAKAÓS  KIFLI

15 dkg daraliszt, 15 dkg vaj, 10 dkg mandula, 10 dkg porcukor és 2 dkg kakaó.

A vajból, lisztből, hámozott, őrölt mandulából, cukorból és kakaóból tésztát gyúrunk. A tésztát vékonyra nyújtjuk, négyszögű kisebb lapokra vágjuk, az egyes lapokat összegöngyöljük és kis kifliket formálunk belő­lük. Tepsire rakjuk és meleg sütőben sütjük. Még forrón meghintjük vaníliás cukorral.

APRÓ VANÍLIÁS KIFLI

25 dkg daraliszt, 21 dkg vaj, 10 dkg mandula és 7 dkg porcukor.

A lisztet, vajat, a hámozott, őrölt mandulát és a cukrot összegyúrjuk. Kis kifliket formálunk belőle. Mérsékelten meleg sütőben sütjük. A kissé kihűlt kifliket vaníliás cukorban megforgatjuk.

MOGYORÓS  KOSZORÚ

40 dkg daraliszt, 10 dkg porcukor, 11 dkg mogyoró és 25 dkg vaj.

A lisztből, cukorból, őrölt mogyoróból és vajból tésztát készítünk. A húsdarálóra rászereljük a tésztanyomót, a tésztát ledaráljuk és kis koszorúkat formálunk belőle. Tepsire rakjuk és bemelegített sütőben világosra sütjük. Megszórjuk porcukorral és tálra rakjuk.

LINZER  KOSZORÚCSKÁK


10 dkg műzsír, 10 dkg zsír, 10 dkg porcukor, 2 tojás és 40 dkg sima liszt.

A lisztet, cukrot, műzsírt, zsírt és a két egész tojást összegyúrjuk és meglisztezett gyúródeszkán kisodorjuk. Kis formával karikákat szagga­tunk, tepsire rakjuk és bemelegített sütőben aranysárgára sütjük. Kettőt­ kettőt ribizli lekvárral összeragasztunk és meghintjük porcukorral.

RUMOS  SÜTEMÉNY

5 dkg vaj, 32 dkg sima liszt, 12 dkg porcukor, 2 tojássárgája, késhegynyi szódabikarbóna és egy kevés rum.

A szódabikarbónát belekeverjük a lisztbe, a gyúródeszkára szitáljuk és elmorzsoljuk benne a vajat. Hozzáadjuk a cukrot, a tojássárgáját meg a rumot. Tésztát gyúrunk, vékonyra kinyújtjuk és különböző alakú for­mákkal kiszaggatjuk. A tepsit kikenjük vajjal, a süteményt rárakjuk és mérsékelten meleg sütőben világosra sütjük. Rumos mázzal vonjuk be.

RUMOS MÁZ: 26 dkg porcukrot, 2 evőkanál forró vizet és 2 evőkanál rumot fél óra hosszat keverünk.

RUMOS   APRÓSÜTEMÉNY

3 tojássárgája, 2 evőkanál rum, 12 dkg sima liszt, 3 dkg vaj és 6 dkg porcukor.

A vajat, lisztet, átszitált cukrot, tojássárgáját és rumot tésztává dolgozzuk ki. Negyedóra hosszat pihentetjük. Ujjnyi vastagságúra ki­nyújtjuk és apró darabokra (szeletekre) vágjuk. Megszórjuk vagdalt man­dulával és kristálycukorral. Kikent tepsiben, meleg sütőben sütjük.

FINOM KEKSZ

1/2 kg sima liszt, 30 dkg porcukor, 15 dkg vaj, 3 tojás és 1 csomag sütőpor.

Az átszitált cukrot a vajjal kb. 15 percig keverjük. A tojásokat egyéni­ként beleverjük. A liszthez hozzákeverjük a sütőport és az egészet össze­gyúrjuk. A gyúródeszkát meglisztezzük, a tésztát kisodorjuk rajta és különböző formákkal kiszaggatjuk. Kikent tepsin, meleg sütőben sütjük.

MANDULÁS   LINZER   KOSZORÚCSKÁK

42 dkg sima liszt, 28 dkg vaj, 14 dkg por­cukor, 2 tojássárgája és 6 dkg mandula.

A lisztből, vajból, cukorból, tojássárgájából, a hámozott, őrölt man­dulából tésztát gyúrunk. 1/2 cm vastagra kinyújtjuk és pogácsaszaggató­val kiszaggatjuk. A karikák felét gyűszűvel kiszúrjuk, megkenjük tojás­sárgájával és meghintjük hámozott, vagdalt mandulával. Vékonyan kikent tepsiben aranysárgára sütjük. Az egész karikákat megkenjük ribizli-lekvárral és összeragasztjuk a mandulás karikákkal.

MOGYORÓS  APRÓSÜTEMÉNY

25 dkg daraliszt, 1/2 csomag sütőpor, 1 tojás, 6 dkg vaj, 5 dkg porcukor, 1 dl tej, 1 csomag vaníliás cukor és 5 dkg őrölt mogyoró.

