NEGYVEN TORTA RECEPTJEA torták elkészítése nagy gondosságot igényel. Hogy tortánk jól sikerüljön, legalább fél óra hosszat kell kevernünk, akár vajjal, akár tojássárgájával készül.A torta készítésénél nagyon fontos, hogy a tojás friss legyen. Használhatunk konzervált, tárolt tojást is, de győződjünk meg róla, hogy a sárgája a fehérjétől könnyen elválik-e. Mint már a finom süteményeknél említettük, a fehérjét a sárgájától vigyázva választjuk el, hogy a fehérjébe ne kerüljön a sárgájából egy csepp sem, mert különben nehezen verődik habbá és nem lesz eléggé kemény. A hab helyes elkészítése igen fontos. A habot keményre kell verni. A keményre vert habhoz hozzáadunk egy kis cukrot és még egyszer felverjük. Ezzel a hab még keményebbé válik és a torta jobban sikerül.Dara- vagy féldaralisztet használunk. Használhatunk sima lisztet is, de csak akkor, ha tudjuk, hogy jó minőségű. A daralisztből készült tészta száraz, a sima lisztből készült pedig lágyabb lesz. Egyes előírásoknál a lisztet őrölt mandulával, dióval meg mogyoróval, zsemlemorzsával, piskótamorzsával stb. helyettesítjük.Általában porcukrot használunk, de néha kristálycukrot szórunk a tortába.Ahol vaj van előírva, használhatunk esetleg margarint vagy más müzsírtis. Használat előtt egy kissé mindig megpuhítjuk, ezáltal megakadályozzuk, hogy a tésztában csomócskák képződhessenek. Csokoládé helyett kakaót is használhatunk. 10 dkg csokoládé helyett 4 dkg kakaót, 3 dkg vajat vagy margarint és 3 dkg porcukrot vegyünk. Ha az előírás 10 dkg-nál kevesebb csokoládét ír elő, akkor a fenti arányban csökkentjük a mennyiséget.Ha citrom szerepel az előírásban és van citromunk, akkor tegyünk a tésztába, de ha nincsen, el is hagyhatjuk.A jól kikevert tésztát kikent és daraliszttel vagy zsemlemorzsával megszórt formába öntjük. A tésztát a tortaforma szélén magasabbra halmozzuk, a torta ugyanis sütés közben felemelkedik és így a teteje sima lesz. Ha a tésztát nem kenjük a tortaforma szélén magasabbra, gyakran megesik, hogy a közepe kidudorodik, a széle pedig alacsony marad. A formát csak háromnegyed részig töltjük meg, hogy a tészta a sütés során ne folyjon ki a formából. Mérsékelt tűzön sütjük, ahogy azt az előírás megkívánja. Erős tűzön nem sülne át teljesen. Tű vagy fogvájó beszúrásával győződünk meg róla, hogy a torta megsült-e már. Ha a tészta nem ragad a tűre, a torta megsült.Sok függ a torta díszítésétől is. Legyen gondunk arra, hogy a tortát ízlésesen, de egyszerűen díszítsük. Tanácsos a tortát friss vagy befőtt gyümölccsel díszíteni, annál is inkább, mert a gyümölcs jó étvágygerjesztőBOROS DIÓTORTA4 tojás, 30 dkg porcukor, 20 dkg daraliszt, 15 dkg őrölt dió és 10 evőkanál fehér bor.A négy tojást a cukorral forró víz fölött tartott habüstben jól fölverjük. Állandó keverés közben beletesszük a lisztet, az őrölt diót és a fehér bort. A keményre kevert tésztát kikent, lisztezett tortaformába helyezzük és lassan, mérsékelt tűzön