Stevia, szárított tealevélDél Amerikából származik, ahol évezredeken át az indiánok gyógyteáinak nélkülözhetetlen összetevője volt. A szárított Stevia (Sztívia) levél természetéből fakadóan édes.Javasolt felhasználása: Töltsön félig egy teatojást szárított tealevéllel, és tegye forró vízbe. Hagyja benne 10-12 percig (attól függően, hogy mennyire édesen szereti a teát). Lefőzött teáját is édesítheti Stevia tealevéllel. Tegyen pár tealevelet a forró teába, és hagyja benne néhány percig, amíg a tea édes nem lesz. A tealevél segít a gyomorproblémák, puffadás kezelésében és antibakteriális hatásának köszönhetően fogyasztása megelőzi a szájbetegségek kialakulását.Nem tartalmaz kalóriát, szénhidrátot és nulla a glikémiás indexe. Cukorbetegek és diétázók is egyaránt fogyaszthatják.A Stevia (Sztívia) porok a Stevia növény természetes kivonatai. A por kivonatok 250-300-szor édesebbek a cukornál. Felhasználhatóak kávé, tea, üdítők, lekvárok, sütemények, tészták, szószok és még számos egyéb étel elkészítéséhez.-------------------
Hihetetlen, mit
találtak a cukorbetegség ellen...
A tejtermékekben
olyan zsírsav
található, amely csökkenti a felnőttkori
cukorbetegség kifejlődésének
kockázatát. Amerikai kutatók
vizsgálatának eredményeit az Annals of
Internal
Medicine közölte.
Néhány
hete az Egyesült
Államokban riasztó adatok jelentek meg a
cukorbetegség terjedéséről. Elbert S.
Huang
és munkacsoportja a cukorbaj kezelési
költségeinek
változásával foglalkozott
és számításaik szerint a
cukorbetegek
száma az USA területén a
következő 25
évben megduplázódik, a
betegség
költségei pedig a jelenlegi összeg
háromszorosára növekednek. Az
elszomorító jóslatot a most
nyilvánosságra kerülő
vizsgálati
eredmények szakértők szerint némileg
ellensúlyozhatják.
A legtekintélyesebb
amerikai egyetem,
a Harvard közegészségügyi
karának (HSPH)
munkatársai nagy nemzetközi munkacsoport
együttműködésével
tanulmányozták
a legtöbbet fogyasztott tejtermékek
befolyását a cukorbetegség
kialakulására.
Dariush Mozaffarian
és munkacsoportja
az egyik leghosszabb ideje folytatott népességi
vizsgálat adatait értékelte. A
Cardiovascular
Health Study két évtizeddel korábban
indult annak
tanulmányozására, hogy a
szív- és
érrendszeri betegségek ismert
kockázati
tényezőinek milyen szerepe van az infarktus vagy az agyi
katasztrófa bekövetkezésében.
Az így
megfigyelt emberek anyagcsereadatait –
vércukorértékét, inzulin-
és
vérzsírszintjét – 20
éven
keresztül rendszeresen mérték.
A laboratóriumi
adatok
között a transz-palmitolajsav is szerepelt. Ez az
esszenciális zsírsavak közé
tartozik,
amelyeket az emberi szervezet nem tud
előállítani, csak
az étellel juthat hozzá. Szerencsére
szinte minden
tejtermékben megtalálható, a tejtől a
sajton
át a joghurtig.
Az évek
múlása
során mind világosabban látszott, hogy
akinek a
vérében sok volt a transz-palmitolajsav, annak
lényegesen kisebb volt az esélye, hogy cukorbeteg
legyen,
mint azoknak, akik kevés ilyen zsírsavat,
tehát
tejterméket fogyasztottak. A védőhatás
rendkívülinek bizonyult: 60
százalékkal
ritkábban lett cukorbeteg az, akinek magas volt ez a
vérzsírszintje.
A kutatók most olyan vizsgálatra készülnek, amelyben transz-palmitolajsav célzott adagolását tervezik. Forrás:otvenentul.hu CUKORBETEGEKNEK----------------------------------Szerzetesek körtéje:botanikai neve Momordica grosvenorii
|