Rendkívüli rákellenes hatás egy növényben?

   
A kutatók 10 különböző típusú daganatsejt-kultúrát kezeltek négy eltérő erősségű papajalevél kivonattal, és a hatást 24 óra múlva mérték.

Kutatók szerint a papajalevél kivonat és tea rendkívüli rákellenes hatást fejt ki számos daganattípussal szemben, ami alátámasztja a néphagyományok már régóta ismert hiedelmét. Nam Dang, a floridai egyetem kutatója japán kollégáival a Journal of Ethnopharmacology szaklapban közzétett tanulmányukban azt írták, sikerült dokumentálniuk a papaja rákellenes hatását méhnyakrák, emlőrák, májrák, tüdőrák és hasnyálmirigyrák esetében.

A kutatók a szárított papajalevél kivonatát használták, és a hatás erősebb volt, amikor a sejtek a papajalevél tea nagyobb dózisát kapták. Dang munkatársaival együtt kimutatta, hogy a papajalevél kivonat serkenti a kulcsfontosságú jelzőmolekulák, az úgynevezett Th1-típusú citokinek termelődését, melyek az immunrendszer szabályozását segítik elő.

Az eredmény olyan terápiás megoldások kifejlesztéséhez vezethet, amelyek az immunrendszert használják fel a daganatok legyőzésére – írták a folyóirat februári számában megjelent cikkükben. A papaját a világ minden részén, különösen Ázsiában régóta használják különböző betegségek kezelésére.

Dang szerint az eredmények egybehangzanak az ausztrál bennszülöttek, és szülőhazája, Vietnam népességétől származó beszámolókkal. A kutatók azt állítják, hogy a papajakivonat nem gyakorol semmilyen toxikus hatást a normál sejtekre, így el lehet kerülni a sok rákgyógyszerre jellemző mellékhatásokat.

A kutatók 10 különböző típusú daganatsejt-kultúrát kezeltek négy eltérő erősségű papajalevél kivonattal, és a hatást 24 óra múlva mérték.

A papaja mindegyik kultúrában lelassította a tumor növekedését. Dang és kollégái a tokiói egyetemen keresztül szabadalmi kérelmet nyújtottak be a papajakivonat desztillálásának eljárására.


 FORRÁS:(MediPress)

Karib tenger indiánjai már évszázadokkal ezelőtt használták, emésztési zavarok, sebek gyógyítására. Zöldpapaya legfőbb hatóanyaga a papain enzim, amely hatékonyan bontja a fehérjéket, így eredményesen használható fogyókúrához, méregtelenítéshez, böjtöléshez. Az utóbbi években a papaya a degeneratív betegségek egyik természetes orvosságaként vonult be a köztudatba, amellett kiváló lúgosító hatása van. Alkotóelemei: papain enzim, renin, pektáz.

Ausztráliában a népi gyógyászat fedezte fel a papaya levél rákellenes hatását. A papaya a kombuchával együtt bizonyult a legeredményesebbnek a rákterápiában. A tudományos kutatók felfigyeltek erre a sikerekre és megvizsgálták a papayalevelek kivonatát. Az amerikai dr. Jerry L. McLaughlin és munkatársai, a Purdue Egyetem kutatói, 1995-ben tudományos közleményben közölték, hogy találtak két új monotetrahidrofurán vegyületet, a longicint és a goniothalamicinone-t, a papaya levelében és friss hajtásaiban, amelyek a kisérleteik szerint nagy hatékonysággal pusztítják el a rákos sejteket.


A papayának nincs semmiféle toxikus hatása a sejtekre, eltérően számos rákellenes gyógyszertől.


