FŐOLDALSütés nélkül is készíthetünk édességeket. Finomak és előnyük, hogy gyorsan elkészíthetők. Dióból, mogyoróból, mandulából, különféle kekszekből, piskótából, fügéből, datolyából, csokoládéból, kakaóból, gesztenyéből, babból, mazsolából, almából, aszalt szilvából, mézből stb. készítjük őket.A sütés nélkül készített süteménynek nagy a tápereje. Felnőttek és gyerekek is szívesen fogyasztják. Ünnepi asztalunknak is díszére válnak.GESZTENYERÚDHozzávalók: 50 dkg főtt, tisztított gesztenye, 7 dkg mogyoró, 5 dkg vaj, 10 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 evőkanál rum és 1 tojássárgája.A puhára főtt és megtisztított gesztenyét szitán áttörjük vagy húsdarálón megdaráljuk. Beletesszük a darált mogyorót, vajat, porcukrot,, rumot, vaníliás cukrot, tojássárgáját és jól elkeverjük. Rúd alakúra formáljuk és a tetejét bevonjuk csokoládémázzal.CSOKOLÁDÉMÁZ: 10 dkg csokoládé, 10 dkg porcukor és fél dl víz.A vizet a porcukorral és csokoládéval sűrűre főzzükBABTEKERCSHozzávalók: fél kg tarkabab, 20 dkg porcukor, 10 dkg dió, 20 dkg vaj, 1 csomag vaníliás cukor, 1 dkg kakaó és 1 evőkanál rum.A II. tésztába 1 dkg kakaó és 1 evőkanál rum.A tarkababot puhára főzzük és szitán áttörjük. Beletesszük a porcukrot, darált diót, vajat, rumot, vaníliás cukrot és 1 dkg kakaót. A tésztát jól összekeverjük és két részre osztjuk. A tészta felét szétkenjük egy nedves terítőn. A II. tésztába 1 dkg kakaót és 1 evőkanál rumot dolgozunk bele. A tészta ne legyen lágy. Rákenjük a már előbb elkent tésztára és összegöngyölítjük. Bevonjuk csokoládémázzal.CSOKOLÁDÉMÁZ: 5 dkg csokoládé és 8 dkg vaj.Az olvasztott csokoládéba beletesszük a vajat és jól összekeverjük.KÓKUSZOS TEKERCSHozzávalók: 13 dkg porcukor, 13 dkg kókuszliszt, 1 tojásfehérje, 1 evőkanál rum és gyümölcsíz.A kókuszlisztet mákdarálón megőröljük. Hozzátesszük az átszitált porcukrot, egy tojásfehérjét, a rumot és az egészet jól összekeverjük. A gyúródeszkát megszórjuk porcukorral, a tésztát kiborítjuk és jól összegyúrjuk. Azután kisodorjuk, megkenjük gyümölcsízzel és egy hosszú kés segítségével összecsavarjuk. Vigyázva göngyölítsük, mert a tészta könnyen töredezik.KEKSZTEKERCS IHozzávalók: 30 dkg tojásos keksz, 15 dkg porcukor, 5 evőkanál feketekávé, 2 dkg darált dió és 2 kávéskanál kakaó.A tojásos kekszet megdaráljuk és átszitáljuk. Az átszitált kekszbe beleszórjuk a porcukrot, a darált diót meg a kakaót és beleöntjük a feketekávét. Tésztát gyúrunk belőle. Finom zsemlemorzsával meghintett gyúródeszkán kisodorjuk, megtöltjük a töltelékkel és összetekerjük. A tetejét is megkenjük töltelékkel.TÖLTELÉK:15 dkg vajat és 15 dkg porcukrot habosra keverünk.MOGYORÓS TEKERCSHozzávalók: 18 dkg mogyoró, 18 dkg porcukor, 3 evőkanál tej és ribizlilekvár.Töltelék: 7 dkg mogyoró, 7 dkg vaj, 7 dkg porcukor, 1 evőkanál rum és 2 kávéskanál kakaó.Először a tölteléket készítjük el. Megdaráljuk a mogyorót és egy tálba tesszük. Hozzáadjuk a vajat, a porcukrot, rumot, kakaót és kb. tíz percig keverjük. Amikor a töltelék kész, elkészítjük a mogyorós tésztát.A mogyorót megőröljük, beletesszük a porcukrot, a tejet és a gyúródeszkán összegyúrjuk. A deszkát megszórjuk porcukorral és a mogyorós tésztát kb. 3 mm vastagra kinyújtjuk. Vékonyan megkenjük ribizli lekvárral és a töltelékkel. Vigyázva összegöngyölítjük, hosszú késsel is segíthetünk magunknak, mert a mogyorós tészta törékeny. A kész tekercset bevonjuk kakaós mázzal.KAKAÓS MÁZ: 6 kávéskanál kristálycukor, 3 kávéskanál víz, 2 evőkanál kakaó és 1 kávéskanál vaj.A kristálycukrot a vízzel felforraljuk. Beleszórjuk a kakaót és kissé még tovább főzzük. Végül beletesszük a vajat és jól összekeverjük.DIÓS TEKERCSHozzávalók: 25 dkg dió, 25 dkg porcukor és fél dl rum.Töltelék: 15 dkg vaj, 10 dkg porcukor és 1 csomag vaníliás cukor.Előbb elkészítjük a tölteléket. A vajat, porcukrot és a vaníliás cukrot habosra keverjük. Kissé pihentetjük s ezalatt elkészítjük a diós tekercs tésztáját.A diót megdaráljuk és a gyúródeszkán az átszitált porcukorral meg a rummal összegyúrjuk. Majd kisodorjuk és megtöltjük a töltelékkel. Hosszú kés segítségével összetekerjük és vigyázunk, hogy a tészta ne törjön. A kész tekercset bevonjuk kakaós mázzal és hűvös helyre téve megvárjuk, míg megkeményedik.KAKAÓS MÁZ: Úgy készítjük, mint a mogyorós tekercsnél.MAZSOLÁS TEKERCSHozzávalók: 30 dkg száraz keksz, 5 dkg mazsola, 5 dkg vaj és fél dl rum.A kekszet megdaráljuk, beletesszük a vagdalt mazsolát, a vajat és a rumot. Jól összekeverjük és porcukorral meghintett gyúródeszkán tésztát gyúrunk. Kb. 3/4 cm vastagra kisodorjuk és megtöltjük. Összegöngyölítjük, porcukorban megforgatjuk és hideg helyre tesszük, hogy megkeményedjen.TÖLTELÉK: 12 dkg vaj, 12 dkg porcukor, 5 dkg mazsola és 1/4 dl (2 evőkanál) rum.A vajat a porcukorral habosra keverjük. Beletesszük a vagdalt mazsolát, a rumot és az egészet még egyszer jól összekeverjük.FINOM TEKERCSHozzávalók: 20 dkg dió, 20 dkg porcukor, 2 evőkanál rum és 1 tojásfehérje.A darált diót, a porcukrot, rumot és tojásfehérjét egy tálban alaposan összekeverjük. Porcukorral meghintett gyúródeszkán összegyúrjuk, majd kisodorjuk, megtöltjük és összegöngyöljük. Bevonjuk rumos mázzal és meg szikkasztjuk. A tekercset hűvös helyre tesszük és csak azután szeleteljük föl.TÖLTELÉK: 10 dkg vaj, 10 dkg porcukor és 1 evőkanál tetszés szerinti gyümölcsíz.A vajat, porcukrot és a gyümölcsízt jól összekeverjük.RUMOS MÁZ:12 dkg cukrot és 2 evőkanál rumot addig keverünk, míg megsűrűsödik.KEKSZTEKERCS IIHozzávalók: 35 dkg akármilyen keksz, 5 dkg vaj és 1 dl tej.A kekszet megdaráljuk, beletesszük a vajat, a felforralt, kihűlt tejet és tésztát gyúrunk. Porcukorral megszórt gyúródeszkán kisodorjuk. Megtöltjük az előre elkészített töltelékkel és összegöngyölítjük. A tekercs tetejét meghintjük porcukorral vagy megkenjük gyümölcshabbal.TÖLTELÉK: 1,1/2 dl tej, 2 kávéskanál keményítő vagy burgonyaliszt, 8 dkg porcukor, 5 dkg vaj és 5 dkg tetszés szerinti gyümölcsíz.A tejben elkeverjük a burgonyalisztet és sűrű kását főzünk. Addig keverjük, míg félig kihűl. A porcukrot a gyümölcsízzel külön elkeverjük. Majd jól összekeverjük a kihűlt péppel.GYÜMÖLCSHAB:1 tojásfehérjét, 20 dkg porcukrot és 5 dkg tetszés szerinti gyümölcsízt egy óra hosszat keverünk.MANDULÁS SZALÁMIHozzávalók: 25 dkg szárított keksz, 8 dkg porcukor, 10 dkg vaj, 10 dkg darált mandula, 8 