Egyedül a frissen
préselt
gyümölcs- és
zöldséglé tartalmazza
mindazokat az anyagokat, melyek a zöldségben
és gyümölcsben
találhatók.
Az így nyert innivalót fogyasszuk
lassan, alaposan keverjük össze
nyállal, és étkezés előtt
(semmiképp se utána), vagy
önmagában igyuk.Ha leszűrjük a levet,
értékes
alkotóelemek vesznek el.
A
déligyümölcsöt soha ne
tegyük
hűtőszekrénybe, +15 Celsius fok alatt
„hidegsokk" alakul ki. A gyümölcssav
bázikus
vegyhatású, amennyiben nem
adunk hozzá cukrot. Ha a kipréselt levet
dobozolják vagy konzerválják,
„meghalnak", inaktiválódnak a
benne
található enzimek és szerves
vegyületei anorganikussá
válnak. Sokan
koncentrált élelemnek tekintik
a préselt levet, ez a felfogás azért
helytelen,
mert az
ételkoncentrátumot úgy
állítják elő, hogy
dehidrálják
(csökkentik
víztartalmát, például
kodenztej). A
gyümölcslé
előállításának
két
módja ismert: a hidraulikus
préselés
és a centrifugálás.
A legújabb
kutatási
eredmények azt
igazolják, hogy a préseléssel
nyert lé értékesebb. A piacon
kapható
gyümölcscentrifugák
hátránya,
hogy a túlzottan nagy fordulatszám miatt az
enzimek
és vitaminok nagy
része tönkremegy - ellentétben a
préseléssel.
Dr. Gerson
megállapításai
alapján
rákbeteg
gyógyításánál
kevésbé
hatásos a centrifugálással
nyert lé,
mint a préselt. Egy fizikus
vizsgálata szerint ennek az is oka, hogy a centrifuga
középpontjában
pozitív elektromosság mérhető,
míg a
folyadék negatív töltésű. Az
elektromos töltés tönkreteszi az
oxidációs folyamat enzimeit.
Narancslét üveg- vagy porcelán
facsaró
segítségével
nyerhetünk. Ne
használjunk elektromos citrusfacsarót, a
narancshéjra kifejtett
nyomóhatás miatt a héj
káros aromás
savai nagy mennyiségben kerülnének
a lébe.
Hazánkban is egyre több
gyógynövényből,
zöldségből,
gyümölcsből préselt lé,
tinktúra, szirup jelenik meg. A leggyakrabban
előforduló növényi kivonatokat
tartalmazó készítmények.
A
frissen préselt levek és
növényi kivonatok
általános hatása
Articsóka:
általános erősítő, a
máj
méregtelenítését
fokozza,
lassítja az öregedési folyamatokat.
Bab:
vízhajtó,
fokozza a veseműködést.
Borágó:
fokozza a
teljesítőképességet,
javítja a hangulatot, jókedvet vált ki.
Boróka:
javítja az
anyagcserét,
gyulladáscsökkentő -
különösen hatásos
ízületi
gyulladásnál, isiászban, jó
vízhajtó,
bőrtisztító, fokozza az erőnlétet
és
antibiotíkus hatású.
Burgonya:
csökkenti a
gyomorsav-termelést, .
elősegíti a gyomorfekély
gyógyulását.
Cékla:
jó
vaspótló,
javítja az immunrendszer
működését,
krónikus betegségben szenvedőknek
különösen ajánlott.
Citromfű:
idegvédő, ideges,
ingerlékenységgel
járó
állapotban, szervi elváltozás
nélküli, vegetatív
funkciózavarban
hatásos.
Cickafark:
erősíti a szív és az
érrendszer működését,
csökkenti az időskori szédülést
és érlüktetést,
harmonizálja a
hormonszervek működését,
csökkenti a menstruációs
görcsöt.
Csalán:
vértisztító,
reumában méregtelenítő,
böjtkúra
hatásos kiegészítője, sok vasat
tartalmaz.
