FŐOLDAL
PISKÓTATÉSZTÁK
A finom sütemények közé a
piskótatésztából
készült
tésztákat soroljuk.
A
piskótatésztákat csak
friss vagy jól tárolt
tojásból,
porcukorból és daralisztből
készítjük.
A tojásokat óvatosan feltörjük,
a
fehérjét a
sárgájától
vigyázva választjuk el, hogy a
fehérjéhez
ne kerüljön a
sárgájából egy
csepp sem, mert csak így lehet a habot keményre
felverni.
Porcukrot
használjunk, de ha a
sárgájához vizet teszünk,
akkor
kristálycukrot, csakhogy ilyenkor a
tésztát nem
keverjük, hanem egyenes habverővel
felverjük, míg
teljesen meg nem sűrűsödik. Dara- vagy
féldaralisztet
vegyünk. Liszt helyett használhatunk finom
zsemlemorzsát,
piskótamorzsát, őrölt
diót vagy mogyorót, őrölt
mandulát vagy
darált mákot is. Sőt darálatlan
mákkal is
helyettesíthetjük, ez
különösen jó
ízt kölcsönöz a
tésztának.
A
piskótatésztába vajat
teszünk, de tehetünk bele margarint vagy
más
műzsírt is. A vajat és a margarint
használat előtt
mindig megpuhítjuk (de nem olvasztjuk meg), hogy a
tészta
könnyebben legyen keverhető.
A tésztába
tejet vagy
feketekávét is öntünk, ha ezt
az
előírás
megkívánja. Sütőport,
szódabikarbónát vagy
élesztőt mindig
használjunk, hogy a tészta
könnyebbé
váljék.
A
piskótatésztát
legalább fél óráig
keverjük és
kikent, daraliszttel vagy zsemlemorzsával meghintett
tepsiben
sütjük. A finom süteményeket
lassan,
mérsékelt tűzön
sütjük. Tű vagy
fogpiszkáló
beleszúrásával
győződünk meg arról, hogy a
tészta át
sült-e már.
CSERESZNYÉS
LEPÉNY
14 dkg vaj, 14 dkg porcukor, 7
dkg mandula, 6 dkg
zsemlemorzsa, 4
tojás és megfelelő mennyiségű
cseresznye.
A vajat előbb a porcukorral,
majd a
négy
tojássárgájával mintegy 20
percig habosra keverjük. Hozzáadjuk a
meghámozott,
őrölt vagy vagdalt mandulát, a finom
zsemlemorzsát
és végül a kemény
habbá vert
tojásfehérjét. Mindezt
könnyedén
összekeverjük. A tepsit vajjal kikenjük
és
liszttel meghintjük. A tepsire friss vagy befőtt
cseresznyét rakunk és a kikevert
tésztát
ráöntjük. Gyenge tűzön
sütjük.
BARACKOS LEPÉNY
12 dkg vaj, 14 dkg porcukor, 3
egész tojás,
citromhéj, 14 dkg daraliszt és megjelelő
mennyiségű barack.
A vajat a porcukorral habosra
keverjük.
Állandó keverés közben
beleverjük a
tojásokat és belevegyítjük a
reszelt
citromhéjat meg a lisztet. A tésztát
vajjal kikent
és liszttel meghintett tepsibe kb. 2 cm
vastagságúra kiöntjük.
Tetejére
hámozott, félbevágott barackot rakunk
és
forró: sütőben sütjük. A
megsült
lepényt meghintjük porcukorral és csak
kihűlés után szeleteljük fel.
MAZSOLÁS
LEPÉNY
5 tojás, 12 dkg
porcukor, 12 dkg hámozott,
vagdalt
mandula, 4 dkg mazsola, 3 dkg csokoládé, 3 dkg
zsemlemorzsa és 2 dkg porcukor a habba.
Az öt
tojássárgáját a porcukorral
fél
óra hosszat keverjük. Aztán
beleszórjuk a
hámozott, apróra vagdalt mandulát, a
mazsolát és a reszelt
csokoládét. A
tojásfehérjét kemény
habbá
verjük, majd beleszórunk 2 dkg porcukrot
és
még egy ideig tovább verjük. A felvert
habot a
zsemlemorzsával együtt
könnyedén a
tésztába keverjük. Kikent és
zsemlemorzsával meghintett tepsibe öntjük
a
tésztát. Gyenge tűzön
sütjük. A
megsült tésztát a tepsiből
kiborítjuk,
kihűlés után kockákra
szeleteljük és
vaníliás cukorral meghintjük.
MEGGYES LEPÉNY
4 tojás, 7 dkg
porcukor, 10 dkg mandula, 2 dkg porcukor a
habba,
3 dkg zsemlemorzsa és megfelelő
mennyiségű meggy.
A négy
tojássárgáját a porcukorral
habosra
keverjük és
belevegyítjük az őrölt
mandulát. A tojásfehérjét
kemény
habbá verjük, majd beleszórunk 2 dkg
porcukrot
és még egy ideig tovább
verjük. A habosra
kevert tojássárgájába
beleszórjuk a
zsemlemorzsát és beletesszük a
felvert habot. A
tepsit vajjal kikenjük, zsemlemorzsával
meghintjük
és beleöntjük a
tésztát. A
tetejét megrakjuk megmosott, kimagozott meggyel.
Előremelegített sütőben lassú
tűzön
sütjük. A kihűlt lepényt
kockákra
szeleteljük és porcukorral meghintjük.
PISKÓTALEPÉNY
3 tojás, 15 dkg
porcukor, 6
evőkanál forró viz, 15 dkg daraliszt
és 3
kávéskanál sütőpor.
A porcukorral habosra kevert
tojássárgájához folytonos
keverés
közben lassanként
öntögetjük a forró
vizet. Körülbelül 20 percig verjük
még,
amíg megsűrűsödik! Hozzáadjuk a
sütőporral
vegyített lisztet és végül a
keményre
vert habot. A tésztát kisebb, kikent
és lisztezett
tepsibe öntjük. Gyenge tűzön
sütjük
és a lepényt lekvárral
megkenjük.
