FŐOLDAL

Sütés nélkül is készíthetünk édességeket. Finomak és előnyük, hogy gyorsan elkészíthetők. Dióból, mogyoróból, mandulából, különféle kekszek­ből, piskótából, fügéből, datolyából, csokoládéból, kakaóból, gesztenyéből, babból, mazsolából, almából, aszalt szilvából, mézből stb. készítjük őket.

A sütés nélkül készített süteménynek nagy a tápereje. Felnőttek és gyerekek is szívesen fogyasztják. Ünnepi asztalunknak is díszére válnak.

GESZTENYERÚD

Hozzávalók: 50 dkg főtt, tisztított gesztenye, 7 dkg mo­gyoró, 5 dkg vaj, 10 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 evőkanál rum és 1 tojássárgája.

A puhára főtt és megtisztított gesztenyét szitán áttörjük vagy hús­darálón megdaráljuk. Beletesszük a darált mogyorót, vajat, porcukrot,, rumot, vaníliás cukrot, tojássárgáját és jól elkeverjük. Rúd alakúra for­máljuk és a tetejét bevonjuk csokoládémázzal.

CSOKOLÁDÉMÁZ: 10 dkg csokoládé, 10 dkg porcukor és fél dl víz.

A vizet a porcukorral és csokoládéval sűrűre főzzük

BABTEKERCS

Hozzávalók: fél kg tarkabab, 20 dkg porcukor, 10 dkg dió, 20 dkg vaj, 1 csomag vaníliás cukor, 1 dkg kakaó és 1 evőkanál rum.

A II. tésztába 1 dkg kakaó és 1 evőkanál rum.

A tarkababot puhára főzzük és szitán áttörjük. Beletesszük a por­cukrot, darált diót, vajat, rumot, vaníliás cukrot és 1 dkg kakaót. A tész­tát jól összekeverjük és két részre osztjuk. A tészta felét szétkenjük egy nedves terítőn. A II. tésztába 1 dkg kakaót és 1 evőkanál rumot dolgozunk bele. A tészta ne legyen lágy. Rákenjük a már előbb elkent tésztára és összegöngyölítjük. Bevonjuk csokoládémázzal.

CSOKOLÁDÉMÁZ: 5 dkg csokoládé és 8 dkg vaj.

Az olvasztott csokoládéba beletesszük a vajat és jól összekeverjük.

KÓKUSZOS  TEKERCS

Hozzávalók:  13 dkg porcukor,  13 dkg kókuszliszt, 1 to­jásfehérje, 1 evőkanál rum és gyümölcsíz.

A kókuszlisztet mákdarálón megőröljük. Hozzátesszük az átszitált porcukrot, egy tojásfehérjét, a rumot és az egészet jól összekeverjük. A gyúródeszkát megszórjuk porcukorral, a tésztát kiborítjuk és jól összegyúrjuk. Azután kisodorjuk, megkenjük gyümölcsízzel és egy hosszú kés segítségével összecsavarjuk. Vigyázva göngyölítsük, mert a tészta könnyen töredezik.

KEKSZTEKERCS   I

Hozzávalók: 30 dkg tojásos keksz, 15 dkg porcukor, 5 evőkanál feketekávé, 2 dkg darált dió és 2 kávéskanál kakaó.

A tojásos kekszet megdaráljuk és átszitáljuk. Az átszitált kekszbe beleszórjuk a porcukrot, a darált diót meg a kakaót és beleöntjük a feke­tekávét. Tésztát gyúrunk belőle. Finom zsemlemorzsával meghintett gyúródeszkán kisodorjuk, megtöltjük a töltelékkel és összetekerjük. A tetejét is megkenjük töltelékkel.

TÖLTELÉK:15 dkg vajat és 15 dkg porcukrot habosra keverünk.

MOGYORÓS   TEKERCS

Hozzávalók:  18 dkg mogyoró,  18 dkg porcukor, 3 evő­kanál tej és ribizlilekvár.

Töltelék:  7 dkg  mogyoró,  7 dkg vaj,  7 dkg  porcukor, 1 evőkanál rum és 2 kávéskanál kakaó.

Először a tölteléket készítjük el. Megdaráljuk a mogyorót és egy tálba tesszük. Hozzáadjuk a vajat, a porcukrot, rumot, kakaót és kb. tíz percig keverjük. Amikor a töltelék kész, elkészítjük a mogyorós tésztát.

A mogyorót megőröljük, beletesszük a porcukrot, a tejet és a gyúró­deszkán összegyúrjuk. A deszkát megszórjuk porcukorral és a mogyorós tésztát kb. 3 mm vastagra kinyújtjuk. Vékonyan megkenjük ribizli lekvárral és a töltelékkel. Vigyázva összegöngyölítjük, hosszú késsel is segíthetünk magunknak, mert a mogyorós tészta törékeny. A kész tekercset bevonjuk kakaós mázzal.

KAKAÓS MÁZ: 6 kávéskanál kristálycukor, 3 kávéskanál víz, 2 evőkanál kakaó és 1 kávéskanál vaj.

A kristálycukrot a vízzel felforraljuk. Beleszórjuk a kakaót és kissé még tovább főzzük. Végül beletesszük a vajat és jól összekeverjük.

DIÓS  TEKERCS

Hozzávalók: 25 dkg dió, 25 dkg porcukor és fél dl rum.

Töltelék: 15 dkg vaj, 10 dkg porcukor és 1 csomag vaní­liás cukor.

Előbb elkészítjük a tölteléket. A vajat, porcukrot és a vaníliás cukrot habosra keverjük. Kissé pihentetjük s ezalatt elkészítjük a diós tekercs tésztáját.

A diót megdaráljuk és a gyúródeszkán az átszitált porcukorral meg a rummal összegyúrjuk. Majd kisodorjuk és megtöltjük a töltelékkel. Hosszú kés segítségével összetekerjük és vigyázunk, hogy a tészta ne törjön. A kész tekercset bevonjuk kakaós mázzal és hűvös helyre téve megvárjuk, míg megkeményedik.

KAKAÓS MÁZ: Úgy készítjük, mint a mogyorós tekercsnél.

MAZSOLÁS   TEKERCS

Hozzávalók: 30 dkg száraz keksz, 5 dkg mazsola, 5 dkg vaj és fél dl rum.

A kekszet megdaráljuk, beletesszük a vagdalt mazsolát, a vajat és a rumot. Jól összekeverjük és porcukorral meghintett gyúródeszkán tész­tát gyúrunk. Kb. 3/4 cm vastagra kisodorjuk és megtöltjük. Összegöngyö­lítjük, porcukorban megforgatjuk és hideg helyre tesszük, hogy meg­keményedjen.

TÖLTELÉK: 12 dkg vaj, 12 dkg porcukor, 5 dkg mazsola és 1/4 dl (2 evőkanál) rum.

A vajat a porcukorral habosra keverjük. Beletesszük a vagdalt ma­zsolát, a rumot és az egészet még egyszer jól összekeverjük.

FINOM  TEKERCS

Hozzávalók: 20 dkg dió, 20 dkg porcukor, 2 evőkanál rum és 1 tojásfehérje.

A darált diót, a porcukrot, rumot és tojásfehérjét egy tálban alaposan összekeverjük. Porcukorral meghintett gyúródeszkán összegyúrjuk, majd kisodorjuk, megtöltjük és összegöngyöljük. Bevonjuk rumos mázzal és meg szikkasztjuk. A tekercset hűvös helyre tesszük és csak azután szele­teljük föl.

TÖLTELÉK: 10 dkg vaj, 10 dkg porcukor és 1 evőkanál tetszés szerinti gyümölcsíz.

A vajat, porcukrot és a gyümölcsízt jól összekeverjük.

RUMOS MÁZ:12 dkg cukrot és 2 evőkanál rumot addig keverünk, míg megsűrűsödik.

KEKSZTEKERCS   II

Hozzávalók: 35 dkg akármilyen keksz, 5 dkg vaj és 1 dl tej.

A kekszet megdaráljuk, beletesszük a vajat, a felforralt, kihűlt tejet és tésztát gyúrunk. Porcukorral megszórt gyúródeszkán kisodorjuk. Meg­töltjük az előre elkészített töltelékkel és összegöngyölítjük. A tekercs tetejét meghintjük porcukorral vagy megkenjük gyümölcshabbal.

TÖLTELÉK: 1,1/2 dl tej, 2 kávéskanál keményítő vagy burgonyaliszt, 8 dkg porcukor, 5 dkg vaj és 5 dkg tetszés szerinti gyümölcsíz.

A tejben elkeverjük a burgonyalisztet és sűrű kását főzünk. Addig keverjük, míg félig kihűl. A porcukrot a gyümölcsízzel külön elkeverjük. Majd jól összekeverjük a kihűlt péppel.

GYÜMÖLCSHAB:1 tojásfehérjét, 20 dkg porcukrot és 5 dkg tetszés sze­rinti gyümölcsízt egy óra hosszat keverünk.

