FŐOLDAL


SÓS KEKSZ I

24 dkg sima liszt, 1/2  csomag sütőpor, 24 dkg főtt burgonya, 16 dkg vaj, és egy csipetnyi só.

A lisztben elkeverjük a sütőport és a gyúródeszkára szitáljuk. Bele­tesszük az áttört, főtt burgonyát, amelyet 1 nappal előbb főztünk meg, a vajat, sót, és tésztát gyúrunk. Liszttel meghintett gyúródeszkán kiso­dorjuk és kikent tepsire rakjuk. A tésztát a tepsin cifrázó derelyemetélővel négyszögekre szeleteljük, megkenjük tojásfehérjével, meghintjük sóval és köménymaggal, majd aranysárgára sütjük.

SÖRKIFLI

11 dkg vaj, 18 dkg sima liszt, 1 kávéskanál porcukor, egy kevés só, 1 egész tojás, 2 dkg élesztő, 3 evőkanál tej és 1 evőkanál tejföl.

Az átszitált lisztet, megreszelt vajat, cukrot, sót, tojást, tejfölt és a langyos tejben áztatott élesztőt összegyúrjuk és megkelesztjük. A meg­kelt tésztát lisztezett gyúródeszkán kisodorjuk, háromszögekre vágjuk és kifli alakúra formázzuk úgy, hogy a háromszög sarka felülre kerüljön. A kifliket megkenjük tojással, meghintjük köménymaggal és sóval. Vaj­jal kikent tepsire rakjuk és forró sütőben sütjük.

SÓS RUDACSKA I

25 dkg sima liszt, 2 tojássárgája, 10 dkg vaj, 2 dkg élesztő, 1 dl tejföl vagy tej, egy csipetnyi só és mandula.

A liszttel elmorzsoljuk az élesztőt, beletesszük a reszelt vajat, a 2 tojássárgáját, sót és tejfölt. Kemény tésztát gyúrunk és 1 óra hosszat pihenni hagyjuk. A liszttel meghintett gyúródeszkán 1 cm vastagra kiso­dorjuk és a tésztát derelyemetélővel rudacskákra metéljük. A rudacskákat megkenjük tojással, meghintjük köménymaggal és apróra vagdalt mandulával. Tepsire rakjuk és forró sütőben sütjük.

SÓS RUDACSKA II

40 dkg sima liszt, 1 egész tojás, 1 tojássár­gája, 17 dkg műzsír, 2 dkg élesztő, 1/2 dl tej és egy csi­petnyi só.

Az átszitált lisztből, egész tojásból, tojássárgájából, megreszelt műzsírból, sóból meg a tejben áztatott élesztőből tésztát gyúrunk és 2 óra hosszat pihenni hagyjuk. A pihentetett tésztát meglisztezett gyúródeszkán 1 cm vastagra kinyújtjuk, megkenjük tojással, meghintjük köménymag­gal meg sóval és egyszer végighúzzuk rajta a nyújtófát, hogy a kömény­mag benyomódjon. Cifrázó derelyemetélővel rudacskákra metéljük, tepsi­re rakjuk és forró sütőben sütjük.

SÓS RUDACSKA III

9 dkg vaj, 2 tojássárgája, egy kevés só, 2 dkg élesztő,1,1/2  dl tej és 30 dkg sima liszt.

A vajat a 2 tojássárgájával jól összekeverjük. Beletesszük a sót, a tejben áztatott élesztőt és a lisztet. Kemény tésztát gyúrunk, meleg lábassal a gyúródeszkán letakarjuk és kelni hagyjuk. Azután kisodorjuk a tésztát, rudacskákat formálunk, megkenjük tojással és meghintjük sóval meg köménymaggal. Kikent tepsin még egy ideig kelni hagyjuk és azután forró sütőben megsütjük.

OLCSÓ SÓS SÜTEMÉNY

25 dkg sima liszt, 5 dkg vaj, 1 tojássárgája, 5 evőkanál tej, egy csipetnyi só és 1 kávéskanál sütőpor.