megsütjük. Amikor kihűl, kiborítjuk a formából, lapjában kettévágjuk és megtöltjük diókrémmel. A töltelékkel megkenjük a torta oldalát meg a tetejét is és megszórjuk őrölt dióval.DIÓKRÉM : 25 dkg őrölt dió, 1 dl tej, 18 dkg porcukor, 10 dkg vaj és 3 dkg piskótamorzsa.A cukrot a tejjel felforraljuk. Hozzákeverjük az őrölt diót, jól elkeverjük és lehűtjük. Amikor kihűl, beletesszük a vajat és a piskótamorzsát. Az egészet újra jól összekeverjük.FEHÉRJETORTA10 tojásfehérje, 28 dkg porcukor, 14 dkg őrölt mogyoró és 3 dkg zsemlemorzsa.A tíz tojásfehérjéből kemény habot verünk, beleszórjuk a cukrot, az őrölt mogyorót és a zsemlemorzsát. Az egészet könnyedén összekeverjük és kikent, lisztezett tortaformában sütjük. A kihűlt tortát lapjában kettévágjuk és az alábbi töltelékkel megtöltjük.TÖLTELÉK: 5 dkg csokoládé, 2 evőkanál tej, 5 tojássárgája, 3 dkg porcukor és 10 dkg vaj.A csokoládét a tejjel felforraljuk. Az öt tojássárgáját a cukorral kikeverjük, hozzátesszük a csokoládéhoz és állandó keverés közben felforraljuk. Levesszük a tűzhelyről és keverjük, míg kihűl. Ekkor beletesszük a vajat és az egészet még egyszer kikeverjük.GYERMEKTORTA I12 evőkanál daraliszt, 1 csomag sütőpor, 2 tojás, 10 evőkanál forró víz és 10 evőkanál porcukor.A sütőport a lisztbe keverjük és átszitáljuk. A két tojássárgáját kb. 5 perc hosszat habosra keverjük, lassanként hozzáöntjük a forró vizet és 5 percig újból verjük. Beleszórjuk a porcukrot és még 10 percig verjük. A tojásfehérjéből keményre vert habot a liszttel együtt a tojássárgájához keverjük. Reszelt citromhéjat és vaníliás cukrot is tehetünk bele. A tortaformát olvasztott vajjal kikenjük, meglisztezzük, beleöntjük a tésztát és előremelegített sütőben lassan sütjük. A kihűlt tortát felibe vágjuk és befőttel megtöltjük.CSOKOLÁDÉTORTA I6 tojás, 15 dkg porcukor, 15 dkg daraliszt és 5 dkg csokoládé.A hat tojásfehérjéből kemény habot verünk, hozzátesszük a hat tojássárgáját és kb. 20 percig kavargatjuk. Belekeverjük az átszitált cukrot, a lisztet és végül a megreszelt csokoládét. A tortaformát olvasztott vajjal kikenjük, meglisztezzük és beleöntjük a tésztát. Előremelegített sütőben lassan sütjük. Amikor kihűl, lapjában kettévágjuk és megtöltjük. A krémmel megkenjük a torta oldalát és tetejét is. Megszórjuk reszelt csokoládéval és csokoládés cukorkákkal díszítjük.TÖLTELÉK: 10 dkg vaj, 8 dkg porcukor, 1 tojássárgája, 2 csomag vaníliás cukor és 2 dkg kakaó.A vajat a cukorral, a tojássárgájával és a vaníliás cukorral habosra keverjük. Mikor jól kikevertük, hozzátesszük az átszitált kakaót (hogy ne legyen csomós) és még egyszer jól összekeverjük.