MANDULÁS   SZALÁMI

Hozzávalók: 25 dkg szárított keksz, 8 dkg porcukor, 10 dkg vaj, 10 dkg darált mandula, 8 dkg vagdalt man­dula, 3 dkg kakaó és 1/2 dl rum.

A kekszet megdaráljuk, beletesszük az átszitált porcukrot, a vajat, a darált és vagdalt mandulát, a kakaót meg a rumot. Az egészet össze­gyúrjuk és porcukorral megszórt gyúródeszkán hengert sodrunk belőle. Pihentetjük, míg megkeményedik, majd éles késsel 1 cm vékony szele­tekre vágjuk.

MÉZES  SZALÁMI

Hozzávalók: 3 dl felfőzött méz, 5 db szegfűszeg, 1 kávés­kanál törött fahéj, 10 dkg darált mák és 25 dkg darált dió.

A felforralt, még meleg mézbe belekeverjük a törött szegfűszeget, a törött fahéjat, az őrölt mákot és darált diót. Jól összekeverjük és ki­hűtjük. A gyúródeszkát vízzel meglocsoljuk, a kihűlt masszát rátesszük és szalámi formájú hengert sodrunk belőle. Száraz helyen szikkasztjuk. Vizes késsel szeleteljük és teához tálaljuk.

MANDULÁS   CSOKOLÁDÉS   SZALÁMI

Hozzávalók: 20 dkg porcukor, egy kevés törött fahéj, egy kevés törött szegfűszeg, 5 dkg csokoládé, 20 dkg mandula, 5 dkg cukrozott gyümölcs, 1 citrom héja és 2 egész tojás.

Egy lábasban a porcukrot, törött fahéjat, törött szegfűszeget, reszelt csokoládét, 15 dkg hámozatlan, darált mandulát, 5 dkg hámozott vagdalt mandulát, az apróra vagdalt cukrozott gyümölcsöt és az apróra vagdalt citromhéjat jól összekeverjük és tűzre tesszük. Állandó keverés közben melegítjük, azután levesszük a tűzhelyről, beleverjük a két egész tojást és gyorsan összekeverjük. Porcukorral meghintett gyúródeszkára tesszük a masszát és szalámi formára alakítjuk. Porcukorban jól megforgatjuk és száraz helyen szikkasztjuk. Majd vékony, ferde szeletekre vágjuk.

ALMÁS  SZALÁMI  I

Hozzávalók: 21 dkg kristálycukor, 1 dl víz, 30 dkg alma, 5 dkg mandula, 5 dkg mazsola, egy kevés törött fahéj, egy kevés törött szegfűszeg, egy kevés citromlé meg citromhéj és 8 dkg darált dió.

A cukorból és vízből sűrű szirupot főzünk (míg két ujj közé véve rövid szálat ereszt). Beletesszük a hámozott, reszelt almát és sűrű péppé főzzük. Majd belekeverjük a hámozott, vagdalt mandulát, a mazsolát, törött fahéjat, törött szegfűszeget, egy kevés citromlevet, reszelt citrom­héjat és a darált diót. Tűzhelyen alaposan összekeverjük. A félig kihűlt masszát kiborítjuk cukrozott gyúródeszkára és szalámirudat formálunk belőle. Egypár napig szikkasztjuk és csak azután szeletejük fel.

CUKROS  SZALÁMI

Hozzávalók: 15 dkg porcukor, 2 db szegfűszeg, egy kevés citromhéj, 10 dkg darált mandula, 8 dkg vagdalt mandula, 5 dkg csokoládé, 5 dkg cukrozott narancshéj és 1 egész tojás.

Egy fazékban jól összekeverjük a porcukrot, a törött szegfűszeget, a reszelt citromhéjat, a darált és vagdalt mandulát, csokoládét és az apró kockákra vagdalt narancshéjat. Erős tűz fölött állandóan keverjük. Mikor már elég forró, beleverünk egy egész tojást és addig keverjük, míg nyúlni kezd a tészta. Azután porcukorral meghintett gyúródeszkára tesszük és szalámi alakú hengert formálunk belőle. Megforgatjuk porcukorban, pa­pirosba csomagoljuk, hogy megpuhuljon. Ferde szeletekre vágjuk.

MÁLNAÍZES  SZALÁMI

Hozzávalók: 10 dkg darált mandula, 12 dkg porcukor, 8 dkg málnaíz, 3 dkg vagdalt mandula, 1 evőkanál rum és 2 csomag vaníliás cukor.

Meghámozzuk a mandulát és megdaráljuk. Beletesszük a porcukrot, a málnaízt, a hámozott, vagdalt mandulát és az egészet összegyúrjuk. Porcukorral meghintett gyúródeszkán szalámirudat formálunk belőle. Meglocsoljuk rummal, vaníliás cukorban megforgatjuk és vékony, ferde szeletekre vágjuk.

KAKAÓS  SZALÁMI

Hozzávalók:  15 dkg porcukor, 5 dkg kakaó,  6 dkg vaj, 1 egész tojás, 6 dkg őrölt dió és 6 dkg vagdalt dió.

A cukrot, kakaót, vajat, a darált és vagdalt diót állandó keverés köz­ben megfőzzük. Beleverjük a tojást és összekeverjük. Kiontjuk a masszát porcukorral megszórt gyúródeszkára, szétkenjük és kb. egy óra hosszat pihentetjük, majd hengert sodrunk belőle és vagdalt dióban megforgatjuk.

ALMÁS  SZALÁMI  II

Hozzávalók:  28 dkg kristálycukor,   12 db alma,  14 dkg mandula, 1 citrom héja és 8 dkg piskótamorzsa.

A cukrot egy kevés vízzel felfőzzük. Beletesszük a hámozott, vé­konyra szeletelt almát és folytonos keverés közben szétfőzzük. Meg­hámozzuk a mandulát, vékony szeletekre vagdaljuk és az apróra vagdalt citromhéjjal meg piskótamorzsával az átlátszó, sűrű almapéphez kavar­juk. Összekeverjük, a tűzről levesszük és megvárjuk, míg kissé kihűl. Azután porcukorral megszórt gyúródeszkán szalámirudat formálunk a masszából és egypár napig meleg helyen szikkasztjuk.

FÜGÉS   SZALÁMI

Hozzávalók: 12 dkg porcukor, 12 dkg füge, 10 dkg dió, 1 tojássárgája, 3 dkg mandula, 2 dkg cukrozott narancs­héj és 1 csomag vaníliás cukor.

Gyúródeszkán a porcukorból, darált fügéből, őrölt dióból, tojás­sárgájából, a vékony szeletekre vagdalt mandulából, az apróra vagdalt narancshéjból meg vaníliás cukorból tésztát gyúrunk és vékony szalámirudat formálunk belőle. Porcukorban megforgatjuk és másnapig száradni hagyjuk.

SZALÁMI   ASZALT   SZILVÁBÓL

Hozzávalók: 15 dkg porcukor, 15 dkg kimagozott aszalt szilva, 10 dkg dió, 5 dkg cukrozott gyümölcs, 1 tojás­sárgája, 1 evőkanál rum és 1 csomag vaníliás cukor.

A porcukrot összekeverjük a darált aszalt szilvával, beletesszük az őrölt diót, az apróra vagdalt cukrozott gyümölcsöt és a tojássárgáját. Meglocsoljuk a rummal, beleszórjuk a vaníliás cukrot és tésztát gyúrunk. A gyúródeszkát megszórjuk porcukorral és a tésztából szalámirudat for­málunk. Száradni hagyjuk és csak azután szeleteljük föl.

GESZTENYÉS   ÖZGERINC

Hozzávalók: 25 dkg porcukor, 15 dkg vaj, 3 evőkanál rum, 1 csomag vaníliás cukor és 25 dkg puhára főzött, áttört gesztenye.

A porcukrot és a vajat habosra keverjük. Beletesszük a rumot, a va­níliás cukrot, az áttört gesztenyét és az egészet jól összekeverjük. Az őzgerincformát vízbe mártott zsírpapírral kibéleljük, a tésztát a formába jól benyomkodjuk és hűvös helyen másnap reggelig pihentetjük. Azután kiborítjuk, megkenjük ribizlilekvárral és bevonjuk puhított csokoládéval.

MIGNON  I

Hozzávalók:  3 dl tej,  30 dkg  porcukor,  3 dkg  kakaó, 25 dkg vaj és ízlés szerint rum.

A tejet, porcukrot, kakaót jöl összekeverjük és megfőzzük. Főzés közben állandóan keverjük, míg a massza megsűrűsödik. Akkor kihűtjük. A vajat, a rumot és a kihűlt masszát egy tálban összekeverjük. Kisebb bonbonokat formálunk belőle és papírkosárkákba tesszük.

