FŐOLDAL

PISKÓTATÉSZTÁK


A finom sütemények közé a piskótatésztából készült tésztákat soroljuk.

A piskótatésztákat csak friss vagy jól tárolt tojásból, porcukorból és daralisztből készítjük. A tojásokat óvatosan feltörjük, a fehérjét a sárgájától vigyázva választjuk el, hogy a fehérjéhez ne kerüljön a sárgá­jából egy csepp sem, mert csak így lehet a habot keményre felverni.

Porcukrot használjunk, de ha a sárgájához vizet teszünk, akkor kristálycukrot, csakhogy ilyenkor a tésztát nem keverjük, hanem egye­nes habverővel felverjük, míg teljesen meg nem sűrűsödik. Dara- vagy féldaralisztet vegyünk. Liszt helyett használhatunk finom zsemlemor­zsát, piskótamorzsát, őrölt diót vagy mogyorót, őrölt mandulát vagy darált mákot is. Sőt darálatlan mákkal is helyettesíthetjük, ez különösen jó ízt kölcsönöz a tésztának.

A piskótatésztába vajat teszünk, de tehetünk bele margarint vagy más műzsírt is. A vajat és a margarint használat előtt mindig megpuhítjuk (de nem olvasztjuk meg), hogy a tészta könnyebben legyen keverhető.

A tésztába tejet vagy feketekávét is öntünk, ha ezt az előírás meg­kívánja. Sütőport, szódabikarbónát vagy élesztőt mindig használjunk, hogy a tészta könnyebbé váljék.

A piskótatésztát legalább fél óráig keverjük és kikent, daraliszttel vagy zsemlemorzsával meghintett tepsiben sütjük. A finom süteményeket lassan, mérsékelt tűzön sütjük. Tű vagy fogpiszkáló beleszúrásával győ­ződünk meg arról, hogy a tészta át sült-e már.

CSERESZNYÉS   LEPÉNY

14 dkg vaj, 14 dkg porcukor, 7 dkg man­dula, 6 dkg zsemlemorzsa, 4 tojás és megfelelő mennyi­ségű cseresznye.

A vajat előbb a porcukorral, majd a négy tojássárgájával mintegy 20 percig habosra keverjük. Hozzáadjuk a meghámozott, őrölt vagy vagdalt mandulát, a finom zsemlemorzsát és végül a kemény habbá vert tojásfehérjét. Mindezt könnyedén összekeverjük. A tepsit vajjal kikenjük és liszttel meghintjük. A tepsire friss vagy befőtt cseresznyét rakunk és a kikevert tésztát ráöntjük. Gyenge tűzön sütjük.

BARACKOS  LEPÉNY

12 dkg vaj, 14 dkg porcukor, 3 egész tojás, citromhéj, 14 dkg daraliszt és megjelelő mennyiségű barack.

A vajat a porcukorral habosra keverjük. Állandó keverés közben beleverjük a tojásokat és belevegyítjük a reszelt citromhéjat meg a lisztet. A tésztát vajjal kikent és liszttel meghintett tepsibe kb. 2 cm vastagságúra kiöntjük. Tetejére hámozott, félbevágott barackot rakunk és forró: sütőben sütjük. A megsült lepényt meghintjük porcukorral és csak kihűlés után szeleteljük fel.

MAZSOLÁS   LEPÉNY

5 tojás, 12 dkg porcukor, 12 dkg hámozott, vagdalt mandula, 4 dkg mazsola, 3 dkg csokoládé, 3 dkg zsemlemorzsa és 2 dkg porcukor a habba.

Az öt tojássárgáját a porcukorral fél óra hosszat keverjük. Aztán beleszórjuk a hámozott, apróra vagdalt mandulát, a mazsolát és a re­szelt csokoládét. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd beleszó­runk 2 dkg porcukrot és még egy ideig tovább verjük. A felvert habot a zsemlemorzsával együtt könnyedén a tésztába keverjük. Kikent és zsemlemorzsával meghintett tepsibe öntjük a tésztát. Gyenge tűzön sütjük. A megsült tésztát a tepsiből kiborítjuk, kihűlés után kockákra szeleteljük és vaníliás cukorral meghintjük.

MEGGYES   LEPÉNY

4 tojás, 7 dkg porcukor, 10 dkg mandula, 2 dkg porcukor a habba, 3 dkg zsemlemorzsa és meg­felelő mennyiségű meggy.

A négy tojássárgáját a porcukorral habosra keverjük és belevegyít­jük az őrölt mandulát. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd beleszórunk 2 dkg porcukrot és még egy ideig tovább verjük. A habosra kevert tojássárgájába beleszórjuk a zsemlemorzsát és beletesszük a fel­vert habot. A tepsit vajjal kikenjük, zsemlemorzsával meghintjük és beleöntjük a tésztát. A tetejét megrakjuk megmosott, kimagozott meggyel. Előremelegített sütőben lassú tűzön sütjük. A kihűlt lepényt koc­kákra szeleteljük és porcukorral meghintjük.

PISKÓTALEPÉNY

3 tojás, 15 dkg porcukor, 6 evőkanál forró viz, 15 dkg daraliszt és 3 kávéskanál sütőpor.

A porcukorral habosra kevert tojássárgájához folytonos keverés közben lassanként öntögetjük a forró vizet. Körülbelül 20 percig verjük még, amíg megsűrűsödik! Hozzáadjuk a sütőporral vegyített lisztet és végül a keményre vert habot. A tésztát kisebb, kikent és lisztezett tep­sibe öntjük. Gyenge tűzön sütjük és a lepényt lekvárral megkenjük.

ÁFONYÁS   LEPÉNY

9 dkg vaj, 9 dkg porcukor, 3 tojás, 40 dkg féldaraliszt, 1 csomag sütőpor, egy csipetnyi só, ¼ l tej és megfelelő mennyiségű fekete áfonya.