dkg vagdalt mandula, 3 dkg kakaó és 1/2 dl rum.A kekszet megdaráljuk, beletesszük az átszitált porcukrot, a vajat, a darált és vagdalt mandulát, a kakaót meg a rumot. Az egészet összegyúrjuk és porcukorral megszórt gyúródeszkán hengert sodrunk belőle. Pihentetjük, míg megkeményedik, majd éles késsel 1 cm vékony szeletekre vágjuk.MÉZES SZALÁMIHozzávalók: 3 dl felfőzött méz, 5 db szegfűszeg, 1 kávéskanál törött fahéj, 10 dkg darált mák és 25 dkg darált dió.A felforralt, még meleg mézbe belekeverjük a törött szegfűszeget, a törött fahéjat, az őrölt mákot és darált diót. Jól összekeverjük és kihűtjük. A gyúródeszkát vízzel meglocsoljuk, a kihűlt masszát rátesszük és szalámi formájú hengert sodrunk belőle. Száraz helyen szikkasztjuk. Vizes késsel szeleteljük és teához tálaljuk.MANDULÁS CSOKOLÁDÉS SZALÁMIHozzávalók: 20 dkg porcukor, egy kevés törött fahéj, egy kevés törött szegfűszeg, 5 dkg csokoládé, 20 dkg mandula, 5 dkg cukrozott gyümölcs, 1 citrom héja és 2 egész tojás.Egy lábasban a porcukrot, törött fahéjat, törött szegfűszeget, reszelt csokoládét, 15 dkg hámozatlan, darált mandulát, 5 dkg hámozott vagdalt mandulát, az apróra vagdalt cukrozott gyümölcsöt és az apróra vagdalt citromhéjat jól összekeverjük és tűzre tesszük. Állandó keverés közben melegítjük, azután levesszük a tűzhelyről, beleverjük a két egész tojást és gyorsan összekeverjük. Porcukorral meghintett gyúródeszkára tesszük a masszát és szalámi formára alakítjuk. Porcukorban jól megforgatjuk és száraz helyen szikkasztjuk. Majd vékony, ferde szeletekre vágjuk.ALMÁS SZALÁMI IHozzávalók: 21 dkg kristálycukor, 1 dl víz, 30 dkg alma, 5 dkg mandula, 5 dkg mazsola, egy kevés törött fahéj, egy kevés törött szegfűszeg, egy kevés citromlé meg citromhéj és 8 dkg darált dió.A cukorból és vízből sűrű szirupot főzünk (míg két ujj közé véve rövid szálat ereszt). Beletesszük a hámozott, reszelt almát és sűrű péppé főzzük. Majd belekeverjük a hámozott, vagdalt mandulát, a mazsolát, törött fahéjat, törött szegfűszeget, egy kevés citromlevet, reszelt citromhéjat és a darált diót. Tűzhelyen alaposan összekeverjük. A félig kihűlt masszát kiborítjuk cukrozott gyúródeszkára és szalámirudat formálunk belőle. Egypár napig szikkasztjuk és csak azután szeletejük fel.CUKROS SZALÁMIHozzávalók: 15 dkg porcukor, 2 db szegfűszeg, egy kevés citromhéj, 10 dkg darált mandula, 8 dkg vagdalt mandula, 5 dkg csokoládé, 5 dkg cukrozott narancshéj és 1 egész tojás.Egy fazékban jól összekeverjük a porcukrot, a törött szegfűszeget, a reszelt citromhéjat, a darált és vagdalt mandulát, csokoládét és az apró kockákra vagdalt narancshéjat. Erős tűz fölött állandóan keverjük. Mikor már elég forró, beleverünk egy egész tojást és addig keverjük, míg nyúlni kezd a tészta. Azután porcukorral meghintett gyúródeszkára tesszük és szalámi alakú hengert formálunk belőle. Megforgatjuk porcukorban, papirosba csomagoljuk, hogy megpuhuljon. Ferde szeletekre vágjuk.MÁLNAÍZES SZALÁMIHozzávalók: 10 dkg darált mandula, 12 dkg porcukor, 8 dkg málnaíz, 3 dkg vagdalt mandula, 1 evőkanál rum és 2 csomag vaníliás cukor.Meghámozzuk a mandulát és megdaráljuk. Beletesszük a porcukrot, a málnaízt, a hámozott, vagdalt mandulát és az egészet összegyúrjuk. Porcukorral meghintett gyúródeszkán szalámirudat formálunk belőle. Meglocsoljuk rummal, vaníliás cukorban megforgatjuk és vékony, ferde szeletekre vágjuk.KAKAÓS SZALÁMIHozzávalók: 15 dkg porcukor, 5 dkg kakaó, 6 dkg vaj, 1 egész tojás, 6 dkg őrölt dió és 6 dkg vagdalt dió.A cukrot, kakaót, vajat, a darált és vagdalt diót állandó keverés közben megfőzzük. Beleverjük a tojást és összekeverjük. Kiontjuk a masszát porcukorral megszórt gyúródeszkára, szétkenjük és kb. egy óra hosszat pihentetjük, majd hengert sodrunk belőle és vagdalt dióban megforgatjuk.ALMÁS SZALÁMI IIHozzávalók: 28 dkg kristálycukor, 12 db alma, 14 dkg mandula, 1 citrom héja és 8 dkg piskótamorzsa.A cukrot egy kevés vízzel felfőzzük. Beletesszük a hámozott, vékonyra szeletelt almát és folytonos keverés közben szétfőzzük. Meghámozzuk a mandulát, vékony szeletekre vagdaljuk és az apróra vagdalt citromhéjjal meg piskótamorzsával az átlátszó, sűrű almapéphez kavarjuk. Összekeverjük, a tűzről levesszük és megvárjuk, míg kissé kihűl. Azután porcukorral megszórt gyúródeszkán szalámirudat formálunk a masszából és egypár napig meleg helyen szikkasztjuk.FÜGÉS SZALÁMIHozzávalók: 12 dkg porcukor, 12 dkg füge, 10 dkg dió, 1 tojássárgája, 3 dkg mandula, 2 dkg cukrozott narancshéj és 1 csomag vaníliás cukor.Gyúródeszkán a porcukorból, darált fügéből, őrölt dióból, tojássárgájából, a vékony szeletekre vagdalt mandulából, az apróra vagdalt narancshéjból meg vaníliás cukorból tésztát gyúrunk és vékony szalámirudat formálunk belőle. Porcukorban megforgatjuk és másnapig száradni hagyjuk.SZALÁMI ASZALT SZILVÁBÓLHozzávalók: 15 dkg porcukor, 15 dkg kimagozott aszalt szilva, 10 dkg dió, 5 dkg cukrozott gyümölcs, 1 tojássárgája, 1 evőkanál rum és 1 csomag vaníliás cukor.A porcukrot összekeverjük a darált aszalt szilvával, beletesszük az őrölt diót, az apróra vagdalt cukrozott gyümölcsöt és a tojássárgáját. Meglocsoljuk a rummal, beleszórjuk a vaníliás cukrot és tésztát gyúrunk. A gyúródeszkát megszórjuk porcukorral és a tésztából szalámirudat formálunk. Száradni hagyjuk és csak azután szeleteljük föl.GESZTENYÉS ÖZGERINCHozzávalók: 25 dkg porcukor, 15 dkg vaj, 3 evőkanál rum, 1 csomag vaníliás cukor és 25 dkg puhára főzött, áttört gesztenye.A porcukrot és a vajat habosra keverjük. Beletesszük a rumot, a vaníliás cukrot, az áttört gesztenyét és az egészet jól összekeverjük. Az őzgerincformát vízbe mártott zsírpapírral kibéleljük, a tésztát a formába jól benyomkodjuk és hűvös helyen másnap reggelig pihentetjük. Azután kiborítjuk, megkenjük ribizlilekvárral és bevonjuk puhított csokoládéval.MIGNON IHozzávalók: 3 dl tej, 30 dkg porcukor, 3 dkg kakaó, 25 dkg vaj és ízlés szerint rum.A tejet, porcukrot, kakaót jöl összekeverjük és megfőzzük. Főzés közben állandóan keverjük, míg a massza megsűrűsödik. Akkor kihűtjük. A vajat, a rumot és a kihűlt masszát egy tálban összekeverjük. Kisebb bonbonokat formálunk belőle és papírkosárkákba tesszük.MIGNON IIHozzávalók: 3 keményre főtt tojássárgája, 18 dkg porcukor, 6 dkg vaj, 5 evőkanál darált mogyoró, 1 evőkanál likőr, cukrozott gyümölcs, piskótamorzsa és darált mogyoró a