MIGNON  II

Hozzávalók: 3 keményre főtt tojássárgája, 18 dkg por­cukor, 6 dkg vaj, 5 evőkanál darált mogyoró, 1 evőkanál likőr, cukrozott gyümölcs, piskótamorzsa és darált mo­gyoró a begöngyöléshez.

A vajat a porcukorral habosra keverjük. Beletesszük a három ke­ményre főtt, áttört tojássárgáját, a darált mogyorót meg a likőrt. Az egészet jól összekeverjük és kis golyókat formálunk belőle. Közepükbe cukrozott gyümölcsöt teszünk és meghempergetjük darált mogyoróval kevert piskótamorzsában.

MOGYORÓS  MIGNON   I

Hozzávalók: 10 dkg mogyoró, 10 dkg vaj, 10 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 2 dkg kakaó, 1 evőkanál rum és 3 dkg mazsola.

A mogyorót megdaráljuk. A vajat, porcukrot, vaníliás cukrot, kakaót és a rumot jól összekeverjük. Beletesszük a darált mogyorót és a meg­tisztított, apróra vagdalt mazsolát. Jól összekeverjük és kisebb golyókat formálunk, megforgatjuk darált mogyoróban és mignonkosárkákba rak­juk.

KÓKUSZOS  MIGNON

Hozzávalók:   1 csomag gyermekpiskóta, 5 dkg vaj, 3 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 5 dkg kókuszliszt és fél dl rum.

A gyermekpiskótát megdaráljuk. A vajat, porcukrot és a vaníliás cukrot jól összekeverjük. Hozzáadjuk a kókuszlisztet és állandó keverés közben a darált piskótát meg a rumot is. Az egészet jól összekeverjük és kisebb golyókat formálunk, meghempergetjük kókuszlisztben és mig­nonkosárkákba tesszük.

DIÓS  MIGNON  I

Hozzávalók: 20 dkg dió, 20 dkg porcukor, 1 tojásfehérje és 3 evőkanál rum.

A darált diót összekeverjük a porcukorral, 1 tojásfehérjével, rummal és tésztát gyúrunk. Porcukorral meghintett gyúródeszkán hengert for­málunk belőle. A hengert vékonyan felszeleteljük és a szeleteket széjjel­nyomkodjuk. Közepükbe egy fél dióbelet teszünk és golyókká formáljuk, amelyeket meghempergetünk darált dióban. Mignonkosárkákba rakjuk.

MANDULÁS MIGNON I

Hozzávalók: 15 dkg mandula, 15 dkg porcukor és 1 tojás­fehérje.

A hámozott mandulát meg daráljuk, beletesszük a porcukrot meg a tojásfehérjét és összekeverjük. A masszából mignonokat formálunk és megforgatjuk reszelt csokoládéban. Mignonkosárkákba rakjuk.

MANDULÁS  MIGNON  II

Hozzávalók: 18 dkg kristálycukor, 13 dkg mandula, 3 dkg kakaó és 2 csomag vaníliás cukor.

A cukorból és egy kevés vízből sűrű szirupot főzünk. A mandulát meghámozzuk, felét késsel fölaprózzuk, a másik felét megdaráljuk. Az utóbbiból egy keveset megpörkölünk és az egészet összekeverjük a sűrű sziruppal. Végül beleszórjuk a kakaót, a vaníliás cukrot, és még egyszer alaposan összekeverjük. A masszát porcukorral megszórt deszkán kiso­dorjuk és különböző formákat szaggatunk ki. Megmártogathatjuk kakaós mázban.

KÁVÉS  MIGNON

Hozzávalók:  15 dkg kristálycukor,  1 dl feketekávé  és 15 dkg dió.

A cukorból és a feketekávéból sűrű szirupot főzünk. Beleszórjuk az őrölt diót és sűrű péppé keverjük. Mignonokat formálunk belőle, meghen­gergetjük finomra darált szemes kávéban és mignonkosárkákba rakjuk.

FÜGÉS  MIGNON

Hozzávalók:  25 dkg füge,  12 dkg csokoládé, 6 dkg por­cukor és fél dl rum.

A fügét megdaráljuk, beletesszük a reszelt csokoládét, a porcukrot és a rumot. Jól összegyúrjuk és kisebb golyókat formálunk. Ezeket meg­forgatjuk reszelt csokoládéban. (Kezünket megkenjük vajjal, hogy a go­lyók készítés közben ne ragadjanak a kezünkhöz.) A kész cukorkát mig­nonkosárkákba rakjuk.

CSOKOLÁDÉS MIGNON

Hozzávalók:   10 dkg cukor,  8 dkg csokoládé, 4 evőkanál víz, 16 dkg mogyoró és 2 kávéskanál rum.

A cukrot a vízzel felforraljuk. Beletesszük a reszelt csokoládét, a da­rált mogyorót és a rumot. Jól összekeverjük és a masszából kisebb golyó­kat formálunk. Megforgatjuk kristálycukorban vagy reszelt csokoládéban. A golyók tetejére rumba mártott vagy kristálycukorban meghengergetett meggyszemeket teszünk. Mignonkosárkákba rakjuk.

BABMIGNON

Hozzávalók: 25 dkg főtt cukorbab, 12 dkg porcukor, 10 dkg vaj, 5 dkg dió, egy kevés rum, 1 csomag vaníliás cukor és 2 dkg kakaó.

A főtt cukorbabot szitán áttörjük. Beletesszük a cukrot, vajat, darált diót, rumot, vaníliás cukrot meg a kakaót és jól összekeverjük. A masszából golyókat formálunk, megmártogatjuk kakaós mázban és amikor megszikkadnak, mignonkosárkákba rakjuk.

KAKAÓS MÁZ: 8 dkg margarin, 8 dkg porcukor, 2 dkg ka­kaó, 2 evőkanál finom kukoricaliszt (Maizena) és 2 evő­kanál tej.

A margarint a porcukorral a tűzhely szélén felmelegítjük. (Nem sza­bad főznünk!) Összekeverjük, beletesszük a kakaót, a Maizenát, a tejet és folyós mázt keverünk belőle.

FÜGÉS DATOLYÁS  MIGNON

Hozzávalók: 10 dkg füge, 10 dkg datolya, 15 dkg por­cukor, 15 dkg dió, 5 dkg csokoládé és 1 tojásfehérje.

A fügét és a kimagozott datolyát egész apró kockákra vagdaljuk. Beletesszük az átszitált porcukrot, a diót, melynek felét megdaráltuk, felét apróra vagdaltuk, a reszelt csokoládét és a tojásfehérjét, össze­gyúrjuk és golyókat formálunk belőle. Papírkosárkákba tesszük.

DÍÓS MIGNON II

Hozzávalók:  1 tojássárgája, 7 dkg porcukor, 7 dkg dió és 3 dkg csokoládé.

A tojássárgáját a porcukorral összekeverjük. Beletesszük a darált diót és a reszelt csokoládét. Az egészet jól összegyúrjuk. Kisebb golyókat formálunk belőle, megkenjük tojásfehérjével és megforgatjuk kakaó­porban. Papírkosárkákba tesszük.

ZABPEHELYMIGNON

Hozzávalók: 16 dkg zabpehely, 1 evőkanál porcukor, 8 dkg vaj, 10 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor és 1 evő­kanál rum.

A zabpelyhet kevés vajon megpirítjuk. Néhány perc múlva beletesszük a porcukrot és állandó keverés közben aranysárgára pirítjuk (csak 1 evőkanál porcukrot teszünk bele). Amikor kihűl, mákőrlőn megdaráljuk. A maradék vajat megolvasztjuk és hozzákeverjük a zabpehelyhez. Aztán beletesszük a 10 dkg porcukrot, a vaníliás cukrot meg a rumot. A jól elkevert masszából kisebb golyókat formálunk, meghengergetjük por­cukorral kevert kakaóporban. Papírkosárkákba tesszük.

ALMÁS MIGNON

Hozzávalók: fél kg alma, egy kevés víz, 18 dkg porcukor, 3 dkg darált mogyoró vagy dió, 3 dkg vagdalt mogyoró és 3 dkg mazsola.

Az almát meghámozzuk és apró kockákra vágjuk. A cukrot felöntjük egy kevés vízzel és sűrű szirupot főzünk. Az almakockákat a szirupba tesszük és megfőzzük. Hozzáadjuk a darált és a vagdalt mogyorót vagy diót meg a mazsolát. Jól összekeverjük és kihűtjük. Amikor a massza kihűl, kisebb golyókat formálunk belőle, megforgatjuk kristálycukorban és mignonkosárkákba rakjuk.

ALMÁS MANDULÁS  MIGNON

Hozzávalók: 1/4 kg kristálycukor, egy kevés víz, 1/4 kg hámozott alma, 10 dkg mandula, 1 citrom leve és héja.