A három tojássárgáját a porcukorral és a vajjal habosra keverjük. Hozzáadjuk a sütőporral és a csipetnyi sóval elkevert lisztet, majd hoz­záöntjük a tejet és főzőkanállal az egészet jól megkavarjuk. A tojás­fehérjéből kemény habot verünk és könnyedén a tésztába keverjük. A tésztát kikent és liszttel meghintett tepsiben szétkenjük. Megszórjuk megtisztított fekete áfonyával, porcukorral és esetleg reszelt mézes­kaláccsal is. Gyenge tűzön sütjük.

FINOM   EPRES  LEPÉNY

3 nagy tojás, 3 tojás súlynyi porcukor, 2 tojás súlynyi daraliszt és 1 tojás súlynyi vaj. Meg­felelő mennyiségű eper.

A három tojássárgáját a porcukorral kb. 15 percig habosra keverjük. Hozzáadjuk a lisztet és a felolvasztott, kihűlt vajat. Kissé még keverjük és belekavarjuk a kemény habbá vert fehérjét. Egy kisebb tepsit ki­kenünk, meghintjük liszttel és a tésztát beleöntjük. Tetejére megmosott és megtisztított epret rakunk és gyenge tűzön aranysárgára sütjük.

SÖTÉT  SZELETEK

30 dkg dió, 20 dkg daraliszt, 30 dkg vaj, 40 dkg porcukor, 1 dl tej, 8 dkg csokoládé és 4 tojás.

A négy tojássárgáját a vajjal és cukorral fél óra hosszat keverjük. Belekeverjük az őrölt diót és a puhított, kihűlt csokoládét is. Aztán hozzáadjuk a tejet, lisztet és a keményre vert habot. A kikevert tésztát kikent és meglisztezett tepsiben megsütjük. A kész tésztát csokoládé­mázzal bevonjuk.

CSOKOLÁDÉMÁZ: 16 dkg porcukor, 1/4 l víz, 10 dkg csokoládé és 1 kávéskanál vaj.

A cukrot a vízzel felforraljuk és állandó kavargatás közben a meg­puhított csokoládéhoz öntjük. Hozzáadjuk a vajat és a mázt fényesre kikeverjük.

SÖTÉT  SZELETEK II

5 dkg vaj, 8 dkg porcukor, 3 tojás, 5 dkg csokoládé, 12 dkg daraliszt és 5 dkg dió.

A vajat, a cukorral és a tojássárgájával kb. 20 percig habosra kever­jük. Hozzávegyítjük a megpuhított csokoládét és még vagy 10 percig keverjük. Végül belekavarjuk a lisztet, a felvert habot és az apróra vag­dalt diót. Egy kisebb tepsit kikenünk vajjal, meghintünk liszttel és a tésztát beleöntjük. Gyenge tűzön sütjük. A kihűlt tésztát meghintjük porcukorral és fölszeleteljük.

PISKÓTASZELET   ÉLESZTŐVEL

20 dkg vaj, 10 dkg porcukor, 4 tojássárgája, 2 dkg élesztő,1/2 dl tej és 35 dkg daraliszt.

A négy tojássárgáját, a vajat és a cukrot habosra keverjük. A tejben megkelesztett élesztőt a kikevert tésztába öntjük. Hozzátesszük a lisztet és az egészet könnyedén összekeverjük. A tésztát vajjal kikent, liszte­zett tepsibe tesszük és forró sütőben sütjük. A félig sült tésztát kivesszük, megkenjük lekvárral és kemény habbal, amelyet cukorral vertünk fel és tovább sütjük. A megsült és kihűlt tésztát fölszeleteljük.

TÖLTELÉK: lekvár, 7 tojásfehérje, 10 dkg porcukor.

A tojásfehérjét kemény habbá verjük, hozzátesszük a cukrot és újból felverjük.

MÁKOS   SZELET

24 dkg porcukor, 8 tojás, 12 dkg egész mák, 6 dkg dió, 6 dkg zsemlemorzsa, rum, 6 dkg dara­liszt, 1/2 csomag sütőpor, egy kávéskanál őrölt fahéj, citromhéj és négy szem törött szegfűszeg.

A cukrot és a tojássárgáját habosra keverjük. Hozzávegyítjük az őrölt fahéjat, a törött szegfűszeget és reszelt citromhéjat. Mindezt még egyszer kikeverjük. A keményre felvert habot vigyázva hozzákeverjük a tojássárgájához. Hozzátesszük az őrölt diót meg a mákot, a rummal ízesített zsemlemorzsát és végül a sütőporral elkevert lisztet. Az egészet könnyedén összekeverjük és a tésztát vajazott, lisztezett tepsibe önt­jük. Mérsékelt tűzön lassan sütjük. A kihűlt tésztát kettévágjuk és lek­várral megtöltjük.  Bevonjuk citromos mázzal és kockákra szeleteljük.

CITROMOS MÁZ: 1 tojásfehérjét, 8 dkg porcukrot és egy evőkanál cit­romlevet fél óra hosszat keverünk.

KAKAÓS  SZELET

 15 dkg porcukor, 20 dkg daraliszt, 2 dkg kakaó, 3 dkg vaj, 1 tojás, egy csomag sütőpor ér. 1/4 l tej.

A cukrot, kakaót, vajat és az egész tojást kb. 15 percig erősen ke­verjük. Hozzátesszük a tejet meg a sütőporral kevert lisztet és még 15 percig keverjük. A kikevert tésztát vajazott és lisztezett tepsibe tesszük. Mérsékelt tűzön megsütjük. A kihűlt tésztát kettévágjuk és megtöltjük.

TÖLTELÉK: 10 dkg  vaj,  10 dkg  porcukor,  1/2 dl  rum és 10 dkg mogyoró.