A sütőporral elkevert lisztet a gyúródeszkára szitáljuk. Hozzáadjuk a tojást, vajat, cukrot, tejet, vaníliás cukrot, az őrölt mogyorót és össze­gyúrjuk. A tésztát kidolgozzuk, kinyújtjuk és különböző alakú formákkal kiszaggatjuk. Vékonyan kikent tepsire rakjuk, megkenjük tejjel, meg­hintjük darált mogyoróval kevert porcukorral és megsütjük.

MEDVETALP

21 dkg vaj, 27 dkg daraliszt, 10 dkg man­dula, 16 dkg porcukor, egy kevés törött fahéj, 3 dkg kakaó, citromhéj, 4 törött szegfűszeg és 2 tojássárgája.

A vajat a gyúródeszkán a liszttel jól elmorzsoljuk. Hozzáadjuk az őrölt mandulát, a cukrot, a törött fahéjat, a kakaót, a reszelt citrom­héjat, a törött szegfűszeget, a két tojássárgáját és jól kidolgozzuk. Hideg helyen egy óra hosszat pihentetjük. A pihentetett tésztát benyomkodjuk a kenetlen medvetalp formákba, kb. a formák háromnegyedéig. Azután tepsibe rakjuk és meleg sütőben megsütjük. Mihelyt a formák kissé ki­hűltek, kiborítjuk belőlük a süteményt és meghintjük porcukorral.

CSEMEGE  KÉTSZERSÜLT

6  vagy  7   tojásfehérje,   18   dkg   porcukor, 16 dkg daraliszt, 7 dkg vaj és 12 dkg mogyoró.

A tojásfehérjét kemény habbá verjük, összekeverjük a cukorral, liszttel, az olvasztott, de nem forró vajjal és a mogyoróval. (A mogyoró felét megdaráljuk, felét késsel apró darabokra vagdaljuk.) Hosszúkás, vajjal kikent, lisztezett formában sütjük. A megsült tésztát vékony sze­letekre vágjuk, tepsibe rakjuk és a sütőben megszárítjuk. Porcukorban meghempergetjük.

LINZER KEKSZ

75 dkg sima liszt, 50 dkg vaj, 25 dkg por­cukor, 3 tojássárgája és citromhéj.

A lisztben elmorzsolt vajból, cukorból, tojássárgájából és reszelt citromhéjból tésztát gyúrunk. A tésztát jól kidolgozzuk, három egyforma részre osztjuk és átgyúrjuk. A gyúródeszkát meglisztezzük, a tésztát kisodorjuk és kekszformával kiszaggatjuk. Tepsire rakjuk és megsütjük. Kettőt-kettőt ribizliízzel összeragasztunk.

EXPRESSZ SÜTEMÉNY

20 dkg porcukor, 3 tojás, 18 dkg daraliszt, 1 kávéskanál fahéj.

A tojást a cukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk a lisztet, a törött fahéjat és könnyedén összekeverjük. Jól kikent tepsibe tesszük és meg­sütjük. Még melegen felszeleteljük.

APRÓSÜTEMÉNY

40 dkg daraliszt, 15 dkg vaj, 13 dkg por­cukor, 1 tojás, 1 csomag vaníliás cukor, 1/2 csomag sütő­por és 2 evőkanál tej.

A lisztet, a megreszelt vajat, a tojást, a vaníliás cukrot, a sütőport meg a tejet összegyúrjuk. Húsdarálón, külön e célra rászerelt betéten átnyomjuk a tésztát és különböző apró alakokra formázzuk. Kissé kikent tepsire rakjuk és mérsékelt tűzön sütjük.

TÚRÓS PÁRNA  I

1/2  túró, 1/2 kg daraliszt és 1/4 kg műzsír, egy csipet só.

A túrót szitán áttörjük, a műzsírt megreszeljük és az egészet össze­gyúrjuk a liszttel. A tésztát vékonyra kisodorjuk, felét megkenjük gyü­mölcsízzel, betakarjuk a másik felével és nagyobb derelyéket vágunk belőle. Megkenjük tojással és kikent tepsiben megsütjük. Még melegen meghempergetjük porcukorban.

POZSONYI RUDACSKÁK

15 dkg mogyoró, 5 dkg mandula, 4 dkg cso­koládé, 3 dkg vaj, 14 dkg porcukor, 1 kávéskanál törött fahéj, 1 kávéskanál vaníliás cukor és 1 tojás,

A hámozatlan, őrölt mandulából, őrölt mogyoróból, reszelt csokoládé­ból, reszelt vajból, cukorból, vaníliás cukorból, törött fahéjból és a tojás­ból tésztát gyúrunk. Könnyedén tégla alakúra nyújtjuk. A tészta kb. 10 cm széles és 1 cm vastag legyen. Leöntjük citromos mázzal, 1 cm széles rudacskákra szeleteljük és kikent tepsiben mérsékelt tűzön meg­sütjük.