Az átszitált lisztből, reszelt vajból, tojássárgájából, tejből, sóból és sütőporból tésztát gyúrunk. A jól kidolgozott tésztát kb. ujjnyi vastag­ságú darabokra metéljük, ezeket megkenjük tojássárgájával és megszór­juk köménymaggal meg sóval. Kikent tepsin gyenge tűzön megsütjük.

SAJTOS RUDACSKÁK I

13 dkg parmezánsajt, 15 dkg vaj, 21 dkg sima liszt, egy csipetnyi só és 6 evőkanál tejföl vagy tej.

A reszelt parmezánsajtból, reszelt vajból, lisztből, sóból és tejfölből tésztát csinálunk. A tésztát jól meggyúrjuk, lisztezett gyúródeszkán kiso­dorjuk és cifrázó derelyemetélővel rudacskákra metéljük. Megkenjük tojásfehérjével, tepsire rakjuk és jó meleg sütőben sütjük.

KÖMÉNYES RUDACSKÁK

24 dkg sima liszt, 14 dkg vaj, 2 evőkanál tejföl vagy tej, 2 tojássárgája, 1 egész tojás, 1 dkg élesztő, 1 kávéskanál cukor, kevés só és köménymag.

A liszttel elmorzsoljuk az élesztőt meg a vajat, beletesszük a tejfölt, a 2 tojássárgáját, az egész tojást, cukrot, sót és lágy tésztát gyúrunk. A tésztát lisztezett gyúródeszkán 1 cm vastagra kisodorjuk, megkenjük tojással és meghintjük sóval és bőségesen köménymaggal. Cifrázó dere­lyemetélővel rudacskákat metélünk, kikent tepsire rakjuk és jó meleg sütőben megsütjük.

SÓS KEKSZ II

23 dkg sima liszt, 8 dkg vaj, 1 egész tojás, 2 evőkanál savanyú tejföl, 1 kávéskanál ecet, egy csipet­nyi só és 1/2 csomag sütőpor.

A liszttel elmorzsoljuk a vajat, beletesszük a sót, tojást, tejfölt, ecetet és sütőport. Jól kigyúrjuk a tésztát, lisztezett gyúródeszkán kiso­dorjuk és kekszformával kiszaggatjuk. A keksz tetejét megkenjük tejjel, tepsire rakjuk és megsütjük.

SAJTOS RUDACSKÁK II

15 dkg vaj, 15 dkg reszelt ostyepka-sajt (füstölt juhsajt), 2 egész tojás, 30 dkg sima liszt, 15 dkg főtt burgonya, egy kevés édespaprika, egy csipetnyi só és egy kevés törött fehérbors.

Az átszitált lisztbe belekeverjük a reszelt ostyepka-sajtot, a reszelt vagy puhított vajat, a tojást, az áttört, főtt burgonyát, az édespaprikát, sót és törött fehérborsot. Az egészből tésztát gyúrunk és hűvös helyen pihentetjük. Aztán kisodorjuk a tésztát, négyrét hajtjuk és újból pihen­tetjük. A pihentetett tésztából rudacskákat formálunk, megkenjük tojás­sal és megszórjuk köménymaggal. Tepsire rakjuk és forró sütőben hirte­len sütjük.

LEVELES TÚRÓS RUDACSKÁK

1/4 kg túró, 1/4 kg sima liszt, 1/4 kg margarin, 1 tojássárgája és egy kevés só.

A lisztből, áttört túróból, sóból, tojássárgájából és margarinból tész­tát gyúrunk. Lisztezett gyúródefzkán kisodorjuk és rudacskákra me­téljük. Kikent tepsire rakjuk, megkenjük tojásfehérjével, megszórjuk köménymaggal és sóval. Forró sütőben sütjük.

PEREC

30 dkg sima liszt, 10 dkg vaj, egy csipetnyi só, 2 dkg élesztő és egy kevés tej.

