FŐOLDAL

PUDINGOK

A pudingok finom, gőzben főtt tészták, amelyek tojásból, vajból vagy margarinból, porcukorból, daralisztből, darából, rizsből, zsemlemorzsából, piskótamorzsából, száraz kenyérből, dióból, mogyoróból, mandulából, esetleg túróból készülnek, aszerint, ahogy azt az egyes receptek előírják. A pudingot vagy keverjük, vagy besamelből készítjük.

A pudingokat, mint minden más tésztát, jól kidolgozzuk és pontosan az előírások szerint járunk el. A tökéletesen kikevert és helyesen elké­szített tésztát jól kikent és liszttel vagy finom zsemlemorzsával megszórt pudingformába öntjük. A formát jól ki kell kenni, mert különben a tészta beleragad. A formát csak 3/4-ig töltjük meg, mivel a puding főzés köz­ben megdagad. A forma fedelét is jól megkenjük és meghintjük, nehogy hozzáragadjon a tészta. A megtöltött pudingformát a fedővel lezárjuk, magasabb edénybe helyezzük, vizet öntünk alája és lefedjük. A víznek csak a forma 1/3 részéig szabad érnie. A tűzhelyre helyezzük és a pudin­got 45—60 percig főzzük. Ha a víz a puding elkészülte előtt elforr, forró vízzel pótoljuk, sohasem hideggel, mert a pudingnak főzés közben lehűl­nie nem szabad. A puding megfőzése után a formát kiemeljük, kinyitjuk, és kötőtűt vagy fogvájót szúrunk a pudingba, hogy meggyőződjünk, jó-e már. Ha a kötőtű nem lenne száraz, a pudingot visszatesszük és tovább főzzük.

A megfőtt pudingot óvatosan kiborítjuk és gyümölcsszörppel, befőt­tel, borsodóval vagy tejszínhabbal tálaljuk.

A puding nagyszerűen kiegészíti az ebédet. Felnőttek és gyermekek egyaránt szeretik.


KÁVÉPUDING

7 dkg vaj, 8 dkg sima liszt, 1/8 l tej, 1 dl erős feketekávé, 4 tojás és 9 dkg porcukor.

A vajat felolvasztjuk, beleszórjuk a lisztet és jól összekeverjük. Foly­tonos keverés közben lassan hozzáöntjük a tejet meg az erős feketekávét és addig főzzük, míg a lábastól és fakanáltól elválik. Majd levesszük a tűzről és kihűlésig keverjük. A tojássárgáját a cukorral habosra kever­jük és hozzáadjuk a kihűlt tésztához, végül a keményre vert habot is hozzákeverjük könnyedén. A tésztát kikent, lisztezett pudingformába öntjük és forró vízben kb. 3/4 óra hosszat főzzük. Kiborítjuk és befőttel tálaljuk.

MOGYORÓPUDING

11 dkg porcukor, 3 tojás, 10 dkg mogyoró, 8 dkg zsemlemorzsa és 4 dl tej.

A cukrot és a tojássárgáját habosra keverjük. Hozzáadjuk az őrölt mogyorót, a zsemlemorzsát és jól összekeverjük. Ráöntjük a tejet és felfőzzük. Kihűtjük. A kihűlt tésztába belekeverjük a keményre vert habot. Kikent, zsemlemorzsával megszórt pudingformában kb. 3/4 óra hosszat főzzük.

CITROMPUDING

5 dkg vaj, 6 dkg daraliszt, 2,1/4 dl tej, 4 tojás, 5 dkg porcukor, 1 citrom héja és 1 dkg porcukor.