CITROMOS MÁZ: 20 dkg porcukrot, 1/2 tojásfehérjét, 1 kávéskanál citrom­levet és 1/2 kávéskanál forró vizet sűrű mázzá keverünk.

DIÓS RUDACSKÁK

1/4 kg dió, 1/4 kg porcukor és 1 tojásfehérje.

A darált diót, a porcukrot és a tojásfehérjét összegyúrjuk. A gyúró­deszkát meghintjük porcukorral, a tésztát kisodorjuk rajta és 5 cm hosszú, 2 cm széles csíkokra vágjuk. Megkenjük fehérjemázzal és kikent tepsiben mérsékelt tűzön világosra sütjük.

FEHÉRJEMÁZ: 1 tojásfehérjét, 15 dkg porcukrot és 1 kávéskanál cit­romlevet addig keverünk, amíg megsűrűsödik.

TÚRÓS PÁRNA II

1/4 kg túró, 1/4 kg vaj, 1/4 kg daraliszt, 10 dkg porcukor, csipetnyi só és citromhéj.

A lisztet, megreszelt vajat, áttört túrót, cukrot, sót, megreszelt citromhéjat összegyúrjuk. A tésztát fél cm vastagságúra kisodorjuk és derelyemetélővel négyzetekre vágjuk. Közepébe ízt teszünk és két átel­lenes sarkát egymásra hajtjuk, hogy háromszögek keletkezzenek. Vajjal kikent sütőbádogra rakjuk, tetejét megkenjük tojássárgájával és forró sütőben megsütjük. Még melegen meghintjük porcukorral.

KEKSZ I

1/2 kg sima tiszt, 15 dkg műzsír, 3 dkg por­cukor, 2 dkg cukrászélesztő (ammóniumkarbonát), 1 to­jás és 6 evőkanál tej.

A lisztben elmorzsoljuk a műzsírt, hozzáadjuk a cukrot, a tojást, az élesztőt, a 6 kanál tejet és jól összegyúrjuk.  Kisodorjuk és kekszet szaggatunk belőle. Gyengén megkent tepsire rakjuk és bemelegített sütőben sütjük. A megsült kekszet rumba mártogatjuk és meghempergetjük porcukorban.

KÉTSZERSÜLT

56 dkg sima liszt, 10 dkg vaj, 1/4 kg por­cukor, 2 tojás, 6 evőkanál tej és 1/2 csomag sütőpor.

A lisztbe belekeverjük a sütőport és elmorzsoljuk a vajat. Hozzá­tesszük a cukrot, a tojást meg a tejet és összegyúrjuk. A tésztát kis ideig pihentetjük. Azután kinyújtjuk és különböző formákat szaggatunk belőle. Megszurkáljuk villával, kissé megkent tepsire rakjuk és arany­sárgára sütjük.

MOGYORÓS   KIFLI

20 dkg porcukor, 20 dkg mogyoró, 2 tojás­fehérje, egy citrom leve és 10 dkg vagdalt mogyoró.

A cukrot, az őrölt mogyorót, a citrom levét és reszelt héját össze­keverjük. Azután hozzáadjuk a keményre vert habot és könnyedén kis kifliket formálunk. Ezeket meghempergetjük a vagdalt mogyoróban. Ki­kent sütőbádogon langyos sütőben megszárítjuk.

HABKIFLI

1 tojásfehérje, 14 dkg porcukor, 1 evőkanál citromlé, 5 dkg mogyoró és 1 evőkanál sűrű lekvár.

A tojásfehérjét a cukorral, a citromlével és a lekvárral jól elkavarjuk. Gyúródeszkára tesszük a darált mogyorót, a habos masszát meghemper­getjük benne és kifliket formálunk belőle. Kikent tepsire rakjuk és gyenge tűzön sütjük.

KIFLICSKÉK

20 dkg sima liszt, 1/2 csomag sütőpor, 15 dkg porcukor, 2 csomag vaníliás cukor, 15 dkg vaj, 1 tojás, 20 dkg pörkölt zabpehely és 3 evőkanál tej.

A lisztben jól elkeverjük a sütőport és a gyúródeszkára szitáljuk. Hozzávegyítjük a cukrot, a vaníliás cukrot, a vajat, a tojást, a pörkölt és megdarált zabpelyhet meg a tejet és lágy tésztává dolgozzuk ki. Kis kifliket formálunk és kikent tepsiben bemelegített sütőben sütjük.

ÁNIZSOS  KÉTSZERSÜLT

2 tojás,  14 dkg porcukor, 20 dkg daraliszt és ízlés szerint ánizs.

A tojást a cukorral fél óra hosszat keverjük. Hozzátesszük a dara­lisztet és a törött ánizst. A tésztát kikeverjük és hosszúkás, kikent, lisz­tezett tepsibe öntjük. Mérsékelt tűzön lassan sütjük.