A vajat és a cukrot habosra keverjük. Hozzátesszük a rumot meg az őrölt mogyorót és az egészet összekeverjük.

DIÓS SZELET

22 dkg porcukor, 6 tojás, 20 dkg dió, 8 dkg zsemlemorzsa, törött fahéj, törött szegfűszeg és cit­romhéj.

A tojássárgáját a cukorral habosra keverjük, beletesszük a törött fahéjat, törött szegfűszeget és a megreszelt citromhéjat. A tojásfehér­jéből kemény habot verünk, összevegyítjük a darált dióval és a meg­szitált zsemlemorzsával. Az egészet vigyázva összekeverjük. A tepsit vajjal kikenjük és meglisztezzük, a tésztát szétkenjük és gyenge tűzön sütjük. A kihűlt tésztát kettévágjuk, megtöltjük, a tetejét is megkenjük krémmel és szeletekre vágjuk.

TÖLTELÉK: 20 dkg vaj, 15 dkg porcukor, 1 tojássárgája, 1 csomag vaníliás cukor.

A vajat a cukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük. Hozzá­tesszük a tojássárgáját és összekeverjük.

FINOM   MOGYORÓS   SZELET

25 dkg vaj, 3 tojás, 10 dkg porcukor, 5 dkg csokoládé, 25 dkg mogyoró és 10 dkg daraliszt.

A vajat, a tojássárgáját és a cukrot habosra keverjük. Hozzávegyít­jük a megreszelt csokoládét és újból jól megkeverjük. A mogyorót megdaráljuk, 10 dkg-ot megpörkölünk belőle s a liszttel együtt a tésztá­hoz keverjük. Végül hozzákeverjük a keményre vert habot és könnyedén megkavarjuk. A kész tésztát kikent és lisztezett tepsibe öntjük és meleg sütőben sütjük. A kihűlt tésztát felszeleteljük és meghintjük porcukor­ral.

CSOKOLÁDÉS MOGYORÓS   SZELET

10 dkg vaj, 4 tojás, 10 dkg porcukor, 8 dkg  mogyoró,  5 dkg  csokoládé  és  6 dkg  daraliszt.

A vajat, a tojássárgáját és a cukrot kb. 20 percig keverjük. Össze­vegyítjük az őrölt mogyoróval, reszelt csokoládéval és elkeverjük. A to­jásfehérjéből kemény habot verünk és a liszttel együtt a tésztába ke­verjük. Vajjal kikent, liszttel meghintett tepsibe öntjük. Közepes tűzön sütjük. Mikor kihűl, felszeleteljük és megszórjuk porcukorral.

OROSZ SZELET

5 dkg vaj, 1 tojás, 25 dkg porcukor, 1 csomag sütőpor, 1 csomag vaníliás cukor, 3 dkg kakaó, 1/4 l tej, 1/4  kg daraliszt és 5 evőkanál dió.

A vajat, az egész tojást, a cukrot, a sütőport és a vaníliás cukrot kb. 1/4 óráig keverjük. Belevegyítjük a kakaót, a tejet, a lisztet és az őrölt diót. Az egészet összekeverjük és vajjal kikent, lisztezett tepsibe öntjük. Mérsékelt tűzön, lassan sütjük. Amikor kihűl, vigyázva kivesszük a tepsiből. Kettévágjuk, meglocsoljuk gyümölcslével és megkenjük lek­várral. Egymásra rakjuk és fölszeleteljük. Meghintjük porcukorral és tálra rakjuk.

DIÓS   KÁVÉS   SZELET

18 dkg porcukor, 5 tojás, 9 dkg dió, 9 dkg .'daraliszt, egy késhegynyi szódabikarbóna, egy csipetnyi só és 21 szem kávé.

A cukrot és a tojássárgáját habosra keverjük. Beletesszük a vágott vagy tördelt dióbelet, a szódabikarbónával kevert lisztet és egy csipetnyi sót. A kávészemeket durvára őröljük, a tojásfehérjéből kemény habot verünk és könnyedén a tésztához keverjük. Vajazott, lisztezett tepsibe öntjük és bemelegített sütőben sütjük. A kihűlt tésztát felszeleteljük és megszórjuk porcukorral.

ALMÁVAL   TÖLTÖTT   PISKÓTASZELET

4 tojás, 15 dkg porcukor, 11 dkg dara-liszt, 3 dkg vaj, egy kevés citromhéj és1/2 csomag vaníliás cukor.

A tojásokat és a porcukrot vagy finom kristálycukrot gőz fölött addig verjük, míg fehér és sűrű lesz. Kihűlésig továbbkeverjük. A kihűlt tésztához hozzákeverjük a lisztet, az olvasztott, nem forró vajat, a meg­reszelt citromhéjat és a vaníliás cukrot. A tésztát jól elkeverjük és ki­kent, lisztezett tepsibe öntjük. Mérsékelten meleg sütőben világosra sütjük. A kihűlt tésztát felébe vágjuk, az egyik félre rákenjük a párolt almát, a másikat ráborítjuk és citrommázzal bevonjuk.

ALMÁS TÖLTELÉK: 3/4 kg alma és 15 dkg cukor.

A meghámozott és szeletekre vágott almát meghintjük a cukorral és puhára pároljuk. Amikor kihűl, megtöltjük vele a tésztát.

CITROMOS MÁZ: 20 dkg porcukrot, 1 tojásfehérjét, 1/2 citrom levét fél óra hosszat keverünk, míg teljesen fehér lesz.

BÉKESZELET

6 tojás, 15 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 15 dkg dió és 2 dkg daraliszt,

A hat tojássárgáját, cukrot és vaníliás cukrot fél óráig keverjük. A tojásfehérjéből kemény habot verünk, hozzákeverjük a tojássárgájá­hoz, valamint az őrölt diót és a lisztet is. A tésztát kikent, lisztezett tepsibe öntjük és megsütjük. Mikor kihűl, felébe vágjuk, megtöltjük diós töltelékkel, a tetejét rumos mázzal borítjuk. Tetszés szerint szeleteljük.