A vajat felolvasztjuk, beleszórjuk a lisztet, rövid ideig keverjük és felöntjük a tejjel. Folytonos keverés közben addig főzzük, míg a tészta nem ragad rá sem a fakanálra, sem az edény falára. A tűzről levéve kissé még keverjük. A langyos tésztához folytonos keverés közben egyenként hozzákeverjük a tojássárgáját, majd a reszelt citromhéjat meg a cukrot és jól összekeverjük. A tojásfehérjéből 1 dkg porcukorral kemény habot verünk és a tésztához keverjük. A pudingformát kikenjük vajjal, meg­hintjük liszttel és beleöntjük a tésztát. Forró vízbe helyezzük és meg­főzzük. Kiborítjuk és tálaljuk.

ALMAPUDING

3/4 kg alma, 7 dkg porcukor, fahéj, szegfű­szeg, 3 zsemle, 1,1/2 dl tej, 6 dkg vaj, 8 dkg porcukor, 2 dkg zsemlemorzsa, 5 tojás és 2 dkg porcukor a habba.

A meghámozott almát fölszeleteljük, lábasban meghintjük cukorral, beletesszük a fahéjat és a szegfűszeget. Tűzhelyre tesszük és megpárol­juk. A párolt, kihűlt almát szitán áttörjük. A zsemlét fölvágjuk és lan­gyos tejben áztatjuk. A vajat a cukorral és a tojássárgájával jól kikeverjük, hozzáadjuk az áttört almát, a kinyomkodott és áttört zsemlét, a zsemlemorzsát és jól elkavarjuk. A keményre vert habba beleverjük a 2 dkg porcukrot és könnyedén a tésztához keverjük. Egy nagyobb vagy két kisebb pudingformát kikenünk vajjal, meghintjük zsemlemor­zsával, beleönt jük a tésztát és forró vízben egy óra hosszat főzzük.

BÉCSI  PUDING

10 dkg vaj, 6 tojás, 16 dkg porcukor és 16 dkg mandula.

A vajat a tojássárgájával, a cukorral és a hámozatlan, őrölt mandu­lával jól kikeverjük. A keményre vert habot könnyedén hozzákeverjük. Kikent, zsemlemorzsával meghintett nagyobb pudingformában forró víz­ben addig főzzük, míg megkeményedik. Borsodóval tálaljuk.

BORSODÓ

3 tojássárgája,1/4  l fehér bor, 5 dkg cukor.

A borban elhabarjuk a tojássárgáját meg a cukrot és addig főzzük, míg megsűrűsödik. Mielőtt forrásnak indulna, levesszük a tűzről.

SÁRGARÉPAPUDING

18 dkg sárgarépa, 14 dkg zsemlemorzsa, 5 dkg vaj, 6 dkg porcukor, 3 tojás, citromhéj és citromlé meg 2 dl tejszín.

Fiatal sárgarépát megtisztítunk és finomra reszelünk. Hozzáadjuk a zsemlemorzsát és összekeverjük. A vajat, a cukrot és a tojássárgáját jól kikavarjuk, beletesszük a citromlevet meg a reszelt citromhéjat és kissé még keverjük. Folytonos keverés közben belekanalazzuk a tejszínt, hozzávegyítjük a zsemlemorzsával kevert sárgarépát és könnyedén hoz­zákeverjük a keményre vert habot. A tésztát nagyobb, kikent, zsemle­morzsával meghintett pudingformába öntjük és forró vízben kb. 3/4 óra hosszat főzzük. Kiborítjuk és megcukrozzuk.

BARACKPUDING

3 dkg vaj, 5 dkg daraliszt, 4 dl tej, 4 dkg porcukor, 1/2 csomag sütőpor, 2 tojás, 3 dkg barack­lekvár és 5 dkg porcukor.

A vajat felolvasztjuk, beleszórjuk a lisztet és folyton kavargatva rövid ideig pirítjuk. Felöntjük a tejjel és sűrű péppé főzzük. A kihűlt pépbe belekeverjük a cukrot, a sütőport meg a tojássárgáját és az egé­szet alaposan összekeverjük. A baracklekvárt összevegyítjük az 5 dkg porcukorral és folytonos keverés közben hozzákeverjük a tésztához. Végül belekeverjük a keményre vert habot. Kikent, zsemlemorzsával meg­hintett pudingformában, gőzben kb. 1 óra hosszat főzzük. Kiborítjuk, meghintjük porcukorral és tálaljuk.