ÁFONYÁS
LEPÉNY
9 dkg vaj, 9 dkg porcukor, 3
tojás, 40
dkg féldaraliszt, 1 csomag sütőpor, egy csipetnyi
só, ¼ l tej és megfelelő
mennyiségű fekete
áfonya.
A három
tojássárgáját a porcukorral
és a
vajjal habosra keverjük. Hozzáadjuk a
sütőporral
és a csipetnyi sóval elkevert lisztet, majd
hozzáöntjük a tejet és
főzőkanállal
az egészet jól megkavarjuk. A
tojásfehérjéből
kemény habot
verünk és könnyedén a
tésztába
keverjük. A tésztát kikent és
liszttel
meghintett tepsiben szétkenjük.
Megszórjuk
megtisztított fekete áfonyával,
porcukorral
és esetleg reszelt
mézeskaláccsal is. Gyenge
tűzön sütjük.
FINOM
EPRES LEPÉNY
3 nagy tojás, 3
tojás súlynyi
porcukor, 2
tojás súlynyi daraliszt és 1
tojás
súlynyi vaj. Megfelelő mennyiségű eper.
A három
tojássárgáját a porcukorral
kb. 15 percig
habosra keverjük. Hozzáadjuk a lisztet
és a
felolvasztott, kihűlt vajat. Kissé még
keverjük
és belekavarjuk a kemény habbá vert
fehérjét. Egy kisebb tepsit
kikenünk,
meghintjük liszttel és a
tésztát
beleöntjük. Tetejére megmosott
és
megtisztított epret rakunk és gyenge
tűzön
aranysárgára sütjük.
SÖTÉT SZELETEK
30 dkg dió, 20 dkg
daraliszt, 30 dkg vaj, 40 dkg porcukor, 1
dl
tej, 8 dkg csokoládé és 4
tojás.
A négy
tojássárgáját a vajjal
és cukorral
fél óra hosszat keverjük.
Belekeverjük az
őrölt diót és a puhított,
kihűlt
csokoládét is. Aztán
hozzáadjuk a tejet,
lisztet és a keményre vert habot. A kikevert
tésztát kikent és meglisztezett
tepsiben
megsütjük. A kész
tésztát
csokoládémázzal bevonjuk.
CSOKOLÁDÉMÁZ:
16 dkg
porcukor, 1/4 l víz, 10 dkg csokoládé
és 1
kávéskanál vaj.
A cukrot a vízzel
felforraljuk
és állandó kavargatás
közben a
megpuhított csokoládéhoz
öntjük.
Hozzáadjuk a vajat és a mázt
fényesre
kikeverjük.
SÖTÉT
SZELETEK II
5 dkg vaj, 8 dkg porcukor, 3
tojás, 5 dkg
csokoládé, 12 dkg daraliszt és 5 dkg
dió.
A vajat, a cukorral
és a
tojássárgájával kb. 20
percig habosra
keverjük.
Hozzávegyítjük a
megpuhított csokoládét és
még vagy
10 percig keverjük. Végül belekavarjuk a
lisztet, a
felvert habot és az apróra vagdalt
diót. Egy
kisebb tepsit kikenünk vajjal, meghintünk liszttel
és
a tésztát beleöntjük. Gyenge
tűzön
sütjük. A kihűlt tésztát
meghintjük
porcukorral és fölszeleteljük.
PISKÓTASZELET
ÉLESZTŐVEL
20 dkg vaj, 10 dkg porcukor, 4
tojássárgája, 2 dkg
élesztő,1/2 dl tej és 35 dkg daraliszt.
A négy
tojássárgáját, a vajat
és a cukrot
habosra keverjük. A tejben megkelesztett élesztőt a
kikevert tésztába öntjük.
Hozzátesszük a lisztet és az
egészet
könnyedén összekeverjük. A
tésztát
vajjal kikent, lisztezett tepsibe tesszük
és
forró sütőben sütjük. A
félig sült
tésztát kivesszük, megkenjük
lekvárral
és kemény habbal, amelyet cukorral
vertünk fel
és tovább sütjük. A
megsült és
kihűlt tésztát fölszeleteljük.
TÖLTELÉK:
lekvár, 7 tojásfehérje, 10 dkg
porcukor.
A
tojásfehérjét
kemény habbá verjük,
hozzátesszük a
cukrot és újból felverjük.
MÁKOS
SZELET
24 dkg porcukor, 8
tojás, 12 dkg egész
mák, 6 dkg
dió, 6 dkg zsemlemorzsa, rum, 6 dkg daraliszt, 1/2
csomag
sütőpor, egy kávéskanál
őrölt
fahéj, citromhéj és négy
szem
törött szegfűszeg.
A cukrot és a
tojássárgáját habosra
keverjük.
Hozzávegyítjük az őrölt
fahéjat, a
törött szegfűszeget és reszelt
citromhéjat.
Mindezt még egyszer kikeverjük. A
keményre felvert
habot vigyázva hozzákeverjük a
tojássárgájához.
Hozzátesszük
az őrölt diót meg a mákot, a rummal
ízesített zsemlemorzsát és
végül a sütőporral elkevert lisztet. Az
egészet
könnyedén összekeverjük
és a
tésztát vajazott, lisztezett tepsibe
öntjük. Mérsékelt
tűzön lassan
sütjük. A kihűlt tésztát
kettévágjuk és
lekvárral
megtöltjük. Bevonjuk citromos
mázzal és
kockákra szeleteljük.
CITROMOS MÁZ: 1
tojásfehérjét, 8 dkg porcukrot
és egy
evőkanál citromlevet fél óra
hosszat
keverünk.
KAKAÓS SZELET
15 dkg porcukor, 20
dkg daraliszt, 2 dkg kakaó, 3
dkg vaj,
1 tojás, egy csomag sütőpor ér. 1/4 l
tej.
A cukrot, kakaót,
vajat és az
egész tojást kb. 15 percig erősen
keverjük.
Hozzátesszük a tejet meg a sütőporral
kevert lisztet
és még 15 percig keverjük. A kikevert
tésztát vajazott és lisztezett tepsibe
tesszük. Mérsékelt tűzön
megsütjük. A
kihűlt tésztát kettévágjuk
és
megtöltjük.
TÖLTELÉK: 10
dkg vaj, 10 dkg porcukor, 1/2
dl rum és 10 dkg mogyoró.
