RÉTESTÉSZTA
30 dkg sima liszt, 1 egész tojás,
1 dkg vaj, 1
kávéskanál ecet, 2 dl víz
és egy
csipetnyi só.
Az
átszitált lisztet
összekeverjük a sóval. A langyos
vízben
elkevert egész tojást, az ecetet és az
olvasztott
vajat apránként a lisztbe
öntjük és
késsel tésztává dolgozzuk.
A
tésztát addig verjük, csapkodjuk a
gyúródeszkához, ujjainkkal a
magasba
húzzuk, amíg a kezdetben ragadós
tészta
már se a kezünkhöz, se a
deszkához nem ragad
(kb. 20 perc). A tészta fényes és sima
legyen. Az
így kidolgozott tésztából
cipót
formálunk, liszttel megszórt
gyúródeszkára tesszük,
forró
lábassal letakarjuk és fél
óra hosszat
pihentetjük. Az asztalra tiszta abroszt
terítünk
és meglisztezzük. A pihentetett
tésztát
lisztezett rétesabroszra tesszük és
sodrófával könnyedén
kinyújtjuk.
Kezünket bekenjük olvasztott vajjal, hogy a
tészta ne
tapadjon hozzá, azután kezünk
fejével
óvatosan, teljesen vékonyra húzzuk a
tésztát az egész asztalon. A
kinyújtott
rétestészta vastagabb
szélét levagdossuk
és a rétestésztát kicsit
száradni
hagyjuk. Azután olvasztott vajjal meglocsoljuk és
tetszés szerint töltjük.
ALMÁS RÉTES
Rétestészta,
1 kg alma, 22 dkg
cukor, egy kevés törött fahéj,
15 dkg vaj, 10
dkg mazsola és 10 dkg zsemlemorzsa
Elkészítjük
a
rétestésztát és
kihúzzuk.
Meglocsoljuk a felolvasztott vaj felével és
meghintjük zsemlemorzsával. A tészta
felére
hámozott, reszelt almát teregetünk,
ráhintjük a cukrot, törött
fahéjat
és a megtisztított mazsolát.
Az olvasztott
vaj fennmaradt részét rálocsoljuk, a
tészta
széleit felhajtjuk és a rétesabrosz
segítségével óvatosan
felgöngyöljük.
Vajas tepsibe tesszük,
a rétes
tetejét megkenjük olvasztott vajjal és
jó
forró sütőben sütjük. A
rétest
meghintjük porcukorral és kihűlés
után
felszeleteljük.
CSERESZNYÉS
RÉTES
Rétestészta,
1,1/2 kg cseresznye, 16 dkg vaj, 16 dkg dió és 16
dkg porcukor.
A kihúzott,
kissé
megszáradt rétestésztát
meglocsoljuk
olvasztott vajjal. Az egész tésztát
meghintjük darált dióval és a
tészta
felére kimagozott cseresznyét
teregetünk. A
cseresznyét meghintjük porcukorral, a
tészta
széleit felhajtjuk és a rétesabrosz
segítségével
fölgöngyöljük.
Kikent tepsibe tesszük, a rétes tetejét
megkenjük
tojássárgájával
és
jó forró sütőben
sütjük. A kihűlt
rétest fölszeleteljük és
meghintjük
porcukorral.
MEGGYES RÉTES
Úgy
készítjük, mint a
cseresznyés rétest, de több porcukrot
használunk, mert a meggy savanyúbb.
REBARBARA RÉTES
Rétestészta,
1 kg rebarbara, 20
dkg vaj, 25 dkg porcukor, 1 kávéskanál
törött fahéj, 10 dkg mazsola
és 10 dkg
zsemlemorzsa.
A rebarbarát
lehámozzuk
és vékony szeletekre vágjuk. Liszttel
meghintett abroszon kihúzzuk a
rétestésztát, a tészta
széleit
levagdaljuk és jól meglocsoljuk olvasztott
vajjal. A
tésztát megszórjuk
zsemlemorzsával
és a rétes felét beteregetjük
a felszeletelt
rebarbarával, megtisztított
mazsolával,
rászórjuk a törött
fahéjat és a
porcukrot. A tészta széleit
fölhajtogatjuk és
a rétesabrosz segítségével
fölgöngyöljük a rétest.
Jól kikent
tepsibe tesszük, jól megkenjük vajjal
és
forró sütőben sütjük.
Még forrón
meghintjük porcukorral és mikor kihűl,
felszeleteljük.
KÁPOSZTÁS
RÉTES
Rétestészta,
1,1/2kg fejes
káposzta, egy csipetnyi só, 5 dkg
olvasztott vaj a
káposzta párolásához, 18
dkg porcukor, 10
dkg mazsola, 10 dkg vaj és 2
kávéskanál
törött fahéj.