CSERESZNYEPUDING

11 dkg vaj, 6 tojás, 11 dkg porcukor, egy kevés törött fahéj, törött szegfűszeg, citromhéj, 11 dkg mandula,   10 dkg  zsemlemorzsa és  20 dkg   cseresznye.

A vajat a cukorral és a tojássárgájával habosra kavarjuk. Hozzá­keverjük a törött fahéjat, a törött szegfűszeget, a reszelt citromhéjat és jól összekeverjük. A kikevert tésztába beletesszük a darált mandulát, az átszitált zsemlemorzsát, a megtisztított, kimagozott, vagdalt cseresz­nyét. A tojásfehérjéből kemény habot verünk és könnyedén hozzákever­jük a tésztához. Egy nagyobb vagy két kisebb pudingformát kikenünk vajjal, meghintjük zsemlemorzsával és beleöntjük a tésztát. Gőzben kb. 3/4 óra hosszat főzzük. Kiborítjuk és gyümölcsszörppel tálaljuk.

DARAPUDING

3 tojás, 11 dkg porcukor, 1/2 citrom leve és héja, 4 dkg mandula, 8 dkg dara és 3 evőkanál olvasz­tott vaj.

A tojássárgáját a cukorral, a hámozatlan, őrölt mandulával, a citrom­lével és a reszelt citromhéjjal habosra keverjük. Folytonos keverés közben kanalanként beleöntjük a finom darát és az olvasztott vajat, A keményre vert habot hozzákavarjuk és a tésztát kikent, lisztezett pu­dingformába öntjük. Forró vízbe helyezzük és gőzben kb. egy óra hosszat főzzük. Kiborítjuk és befőtt gyümölccsel vagy gyümölcsízzel tálaljuk.


MAZSOLAPUDING

10 dkg zsemlemorzsa, 1/8 l tej, 1 tojás, 5 dkg mandula, 1 csomag vaníliás cukor, 1 evőkanál rum, 1/2  csomag sütőpor és 5 dkg mazsola.

Az átszitált zsemlemorzsát tejbe áztatjuk. Hozzáadjuk a tojássár­gáját, az őrölt mandulát, a vaníliás cukrot, a rumot, a sütőport, az apróra vagdalt mazsolát és a keményre vert habot. Az egészet összekeverjük. Kikent, zsemlemorzsával meghintett pudingformában gőzben kb. 1/2 óra hosszat főzzük.

DATOLYAPUDING

2 dl tej, 15 dkg zsemlemorzsa, 2 tojás, 15 dkg datolya, 2 csomag vaníliás cukor, 1 csomag sütő­por és 4 evőkanál gyümölcsszörp.

A langyos tejbe beáztatjuk a zsemlemorzsát, hozzáadjuk a tojás­sárgáját, az apróra vagdalt datolyát, a vaníliás cukrot, a sütőport, a gyü­mölcsszörpöt és jól összekeverjük. A tojásfehérjéből kemény habot verünk és hozzákeverjük. A tésztát kikent, zsemlemorzsával meghintett pudingformába öntjük. Forró vízbe állítjuk és addig főzzük, míg meg­keményedik.

FÜGEPUDING

Ugyanúgy készítjük, mint a datolyapudingot, csakhogy datolya he­lyett apróra vágott fügét veszünk hozzá.

CSOKOLÁDÉPUDING

12 dkg csokoládé, 2 dkg kakaó, 6 dkg por­cukor, 4 dl tej, egy kevés só, 13 dkg daraliszt, 10 dkg vaj, 6 tojás és 1 csomag vaníliás cukor.