A cukorból és egy kevés vízből szirupot főzünk. Beletesszük a hámo­zott, apróra felszeletelt almát és jól megfőzzük. Azután beleszórjuk a há­mozott, apróra vagdalt mandulát, az apróra vagdalt citromhéjat, bele­untjuk a citromlevet és sűrűre főzzük. Amikor kihűl, kisebb golyókat formálunk a masszából és meghengergetjük hámozott, darált mandulá­ban. Mignonkosárkákba rakjuk.

MOGYORÓS  MIGNON   II

Hozzávalók: 20 dkg mogyoró, 20 dkg porcukor, 1 tojás­fehérje, 20 dkg aszalt szilva és 5 dkg mogyoró.

A 20 dkg mogyorót megdaráljuk, összekeverjük a porcukorral meg a tojásfehérjével és tésztát gyúrunk. Kisebb golyókat formálunk belőle, közepükbe kimagozott aszalt szilvát teszünk s a gyúródeszkán egy napig szikkasztjuk. Másnap bevonjuk csokoládémázzal és megforgatjuk az 5 dkg apróra vagdalt mogyoróban.

CSOKOLÁDÉMÁZ: 12 dkg cukor, 3/4 dl víz, 1 dkg vaj, 1,1/2 dkg kakaó és 7 dkg csokoládé.

A cukrot és a vizet addig főzzük, amíg a két ujj között szálat ereszt. A vajat egy tálban habosra keverjük, beletesszük a kakaót és a puhított csokoládét. Állandó keverés közben beleöntjük a szirupot és még egyszer jól összekeverjük. Ennek a csokoládémáznak szép a színe és fényes is.

DOMINÓ

Hozzávalók: 14 dkg mogyoró, 18 dkg porcukor, 4 dkg csokoládé, 2 tojásfehérje, egy evőkanál kakaó, egy kevés törött fahéj és szegfűszeg.

A mogyorót húsdarálón megdaráljuk és lábasba tesszük. Hozzáadjuk a cukrot, a reszelt csokoládét, a kakaót, a törött fahéjat meg szegfűszeget és folytonos keverés közben megfőzzük. Azután gyorsan és vigyázva belekeverjük a két tojásfehérjét és kihűtjük. Porcukorral megszórt desz­kán kisodorjuk, dominóformára szeleteljük, megkenjük fehér mázzal és kakaóból pontokat rakunk rá, hogy olyan legyen, mint a dominó.

FEHÉR MÁZ:10 dkg porcukrot és 2 evőkanál vizet fél óra hosszat keverünk.

ZSELÉ

Hozzávalók:  7 dkg gyümölcsíz,  14 dkg porcukor, 5 dkg mandula és egy kevés citromhéj.

A lekvárból, porcukorból, a hámozott, darált mandulából és a reszelt citromhéjból tésztát gyúrunk. Gyúródeszkán kisodorjuk, bevonjuk cukor­mázzal és másnapig állni hagyjuk. Azután különböző alakú kisebb formákat szaggatunk ki.

CUKORMÁZ: 25 dkg porcukrot és 2 evőkanál forró vizet fél óra hosszat keverünk.

CSIPKEBOGYÓ  CUKORKA

Hozzávalók:  13 dkg mandula, 25 dkg porcukor és 4 evő­kanál csipkebogyóíz.

A mandulát meghámozzuk és megdaráljuk. Beletesszük az átszitált porcukrot és a csipkebogyőlekvárt. Sűrű tésztát gyúrunk. Porcukorral meghintett gyúródeszkán a tésztát vigyázva kisodorjuk és különböző alakú kisebb kekszformával kiszaggatjuk. Száradni hagyjuk és utána habmázzal bevonjuk.

HABMÁZ: 1 tojásfehérje, 10 dkg porcukor és egy kevés citromlé.

A tojásfehérjéből keményre vert habba beleszórjuk az átszitált por­cukrot, beleöntjük a citromlevet és újból felverjük.

MOGYORÓS  CUKORKÁK

Hozzávalók: 10 dkg mogyoró, 10 dkg dió, 20 dkg porcukor és 2-5 evőkanál víz.

A porcukrot a vízzel szálasra főzzük. A mogyorót meg a diót meg­őröljük és belekeverjük a forró szirupba. Az egészet addig keverjük, míg félig ki nem hűl. A masszát a porcukorral meghintett deszkán vékonyra kisodorjuk. Különféle kisebb formával kiszaggatjuk és másnapig meleg helyen szárítjuk. Azután bevonjuk rumos mázzal, mogyoróval díszítjük és szikkadni hagyjuk.

RUMOS MÁZ:18 dkg porcukrot, 2 evőkanál forró vizet és 2 evőkanál rumot fél óra hosszat keverünk.

ÉGETETT MANDULA

Hozzávalók: 10 dkg mandula, 10 dkg porcukor és 1 dkg vaj.

A mandulát leforrázzuk, meghámozzuk és gyenge tűzön a sütőben megpörköljük. Egy lábasban a porcukrot állandó keverés közben felol­vasztjuk. A felolvadt cukorba beleszórjuk a pörkölt mandulát és jól összekeverjük. Végül beletesszük a vajat és az egészet alaposan elkever­jük. A masszát átöntjük egy vajjal kikent edénybe, befödjük és kissé még állni hagyjuk.

KÁVÉS DIÓS   MIGNON

Hozzávalók: 20 dkg dió, 10 dkg porcukor, 1 evőkanál barackíz, 1 evőkanál darált szemes kávé és 1 evőkanál rum.

A megdarált diót, porcukrot, barackízt, darált szemes kávét és a ru­mot jól összekeverjük és összegyúrjuk. A masszából golyókat formálunk, közepükbe dióbelet teszünk. Megvárjuk, amíg a golyók egy kissé megszikkadnak, majd bevonjuk őket kávés mázzal.

KÁVÉS MÁZ:   13 dkg  porcukor,  2 evőkanál erős,  forró feketekávé.

Sűrű mázat keverünk belőle.

GESZTENYÉS MIGNON

Hozzávalók: 20 dkg kristálycukor, egy kevés tej, 20 dkg főtt, áttört gesztenye és 5 dkg mandula.

Egy lábasba beletesszük a kristálycukrot, felöntjük egy kevés tejjel és feltesszük főni. Azután hozzáadjuk a főtt, szitán áttört gesztenyét és a hámozott, őrölt mandulát. Jól összekeverjük, levesszük a tűzről és ki­hűtjük. A kihűlt masszából golyókat formálunk és reszelt csokoládéban meghengergetjük.

MOGYORÓS MIGNON III

Hozzávalók: 15 dkg porcukor, 1 tojásfehérje, 2 evőkanál citromlé, 1 csomag vaníliás cukor, 15 dkg mogyoró, 20 dkg porcukor és cukrozott gyümölcs.

A 15 dkg porcukrot, 1 tojásfehérjét, citromlevet és a vaníliás cukrot 20 percig keverjük. Majd beletesszük a 20 dkg porcukrot meg a darált mogyorót és keményebb masszát készítünk. Kisebb golyókat formálunk, közepükbe cukrozott gyümölcsdarabkákat teszünk. Mikor a golyók egy kissé megszáradtak, bevonjuk citromos mázzal, papír kosárkákba rakjuk és mogyoróval díszítjük.

CITROMOS MÁZ: 13 dkg porcukrot, 1 evőkanál forró vizet és egy evőkanál citromlevet addig keverünk, míg megsűrűsödik.

OSTYASZELET  I

Hozzávalók:  10 db négyszögletes ostyalap,  14 dkg vaj,

14 dkg porcukor, 2 dkg kakaó, 1 tojássárgája és 7 dkg darált mogyoró.

A vajat, porcukrot és a tojássárgáját habosra keverjük. Hozzáadjuk az átszitált kakaót és a darált mogyorót, az egészet jól összekeverjük. Az ostyákat megtöltjük és egymásra rakjuk. Súlynehezéket rakunk rá és állni hagyjuk. Majd bevonjuk kakaós mázzal és felszeleteljük.

KAKAÓS MÁZ: 10 dkg kristálycukor, 1 dl víz,  1 evőkanál kakaó és 5 dkg vaj.

A vízből és a cukorból sűrű szirupot főzünk, míg rövid szálat ereszt. A kakaót a vajjal összekeverjük és állandó keverés közben beleöntjük a szirupot.

OSTYASZELET  II

Hozzávalók: 10 db négyszögletes ostyalap, 1/4 l tej, 2 evő­kanál simaliszt, 1 csomag vaníliás cukor, 8 dkg mogyoró, 2 dkg cukor (a mogyoró pörköléséhez), egy kevés rum, 8 dkg vaj, 10 dkg porcukor, 3 dkg csokoládé vagy egy kávéskanál kakaó.

A tejben elkeverjük a lisztet, a vaníliás cukrot és sűrű péppé főzzük. Hűtjük. A megőrölt mogyorót 2 dkg cukorral megpörköljük és hozzá­keverjük a kihűlt péphez. Azután beletesszük a rumot, vajat, porcukrot, a csokoládét vagy a kakaót, jól összekeverjük és megtöltjük vele az ostyát. Bevonjuk kakaós mázzal, mint az I. ostyaszeletnél és felszeletel­jük.