A megmosott és
megtisztított
káposztát késsel
fölmetéljük vagy
egész apróra gyaluljuk, egy
kevéssé
megsózzuk és egy ideig pihentetjük.
Azután jól
kifacsarjuk
és az 5 dkg olvasztott vajon puhára
pároljuk
és kihűtjük. A
rétestésztát
kinyújtjuk, kissé száradni hagyjuk
és
megöntözzük olvasztott vajjal. A
rétestészta felét
megtöltjük a kihűlt
káposztával, mazsolával,
törött
fahéjjal és a porcukorral. A tészta
széleit
fölhajtjuk és a rétesabrosz
segítségével
fölgöngyöljük.
Jól kikent sütőlapra tesszük, a
rétest
zsírral megkenjük és
megsütjük.
A
káposztás rétest
sósan is készíthetjük, akkor
nem
használunk cukrot, mazsolát és
fahéjat,
hanem törött borsot.
MÁKOS RÉTES
Rétestészta,
1/2 kg mák, 30 dkg porcukor, 3 dl tej, 10 dkg mazsola
és 1/2 citrom héja.
A tejet a cukorral
fölforraljuk.
Beleszórjuk a mákot és
levesszük a tűzről.
Belereszeljük a citromhéjat, beletesszük a
megtisztított mazsolát,
elkeverjük és
kihűtjük. (Ne legyen túlságosan
híg.) A
rétestésztát meglisztezett abroszon
kinyújtjuk és egy kissé
száradni hagyjuk.
Olvasztott vajjal meglocsoljuk és a
tészta kb.
egyharmadán szétkenjük a kihűlt
máktölteléket. A tészta
széleit
felhajtjuk és a rétesabrosz
segítségével
fölgöngyöljük.
Kikent tepsire tesszük, megkenjük olvasztott vajjal
és
forró sütőben sütjük. A kihűlt
rétest
felszeleteljük és megszórjuk
porcukorral.
OMLÓS RÉTES
Rétestészta,
15 dkg vaj, 12 dkg
porcukor, 5 tojás, 6 db zsemle, 1/4 l tejföl, egy
csipetnyi
só, 1/2 citrom héja, 1
csomag
vaníliás cukor és
8 dkg mazsola.
A vajat, cukrot és
öt
tojássárgáját habosra
keverjük. A
zsemléket tejbe áztatjuk, szitán
áttörjük és
hozzátesszük a habosra
kevert
tojássárgájához.
Hozzákeverjük a tejfölt, a reszelt
citromhéjat,
vaníliás cukrot és a
tojásfehérjéből keményre
vert habot. A
rétestésztát kihúzzuk,
kissé
száradni hagyjuk és a felét
megkenjük a
tejfölös töltelékkel.
Megszórjuk
mazsolával, a tészta széleit behajtjuk
és
összegöngyölítjük.
Vigyázva
ráhelyezzük a kikent tepsire és
megsütjük.
Kb. 20 percig sütjük, majd
megöntözzük
forró (kb. 2 dl) tejjel és tovább
sütjük. A rétest
vaníliás krémmel
tálaljuk.
VANÍLIÁS
KRÉM: 2
tojássárgája, 1 evőkanál
Maizena (finom
kukoricaliszt), 8 dkg porcukor, 2 csomag vaníliás
cukor
és 1/2 l tej.
A két
tojássárgáját,
Maizenát, cukrot
és a vaníliás cukrot kevés
hideg tejben
jól összekeverjük. A többi tejet
felforraljuk,
apránként
hozzákeverjük a hideg tejben
elkevert masszát és sűrűre főzzük.
DIÓSRÉTES
Rétestészta,
40 dkg dió,
5 tojásfehérje, 1 dl tej, 20 dkg porcukor, 8 dkg
mazsola,
2 csomag vaníliás cukor és 13 dkg vaj.
Az öt
tojásfehérjéből kemény
habot verünk,
beleszórjuk a porcukrot meg a vaníliás
cukrot
és újból jól
fölverjük. A
darált diót forró tejjel
megöntözzük és kihűlés
után
összekeverjük a kemény habbal. A
rétestésztát
vékonyra kihúzzuk,
száradni hagyjuk és a tészta
felületét
meglocsoljuk olvasztott vajjal. A tészta
egyharmadára diótölteléket
teregetünk és megszórjuk
mazsolával. A
tészta széleit ráhajtjuk a
töltelékre
és a rétesabrosz
segítségével
összegöngyölítjük. A
tepsit kikenjük, a
rétest olvasztott vajjal megkenjük és
forró
sütőben sütjük. A kihűlt rétest
felszeleteljük és megszórjuk porcukorral.
BURGONYÁS
RÉTES
Rétestészta, 16 dkg porcukor, 4
egész
tojás, 15 dkg vaj, 20 dkg burgonya, 8 dkg mandula,
citromhéj és 5 dkg vaj a locsoláshoz.