begöngyöléshez.A vajat a porcukorral habosra keverjük. Beletesszük a három keményre főtt, áttört tojássárgáját, a darált mogyorót meg a likőrt. Az egészet jól összekeverjük és kis golyókat formálunk belőle. Közepükbe cukrozott gyümölcsöt teszünk és meghempergetjük darált mogyoróval kevert piskótamorzsában.MOGYORÓS MIGNON IHozzávalók: 10 dkg mogyoró, 10 dkg vaj, 10 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 2 dkg kakaó, 1 evőkanál rum és 3 dkg mazsola.A mogyorót megdaráljuk. A vajat, porcukrot, vaníliás cukrot, kakaót és a rumot jól összekeverjük. Beletesszük a darált mogyorót és a megtisztított, apróra vagdalt mazsolát. Jól összekeverjük és kisebb golyókat formálunk, megforgatjuk darált mogyoróban és mignonkosárkákba rakjuk.KÓKUSZOS MIGNONHozzávalók: 1 csomag gyermekpiskóta, 5 dkg vaj, 3 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 5 dkg kókuszliszt és fél dl rum.A gyermekpiskótát megdaráljuk. A vajat, porcukrot és a vaníliás cukrot jól összekeverjük. Hozzáadjuk a kókuszlisztet és állandó keverés közben a darált piskótát meg a rumot is. Az egészet jól összekeverjük és kisebb golyókat formálunk, meghempergetjük kókuszlisztben és mignonkosárkákba tesszük.DIÓS MIGNON IHozzávalók: 20 dkg dió, 20 dkg porcukor, 1 tojásfehérje és 3 evőkanál rum.A darált diót összekeverjük a porcukorral, 1 tojásfehérjével, rummal és tésztát gyúrunk. Porcukorral meghintett gyúródeszkán hengert formálunk belőle. A hengert vékonyan felszeleteljük és a szeleteket széjjelnyomkodjuk. Közepükbe egy fél dióbelet teszünk és golyókká formáljuk, amelyeket meghempergetünk darált dióban. Mignonkosárkákba rakjuk.MANDULÁS MIGNON IHozzávalók: 15 dkg mandula, 15 dkg porcukor és 1 tojásfehérje.A hámozott mandulát meg daráljuk, beletesszük a porcukrot meg a tojásfehérjét és összekeverjük. A masszából mignonokat formálunk és megforgatjuk reszelt csokoládéban. Mignonkosárkákba rakjuk.MANDULÁS MIGNON IIHozzávalók: 18 dkg kristálycukor, 13 dkg mandula, 3 dkg kakaó és 2 csomag vaníliás cukor.A cukorból és egy kevés vízből sűrű szirupot főzünk. A mandulát meghámozzuk, felét késsel fölaprózzuk, a másik felét megdaráljuk. Az utóbbiból egy keveset megpörkölünk és az egészet összekeverjük a sűrű sziruppal. Végül beleszórjuk a kakaót, a vaníliás cukrot, és még egyszer alaposan összekeverjük. A masszát porcukorral megszórt deszkán kisodorjuk és különböző formákat szaggatunk ki. Megmártogathatjuk kakaós mázban.KÁVÉS MIGNONHozzávalók: 15 dkg kristálycukor, 1 dl feketekávé és 15 dkg dió.A cukorból és a feketekávéból sűrű szirupot főzünk. Beleszórjuk az őrölt diót és sűrű péppé keverjük. Mignonokat formálunk belőle, meghengergetjük finomra darált szemes kávéban és mignonkosárkákba rakjuk.FÜGÉS MIGNONHozzávalók: 25 dkg füge, 12 dkg csokoládé, 6 dkg porcukor és fél dl rum.A fügét megdaráljuk, beletesszük a reszelt csokoládét, a porcukrot és a rumot. Jól összegyúrjuk és kisebb golyókat formálunk. Ezeket megforgatjuk reszelt csokoládéban. (Kezünket megkenjük vajjal, hogy a golyók készítés közben ne ragadjanak a kezünkhöz.) A kész cukorkát mignonkosárkákba rakjuk.CSOKOLÁDÉS MIGNONHozzávalók: 10 dkg cukor, 8 dkg csokoládé, 4 evőkanál víz, 16 dkg mogyoró és 2 kávéskanál rum.A cukrot a vízzel felforraljuk. Beletesszük a reszelt csokoládét, a darált mogyorót és a rumot. Jól összekeverjük és a masszából kisebb golyókat formálunk. Megforgatjuk kristálycukorban vagy reszelt csokoládéban. A golyók tetejére rumba mártott vagy kristálycukorban meghengergetett meggyszemeket teszünk. Mignonkosárkákba rakjuk.BABMIGNONHozzávalók: 25 dkg főtt cukorbab, 12 dkg porcukor, 10 dkg vaj, 5 dkg dió, egy kevés rum, 1 csomag vaníliás cukor és 2 dkg kakaó.A főtt cukorbabot szitán áttörjük. Beletesszük a cukrot, vajat, darált diót, rumot, vaníliás cukrot meg a kakaót és jól összekeverjük. A masszából golyókat formálunk, megmártogatjuk kakaós mázban és amikor megszikkadnak, mignonkosárkákba rakjuk.KAKAÓS MÁZ: 8 dkg margarin, 8 dkg porcukor, 2 dkg kakaó, 2 evőkanál finom kukoricaliszt (Maizena) és 2 evőkanál tej.A margarint a porcukorral a tűzhely szélén felmelegítjük. (Nem szabad főznünk!) Összekeverjük, beletesszük a kakaót, a Maizenát, a tejet és folyós mázt keverünk belőle.FÜGÉS DATOLYÁS MIGNONHozzávalók: 10 dkg füge, 10 dkg datolya, 15 dkg porcukor, 15 dkg dió, 5 dkg csokoládé és 1 tojásfehérje.A fügét és a kimagozott datolyát egész apró kockákra vagdaljuk. Beletesszük az átszitált porcukrot, a diót, melynek felét megdaráltuk, felét apróra vagdaltuk, a reszelt csokoládét és a tojásfehérjét, összegyúrjuk és golyókat formálunk belőle. Papírkosárkákba tesszük.DÍÓS MIGNON IIHozzávalók: 1 tojássárgája, 7 dkg porcukor, 7 dkg dió és 3 dkg csokoládé.A tojássárgáját a porcukorral összekeverjük. Beletesszük a darált diót és a reszelt csokoládét. Az egészet jól összegyúrjuk. Kisebb golyókat formálunk belőle, megkenjük tojásfehérjével és megforgatjuk kakaóporban. Papírkosárkákba tesszük.ZABPEHELYMIGNONHozzávalók: 16 dkg zabpehely, 1 evőkanál porcukor, 8 dkg vaj, 10 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor és 1 evőkanál rum.A zabpelyhet kevés vajon megpirítjuk. Néhány perc múlva beletesszük a porcukrot és állandó keverés közben aranysárgára pirítjuk (csak 1 evőkanál porcukrot teszünk bele). Amikor kihűl, mákőrlőn megdaráljuk. A maradék vajat megolvasztjuk és hozzákeverjük a zabpehelyhez. Aztán beletesszük a 10 dkg porcukrot, a vaníliás cukrot meg a rumot. A jól elkevert masszából kisebb golyókat formálunk, meghengergetjük porcukorral kevert kakaóporban. Papírkosárkákba tesszük.ALMÁS MIGNONHozzávalók: fél kg alma, egy kevés víz, 18 dkg porcukor, 3 dkg darált mogyoró vagy dió, 3 dkg vagdalt mogyoró és 3 dkg mazsola.Az almát meghámozzuk és apró kockákra vágjuk. A cukrot felöntjük egy kevés vízzel és sűrű szirupot főzünk. Az almakockákat a szirupba tesszük és megfőzzük. Hozzáadjuk a darált és a vagdalt mogyorót vagy diót meg a mazsolát. Jól összekeverjük és kihűtjük. Amikor a massza kihűl, kisebb golyókat formálunk belőle, megforgatjuk kristálycukorban és mignonkosárkákba rakjuk.ALMÁS MANDULÁS MIGNONHozzávalók: 1/4 kg kristálycukor, egy kevés víz, 1/4 kg hámozott alma, 10 dkg mandula, 1 citrom leve és héja.A cukorból és egy kevés vízből szirupot főzünk. Beletesszük a hámozott, apróra felszeletelt almát és jól megfőzzük. Azután beleszórjuk a hámozott, apróra