Az élesztőt beáztatjuk a tejbe és megkelesztjük. Az átszitált lisztből, vajból, sóból és megkelt kovászból kemény tésztát gyúrunk, mint a me­télthez. A tésztából vékony rudacskákat csinálunk és pereceket formálunk belőlük. Aztán tepsire rakjuk és kelni hagyjuk. A megkelt pereceket megkenjük tojással és sütőbe tesszük. Az elősütés után, még forrón meg­kenjük sós mázzal, újból beletesszük a sütőbe és a sütést befejezzük.

SÓS MÁZ PERECRE: 2 kávéskanál sót, 2 kávéskanál vizet, 1 tojásfehérjét és 2 kávéskanál sima lisztet jól összekeverünk.

SÓS  PEREC I

1 kg sima liszt, 20 dkg vaj, 1 tojás, só, 2 dkg élesztő, 1/2 l tej és 2 kockacukor.

A vajat a liszttel jól elmorzsoljuk, beletesszük a tojást, sót meg a tejben áztatott élesztőt és cukrot. Az egészet jól összegyúrjuk és 2 óra hosszat pihentetjük. A tésztából azután kisebb rudacskákat csinálunk, amelyekből pereceket formálunk. A tejben elhabarjuk a tojást és a pere­ceket megmártogatjuk benne, aztán megszórjuk mákkal és sóval. Tepsire tesszük és meleg sütőben sütjük.

SÓS PEREC II

20 dkg sima liszt, 13 dkg vaj, só,  1 egész tojás és 1 tojássárgája.

Összekeverjük a vajat, lisztet, sót meg a tojást és tésztát gyúrunk. Jól kidolgozzuk és henger formájúra sodorjuk. Kisebb rudacskákra vágjuk és pereceket formálunk. Megkenjük tojássárgájával, megszórjuk kömény­maggal és sóval. Tepsire rakjuk és jó forró sütőben hirtelen sütjük.

FŐZÖTT PEREC

45 dkg sima liszt, só, 2 dl tej, 3 dkg élesztő, 6 dkg vaj, 2 tojássárgája, citromhéj és 5 dkg mák.

A lisztben elkeverjük a sót és a reszelt citromhéjat, fél dl tejben megkelesztjük az élesztőt. A maradék tejben elkeverjük az olvasztott vajat meg a két tojássárgáját. A lisztbe beleöntjük az elkevert tejet meg a kovászt, nagyon kemény tésztát gyűrünk és kelni hagyjuk. A megkelesz­tett tésztából hosszú, vékony galuskákat csinálunk, ezekből pereceket formálunk és kelni hagyjuk. Félig töltött lábasban vizet forralunk. A kis pereceket beletesszük forrás közben és amikor feljönnek a víz tetejére, kivesszük és meg zsírozott tepsire rakjuk őket. Egész mákkal meg sóval megszórjuk és forró sütőben hirtelen sütjük.

SÓS  LAPOCSKÁK

19 dkg sima liszt, 12 dkg vaj, 1 kávéskanál porcukor, 3 keményre főtt tojássárgája és egy csipetnyi só.

A liszttel elmorzsoljuk a vajat, beletesszük a cukrot, sót és a szitán áttört három keményre főtt tojássárgáját. Jó kemény tésztát gyúrunk és hűvös helyen pihentetjük. Lisztezett gyúródeszkán kisodorjuk, lapocs­kákra metéljük és tepsire rakjuk. Megkenjük tojással, meghintjük sóval, köménymaggal és reszelt ementáli sajttal. Bemelegített sütőben világos­barnára sütjük.

ÉLESZTŐS  VAJAS  POGÁCSA

35 dkg sima liszt, 2 egész tojás, 2 dkg élesztő,1 evőkanál cukor, 1 dl tej, só, 1/2 dl fehér bor, 35 dkg sima liszt és 35 dkg vaj.