ÜNNEPI TORTA I20 dkg porcukor, 4 tojás, egy kevés citromhéj, 8 evőkanál forró víz, 15 dkg sima liszt, 1 csomag vaníliás pudingpor és 1 csomag sütőpor.A négy tojássárgájából, a cukorból és reszelt citromhéjból egyenes habverővel habot verünk. Utána a forró vizet kanalanként beleöntjük és még 15 perc hosszat verjük. A pudingport meg a sütőport elkavarjuk a lisztben és apránként a fölvert tojássárgájához keverjük. A négy tojásfehérjéből keményre vert habot könnyedén a megsűrűsödött masszához keverjük. A tésztát kikent és lisztezett tortaformába öntjük, előremelegített sütőben lassan sütjük. A tortát csak másnap töltjük meg és a krémmel az oldalát meg a tetejét is megkenjük. A torta tetejét dióbéllel díszítjük.TÖLTELÉK: 2 dl tej, 4 tojássárgája, 8 dkg porcukor, vanília és 2,1/2 dkg daraliszt.A tojássárgáját, cukrot, vaníliát és a lisztet a tejben jól elkeverjük. Üstbe tesszük és forró víz fölött addig verjük, amíg megsűrűsödik. Az üstöt kivesszük a forró vízből, hideg vízbe helyezzük és a krémet kihűlésig keverjük.MOGYORÓTORTA I7 tojásfehérje, 17 dkg porcukor, 7 dkg mandula és 7 dkg mogyoró.A tojásfehérjéből kemény habot verünk. Belekeverjük a porcukrot, a hámozott, őrölt mandulát, a megőrölt mogyorót. Könnyedén elkeverjük, kikent, lisztezett tortaformába tesszük. Mérsékelt tűzön lassan sütjük. Amikor a torta kihűl, megtöltjük krémmel és a tetejét rumos mázzal bevonjuk.KRÉM: 2 tojásfehérje, 6 dkg porcukor, 2 tojás keményre főtt sárgája, 8 dkg vaj, 6 dkg porcukor és néhány csepp rumízesítő.A tojásfehérjéből kemény habot verünk, beleszórjuk a porcukrot és gőz fölött újból keményre verjük. A két tojás keményre főtt sárgáját szitán áttörjük, hozzátesszük a vajat, a porcukrot meg a rumízesítőt és habosra keverjük. Végül belekavarjuk a kihűlt habot.RUMOS MÁZ: 1 tojásfehérjét, 15 dkg porcukrot és néhány csepp rumízesítőt fél óra hosszat keverünk.MANDULATORTA I12 tojássárgája, 28 dkg porcukor, 28 dkg darált mandula, 6 tojásfehérje, citromhéj, 3 dkg zsemlemorzsa.A tojássárgáját a porcukorral fél óra hosszat habosra keverjük. Beleszórjuk a hámozott, finomra őrölt mandulát, a reszelt citromhéjat, a zsemlemorzsát és végül könnyedén hozzákeverjük a hat tojásfehérjéből keményre vert habot. A tortaformát kikenjük olvasztott vajjal és kirakjuk vajas tésztával. A kikevert tésztát a vajas tésztával kirakott tortaformába öntjük, a tetejét elsimítjuk és lassan sütjük.VAJAS TÉSZTA: 14 dkg sima liszt, 14 dkg vaj, 5 dkg porcukor, 2 tojássárgája és egy csipetnyi só.A vajat a lisztben szétmorzsoljuk, hozzákeverjük a cukrot, a két tojássárgáját és az egy csipetnyi sót. Tésztát gyúrunk és pihentetjük. Ezzel a vajas tésztával rakjuk ki a tortaformát.CSOKOLÁDÉTORTA TOJÁSFEHÉRJÉBŐL7 tojásfehérje, 21 dkg porcukor, 10 dkg csokoládé és 23 dkg mandula.A tojásfehérjéből kemény habot verünk. Lassanként hozzákeverjük a porcukrot, a reszelt csokoládét és a hámozott, őrölt mandulát. Az egészet vigyázva összekeverjük. A tortaformát olvasztott vajjal kikenjük, meghintjük daraliszttel, beleuntjuk a tésztát és megsütjük. A kihűlt tortát barackízzel megkenjük és bevonjuk nem édesített tejszínhabbal.TÖLTELÉK: Barackíz és 1/4 l tejszínből keményre vert hab.DARATORTA8 tojás, 28 dkg porcukor, 12 dkg dara és 28 