KÉTSZERSÜLT   TÖKBEFŐTTEL

21 dkg porcukor, 3 tojás, 30 dkg daraliszt és cukros tökbefőtt.

A cukrot a tojással fél óra hosszat keverjük. Hozzáadjuk a lisztet és az apróra vagdalt tökbefőttet. Jól elkeverjük. Kikent, lisztezett kis mé­retű, hosszúkás formába öntjük és mérsékelt tűzön lassan sütjük. Meg­hintjük porcukorral és kihűlés után fölszeleteljük.

PÜSPÖKKENYÉR

3 egész tojás,   3 tojás   súlynyi porcukor, ugyanannyi daraliszt, 5 dkg mandula, 5 dkg mazsola.

A három tojássárgáját a cukorral 20 percig keverjük. Hozzátesszük a lisztet, a hámozott, vagdalt mandulát és az apróra vagdalt mazsolát. Végül hozzákeverjük a három tojásfehérjéből vert kemény habot. Kis, hosszúkás formát kikenünk vajjal, meglisztezzük, beleuntjuk a tésztát és lassú tűzön sütjük.

GYERMEKKÉTSZERSÜLT 

25 dkg sima liszt, 2 dkg vaj, 2 dkg porcukor, 1/2 dkg élesztő, 1 tojássárgája, 1 dl tej és egy csipetnyi só.

Az 1 dl tejben elkeverjük az élesztőt meg a cukrot és megkelesztjük. A lisztet tálba tesszük és a kovászt beleuntjuk. Hozzákeverjük a vajat, sót, tojássárgáját és tésztát készítünk, amelyet jól kidolgozunk. Hosszú­kás, keskeny hengert formálunk belőle. Kikent tepsiben megkelesztjük. Világossárgára sütjük. Kihűlés után vékony, ferde szeletekre vágjuk. Tepsire rakjuk és mérsékelten meleg sütőben megszárítjuk. Azon forrón meghempergetjük vaníliás cukorban.

GYERMEKPISKÓTA

6 tojás,  21 dkg daraliszt és 18 dkg por­cukor.

A hat tojássárgáját 12 dkg cukorral kb. 20 perc hosszat keverjük. A tojásfehérjét kemény habbá verjük és 6 dkg cukrot adagolunk bele. A habot könnyedén hozzákeverjük a tojássárgájához. A lisztet apránként belehintjük, vigyázva, lazán kavarjuk hozzá. A kész piskótatésztát nyomó­zsákba tesszük és kikent, lisztezett sütőbádogra piskóta alakban kinyomkodjuk. A piskótát meghintjük finom kristálycukorral és kissé szárítjuk. Mérsékelten meleg sütőben sütjük és amikor kész, a tepsiről nyomban leszedjük.

GYÜMÖLCSÖS  KOSÁRKÁK

21 dkg sima liszt, 3 dkg porcukor, 10 dkg vaj, 1 csomag vaníliás cukor, 2 tojássárgája és citromhéj.

A lisztet, cukrot, vajat, tojássárgáját, vaníliás cukrot és reszelt cit­romhéjat összegyúrjuk. A tésztát kosárka formákba nyomkodjuk úgy, hogy közepükön mélyedés legyen. Tepsire rakjuk és meleg sütőben sütjük. Habtöltelékkel megtöltjük és befőtt ribizlivel, más gyümölccsel vagy reszelt csokoládéval díszítjük.

HABTÖLTELÉK : 2 tojásfehérje és 16 dkg cukor.

A tojásfehérjét kemény habbá verjük. Forró víz fölött belekeverjük a porcukrot és addig verjük, míg megsűrűsödik.

KÉTSZÍNŰ KEKSZ

20 dkg vaj, 20 dkg porcukor, 2 tojás, 1/2 cso­mag sütőpor, 1 csomag vaníliás cukor, 1/2 kg sima liszt és 1 evőkanál kakaó.

A lisztben elkeverjük a sütőport, hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot, a két tojást, a vajat, kézzel összemorzsoljuk és két részre osztjuk. Az egyik részbe beletesszük a kakaót és a két részt külön-külön meg­gyűrjük. A fehér tésztát kb. 3 mm vastagságúra nyújtjuk ki. A kakaós tésztát ugyanígy nyújtjuk ki. A kakaós tésztát ráborítjuk a világos tész­tára és összesodorjuk. Asztalkendőbe csavarva hideg helyen két óra hosszat pihentetjük. Azután 1 cm széles szeletekre vágjuk és hézagosan rárakjuk a tepsire. Mérsékelten meleg sütőben sütjük.

KEREK  LINZER

12 dkg vaj,20 dkg sima liszt, 4 főtt tojás, 14 dkg porcukor, 14 dkg mandula és 1 egész tojás.