A vajat és a cukrot
habosra
keverjük. Hozzátesszük a rumot meg az
őrölt
mogyorót és az egészet
összekeverjük.
DIÓS SZELET
22 dkg porcukor, 6
tojás, 20 dkg dió, 8 dkg
zsemlemorzsa,
törött fahéj, törött
szegfűszeg és
citromhéj.
A
tojássárgáját a
cukorral habosra keverjük, beletesszük a
törött
fahéjat, törött szegfűszeget és
a megreszelt
citromhéjat. A
tojásfehérjéből
kemény habot verünk,
összevegyítjük a
darált dióval és a
megszitált
zsemlemorzsával. Az egészet vigyázva
összekeverjük. A tepsit vajjal kikenjük
és
meglisztezzük, a tésztát
szétkenjük
és gyenge tűzön sütjük. A kihűlt
tésztát kettévágjuk,
megtöltjük,
a tetejét is megkenjük krémmel
és szeletekre
vágjuk.
TÖLTELÉK: 20
dkg vaj, 15 dkg porcukor, 1
tojássárgája, 1 csomag
vaníliás cukor.
A vajat a cukorral és
a
vaníliás cukorral habosra keverjük.
Hozzátesszük a
tojássárgáját és
összekeverjük.
FINOM
MOGYORÓS SZELET
25 dkg vaj, 3 tojás,
10 dkg porcukor, 5 dkg csokoládé, 25 dkg
mogyoró és 10 dkg daraliszt.
A vajat, a
tojássárgáját és
a cukrot habosra
keverjük.
Hozzávegyítjük a megreszelt
csokoládét és
újból jól
megkeverjük. A mogyorót megdaráljuk, 10
dkg-ot
megpörkölünk belőle s a liszttel
együtt a
tésztához keverjük.
Végül
hozzákeverjük a keményre vert habot
és
könnyedén megkavarjuk. A kész
tésztát
kikent és lisztezett tepsibe öntjük
és meleg
sütőben sütjük. A kihűlt
tésztát
felszeleteljük és meghintjük
porcukorral.
CSOKOLÁDÉS
MOGYORÓS SZELET
10 dkg vaj, 4 tojás,
10 dkg porcukor,
8 dkg mogyoró, 5 dkg
csokoládé és 6
dkg daraliszt.
A vajat, a
tojássárgáját és
a cukrot kb. 20
percig keverjük.
Összevegyítjük az
őrölt mogyoróval, reszelt
csokoládéval
és elkeverjük. A
tojásfehérjéből
kemény habot verünk és a liszttel
együtt a
tésztába keverjük. Vajjal
kikent, liszttel
meghintett tepsibe öntjük. Közepes
tűzön
sütjük. Mikor kihűl, felszeleteljük
és
megszórjuk porcukorral.
OROSZ SZELET
5 dkg vaj, 1 tojás,
25 dkg porcukor, 1
csomag sütőpor, 1 csomag vaníliás cukor,
3 dkg
kakaó, 1/4 l tej, 1/4 kg daraliszt és 5
evőkanál dió.
A vajat, az egész
tojást, a
cukrot, a sütőport és a
vaníliás cukrot kb.
1/4 óráig keverjük.
Belevegyítjük a
kakaót, a tejet, a lisztet és az őrölt
diót.
Az egészet összekeverjük és
vajjal kikent,
lisztezett tepsibe öntjük.
Mérsékelt
tűzön, lassan sütjük. Amikor kihűl,
vigyázva
kivesszük a tepsiből. Kettévágjuk,
meglocsoljuk
gyümölcslével és
megkenjük
lekvárral. Egymásra rakjuk és
fölszeleteljük. Meghintjük porcukorral
és
tálra rakjuk.
DIÓS
KÁVÉS SZELET
18 dkg porcukor, 5
tojás, 9 dkg dió, 9 dkg
.'daraliszt,
egy késhegynyi szódabikarbóna, egy
csipetnyi
só és 21 szem kávé.
A cukrot és a
tojássárgáját habosra
keverjük.
Beletesszük a vágott vagy tördelt
dióbelet, a
szódabikarbónával kevert lisztet
és egy
csipetnyi sót. A kávészemeket
durvára
őröljük, a
tojásfehérjéből kemény
habot verünk és könnyedén a
tésztához keverjük. Vajazott, lisztezett
tepsibe
öntjük és bemelegített
sütőben
sütjük. A kihűlt tésztát
felszeleteljük
és megszórjuk porcukorral.
ALMÁVAL
TÖLTÖTT PISKÓTASZELET
4 tojás, 15 dkg
porcukor, 11 dkg dara-liszt, 3 dkg vaj, egy
kevés citromhéj és1/2 csomag
vaníliás cukor.
A tojásokat
és a porcukrot vagy
finom kristálycukrot gőz fölött addig
verjük,
míg fehér és sűrű lesz.
Kihűlésig
továbbkeverjük. A kihűlt
tésztához
hozzákeverjük a lisztet, az olvasztott, nem
forró
vajat, a megreszelt citromhéjat és a
vaníliás cukrot. A tésztát
jól
elkeverjük és kikent, lisztezett tepsibe
öntjük. Mérsékelten meleg
sütőben
világosra sütjük. A kihűlt
tésztát
felébe vágjuk, az egyik félre
rákenjük
a párolt almát, a másikat
ráborítjuk
és citrommázzal bevonjuk.
ALMÁS
TÖLTELÉK: 3/4 kg alma és 15 dkg cukor.
A meghámozott
és szeletekre
vágott almát meghintjük a cukorral
és
puhára pároljuk. Amikor kihűl,
megtöltjük vele
a tésztát.
CITROMOS MÁZ: 20 dkg
porcukrot, 1
tojásfehérjét, 1/2 citrom
levét fél
óra hosszat keverünk, míg teljesen
fehér lesz.
BÉKESZELET
6 tojás, 15 dkg
porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 15 dkg
dió és 2 dkg daraliszt,
A hat
tojássárgáját, cukrot
és
vaníliás cukrot fél
óráig
keverjük. A tojásfehérjéből
kemény
habot verünk, hozzákeverjük a
tojássárgájához,
valamint az
őrölt diót és a lisztet is. A
tésztát
kikent, lisztezett tepsibe öntjük és
megsütjük. Mikor kihűl, felébe
vágjuk,
megtöltjük diós
töltelékkel, a
tetejét rumos mázzal borítjuk.
