Rendkívüli
rákellenes hatás egy
növényben?
A kutatók 10 különböző
típusú
daganatsejt-kultúrát kezeltek négy
eltérő
erősségű papajalevél kivonattal, és a
hatást 24 óra múlva
mérték.
Kutatók szerint a papajalevél
kivonat és
tea rendkívüli rákellenes
hatást fejt ki
számos daganattípussal szemben, ami
alátámasztja a
néphagyományok már
régóta ismert hiedelmét. Nam Dang, a
floridai
egyetem kutatója japán
kollégáival a
Journal of Ethnopharmacology szaklapban közzétett
tanulmányukban azt írták, sikerült
dokumentálniuk a papaja rákellenes
hatását
méhnyakrák, emlőrák,
májrák,
tüdőrák és
hasnyálmirigyrák
esetében.
A kutatók a szárított
papajalevél
kivonatát használták, és a
hatás
erősebb volt, amikor a sejtek a papajalevél tea nagyobb
dózisát kapták. Dang
munkatársaival
együtt kimutatta, hogy a papajalevél kivonat
serkenti a
kulcsfontosságú jelzőmolekulák, az
úgynevezett Th1-típusú citokinek
termelődését, melyek az immunrendszer
szabályozását segítik elő.
Az eredmény olyan
terápiás
megoldások kifejlesztéséhez vezethet,
amelyek az
immunrendszert használják fel a daganatok
legyőzésére –
írták a
folyóirat februári számában
megjelent
cikkükben. A papaját a világ minden
részén, különösen
Ázsiában
régóta használják
különböző
betegségek kezelésére.
Dang szerint az eredmények egybehangzanak az
ausztrál bennszülöttek, és
szülőhazája, Vietnam
népességétől
származó beszámolókkal. A
kutatók
azt állítják, hogy a papajakivonat nem
gyakorol
semmilyen toxikus hatást a normál sejtekre,
így el
lehet kerülni a sok rákgyógyszerre
jellemző
mellékhatásokat.
A kutatók 10
különböző
típusú daganatsejt-kultúrát
kezeltek
négy eltérő erősségű
papajalevél
kivonattal, és a hatást 24 óra
múlva
mérték.
A papaja mindegyik kultúrában
lelassította a tumor
növekedését. Dang
és kollégái a tokiói
egyetemen
keresztül szabadalmi kérelmet nyújtottak
be a
papajakivonat desztillálásának
eljárására.
FORRÁS:(MediPress)
Karib tenger
indiánjai már
évszázadokkal ezelőtt
használták,
emésztési zavarok, sebek
gyógyítására.
Zöldpapaya legfőbb
hatóanyaga a papain enzim, amely hatékonyan
bontja a
fehérjéket, így
eredményesen
használható
fogyókúrához,
méregtelenítéshez,
böjtöléshez.
Az utóbbi években a papaya a
degeneratív
betegségek egyik természetes
orvosságaként
vonult be a köztudatba, amellett kiváló
lúgosító hatása van.
Alkotóelemei:
papain enzim, renin, pektáz.
Ausztráliában
a népi
gyógyászat fedezte fel a papaya levél
rákellenes hatását. A papaya a
kombuchával
együtt bizonyult a legeredményesebbnek a
rákterápiában. A tudományos
kutatók
felfigyeltek erre a sikerekre és
megvizsgálták a
papayalevelek kivonatát. Az amerikai dr. Jerry L. McLaughlin
és munkatársai, a Purdue Egyetem
kutatói, 1995-ben
tudományos közleményben
közölték,
hogy találtak két új
monotetrahidrofurán
vegyületet, a longicint és a goniothalamicinone-t,
a papaya
levelében és friss hajtásaiban,
amelyek a
kisérleteik szerint nagy
hatékonysággal
pusztítják el a rákos sejteket.
A
papayának nincs
semmiféle toxikus hatása a sejtekre,
eltérően
számos rákellenes gyógyszertől.
-------------------
A Caricaceae, vagyis a
dinnyefafélék családjába tartozó
papaya, (Carica papaya) valószínűleg Mexikó
déli részéről és
Közép-Amerikából származik, de
mára a trópusi és szubtrópusi
területeken az egész világon ismert. Először az
indiánok termesztették és az európaiak
terjesztették el. A 16. század közepén a
spanyol tengerészek vitték Manilára. Onnan jutott
el a papaya a Föld többi trópusi
térségébe. Magyarországra egész
évben szállítják repülőn, vagy
hajón, Brazíliából, Costa
Ricáról, Kenyából és az
Elefántcsontpartról, egy nagykereskedő
véleménye szerint a legjobb fajta papaya Thaiföldről
származik.