A tejben elkeverjük az élesztőt és a cukrot. A lisztből, sóból, borból, a két tojásból meg az elkevert tejből tésztát gyúrunk és hosszúkás cipót formálunk. A tésztát pihentetjük. Ezalatt a másik 35 dkg sima lisztbe belereszeljük a vajat és összegyúrjuk. Az első tésztát lisztezett gyúró­deszkán négyszögalakúra nyújtjuk és rárakjuk a vajas tésztát. Az első tésztának mind a négy sarkát ráhajtjuk a felső tésztára úgy, hogy azt teljesen betakarjuk. Téglaformára nyújtjuk, háromszorosan egymásra hajtogatjuk és 15 percig pihentetjük. Azután újból kisodorjuk, összehaj­togatjuk és ismét 15 percig pihentetjük. A pihentetett tésztát kb. 2 cm vastagra kinyújtjuk és pohárral kiszaggatjuk. A pogácsák tetejét késsel megvagdaljuk. Kb. fél óra hosszat állni hagyjuk. Azután tepsire rakjuk a pogácsákat, tetejüket megkenjük tojással és bemelegített sütőben hir­telen sütjük.

TÖPÖRTYÜS  POGÁCSA  I

65 dkg sima liszt, 30 dkg töpörtyű, 2 tojás­sárgája, 3 dkg vaj, 2 evőkanál bor, 3 dkg élesztő, 1/4 l tej,2 kockacukor és 1 kávéskanál só.

A lisztet két részre osztjuk. Az egyikbe belegyúrjuk a ledarált töpör­tyűt, a liszt másik felébe beletesszük az olvasztott vajat, a 2 tojássárgáját, sót, bort és a tejben kelesztett élesztőt a cukorral. Az élesztős tész­tát jól kidolgozzuk és kelni hagyjuk. A megkelt tésztát kisodorjuk, ráhelyezzük a kinyújtott töpörtyűs tésztát és vajas tészta módjára összehajtjuk. Vigyázva vékonyra kinyújtjuk, háromrét összehajtogatjuk és fél óra hosszat pihentetjük. A hajtogatást és a nyújtogatást kétszer megismételjük. A tésztát azután kb. 2 cm vastagra kinyújtjuk, pohárral vagy kerek formával pogácsákat szaggatunk belőle és a tetejüket késsel bevagdossuk. Tepsire rakjuk és kissé pihentetjük. A pogácsák tetejét megkenjük tojással és forró sütőben világossárgára sütjük.

TÖPÖRTYŰS  POGÁCSA  II

20 dkg töpörtyü, 10 dkg sonka, 10 dkg sima liszt, 16 dkg sima liszt, 1 tojás, 1 kávéskanál fehér bor, 1 dl víz és egy csipetnyi só.

A töpörtyűt és a sonkát megdaráljuk. Beleteszünk 10 dkg lisztet, tésztává gyúrjuk, tégla alakúra formáljuk és hűvös helyre tesszük. A 16 dkg lisztből, tojásból, borból, vízből és sóból elkészítjük a másik tésztát. Alaposan kidolgozzuk. Aztán lisztezett gyúródeszkán négyszögűre ki­nyújtjuk és rátesszük a töpörtyűs tésztát. Az alsó tészta mind a négy sarkát ráhajtjuk a töpörtyűs tésztára és kinyújtjuk. Négyrét összehaj­togatjuk és fél óra hosszat pihentetjük. Újból kisodorjuk, háromrét hajtogatjuk és ismét fél óra hosszat pihentetjük. Azután kinyújtjuk és pogácsaformával kiszaggatjuk. A pogácsák tetejét késsel bevagdaljuk, megkenjük tojássárgájával és vízzel leöblített tepsire rakjuk. Forró sü­tőbe tesszük, az elősütés után a tüzet mérsékeljük és a sütést alacsonyabb hőfokon befejezzük.

TÖPÖRTYŰS  POGÁCSA  III

35 dkg sima liszt, 20 dkg töpörtyü, 2 tojás­sárgája, só, 1 dl tej, 2 dkg élesztő és 2 evőkanál tejföl.