A reszelt csokoládét, a kakaót, a sót meg a lisztet jól elhabarjuk a tejben ési folytonos keverés közben gőzfürdőn sűrűre főzzük. A vajat a tojássárgájával, a cukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a kihűlt tésztához és az egészet jól összekeverjük. A tojás­fehérjéből kemény habot verünk és könnyedén hozzákeverjük a tésztához. Egy nagyobb vagy két kisebb pudingformát kikenünk vajjal, meglisz­tezünk, beleöntjük a tésztát és forró vízben kb. 3/4 óra hosszat főzzük. Kiborítjuk és meghintjük cukorral. Tálalhatjuk tejszínhabbal is.

TÚRÓS PUDING

10 dkg túró, 7 dkg vaj, 6 dkg porcukor, 4 tojás, citromhéj, 6 dkg mandula, 1 csomag vaníliás cukor.

A vajat, a cukrot és a tojássárgáját habosra keverjük. A túrót szitán áttörjük és hozzákavarjuk a tésztához. Aztán hozzáadjuk a reszelt cit­romhéjat és a hámozott, őrölt mandulát. A tojásfehérjéből kemény habot verünk, beleverjük a vaníliás cukrot és könnyedén a tésztába keverjük. Kikent, lisztezett formában, forró vízbe állítva főzzük. Tejszínhabbal tálaljuk.

TEJSZÍNHAB: 3 dl tejszín és 5 dkg porcukor.

A tejszínből habot verünk, beleszórjuk a cukrot és újból felverjük.

GYERMEKPUDING

15 dkg kétszersült,1/2 l tej, 10 dkg porcukor, 3 dkg vaj és 2 tojás.

A finomra őrölt gyermekkétszersültre ráöntjük a tejet és kását főzünk belőle. A tojássárgáját a cukorral és a vajjal habosra kavarjuk. Folytonos keverés közben hozzáadjuk a kihűlt kását. A tojásfehérjéből kemény habot verünk és könnyedén hozzákeverjük a tésztához. A puding­formát kikenjük vajjal, meghintjük átszitált zsemlemorzsával és a tésztát beleöntjük. Forró vízzel félig telt fazékba tesszük és gőzben 3/4 óra hosszat főzzük. Gyümölcslével tálaljuk.

MAIZENAPUDING

6 dkg Maizena (finom kukoricaliszt), 1 tojás, lh l tej, 5 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor és egy csipetnyi só.

A 1/4 liter tejben jól elhabarjuk a Maizenát és a tojást. Egy másik edénybe beleöntjük a maradék tejet, beleszórjuk a cukrot, a vaníliás cukrot meg a sót és felforraljuk. A forró tejbe folytonos keverés közben beleöntjük a tejben elkevert Maizenát és felforraljuk. A pudingformát kiöblítjük tejjel, beleöntjük a megfőtt pudingot és kihűtjük. Óvatosan kiborítjuk és befőtt gyümölccsel tálaljuk.

MANDULAPUDING

8 dkg mandula, 6 dkg  porcukor,  3 csomag vaníliás cukor, 4 tojásfehérje.

A tojásfehérjéből kemény habot verünk. Hozzáadjuk a cukrot, a va­níliás cukrot és újból felverjük. A hámozatlan mandulát megőröljük és hozzákeverjük a habhoz. Vajjal kikent, lisztezett pudingformába öntjük, forró vízbe állítjuk és gőzben 1/2 óra hosszat főzzük. Kiborítjuk és gyü­mölcsszörppel tálaljuk.

HABPUDING

6 tojásfehérje, 10 dkg porcukor, 10 dkg dara­liszt, 4 dkg vaj és 7 dkg mogyoró.

A tojásfehérjéből keményre vert habhoz könnyedén hozzákavarjuk a cukrot, a lisztet, a megolvasztott, de nem forró vajat és az őrölt mo­gyorót. A tésztát kikent, lisztezett pudingformába öntjük. Forró vízzel félig telt fazékba állítjuk és addig főzzük, míg megkeményedik. Kiborítjuk és tetszés szerint ízesítve tálaljuk.