vagdalt mandulát, az apróra vagdalt citromhéjat, beleuntjuk a citromlevet és sűrűre főzzük. Amikor kihűl, kisebb golyókat formálunk a masszából és meghengergetjük hámozott, darált mandulában. Mignonkosárkákba rakjuk.MOGYORÓS MIGNON IIHozzávalók: 20 dkg mogyoró, 20 dkg porcukor, 1 tojásfehérje, 20 dkg aszalt szilva és 5 dkg mogyoró.A 20 dkg mogyorót megdaráljuk, összekeverjük a porcukorral meg a tojásfehérjével és tésztát gyúrunk. Kisebb golyókat formálunk belőle, közepükbe kimagozott aszalt szilvát teszünk s a gyúródeszkán egy napig szikkasztjuk. Másnap bevonjuk csokoládémázzal és megforgatjuk az 5 dkg apróra vagdalt mogyoróban.CSOKOLÁDÉMÁZ: 12 dkg cukor, 3/4 dl víz, 1 dkg vaj, 1,1/2 dkg kakaó és 7 dkg csokoládé.A cukrot és a vizet addig főzzük, amíg a két ujj között szálat ereszt. A vajat egy tálban habosra keverjük, beletesszük a kakaót és a puhított csokoládét. Állandó keverés közben beleöntjük a szirupot és még egyszer jól összekeverjük. Ennek a csokoládémáznak szép a színe és fényes is.DOMINÓHozzávalók: 14 dkg mogyoró, 18 dkg porcukor, 4 dkg csokoládé, 2 tojásfehérje, egy evőkanál kakaó, egy kevés törött fahéj és szegfűszeg.A mogyorót húsdarálón megdaráljuk és lábasba tesszük. Hozzáadjuk a cukrot, a reszelt csokoládét, a kakaót, a törött fahéjat meg szegfűszeget és folytonos keverés közben megfőzzük. Azután gyorsan és vigyázva belekeverjük a két tojásfehérjét és kihűtjük. Porcukorral megszórt deszkán kisodorjuk, dominóformára szeleteljük, megkenjük fehér mázzal és kakaóból pontokat rakunk rá, hogy olyan legyen, mint a dominó.FEHÉR MÁZ:10 dkg porcukrot és 2 evőkanál vizet fél óra hosszat keverünk.ZSELÉHozzávalók: 7 dkg gyümölcsíz, 14 dkg porcukor, 5 dkg mandula és egy kevés citromhéj.A lekvárból, porcukorból, a hámozott, darált mandulából és a reszelt citromhéjból tésztát gyúrunk. Gyúródeszkán kisodorjuk, bevonjuk cukormázzal és másnapig állni hagyjuk. Azután különböző alakú kisebb formákat szaggatunk ki.CUKORMÁZ: 25 dkg porcukrot és 2 evőkanál forró vizet fél óra hosszat keverünk.CSIPKEBOGYÓ CUKORKAHozzávalók: 13 dkg mandula, 25 dkg porcukor és 4 evőkanál csipkebogyóíz.A mandulát meghámozzuk és megdaráljuk. Beletesszük az átszitált porcukrot és a csipkebogyőlekvárt. Sűrű tésztát gyúrunk. Porcukorral meghintett gyúródeszkán a tésztát vigyázva kisodorjuk és különböző alakú kisebb kekszformával kiszaggatjuk. Száradni hagyjuk és utána habmázzal bevonjuk.HABMÁZ: 1 tojásfehérje, 10 dkg porcukor és egy kevés citromlé.A tojásfehérjéből keményre vert habba beleszórjuk az átszitált porcukrot, beleöntjük a citromlevet és újból felverjük.MOGYORÓS CUKORKÁKHozzávalók: 10 dkg mogyoró, 10 dkg dió, 20 dkg porcukor és 2-5 evőkanál víz.A porcukrot a vízzel szálasra főzzük. A mogyorót meg a diót megőröljük és belekeverjük a forró szirupba. Az egészet addig keverjük, míg félig ki nem hűl. A masszát a porcukorral meghintett deszkán vékonyra kisodorjuk. Különféle kisebb formával kiszaggatjuk és másnapig meleg helyen szárítjuk. Azután bevonjuk rumos mázzal, mogyoróval díszítjük és szikkadni hagyjuk.RUMOS MÁZ:18 dkg porcukrot, 2 evőkanál forró vizet és 2 evőkanál rumot fél óra hosszat keverünk.ÉGETETT MANDULAHozzávalók: 10 dkg mandula, 10 dkg porcukor és 1 dkg vaj.A mandulát leforrázzuk, meghámozzuk és gyenge tűzön a sütőben megpörköljük. Egy lábasban a porcukrot állandó keverés közben felolvasztjuk. A felolvadt cukorba beleszórjuk a pörkölt mandulát és jól összekeverjük. Végül beletesszük a vajat és az egészet alaposan elkeverjük. A masszát átöntjük egy vajjal kikent edénybe, befödjük és kissé még állni hagyjuk.KÁVÉS DIÓS MIGNONHozzávalók: 20 dkg dió, 10 dkg porcukor, 1 evőkanál barackíz, 1 evőkanál darált szemes kávé és 1 evőkanál rum.A megdarált diót, porcukrot, barackízt, darált szemes kávét és a rumot jól összekeverjük és összegyúrjuk. A masszából golyókat formálunk, közepükbe dióbelet teszünk. Megvárjuk, amíg a golyók egy kissé megszikkadnak, majd bevonjuk őket kávés mázzal.KÁVÉS MÁZ: 13 dkg porcukor, 2 evőkanál erős, forró feketekávé.Sűrű mázat keverünk belőle.GESZTENYÉS MIGNONHozzávalók: 20 dkg kristálycukor, egy kevés tej, 20 dkg főtt, áttört gesztenye és 5 dkg mandula.Egy lábasba beletesszük a kristálycukrot, felöntjük egy kevés tejjel és feltesszük főni. Azután hozzáadjuk a főtt, szitán áttört gesztenyét és a hámozott, őrölt mandulát. Jól összekeverjük, levesszük a tűzről és kihűtjük. A kihűlt masszából golyókat formálunk és reszelt csokoládéban meghengergetjük.MOGYORÓS MIGNON IIIHozzávalók: 15 dkg porcukor, 1 tojásfehérje, 2 evőkanál citromlé, 1 csomag vaníliás cukor, 15 dkg mogyoró, 20 dkg porcukor és cukrozott gyümölcs.A 15 dkg porcukrot, 1 tojásfehérjét, citromlevet és a vaníliás cukrot 20 percig keverjük. Majd beletesszük a 20 dkg porcukrot meg a darált mogyorót és keményebb masszát készítünk. Kisebb golyókat formálunk, közepükbe cukrozott gyümölcsdarabkákat teszünk. Mikor a golyók egy kissé megszáradtak, bevonjuk citromos mázzal, papír kosárkákba rakjuk és mogyoróval díszítjük.CITROMOS MÁZ: 13 dkg porcukrot, 1 evőkanál forró vizet és egy evőkanál citromlevet addig keverünk, míg megsűrűsödik.OSTYASZELET IHozzávalók: 10 db négyszögletes ostyalap, 14 dkg vaj,14 dkg porcukor, 2 dkg kakaó, 1 tojássárgája és 7 dkg darált mogyoró.A vajat, porcukrot és a tojássárgáját habosra keverjük. Hozzáadjuk az átszitált kakaót és a darált mogyorót, az egészet jól összekeverjük. Az ostyákat megtöltjük és egymásra rakjuk. Súlynehezéket rakunk rá és állni hagyjuk. Majd bevonjuk kakaós mázzal és felszeleteljük.KAKAÓS MÁZ: 10 dkg kristálycukor, 1 dl víz, 1 evőkanál kakaó és 5 dkg vaj.A vízből és a cukorból sűrű szirupot főzünk, míg rövid szálat ereszt. A kakaót a vajjal összekeverjük és állandó keverés közben beleöntjük a szirupot.OSTYASZELET IIHozzávalók: 10 db négyszögletes ostyalap, 1/4 l tej, 2 evőkanál simaliszt, 1 csomag vaníliás cukor, 8 dkg mogyoró, 2 dkg cukor (a mogyoró pörköléséhez), egy kevés rum, 8 dkg vaj, 10 dkg porcukor, 3 dkg csokoládé vagy egy kávéskanál kakaó.A tejben elkeverjük a lisztet, a vaníliás cukrot és sűrű péppé főzzük. Hűtjük. A megőrölt mogyorót 2 dkg cukorral megpörköljük és hozzákeverjük a kihűlt péphez. Azután beletesszük a rumot, vajat, porcukrot, a csokoládét vagy a kakaót, jól összekeverjük és megtöltjük vele az ostyát. Bevonjuk kakaós mázzal, mint az I. ostyaszeletnél