dkg jött, reszelt burgonya.A nyolc tojássárgáját a porcukorral kb. fél óra hosszat keverjük. Hozzáadjuk a darát, az áttört, főtt burgonyát és a kemény habbá vert fehérjét. A tortaformát olvasztott zsírral kikenjük, meg lisztezzük és a jól kikevert tésztát beleuntjuk. Előremelegített sütőben lassan sütjük. Amikor a torta kihűl, lapjában kettévágjuk és megtöltjük. A torta tetejét tetszés szerint díszítjük.TÖLTELÉK: 3 tojásfehérje, 10 dkg porcukor, 10 dkg vaj, 5 dkg porcukor és 5 dkg ribizlilekvár.A tojásfehérjéből kemény habot verünk, beleszórjuk a 10 dkg porcukrot és forró víz fölött keményre verjük. A vajat, az 5 dkg porcukrot és a lekvárt habosra keverjük, beleadagoljuk a kihűlt habot és az egészet összekeverjük.FINOM TORTA6 tojásfehérje, 15 dkg porcukor, 15 dkg darált dió.A tojásfehérjéből kemény habot verünk és belekeverjük a porcukrot meg a darált diót. A tésztát jól kikeverjük és kikent, lisztezett tortaformában megsütjük.n kettévágjuk és az alábbi krémmel töltjük.KRÉM: 6 tojássárgája, 12 dkg porcukor, 20 dkg vaj és 3 dkg kakaó.A porcukrot és a hat tojássárgáját állandó keverés közben sűrű péppé főzzük. Amikor kihűl, hozzátesszük a vajat meg a kakaót és az egészet jól kikeverjük.OLCSÓ TORTA2 egész tojás, 25 dkg porcukor, 3 dkg kakaó, 6 dkg vaj,1/4 l tej, 1/2 csomag sütőpor és 30 dkg daraliszt.A fenti hozzávalókat háromnegyed óra hosszat keverjük. Amikor a tésztát jól kikevertük, kikent lisztezett tortaformába öntjük. Mérsékelt tűzön sütjük. A kihűlt tortát megtöltjük krémmel és cukormázzal bevonjuk.KRÉM: 20 dkg vaj, 15 dkg porcukor és 15 dkg dió.A vajat a cukorral habosra keverjük és belekeverjük a megőrölt diót.CUKORMÁZ: 2 evőkanál forró vizet és 15 dkg porcukrot fél óra hosszat keverünk.KARÁCSONYI TORTA12 tojás, 30 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 30 dkg dió és 3 dkg daraliszt.A tizenkét tojássárgáját a porcukorral és a vaníliás cukorral fél óra hosszat keverjük. Beletesszük az őrölt diót, a daralisztet és végül a tizenkét tojásfehérjéből keményre vert habot. A tésztát kettéosztjukés kétszerre sütjük kikent, lisztezett tortaformában. Amikor a két tortalap kihűl, lapjában kettévágjuk, úgyhogy négy tortalapot kapunk. Minden lapot külön töltünk és így a tortába három réteg töltelék kerül. A torta uldalát és tetejét rumos mázzal vonjuk be.KRÉM: 20 dkg porcukor, 20 dkg vaj, 14 dkg dió és ízlés szerint rum.A cukrot a vajjal habosra keverjük. Hozzákavarjuk az őrölt diót, egy kevés rumot és újból összekeverjük.RUMOS MÁZ: 25 dkg porcukrot, 2 evőkanál rumot és 3 evőkanál forró vizet addig keverünk, míg a máz meg nem sűrűsödik.HÚSVÉTI TORTA6 tojás, 24 dkg porcukor, 18 dkg daraliszt és 10 dkg porcukor a habba.A hat tojássárgáját a 24 dkg porcukorral kb. 15 perc hosszat habosra keverjük. A fehérjéből kemény habot verünk és állandó verés közben beleszórjuk a 10 dkg porcukrot. A habot és a daralisztet vigyázva a tésztához keverjük. Az elkevert tésztát