FŐOLDAL


RÉTESTÉSZTA

30 dkg sima liszt, 1 egész tojás, 1 dkg vaj, 1 kávéskanál ecet, 2 dl víz és egy csipetnyi só.

Az átszitált lisztet összekeverjük a sóval. A langyos vízben elkevert egész tojást, az ecetet és az olvasztott vajat apránként a lisztbe öntjük és késsel tésztává dolgozzuk. A tésztát addig verjük, csapkodjuk a gyúró­deszkához, ujjainkkal a magasba húzzuk, amíg a kezdetben ragadós tészta már se a kezünkhöz, se a deszkához nem ragad (kb. 20 perc). A tészta fényes és sima legyen. Az így kidolgozott tésztából cipót formálunk, liszt­tel megszórt gyúródeszkára tesszük, forró lábassal letakarjuk és fél óra hosszat pihentetjük. Az asztalra tiszta abroszt terítünk és meglisztezzük. A pihentetett tésztát lisztezett rétesabroszra tesszük és sodrófával könnyedén kinyújtjuk. Kezünket bekenjük olvasztott vajjal, hogy a tészta ne tapadjon hozzá, azután kezünk fejével óvatosan, teljesen vékonyra húzzuk a tésztát az egész asztalon. A kinyújtott rétestészta vastagabb szélét levagdossuk és a rétestésztát kicsit száradni hagyjuk. Azután olvasztott vajjal meglocsoljuk és tetszés szerint töltjük.

ALMÁS RÉTES

Rétestészta, 1 kg alma, 22 dkg cukor, egy kevés törött fahéj, 15 dkg vaj, 10 dkg mazsola és 10 dkg zsemlemorzsa

Elkészítjük a rétestésztát és kihúzzuk. Meglocsoljuk a felolvasztott vaj felével és meghintjük zsemlemorzsával. A tészta felére hámozott, reszelt almát teregetünk, ráhintjük a cukrot, törött fahéjat és a megtisz­tított mazsolát. Az olvasztott vaj fennmaradt részét rálocsoljuk, a tészta széleit felhajtjuk és a rétesabrosz segítségével óvatosan felgöngyöljük.

Vajas tepsibe tesszük, a rétes tetejét megkenjük olvasztott vajjal és jó forró sütőben sütjük. A rétest meghintjük porcukorral és kihűlés után felszeleteljük.

CSERESZNYÉS   RÉTES

Rétestészta, 1,1/2 kg cseresznye, 16 dkg vaj, 16 dkg dió és 16 dkg porcukor.

A kihúzott, kissé megszáradt rétestésztát meglocsoljuk olvasztott vajjal. Az egész tésztát meghintjük darált dióval és a tészta felére kima­gozott cseresznyét teregetünk. A cseresznyét meghintjük porcukorral, a tészta széleit felhajtjuk és a rétesabrosz segítségével fölgöngyöljük. Kikent tepsibe tesszük, a rétes tetejét megkenjük tojássárgájával és jó forró sütőben sütjük. A kihűlt rétest fölszeleteljük és meghintjük por­cukorral.

MEGGYES RÉTES

Úgy készítjük, mint a cseresznyés rétest, de több porcukrot haszná­lunk, mert a meggy savanyúbb.

REBARBARA RÉTES

Rétestészta, 1 kg rebarbara, 20 dkg vaj, 25 dkg porcukor, 1 kávéskanál törött fahéj, 10 dkg ma­zsola és 10 dkg zsemlemorzsa.

A rebarbarát lehámozzuk és vékony szeletekre vágjuk. Liszttel meg­hintett abroszon kihúzzuk a rétestésztát, a tészta széleit levagdaljuk és jól meglocsoljuk olvasztott vajjal. A tésztát megszórjuk zsemlemorzsával és a rétes felét beteregetjük a felszeletelt rebarbarával, megtisztított mazsolával, rászórjuk a törött fahéjat és a porcukrot. A tészta széleit fölhajtogatjuk és a rétesabrosz segítségével fölgöngyöljük a rétest. Jól kikent tepsibe tesszük, jól megkenjük vajjal és forró sütőben sütjük. Még forrón meghintjük porcukorral és mikor kihűl, felszeleteljük.

KÁPOSZTÁS RÉTES

Rétestészta, 1,1/2kg fejes káposzta, egy csi­petnyi só, 5 dkg olvasztott vaj a káposzta párolásához, 18 dkg porcukor, 10 dkg mazsola, 10 dkg vaj és 2 kávés­kanál törött fahéj.