és felszeleteljük.OSTYASZELET IIIHozzávalók: 10 db négyszögletes ostyalap, 15 dkg vaj, 22 dkg porcukor, 2 evőkanál rum, 2 tojássárgája és 10 dkg csokoládé.Tálban a vajat a porcukorral és a 2 tojássárgájával jól összekeverjük. Beletesszük a rumot meg a puhított csokoládét és jól elkavarjuk. Az ostyákra rákenjük a tölteléket, egymásra rakjuk és deszkalapon nehezéket teszünk rá. Majd bevonjuk csokoládémázzal és felszeleteljük.CSOKOLÁDÉMÁZ: 5 dkg csokoládé, 1 evőkanál víz, 8 dkg kristálycukor és 3/4 dl víz.A csokoládét 1 kanál vízzel felmelegítjük. A kristálycukrot a 3/4 dl vízzel felforraljuk, míg rövid szálat ereszt. A szirupot állandó keverés közben lassan a csokoládéhoz öntjük és fényesre keverjük.FINOM TÖLTÖTT OSTYAHozzávalók: 15 dkg dió, 15 dkg kristálycukor, 1 evőkanál feketekávé, 1 egész tojás, 1 dkg vaj és 2 db négyszögletes ostyalap.A diót két egyenlő részre osztjuk. Az egyik felét megdaráljuk, míg a másikat összevagdaljuk. A kristálycukrot lábasban tűzre tesszük és amikor már megolvadt és világossárga színű, beleszórjuk a darált meg a vagdalt diót is. Kissé megpörköljük. Majd beleteszünk egy evőkanál erős feketekávét és összekeverjük. Levesszük a tűzről és nagyon óvatosan beleverjük az egész tojást. (Vigyázzunk, nehogy összecsomósodjon!) Végül belekeverjük a vajat. Ezzel a töltelékkel megkenjük az egyik ostyalapot és a másikkal befedjük. Deszkalapra tett súlyokkal lepréseljük, majd felszeleteljük.TÖRÖKMÉZES OSTYAHozzávalók: 3 tojásfehérje, 14 dkg porcukor, 7,1/2 dkg méz, 10 dkg dió, 1 csomag vaníliás cukor és 2 ostyalap.A három tojásfehérjéből keményre vert habba beleszórjuk a porcukrot és újból keményre verjük. A mézet lábasban felforraljuk és a forró mézbe belekeverjük a tojáshabot és addig keverjük, míg összeáll. A diót durvára vagdaljuk és beleszórjuk a mézbe, úgyszintén a vaníliás cukrot is és jól összekeverjük. Az egyik ostyalapra rákenjük ezt a tölteléket, a másik ostyalappal befödjük, deszkalapra tett súlyokkal lepréseljük és amikor kihűl, felszeleteljük.RÓZSAHEGYI KOCKÁKHozzávalók: 10 dkg kristálycukor, 10 dkg mogyoró, 10 dkg vaj, 10 dkg porcukor, 2 tojássárgája és Karlovy Vary-i ostya.A kristálycukrot barnára pörköljük, majd levesszük a tűzről. Hozzákeverjük a megőrölt, pörkölt mogyorót, a vajat, a porcukrot és a két tojássárgáját. Az egészet jól összekeverjük és üstben gőzfürdőn simára keverjük. Levesszük a gőzfürdőről és kihűlésig keverjük. Két-két Karlovy Vary-i ostyát megtoltunk ezzel a töltelékkel, egymásra rakjuk, nehezékkel lepréseljük és egy óra hosszat állni hagyjuk. Aztán kockákra szeleteljük és bevonjuk csokoládémázzal.CSOKOLÁDÉMÁZ: 5 dkg csokoládét, 8 dkg porcukrot és fél dl vizet állandó keverés közben sűrűre főzünk.OSTYASZELET PISKÓTATÖLTELÉKKELHozzávalók: 2 négyszögletes ostyalap, 6 csomag gyermekpiskóta, 2 tojássárgája, 1/4 kg vaj, 3 dkg kakaó, 1/4 kg porcukor, 2 tojásfehérje, 1 csomag vaníliás cukor és 3 dkg porcukor a habba.Szirup: 3/4 l víz, 10 dkg cukor, fél dl rum vagy egy kevés rumkivonat. Befőtt gyümölcslevet is használhatunk.A cukrot és a vizet egy kisebb fazékban kissé forraljuk. Amikor a szirup kihűl, beleöntjük a rumot vagy a kivonatot. Egy tálban összekeverjük a két tojássárgáját, a vajat, kakaót és a 1/4 kg porcukrot. 20 percig keverjük. A két tojásfehérjéből kemény habot verünk, beleverjük a 3 dkg porcukrot és 1 csomag vaníliás cukrot is. A tojáshabot összekeverjük a kikevert tojássárgájával. Az egyik ostyalapot megkenjük egy kevés töltelékkel és kihűlt szirupba (vagy gyümölcslébe) mártogatott piskótákat rakunk rá hosszában. A piskótákat is megkenjük töltelékkel és még keresztbe is rakunk piskótát. Ezt a réteget is megkenjük töltelékkel és ismét hosszában rakunk egy réteg megmártogatott piskótát. Megkenjük a maradék töltelékkel és befödjük a második ostyalappal. Bevonjuk kakaós mázzal és kissé állni hagyjuk.KAKAÓS MÁZ: 4 dkg kakaó, 3 dkg vaj, 7 evőkanál víz és 15 kockacukor.A kakaót a vajjal jól összekeverjük. A vízből és cukorból szirupot főzünk és a forró szirupot állandó keverés közben a kakaóba öntjük. Kissé még kevergetjük.CITROMOS SZELETHozzávalók: 8 négyszögletes ostya, 2 tojásfehérje, 20 dkg porcukor, 20 dkg mogyoró, citromlé és citromhéj,A két tojásfehérjéből kemény habot verünk. A habba belekeverjük a porcukrot, a darált mogyorót, egy kevés citromlevet és reszelt citromhéjat. Az egészet jól összekeverjük és megtöltjük vele az ostyákat. Deszkalapra tett nehezékkel lepréseljük, majd bevonjuk citromos mázzal.CITROMOS MÁZ: 1 tojásfehérjét, 10 dkg porcukrot és 1 kanál citromlevet kb. fél óra hosszat keverünk.HAMIS TEJSZÍNHABBAL TÖLTÖTT SZELETEKHozzávalók: 10 négyszögletes ostya, ribizliíz, 1/4 l tej, 2 dkg burgonyaliszt, 2 dkg sima liszt, 10 dkg vaj és 10 dkg porcukor.A tejet, a sima lisztet és a burgonyalisztet egy fazékban jól összekeverjük és állandó keverés közben gőzfürdőn sűrű pépet főzünk belőle. Levesszük a tűzről és kihűtjük. A vajat a porcukorral habosra keverjük, kanalanként beletesszük a kihűlt pépet és az egészet habbá keverjük. Az első ostyát megkenjük ribizliízzel, majd töltelékkel és befedjük a második ostyával, amelyet szintén megkenünk ribizliízzel és töltelékkel. így folytatjuk, amíg el nem fogy az ostya. Nehezékkel lepréseljük, hogy megkeményedjen és felszeleteljük.MÁLNÁS SZELETHozzávalók: 10 négyszögletes ostyalap, 20 dkg porcukor, 20 dkg vaj és 2 evőkanál málnaíz.A cukrot, vajat és málnaízt habosra keverjük. Megkenjük vele az ostyalapokat és deszkalapra tett nehezékkel lepréseljük. Hűvös helyretesszük és mikor megszikkad, bevonjuk málnás mázzal.MÁLNÁS MÁZ: 13 dkg porcukorból, 1 evőkanál málnaszörpből és 1 evőkanál forró vízből sűrű mázt keverünk.RUMOS SZELETHozzávalók: 3 négyszögletes ostyalap, 15 dkg porcukor, 8 dkg vaj, 1 tojássárgája, 18 dkg mogyoró, 1 csomag vaníliás cukor és 2 evőkanál rum.A porcukrot, vajat és a tojássárgáját habosra keverjük. A mogyorót megdaráljuk és megpörköljük. Amikor kihűl, beleszórjuk a vaníliás cukorral és rummal habosra kevert vajba. Az egészet még egyszer alaposan összekeverjük. Az egyik ostyalapot megkenjük a töltelék felével, betakarjuk a másik ostyalappal, amelyre rákenjük a maradék tölteléket és ráhelyezzük a harmadik ostyalapot. A megtöltött ostyalapokat nehezékkel lepréseljük és állni hagyjuk. Majd bevonjuk rumos mázzal és kockákra szeleteljük.RUMOS MÁZ: 13 dkg porcukrot, 1 