OSTYASZELET III

Hozzávalók: 10 db négyszögletes ostyalap, 15 dkg vaj, 22 dkg porcukor, 2 evőkanál rum, 2 tojássárgája és 10 dkg csokoládé.

Tálban a vajat a porcukorral és a 2 tojássárgájával jól összekeverjük. Beletesszük a rumot meg a puhított csokoládét és jól elkavarjuk. Az ostyákra rákenjük a tölteléket, egymásra rakjuk és deszkalapon nehezé­ket teszünk rá. Majd bevonjuk csokoládémázzal és felszeleteljük.

CSOKOLÁDÉMÁZ: 5 dkg csokoládé, 1 evőkanál víz, 8 dkg kris­tálycukor és 3/4 dl víz.

A csokoládét 1 kanál vízzel felmelegítjük. A kristálycukrot a 3/4 dl vízzel felforraljuk, míg rövid szálat ereszt. A szirupot állandó keverés közben lassan a csokoládéhoz öntjük és fényesre keverjük.

FINOM TÖLTÖTT OSTYA

Hozzávalók: 15 dkg dió, 15 dkg kristálycukor, 1 evőkanál feketekávé, 1 egész tojás, 1 dkg vaj és 2 db négyszög­letes ostyalap.

A diót két egyenlő részre osztjuk. Az egyik felét megdaráljuk, míg a másikat összevagdaljuk. A kristálycukrot lábasban tűzre tesszük és amikor már megolvadt és világossárga színű, beleszórjuk a darált meg a vagdalt diót is. Kissé megpörköljük. Majd beleteszünk egy evőkanál erős feketekávét és összekeverjük. Levesszük a tűzről és nagyon óvatosan beleverjük az egész tojást. (Vigyázzunk, nehogy összecsomósodjon!) Vé­gül belekeverjük a vajat. Ezzel a töltelékkel megkenjük az egyik ostya­lapot és a másikkal befedjük. Deszkalapra tett súlyokkal lepréseljük, majd felszeleteljük.

TÖRÖKMÉZES OSTYA

Hozzávalók: 3 tojásfehérje, 14 dkg porcukor, 7,1/2 dkg méz, 10 dkg dió, 1 csomag vaníliás cukor és 2 ostyalap.

A három tojásfehérjéből keményre vert habba beleszórjuk a porcuk­rot és újból keményre verjük. A mézet lábasban felforraljuk és a forró mézbe belekeverjük a tojáshabot és addig keverjük, míg összeáll. A diót durvára vagdaljuk és beleszórjuk a mézbe, úgyszintén a vaníliás cukrot is és jól összekeverjük. Az egyik ostyalapra rákenjük ezt a tölteléket, a má­sik ostyalappal befödjük, deszkalapra tett súlyokkal lepréseljük és amikor kihűl, felszeleteljük.

RÓZSAHEGYI  KOCKÁK

Hozzávalók: 10 dkg kristálycukor, 10 dkg mogyoró, 10 dkg vaj, 10 dkg porcukor, 2 tojássárgája és Karlovy Vary-i ostya.

A kristálycukrot barnára pörköljük, majd levesszük a tűzről. Hozzá­keverjük a megőrölt, pörkölt mogyorót, a vajat, a porcukrot és a két tojássárgáját. Az egészet jól összekeverjük és üstben gőzfürdőn simára keverjük. Levesszük a gőzfürdőről és kihűlésig keverjük. Két-két Karlovy Vary-i ostyát megtoltunk ezzel a töltelékkel, egymásra rakjuk, nehezék­kel lepréseljük és egy óra hosszat állni hagyjuk. Aztán kockákra szele­teljük és bevonjuk csokoládémázzal.

CSOKOLÁDÉMÁZ: 5 dkg csokoládét, 8 dkg porcukrot és fél dl vizet állandó keverés közben sűrűre főzünk.

OSTYASZELET PISKÓTATÖLTELÉKKEL

Hozzávalók: 2 négyszögletes ostyalap, 6 csomag gyer­mekpiskóta, 2 tojássárgája, 1/4 kg vaj, 3 dkg kakaó, 1/4 kg porcukor, 2 tojásfehérje, 1 csomag vaníliás cukor és 3 dkg porcukor a habba.

Szirup: 3/4 l víz, 10 dkg cukor, fél dl rum vagy egy kevés rumkivonat. Befőtt gyümölcslevet is használhatunk.

A cukrot és a vizet egy kisebb fazékban kissé forraljuk. Amikor a szirup kihűl, beleöntjük a rumot vagy a kivonatot. Egy tálban össze­keverjük a két tojássárgáját, a vajat, kakaót és a 1/4 kg porcukrot. 20 percig keverjük. A két tojásfehérjéből kemény habot verünk, bele­verjük a 3 dkg porcukrot és 1 csomag vaníliás cukrot is. A tojáshabot összekeverjük a kikevert tojássárgájával. Az egyik ostyalapot megkenjük egy kevés töltelékkel és kihűlt szirupba (vagy gyümölcslébe) mártogatott piskótákat rakunk rá hosszában. A piskótákat is megkenjük töltelékkel és még keresztbe is rakunk piskótát. Ezt a réteget is megkenjük tölte­lékkel és ismét hosszában rakunk egy réteg megmártogatott piskótát. Megkenjük a maradék töltelékkel és befödjük a második ostyalappal. Be­vonjuk kakaós mázzal és kissé állni hagyjuk.

KAKAÓS MÁZ: 4 dkg kakaó, 3 dkg vaj, 7 evőkanál víz és 15 kockacukor.

A kakaót a vajjal jól összekeverjük. A vízből és cukorból szirupot főzünk és a forró szirupot állandó keverés közben a kakaóba öntjük. Kissé még kevergetjük.

CITROMOS SZELET

Hozzávalók: 8 négyszögletes ostya, 2 tojásfehérje, 20 dkg porcukor, 20 dkg mogyoró, citromlé és citromhéj,

A két tojásfehérjéből kemény habot verünk. A habba belekeverjük a porcukrot, a darált mogyorót, egy kevés citromlevet és reszelt citrom­héjat. Az egészet jól összekeverjük és megtöltjük vele az ostyákat. Desz­kalapra tett nehezékkel lepréseljük, majd bevonjuk citromos mázzal.

CITROMOS MÁZ: 1 tojásfehérjét, 10 dkg porcukrot és 1 kanál citromlevet kb. fél óra hosszat keverünk.

HAMIS TEJSZÍNHABBAL  TÖLTÖTT  SZELETEK

Hozzávalók:   10 négyszögletes   ostya,  ribizliíz,   1/4 l tej, 2 dkg burgonyaliszt, 2 dkg sima liszt,  10 dkg  vaj  és 10 dkg porcukor.

A tejet, a sima lisztet és a burgonyalisztet egy fazékban jól összeke­verjük és állandó keverés közben gőzfürdőn sűrű pépet főzünk belőle. Levesszük a tűzről és kihűtjük. A vajat a porcukorral habosra keverjük, kanalanként beletesszük a kihűlt pépet és az egészet habbá keverjük. Az első ostyát megkenjük ribizliízzel, majd töltelékkel és befedjük a máso­dik ostyával, amelyet szintén megkenünk ribizliízzel és töltelékkel. így folytatjuk, amíg el nem fogy az ostya. Nehezékkel lepréseljük, hogy meg­keményedjen és felszeleteljük.

MÁLNÁS SZELET

Hozzávalók: 10 négyszögletes ostyalap, 20 dkg porcukor, 20 dkg vaj és 2 evőkanál málnaíz.

A cukrot, vajat és málnaízt habosra keverjük. Megkenjük vele az ostyalapokat és deszkalapra tett nehezékkel lepréseljük. Hűvös helyre­tesszük és mikor megszikkad, bevonjuk málnás mázzal.

MÁLNÁS MÁZ: 13 dkg porcukorból, 1 evőkanál málnaszörpből és 1 evő­kanál forró vízből sűrű mázt keverünk.

RUMOS SZELET

Hozzávalók: 3 négyszögletes ostyalap, 15 dkg porcukor, 8 dkg vaj, 1 tojássárgája, 18 dkg mogyoró, 1 csomag vaníliás cukor és 2 evőkanál rum.

A porcukrot, vajat és a tojássárgáját habosra keverjük. A mogyorót megdaráljuk és megpörköljük. Amikor kihűl, beleszórjuk a vaníliás cukorral és rummal habosra kevert vajba. Az egészet még egyszer alaposan összekeverjük. Az egyik ostyalapot megkenjük a töltelék felével, beta­karjuk a másik ostyalappal, amelyre rákenjük a maradék tölteléket és ráhelyezzük a harmadik ostyalapot. A megtöltött ostyalapokat nehezék­kel lepréseljük és állni hagyjuk. Majd bevonjuk rumos mázzal és koc­kákra szeleteljük.