A vajat a lisztben alaposan szétmorzsoljuk, beletesszük a keményre főtt, szitán áttört tojássárgáját, a cukrot, az őrölt mandulát és jól össze­keverjük. Azután beleverjük az egész tojást és tésztát gyúrunk. Egy óra hosszat pihentetjük. Kis pogácsákat szaggatunk belőle, megkenjük tojás­sal, meghintjük őrölt mandulával és kikent tepsiben megsütjük. Kettőt­ kettőt összeragaszthatunk lekvárral és bevonhatjuk csokoládémázzal.

BRIDZS SÜTEMÉNY

28 dkg sima liszt, 12 dkg vaj, 28 dkg por­cukor, 1 kávéskanál törött fahéj, 3 tojássárgája, egy kevés tejföl vagy tej és 10 dkg mandula a díszítéshez.

A lisztet, vajat, cukrot, törött fahéjat, tojássárgáját és a tejfölt jól összegyúrjuk. A kidolgozott tésztát a gyúródeszkán kisodorjuk és kártya alakúra vágjuk ki. Kikent tepsire rakjuk. Leforrázott, hámozott mandu­lából vágott kártyajelekkel díszítjük. Mérsékelt tűzön sütjük.

TEASÜTEMÉNY  II

15 dkg vaj, 20 dkg porcukor, 40 dkg sima liszt, 2 tojássárgája, 1 tojás, 2 evőkanál tejföl vagy tej és 1/2 csomag sütőpor,

A lisztbe belereszeljük a vajat, hozzáadjuk a cukrot, a tojássárgáját, a tojást, a tejfölt, a sütőport és összegyúrjuk, V2 cm vastagságúra ki­nyújtjuk és keskeny csíkokra szeleteljük. Rudacskákat készítünk, kettőt­ kettőt összefonunk és kis koszorúkat formálunk belőlük. Megkenjük tojással, kikent tepsire tesszük és lassú tűzön sütjük.

BESZTERCEBÁNYAI   ZSEMLE

12 dkg porcukor, 2 tojássárgája, 10 dkg mandula, citromhéj, egy kevés gyümölcsbefőtt, 1/2 cso­mag sütőpor, 15 dkg zsemle- vagy piskótamorzsa.

A cukrot és a tojássárgáját addig keverjük, míg megsűrűsödik. Bele­tesszük a hámozott, őrölt mandulát, a reszelt citromhéjat, az apróra vagdalt gyümölcsbefőttet meg a finom zsemlemorzsát és a morzsával elkevert sütőport. Kemény tésztát gyúrunk és kis zsemléket formálunk belőle. Kikent tepsire rakjuk és megkenjük tojássárgájával. Meleg sütő­ben gyorsan sütjük.

CITROMOS KARIKÁK

1/2 kg sima liszt, 13 dkg porcukor, 37 dkg vaj, 3 tojássárgája, 2 citrom leve és héja.

A lisztből, vajból, cukorból, tojássárgájából, citromléből és reszelt citromhéjból tésztát gyúrunk. Kinyújtjuk és formával karikákat szagga­tunk belőle. A tepsit vékonyan kikenjük vajjal, rárakjuk a karikákat és mérsékelten meleg sütőben sütjük. Ribizli lekvárral kettesével összera­gasztjuk és meghintjük porcukorral.

ÁNIZSOS SÜTEMÉNY

20 dkg sima liszt, 15 dkg porcukor, 2 tojás, 1 evőkanál zsír, 1 kávéskanál édes kömény (ánizs), citromhéj, 5 dkg mazsola és 5 dkg mandula.

A lisztben elkeverjük a finomra tört édes köményt és a cukrot. Bele­tesszük a tojást, a zsírt, a reszelt citromhéjat, a mazsolát és az apróra vagdalt mandulát. Összegyúrjuk és kettéosztjuk. A két tésztát külön-külön kidolgozzuk és hengerformájúra kisodorjuk. Kikent tepsire tesszük és világosra sütjük. Még melegen vastagabb szeletekre vágjuk.

TEA KEKSZ

35 dkg porcukor, egy kevés szegfűszeg, egy kevés törött fahéj, 1 citrom héja, 3 tojás és 30 dkg sima liszt.

A tojást, cukrot, törött szegfűszeget, fahéjat és a reszelt citrom­héjat 1/2 óra hosszat keverjük. A kikevert tésztához hozzátesszük a lisztet és összegyúrjuk. A gyúródeszkát meghintjük liszttel, a tésztát kisodorjuk, megnyomkodjuk reszelővel és cifrázó derelyemetélővel négyszögeket vá­gunk belőle. Kikent tepsire rakjuk és mérsékelten meleg sütőben sütjük. Nagyon ízletes, kemény sütemény. Sokáig eláll.

EPRES   KOSÁRKÁK

12 dkg vaj, 27 dkg daraliszt, 9 dkg por­cukor, 2 kávéskanál sütőpor, 3 tojássárgája, 2 evőkanál rum, 3 evőkanál tej és eper.