evőkanál rumot és 1 evőkanál forró vizet sűrű mázzá keverünk.MOKKÁS SZELETHozzávalók: 10 négyszögletes ostyalap, 2 dl erős feketekávé, 3 dkg daraliszt, 15 dkg porcukor és 15 dkg vaj.A hideg feketekávéba beleszórjuk a lisztet és állandó keverés közben sűrű pépet főzünk belőle. A vajat a porcukorral összekeverjük, beletesszük a kihűlt pépet és még egyszer jól megkavarjuk. Az ostyalapokat megkenjük ezzel a töltelékkel. Nehezékkel lepréseljük és hűvös helyen állni hagyjuk. Utána bevonjuk kávés mázzal.KÁVÉS MÁZ: 13 dkg porcukorból és 2 evőkanál forró feketekávéból sűrű mázt keverünk.CSOKOLÁDÉS SZELETHozzávalók: 6 db négyszögletes ostyalap, 20 dkg csokoládé és 3 evőkanál víz.A csokoládét a vízzel felmelegítjük, hogy megolvadjon. Kissé még kevergetjük, majd megkenjük vele az ostyalapokat. A megkent ostyalapokat nehezékkel lepréseljük, majd a tetejét is megkenjük töltelékkel.GESZTENYÉS SZELETHozzávalók: 10 négyszögletes ostyalap, 12 dkg vaj, 1 egész tojás, 18 dkg porcukor, 2 dkg kakaó, 20 dkg főtt, áttört gesztenye, 1 evőkanál rum és ribízliíz.A vajat, a tojást, a porcukrot és a kakaót jó habosra keverjük. Beletesszük az áttört gesztenyét és jól elkavarjuk. Az ostyát vékonyan megkenjük előbb ribizliízzel, majd a töltelékkel. Betakarjuk a második ostyával, azt is megkenjük ribizliízzel és töltelékkel. Addig folytatjuk így, amíg az ostya elfogy. Amikor már mind megkentük, nehezéket teszünk rá és hűvös helyen állni hagyjuk. A tetejét vékonyan megkenjük ribizliízzel és bevonjuk kakaós mázzal.KAKAÓS MÁZ : 6 kávéskanál kristálycukor, 3 kávéskanál víz, 2 evőkanál kakaó és 1 kávéskanál vaj.A cukrot a vízzel felforraljuk. Beleszórjuk a kakaót és kissé még főzzük. A még meleg mázba beletesszük a vajat és jól összekeverjük.KAKAÓS KOCKÁKHozzávalók: 3 négyszögletes ostyalap, 10 dkg mogyoró, 8 dkg vaj, 12 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 dkg kakaó és 1 evőkanál rum.Az ostyalapokat éles késsel kb. 3 cm széles kockákra vágjuk. A darált mogyorót, vajat, porcukrot, vaníliás cukrot, kakaót és a rumot egy tálban jól összekeverjük. A kockákra vágott ostyák felét kb. 3/4 cm magasan megkenjük a töltelékkel és betakarjuk az üres ostyákkal. A megtöltött kockákat megmártogatjuk kakaós mázban és mogyoróval díszítjük.KAKAÓS MÁZ : 9 kávéskanál kristálycukor, 5 kávéskanál víz, 5 kávéskanál kakaó és 2 kávéskanál vaj.A kristálycukrot a vízzel felfőzzük. Beleszórjuk a kakaót és kissé tovább főzzük. Levesszük a tűzről és összekeverjük a vajjal.VANÍLIÁS SZELETHozzávalók: 8 négyszögletes ostyalap, 3 tojásfehérje, 15 dkg porcukor, 10 dkg mogyoró, 2 csomag vaníliás cukor és 5 dkg vaj.A három tojásfehérjét kemény habbá verjük. Beleszórjuk a porcukrot, a darált mogyorót és a vaníliás cukrot. Gőzfürdőn keverjük, míg megsűrűsödik. Amikor kihűl, beletesszük a vajat és összekeverjük. Megtöltjük vele az ostyákat és nehezékkel lepréseljük. Végül bevonjuk vaníliás mázzal és felszeleteljük.VANÍLIÁS MÁZ: 10 dkg porcukrot, 3 dkg vaníliás cukrot és 2 evőkanál forró vizet fél óra hosszat keverünk.EPRES SZELETHozzávalók: 10 négyszögletes ostyalap, 2 dl tejszín, 18 dkg eper, 10 dkg porcukor és 1 csomag vaníliás cukor.A tejszínből kemény habot verünk. Hozzákeverjük az áttört epret, az átszitált porcukrot és a vaníliás cukrot. Jól összekeverjük és az ostyákat vékonyan megkenjük. Rövid időre nehezékkel lepréseljük, majd a tetejét is megkenjük. Felszeleteljük és azonnal tálaljuk.SUHAJDA IHozzávalók: 25 dkg porcukor, 2 dl tej, 2 evőkanál kakaó, 3 evőkanál Maizena (finom kukoricaliszt), 25 dkg margarin és 5 dkg mazsola.Fazékban a tejet, porcukrot, kakaót meg a Maizenát összekeverjük és folytonos keverés közben sűrűre főzzük. Azután beletesszük a margarint, a mazsolát és az egészet jól összekeverjük. Kisebb adagokban papírkosárkákba rakjuk és hűvös helyre tesszük, hogy megkeményedjenek.SUHAJDA IIHozzávalók: 20 dkg pudingpor, 10 dkg durva szójaliszt, 20 dkg porcukor, 15 dkg vaj, 2 dkg kakaó és 1,1/2 dl rum.Egy tálba beletesszük a pudingport, a szójalisztet, porcukrot, a reszelt vagy puhított vajat, a kakaót és a rumot. Jól összekeverjük és kisebb adagokban papírkosárkákba rakjuk. Hűvös helyre tesszük, hogy megkeményedjenek.CUKROZOTT NARANCSHÉJHozzávalók: 20 dkg narancshéj, 20 dkg kristálycukor, 1 dl víz és 5 dkg cukor a bevonáshoz.A narancshéj fehér belsőrészét eltávolítjuk és apró darabkákra vágjuk. Üvegpohárba tesszük, friss vizet öntünk rá és négy napig áztatjuk. A vizet mindennap váltjuk, esetleg többször is. Az ötödik napon a 20 dkg kristálycukrot a vízzel megfőzzük, beletesszük a lecsurgatott narancshéjat és addig főzzük, míg a szirup megsűrűsödik. Ekkor kivesszük a narancshéjat, meghengergetjük finom kristálycukorban, gyúródeszkán szétteregetjük és megszikkasztjuk.OTTHON KÉSZÜLT CUKROZOTT GYÜMÖLCSHozzávalók: Érett, de kemény gyümölcs, 1 kg kristálycukor és fél l víz.Az érett kemény gyümölcsöt megtisztítjuk, kimagozzuk és földaraboljuk. A cukorból és vízből szirupot főzünk és forrón ráöntjük a gyümölcsre. Huszonnégy óra hosszat állni hagyjuk. Másnap a szirupot leszűrjük és kissé sűrűbbre főzzük. Megint forrón öntjük rá a gyümölcsre és ezt 10 napon keresztül megismételjük. Azután a gyümölcsöt meghengergetjük finom kristálycukorban, deszkára rakjuk és megszárítjuk. A megszikkadt cukrozott gyümölcsöt befőttes üvegben száraz helyen tartjuk.CSOKOLÁDÉS EPERHozzávalók: Nagyszemű kerti eper, 15 dkg csokoládé és 6 dkg vaj.Az összetördelt csokoládét és a vajat megpuhítjuk. Majd kihűlésig keverjük. Nagy kerti epret megmosunk, kocsányát meg a kelyhét kitépjük és meghengergetjük a csokoládéban. Mikor megszikkadt, papírkosárkákba rakjuk. Tejszínhabbal is tálalhatjuk, de akkor nem tesszük mignonkosárkákba. Csokoládémáz helyett az epret kakaós mázban is megmártogathatjuk.KAKAÓS MÁZ: 9 kávéskanál kristálycukor, 5 kávéskanál víz, 3 evőkanál kakaó és 2 kávéskanál vaj.A kristálycukrot a vízzel felforraljuk. Beleszórjuk a kakaót és kissé tovább főzzük. Végül beletesszük a vajat és jól összekeverjük.CSOKOLÁDÉS GOLYÓKHozzávalók: 20 dkg mandula, 10 dkg porcukor, 1 tojásfehérje, 1 csomag vaníliás cukor, 1 kávéskanál citromlé és meggy.A gyúródeszkára előkészítjük a vaníliás cukrot, a megszitált porcukrot, a hámozott, darált mandulát és 1 kávéskanál citromlevet. A tojásfehérjéből kemény habot verünk és a gyúródeszkán a habból meg a fentiekből sűrű