RUMOS MÁZ: 13 dkg porcukrot, 1 evőkanál rumot és 1 evőkanál forró vizet sűrű mázzá keverünk.

MOKKÁS SZELET

Hozzávalók: 10 négyszögletes ostyalap, 2 dl erős fekete­kávé, 3 dkg daraliszt, 15 dkg porcukor és  15 dkg vaj.

A hideg feketekávéba beleszórjuk a lisztet és állandó keverés közben sűrű pépet főzünk belőle. A vajat a porcukorral összekeverjük, beletesszük a kihűlt pépet és még egyszer jól megkavarjuk. Az ostyalapokat megkenjük ezzel a töltelékkel. Nehezékkel lepréseljük és hűvös helyen állni hagyjuk. Utána bevonjuk kávés mázzal.

KÁVÉS MÁZ: 13 dkg porcukorból és 2 evőkanál forró feketekávéból sűrű mázt keverünk.

CSOKOLÁDÉS   SZELET

Hozzávalók: 6 db négyszögletes ostyalap, 20 dkg csoko­ládé és 3 evőkanál víz.

A csokoládét a vízzel felmelegítjük, hogy megolvadjon. Kissé még kevergetjük, majd megkenjük vele az ostyalapokat. A megkent ostyalapokat nehezékkel lepréseljük, majd a tetejét is megkenjük töltelékkel.

GESZTENYÉS   SZELET

Hozzávalók: 10 négyszögletes ostyalap, 12 dkg vaj, 1 egész tojás, 18 dkg porcukor, 2 dkg kakaó, 20 dkg főtt, áttört gesztenye, 1 evőkanál rum és ribízliíz.

A vajat, a tojást, a porcukrot és a kakaót jó habosra keverjük. Beletesszük az áttört gesztenyét és jól elkavarjuk. Az ostyát vékonyan megkenjük előbb ribizliízzel, majd a töltelékkel. Betakarjuk a második ostyával, azt is megkenjük ribizliízzel és töltelékkel. Addig folytatjuk így, amíg az ostya elfogy. Amikor már mind megkentük, nehezéket te­szünk rá és hűvös helyen állni hagyjuk. A tetejét vékonyan megkenjük ribizliízzel és bevonjuk kakaós mázzal.

KAKAÓS MÁZ : 6 kávéskanál kristálycukor, 3 kávéskanál víz, 2 evőkanál kakaó és 1 kávéskanál vaj.

A cukrot a vízzel felforraljuk. Beleszórjuk a kakaót és kissé még főzzük. A még meleg mázba beletesszük a vajat és jól összekeverjük.

KAKAÓS KOCKÁK

Hozzávalók: 3 négyszögletes ostyalap, 10 dkg mogyoró, 8 dkg vaj, 12 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 dkg kakaó és 1 evőkanál rum.

Az ostyalapokat éles késsel kb. 3 cm széles kockákra vágjuk. A darált mogyorót, vajat, porcukrot, vaníliás cukrot, kakaót és a rumot egy tálban jól összekeverjük. A kockákra vágott ostyák felét kb. 3/4 cm magasan megkenjük a töltelékkel és betakarjuk az üres ostyákkal. A megtöltött kockákat megmártogatjuk kakaós mázban és mogyoróval díszítjük.

KAKAÓS MÁZ : 9 kávéskanál kristálycukor, 5 kávéskanál víz, 5 kávéskanál kakaó és 2 kávéskanál vaj.

A kristálycukrot a vízzel felfőzzük. Beleszórjuk a kakaót és kissé tovább főzzük. Levesszük a tűzről és összekeverjük a vajjal.

VANÍLIÁS SZELET

Hozzávalók: 8 négyszögletes ostyalap, 3 tojásfehérje, 15 dkg porcukor, 10 dkg mogyoró, 2 csomag vaníliás cukor és 5 dkg vaj.

A három tojásfehérjét kemény habbá verjük. Beleszórjuk a porcuk­rot, a darált mogyorót és a vaníliás cukrot. Gőzfürdőn keverjük, míg megsűrűsödik. Amikor kihűl, beletesszük a vajat és összekeverjük. Meg­töltjük vele az ostyákat és nehezékkel lepréseljük. Végül bevonjuk vaní­liás mázzal és felszeleteljük.

VANÍLIÁS MÁZ: 10 dkg porcukrot, 3 dkg vaníliás cukrot és 2 evőkanál forró vizet fél  óra hosszat keverünk.

EPRES SZELET

Hozzávalók: 10 négyszögletes ostyalap, 2 dl tejszín, 18 dkg eper, 10 dkg porcukor és 1 csomag vaníliás cukor.

A tejszínből kemény habot verünk. Hozzákeverjük az áttört epret, az átszitált porcukrot és a vaníliás cukrot. Jól összekeverjük és az ostyá­kat vékonyan megkenjük. Rövid időre nehezékkel lepréseljük, majd a tetejét is megkenjük. Felszeleteljük és azonnal tálaljuk.

SUHAJDA I

Hozzávalók: 25 dkg porcukor, 2 dl tej, 2 evőkanál kakaó, 3 evőkanál Maizena (finom kukoricaliszt), 25 dkg mar­garin és 5 dkg mazsola.

Fazékban a tejet, porcukrot, kakaót meg a Maizenát összekeverjük és folytonos keverés közben sűrűre főzzük. Azután beletesszük a mar­garint, a mazsolát és az egészet jól összekeverjük. Kisebb adagokban papírkosárkákba rakjuk és hűvös helyre tesszük, hogy megkeményed­jenek.

SUHAJDA II

Hozzávalók: 20 dkg  pudingpor, 10 dkg durva szója­liszt, 20 dkg porcukor, 15 dkg vaj, 2 dkg kakaó és 1,1/2 dl rum.

Egy tálba beletesszük a pudingport, a szójalisztet, porcukrot, a re­szelt vagy puhított vajat, a kakaót és a rumot. Jól összekeverjük és kisebb adagokban papírkosárkákba rakjuk. Hűvös helyre tesszük, hogy megkeményedjenek.

CUKROZOTT  NARANCSHÉJ

Hozzávalók: 20 dkg narancshéj,   20 dkg   kristálycukor, 1 dl víz és 5 dkg cukor a bevonáshoz.

A narancshéj fehér belsőrészét eltávolítjuk és apró darabkákra vág­juk. Üvegpohárba tesszük, friss vizet öntünk rá és négy napig áztatjuk. A vizet mindennap váltjuk, esetleg többször is. Az ötödik napon a 20 dkg kristálycukrot a vízzel megfőzzük, beletesszük a lecsurgatott narancs­héjat és addig főzzük, míg a szirup megsűrűsödik. Ekkor kivesszük a narancshéjat, meghengergetjük finom kristálycukorban, gyúródeszkán szétteregetjük és megszikkasztjuk.

OTTHON KÉSZÜLT  CUKROZOTT  GYÜMÖLCS

Hozzávalók:  Érett, de kemény gyümölcs, 1 kg kristály­cukor és fél l víz.

Az érett kemény gyümölcsöt megtisztítjuk, kimagozzuk és földara­boljuk. A cukorból és vízből szirupot főzünk és forrón ráöntjük a gyü­mölcsre. Huszonnégy óra hosszat állni hagyjuk. Másnap a szirupot le­szűrjük és kissé sűrűbbre főzzük. Megint forrón öntjük rá a gyümölcsre és ezt 10 napon keresztül megismételjük. Azután a gyümölcsöt meghen­gergetjük finom kristálycukorban, deszkára rakjuk és megszárítjuk. A megszikkadt cukrozott gyümölcsöt befőttes üvegben száraz helyen tartjuk.

CSOKOLÁDÉS EPER

Hozzávalók: Nagyszemű kerti eper,  15 dkg csokoládé és 6 dkg vaj.

Az összetördelt csokoládét és a vajat megpuhítjuk. Majd kihűlésig keverjük. Nagy kerti epret megmosunk, kocsányát meg a kelyhét kitép­jük és meghengergetjük a csokoládéban. Mikor megszikkadt, papírkosár­kákba rakjuk. Tejszínhabbal is tálalhatjuk, de akkor nem tesszük mig­nonkosárkákba. Csokoládémáz helyett az epret kakaós mázban is megmártogathatjuk.

KAKAÓS MÁZ: 9 kávéskanál kristálycukor, 5 kávéskanál víz, 3 evőkanál kakaó és 2 kávéskanál vaj.

A kristálycukrot a vízzel felforraljuk. Beleszórjuk a kakaót és kissé tovább főzzük. Végül beletesszük a vajat és jól összekeverjük.

CSOKOLÁDÉS  GOLYÓK

Hozzávalók: 20 dkg mandula, 10 dkg porcukor, 1 tojás­fehérje, 1 csomag vaníliás cukor, 1 kávéskanál citromlé és meggy.