SZILVÁS   MOGYORÓPUDING

25 dkg kimagozott szilva vagy 20 dkg szilva­lekvár, 4 dkg porcukor, 5 dkg vaj, 5 dkg mogyoró, egy kevés törött fahéj, 3 db törött szegfűszeg, egy kevés citromhéj, 2 dkg zsemlemorzsa és 3 tojásfehérje.

A kimagozott szilvát folytonos keverés közben megfőzzük, szitán áttörjük és kihűtjük. A vajat a cukorral jól kikeverjük, hozzáadjuk a tö­rött fahéjat,az őrölt mogyorót, a törött szegfűszeget, a reszelt citrom­héjat és az egészet jól összekeverjük. Végül hozzáadjuk a kihűlt, áttört szilvát vagy szilvalekvárt, a finom zsemlemorzsát és a keményre vert habot. Az egészet könnyedén összekeverjük. A pudingformát kikenjük, meghintjük zsemlemorzsával, a tésztát beleöntjük. Forró vízzel félig telt edénybe állítjuk és 3/4 óra hosszat lassan főzzük. A kihűlt pudingot ki­borítjuk és vaníliás cukorral ízesített porcukorral meghintjük.

MANDULÁS  RUMOS  PUDING

2 tojássárgája, 3 dkg vaj, 12 dkg porcukor, 7 dkg mandula, 2 dkg cukrozott narancshéj, 3 dkg zsemle­morzsa, 2 evőkanál rum és 3 tojásfehérje.

A tojássárgáját, a vajat és a cukrot jól kikavarjuk. Beleszórjuk az apróra vagdalt mandulát, az apróra vagdalt narancshéjat, a rummal elkevert zsemlemorzsát és az egészet alaposan összekeverjük. A kemény­re vert habot könnyedén hozzákeverjük a tésztához. A tésztát kikent, finom zsemlemorzsával megszórt pudingformába öntjük. Betakarjuk a födővel, forró vízbe állítjuk és 3/4 óra hosszat főzzük. A kiborított pudingot meglocsoljuk rummal és meghintjük porcukorral.

FINOM  CSOKOLÁDÉPUDING

3 tojás, 3 dkg vaj, 3 dkg porcukor, 5 dkg csokoládé és 3 dkg zsemlemorzsa.

A tojássárgáját, a vajat és a cukrot húsz percig keverjük. Hozzá­kavarjuk a reszelt csokoládét, a szitált zsemlemorzsát és a keményre vert habot. Mindezt könnyedén összekeverjük és kikent, lisztezett pu­dingformába öntjük. A lezárt pudingformát forró vízbe állítjuk és a pu­dingot egy óra hosszat főzzük. Tejszínhabbal tálaljuk.

KÓKUSZPUDING

4 dkg vaj, 5 dkg daraliszt, 2 dl tej, 3 tojás, 5 dkg porcukor, 5 dkg kókuszliszt és 1 dkg porcukor a habba.

A vajat megolvasztjuk, beleszórjuk a lisztet. Egy kissé megpirítjuk, felöntjük a tejjel és folytonos keverés közben addig főzzük, míg már nem ragad a lábashoz. Ekkor levesszük a tűzről és még egy kis ideig tovább kavarjuk. A langyos tésztába belekeverjük a tojássárgáját, a cukrot és a kókuszlisztet. A tojásfehérjéből kemény habot verünk, miközben bele­keverünk 1 dkg porcukrot. Könnyedén a tésztához keverjük. A puding­formát kikenjük, meglisztezzük, a tésztát beleöntjük és lezárjuk. Forró vízzel félig telt fazékba állítjuk és 3/4 óra hosszat főzzük. A kihűlt pudin­got kiborítjuk és befőttel tálaljuk.