Tetszés
szerint szeleteljük.
DIÓS
TÖLTELÉK: 15 dkg
porcukrot, 15 dkg teavajat, 10 dkg őrölt diót
és 2
evőkanál rumot habosra keverünk.
RUMOS MÁZ: 20 dkg
porcukrot, 2
evőkanál forró vizet és 2
evőkanál rumot
fél óra hosszat keverünk.
RUMOS SZELET
8 tojás, 8
tojás súlynyi porcukor,
6
tojás súlynyi daraliszt, 4 tojás
súlynyi
vaj és 1 dl rum.
A nyolc
tojássárgáját, a cukrot
és vajat
habosra keverjük.
Hozzávegyítjük a lisztet
és a fehérjéből keményre
vert habot. A
tepsit vajjal kikenjük, meglisztezzük és a
tésztát beleöntjük.
Megsütjük
és a széleit levágjuk. Ezeket
elmorzsoljuk
és meglocsoljuk rummal. A tésztát
kettévágjuk, megkenjük
lekvárral
és rákenjük az elmorzsolt, rummal
ízesített széleket. A
tészta másik
felét ugyancsak lekvárral kenjük meg
és
ráhelyezzük a
töltelékre. A tetejét
rumos mázzal bevonjuk.
RUMOS MÁZ: 15 dkg
porcukrot, 1
evőkanál forró vizet és 2
evőkanál rumot
fél óra hosszat keverünk.
KÁVÉS
SZELET
6 tojás, 15 dkg
porcukor, 14 dkg dió, 1
evőkanál őrölt kávé
és 3
evőkanál zsemlemorzsa.
5
tojássárgáját,
1 egész tojást és a cukrot
fél óra
hosszat keverjük. Mikor már habosra van keverve,
hozzátesszük a darált diót,
az őrölt
kávét, az átszitált
zsemlemorzsát
és az 5 tojásfehérjéből
keményre
vert habot. Az egészet könnyedén
összekeverjük. A tepsit vajjal kikenjük,
meglisztezzük és a
tésztát beleuntjuk.
Mérsékelt tűzön sütjük
és
megtöltjük az alábbi
töltelékkel.
TÖLTELÉK:
3
tojás, 19 dkg
porcukor,
2 kávéskanál
kakaó, 18 dkg vaj
és 2 dkg porcukor.
A három
egész tojást
és a cukrot gőzön állandóan
keverjük,
amíg megsűrűsödik.
Hozzávegyítjük a
kakaót. A vajat a 2 dkg porcukorral külön
habosra
keverjük és mikor ez megvan, az egészet
összekeverjük.
CITROMOS SZELET
4 tojás, 20 dkg
porcukor, 1/2 csomag sütőpor, 1 dl
tej és 20 dkg daraliszt.
A négy
tojássárgáját a cukorral
fél
óra hosszat keverjük,
hozzávegyítjük a
sütőport, a tejet, a
lisztet, a keményre vert habot és az
egészet
jól összekeverjük. A
tésztát kikent,
lisztezett tepsiben szétkenjük és gyenge
tűzön
sütjük. Mikor kihűl, felébe
vágjuk,
megkenjük citromos töltelékkel,
egymásra rakjuk
és hosszúkás szeletekre
vágjuk.
CITROMOS
TÖLTELÉK: 15 dkg vaj, 15 dkg porcukor és
1 citrom leve meg héja.
A vajat a porcukorral habosra
keverjük,
a citrom levét és megreszelt
héját
lassanként hozzávegyítjük.
PÁRIZSI SZELET
12 dkg porcukor, 8 dkg
daraliszt, 5 dkg vaj,
3 egész tojás, 2
tojássárgája, 2 dkg
kakaó, 2 tojásfehérje és 1
csomag
vaníliás cukor
A három
egész tojást, a
két
tojássárgáját, a cukrot
és a vaníliás cukrot egy
edényben
forró vízfürdőn addig verjük,
míg
kissé sűrűsödni kezd. Mikor kihűl,
hozzákeverjük a lisztet, a kakaót, az
olvasztott,
nem forró vajat és a 2
tojásfehérjéből keményre
vert habot. A
tepsit vajjal kikenjük, meglisztezzük, a
tésztát beleuntjuk és
mérsékelt
tűzön megsütjük. Mikor kihűl,
kiszedjük a
tepsiből, kettévágjuk és
megtöltjük
krémmel, amellyel megkenjük a tetejét
is. Legjobb
csak másnap tölteni.
TÖLTELÉK:
1/2 l sűrű
édes tejszín, 2
tojássárgája
és 15 dkg csokoládé.
A tejszínt a
tojássárgájával
és a megreszelt
csokoládéval
összevegyítjük,
mérsékelt tűzön és
állandó
keverés közben sűrű krémmé
főzzük
és kihűtjük.
PUNCSOS SZELET
2 egész
tojás, 4
tojássárgája, 15 dkg
porcukor,
citromhéj, 4 tojásfehérje
és 15 dkg
daraliszt. Barackíz.
A két
egész tojást meg a
négy
tojássárgáját, a cukrot
és a reszelt citromhéjat fél
óra hosszat
keverjük. A fehérjéből
keményre vert habot a
liszttel együtt könnyedén
hozzákeverjük a
kikevert tésztához, A
tésztát a kikent,
meglisztezett tepsibe öntjük és lassan
megsütjük. Mikor a tészta megsül,
kivesszük
a tepsiből és megnedvesített késsel
hosszában három egyforma részre
szeljük. Az
alsó részt baracklekvárral
megkenjük
és a töltelék felét is
rákenjük.
Ráborítjuk a második részt,
meglocsoljuk
rummal, megkenjük baracklekvárral és a
töltelék maradékával.
Betakarjuk a
harmadik lappal, 1 óra hosszat nehezékkel
terheljük
meg, majd bevonjuk rumos mázzal. Csak
másnap
szeleteljük fel.
