Nyúl leves
1 nyúl aprólékja, belsősége, 2 dl
fehérbor, 2,51 víz, 2 citrom, 2
vöröshagyma,2 sárgarépa 2
petrezselyemgyökér, 1 kávéskanál
egész bors, 2 evőkanál tárkony, 1
kávéskanál kakukkfű, só, 2 dl tejföl,
2 tojássárgája, 2 zsemle
A húst, a belsőséget, a kockákra
vágott zöldséget, a fűszereket az 1 citrom
levével puhára főzzük a boros vízben.
Ezután a húst és a belsőséget
feldaraboljuk, visszatesszük a levesbe a karikákra
vágott citrommal együtt, és hozzáadjuk a
tejfölben jól elkevert tojásokat.
Tálaláskor vajban pirított zsemlekockákat
adunk mellé.
Nyúlgulyás
1 nyúl aprólékja és
belsősége, 2 paradicsom, 2 zöldpaprika, 3 hagyma, 5
dkg margarin, 2 kávéskanál paprika, 50 dkg burgonya
A margarinban megpároljuk az apróra
vágott hagymát, beletesszük a paprikát
és azonnal a feldarabolt nyulat. Hozzáadjuk a
paradicsomot, a zöldpaprikát, és annyi
vízzel, hogy jól ellepje, lefedve 30 percig
főzzük. Beletesszük a kockákra vágott
burgonyát és még 15-20 percig főzzük.
Kívánság szerint 2 dl tejfölt is
tehetünk bele.
Rakott nyúl
1 nyúl (kb. 2 kg), 15 dkg
füstölt szalonna, 4 dkg vaj, 5 vöröshagyma, 2
szál póréhagyma, 3 gerezd fokhagyma, 2
evőkanál liszt, 3 dl húsleves A pácléhez: 2
dl fehérbor, 1 dl borecet, 1 dl olaj, 1
kávéskanál kakukkfű, 2 babérlevél, 2
evőkanál petrezselyemzöld, só, bors
A nyulat feldaraboljuk, szorosan
lábosba rakjuk és leöntjük a
páclével, hűtőszekrénybe tesszük
legalább 24 órára, közben többször
megforgatjuk. A következő nap a szalonnát
apró kockákra vágjuk, 4 kanál
vízzel egy nagy lábosba tesszük, és addig
pároljuk, amíg a szalonnadarabok szép
pirosra nem sülnek. Hozzáadjuk a vajat, amikor
jó forró, a nyúldarabkákat
megforgatjuk benne, kivesszük, és tűzálló
tálba tesszük. A visszamaradt zsiradékban az
apróra vágott hagymát,
póréhagymát és fokhagymát
megpároljuk, rátesszük a lisztet, amivel
együtt néhány percig kevergetjük, tovább
pirítjuk. Felöntjük a páclével, hirtelen
felforraljuk, majd ráöntjük a nyúlra.
Előmelegített sütőben 50 percig sütjük.
Először lefedve sütjük, majd fedő nélkül
fejezzük be a sütést.
Nyúlsült
1 nyúl (kb. 2 kg), 1,5 l tej, 20 dkg
füstölt szalonna, 1 citrom, 2 vöröshagyma, 4
póréhagyma, 3 dl húsleves, 3
babérlevél, 5 borókabogyó, szemes bors
A nyulat feldaraboljuk, (a gerincét
csak két darabra vágjuk), tálba rakjuk,
hozzáadjuk a fűszereket, a citromkarikákat és
a tejjel leöntve 24 órára hűtőbe tesszük. A
következő nap egy tűzálló tálat
kibélelünk vékony szalonnaszeletekkel, a
hús egy részét rárakjuk, és
beborítjuk a póréhagymával.
Ezután ismét szalonnaszeletek, majd a
póré következik, amíg a nyersanyag el nem
fogy. A tetejét szalonnaszeletekkel borítjuk be.
Felöntjük a húslével, és
előmelegített sütőben 50 percig lefedve, majd 10
percig fedő nélkül sütjük.
Nyúlgerinc ribizkemártással
2 nyúlgerinc (kb. 1 kg), 1 dl olaj, 2
dl vörösbor, 1 citrom, 2 dkg vaj, 3
vöröshagyma, 1 evőkanál liszt, 2 dl
tejszín, 10 dkg ribiszkedzsem, bors, só
A gerincről óvatosan lefejtjük a
húst, és bedörzsöljük az olaj, a citrom
és a bors keverékével. 24 órára
hűtőszekrénybe tesszük. A feldarabolt csontot
forró vajban jól megpároljuk,
rászórjuk a feldarabolt hagymát és a
lisztet felöntjük a borral és 2 dl vízzel, fedő
nélkül, lassú tűzön forraljuk 60 percig.
Átszűrjük és tovább forraljuk míg
jól besűrűsödik. A megforrósított vajban a
hús minden oldalát megpirítjuk, és
folytonos forgatás közben 5percig tovább
pároljuk. Tálaláskor a húst
fölszeleteljük, leöntjük a ribiszkével
és a tejszínnel dúsított forró
mártással.
Paradicsomos nyúlgerinc
2 nyúlgerinc (kb. 1 kg), 5
vöröshagyma, 1 dl olaj, 10 paradicsom, 1
evőkanál menta, só, bors
A nyúlgerincet megsózzuk,
megborsozzuk és néhány zsineggel jól
összekötözzük, az olajat jól
megforrósítjuk, a gerincek minden oldalát
hirtelen megpirítjuk, és a feldarabolt
hagymával együtt lefedve 60 percig
pároljuk. A paradicsomokat forró vízbe
mártjuk, lehúzzuk a bőrüket, feldaraboljuk
őket. A mentával együtt a nyúl mellé
tesszük, és további 10 percig pároljuk.
Zöldséges nyúlcomb
1kg nyúlcomb (kb. 5-6 db), 3 dl
vörösbor, 1 dl olaj, 3 vöröshagyma, 2
sárgarépa, 2 póréhagyma, 1 zeller, 30
dkg borsó, 2 evőkanál finomra vágott
kakukkfű, 1 evőkanál rozmaring, só, bors
A fűszerezett combokat a forró
olajban megpirítjuk, hozzáadjuk a feldarabolt
zöldségeket és a borsót, 5 percig
pároljuk, majd felöntjük a borral, és a
további fűszereket hozzáadva, lefedve 70 percig
pároljuk.Készíthetjük borsó helyett
zöldbabbal is.
Nyúlsaláta
50 dkg nyúlcomb (2-3 db), 5 dkg vaj,
20 dkg zöldpaprika, 20 dkg retek, 20 dkg zeller, 20 dkg
sárgarépa, 10 dkg csiperkegomba, 2 evőkanál
borecet, 5 dkg dió, 1 dl olaj, só, bors, 2
evőkanál menta
A combot megfűszerezzük, és a
forró olajban hirtelen megpirítjuk, majd 25 percig
lefödve pároljuk. Amikor kihűlt, apróra
feldaraboljuk. A zöldségeket vékony szeletekre
vágjuk (a zellert és a
sárgarépát enyhén megpároljuk),
és leöntjük az ecetből, az olajból, a
sóból és a borból készült
mártással. Hozzáadjuk a feldarabolt húst,
megszórjuk apróra vágott dióval
és mentával. Hűtőszekrénybe tesszük
legalább 1-2 órára.
|