A növény a botanika
szemszögéből nézve elfásult
gyógynövény, levelei simák, hosszú
nyelűek, akár 60 cm hosszúak, bóbitája
úgy néz ki, mint egy óriási
petrezselyemcsomó. A papaya fája olyan egyenesen nő, mint
a gyertya, magassága akár a 20 métert is
elérheti, és kis oldalágak, vagy gallyak
tarkítják. A gyümölcs a levelek alatt
csüng, körbe a törzs körül,
általában körte formájú. Az alakja a
fajtától függően kerek, tojás vagy körte
formájú.
Különösebb
illata nincs. Az illata a sárgabarackra illetve a
dinnyére emlékeztet, gyümölcssav-tartalma
csekély.
A súlya a papaya fajtájától függően akár több kilogrammos is lehet,
de a Magyarországon kapható papaya súlya általában maximum fél kiló
körüli.
Miért jó?
Nagyon lédús gyümölcs, 90 százaléka víz. Energiatartalma 126 J,
fehérjét 0,4, zsírt 0,1, rostot 0,7 grammot találunk benne
százgrammonként, sok C-vitamint, aszkorbinsavat is tartalmaz, de ennél
is jelentősebb az A vitamin tartalma. Papaint és más hasznos enzimeket,
közel 20-féle aminosavat, B-, C- és E-vitamint, kalciumot, vasat is
kimutattak benne.
A papaya termésének húsos részei tejszerű
anyagot tartalmaznak, az ebből kinyert papinszerű
fehérjebontó enzimet
húspuhítóként,
sörstabilizálóként, továbbá a
gyógyászatban emésztést elősegítő
gyógyszerek készítésére
használják
Az egész növényt, szinte minden
alkotórészét felhasználják a
természetgyógyászatban.
Hogyan fogyasszuk?
A héja
élvezhetetlen, azt el kell távolítani, a
gyümölcs húsa ehető, a magjai nagyon csípősek,
ezért a fogyasztásuk nem ajánlott. Nyersen is
fogyasztható, gyümölcssalátába is
teszik, de más jellegű saláta hozzávalója
is lehet. Püré formájában krémek
és italok készítéséhez
használható, párolva köret, befőzve
kompót, vagy lekvár alapanyaga lehet. Ha
kettévágva citromlevet facsarunk a húsára,
dinnyeként fogyasztható, kikanalazva a
héjból.
Tippek-tanácsok
Jó tanácsok a tárolásához: Az
érett, egészben hagyott gyümölcs maximum
két napig tárolható hűvös, magas
páratartalmú helyen. Az érett gyümölcs
húsából citrusfélék levével
elkeverve püré készíthető, így le is
fagyasztható. A felszeletelt érett
gyümölcsöt javasolt fóliába csomagolni,
ám így is csak néhány napig áll el
hűtőszekrényben. Utóérlelése
szobahőmérsékleten, max. 8 napig.
A megfelelően érett papaya héja sárgászöld vagy zöld, számos sárga
folttal tarkítva, esetleg sötét pontocskák is előfordulhatnak rajta. Az
egész gyümölcs puha, kellemes tapintású. A felszeletelt gyümölcs húsa
tejes, piros, vaj puhaságú és nagyon lédús.
Ha már túlérett, akkor a papaya héja citromsárga és barna foltok
borítják, mintha a gyümölcs megütődött, benyomódott volna, vagy penészes
lenne; ilyenkor a gyümölcs nagyon puha, felszeletelve pedig a húsa
üveges. A még éretlen gyümölcs arról ismerhető fel, hogy kemény, a héja
zöld, kevés sárga színű pötty borítja.
Érdekesség:
A mostanában
táplálék-kiegészítőként
alkalmazott papaya tabletta zöld papaya friss
hajtásaiból és félérett
gyümölcsének
szárítmányából,
magjából készül. Fogyasztását
cukorbetegeknek, fogyókúrázóknak,
emésztési problémák (pl.
székrekedés, savhiány, puffadás,
teltségérzet) megszüntetésére,
epe-és májproblémák
orvoslására, valamint kiadós lakomákat
kedvelők számára javasolják.
A gyümölcs
héját különböző
bőrproblémák, kiütések, leégés
kezelésére vagy egyszerűen a bőr
felfrissítésére,
megfiatalítására használják.
Pápua-Új-Guineában a nők
menstruációs problémák esetén a
zöld, éretlen papaya gyümölcsöt eszik meg
héjastól, magvastól.
A Csendes-óceáni
Szigeteken Noumea őslakói papaya levelet esznek a
népszaporulat szabályozása érdekében.
F:hazipatika.com
|