DIÓS TÖLTELÉK: 15 dkg porcukrot, 15 dkg teavajat, 10 dkg őrölt diót és 2 evőkanál rumot habosra keverünk.

RUMOS MÁZ: 20 dkg porcukrot, 2 evőkanál forró vizet és 2 evőkanál rumot fél óra hosszat keverünk.

RUMOS SZELET

8 tojás, 8 tojás súlynyi porcukor, 6  tojás súlynyi daraliszt, 4 tojás súlynyi vaj és 1 dl rum.

A nyolc tojássárgáját, a cukrot és vajat habosra keverjük. Hozzá­vegyítjük a lisztet és a fehérjéből keményre vert habot. A tepsit vajjal kikenjük, meglisztezzük és a tésztát beleöntjük. Megsütjük és a széleit levágjuk. Ezeket elmorzsoljuk és meglocsoljuk rummal. A tésztát ketté­vágjuk, megkenjük lekvárral és rákenjük az elmorzsolt, rummal ízesített széleket. A tészta másik felét ugyancsak lekvárral kenjük meg és ráhe­lyezzük a töltelékre. A tetejét rumos mázzal bevonjuk.

RUMOS MÁZ: 15 dkg porcukrot, 1 evőkanál forró vizet és 2 evőkanál rumot fél óra hosszat keverünk.

KÁVÉS  SZELET

6 tojás, 15 dkg porcukor, 14 dkg dió, 1 evő­kanál őrölt kávé és 3 evőkanál zsemlemorzsa.

5 tojássárgáját, 1 egész tojást és a cukrot fél óra hosszat keverjük. Mikor már habosra van keverve, hozzátesszük a darált diót, az őrölt kávét, az átszitált zsemlemorzsát és az 5 tojásfehérjéből keményre vert habot. Az egészet könnyedén összekeverjük. A tepsit vajjal kikenjük, meglisz­tezzük és a tésztát beleuntjuk. Mérsékelt tűzön sütjük és megtöltjük az alábbi töltelékkel.

TÖLTELÉK: 3   tojás,   19  dkg porcukor,   2   kávéskanál kakaó, 18 dkg vaj és 2 dkg porcukor.

A három egész tojást és a cukrot gőzön állandóan keverjük, amíg megsűrűsödik. Hozzávegyítjük a kakaót. A vajat a 2 dkg porcukorral külön habosra keverjük és mikor ez megvan, az egészet összekeverjük.

CITROMOS  SZELET

4 tojás, 20 dkg porcukor, 1/2 csomag sütőpor, 1 dl tej és 20 dkg daraliszt.

A négy tojássárgáját a cukorral fél óra hosszat keverjük, hozzáve­gyítjük a sütőport, a tejet, a lisztet, a keményre vert habot és az egészet jól összekeverjük. A tésztát kikent, lisztezett tepsiben szétkenjük és gyenge tűzön sütjük. Mikor kihűl, felébe vágjuk, megkenjük citromos töltelékkel, egymásra rakjuk és hosszúkás szeletekre vágjuk.

CITROMOS TÖLTELÉK: 15 dkg vaj, 15 dkg porcukor és 1 citrom leve meg héja.

A vajat a porcukorral habosra keverjük, a citrom levét és megreszelt héját lassanként hozzávegyítjük.

PÁRIZSI SZELET

12 dkg porcukor, 8 dkg daraliszt, 5 dkg vaj, 3 egész tojás, 2 tojássárgája, 2 dkg kakaó, 2 tojásfehérje és 1 csomag vaníliás cukor

A három egész tojást, a két tojássárgáját, a cukrot és a vaníliás cukrot egy edényben forró vízfürdőn addig verjük, míg kissé sűrűsödni kezd. Mikor kihűl, hozzákeverjük a lisztet, a kakaót, az olvasztott, nem forró vajat és a 2 tojásfehérjéből keményre vert habot. A tepsit vajjal kikenjük, meglisztezzük, a tésztát beleuntjuk és mérsékelt tűzön meg­sütjük. Mikor kihűl, kiszedjük a tepsiből, kettévágjuk és megtöltjük krémmel, amellyel megkenjük a tetejét is. Legjobb csak másnap tölteni.

TÖLTELÉK: 1/2 l sűrű édes  tejszín, 2 tojássárgája és 15 dkg csokoládé.

A tejszínt a tojássárgájával és a megreszelt csokoládéval összeve­gyítjük, mérsékelt tűzön és állandó keverés közben sűrű krémmé főzzük és kihűtjük.

PUNCSOS  SZELET

2 egész tojás, 4 tojássárgája, 15 dkg por­cukor, citromhéj, 4 tojásfehérje és 15 dkg daraliszt. Barackíz.

A két egész tojást meg a négy tojássárgáját, a cukrot és a reszelt citromhéjat fél óra hosszat keverjük. A fehérjéből keményre vert habot a liszttel együtt könnyedén hozzákeverjük a kikevert tésztához, A tésztát a kikent, meglisztezett tepsibe öntjük és lassan megsütjük. Mikor a tészta megsül, kivesszük a tepsiből és megnedvesített késsel hosszában három egyforma részre szeljük. Az alsó részt baracklekvárral megkenjük és a töltelék felét is rákenjük. Ráborítjuk a második részt, meglocsoljuk rummal, megkenjük baracklekvárral és a töltelék maradékával. Betakar­juk a harmadik lappal, 1 óra hosszat nehezékkel terheljük meg, majd be­vonjuk rumos mázzal. Csak másnap szeleteljük fel.