masszát gyúrunk. Golyócskákat formálunk belőle és közepükbe egy-egy cukros meggyet teszünk. Amikor a golyók már megszáradtak, bevonjuk csokoládémázzal és reszelt csokoládéban megforgatjuk.CSOKOLÁDÉMÁZ: 10 dkg porcukor, 2 evőkanál víz és 8 dkg csokoládé.A vizet, a porcukrot és a csokoládét addig főzzük, míg megsűrűsödik.PUNCSOS MIGNONHozzávalók: 20 dkg piskótamorzsa, 4 evőkanál rum,4 evőkanál málnaszörp, 1 dl vízből és 10 dkg cukorból főzött szirup, 6 dkg vaj, 3 dkg kakaó, 5 dkg dió és 5 dkg csokoládé a bevonáshoz,A piskótamorzsát egy tálba tesszük. Meglocsoljuk rummal, málnaszörppel, a kihűlt sziruppal és kissé állni hagyjuk. A vajat a kakaóval jól összekeverjük, a darált dióval együtt a meglocsolt piskótamorzsához keverjük és az egészet még egyszer jól megkavarjuk. Azután a masszából kisebb golyókat formálunk és reszelt csokoládéban megforgatjuk őket. Mignonkosárkákba rakjuk.KRÉMES MIGNONOKHozzávalók: 1 dl tej, 6 dkg porcukor, 2 tojássárgája,5 dkg csokoládé, 5 dkg dió, 5 dkg vaj, 1 evőkanál rum és 20 dkg piskótamorzsa. Ribizliíz.A tejben elkeverjük a cukrot, a két tojássárgáját, az összetördelt csokoládét és folytonos keverés közben sűrű krémet főzünk. A vajat habosra keverjük és hozzáadjuk a kihűlt krémet, a darált diót, a rumot, a piskótamorzsát és az egészet jól elkavarjuk. A masszából kisebb golyókat formálunk és meghengergetjük piskótamorzsában. Az egyes golyók tetején mélyedést csinálunk, megtöltjük ribizliízzel és bevonjuk rumos mázzal.RUMOS MÁZ:6 dkg porcukrot és 1 evőkanál rumot addig keverünk, míg megsűrűsödik.DIÓS KIFLICSKÉKHozzávalók: 20 dkg dió, 20 dkg porcukor, 2 evőkanál rum, 1 tojásfehérje és ribizliíz.A darált diót, a porcukrot, a rumot és a tojásfehérjét egy tálban jól összekeverjük. Porcukorral megszórt gyúródeszkán a masszát kisodorjuk, lapocskákra szeleteljük, megkenjük ribizliízzel és begöngyöljük őket. Megforgatjuk porcukorral kevert kakaóban és kiflicskéket formálunk.TÖLTÖTT PISKÓTAHozzávalók: 20 piskóta, 2 dl tej, 3 dkg kristálycukor, 2 dkg sima liszt, 1 tojássárgája, 10 dkg vaj, 5 dkg porcukor és 1 dkg kakaó.A piskótákat felébe törjük és kávéskanállal kivájjuk. Azután elkészítjük a krémet. 1 dl tejben megfőzzük a cukrot. A maradék tejjel elkeverjük a lisztet, a tojássárgáját és folytonos keverés közben beleöntjük a forró tejbe. A megsűrűsödött krémet kihűtjük. A vajat habosra keverjük a porcukorral és összekeverjük a kihűlt krémmel. A krémet két részre osztjuk és az egyik felébe belekeverjük a kakaót. A kivájt piskóták egyik felét fehér, a másik felét kakaókrémmel megtöltjük és összeragasztjuk. A megtöltött piskótákat diós masszába burkoljuk és megforgatjuk porcukorral kevert kakaóban.DIÓS MASSZA : 20 dkg darált dió, 20 dkg porcukor, 2 evőkanál rum és 1 tojásfehérje.A darált diót, porcukrot, rumot és a tojásfehérjét jól összekeverjük. Azután a porcukorral megszórt gyúródeszkán nagyon vékonyra kisodorjuk. 20 lapot vágunk belőle és a piskótákat belecsomagoljuk.KÓKUSZCSEMEGEHozzávalók: 25 dkg keksz, 3/4 — 1 dl tej és 1 dkg kakaó.A kekszet meg daráljuk, ráöntjük a tejet és összegyúrjuk. A tésztát két részre osztjuk. Az egyik felébe beleszórjuk a megszitált kakaót és jól összegyúrjuk. A fehér tésztát piskótamorzsával vagy darált keksszel megszórt gyúródeszkán kisodorjuk, megkenjük töltelékkel és beborítjuk a kisodort kakaós tésztával. A tetejét megkenjük a maradék töltelékkel, meghintjük kókuszliszttel és kockákra szeleteljük.TÖLTELÉK : 2 tojásfehérje, 8 dkg kristálycukor és 10 dkg kókuszliszt.A két tojásfehérjébe beletesszük a cukrot és kemény habot verünk. Mákdarálón megőröljük a kókuszlisztet és hozzákeverjük a keményre vert habhoz.TÖRÖKMÉZES OSTYAHozzávalók: 2 tojásfehérje, 18 dkg finom kristálycukor, 1 csomag vaníliás cukor, 13 dkg méz, 13 dkg dió és 1 négyszögletes ostyalap.A két tojásfehérjéből, cukorból és vaníliás cukorból kemény habot verünk. Folytonos verés közben hozzáöntjük a felforralt, még forró mézet. Gőzfürdőn addig verjük, míg az egész massza megforrósodik. Ekkor hozzákeverjük az apróra vagdalt diót és az ostyára öntjük. Késsel szétkenjük és hagyjuk, hogy megkeményedjen. Végül felszeleteljük.MALAKOFFTORTAHozzávalók: 16 dkg vaj, 16 dkg porcukor, 4 tojás, 16 dkg mogyoró, 2 csomag piskóta, rum a piskóták meglocsolására, 3 dkg porcukor a habba és ribizliíz.A vajat a cukorral habosra keverjük. Egymás után beleverjük a négy tojássárgáját és még egyszer jól összekeverjük. A négy tojásfehérjéből kemény habot verünk, beleszórjuk a porcukrot, újból jól felverjük és a darált dióval együtt belekeverjük a habosra kevert masszába. Az egyik csomag piskótát üvegtálba rakjuk, meglocsoljuk rummal, megkenjük ribizliízzel és a fele krémmel. Újból piskótákat rétegezünk rá, meglocsoljuk rummal, megkenjük ribizliízzel és a maradék krémmel. A tetejét édes tejszínhabbal borítjuk. A hab tetejét befőtt gyümölccsel vagy mogyoróval díszítjük.HABOS MÁLNATORTAHozzávalók: 3 tojásfehérje, 15 dkg finom kristálycukor, 5 dkg málnaíz, 15 db piskóta és málnaszörp.A három tojásfehérjéből és a fele cukorból kemény habot verünk. A maradék cukorból szirupot főzünk és azt még forrón, folytonos keverés közben a habhoz öntjük. Kihűlésig tovább verjük. Azután hozzáadjuk a málnaízt és még egyszer alaposan felverjük. Üvegtálban szétkenjük a hab felét, piskótákat rétegezünk rá és málnaszörppel meglocsoljuk. A maradék habot a tetejére tesszük és elsimítjuk. A torta tetejét friss málnával vagy reszelt dióval díszítjük.HABOS BARACKTORTAÚgy készítjük, mint a habos málnatortát, de málnaíz helyett baracklekvárt és málnaszörp helyett barackbefőtt levét adjunk. A tetejét friss barackkal vagy barackbefőttel díszítjük.HABOS RIBIZLITORTAUgyanúgy készül, mint a habos málnatorta. Málnaíz helyett ribizliízt, málnaszörp helyett ribizli levét használjunk. A torta tetejét friss ribizlivel vagy ribizlibefőttel díszítjük.RUMOS PISKÓTATORTAHozzávalók: 20 dkg gyermekpiskóta, rum, 14 dkg vaj, 14 dkg porcukor, 10 dkg cukrozott gyümölcs, 10 dkg mandula, 1 dl rum, citromhéj, 1 csomag vaníliás cukor, 3 tojássárgája és 1,1/2 dl tejszín vagy tej.Tíz dkg piskótát üvegtálba rétegezünk és meglocsoljuk rummal. A vajat, cukrot, az apróra vagdalt cukrozott gyümölcsöt, a hámozott, darált mandulát, az 1 dl rumot, a reszelt citromhéjat, a vaníliás cukrot, a három tojássárgáját, a tejszínt vagy tejet jól összekeverjük. Ennek a krémnek a felével megkenjük az üvegtálban a piskótákat, rárétegezzük a többi piskótát, meglocsoljuk rummal és megkenjük a maradék krémmel. A tetejét tojás- vagy tejszínhabbal és cukrozott gyümölccsel díszítjük.TOJÁSHAB: Három tojásfehérjéből és 10 dkg kristálycukorból kemény habot verünk.GRILLAGE TORTAHozzávalók: 15 dkg cukor, 15 dkg mogyoró, 2 csomag piskóta, 3 dl tej, 2 tojássárgája, 2 dkg sima liszt, 15 dkg vaj és 5 dkg porcukor.A mogyorót sütőben egy kissé megpörköljük, majd egy asztalkendő segítségével lehántjuk. 