Nyúl leves

1 nyúl aprólékja, belsősége, 2 dl fehér­bor, 2,51 víz, 2 citrom, 2 vöröshagyma,2 sárgarépa 2 petrezselyemgyökér, 1 kávéskanál egész bors, 2 evőkanál tár­kony, 1 kávéskanál kakukkfű, só, 2 dl tejföl, 2 tojássárgája, 2 zsemle

A húst, a belsőséget, a kockákra vá­gott zöldséget, a fűszereket az 1 citrom levével puhára főzzük a boros vízben. Ezután a húst és a belsőséget feldaraboljuk, visszatesszük a levesbe a karikákra vágott citrommal együtt, és hozzáadjuk a tejfölben jól elkevert tojásokat. Tálaláskor vajban pirított zsemlekockákat adunk mellé.


Nyúlgulyás

1 nyúl aprólékja és belsősége, 2 paradi­csom, 2 zöldpaprika, 3 hagyma, 5 dkg margarin, 2 kávéskanál paprika, 50 dkg burgonya

A margarinban megpároljuk az apró­ra vágott hagymát, beletesszük a pap­rikát és azonnal a feldarabolt nyulat. Hozzáadjuk a paradicsomot, a zöld­paprikát, és annyi vízzel, hogy jól el­lepje, lefedve 30 percig főzzük. Bele­tesszük a kockákra vágott burgonyát és még 15-20 percig főzzük. Kívánság szerint 2 dl tejfölt is tehetünk bele.


Rakott nyúl

1 nyúl (kb. 2 kg), 15 dkg füstölt sza­lonna, 4 dkg vaj, 5 vöröshagyma, 2 szál póréhagyma, 3 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál liszt, 3 dl húsleves A pácléhez: 2 dl fehérbor, 1 dl borecet, 1 dl olaj, 1 kávéskanál kakukkfű, 2 babérlevél, 2 evőkanál petrezselyem­zöld, só, bors

A nyulat feldaraboljuk, szorosan lá­bosba rakjuk és leöntjük a páclével, hűtőszekrénybe tesszük legalább 24 órára, közben többször megforgat­juk. A következő nap a szalonnát ap­ró kockákra vágjuk, 4 kanál vízzel egy nagy lábosba tesszük, és addig párol­juk, amíg a szalonnadarabok szép pi­rosra nem sülnek. Hozzáadjuk a va­jat, amikor jó forró, a nyúldarabká­kat megforgatjuk benne, kivesszük, és tűzálló tálba tesszük. A visszamaradt zsiradékban az apróra vágott hagy­mát, póréhagymát és fokhagymát megpároljuk, rátesszük a lisztet, ami­vel együtt néhány percig kevergetjük, tovább pirítjuk. Felöntjük a páclével, hirtelen felforraljuk, majd ráöntjük a nyúlra. Előmelegített sütőben 50 per­cig sütjük. Először lefedve sütjük, majd fedő nélkül fejezzük be a sütést.

Nyúlsült

1 nyúl (kb. 2 kg), 1,5 l tej, 20 dkg füstölt szalonna, 1 citrom, 2 vörös­hagyma, 4 póréhagyma, 3 dl húsleves, 3 babérlevél, 5 borókabogyó, szemes bors

A nyulat feldaraboljuk, (a gerincét csak két darabra vágjuk), tálba rak­juk, hozzáadjuk a fűszereket, a cit­romkarikákat és a tejjel leöntve 24 órára hűtőbe tesszük. A következő nap egy tűzálló tálat kibélelünk vé­kony szalonnaszeletekkel, a hús egy részét rárakjuk, és beborítjuk a póré­hagymával. Ezután ismét szalonna­szeletek, majd a póré következik, amíg a nyersanyag el nem fogy. A tetejét szalonnaszeletekkel borítjuk be. Felöntjük a húslével, és előmelegí­tett sütőben 50 percig lefedve, majd 10 percig fedő nélkül sütjük.

Nyúlgerinc ribizkemártással

2 nyúlgerinc (kb. 1 kg), 1 dl olaj, 2 dl vörösbor, 1 citrom, 2 dkg vaj, 3 vörös­hagyma, 1 evőkanál liszt, 2 dl tejszín, 10 dkg ribiszkedzsem, bors, só

A gerincről óvatosan lefejtjük a húst, és bedörzsöljük az olaj, a citrom és a bors keverékével. 24 órára hűtőszek­rénybe tesszük. A feldarabolt csontot forró vajban jól megpároljuk, rászórjuk a feldarabolt hagymát és a lisztet felöntjük a borral és 2 dl vízzel, fedő nélkül, lassú tűzön forraljuk 60 percig. Átszűrjük és tovább forraljuk míg jól besűrűsödik. A megforrósított vajban a hús minden oldalát megpirítjuk, és folytonos forgatás közben 5percig tovább pároljuk. Tálaláskor a húst fölszeleteljük, leöntjük a ribiszkével és a tejszínnel dúsított forró mártással.


Paradicsomos nyúlgerinc

2 nyúlgerinc (kb. 1 kg), 5 vöröshagy­ma, 1 dl olaj, 10 paradicsom, 1 evőka­nál menta, só, bors

A nyúlgerincet megsózzuk, megbor­sozzuk és néhány zsineggel jól össze­kötözzük, az olajat jól megforrósít­juk, a gerincek minden oldalát hirte­len megpirítjuk, és a feldarabolt hagy­mával együtt lefedve 60 percig párol­juk. A paradicsomokat forró vízbe mártjuk, lehúzzuk a bőrüket, feldara­boljuk őket. A mentával együtt a nyúl mellé tesszük, és további 10 percig pároljuk.


Zöldséges nyúlcomb


1kg nyúlcomb (kb. 5-6 db), 3 dl vörös­bor, 1 dl olaj, 3 vöröshagyma, 2 sárga­répa, 2 póréhagyma, 1 zeller, 30 dkg borsó, 2 evőkanál finomra vágott ka­kukkfű, 1 evőkanál rozmaring, só, bors

A fűszerezett combokat a forró olaj­ban megpirítjuk, hozzáadjuk a felda­rabolt zöldségeket és a borsót, 5 per­cig pároljuk, majd felöntjük a borral, és a további fűszereket hozzáadva, lefedve 70 percig pároljuk.Készíthetjük borsó helyett zöld­babbal is.


Nyúlsaláta


50 dkg nyúlcomb (2-3 db), 5 dkg vaj, 20 dkg zöldpaprika, 20 dkg retek, 20 dkg zeller, 20 dkg sárgarépa, 10 dkg csiperkegomba, 2 evőkanál borecet, 5 dkg dió, 1 dl olaj, só, bors, 2 evőkanál menta

A combot megfűszerezzük, és a forró olajban hirtelen megpirítjuk, majd 25 percig lefödve pároljuk. Amikor kihűlt, apróra feldaraboljuk. A zöldsé­geket vékony szeletekre vágjuk (a zel­lert és a sárgarépát enyhén megpárol­juk), és leöntjük az ecetből, az olajból, a sóból és a borból készült mártással. Hozzáadjuk a feldarabolt húst, meg­szórjuk apróra vágott dióval és men­tával. Hűtőszekrénybe tesszük leg­alább 1-2 órára.