TÖLTELÉK: 15 dkg porcukor,  15 db piskóta,   1 citrom leve, 15 dkg őrölt dió, 5 dkg csokoládé és 1 dl rum,

A cukrot egy kevés vízzel sűrű sziruppá főzzük. A kihűlt sziruppal meglocsoljuk a piskótát, hozzákeverjük a citromlevet, az őrölt diót és a rumot. A tölteléket jól kikeverjük és összevegyítjük a reszelt csokolá­déval. Az egészet még egyszer jól átkeverjük.

RUMOS MÁZ: 26 dkg porcukrot 2 evőkanál forrásban  levő vízzel és 2 evőkanál rummal fél óra hosszat keverünk.

OLCSÓ  DIÓS  SZELET

5 dkg vaj, 9 dkg porcukor, 1 csomag vaní­liás cukor, 2 tojás, 8 dkg dió, 1/8 l tej, 2 dkg csokoládé, 2 evőkanál zsemlemorzsa, 2dkg liszt és egy kevés sütőpor.

A tojássárgáját a cukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük. Hozzákavarjuk a tejet, őrölt diót, reszelt csokoládét, zsemlemorzsát és a sütőporral kevert lisztet. A kikevert tésztába beleöntjük a tojásfehér­jéből keményre vert habot és az egészet könnyedén összekeverjük. Ki­sebb, kikent és lisztezett tepsiben mérsékelt tűzön sütjük. Amikor kihűl, a tetejét megkenjük krémmel és felszeleteljük.

CSOKOLÁDÉKRÉM: 8 dkg csokoládé, 1 dl tej, 6 dkg porcukor, 2 tojássárgája és 8 dkg vaj.

A tejben elkeverjük a cukrot, tojássárgáját, belereszeljük a csoko­ládét és folytonos keverés közben sűrűre főzzük. A vajat külön habosra keverjük. A kihűlt krémet hozzávegyítjük és jól összekeverjük.

TÖLTETLEN   DIÓS   SZELET

 15 dkg porcukor, 6 dkg vaj, 3 tojás. 7 evő­kanál tej, 1/2 citrom leve és héja, 15 dkg daraliszt, 1/2 csomag sütőpor és 6 dkg dió.

A vajat és a cukrot habosra keverjük. A három tojássárgáját egyen­ként hozzákeverjük. Azután hozzátesszük a tejet, a citrom levét és reszelt héját. Állandó keverés közben kanalanként hozzávegyítjük a sü­tőporral kevert lisztet. A tojásfehérjéből kemény habot verünk, beleke­verjük a darált diót és az egészet hozzákeverjük a tésztához. Kikent, lisztezett tepsibe öntjük és mérsékelt tűzön sütjük. Amikor kihűl, tetejét megkenjük ízzel és bevonjuk kávés mázzal.

KÁVÉS MÁZ: 25 dkg  porcukor,  1  evőkanál forró víz és 2 evőkanál erős feketekávé.

Az átszűrt feketekávét, az átszitált cukrot és a forró vizet fél óra hosszat keverjük.

PISKÓTASZELET   I

25 dkg porcukor, 4 tojás, 4 evőkanál víz, 1 evőkanál ecet, késhegynyi szódabikarbóna és 20 dkg daraliszt.

A cukrot a négy tojássárgájával habosra keverjük. Hozzátesszük a vizet, az ecetet és jól felverjük. A tésztába belekeverjük a szódabikar­bónát, a lisztet és a keményre vert habot. Kikent, lisztezett tepsibe önt­jük. Lassan sütjük. A megsült és kihűlt tésztát kettévágjuk, megkenjük lekvárral, egymásra rakjuk és fölszeleteljük.

CSERESZNYÉS  SZELET

15 dkg vaj, 3 tojás, 20 dkg porcukor, citrom­héj, 28 dkg daraliszt és 1/2 csomag sütőpor,

A vajat, a cukrot, a három tojássárgáját és a megreszelt citromhéjat kb. fél óra hosszat keverjük, A tojásfehérjéből kemény habot verünk. A lisztbe bekeverjük a sütőport és a felvert habbal együtt hozzátesszük a kikevert tésztához. A tepsit vajjal kikenjük, meglisztezzük és a tésztát beleöntjük. Megszórjuk mosott, konyharuhában szikkasztott cseresznyé­vel. Sütőbe tesszük és mérsékelt tűzön világosra sütjük. Hűlni hagyjuk és fölszeleteljük.

CSOKOLÁDÉS   KOCKA   I

6 tojás, 16 dkg porcukor, 16 dkg vaj, 16 dkg csokoládé, 10 dkg dió és 16 dkg daraliszt.


A vajat, a cukrot, a tojássárgáját és a megpuhított csokoládét fél óra hosszat keverjük. Aztán apránként hozzávegyítjük a daralisztet, a vag­dalt diót és a keményre vert habot. Az egészet könnyedén összekeverjük. A tepsit vajjal kikenjük, meg lisztezzük és a tésztát mérsékelt tűzön sütjük. Mikor kész, hűlni hagyjuk, kockákra szeleteljük, bevonjuk cso­koládémázzal és diógerezdekkel díszítjük.

CSOKOLÁDÉMÁZ: 20 dkg porcukrot, 4 evőkanál vizet és 15 dkg csokoládét sűrűre főzünk.

SZŐLŐS   SZELET

3 tojás, 5 dkg porcukor, 9 dkg mandula, 2 dkg porcukor a habba, 2 dkg piskóta- vagy zsemle­morzsa.

A három tojássárgáját és a cukrot fél óra hosszat keverjük. Hozzá­vegyítjük a meghámozott, őrölt mandulát és tovább keverjük. A tojás­fehérjéből kemény habot verünk, hozzátesszük a 2 dkg porcukrot és még egyszer jól felverjük. A habot összekeverjük a morzsával és könnyedén hozzákeverjük a tojássárgájához. Egy kisebb tepsit kikenünk vajjal, meg­lisztezzük, beleöntjük a tésztát és szétteregetjük. Tetejére mosott szőlő­szemeket rakunk. A tésztát lassú tűzön sütjük. Amikor kihűl, kockákra szeleteljük és meghintjük vaníliás cukorral.