aztán kikent, lisztezett tortaformába öntjük és lassan, mérsékelten meleg sütőben megsütjük. a tortát csak másnap töltjük meg. a torta oldalát és tetejét bevonjuk krémmel, és a tetejét őrölt mogyoróval vagy reszelt csokoládéval díszítjük.KRÉM: 1/4 liter tej, 1-3 tojássárgája, 2 dkg liszt, 1 csomag vaníliás cukor, 15 dkg vaj és 10 dkg porcukor.A tojássárgáját, lisztet és vaníliás cukrot elkeverjük a tejben és forró víz fölött sűrű krémmé főzzük. Leemeljük a forró vízről és kihűlésig tovább keverjük. Közben a vajat a porcukorral habosra keverjük. A krémet apránként adagoljuk a kikevert vajba és a végén az egészet jól kikeverjük.NARANCSTORTA21 dkg porcukor, 6 t ojás, fél narancs, 6 dkg zsemlemorzsa és 21 dkg mandula.A hat tojássárgáját a porcukorral fél óra hosszat keverjük. Azután beletesszük a fél narancs levét és finomra vagdalt héját. Majd hozzáadjuk az átszitált zsemlemorzsát, a hámozott, őrölt mandulát és végül a fehérjéből keményre vert habot. Kikent, liszttel meghintett tortaformában sütjük. A megsült tortát bevonjuk narancsos mázzal és tejszínhabbal díszítjük.NARANCSOS MÁZ : 1 evőkanál forró vizet, 1 evőkanál narancslevet és 13 dkg porcukrot fél óra hosszat keverünk.TEJSZÍNHAB: 1/4 l tejszín és 4 dkg porcukor.A tejszínből habot verünk, beleszórjuk a porcukrot és újból fölverjük.ÚJÉVÍ TORTA10 dkg méz, 2 tojásfehérje, 20 dkg porcukor,1 csomag vaníliás cukor, 17 dkg dió, 1 citrom leve és 2 db Karlovy Vary-i ostya.A mézet a tűzhelyen fölolvasztjuk. A tojásfehérjéből kemény habot verünk, hozzákeverjük a cukrot és újból verjük. A folyékony mézet a fölvert tojáshabhoz vegyítjük, beletesszük a citromlevet és a vaníliás cukrot. Az egészet forró víz fölött összekeverjük. Állandó keverés közben beleszórjuk az őrölt diót és a masszát addig keverjük, míg leválik az edény faláról. Az egyik ostyát megkenjük a fenti masszával, majd a másik ostyával betakarjuk. Meleg sütőben megszárítjuk (nem szabad sütni!). A tortát bevonjuk csokoládémázzal.CSOKOLÁDÉMÁZ: 4 dkg csokoládé, 1 dkg vaj, 7 dkg kockacukor és 3/4 dl víz.A cukrot és a vizet addig főzzük, amíg két ujj közt szálat ereszt. A megpuhított csokoládét és vajat egy ideig kavarjuk és azután állandó keverés közben lassanként hozzáöntjük a szirupot. A tortát a fenti mázzal rögtön bevonjuk.GYORS TORTA11 dkg vaj, 9 dkg porcukor, 5 tojás, 11,1/2 dkg őrölt mák, 3 csomag vaníliás cukor és cukrozott narancshéj.A vajat a porcukorral habosra keverjük, azután az öt tojássárgáját egyenként beleverjük. Az egészet fél óra hosszat keverjük, majd beleszórjuk az őrölt mákot és jól elkeverjük. A fehérjéből kemény habot verünk, beletesszük a vaníliás cukrot és jól felverjük. A habot hozzáadjuk a kikevert vajhoz és végül belekeverjük az apróra vagdalt, cukrozott narancshéjat. A tortaformát vajjal kikenjük, meglisztezzük, a tésztát beleöntjük és mérsékelt tűzön megsütjük. Amikor kihűl, porcukorral megszórjuk.VIZES TORTA I6 tojás, 35 dkg porcukor, 