TÖLTELÉK: 15
dkg porcukor,
15 db piskóta, 1 citrom leve, 15 dkg
őrölt
dió, 5 dkg csokoládé és 1
dl rum,
A cukrot egy kevés
vízzel sűrű
sziruppá főzzük. A kihűlt sziruppal meglocsoljuk a
piskótát, hozzákeverjük a
citromlevet, az
őrölt diót és a rumot. A
tölteléket
jól kikeverjük és
összevegyítjük a
reszelt csokoládéval. Az
egészet még
egyszer jól átkeverjük.
RUMOS MÁZ: 26 dkg
porcukrot 2
evőkanál forrásban levő
vízzel és 2
evőkanál rummal fél óra hosszat
keverünk.
OLCSÓ
DIÓS SZELET
5 dkg vaj, 9 dkg porcukor, 1
csomag
vaníliás cukor,
2 tojás, 8 dkg dió, 1/8 l tej, 2 dkg
csokoládé, 2 evőkanál zsemlemorzsa,
2dkg liszt
és egy kevés sütőpor.
A
tojássárgáját a
cukorral és a vaníliás cukorral
habosra
keverjük. Hozzákavarjuk a tejet, őrölt
diót,
reszelt csokoládét, zsemlemorzsát
és a
sütőporral kevert lisztet. A kikevert
tésztába
beleöntjük a
tojásfehérjéből
keményre vert habot és az egészet
könnyedén összekeverjük.
Kisebb, kikent
és lisztezett tepsiben mérsékelt
tűzön
sütjük. Amikor kihűl, a tetejét
megkenjük
krémmel és felszeleteljük.
CSOKOLÁDÉKRÉM:
8 dkg
csokoládé, 1 dl tej, 6 dkg porcukor, 2
tojássárgája és 8 dkg vaj.
A tejben elkeverjük a
cukrot,
tojássárgáját,
belereszeljük a
csokoládét és folytonos
keverés
közben sűrűre főzzük. A vajat külön
habosra
keverjük. A kihűlt krémet
hozzávegyítjük
és jól összekeverjük.
TÖLTETLEN
DIÓS SZELET
15 dkg porcukor, 6 dkg
vaj, 3 tojás. 7
evőkanál tej, 1/2 citrom leve és
héja, 15 dkg
daraliszt, 1/2 csomag sütőpor és 6 dkg
dió.
A vajat és a cukrot
habosra
keverjük. A három
tojássárgáját
egyenként hozzákeverjük.
Azután
hozzátesszük a tejet, a citrom levét
és
reszelt héját. Állandó
keverés
közben kanalanként
hozzávegyítjük a
sütőporral kevert lisztet. A
tojásfehérjéből kemény
habot verünk,
belekeverjük a darált diót
és az
egészet hozzákeverjük a
tésztához.
Kikent, lisztezett tepsibe öntjük és
mérsékelt tűzön
sütjük. Amikor kihűl,
tetejét megkenjük ízzel és
bevonjuk
kávés mázzal.
KÁVÉS
MÁZ: 25 dkg
porcukor, 1 evőkanál forró
víz
és 2 evőkanál erős
feketekávé.
Az átszűrt
feketekávét,
az átszitált cukrot és a
forró vizet
fél óra hosszat keverjük.
PISKÓTASZELET
I
25 dkg porcukor, 4
tojás, 4 evőkanál
víz, 1
evőkanál ecet, késhegynyi
szódabikarbóna
és 20 dkg daraliszt.
A cukrot a négy
tojássárgájával habosra
keverjük.
Hozzátesszük a vizet, az ecetet és
jól
felverjük. A tésztába
belekeverjük a
szódabikarbónát, a lisztet
és a
keményre vert habot. Kikent, lisztezett tepsibe
öntjük. Lassan sütjük. A
megsült
és kihűlt tésztát
kettévágjuk,
megkenjük lekvárral, egymásra rakjuk
és
fölszeleteljük.
CSERESZNYÉS
SZELET
15 dkg vaj, 3 tojás,
20 dkg porcukor,
citromhéj, 28 dkg daraliszt és 1/2
csomag sütőpor,
A vajat, a cukrot, a
három
tojássárgáját és
a megreszelt
citromhéjat kb. fél óra hosszat
keverjük, A
tojásfehérjéből kemény
habot verünk. A
lisztbe bekeverjük a sütőport és a felvert
habbal
együtt hozzátesszük a kikevert
tésztához. A tepsit vajjal kikenjük,
meglisztezzük és a tésztát
beleöntjük. Megszórjuk mosott,
konyharuhában
szikkasztott cseresznyével. Sütőbe
tesszük
és mérsékelt tűzön
világosra
sütjük. Hűlni hagyjuk és
fölszeleteljük.
CSOKOLÁDÉS
KOCKA I
6 tojás, 16 dkg
porcukor, 16 dkg vaj, 16 dkg
csokoládé, 10 dkg dió és 16
dkg daraliszt.
A vajat, a cukrot, a
tojássárgáját
és a megpuhított csokoládét
fél
óra hosszat keverjük. Aztán
apránként
hozzávegyítjük a daralisztet, a
vagdalt
diót és a keményre vert habot. Az
egészet
könnyedén összekeverjük. A tepsit
vajjal
kikenjük, meg lisztezzük és a
tésztát
mérsékelt tűzön
sütjük. Mikor kész,
hűlni hagyjuk, kockákra szeleteljük, bevonjuk
csokoládémázzal és
diógerezdekkel díszítjük.
CSOKOLÁDÉMÁZ:
20 dkg
porcukrot, 4 evőkanál vizet és 15 dkg
csokoládét sűrűre főzünk.
SZŐLŐS SZELET
3 tojás, 5 dkg
porcukor, 9 dkg mandula, 2 dkg porcukor a
habba, 2 dkg piskóta- vagy zsemlemorzsa.
A három
tojássárgáját és
a cukrot fél
óra hosszat keverjük.
Hozzávegyítjük a
meghámozott, őrölt
mandulát és tovább keverjük.
A
tojásfehérjéből
kemény habot
verünk, hozzátesszük a 2 dkg porcukrot
és
még egyszer jól felverjük. A habot
összekeverjük a morzsával és
könnyedén hozzákeverjük a
tojássárgájához. Egy kisebb
tepsit
kikenünk vajjal, meglisztezzük,
beleöntjük a
tésztát és
szétteregetjük.