MAZSOLÁS  SZELET

17 dkg vaj, 17 dkg porcukor, 5 tojás, 18 dkg daraliszt és 15 dkg mazsola.

Az öt tojássárgáját, cukrot és a vajat fél óra hosszat habosra kever­jük. Hozzátesszük a lisztet és a keményre vert habot. Az egészet óvato­san összekeverjük és beöntjük a kikent és zsemlemorzsával meghintett tepsibe. A tetejére mazsolát szórunk és meleg sütőben lassan sütjük.

FEKETE-SÁRGA  SZELETEK

5 tojás, 25 dkg porcukor, 2 csomag vaníliás cukor, 25 dkg vaj, 30 dkg daraliszt, 1 csomag sütőpor, 1 dl tej és 2 dkg kakaó.

A tojássárgáját, a vajat, a cukrot és a vaníliás cukrot kb. fél óra hosszat habosra keverjük. Hozzátesszük a hideg tejet és a sütőporral kevert lisztet. A tojásfehérjéből kemény habot verünk és vigyázva a tész­tába keverjük. A tésztát két részre osztjuk. Az egyik részhez hozzáadjuk a kakaót és azt jól elkeverjük. A tepsit vajjal kikenjük és meg lisztezzük. A fehér tésztát szétteregetjük a tepsin, utána rákenjük a kakaós tésztát. Mérsékelten meleg sütőben sütjük. Amikor kihűl, kettévágjuk, megken­jük lekvárral, egymásra rakjuk és porcukorral megszórjuk.

FINOM CITROMOS SZELET

5 tojás, 15 dkg porcukor, fél citrom leve meg a héja és 12 dkg daraliszt.

A tojásfehérjéből kemény habot verünk és belekeverjük a porcukrot, tojássárgáját, reszelt citromhéjat, citromlevet meg a lisztet. Az egészet jól összekeverjük. A tésztát kikent, liszttel meghintett tepsibe öntjük és meleg sütőben megsütjük. Amikor kihűl, kettévágjuk, megtöltjük és cit­romos mázzal bevonjuk.

TÖLTELÉK: 6 evőkanál tej,  3 tojássárgája,  4 dkg por­cukor, 6 dkg vaj és 5 dkg dió.

Három tojássárgáját a porcukorral gőz fölött addig keverünk, amíg megsűrűsödik. A vajat habosra keverjük, belevegyítjük a vagdalt diót, majd összekeverjük a kihűlt, sűrű masszával.

CITROMOS MÁZ: 18 dkg porcukrot, 1 evőkanál forró vizet és 2 evőkanál citromlevet fél óra hosszat keverünk.

DIÓS   CSERESZNYÉS   SZELET

15 dkg vaj, 2 tojássárgája, 2 tojás, 15 dkg porcukor, 15 dkg dió, 4 dkg zsemlemorzsa, egy kevés citromlé, 2 tojásfehérje, megfelelő mennyiségű cseresz­nye és ostya.

A vajat és a két tojássárgáját habosra keverjük és állandó keverés közben beleverjük a két egész tojást és hozzákeverjük a cukrot. Az egé­szet még egyszer jól összekavarjuk, majd beletesszük az őrölt diót, szitált zsemlemorzsát, citromlevet és a fehérjéből keményre vert habot. A tepsit kikenjük, meghintjük finom zsemlemorzsával és a tészta felét beleuntjuk. Négyszögletes ostyalapokkal borítjuk, ezekre kimagozott cseresznyét ra­kunk és újból ostyalapokkal födjük. Erre ráöntjük a tészta másik felét és bemelegített sütőben lassan sütjük. Amikor kihűl, fölszeleteljük.

TÖLTÖTT MANDULÁS  SZELET

25 dkg kristálycukor, kevés víz, 5 tojás, 10 dkg daraliszt, 8 dkg mandula és 1 kávéskanál sütőpor.

A kristálycukorra vizet öntünk és sűrű szirupot főzünk. A tojás­fehérjéből kemény habot verünk és állandó keverés közben beleöntjük a forró szirupot. A tojássárgáját fölhabarjuk, belevegyítjük a habot és még egy ideig keverjük. A mandulát leforrázzuk és meghámozzuk, majd megőröljük és megpörköljük. Amikor kihűl, a sütőporral kevert liszttel együtt hozzákeverjük a habhoz. A tésztát kikent, lisztezett tepsibe öntjük és bemelegített sütőben megsütjük. Amikor kihűl, kettévágjuk és meg­töltjük. Fölszeleteljük és meghintjük porcukorral.

TÖLTELÉK: 1/4 l tej, 2,1/2 dkg sima liszt, 10 dkg vaj, 10 dkg porcukor és 7 dkg mandula.

A sima lisztet a tejben elkeverjük és állandó keverés közben sűrű kását főzünk belőle. A vajat a porcukorral habosra kavarjuk, összekever­jük a kihűlt kásával és végül beleszórjuk a hámozott, megőrölt mandulát.

MÉZES  MOGYORÓS   SZELET

19 dkg vaj, 19 dkg méz, 3 tojás, 19 dkg mogyoró, 19 dkg daraliszt és 1/2 csomag sütőpor. Gyü­mölcs tetszés szerint.

A vajat, a fölolvasztott, de kihűlt mézet, 3 tojást és a megpörkölt, őrölt mogyorót 20 percig keverjük. A sütőporral elegyített lisztet ugyan­csak a tésztába tesszük. A tepsit kikenjük, meglisztezzük és a tészta felét beleöntjük. Rárakjuk a megtisztított, tetszés szerinti gyümölcsöt és beta­karjuk a tészta másik felével. A tésztát a tepsiben egyenletesen széjjel­nyomkodjuk és mérsékelt tűzön sütjük. Amikor kihűl, citromos mázzal bevonjuk.