A szétmorzsolt vajból, lisztből, cukorból, sütőporból, rumból, tojás­sárgájából és a tejből tésztát gyúrunk. Kis kosárkaformákba nyomkodjuk, tepsire rakjuk és aranysárgára sütjük. Még melegen kiborítjuk a for­mákból és kihűlés után tejszínhabbal töltjük. Érett eperrel díszítjük.

TEJSZÍNHAB: 1/4 l jó, sűrű tejszín és 3 dkg porcukor.

A tejszínt habbá verjük, hozzáadjuk a cukrot és még egyszer fel­verjük.

HÁZI   KEKSZ

13 dkg vaj, 2 tojás, 12 dkg porcukor, 38 dkg sima liszt és 1/2 csomag sütőpor.

A vajat a cukorral kb. 15 percig keverjük. Hozzáadjuk a tojást, a sima lisztben elkevert sütőport és összegyúrjuk. Liszttel meghintett gyúródeszkán kisodorjuk, kekszformákkal kiszaggatjuk és meleg sütőben sütjük.

FINOM   RUDACSKÁK

15 dkg daraliszt, 5 dkg vaj, 5 dkg porcukor. 5 tojássárgája és 1 kávéskanál rum.

Az átszitált lisztből, a megreszelt vajból, a cukorból, az öt tojás­sárgájából és a rumból kemény tésztát készítünk. Rövid ideig hideg helyen pihentetjük. A pihentetett tésztát kisodorjuk, kis rudakat készí­tünk belőle, megkenjük tojássárgájával és mérsékelt tűzön sütjük.

TOJÁSOS  KALÁCS

4 tojássárgája, 8 evőkanál tejföl, 4 dkg olvasztott vaj, 2 dkg élesztő, 2 dkg porcukor, citromhéj, 1/2 kg daraliszt és egy csipetnyi só.

Egy tálban elkeverjük a tojássárgáját, a tejfölt, az olvasztott, langyos vajat, belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a cukrot, a reszelt citrom­héjat és sót. Végül beletesszük a lisztet és tésztát gyűrünk belőle. Az­tán tiszta asztalkendőbe csomagoljuk és meleg vízzel telt tálba tesszük. A tálat meleg helyre tesszük. Mikor a tészta felemelkedik a víz tetejére, kivesszük az asztalkendőből és liszttel meghintett gyúródeszkán kisodor­juk. Kis kerek kalácsokat szaggatunk belőle és gyümölcsbefőttel vagy mandulával díszítjük. Jó meleg sütőben sütjük és meghintjük porcukorral.

GÉPPEL  KÉSZÍTETT  KEKSZ

75 dkg liszt, 30 dkg műzsír, 25 dkg porcukor, 1/8 kg finom kukoricaliszt (Maizena), késhegynyi szóda­bikarbóna, 2 tojás és 12 evőkanál tej.

Fele-fele mennyiségű dara- és sima lisztbe belereszeljük a műzsírt, hozzáadjuk a cukrot, a Maizenát, a szódabikarbónát, a tojást, a tejet és összegyúrjuk. A kidolgozott tésztát húsdarálón külön e célra rászerelt betéten átnyomjuk. Különböző alakokra formáljuk és jól bemelegített sütőben sütjük. Tálra rakjuk és meghintjük porcukorral.

RUDACSKA   TEÁHOZ

55 dkg sima liszt, 20 dkg porcukor, 10 dkg vaj, 1 tojás, 1 tojássárgája, 1/2 dkg szódabikarbóna, 1 dl tej és 1 csomag vaníliás cukor.

A lisztben elkeverjük a cukrot, a vaníliás cukrot és a szódabikar­bónát. Azután hozzáadjuk a vajat, a tojást, a tojássárgáját meg a tejet és nem túl kemény tésztává gyúrjuk. Liszttel megszórt gyúródeszkán kinyújtjuk és derelyemetélővel rudacskákra vágjuk. Tejjel megkenjük, tepsire rakjuk és lassú tűzön sütjük.

OMLÓS  ÍVEK

9 dkg sima liszt, 7 dkg vaj, 6 dkg porcukor, 2 tojássárgája, 3 dkg mogyoró és 1 csomag vaníliás cukor .A lisztben elmorzsoljuk a vajat, hozzáadjuk a cukrot, a tojássárgáját, a vaníliás cukrot és összegyúrjuk. ½  cm vastagra kisodorjuk, megken­jük tojásfehérjével és meghintjük őrölt mogyoróval. Derelyemetélővel keskeny csíkokra vágjuk. Tepsibe rakjuk és világosra sütjük. A még me­leg csíkokat kivesszük a tepsiből és a sodrófán ív alakban meghajlítjuk, így hagyjuk kihűlni. Mikor kihűl, leszedjük a sodrófáról és meghintjük vaníliás cukorral.

PÁRIZSI   APRÓSÜTEMÉNY

4 dkg vaj, 12 dkg daraliszt, 1 tojás, 8 dkg porcukor, 11 dkg dió és citromhéj.