Tetejére mosott szőlőszemeket rakunk. A
tésztát lassú tűzön
sütjük. Amikor
kihűl, kockákra szeleteljük és
meghintjük
vaníliás cukorral.
MAZSOLÁS
SZELET
17 dkg vaj, 17 dkg porcukor, 5
tojás, 18 dkg daraliszt és 15 dkg mazsola.
Az öt
tojássárgáját, cukrot
és a vajat
fél óra hosszat habosra
keverjük.
Hozzátesszük a lisztet és a
keményre vert
habot. Az egészet óvatosan
összekeverjük
és beöntjük a kikent és
zsemlemorzsával
meghintett tepsibe. A tetejére mazsolát
szórunk
és meleg sütőben lassan sütjük.
FEKETE-SÁRGA
SZELETEK
5 tojás, 25 dkg
porcukor, 2 csomag
vaníliás cukor,
25 dkg vaj, 30 dkg daraliszt, 1 csomag sütőpor, 1 dl tej
és
2 dkg kakaó.
A
tojássárgáját,
a vajat, a cukrot és a vaníliás cukrot
kb.
fél óra hosszat habosra keverjük.
Hozzátesszük a hideg tejet és a
sütőporral
kevert lisztet. A tojásfehérjéből
kemény
habot verünk és vigyázva a
tésztába keverjük. A
tésztát
két részre osztjuk. Az egyik részhez
hozzáadjuk a kakaót és azt
jól
elkeverjük. A tepsit vajjal kikenjük és
meg
lisztezzük. A fehér tésztát
szétteregetjük a tepsin, utána
rákenjük
a kakaós tésztát.
Mérsékelten meleg
sütőben sütjük. Amikor kihűl,
kettévágjuk,
megkenjük lekvárral, egymásra
rakjuk és
porcukorral megszórjuk.
FINOM CITROMOS SZELET
5 tojás, 15 dkg
porcukor, fél citrom leve meg a
héja és 12 dkg daraliszt.
A
tojásfehérjéből
kemény habot verünk és
belekeverjük a
porcukrot, tojássárgáját,
reszelt
citromhéjat, citromlevet meg a lisztet. Az
egészet
jól összekeverjük. A
tésztát kikent,
liszttel meghintett tepsibe öntjük és
meleg
sütőben megsütjük. Amikor kihűl,
kettévágjuk, megtöltjük
és citromos
mázzal bevonjuk.
TÖLTELÉK: 6
evőkanál
tej, 3
tojássárgája, 4 dkg
porcukor, 6 dkg vaj és 5 dkg dió.
Három
tojássárgáját a porcukorral
gőz
fölött addig keverünk, amíg
megsűrűsödik. A
vajat habosra keverjük, belevegyítjük a
vagdalt
diót, majd összekeverjük a kihűlt, sűrű
masszával.
CITROMOS MÁZ: 18 dkg
porcukrot, 1
evőkanál forró vizet és 2
evőkanál
citromlevet fél óra hosszat keverünk.
DIÓS
CSERESZNYÉS SZELET
15 dkg vaj, 2
tojássárgája, 2 tojás, 15
dkg porcukor, 15
dkg dió, 4 dkg zsemlemorzsa, egy kevés
citromlé, 2
tojásfehérje, megfelelő mennyiségű
cseresznye
és ostya.
A vajat és a
két
tojássárgáját habosra
keverjük
és állandó keverés
közben
beleverjük a két egész tojást
és
hozzákeverjük a cukrot. Az
egészet még
egyszer jól összekavarjuk, majd
beletesszük az
őrölt diót, szitált
zsemlemorzsát,
citromlevet és a fehérjéből
keményre vert
habot. A tepsit kikenjük, meghintjük finom
zsemlemorzsával és a tészta
felét
beleuntjuk. Négyszögletes ostyalapokkal
borítjuk,
ezekre kimagozott cseresznyét rakunk és
újból ostyalapokkal födjük.
Erre
ráöntjük a tészta
másik felét
és bemelegített sütőben lassan
sütjük.
Amikor kihűl, fölszeleteljük.
TÖLTÖTT
MANDULÁS SZELET
25 dkg kristálycukor,
kevés víz, 5
tojás,
10 dkg daraliszt, 8 dkg mandula és 1
kávéskanál sütőpor.
A kristálycukorra
vizet
öntünk és sűrű szirupot főzünk. A
tojásfehérjéből
kemény habot
verünk és állandó
keverés közben
beleöntjük a forró szirupot. A
tojássárgáját
fölhabarjuk,
belevegyítjük a habot és még
egy ideig
keverjük. A mandulát leforrázzuk
és
meghámozzuk, majd megőröljük és
megpörköljük. Amikor kihűl, a
sütőporral kevert
liszttel együtt hozzákeverjük a habhoz. A
tésztát kikent, lisztezett tepsibe
öntjük
és bemelegített sütőben
megsütjük. Amikor
kihűl, kettévágjuk és
megtöltjük.
Fölszeleteljük és meghintjük
porcukorral.
TÖLTELÉK:
1/4 l tej, 2,1/2 dkg sima liszt, 10 dkg vaj, 10 dkg porcukor
és 7 dkg mandula.
A sima lisztet a tejben
elkeverjük
és állandó keverés
közben sűrű
kását főzünk belőle. A vajat a
porcukorral habosra
kavarjuk, összekeverjük a kihűlt
kásával
és végül beleszórjuk a
hámozott,
megőrölt mandulát.
MÉZES
MOGYORÓS SZELET
19 dkg vaj, 19 dkg
méz, 3
tojás, 19 dkg mogyoró, 19 dkg daraliszt
és 1/2
csomag sütőpor. Gyümölcs
tetszés szerint.
A vajat, a
fölolvasztott, de kihűlt
mézet, 3 tojást és a
megpörkölt,
őrölt mogyorót 20 percig keverjük. A
sütőporral
elegyített lisztet ugyancsak a
tésztába
tesszük. A tepsit kikenjük, meglisztezzük
és a
tészta felét beleöntjük.