25 dkg daraliszt, 15 dkg dió, 1 csomag vaníliás cukor, fél csomag sütőpor és 10 evőkanál hideg víz.A porcukrot a hat tojássárgájával kb. fél óra hosszat habosra keverjük. Állandó keverés közben beleöntjük a hideg vizet és még egyszer jól kikeverjük. Azután beletesszük az őrölt dióval és a liszttel elkevert vaníliás cukrot meg a sütőport. Végül könnyedén belekeverjük a hat tojásfehérjéből időközben keményre vert habot. A tortaformát kikenjük vajjal, meglisztezzük, a tésztát beleöntjük és mérsékelt tűzön, előremelegített sütőben, nagyobb tortaformában megsütjük. Amikor kihűl, az alábbi főzött krémmel megtöltjük.FŐZÖTT KRÉM: 3 tojás, 15 dkg porcukor, Vé kg vaj, 2 dkg kakaó, 5 dkg dió és 2 evőkanál rum.A tojást beleöntjük az üstbe, hozzákeverjük a porcukrot és forró víz fölött addig verjük, míg a massza oda kezd száradni az üst falához. Kiemeljük a vízből, hozzákeverjük a vajat, kakaót, őrölt diót és a rumot. Az egészet addig verjük, míg kihűl.CITROMTORTA4 tojás, 16 dkg porcukor, 1 citrom leve és 12 dkg daraliszt.A négy tojásfehérjéből kemény habot verünk, beleszórjuk a cukrot és jól fölverjük. Beleöntjük a citromlevet, lisztet, a négy tojássárgáját és jól összekeverjük. A tésztát kikent, lisztezett tortaformába öntjük, előremelegített sütőben fél óra hosszat sütjük. Amikor a torta kihűl, kettévágjuk, megtöltjük és bevonjuk krémmel. Tetejét behintjük reszelt csokoládéval.KRÉM: 14 dkg vaj, 14 dkg cukor, 14 dkg hámozott, darált mandula, 1/8 l tej, egy darabka vanília és 4 tojássárgája.A vaníliát a tejben megfőzzük. A négy tojássárgáját felverjük és lassan hozzákeverjük a kihűlt tejet. A vajat habosra keverjük és kanalanként hozzáadjuk a cukrot, a hámozott, darált mandulát és a tojássárgájával elkevert tejet.IVÁNKA TORTA7 tojásfehérje, 28 dkg porcukor, 5 dkg darált mogyoró, 1 csomag vaníliás cukor, 14 dkg vaj és 15 dkg daraliszt.A hét tojásfehérjét a porcukorral sűrűre keverjük. Belekavarjuk a darált mogyorót, az olvasztott, nem forró vajat, a vaníliás cukrot és a daralisztet. A tortaformát olvasztott vajjal kikenjük, meg lisztezzük, beleöntjük a tésztát és megsütjük. A kihűlt tortát megtöltjük, utána hűvös helyre tesszük, hogy megkeményedjen.TÖLTELÉK: 15 dkg vaj, 15 dkg porcukor, 15 dkg darált mogyoró és 3 evőkanál tej.A vajat a cukorral kb. negyedóra hosszat habosra keverjük. A darált mogyoróhoz 3 evőkanál forró tejet teszünk és jól elkeverjük. Hozzátesszük a habosra kevert vajhoz és még negyedóra hosszat keverjük.RUMOS MOGYORÓTORTA28 dkg porcukor, 8 tojás, 28 dkg őrölt mogyoró, 5 dkg csokoládé és 1 evőkanál darált szemeskávé.A nyolc tojássárgáját a cukorral fél óra hosszat keverjük. Hozzáadjuk az őrölt mogyorót, reszelt csokoládét és darált szemeskávét. Nagyon jól elkeverjük és beletesszük a fehérjéből vert kemény habot. A tésztát két részre osztjuk és vajjal kikent, lisztezett tortaformában két adagban sütjük. A két tortalapot rumos krémmel megtöltjük és