CITROMOS MÁZ: 1 tojásfehérjét, 10 dkg porcukrot és 1 evőkanál citrom­levet fél óra hosszat keverünk.

TÖLTÖTT  KAKAÓS   SZELET

5 dkg vaj, 20 dkg porcukor, 2 tojás, 10 dkg dió, 20 dkg daraliszt, 1/2 csomag sütőpor, 1/4 l tej, 2 dkg kakaó és egy csipetnyi só.

A vajat, cukrot és a két tojást 20 percig keverjük. Hozzátesszük az őrölt diót, a sütőporral kevert lisztet, tejet, kakaót, sót és az egészet jól összekeverjük. A tésztát kikent, liszttel meghintett tepsibe öntjük és be­melegített sütőben lassan sütjük. A megsült és kihűlt tésztát kettévág­juk és megtöltjük. A tetejét citromos mázzal bevonjuk.

TÖLTELÉK: 15 dkg porcukrot, 15 dkg vajat és 5 dkg őrölt diót jól elkeverünk. A töltelékbe tetszés szerinti ízesítőt teszünk.

CITROMOS MÁZ: 12 dkg porcukrot, 1/2 citrom levét és 1 evőkanál langyos vizet fél óra hosszat keverünk.

KAKAÓS SZELET MANDULÁS  TÖLTELÉKKEL

6 tojás, 21 dkg porcukor, 6 dkg dió, 6 dkg daraliszt, 1 evőkanál rum és 3 dkg kakaó.

Hat egész tojást porcukorral egyenes habverővel kb. 20 percig ha­bosra keverünk. Beletesszük az őrölt diót, lisztet, rumot, kakaót és az egészet összekeverjük. A tésztát kikent, liszttel meghintett tepsibe önt­jük és előmelegített sütőben lassan sütjük. Amikor kihűl, kettévágjuk és megtöltjük. A tészta tetejét is töltelékkel díszítjük.

MANDULÁS TÖLTELÉK: 15 dkg mandula, 1/2 dl tej, 1 csomag vaníliás cukor, 1 evőkanál rum, 15 dkg vaj és 15 dkg porcukor.

A meghámozott, őrölt mandulát vaníliás cukorral főzött tejjel lefor­rázzuk. Rummal megöntözzük és megvárjuk, míg kihűl. Közben a vajat a porcukorral habosra keverjük és összekeverjük a kihűlt mandulával. Az egészet még egyszer jól összekeverjük.

PISKÓTASZELET   FEHÉR   TÖLTELÉKKEL

6 tojás, 12 evőkanál kristálycukor, 6 evő­kanál víz, 12 evőkanál daraliszt, 1 csomag vaníliás cukor és citromhéj.

A hat tojássárgáját, cukrot és a langyos vizet addig verjük egyenes habverővel, míg sűrű lesz. A fehérjét külön kemény habbá verjük. A vaní­liás cukorral elegyített lisztet, a reszelt citromhéjat a tojáshabbal együtt apránként hozzákeverjük a tésztához. Az egészet még egyszer lassan összekeverjük és a kikent, lisztezett tepsibe öntjük. Mérsékelten meleg sütőben lassan sütjük. Amikor kihűl, kettévágjuk és megtöltjük.

FEHÉR TÖLTELÉK: 10 dkg dió, 3/4  dl tej, 10 dkg porcukor és 10 dkg vaj.

A megőrölt diót forró tejjel leforrázzuk. Beletesszük a cukrot, a va­jat és az egészet jól elkeverjük. Addig kavarjuk, amíg a töltelék egészen fehér nem lesz.

PESTI SZELET

8 tojás, 8 dkg porcukor, 2 dkg kakaó, 10 dkg mandula, 6 dkg porcukor a habba, 10 dkg dara­liszt, 5 dkg csokoládé és 4 dkg vaj.

A nyolc tojássárgáját a porcukorral mintegy fél óra hosszat habosra keverjük. Beletesszük az átszitált kakaót, a megpörkölt, darált mandulát és az egészet jól összekeverjük. A nyolc tojásfehérjéből és 6 dkg por­cukorból nagyon kemény habot verünk. A habosra kevert tojássárgájába beletesszük a reszelt csokoládét, az olvasztott, lehűtött vajat; a lisztet és a keményre vert habot felváltva beleadagoljuk. Az egészet könnyedén összekeverjük és kikent, liszttel megszórt tepsibe öntjük. Mérsékelten meleg sütőben lassan sütjük. Amikor kihűl, hosszában három egyforma részre vágjuk, megtöltjük, egymásra rakjuk és felszeleteljük. A magas, kétszer töltött szeletek tetejét megkenjük töltelékkel és puhított csoko­ládéval díszítjük.

TÖLTELÉK: 15 dkg vaj, 10 dkg porcukor, 2 dl tej, 10 dkg csokoládé és 1 evőkanál rum.

A vajat a porcukorral habosra keverjük. A darabokra tördelt csoko­ládét beleszórjuk a tejbe és állandó keverés közben sűrűre főzzük. Ami­kor kihűl, összekeverjük a habosra kevert vajjal. Rummal ízesítjük és az egészet még egyszer jól megkavarjuk.

FEKETE-SÁRGA  KOCKA

18 dkg vaj, 22 dkg porcukor, 8 tojás, 15 dkg mogyoró, 15 dkg daraliszt, 1 csomag vaníliás cukor és 8 dkg csokoládé.