A héjában
főtt,
megtisztított burgonyát
áttörjük. A
vajat, a négy
tojássárgáját
és a cukrot habosra keverjük. Belekeverjük
a kihűlt
burgonyát és újból
összekeverjük. A
tojásfehérjéből
kemény habot verünk és a
hámozott, őrölt
mandulával együtt könnyedén a
habosra kevert
tojássárgájához
keverjük.
Belereszeljük a citromhéjat és
átkavarjuk. A
rétestésztát
vékonyra kihúzzuk
és száradni hagyjuk. Meglocsoljuk olvasztott
vajjal,
és a burgonyatöltelékkel kb. a
tészta
egyharmadát beteregetjük. A tészta
széleit
ráhajtjuk a töltelékre és a
rétesabrosz segítségével
ösz-szegöngyölítjük. A
tepsit jól
kikenjük, a rétest megkenjük olvasztott
vajjal
és forró sütőben
sütjük. Még
forrón meghintjük porcukorral,
fölszeleteljük és
forrón tálaljuk.
DARÁS RÉTES
Rétestészta
(csak fél
adag), 10 dkg vaj, 4 tojássárgája, egy
csipetnyi
só, 1/4 l tejfel vagy tej, 1/4 kg dara és 4
tojásfehérje.
A vajat a négy
tojássárgájával habosra
keverjük.
Beletesszük a sót, tejfelt, darát
és a
tojásfehérjéből keményre
vert habot.
Alaposan összekeverjük. A
rétestésztát vékonyra
kinyújtjuk,
megkenjük a daratöltelékkel
és
összegöngyölítjük. A
rétest egy kis
asztalterítőben forró vízbe
tesszük és
15—20 percig főzzük. A darás
rétest
felszeleteljük, megszórjuk pirított
zsemlemorzsával és porcukorral. Szilva- vagy
más
kompóttal tálaljuk.
TÚRÓS
RÉTES
Rétestészta,
3/4 kg
túró, 5 evőkanál tejszín
vagy tej, 3
tojássárgája, 20 dkg cukor, csipetnyi
só,
10 dkg mazsola, 8 dkg darált mandula és 20 dkg
vaj.
A
rétestésztát
kihúzzuk és kissé száradni
hagyjuk. A
túrót szitán
áttörjük,
elkeverjük a tejszínnel,
tojássárgájával, csipetnyi
sóval,
cukorral, mazsolával és a
hámozott,
darált mandulával. Ezzel a
töltelékkel
töltjük a rétest, de csak a
tészta
felét. Olvasztott vajjal meglocsoljuk, a tészta
széleit ráhajtjuk a
töltelékre és a
rétesabrosz segítségével
összegöngyölítjük.
Kikent tepsire
rakjuk, a rétes tetejét megvajazzuk,
és
forró sütőben sütjük. A
megsült
rétest meghintjük porcukorral és
felszeleteljük.
SZŐLŐS RÉTES
Rétestészta, 1 kg szőlőszem, 18
dkg porcukor, 14 dkg vaj és 12 dkg mandula vagy
dió.
A kinyújtott
rétestésztát kissé
száradni hagyjuk.
Meglocsoljuk a fölolvasztott vaj felével,
megszórjuk darált mandulával vagy
dióval,
rárakjuk a leszemezett szőlőt, meghintjük
porcukorral
és meglocsoljuk a fennmaradt vajjal. A
rétes
széleit ráhajtjuk a
töltelékre és a
rétesabrosz segítségével
összegöngyölítjük.
Óvatosan egy
kikent tepsire tesszük, megkenjük olvasztott vajjal
és
forró sütőben sütjük. A kihűlt
rétest
felszeleteljük és megszórjuk porcukorral.
KÜLÖNLEGES
ALMÁS RÉTES
25 dkg sima liszt, 5 dkg vaj, egy kevés
só, 1
egész tojás, 2 evőkanál ecet, 3
evőkanál
víz és töltelék.
A megszitált
lisztből, a
vajból, sóból, ecetből,
vízből sima
tésztát gyúrunk, amelyet
két részre
osztunk. Mindkét részt
külön-külön
vékonyra kisodorjuk, megtöltjük
vékonyra
szeletelt almával, megszórjuk
porcukorral,
törött fahéjjal, olvasztott vajat
locsolunk rá
és végül meghintjük
átszitált
zsemlemorzsával. A tésztákat
összegöngyölítjük,
kikent tepsibe
tesszük, megkenjük olvasztott vajjal, egy
kevés tejet
öntünk alájuk és
forró sütőben
sütjük. Mielőtt a rétest sütni
kezdenénk,
villával megszurkáljuk. A kihűlt
rétest
meghintjük porcukorral és felszeleteljük.
TÖLTELÉK: 60
dkg hámozott,
felszeletelt alma, 10 dkg porcukor, egy kevés
törött
fahéj, 8 dkg vaj és 6 dkg zsemlemorzsa.
|