csokoládémázzal vonjuk be.RUMOS KRÉM: 15 dkg őrölt mogyorót, 4 evőkanál rumot, 2 evőkanál tejszínt és 6 dkg porcukrot jól kikeverünk.CSOKOLÁDÉMÁZ: 7 dkg csokoládét, 10 dkg porcukrot és 1/2 dl vizet sűrűre főzünk. Majd félreállítjuk és egy ideig még keverjük.CSOKOLÁDÉ TORTA II10 dkg csokoládé, 10 dkg vaj, 16 dkg porcukor, 15 dkg daraliszt és 7 tojás.A csokoládét meleg sütőben megpuhítjuk. A vajat a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a hét tojássárgáját, a megpuhított csokoládét és még húsz percig keverjük. A fehérjéből kemény habot verünk és a liszttel együtt a kikevert tésztába kavarjuk. A tortaformát jól kikenjük vajjal, meglisztezzük, beleuntjuk a tésztát és mérsékelt tűzön megsütjük. Amikor kihűl, lapjában kettévágjuk, megkenjük barackízzel és az alábbi krémmel. A torta tetejét ugyancsak lekvárral és krémmel vonjuk be. Csokoládés cukorkával díszítjük.KRÉM: 21 dkg porcukor, 3 tojás, 15 dkg vaj és 5 dkg csokoládé.Egy edénybe beleverjük a három egész tojást és beleszórjuk az átszitált cukrot. Forró víz fölött egyenes habverővel addig verjük, míg meg nem sűrűsödik. A vajat a megpuhított csokoládéval külön kikeverjük és hozzákavarjuk a félig hűlt masszához. Teljes kihűlésig keverjük.VIZES TORTA II4 tojás, 28 dkg porcukor, 2 dl hideg víz, 10 dkg őrölt mogyoró, citromhéj, 1 csomag sütőpor és 20 dkg daraliszt.A négy tojássárgáját, a cukrot és a vizet egyenes habverővel sűrűre verjük. Belekeverjük az őrölt mogyorót, egy egész citrom reszelt héját, a sütőport és a négy tojásfehérjéből jó keményre vert habot. Végül könnyedén hozzákeverjük a daralisztet. A tésztát kikent, lisztezett tortaformába öntjük és lassan megsütjük. Amikor megsül, az alábbi krémmel töltjük meg.KRÉM: 3 tojássárgája, 15 dkg friss vaj, 1 narancs reszelt héja, 15 dkg porcukor, 10 dkg őrölt mogyoró és 2 evőkanál rum.A tojássárgáját, a vajat, a reszelt narancshéjat és a cukrot fél óra hosszat keverjük. Azután beletesszük az őrölt mogyorót meg a rumot és az egészet jól elkeverjük.PISKÓTATORTA I20 dkg porcukor, 20 dkg daraliszt, 10 tojás és 1 citrom héja.A tíz tojássárgáját a porcukorral háromnegyed óra hosszat keverjük. Beletesszük a reszelt citromhéjat, a lisztet és a keményre vert habot. Könnyedén elkeverjük, beleöntjük a tortaformába és mérsékelt tűzön lassan megsütjük. Amikor a torta kihűl, három tortalapra szeljük, egy tortalapot gyümölcsízzel, egyet töltelékkel kenünk meg. A torta tetejét és oldalát megkenjük a töltelékkel és tetszés szerint díszítjük.TÖLTELÉK: 2 tojásfehérje, 7 dkg porcukor, 2 tojássárgája, 6 dkg porcukor, 10 dkg vaj, 1 dkg kakaó és gyümölcsíz.A tojásfehérjéből kemény habot verünk, beleszórjuk a 7 dkg porcukrot és forró vízfürdőben keményre verjük. A két tojássárgáját, a hat dkg porcukrot, vajat és kakaót jó habosra keverjük. Beletesszük a kihűlt habot és együtt elkeverjük.MÉZES TORTA8 dkg méz, 7 dkg porcukor, 6 tojás, 1 citrom leve, 9 dkg daraliszt, 10 dkg őrölt dió, 5 