A vajat a cukorral habosra keverjük, közben egyenként hozzáadjuk a nyolc tojássárgáját. Majd beletesszük a vaníliás cukrot, a nyolc tojás­fehérjéből keményre vert habot, a lisztet és az őrölt mogyorót. Az egészet jól összekeverjük és a tésztát két részre osztjuk. A fele tésztát kikent,

lisztezett tepsibe tesszük és mérsékelten meleg sütőben sütjük. Ezalatt a tészta másik felébe puhított csokoládét kavarunk, majd ezt a tésztát is megsütjük. Amikor kihűlt, a csokoládés tésztát barackízzel megkenjük, betakarjuk a fehér tésztával és kockákra felszeleteljük. Az egyes kocká­kat citromos mázzal bevonjuk, papírkosárkákba rakjuk és cukrozott gyü­mölccsel díszítjük.

CITROMOS MÁZ: 21 dkg porcukor, 1/2 citrom leve és 2 evő­kanál forró víz.

A cukrot, a citromlevet és a forró vizet kb. fél óra hosszat sima mázzá keverjük.

BOROS  KOCKA

6 tojás,  14 dkg porcukor,  7 dkg daraliszt, kevés citromhéj, 2 dl bor és 2 tojássárgája.

A hat tojássárgáját a cukorral habosra keverjük. A hat tojásfehérjét kemény habbá verjük, egy kis citromhéjat reszelünk bele és az egészet a habosra kevert tojássárgájához tesszük. Végül hozzáadjuk a lisztet és jól összekeverjük. A tepsit vajjal kikenjük, meghintjük liszttel, beleöntjük a tésztát és mérsékelten meleg sütőben megsütjük. Amikor a tészta kihűl, kivesszük a tepsiből, kettévágjuk és barackízzel megkenjük. Koc­kákra szeleteljük és tűzálló tálra rakjuk. A bort és a két tojássárgáját jól összekeverjük és a kockákra öntjük. A kockák tetejét finom gyümölcs­ízzel kenjük meg. A kockákat aztán visszatesszük a sütőbe száradni.

DIÓS KOCKA

4 tojás, 12 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 10 dkg darált dió és 3 dkg daraliszt. Gyümölcsíz.

A négy tojásfehérjéből kemény habot verünk, hozzáadjuk a porcukrot, a négy tojássárgáját, a vaníliás cukrot, a darált diót és a daralisztet Amikor jól összekevertük, kikent és liszttel meghintett tepsibe öntjük és bemelegített sütőben megsütjük. A kihűlt tésztát kockákra szeleteljük és kettőt-kettőt tetszés szerinti gyümölcsízzel megkenve összeragasztunk. Az összeragasztott kockákat citromos mázzal bevonjuk és dióbéllel dí­szítjük.

CITROMOS MÁZ: 26 dkg porcukrot,  2 evőkanál forró vizet és 2 evőkanál citromlevet fél óra hosszat keverünk.

HAMIS  PISKÓTA

14 dkg porcukor, 1 tojás, 2 dkg vaj, 6 evő­kanál tej, 1 csomag sütőpor és 30 dkg daraliszt.

Az átszitált cukrot, az egész tojást és a vajat Vi óra hosszat keverjük. Hozzáöntjük a tejet, a sütőporral kevert lisztet és jól összekeverjük. A tésztát kikent, lisztezett tepsibe tesszük és mérsékelten előremelegített sütőben megsütjük. Amikor kihűl, kettévágjuk és megtöltjük.

TÖLTELÉK: 15 dkg vaj, 15 dkg porcukor, 8 dkg dió és 1 kávéskanál rum.

A vajat a cukorral kb. 1/4 óra hosszat habosra keverjük. Állandó keverés közben belecsöpögtetjük a rumot és beleszórjuk a darált diót.

JÓ PISKÓTATÉSZTA

8 tojás, 8 dkg porcukor, 9 dkg daraliszt és egy fél citrom leve és héja.

A nyolc tojássárgáját és a porcukrot kb. fél óra hosszat habosra keverjük. Hozzátesszük a daralisztet, a megreszelt citromhéjat és a fél citrom levét. A tojásfehérjéből kemény habot verünk és óvatosan hozzá­keverjük a tojássárgájához. A tepsit vajjal kikenjük, meglisztezzük és a tésztát mérsékelten előre bemelegített sütőben lassan megsütjük. Ami­kor kihűl, kockákra vágjuk, tálra rakjuk és porcukorral megszórjuk.

PISKÓTA  FÉLHOLD

3 tojás, 25 dkg daraliszt, 25 dkg porcukor, 10 dkg vaj, 1 dl tej és 1 csomag sütőpor.

A három tojássárgáját, a cukrot és a vajat kb. 20 percig habosra keverjük. Hozzátesszük a sütőporral elkevert lisztet, a tejet és a tojás­fehérjéből keményre vert habot. A tésztát még egyszer alaposan össze­keverjük és vajjal kikent, lisztezett tepsibe tesszük. Előre bemelegített sütőben lassan sütjük. Amikor a tészta megsült, pogácsaszaggatóval fél­holdakat szaggatunk belőle. Tálra rakjuk és porcukorral meghintjük.

RUMOS   FÉLHOLD

18 dkg porcukor, 18 dkg vaj, 5 tojás, 5 dkg csokoládé, 8 dkg őrölt dió és 18 dkg daraliszt.

A porcukrot a vajjal habosra keverjük. Állandó: keverés közben egyen­ként beleverjük a tojásokat, majd belekavarjuk a reszelt csokoládét, az Őrölt diót és a lisztet. Kikent és lisztezett tepsibe öntjük a tésztát és bemelegített sütőben gyenge tűzön sütjük. A kihűlt tésztát bevonjuk rumos mázzal és amikor megszáradt, pogácsaszaggatóval félholdakat vá­gunk ki.

RUMOS MÁZ: 20 dkg porcukrot, 1 evőkanál forró vizet és két evőkanál rumot fél óra hosszat keverünk.