Rárakjuk a
megtisztított, tetszés szerinti
gyümölcsöt
és betakarjuk a tészta másik
felével.
A tésztát a tepsiben egyenletesen
széjjelnyomkodjuk és
mérsékelt
tűzön sütjük. Amikor kihűl, citromos
mázzal
bevonjuk.
CITROMOS MÁZ: 1
tojásfehérjét, 10 dkg porcukrot
és 1
evőkanál citromlevet fél óra
hosszat
keverünk.
TÖLTÖTT
KAKAÓS SZELET
5 dkg vaj, 20 dkg porcukor, 2
tojás, 10 dkg dió,
20 dkg
daraliszt, 1/2 csomag sütőpor, 1/4 l tej, 2 dkg
kakaó
és egy csipetnyi só.
A vajat, cukrot és a
két
tojást 20 percig keverjük.
Hozzátesszük az
őrölt diót, a sütőporral kevert lisztet,
tejet,
kakaót, sót és az egészet
jól
összekeverjük. A tésztát
kikent, liszttel
meghintett tepsibe öntjük és
bemelegített
sütőben lassan sütjük. A megsült
és kihűlt
tésztát
kettévágjuk és
megtöltjük. A tetejét citromos
mázzal bevonjuk.
TÖLTELÉK: 15
dkg porcukrot, 15
dkg vajat és 5 dkg őrölt diót
jól
elkeverünk. A töltelékbe
tetszés szerinti
ízesítőt teszünk.
CITROMOS MÁZ: 12 dkg
porcukrot, 1/2
citrom levét és 1 evőkanál langyos
vizet
fél óra hosszat keverünk.
KAKAÓS SZELET
MANDULÁS TÖLTELÉKKEL
6 tojás, 21 dkg
porcukor, 6 dkg dió, 6 dkg
daraliszt, 1 evőkanál rum és 3 dkg
kakaó.
Hat egész
tojást porcukorral
egyenes habverővel kb. 20 percig habosra keverünk.
Beletesszük az őrölt diót, lisztet, rumot,
kakaót és az egészet
összekeverjük. A
tésztát kikent, liszttel meghintett tepsibe
öntjük és
előmelegített sütőben
lassan sütjük. Amikor kihűl,
kettévágjuk
és megtöltjük. A tészta
tetejét is
töltelékkel
díszítjük.
MANDULÁS
TÖLTELÉK: 15 dkg
mandula, 1/2 dl tej, 1 csomag vaníliás cukor, 1
evőkanál rum, 15 dkg vaj és 15 dkg porcukor.
A meghámozott,
őrölt
mandulát vaníliás cukorral
főzött tejjel
leforrázzuk. Rummal
megöntözzük és
megvárjuk, míg kihűl. Közben a vajat a
porcukorral
habosra keverjük és összekeverjük
a kihűlt
mandulával. Az egészet még egyszer
jól
összekeverjük.
PISKÓTASZELET
FEHÉR TÖLTELÉKKEL
6 tojás, 12
evőkanál
kristálycukor, 6 evőkanál
víz, 12
evőkanál daraliszt, 1 csomag vaníliás
cukor
és citromhéj.
A hat
tojássárgáját, cukrot
és a langyos
vizet addig verjük egyenes habverővel, míg sűrű
lesz. A
fehérjét külön
kemény habbá
verjük. A vaníliás cukorral
elegyített
lisztet, a reszelt citromhéjat a tojáshabbal
együtt
apránként hozzákeverjük a
tésztához. Az egészet még
egyszer lassan
összekeverjük és a kikent, lisztezett
tepsibe
öntjük. Mérsékelten meleg
sütőben lassan
sütjük. Amikor kihűl,
kettévágjuk és
megtöltjük.
FEHÉR
TÖLTELÉK: 10 dkg dió, 3/4 dl
tej, 10 dkg porcukor és 10 dkg vaj.
A megőrölt
diót forró
tejjel leforrázzuk. Beletesszük a cukrot, a
vajat
és az egészet jól elkeverjük.
Addig kavarjuk,
amíg a töltelék egészen
fehér nem lesz.
PESTI SZELET
8 tojás, 8 dkg
porcukor, 2 dkg kakaó, 10 dkg
mandula, 6
dkg porcukor a habba, 10 dkg daraliszt, 5 dkg
csokoládé és 4 dkg vaj.
A nyolc
tojássárgáját a porcukorral
mintegy
fél óra hosszat habosra keverjük.
Beletesszük
az átszitált kakaót, a
megpörkölt,
darált mandulát és az
egészet jól
összekeverjük. A nyolc
tojásfehérjéből
és 6 dkg porcukorból nagyon
kemény habot
verünk. A habosra kevert
tojássárgájába
beletesszük a reszelt
csokoládét, az olvasztott, lehűtött
vajat; a lisztet
és a keményre vert habot felváltva
beleadagoljuk.
Az egészet könnyedén
összekeverjük
és kikent, liszttel megszórt tepsibe
öntjük.
Mérsékelten meleg sütőben lassan
sütjük.
Amikor kihűl, hosszában három egyforma
részre
vágjuk, megtöltjük, egymásra
rakjuk és
felszeleteljük. A magas, kétszer
töltött szeletek
tetejét megkenjük töltelékkel
és
puhított csokoládéval
díszítjük.
TÖLTELÉK: 15
dkg vaj, 10 dkg porcukor, 2 dl tej, 10 dkg
csokoládé és 1 evőkanál rum.
A vajat a porcukorral habosra
keverjük.
A darabokra tördelt csokoládét
beleszórjuk a tejbe és
állandó
keverés közben sűrűre főzzük.
Amikor kihűl,
összekeverjük a habosra kevert vajjal. Rummal
ízesítjük és az
egészet még
egyszer jól megkavarjuk.
FEKETE-SÁRGA
KOCKA
18 dkg vaj, 22 dkg porcukor, 8
tojás, 15 dkg
mogyoró, 15
dkg daraliszt, 1 csomag vaníliás cukor
és 8 dkg
csokoládé.