A megmosott és megtisztított káposztát késsel fölmetéljük vagy egész apróra gyaluljuk, egy kevéssé megsózzuk és egy ideig pihentetjük.

Azután jól kifacsarjuk és az 5 dkg olvasztott vajon puhára pároljuk és kihűtjük. A rétestésztát kinyújtjuk, kissé száradni hagyjuk és megöntöz­zük olvasztott vajjal. A rétestészta felét megtöltjük a kihűlt káposztával, mazsolával, törött fahéjjal és a porcukorral. A tészta széleit fölhajtjuk és a rétesabrosz segítségével fölgöngyöljük. Jól kikent sütőlapra tesszük, a rétest zsírral megkenjük és megsütjük.

A káposztás rétest sósan is készíthetjük, akkor nem használunk cukrot, mazsolát és fahéjat, hanem törött borsot.

MÁKOS RÉTES

Rétestészta, 1/2 kg mák, 30 dkg porcukor, 3 dl tej, 10 dkg mazsola és 1/2 citrom héja.

A tejet a cukorral fölforraljuk. Beleszórjuk a mákot és levesszük a tűzről. Belereszeljük a citromhéjat, beletesszük a megtisztított mazso­lát, elkeverjük és kihűtjük. (Ne legyen túlságosan híg.) A rétestésztát meglisztezett abroszon kinyújtjuk és egy kissé száradni hagyjuk. Olvasz­tott vajjal meglocsoljuk és a tészta kb. egyharmadán szétkenjük a kihűlt máktölteléket. A tészta széleit felhajtjuk és a rétesabrosz segítségével fölgöngyöljük. Kikent tepsire tesszük, megkenjük olvasztott vajjal és forró sütőben sütjük. A kihűlt rétest felszeleteljük és megszórjuk por­cukorral.

OMLÓS RÉTES

Rétestészta, 15 dkg vaj, 12 dkg porcukor, 5 tojás, 6 db zsemle, 1/4 l tejföl, egy csipetnyi só, 1/2 cit­rom héja, 1  csomag  vaníliás  cukor és  8 dkg  mazsola.

A vajat, cukrot és öt tojássárgáját habosra keverjük. A zsemléket tejbe áztatjuk, szitán áttörjük és hozzátesszük a habosra kevert tojás­sárgájához. Hozzákeverjük a tejfölt, a reszelt citromhéjat, vaníliás cukrot és a tojásfehérjéből keményre vert habot. A rétestésztát kihúzzuk, kissé száradni hagyjuk és a felét megkenjük a tejfölös töltelékkel. Megszórjuk mazsolával, a tészta széleit behajtjuk és összegöngyölítjük. Vigyázva ráhelyezzük a kikent tepsire és megsütjük. Kb. 20 percig sütjük, majd megöntözzük forró (kb. 2 dl) tejjel és tovább sütjük. A rétest vaníliás krémmel tálaljuk.

VANÍLIÁS KRÉM: 2 tojássárgája, 1 evőkanál Maizena (finom kukoricaliszt), 8 dkg porcukor, 2 csomag vaníliás cukor és 1/2 l tej.

A két tojássárgáját, Maizenát, cukrot és a vaníliás cukrot kevés hideg tejben jól összekeverjük. A többi tejet felforraljuk, apránként hozzá­keverjük a hideg tejben elkevert masszát és sűrűre főzzük.

DIÓSRÉTES

Rétestészta, 40 dkg dió, 5 tojásfehérje, 1 dl tej, 20 dkg porcukor, 8 dkg mazsola, 2 csomag vaníliás cukor és 13 dkg vaj.

Az öt tojásfehérjéből kemény habot verünk, beleszórjuk a porcukrot meg a vaníliás cukrot és újból jól fölverjük. A darált diót forró tejjel megöntözzük és kihűlés után összekeverjük a kemény habbal. A rétes­tésztát vékonyra kihúzzuk, száradni hagyjuk és a tészta felületét meg­locsoljuk olvasztott vajjal. A tészta egyharmadára diótölteléket terege­tünk és megszórjuk mazsolával. A tészta széleit ráhajtjuk a töltelékre és a rétesabrosz segítségével összegöngyölítjük. A tepsit kikenjük, a rétest olvasztott vajjal megkenjük és forró sütőben sütjük. A kihűlt rétest felszeleteljük és megszórjuk porcukorral.

BURGONYÁS RÉTES

Rétestészta, 16 dkg porcukor, 4 egész tojás, 15 dkg vaj, 20 dkg burgonya, 8 dkg mandula, citromhéj és 5 dkg vaj a locsoláshoz.