-------------------

A Caricaceae, vagyis a dinnyefafélék családjába tartozó papaya, (Carica papaya) valószínűleg Mexikó déli részéről és Közép-Amerikából származik, de mára a trópusi és szubtrópusi területeken az egész világon ismert. Először az indiánok termesztették és az európaiak terjesztették el. A 16. század közepén a spanyol tengerészek vitték Manilára. Onnan jutott el a papaya a Föld többi trópusi térségébe. Magyarországra egész évben szállítják repülőn, vagy hajón, Brazíliából, Costa Ricáról, Kenyából és az Elefántcsontpartról, egy nagykereskedő véleménye szerint a legjobb fajta papaya Thaiföldről származik.
A növény a botanika szemszögéből nézve elfásult gyógynövény, levelei simák, hosszú nyelűek, akár 60 cm hosszúak, bóbitája úgy néz ki, mint egy óriási petrezselyemcsomó. A papaya fája olyan egyenesen nő, mint a gyertya, magassága akár a 20 métert is elérheti, és kis oldalágak, vagy gallyak tarkítják. A gyümölcs a levelek alatt csüng, körbe a törzs körül, általában körte formájú. Az alakja a fajtától függően kerek, tojás vagy körte formájú.
Különösebb illata nincs. Az illata a sárgabarackra illetve a dinnyére emlékeztet, gyümölcssav-tartalma csekély.
A súlya a papaya fajtájától függően akár több kilogrammos is lehet, de a Magyarországon kapható papaya súlya általában maximum fél kiló körüli.

Miért jó?

Nagyon lédús gyümölcs, 90 százaléka víz. Energiatartalma 126 J, fehérjét 0,4, zsírt 0,1, rostot 0,7 grammot találunk benne százgrammonként, sok C-vitamint, aszkorbinsavat is tartalmaz, de ennél is jelentősebb az A vitamin tartalma. Papaint és más hasznos enzimeket, közel 20-féle aminosavat, B-, C- és E-vitamint, kalciumot, vasat is kimutattak benne.
A papaya termésének húsos részei tejszerű anyagot tartalmaznak, az ebből kinyert papinszerű fehérjebontó enzimet húspuhítóként, sörstabilizálóként, továbbá a gyógyászatban emésztést elősegítő gyógyszerek készítésére használják
Az egész növényt, szinte minden alkotórészét felhasználják a természetgyógyászatban.

Hogyan fogyasszuk?

A héja élvezhetetlen, azt el kell távolítani, a gyümölcs húsa ehető, a magjai nagyon csípősek, ezért a fogyasztásuk nem ajánlott. Nyersen is fogyasztható, gyümölcssalátába is teszik, de más jellegű saláta hozzávalója is lehet. Püré formájában krémek és italok készítéséhez használható, párolva köret, befőzve kompót, vagy lekvár alapanyaga lehet. Ha kettévágva citromlevet facsarunk a húsára, dinnyeként fogyasztható, kikanalazva a héjból.

Tippek-tanácsok

Jó tanácsok a tárolásához: Az érett, egészben hagyott gyümölcs maximum két napig tárolható hűvös, magas páratartalmú helyen. Az érett gyümölcs húsából citrusfélék levével elkeverve püré készíthető, így le is fagyasztható. A felszeletelt érett gyümölcsöt javasolt fóliába csomagolni, ám így is csak néhány napig áll el hűtőszekrényben. Utóérlelése szobahőmérsékleten, max. 8 napig.
A megfelelően érett papaya héja sárgászöld vagy zöld, számos sárga folttal tarkítva, esetleg sötét pontocskák is előfordulhatnak rajta. Az egész gyümölcs puha, kellemes tapintású. A felszeletelt gyümölcs húsa tejes, piros, vaj puhaságú és nagyon lédús.
Ha már túlérett, akkor a papaya héja citromsárga és barna foltok borítják, mintha a gyümölcs megütődött, benyomódott volna, vagy penészes lenne; ilyenkor a gyümölcs nagyon puha, felszeletelve pedig a húsa üveges. A még éretlen gyümölcs arról ismerhető fel, hogy kemény, a héja zöld, kevés sárga színű pötty borítja.

Érdekesség:

A mostanában táplálék-kiegészítőként alkalmazott papaya tabletta zöld papaya friss hajtásaiból és félérett gyümölcsének szárítmányából, magjából készül. Fogyasztását cukorbetegeknek, fogyókúrázóknak, emésztési problémák (pl. székrekedés, savhiány, puffadás, teltségérzet) megszüntetésére, epe-és májproblémák orvoslására, valamint kiadós lakomákat kedvelők számára javasolják.
A gyümölcs héját különböző bőrproblémák, kiütések, leégés kezelésére vagy egyszerűen a bőr felfrissítésére, megfiatalítására használják. Pápua-Új-Guineában a nők menstruációs problémák esetén a zöld, éretlen papaya gyümölcsöt eszik meg héjastól, magvastól.
A Csendes-óceáni Szigeteken Noumea őslakói papaya levelet esznek a népszaporulat szabályozása érdekében.
F:hazipatika.com