A gyúródeszkára előkészítjük a vaníliás cukrot, a megszitált porcuk­rot, a hámozott, darált mandulát és 1 kávéskanál citromlevet. A tojás­fehérjéből kemény habot verünk és a gyúródeszkán a habból meg a fen­tiekből sűrű masszát gyúrunk. Golyócskákat formálunk belőle és köze­pükbe egy-egy cukros meggyet teszünk. Amikor a golyók már megszá­radtak, bevonjuk csokoládémázzal és reszelt csokoládéban megforgatjuk.

CSOKOLÁDÉMÁZ:  10 dkg porcukor, 2 evőkanál víz és 8 dkg csokoládé.

A vizet, a porcukrot és a csokoládét addig főzzük, míg megsűrűsödik.

PUNCSOS MIGNON

Hozzávalók:   20  dkg   piskótamorzsa,   4  evőkanál   rum,4 evőkanál málnaszörp, 1 dl vízből és 10 dkg cukorból főzött szirup, 6 dkg vaj, 3 dkg kakaó, 5 dkg dió és 5 dkg csokoládé a bevonáshoz,

A piskótamorzsát egy tálba tesszük. Meglocsoljuk rummal, málna­szörppel, a kihűlt sziruppal és kissé állni hagyjuk. A vajat a kakaóval jól összekeverjük, a darált dióval együtt a meglocsolt piskótamorzsához keverjük és az egészet még egyszer jól megkavarjuk. Azután a masszá­ból kisebb golyókat formálunk és reszelt csokoládéban megforgatjuk őket. Mignonkosárkákba rakjuk.

KRÉMES MIGNONOK

Hozzávalók: 1 dl tej,  6 dkg  porcukor,  2 tojássárgája,5 dkg csokoládé, 5 dkg dió, 5 dkg vaj, 1 evőkanál rum és 20 dkg piskótamorzsa. Ribizliíz.

A tejben elkeverjük a cukrot, a két tojássárgáját, az összetördelt csokoládét és folytonos keverés közben sűrű krémet főzünk. A vajat habosra keverjük és hozzáadjuk a kihűlt krémet, a darált diót, a rumot, a piskótamorzsát és az egészet jól elkavarjuk. A masszából kisebb golyó­kat formálunk és meghengergetjük piskótamorzsában. Az egyes golyók tetején mélyedést csinálunk, megtöltjük ribizliízzel és bevonjuk rumos mázzal.

RUMOS MÁZ:6 dkg porcukrot és 1 evőkanál rumot addig keverünk, míg megsűrűsödik.

DIÓS KIFLICSKÉK

Hozzávalók:   20 dkg dió,   20 dkg porcukor,   2 evőkanál rum, 1 tojásfehérje és ribizliíz.

A darált diót, a porcukrot, a rumot és a tojásfehérjét egy tálban jól összekeverjük. Porcukorral megszórt gyúródeszkán a masszát kisodorjuk, lapocskákra szeleteljük, megkenjük ribizliízzel és begöngyöljük őket. Megforgatjuk porcukorral kevert kakaóban és kiflicskéket formálunk.

TÖLTÖTT PISKÓTA

Hozzávalók: 20 piskóta, 2 dl tej, 3 dkg kristálycukor, 2 dkg sima liszt, 1 tojássárgája, 10 dkg vaj, 5 dkg porcukor és 1 dkg kakaó.

A piskótákat felébe törjük és kávéskanállal kivájjuk. Azután elké­szítjük a krémet. 1 dl tejben megfőzzük a cukrot. A maradék tejjel elke­verjük a lisztet, a tojássárgáját és folytonos keverés közben beleöntjük a forró tejbe. A megsűrűsödött krémet kihűtjük. A vajat habosra kever­jük a porcukorral és összekeverjük a kihűlt krémmel. A krémet két részre osztjuk és az egyik felébe belekeverjük a kakaót. A kivájt piskóták egyik felét fehér, a másik felét kakaókrémmel megtöltjük és összera­gasztjuk. A megtöltött piskótákat diós masszába burkoljuk és megfor­gatjuk porcukorral kevert kakaóban.

DIÓS MASSZA :  20 dkg darált dió, 20 dkg porcukor, 2 evő­kanál rum és 1 tojásfehérje.

A darált diót, porcukrot, rumot és a tojásfehérjét jól összekeverjük. Azután a porcukorral megszórt gyúródeszkán nagyon vékonyra kisodor­juk. 20 lapot vágunk belőle és a piskótákat belecsomagoljuk.

KÓKUSZCSEMEGE

Hozzávalók: 25 dkg keksz, 3/4 — 1 dl tej és 1 dkg kakaó.

A kekszet meg daráljuk, ráöntjük a tejet és összegyúrjuk. A tésztát két részre osztjuk. Az egyik felébe beleszórjuk a megszitált kakaót és jól összegyúrjuk. A fehér tésztát piskótamorzsával vagy darált keksszel megszórt gyúródeszkán kisodorjuk, megkenjük töltelékkel és beborítjuk a kisodort kakaós tésztával. A tetejét megkenjük a maradék töltelékkel, meghintjük kókuszliszttel és kockákra szeleteljük.

TÖLTELÉK : 2 tojásfehérje, 8 dkg kristálycukor és 10 dkg kókuszliszt.

A két tojásfehérjébe beletesszük a cukrot és kemény habot verünk. Mákdarálón megőröljük a kókuszlisztet és hozzákeverjük a keményre vert habhoz.

TÖRÖKMÉZES   OSTYA

Hozzávalók: 2 tojásfehérje, 18 dkg finom kristálycukor, 1 csomag vaníliás cukor, 13 dkg méz, 13 dkg dió és 1 négyszögletes ostyalap.

A két tojásfehérjéből, cukorból és vaníliás cukorból kemény habot verünk. Folytonos verés közben hozzáöntjük a felforralt, még forró mézet. Gőzfürdőn addig verjük, míg az egész massza megforrósodik. Ekkor hoz­zákeverjük az apróra vagdalt diót és az ostyára öntjük. Késsel szétkenjük és hagyjuk, hogy megkeményedjen. Végül felszeleteljük.

MALAKOFFTORTA

Hozzávalók: 16 dkg vaj, 16 dkg porcukor, 4 tojás, 16 dkg mogyoró, 2 csomag piskóta, rum a piskóták meglocsolására, 3 dkg porcukor a habba és ribizliíz.

A vajat a cukorral habosra keverjük. Egymás után beleverjük a négy tojássárgáját és még egyszer jól összekeverjük. A négy tojásfehérjéből kemény habot verünk, beleszórjuk a porcukrot, újból jól felverjük és a darált dióval együtt belekeverjük a habosra kevert masszába. Az egyik csomag piskótát üvegtálba rakjuk, meglocsoljuk rummal, megkenjük ribizliízzel és a fele krémmel. Újból piskótákat rétegezünk rá, meglocsol­juk rummal, megkenjük ribizliízzel és a maradék krémmel. A tetejét édes tejszínhabbal borítjuk. A hab tetejét befőtt gyümölccsel vagy mogyoróval díszítjük.

HABOS MÁLNATORTA

Hozzávalók:  3  tojásfehérje, 15 dkg finom kristálycukor, 5 dkg málnaíz, 15 db piskóta és málnaszörp.

A három tojásfehérjéből és a fele cukorból kemény habot verünk. A maradék cukorból szirupot főzünk és azt még forrón, folytonos keverés közben a habhoz öntjük. Kihűlésig tovább verjük. Azután hozzáadjuk a málnaízt és még egyszer alaposan felverjük. Üvegtálban szétkenjük a hab felét, piskótákat rétegezünk rá és málnaszörppel meglocsoljuk. A maradék habot a tetejére tesszük és elsimítjuk. A torta tetejét friss málnával vagy reszelt dióval díszítjük.

HABOS BARACKTORTA

Úgy készítjük, mint a habos málnatortát, de málnaíz helyett barack­lekvárt és málnaszörp helyett barackbefőtt levét adjunk. A tetejét friss barackkal vagy barackbefőttel díszítjük.

HABOS RIBIZLITORTA

Ugyanúgy készül, mint a habos málnatorta. Málnaíz helyett ribizliízt, málnaszörp helyett ribizli levét használjunk. A torta tetejét friss ribizlivel vagy ribizlibefőttel díszítjük.

RUMOS PISKÓTATORTA

Hozzávalók: 20 dkg gyermekpiskóta, rum, 14 dkg vaj, 14 dkg porcukor, 10 dkg cukrozott gyümölcs, 10 dkg mandula, 1 dl rum, citromhéj, 1 csomag vaníliás cukor, 3 tojássárgája és 1,1/2  dl tejszín vagy tej.