A töpörtyűt megdaráljuk és hozzákeverjük a lisztet, a tejben áztatott élesztőt, a 2 tojássárgáját, tejfölt és a sót. Tésztát gyúrunk, tégla alakúra nyújtjuk, négyrét összehajtogatjuk és fél óra hosszat pihentetjük. Újból kisodorjuk, háromrét összehajtjuk és még egy fél óra hosszat pihentet­jük. A pihentetett tésztát lisztezett gyúródeszkán kb. fél cm vastagra kinyújtjuk és kerek formával vagy pohárral pogácsákat szaggatunk belőle. A pogácsák tetejét késsel bevagdossuk, megkenjük tojássárgájával és tepsire rakjuk. Kelni hagyjuk és jól bemelegített sütőben sütjük.

BURGONYÁS   POGÁCSA

25 dkg áttört főtt burgonya, 25 dkg vaj, 25 dkg sima liszt, kevés só és 1 csomag sütőpor.

A főtt burgonyát szitán áttörjük, hozzátesszük a vajat, lisztet, sót, sütőport, és tésztát gyúrunk. Lisztezett gyúródeszkán ujjnyi vastagra kinyújtjuk és pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A pogácsák tetejét tojás­sal megkenjük és jól bemelegített sütőben sütjük.

VAJAS POGÁCSA

40 dkg sima liszt, 18 dkg vaj, 3 egész tojás, 2 dkg só és 1 csomag sütőpor.

A liszttel elmorzsoljuk a vajat, beleütjük a 3 egész tojást, beleszór­juk a sót, sütőport, és tésztát gyúrunk. Kb. ujjnyi vastagságúra kisodor­juk és pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Megkenjük tojással, tepsire rakjuk és forró sütőben sütjük.

TÖLTÖTT  POGÁCSA

18 dkg vaj, 36 dkg sima liszt, 3 tojássárgája, 6 evőkanál fehér bor és só.

Az átszitált lisztben elmorzsoljuk a vajat, beletesszük a 3 tojássár­gáját, bort és sót. Tésztát gyúrunk, amelyet hűvös helyen egy óra hosszat pihentetünk. A pihentetett tésztát sodrófával kb. Vz cm vastagra kinyújt­juk és kerek formával pogácsákat szaggatunk. A pogácsák felét meg­kenjük töltelékkel, töltetlen pogácsával befödjük, széleiket jól összenyom­kodjuk és újból kiszaggatjuk. Tojásfehérjével megkenjük, kikent tepsire rakjuk és jó forró sütőben sütjük.

TÖLTELÉK: 20 dkg sonka vagy füstölt hús, 5 dkg kemény sajt és 3 evőkanál tejszín vagy tej.A sonkát apróra vagdaljuk és összekeverjük a reszelt sajttal meg a tejszínnel.

SÓS KEKSZ III

23 dkg sima liszt, 10 dkg zsír, egy csipetnyi só, 1 dkg élesztő, 3 teli marok reszelt ementáli sajt, néhány evőkanál savanyú tejföl és egy kevés tej.

A langyos tejben áztatott élesztőt egy kissé kelni hagyjuk. A lisztbe betesszük a zsírt, a reszelt ementáli sajtot, sót, a szükséges mennyiségű savanyú tejfölt, a megkelesztett élesztőt, tésztát gyúrunk és hűvös helyen két óra hosszat pihentetjük. A pihentetett tésztát lisztezett gyúródeszkán kb. fél cm vastagra kisodorjuk és derelyemetélővel kis négyzeteket meté­lünk. Fölhabart tojással megkenjük, megszórjuk reszelt sajttal, tepsire rakjuk és jó forró sütőben sütjük.

SONKÁS KARIKA

35 dkg sima liszt, 13 dkg vaj, kevés só, 1 dl fehér bor, 1 egész tojás, egy kevés sütőpor és sonka.

A lisztet a gyúródeszkára szitáljuk és elmorzsoljuk vele a vajat. Hozzátesszük a sót, bort, tojást, sütőport, és tésztát gyúrunk. Lisztezett gyúródeszkán kinyújtjuk, pogácsaszaggatóval karikákat szaggatunk belő­le. Darált sonkával beteregetjük és üres tésztával befedjük. Széleiket jól összenyomkodjuk és újból kiszaggatjuk. A töltött karikákat tepsire rak­juk, tojással megkenjük és forró sütőben sütjük. Teához tálaljuk.