Édeskömény:
javítja az
emésztést, csökkenti a
puffadást, a hasi görcsöt,
száraz
köhögéskor elősegíti a
nyákoldódást
és könnyíti
kiürülését.
Fagyöngy:
csökkenti az
érelmeszesedést, a magas
vérnyomást,
és javítja a
szívműködést.
Feketeretek:
javítja a
májműködést,
különösen az
epekiválasztást,
csökkenti az epekőképződést.
Fokhagyma:
normalizálja a
vérzsíréiléket,
csökkenti a
vérnyomást, hátráltatja az
érelmeszesedést, antibiotíkus
hatású
anyag
és segít a bélflóra
helyreállításában.
Galagonya:
normalizálja a
vérnyomást, erősíti a
szívet és javítja a
keringést.
Kakukkfű:
nyákoldó, köptető
hatású, makacs száraz
köhögésben
kiváló.
Kamilla:
görcsoldó,
gyulladáscsökkentő,
hámregeneráló, kitűnő
hatású ideges
gyomorpanaszra.
Káposzta:
gyomor-bélrendszeri
gyulladás, fekély jó
gyógyszere,
ízületi gyulladást csökkent.
Lándzsás
útifű: garat-
és hörgőgyulladásban jó
gyulladáscsökkentő és
köhögéscsillapító. A
friss pép
kiváló
sebgyógyító.
Libapimpó:
görcsoldó,
emésztőszervi panasznál
kiváló
nyugtató, hasmenésellenes
hatású.
Macskagyökér:
nyugtató, alvást elősegítő,
általános kiegyensúlyozó.
Martilapu:
javítja a
légzőszervek
működését, oldja a makacs
köhögést,
kitűnő vízhajtó.
Medvehagyma:
fokozza a
keringést, elősegíti a
gyomor-bélrendszer
emésztőnedv-termelését.
Nyírfa:
kitűnő
gyulladáscsökkentő,
különösen ízületi
gyulladásnál; erősíti a vese
és a
hólyag működését, erőteljes
vízhajtó.
Orbáncfű:
feszültségoldó,
kiegyensúlyozó, csökkenti a
funkcionális
szív- és gyomorpanaszt, segíti az
elalvást.
Paprika:
vízhajtó, magas C
vitamin-tartalmának köszönhetően
erősiti az
immunrendszert, támogatja a szívet
és a
keringést.
Petrezselyem:
vízhajtó, fokozza a mirigyek
elválasztó
funkcióját, javítja
az emésztést és a
gyomorműködést.
Pitypang:
erősíti a
májműködést,
fokozza az epekiválasztást és
vértisztító.
Rozmaring:
javítja a
keringést, kitűnő élénkftőszer
Tök:
aktiválja a vese
és a húgyúti szervek
működését, fokozza
a vizelet-kiválasztást, sok A vitamint tartalmaz,
ezért védőhatású a
bőrnek és a nyálkahártyának.
Torma: étvágyjavító,
emésztést elősegítő, fokozza az
anyagcserét, elősegíti a
vizelet-kiválasztást, és kitűnő
gyulladáscsökkentő hatású
ízületi bántalom esetén.
Fehér
üröm:
gyomorerősítő, javítja a
gyomorsavtermelést és elősegíti az
emésztést.
Vöröshagyma:
fokozza az emésztőnedvek
elválasztását,
hígítja a
vért, gyulladáscsökkentő.
Vízitorma:
aktiválja az
anyagcserét, fokozza a
kiválasztószervek
működését,
méregtelenít.
Zab:
roborál,
védi a
gyomornyálkahártyát, kitűnő
erősítőszer
kimerültség esetén.
Zeller:
húgyhajtó, ízületi
gyulladásnál kitűnő
gyulladásés
fájdalomcsillapító.
Zsálya:
gargalizálva
gyulladáscsökkentő orr-, garat- és
szájűri
gyulladásra, belsőleg izzasztószer,
tisztítja a
bőrt.
Zsurló:
kitűnő
vértisztitó, kiválasztást
elősegítő.