PUDING   KUKORICALISZTBŐL

2 dl tej, 10 dkg kukoricaliszt, 3 dkg vaj, 6 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, egy csipetnyi só, 2 tojás, 5 dkg dió és 1 dkg porcukor a habba.

A tejbe beleszórjuk a kukoricalisztet és folytonos keverés közben sűrű kását főzünk belőle. A vajat, a cukrot, a vaníliás cukrot, a sót és a tojássárgáját 15 percig keverjük. Hozzáadjuk az őrölt diót, a kihűlt kását és jól összekeverjük. A tojásfehérjéből 1 dkg porcukorral kemény habot verünk és könnyedén a tésztához keverjük. Kikent, lisztezett for­mába öntjük, a fedővel betakarjuk és forró vízben 3/4 óra hosszat főzzük.

MÁKOS PUDING

5 tojásfehérje, 8 dkg porcukor, 3 dkg dara­liszt, 10 dkg mák, 1/2 kávéskanál törött fahéj, 3 db törött szegfűszeg és 3 dkg vaj.

A tojásfehérjéből kemény habot verünk. Hozzáadjuk a cukrot, a lisz­tet, a darált mákot, a törött fahéjat, a törött szegfűszeget és a langyos, olvasztott vajat. Könnyedén összekeverjük. A pudingformát kikenjük, meglisztezzük, beleöntjük a tésztát, fedővel betakarjuk, forró vízzel félig telt fazékba állítjuk és 3/4 óra hosszat főzzük.

PUDINGPORBÓL  KÉSZÜLT  PUDING

Élelmiszeriparunk különféle, jó minőségű pudingport gyárt, amelyek­ből gyorsan készíthetünk ízletes pudingokat. Igaz ugyan, hogy ha kiadó­sabb pudingot akarunk, tojásfehérjét és tojássárgáját kell hozzáadnunk. A kész pudingba friss, nyers vajat keverünk. A használati utasítást min­den puding csomagolásán megtaláljuk.

ZABPEHELYPUDING   I.

 6 dkg vaj, 8 dkg porcukor, 1 csomag vaní­liás cukor, 3 tojás, 5 dkg mogyoró, 2 dkg csokoládé, 2 dkg mazsola és 6 dkg zabpehely.

A vajat a porcukorral és a vaníliás cukorral habosra kikeverjük. Egymás után beletesszük a három tojássárgáját és kis ideig még kever­jük. Hozzáadjuk a darált mogyorót, a megreszelt csokoládét, a megtisz­tított mazsolát és az egészet jól átkavarjuk. A három tojásfehérjéből kemény habot verünk. A zabpelyhet mákdarálón ledaráljuk és a habbal együtt könnyedén a tésztához keverjük. A pudingformát kikenjük, meglisztezzük, beleöntjük a tésztát és a fedővel betakarjuk. Forrásban levő vízbe állítjuk és 3/4 óra hosszat főzzük. A kész pudingot kiborítjuk és befőttel tálaljuk.

ZABPEHELYPUDING  II

 4 dl tej, 13 dkg zabpehely, 5 dkg vaj, 10 dkg porcukor, 2 csomag vaníliás cukor, 2 tojás és 3 dkg dara.

A tejben elkeverjük a zabpelyhet és folytonos keverés közben sűrű kását főzünk. A vajat, a porcukrot és a vaníliás cukrot kikeverjük, egyenként beletesszük a két tojássárgáját és 15 percig keverjük. A ki­kevert tésztához belekeverjük a kihűlt zabpelyhet és jól összekeverjük. A két tojásfehérjéből kemény habot verünk és a darával együtt óvatosan a tésztához keverjük. A tésztát kikent, meglisztezett pudingformába öntjük és a fedővel letakarjuk. Forró vízbe állítjuk és 3/4 óra hosszat főzzük. Ha megfőtt, kivesszük a vízből és amikor már félig kihűlt, ki­borítjuk a formából. Befőttel vagy csak gyümölcsszörppel leöntve tálal­juk.