Stevia, szárított tealevél

Dél Amerikából származik, ahol évezredeken át az indiánok gyógyteáinak nélkülözhetetlen összetevője volt. A szárított Stevia (Sztívia) levél természetéből fakadóan édes.

Javasolt felhasználása: Töltsön félig egy teatojást szárított tealevéllel, és tegye forró vízbe. Hagyja benne 10-12 percig (attól függően, hogy mennyire édesen szereti a teát). Lefőzött teáját is édesítheti Stevia tealevéllel. Tegyen pár tealevelet a forró teába, és hagyja benne néhány percig, amíg a tea édes nem lesz. A tealevél segít a gyomorproblémák, puffadás kezelésében és antibakteriális hatásának köszönhetően fogyasztása megelőzi a szájbetegségek kialakulását.

Nem tartalmaz kalóriát, szénhidrátot és nulla a glikémiás indexe. Cukorbetegek és diétázók is egyaránt fogyaszthatják.

A Stevia (Sztívia) porok a Stevia növény természetes kivonatai. A por kivonatok 250-300-szor édesebbek a cukornál. Felhasználhatóak kávé, tea, üdítők, lekvárok, sütemények, tészták, szószok és még számos egyéb étel elkészítéséhez.

-------------------

Hihetetlen, mit találtak a cukorbetegség ellen...

A tejtermékekben olyan zsírsav található, amely csökkenti a felnőttkori cukorbetegség kifejlődésének kockázatát. Amerikai kutatók vizsgálatának eredményeit az Annals of Internal Medicine közölte.

Néhány hete az Egyesült Államokban riasztó adatok jelentek meg a cukorbetegség terjedéséről. Elbert S. Huang és munkacsoportja a cukorbaj kezelési költségeinek változásával foglalkozott és számításaik szerint a cukorbetegek száma az USA területén a következő 25 évben megduplázódik, a betegség költségei pedig a jelenlegi összeg háromszorosára növekednek. Az elszomorító jóslatot a most nyilvánosságra kerülő vizsgálati eredmények szakértők szerint némileg ellensúlyozhatják.

A legtekintélyesebb amerikai egyetem, a Harvard közegészségügyi karának (HSPH) munkatársai nagy nemzetközi munkacsoport együttműködésével tanulmányozták a legtöbbet fogyasztott tejtermékek befolyását a cukorbetegség kialakulására.

Dariush Mozaffarian és munkacsoportja az egyik leghosszabb ideje folytatott népességi vizsgálat adatait értékelte. A Cardiovascular Health Study két évtizeddel korábban indult annak tanulmányozására, hogy a szív- és érrendszeri betegségek ismert kockázati tényezőinek milyen szerepe van az infarktus vagy az agyi katasztrófa bekövetkezésében. Az így megfigyelt emberek anyagcsereadatait – vércukorértékét, inzulin- és vérzsírszintjét – 20 éven keresztül rendszeresen mérték.

A laboratóriumi adatok között a transz-palmitolajsav is szerepelt. Ez az esszenciális zsírsavak közé tartozik, amelyeket az emberi szervezet nem tud előállítani, csak az étellel juthat hozzá. Szerencsére szinte minden tejtermékben megtalálható, a tejtől a sajton át a joghurtig.

Az évek múlása során mind világosabban látszott, hogy akinek a vérében sok volt a transz-palmitolajsav, annak lényegesen kisebb volt az esélye, hogy cukorbeteg legyen, mint azoknak, akik kevés ilyen zsírsavat, tehát tejterméket fogyasztottak. A védőhatás rendkívülinek bizonyult: 60 százalékkal ritkábban lett cukorbeteg az, akinek magas volt ez a vérzsírszintje.

A kutatók most olyan vizsgálatra készülnek, amelyben transz-palmitolajsav célzott adagolását tervezik.

Forrás:otvenentul.hu

CUKORBETEGEKNEK

----------------------------------

Szerzetesek körtéje:botanikai neve Momordica grosvenorii

Segítséget nyújt a tüdő zavartalan működéséhez és a hosszú élet fenntartásához.

Ez a varázslatos, erősen édes ízű gyümölcs gyönyörű ősi hegyekkel körülvett trópusi környezetben terem.Az itt élő lakosok nagy többsége 100 évig, vagy még annál is tovább él.

A térségben a gyümölcsből készült tea fogyasztása mindennapos szokás.Kínában a szerzetesek körtéjét évezredek óta használják, mint hagyományos népi orvosságot tüdő vérbőségre, száraz köhögés, valamint megfázás esetén, bár eleinte még csak a kínai császárok kiváltsága volt a Szerzetesek Körtéjének fogyasztása.
1917 óta az Amerikai Egyesült Államokban is használatos, főként hagyományos alkalmazásban, mint tüdő és meridián élénkítő.

Mára egyre több tudós foglalkozik a gyümölcs hatóanyagainak, a szervezetre gyakorolt jótékony hatásainak a kutatásával.

Főbb hagyományos alkalmazási területei:
- akut, vagy krónikus torokgyulladás, légúti megbetegedések,
- megszünteti a hosszú ideje tartó köhögést, segíti a nyálka felszakadását,
- időskori vérszegénység esetén, illetve székrekedéskor a bélmozgás elősegítésére,
- a cukorbetegek (ha nehezen mondanak le az édes ízekről) használhatják cukor helyettesítésére.

Édes szirup is készíthető belőle a tea tovább forralásával, mivel kalóriát nem tartalmaz, ezért fogyókúrázók, alkalmazhatják mint cukorhelyettesítőt, napszúrás (fokozott szomjúság) esetén.
Ilyenkor ajánlatos a gyümölcsből készített teát lehűtve fogyasztani, tudományos kutatások szerint antioxidáns hatású triterpén glikozidot (Mogrosides) tartalmaz.

A szerzetesek körtéje rákmegelőző hatásáról a Pure Applied Chemistry tudományos folyóirat 2002.74 száma közölt írást.

Ezen kívül a legújabb kutatások szerint antiallergén hatással is rendelkezik.

Elkészítési javaslat: Készítsen teát a szárított gyümölcsből.
Egy ketté vágott gyümölcs felét öntse le 1,5 l forró vízzel és hagyja állni 15 percig.
Ha túl édes,ízlés szerint lehet higítani .A család számára 1 egész gyümölcsöt használjon fel, amit félbe vágás után 3 liter vízzel kell leforrázni.

Használható még főzéshez, mint édesítőszert, valamint édes szirup készítésére is, csupán tovább kell forralni a teát.

Egy japán állatkísérlet vizsgálta bizonyos természetes édesítők, mint a Sztevia, illetve a Momordica hatását bőrrák esetében. A vizsgálat eredményei szerint a Momordica jelentős gátló hatást fejtett ki a rákkeltő anyagokkal szemben. Ezt a hatást a momordicában levő tripertén glikozidnak (mogroside) tulajdonítják.

 Mi a szárított gyümölcs forrázatát  használjuk,de kapható  granulátum vagy kapszula formában is.