A héjában főtt, megtisztított burgonyát áttörjük. A vajat, a négy tojássárgáját és a cukrot habosra keverjük. Belekeverjük a kihűlt burgo­nyát és újból összekeverjük. A tojásfehérjéből kemény habot verünk és a hámozott, őrölt mandulával együtt könnyedén a habosra kevert tojás­sárgájához keverjük. Belereszeljük a citromhéjat és átkavarjuk. A rétes­tésztát vékonyra kihúzzuk és száradni hagyjuk. Meglocsoljuk olvasztott vajjal, és a burgonyatöltelékkel kb. a tészta egyharmadát beteregetjük. A tészta széleit ráhajtjuk a töltelékre és a rétesabrosz segítségével ösz-szegöngyölítjük. A tepsit jól kikenjük, a rétest megkenjük olvasztott vajjal és forró sütőben sütjük. Még forrón meghintjük porcukorral, föl­szeleteljük és forrón tálaljuk.

DARÁS RÉTES

Rétestészta (csak fél adag), 10 dkg vaj, 4 tojássárgája, egy csipetnyi só, 1/4 l tejfel vagy tej, 1/4 kg dara és 4 tojásfehérje.

A vajat a négy tojássárgájával habosra keverjük. Beletesszük a sót, tejfelt, darát és a tojásfehérjéből keményre vert habot. Alaposan össze­keverjük. A rétestésztát vékonyra kinyújtjuk, megkenjük a daratöltelék­kel és összegöngyölítjük. A rétest egy kis asztalterítőben forró vízbe tesszük és 15—20 percig főzzük. A darás rétest felszeleteljük, megszórjuk pirított zsemlemorzsával és porcukorral. Szilva- vagy más kompóttal tálaljuk.

TÚRÓS RÉTES

Rétestészta, 3/4 kg túró, 5 evőkanál tejszín vagy tej, 3 tojássárgája, 20 dkg cukor, csipetnyi só, 10 dkg mazsola, 8 dkg darált mandula és 20 dkg vaj.

A rétestésztát kihúzzuk és kissé száradni hagyjuk. A túrót szitán áttörjük, elkeverjük a tejszínnel, tojássárgájával, csipetnyi sóval, cukor­ral, mazsolával és a hámozott, darált mandulával. Ezzel a töltelékkel tölt­jük a rétest, de csak a tészta felét. Olvasztott vajjal meglocsoljuk, a tészta széleit ráhajtjuk a töltelékre és a rétesabrosz segítségével összegöngyö­lítjük. Kikent tepsire rakjuk, a rétes tetejét megvajazzuk, és forró sütő­ben sütjük. A megsült rétest meghintjük porcukorral és felszeleteljük.

SZŐLŐS RÉTES

Rétestészta, 1 kg szőlőszem, 18 dkg porcukor, 14 dkg vaj és 12 dkg mandula vagy dió.

A kinyújtott rétestésztát kissé száradni hagyjuk. Meglocsoljuk a föl­olvasztott vaj felével, megszórjuk darált mandulával vagy dióval, rárak­juk a leszemezett szőlőt, meghintjük porcukorral és meglocsoljuk a fenn­maradt vajjal. A rétes széleit ráhajtjuk a töltelékre és a rétesabrosz segítségével összegöngyölítjük. Óvatosan egy kikent tepsire tesszük, megkenjük olvasztott vajjal és forró sütőben sütjük. A kihűlt rétest felszeleteljük és megszórjuk porcukorral.

KÜLÖNLEGES ALMÁS RÉTES

25 dkg sima liszt, 5 dkg vaj, egy kevés só, 1 egész tojás, 2 evőkanál ecet, 3 evőkanál víz és töltelék.

A megszitált lisztből, a vajból, sóból, ecetből, vízből sima tésztát gyúrunk, amelyet két részre osztunk. Mindkét részt külön-külön vékony­ra kisodorjuk, megtöltjük vékonyra szeletelt almával, megszórjuk por­cukorral, törött fahéjjal, olvasztott vajat locsolunk rá és végül meghintjük átszitált zsemlemorzsával. A tésztákat összegöngyölítjük, kikent tepsibe tesszük, megkenjük olvasztott vajjal, egy kevés tejet öntünk alájuk és forró sütőben sütjük. Mielőtt a rétest sütni kezdenénk, villával megszur­káljuk. A kihűlt rétest meghintjük porcukorral és felszeleteljük.

TÖLTELÉK: 60 dkg hámozott, felszeletelt alma, 10 dkg porcukor, egy kevés törött fahéj, 8 dkg vaj és 6 dkg zsemlemorzsa.