A lisztből, vajból, cukorból, őrölt dióból és reszelt citromhéjból tésztát készítünk és jól kidolgozzuk. Egy kis ideig pihentetjük. A pihentetett tésztát húsdarálóba tesszük, amelyre csillagos formát szerelünk. Átnyom­juk és koszorúcskákat formálunk belőle. Vajjal kikent tepsire rakjuk és meleg sütőben sütjük. Tálra rakjuk és meghintjük porcukorral.

KEKSZ  II

12 dkg vaj, 21 dkg porcukor, 3 tojássárgája, egy kevés citromhéj, 1 csomag vaníliás cukor, 2 dl tejföl, 57 dkg sima liszt és 1 csomag sütőpor.

A vajat, cukrot, tojássárgáját, citromhéjat és a vaníliás cukrot kb. 15 percig habosra keverjük. Azután folytonos keverés közben kanalanként beleöntjük a tejfölt. Végül hozzáadjuk a lisztet, amelyben elkevertük a sütőport. A tésztát még egyszer átdolgozzuk és hűvös helyen egy óra hosszat pihentetjük. Azután kisodorjuk és kekszformával kiszaggatjuk. Kikent tepsire rakjuk, megkenjük tojással és mérsékelten meleg sütőben aranysárgára sütjük.

MAZSOLÁS  APRÓSÜTEMÉNY

10 dkg mazsola, 10 dkg porcukor, 10 dkg mandula, 1 csomag vaníliás cukor, 1 tojásfehérje és egy kevés citromhéj.

A mazsolát nagyon apróra vagdaljuk, a mandulát meghámozzuk és megdaráljuk. Aztán a cukorral, a tojásfehérjével, a vaníliás cukorral meg a reszelt citromhéjjal gyúródeszkán összegyúrjuk. Kinyújtjuk és kari­kákat szaggatunk belőle. Meleg sütőben megszárítjuk. Citromos mázzal vonjuk be.

CITROMOS MÁZ: 9 dkg porcukrot, 1 tojásfehérjét és egy evőkanál citrom­levet fél óra hosszat keverünk.

CSOKOLÁDÉS  CSÓK

4 tojásfehérje,   15 dkg   porcukor,   14 dkg csokoládé, 10 dkg mandula és ostya.

A keményre vert habba belekeverjük a cukrot, forró vízzel telt edény fölé helyezzük. Gőz fölött addig verjük, míg a hab jó kemény lesz. Közben megpuhítjuk a reszelt csokoládét. A mandulát vékony szeletekre vágjuk és a csokoládéval együtt beletesszük a habba. Jól elkeverjük. A tepsit vékonyan kikenjük, megrakjuk felszeletelt ostyával és a habból kis csó­kokat rakunk rá. Minden csókra tehetünk egy hámozott mandulát. Nagyon gyenge tűzön sütjük.

DIÓS CSÓK I

4 tojásfehérje, 4 evőkanál porcukor, 15 dkg őrölt dió.

A tojásfehérjéből kemény habot verünk. Beletesszük a cukrot és még egyszer felverjük. (A hab ne legyen folyékony!) Azután hozzáadjuk a darált diót és összekeverjük. Az ostyákat kisebb négyzetekre vágjuk, tepsire rakjuk és a habból kisebb halmokat rakunk rájuk. Mérsékelten meleg sütőben szárítjuk.

DIÓS CSÓK II

25 dkg porcukor, 4 tojásfehérje, 25 dkg őrölt dió és 1 csomag vaníliás cukor.

A tojásfehérjéből vert kemény habhoz hozzáadjuk a cukrot és gőz fölött addig verjük, míg megsűrűsödik. Belekeverjük a vaníliás cukrot és az őrölt diót. Kikent tepsibe kis csókokat rakunk és langyos sütőben sütjük.

OROSZ CSÓK

4 tojásfehérje és 25 dkg porcukor.

A keményre vert habba beletesszük a cukrot és még egyszer jól felverjük A hab ne legyen folyékony. A tepsit kibéleljük fehér papirossal és kanállal kis halmokat rakunk rá a habból. Mérsékelten meleg sütőben megszárítjuk. Száraz helyen tartjuk.

MANDULÁS CSÓK

2  tojásfehérje,  16 dkg  porcukor,  14 dkg mandula,1/2 citrom leve és héja.

A tojásfehérjéből kemény habot verünk. Hozzákeverjük az átszitált cukrot, a hámozatlan törött mandulát, finomra vágott citromhéjat és a citromlevet. Az egészet összekeverjük. A tepsit vajjal kikenjük, meglisztezzük és kis csókokat rakunk rá, melyeket mogyoróval díszítünk. Langyos sütőben sütjük.

KÓKUSZOS  CSÓK

12 dkg porcukor, 2 tojásfehérje, 6 dkg kókuszliszt és 3 dkg zsemlemorzsa.