Tíz dkg piskótát üvegtálba rétegezünk és meglocsoljuk rummal. A va­jat, cukrot, az apróra vagdalt cukrozott gyümölcsöt, a hámozott, darált mandulát, az 1 dl rumot, a reszelt citromhéjat, a vaníliás cukrot, a három tojássárgáját, a tejszínt vagy tejet jól összekeverjük. Ennek a krémnek a felével megkenjük az üvegtálban a piskótákat, rárétegezzük a többi piskótát, meglocsoljuk rummal és megkenjük a maradék krémmel. A te­tejét tojás- vagy tejszínhabbal és cukrozott gyümölccsel díszítjük.

TOJÁSHAB: Három tojásfehérjéből és 10 dkg kristálycukorból kemény habot verünk.

GRILLAGE  TORTA

Hozzávalók: 15 dkg cukor, 15 dkg mogyoró, 2 csomag piskóta, 3 dl tej, 2 tojássárgája, 2 dkg sima liszt, 15 dkg vaj és 5 dkg porcukor.

A mogyorót sütőben egy kissé megpörköljük, majd egy asztalkendő segítségével lehántjuk. 15 dkg cukrot egy lábasban sárgára pirítunk, bele­tesszük a mogyorót, kissé még pörköljük, azután kiborítjuk egy vajjal kikent tányérra. A kihűlt grillage-t összetördeljük. A tejben elkeverjük a két tojássárgáját, a lisztet és gőzfürdőn folytonos keverés közben sűrű kását főzünk. A vajat az 5 dkg porcukorral összekeverjük, beletesszük a kihűlt krémbe és a grillage-zsal együtt az egészet elkavarjuk. Az egyik csomag piskótát üvegtálba rétegezzük, megkenjük a fele krémmel, rá­rakjuk a másik csomag piskótát és megkenjük a maradék krémmel. A tetejét tejszínhabbal díszíthetjük. Hidegen tálaljuk.

KARÁCSONYI CSOK0LÁDÉDÍSZ

Hozzávalók: 26 dkg margarin, 30 dkg porcukor, 6 dkg kakaó, fél kávéskanál törött vanília vagy vaníliás cukor, 5 dkg sima liszt és 7 dkg mogyoró.

A margarint serpenyőben megolvasztjuk. Beletesszük a cukrot, a tö­rött vaníliát vagy a vaníliás cukrot, a kakaót, a lisztet és a tűzön még kissé kevergetjük. Azután levesszük a tűzről és amikor már kissé lehűlt, belekeverjük a pörkölt, darált mogyorót. A masszával különböző alakú formákat töltünk meg és hűvös helyre tesszük. A megkeményedett csokoládéfigurákat gombostű segítségével vesszük ki a formákból.

GESZTENYECSEMEGE

Hozzávalók: 15 dkg főtt gesztenye, 28 dkg porcukor és 1 csomag vaníliás cukor.

A megfőtt és megtisztított gesztenyét szitán áttörjük vagy húsdará­lón megdaráljuk. Beleszórjuk a cukrot, a vaníliás cukrot és az egészet összekeverjük. Porcukorral megszórt gyúródeszkán kisodorjuk és kis csillagokat szaggatunk belőle. Két-két csillagot gyümölcsízzel összera­gasztunk és csokoládémázzal bevonjuk.

CSOKOLÁDÉMÁZ: 7 dkg porcukrot, 2 evőkanál vizet és 5 dkg csokoládét sűrűre főzünk.

TÖLTÖTT GESZTENYETEKERCS

Hozzávalók: 40 dkg főtt és áttört gesztenye, 8 dkg vaj, 10 dkg vaníliás cukor, 1 dl tej és 1 evőkanál rum.

A főtt gesztenyét húsőrlőn megdaráljuk, majd hozzáadjuk a vajat, a vaníliás cukrot, a tejet és a rumot. Mindezt alaposan összekeverjük. Vízbe mártunk egy tiszta asztalkendőt, majd jól kicsavarjuk. Az így be­nedvesített asztalkendőn szétkenjük a gesztenyés masszát, rákenjük a tölteléket és összegöngyölítjük. A tekercs tetejét is a töltelékkel díszít­jük, hűvös helyre tesszük és csak amikor már megkeményedett, szele­teljük fel.

TÖLTELÉK: 10 dkg csokoládé, 10 dkg porcukor és 10 dkg vaj.

A felolvasztott és kihűlt csokoládéhoz hozzákeverjük a porcukrot, a vajat és jól kikeverjük.

SZALÁMI ASZALT KÖRTÉBŐL

Hozzávalók: 40 dkg aszalt körte, 8 dkg mazsola, 8 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 10 dkg dió, 5 dkg csokoládé és 3 evőkanál rum.

Az aszalt körtét forró vízben jól megmossuk. Szárát leszedjük és a körtét húsdarálón háromszor egymás után ledaráljuk. Beleszórjuk a megtisztított mazsolát, az átszitált porcukrot, a vaníliás cukrot, a dió felét darálva, a másik felét vagdalva, a durvára reszelt csokoládét és a végén beleöntjük a rumot. Kézzel mindezt jól összegyúrjuk, majd por­cukorral meghintett gyúródeszkán szalámit formálunk. Hűvös helyen állni hagyjuk. Éles, vízbe mártott késsel vékony szeletekre vágjuk.

FÜGÉS SZELET

Hozzávalók: 5 db négyszögletes ostyalap, 4 tojásfehérje, 24 dkg porcukor, 24 dkg mandula és 24 dkg füge.

A tojásfehérjéből habot verünk, hozzákeverjük az átszitált porcukrot, beletesszük a darált mandulát és az apróra vagdalt fügét. Összekeverjük és rákenjük az ostyákra. A megtöltött ostyalapokat néhány órára nehe­zékkel lepréseljük, majd felszeleteljük.

GRILLAGE-SZELET

Hozzávalók: 2 négyszögletes ostyalap, 13 dkg kristály­cukor, 13 dkg dió, 13 dkg vaj, 13 dkg porcukor és 3 to­jássárgája.

A kristálycukrot lábasba öntjük és sárgára pirítjuk. Hozzáadjuk a diót és kissé még pörköljük. Vizes tányérra borítjuk és kihűtjük. Azután a grillage-t durvára összetördeljük. A vajat, a porcukrot és a tojássár­gáját gőz fölött folytonos keverés közben sűrűre főzzük. Amikor kihűlt, összekeverjük a grillage-zsal és rákenjük az egyik ostyalapra. A másik ostyalappal betakarjuk és rövid időre lepréseljük. Csokoládémázzal von­juk be és felszeleteljük.

CSOKOLÁDÉMÁZ: 7 dkg csokoládé és 3 evőkanál forró víz.

A megpuhított csokoládéhoz lassanként hozzáöntjük a forró vizet és a tűzhely szélén szép fényesre forraljuk.

RUMOS OSTYATORTA

Hozzávalók: 8 db kerek ostyalap, 20 dkg vaj, 15 dkg porcukor, 1 tojás, 1 csomag vaníliás cukor, 1,1/2 dkg kakaó, 10 db gyermekpiskóta és 3 evőkanál rum.

A vajat, az átszitált porcukorral, az egy tojássárgájával és a megszitált kakaóval jó habosra kikeverjük. A gyermekpiskótát szétmorzsol­juk, meglocsoljuk rummal és átkavarjuk. Beleszórjuk a kikevert vajba és az egészet jól összekeverjük. Az egy tojásfehérjéből kemény habot verünk, beleverjük a vaníliás cukrot és könnyedén a töltelékhez keverjük. Az ostyalapokat megkenjük a töltelékkel, egymásra rakjuk és a megtöl­tött tortát rövid időre lepréseljük. Tetejét és oldalát is mázzal vonjuk be és tetszés szerint díszítjük.

KAKAÓS RUMOS MÁZ: 23 dkg porcukor, 2 dkg kakaó, 2 evőkanál forró víz és 2 evőkanál rum.

A porcukorra és az átszitált kakaóra ráöntjük a forró vizet, a rumot és jó sűrűre keverjük (kb. fél óra hosszat).

NAGY KAKAÓS OSTYATORTA

Hozzávalók: 15 db kerek ostyalap, 25 dkg vaj, 25 dkg porcukor, 3 dkg kakaó, 5 dkg dió és rum.

A vajat a cukorral és a kakaóval jó habosra kikeverjük. Hozzáadjuk a darált diót és még elkeverjük. Az ostyalapokat meglocsoljuk rummal, megkenjük a töltelékkel és egymásra rakjuk. A megtöltött ostyalapokra rövid időre nehezéket rakunk, majd a tetejét és oldalát is bevonjuk ka­kaós mázzal. Tetszés szerint díszítjük és szikkadni hagyjuk.

KAKAÓS MÁZ: 8 dkg kristálycukor, 3/4 dl víz, 3 dkg kakaó és 3 dkg vaj.

A kristálycukorra ráöntjük a vizet és rövid ideig forraljuk. Azután hozzáadjuk az átszitált kakaót, összekeverjük és kis ideig még forraljuk. Végül beletesszük a vajat és addig keverjük, míg az elolvad. Levesszük a tűzről és azonnal a tortára öntjük.