15 dkg cukrot egy lábasban sárgára pirítunk, beletesszük a mogyorót, kissé még pörköljük, azután kiborítjuk egy vajjal kikent tányérra. A kihűlt grillage-t összetördeljük. A tejben elkeverjük a két tojássárgáját, a lisztet és gőzfürdőn folytonos keverés közben sűrű kását főzünk. A vajat az 5 dkg porcukorral összekeverjük, beletesszük a kihűlt krémbe és a grillage-zsal együtt az egészet elkavarjuk. Az egyik csomag piskótát üvegtálba rétegezzük, megkenjük a fele krémmel, rárakjuk a másik csomag piskótát és megkenjük a maradék krémmel. A tetejét tejszínhabbal díszíthetjük. Hidegen tálaljuk.KARÁCSONYI CSOK0LÁDÉDÍSZHozzávalók: 26 dkg margarin, 30 dkg porcukor, 6 dkg kakaó, fél kávéskanál törött vanília vagy vaníliás cukor, 5 dkg sima liszt és 7 dkg mogyoró.A margarint serpenyőben megolvasztjuk. Beletesszük a cukrot, a törött vaníliát vagy a vaníliás cukrot, a kakaót, a lisztet és a tűzön még kissé kevergetjük. Azután levesszük a tűzről és amikor már kissé lehűlt, belekeverjük a pörkölt, darált mogyorót. A masszával különböző alakú formákat töltünk meg és hűvös helyre tesszük. A megkeményedett csokoládéfigurákat gombostű segítségével vesszük ki a formákból.GESZTENYECSEMEGEHozzávalók: 15 dkg főtt gesztenye, 28 dkg porcukor és 1 csomag vaníliás cukor.A megfőtt és megtisztított gesztenyét szitán áttörjük vagy húsdarálón megdaráljuk. Beleszórjuk a cukrot, a vaníliás cukrot és az egészet összekeverjük. Porcukorral megszórt gyúródeszkán kisodorjuk és kis csillagokat szaggatunk belőle. Két-két csillagot gyümölcsízzel összeragasztunk és csokoládémázzal bevonjuk.CSOKOLÁDÉMÁZ: 7 dkg porcukrot, 2 evőkanál vizet és 5 dkg csokoládét sűrűre főzünk.TÖLTÖTT GESZTENYETEKERCSHozzávalók: 40 dkg főtt és áttört gesztenye, 8 dkg vaj, 10 dkg vaníliás cukor, 1 dl tej és 1 evőkanál rum.A főtt gesztenyét húsőrlőn megdaráljuk, majd hozzáadjuk a vajat, a vaníliás cukrot, a tejet és a rumot. Mindezt alaposan összekeverjük. Vízbe mártunk egy tiszta asztalkendőt, majd jól kicsavarjuk. Az így benedvesített asztalkendőn szétkenjük a gesztenyés masszát, rákenjük a tölteléket és összegöngyölítjük. A tekercs tetejét is a töltelékkel díszítjük, hűvös helyre tesszük és csak amikor már megkeményedett, szeleteljük fel.TÖLTELÉK: 10 dkg csokoládé, 10 dkg porcukor és 10 dkg vaj.A felolvasztott és kihűlt csokoládéhoz hozzákeverjük a porcukrot, a vajat és jól kikeverjük.SZALÁMI ASZALT KÖRTÉBŐLHozzávalók: 40 dkg aszalt körte, 8 dkg mazsola, 8 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 10 dkg dió, 5 dkg csokoládé és 3 evőkanál rum.Az aszalt körtét forró vízben jól megmossuk. Szárát leszedjük és a körtét húsdarálón háromszor egymás után ledaráljuk. Beleszórjuk a megtisztított mazsolát, az átszitált porcukrot, a vaníliás cukrot, a dió felét darálva, a másik felét vagdalva, a durvára reszelt csokoládét és a végén beleöntjük a rumot. Kézzel mindezt jól összegyúrjuk, majd porcukorral meghintett gyúródeszkán szalámit formálunk. Hűvös helyen állni hagyjuk. Éles, vízbe mártott késsel vékony szeletekre vágjuk.FÜGÉS SZELETHozzávalók: 5 db négyszögletes ostyalap, 4 tojásfehérje, 24 dkg porcukor, 24 dkg mandula és 24 dkg füge.A tojásfehérjéből habot verünk, hozzákeverjük az átszitált porcukrot, beletesszük a darált mandulát és az apróra vagdalt fügét. Összekeverjük és rákenjük az ostyákra. A megtöltött ostyalapokat néhány órára nehezékkel lepréseljük, majd felszeleteljük.GRILLAGE-SZELETHozzávalók: 2 négyszögletes ostyalap, 13 dkg kristálycukor, 13 dkg dió, 13 dkg vaj, 13 dkg porcukor és 3 tojássárgája.A kristálycukrot lábasba öntjük és sárgára pirítjuk. Hozzáadjuk a diót és kissé még pörköljük. Vizes tányérra borítjuk és kihűtjük. Azután a grillage-t durvára összetördeljük. A vajat, a porcukrot és a tojássárgáját gőz fölött folytonos keverés közben sűrűre főzzük. Amikor kihűlt, összekeverjük a grillage-zsal és rákenjük az egyik ostyalapra. A másik ostyalappal betakarjuk és rövid időre lepréseljük. Csokoládémázzal vonjuk be és felszeleteljük.CSOKOLÁDÉMÁZ: 7 dkg csokoládé és 3 evőkanál forró víz.A megpuhított csokoládéhoz lassanként hozzáöntjük a forró vizet és a tűzhely szélén szép fényesre forraljuk.RUMOS OSTYATORTAHozzávalók: 8 db kerek ostyalap, 20 dkg vaj, 15 dkg porcukor, 1 tojás, 1 csomag vaníliás cukor, 1,1/2 dkg kakaó, 10 db gyermekpiskóta és 3 evőkanál rum.A vajat, az átszitált porcukorral, az egy tojássárgájával és a megszitált kakaóval jó habosra kikeverjük. A gyermekpiskótát szétmorzsoljuk, meglocsoljuk rummal és átkavarjuk. Beleszórjuk a kikevert vajba és az egészet jól összekeverjük. Az egy tojásfehérjéből kemény habot verünk, beleverjük a vaníliás cukrot és könnyedén a töltelékhez keverjük. Az ostyalapokat megkenjük a töltelékkel, egymásra rakjuk és a megtöltött tortát rövid időre lepréseljük. Tetejét és oldalát is mázzal vonjuk be és tetszés szerint díszítjük.KAKAÓS RUMOS MÁZ: 23 dkg porcukor, 2 dkg kakaó, 2 evőkanál forró víz és 2 evőkanál rum.A porcukorra és az átszitált kakaóra ráöntjük a forró vizet, a rumot és jó sűrűre keverjük (kb. fél óra hosszat).NAGY KAKAÓS OSTYATORTAHozzávalók: 15 db kerek ostyalap, 25 dkg vaj, 25 dkg porcukor, 3 dkg kakaó, 5 dkg dió és rum.A vajat a cukorral és a kakaóval jó habosra kikeverjük. Hozzáadjuk a darált diót és még elkeverjük. Az ostyalapokat meglocsoljuk rummal, megkenjük a töltelékkel és egymásra rakjuk. A megtöltött ostyalapokra rövid időre nehezéket rakunk, majd a tetejét és oldalát is bevonjuk kakaós mázzal. Tetszés szerint díszítjük és szikkadni hagyjuk.KAKAÓS MÁZ: 8 dkg kristálycukor, 3/4 dl víz, 3 dkg kakaó és 3 dkg vaj.A kristálycukorra ráöntjük a vizet és rövid ideig forraljuk. Azután hozzáadjuk az átszitált kakaót, összekeverjük és kis ideig még forraljuk. Végül beletesszük a vajat és addig keverjük, míg az elolvad. Levesszük a tűzről és azonnal a tortára öntjük. |