A keményre vert habba beleszórjuk a porcukrot és forró víz fölött addig verjük, míg megsűrűsödik. Aztán belekeverjük a kókuszlisztet és az átszitált zsemlemorzsát. Az egészet jól összekeverjük. Megvárjuk, míg kihűl és akkor kikent tepsire kis halmokat rakunk. Mérsékelt tűzön világossárgára sütjük.

DIÓS CSÓK III 

5 tojásfehérje, 35 dkg porcukor, 10 dkg dió és citromhéj.

A tojásfehérjét kemény habbá verjük és belekavarjuk a cukrot. A felvert habot edényben, forró vízfürdőn a cukorral együtt addig verjük, míg megsűrűsödik. Belevegyítjük a reszelt citromhéjat és a darált diót. Az egészet jól összekeverjük. A tepsit kikenjük és kanállal kis csókokat formálunk. Gyengén bemelegített sütőben megszárítjuk.

NARANCSOS  CSÓK

25 dkg cukrozott narancshéj, 25 dkg por­cukor, 25 dkg mandula, 5 dkg liszt és 6 evőkanál tejszín vagy tej.

Egy tálba beleszórjuk a finomra vagdalt narancshéjat, elkeverjük a porcukorral és az őrölt mandulával. Hozzáadjuk a tejszínt meg a lisz­tet. Összekeverjük. Kikent tepsire kis csókokat rakunk és lassan sütjük.

GYÖMBÉRES  TEASÜTEMÉNY

6 dkg vaj, 14 dkg porcukor, 2 tojás, kevés reszelt gyömbér, 36 dkg sima liszt és 1/2 csomag sütőpor.

A vajat, tojást, cukrot és a reszelt gyömbért 20 percig keverjük. A lisztben elkeverjük a sütőport, hozzáadjuk a kikevert tésztához és jól kidolgozzuk. Lisztezett gyúródeszkán kisodorjuk és gyömbér formájúra kiszaggatjuk. Kikent tepsire rakjuk és megszárítjuk. Azután lassú tűzön sütjük.

GYÖMBÉRES  SÜTEMÉNY  I

22 dkg sima liszt, 22 dkg porcukor, 2 tojás­sárgája, 1 tojás, kevés citromhéj, 1 evőkanál reszelt gyömbér és 1 kávéskanál ammóniumkarbonát (szalajka).

A lisztet, cukrot, tojássárgáját, reszelt citromhéjat, reszelt gyömbért és szalajkát 15 percig keverjük. Liszttel meghintett gyúródeszkán kiso­dorjuk és cifrázott formákkal különböző mintákat szaggatunk ki. Kikent tepsire rakjuk és éjjelen át állni hagyjuk. Másnap lassú tűzön sütjük. A friss gyömbéres kemény; néhány nap múlva ízletesebb.

GYÖMBÉRES SÜTEMÉNY II

12 dkg porcukor, 1 tojás, 1 tojássárgája, 15 dkg daraliszt, 1/4 dkg gyömbér és egy kevés szalajka ( ammóniumkarbonát).

A cukrot, tojást, tojássárgáját és a törött gyömbért addig keverjük, míg megsűrűsödik. Azután hozzáadjuk a szalajkát és a lisztet. Jól elka­varjuk és összegyúrjuk. A gyúródeszkát meghintjük liszttel, a tésztát kisodorjuk rajta és különböző formákat szaggatunk belőle. Vajjal kikent tepsire rakjuk és három óra hosszat száradni hagyjuk. Azután nagyon mérsékelt tűzön sütjük.

TÖLTÖTT  SPANYOL  SZÉL

3 tojásfehérje, 20 dkg porcukor  és   8  dkg ribizliíz.

A tojásfehérjét kemény habbá verjük. Folytonos verés közben hozzá­adjuk a cukor felét. A cukor másik felét könnyedén hozzákeverjük. Vajjal kikent tepsire sűrű, kocsonyás ribizliízből kis darabkákat rakunk és mindegyikre egy kanál habot teszünk. Nagyon gyenge tűzön világossár­gára sütjük.

CSOKOLÁDÉS   CSILLAG

30 dkg porcukor, 10 dkg csokoládé és 2 to­jásfehérje.

Az átszitált cukorral elkeverjük a megreszelt csokoládét. Hozzáadjuk a tojásfehérjét és jól összekeverjük. Porcukorral megszórt gyúródeszkán kisodorjuk a tésztát. Kis csillagokat szaggatunk belőle. Kikent tepsin nagyon mérsékelt tűzön megszárítjuk.

DATOLYÁS CSÓK

4 tojásfehérje, 16 dkg porcukor, 9 dkg dato­lya, 1 csomag vaníliás cukor és citromhéj.

A tojásfehérjéből kemény habot verünk, belekeverjük a cukrot és gőz fölött sűrűre verjük. A gőzfürdőből kivéve egy kis ideig még verjük. Beletesszük az apróra vagdalt datolyát, a vaníliás cukrot és a reszelt citromhéjat. Alaposan összekeverjük és kikent tepsire kis halmocskákat rakunk, majd langyos sütőben rózsaszínűre szárítjuk.