A vajat a cukorral habosra
keverjük,
közben egyenként hozzáadjuk a nyolc
tojássárgáját. Majd
beletesszük a
vaníliás cukrot, a nyolc
tojásfehérjéből
keményre vert habot, a
lisztet és az őrölt mogyorót. Az
egészet
jól összekeverjük és a
tésztát
két részre osztjuk. A fele
tésztát kikent,
lisztezett tepsibe
tesszük és
mérsékelten meleg sütőben
sütjük. Ezalatt
a tészta másik felébe
puhított
csokoládét kavarunk, majd ezt a
tésztát is
megsütjük. Amikor kihűlt, a
csokoládés
tésztát barackízzel
megkenjük, betakarjuk a
fehér tésztával és
kockákra
felszeleteljük. Az egyes kockákat citromos
mázzal bevonjuk,
papírkosárkákba rakjuk
és cukrozott gyümölccsel
díszítjük.
CITROMOS MÁZ: 21 dkg
porcukor, 1/2 citrom leve és 2 evőkanál
forró víz.
A cukrot, a citromlevet
és a forró vizet kb. fél
óra hosszat sima mázzá
keverjük.
BOROS KOCKA
6 tojás, 14
dkg porcukor, 7 dkg
daraliszt,
kevés citromhéj, 2 dl bor és 2
tojássárgája.
A hat
tojássárgáját a cukorral
habosra
keverjük. A hat tojásfehérjét
kemény
habbá verjük, egy kis citromhéjat
reszelünk
bele és az egészet a habosra kevert
tojássárgájához
tesszük.
Végül hozzáadjuk a lisztet és
jól
összekeverjük. A tepsit vajjal kikenjük,
meghintjük
liszttel, beleöntjük a tésztát
és
mérsékelten meleg sütőben
megsütjük.
Amikor a tészta kihűl, kivesszük a tepsiből,
kettévágjuk és barackízzel
megkenjük.
Kockákra szeleteljük és
tűzálló
tálra rakjuk. A bort és a két
tojássárgáját
jól
összekeverjük és a kockákra
öntjük. A
kockák tetejét finom
gyümölcsízzel
kenjük meg. A kockákat aztán
visszatesszük a
sütőbe száradni.
DIÓS KOCKA
4 tojás, 12 dkg
porcukor, 1 csomag
vaníliás cukor, 10 dkg darált
dió és
3 dkg daraliszt. Gyümölcsíz.
A négy
tojásfehérjéből kemény
habot verünk,
hozzáadjuk a porcukrot, a négy
tojássárgáját, a
vaníliás
cukrot, a darált diót és a daralisztet
Amikor
jól összekevertük, kikent és
liszttel
meghintett tepsibe öntjük és
bemelegített
sütőben megsütjük. A kihűlt
tésztát
kockákra szeleteljük és kettőt-kettőt
tetszés
szerinti gyümölcsízzel megkenve
összeragasztunk.
Az összeragasztott kockákat citromos
mázzal bevonjuk
és dióbéllel
díszítjük.
CITROMOS MÁZ: 26 dkg
porcukrot,
2 evőkanál forró vizet és 2
evőkanál
citromlevet fél óra hosszat keverünk.
HAMIS PISKÓTA
14 dkg porcukor, 1
tojás, 2 dkg vaj, 6
evőkanál tej, 1 csomag sütőpor
és 30 dkg daraliszt.
Az
átszitált cukrot, az
egész tojást és a vajat Vi
óra hosszat
keverjük. Hozzáöntjük a tejet, a
sütőporral
kevert lisztet és jól
összekeverjük. A
tésztát kikent, lisztezett tepsibe
tesszük és
mérsékelten előremelegített
sütőben
megsütjük. Amikor kihűl,
kettévágjuk és
megtöltjük.
TÖLTELÉK: 15
dkg vaj, 15 dkg porcukor, 8 dkg dió és 1
kávéskanál rum.
A vajat a cukorral kb. 1/4
óra hosszat
habosra keverjük. Állandó
keverés közben
belecsöpögtetjük a rumot és
beleszórjuk a
darált diót.
JÓ
PISKÓTATÉSZTA
8 tojás, 8 dkg
porcukor, 9 dkg daraliszt és egy
fél citrom leve és héja.
A nyolc
tojássárgáját és
a porcukrot kb.
fél óra hosszat habosra keverjük.
Hozzátesszük a daralisztet, a megreszelt
citromhéjat
és a fél citrom levét. A
tojásfehérjéből kemény
habot verünk
és óvatosan
hozzákeverjük a
tojássárgájához. A tepsit
vajjal
kikenjük, meglisztezzük és a
tésztát
mérsékelten előre bemelegített
sütőben lassan
megsütjük. Amikor kihűl, kockákra
vágjuk,
tálra rakjuk és porcukorral megszórjuk.
PISKÓTA
FÉLHOLD
3 tojás, 25 dkg
daraliszt, 25 dkg porcukor, 10 dkg vaj, 1 dl
tej és 1 csomag sütőpor.
A három
tojássárgáját, a cukrot
és a vajat
kb. 20 percig habosra keverjük.
Hozzátesszük a
sütőporral elkevert lisztet, a tejet és a
tojásfehérjéből
keményre vert habot. A
tésztát még egyszer alaposan
összekeverjük és vajjal kikent,
lisztezett
tepsibe tesszük. Előre bemelegített
sütőben lassan
sütjük. Amikor a tészta megsült,
pogácsaszaggatóval
félholdakat szaggatunk
belőle. Tálra rakjuk és porcukorral
meghintjük.
RUMOS
FÉLHOLD
18 dkg porcukor, 18 dkg vaj, 5
tojás, 5 dkg
csokoládé, 8 dkg őrölt dió
és 18 dkg
daraliszt.
A porcukrot a vajjal habosra
keverjük.
Állandó: keverés közben
egyenként
beleverjük a tojásokat, majd belekavarjuk a reszelt
csokoládét, az Őrölt diót
és a
lisztet. Kikent és lisztezett tepsibe
öntjük a
tésztát és bemelegített
sütőben gyenge
tűzön sütjük. A kihűlt
tésztát bevonjuk
rumos mázzal és amikor megszáradt,
pogácsaszaggatóval félholdakat
vágunk
ki.
RUMOS MÁZ: 20 dkg
porcukrot, 1
evőkanál forró vizet és két
evőkanál
rumot fél óra hosszat keverünk.
|