SAJTOS GOLYÓ

1/4 l tej, 16 dkg vaj, 32 dkg sima liszt, 6 to­jás, 25 dkg sajt és egy kevés só.

A tejet a vajjal megfőzzük és folytonos keverés közben beleöntjük a lisztet. Addig keverjük, amíg a tészta el nem válik a fazéktól. Ekkor levesszük a tűzről és langyosra keverjük. A félig kihűlt tésztába egyen­ként beleütjük a tojásokat és minden tojást jól elkeverünk. Végül hozzá­keverjük a reszelt sajtot meg a sót és főzőkanállal eldolgozzuk. A kész tésztából dió nagyságú golyókat formálunk, kikent tepsire rakjuk egy­mástól távolabb, megkenjük tojással, megszórjuk reszelt sajttal és meg­sütjük. Még melegen tálaljuk teához.

BRINDZÁS  POGÁCSA  I

40 dkg féldaraliszt, csipetnyi só, 10 dkg vaj, 1 tojássárgája és 2,1/2 dl tej. Kovász: 1 dl tej és 2 dkg élesztő.

Az átszitált lisztben elvegyítjük a sót, hozzáadjuk az olvasztott lan­gyos vajat, a 2V2 dl tejben elkevert tojássárgáját és az 1 dl tejet, amely­ben keleszteni hagytuk a 2 dkg élesztőt. Fakanállal mindezt alaposan kidolgozzuk és meleg helyen megkelesztjük. A megkelt tésztát lisztezett gyúródeszkán kissé kinyújtjuk (nem vékonyra). Pogácsaformával kiszag­gatjuk. A pogácsák közepébe gödröcskéket nyomunk, rövid ideig még kelesztjük, majd a pogácsák oldalait megkenjük tojásfehérjével és a göd­röcskékbe brindzás tölteléket teszünk. Kikent tepsin erősen bemelegített sütőben megsütjük.

BRINDZÁS TÖLTELÉK:  25 dkg friss brindza, egy csipetnyi só, 1 to­jássárgája, 5 dkg vaj és 15 dkg főtt, meghámozott bur­gonya. A friss brindzához hozzáadjuk a sót, a tojássárgáját, a vajat, a meg­reszelt burgonyát és az egészet jól kikeverjük.

BRINDZÁS POGÁCSA II

35 dkg sima liszt, 1 dkg só, 10 dkg vaj, 15 dkg brindza, 3 evőkanál tejföl, vagy tej, 1 dkg élesztő és 1 tojás.

A gyúródeszkán átszitáljuk a sima lisztet, elkeverjük benne a sót, hozzáadjuk a vajat, a brindzát, a tejfölben vagy tejben elkevert élesztőt és az egy tojást. Összegyúrjuk és a tésztát jó kidolgozzuk. A tésztából cipót formálunk és másfél óra hosszat pihentetjük. Utána lisztezett gyúró­deszkán kb. 1 cm vastagságúra kinyújtjuk, majd pogácsaszaggatóval ki­szaggatjuk, késsel bevagdaljuk, megformázzuk a pogácsákat és kikent tepsire rakjuk. Kis ideig még pihentetjük. A pogácsák tetejét tojássárgá­jával megkenjük és jól bemelegített sütőben megsütjük.

OLCSÓ BRINDZÁS  KEKSZ

25 dkg sima liszt, egy csipetnyi só, 8 dkg vaj, 10 dkg brindza,  1 tojás és 2 evőkanál  tejföl  vagy tej.

A megszitált sima lisztben elkeverjük a sót, hozzáadjuk a vajat, a brindzát, a tojást, a tejfölt vagy tejet és összegyúrjuk. A tésztát jól kidolgozzuk és lisztezett gyúródeszkán kisodorjuk. Cifrázott kekszformá­val kiszaggatjuk, megkenjük tojással, meghintjük sóval, köménymaggal és piros paprikával. Kikent tepsire rakjuk és előre bemelegített sütőben megsütjük.