dkg csokoládé, egy kevés szódabikarbóna és 1 csomag vaníliás cukor.A mézet a cukorral jól kikeverjük és folytonos keverés közben egyenként hozzáadjuk a hat tojássárgáját. Beletesszük a citrom levét és még negyedóra hosszat keverjük. Azután beleszórjuk a lisztet, reszelt csokoládét, őrölt diót és a szódabikarbónát. A habbá vert tojásfehérjébe beleszórjuk a vaníliás cukrot és még egyszer fölverjük. A habot hozzátesszük a kikevert tésztához és az egészet könnyedén összekeverjük. A tortaformát kikenjük olvasztott vajjal, meglisztezzük, beleuntjuk a tésztát és mérsékelt tűzön megsütjük. A kihűlt tortát lapjában kettévágjuk, megtöltjük gyümölcsízzel (legjobb málnaízzel) és a tetejét bevonjuk málnás mázzal.MÁLNÁS MÁZ: 2 evőkanál forró vizet, 2 evőkanál málnaszörpöt és 26 dkg porcukrot fél óra hosszat keverünk.FINOM DIÓTORTA35 dkg dió, 35 dkg porcukor, 8 tojás, 1 citrom leve és héja, 2 evőkanál finom zsemlemorzsa.A nyolc tojássárgáját a porcukorral kb. fél óra hosszat habosra keverjük. Belekavarjuk a citromlevet és a megreszelt citromhéjat. Hozzáadjuk az őrölt diót, az átszitált zsemlemorzsát és a keményre vert tojáshabot. Jól kikent, liszttel meghintett tortaformában mérsékelt tűzön megsütjük. A kihűlt tortát szétvágjuk és megtöltjük. A torta tetejét is megkenjük fehér krémmel.FEHÉR KRÉM: 15 dkg őrölt dió, 1 dl tej, 15 dkg porcukor, 10 dkg vaj és 1 csomag vaníliás cukor.A megőrölt.diót forró tejjel leforrázzuk, hozzákeverjük a porcukrot, vaníliás cukrot, vajat és addig keverjük, míg a krém megfehéredik.NARANCSTORTA PORHANYÓS TÉSZTÁBÓL30 dkg féldaraliszt, fél csomag sütőpor, 12 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 tojás, citrom- és narancshéj meg 12 dkg vaj.A gyúródeszkán meg szitáljuk a lisztet, beleönt jük a sütőport, vaníliás cukrot, porcukrot, a reszelt narancs- és citromhéjat, beleütjük a tojást és beleadagoljuk a szétmorzsolt vajat. A tésztát jól kidolgozzuk és három részre osztjuk. Az első részt kisodorjuk, kikent tortaformába helyezzük, narancsízzel megkenjük. Erre ráhelyezzük a másik kisodort részt, ezt is megkenjük narancsízzel és betakarjuk a harmadik résszel. Kb. 40 percig lassan sütjük. Amikor kihűl, megkenjük narancsízzel és bevonjuk narancsmázzal. Narancsos mázba mártogatott, hámozott narancsgerezdekkel díszítjük.NARANCSOS MÁZ: 2 evőkanál forró vizet, 2 evőkanál narancslevet és 26 dkg porcukrot fél óra hosszat keverünk.VANÍLIÁS TORTA17 dkg vaj, 18 dkg porcukor, 17 dkg dió, 5 tojás, 2 csomag vaníliás cukor, 9 dkg daraliszt és 1/4 csomag sütőpor.Az öt tojássárgáját, a cukrot és a vajat fél óra hosszat keverjük. A kikevert masszába beletesszük az őrölt diót, a sütőporral elegyített lisztet és végül a keményre vert habot. Az egészet jól elkeverjük és kikent, lisztezett tortaformába öntjük. Mérsékelt tűzön lassan sütjük. A kihűlt tortát a formából kiborítjuk, megkenjük lekvárral és vaníliás mázzal bevonjuk.VANÍLIÁS MÁZ: 25 dkg porcukor, 2 csomag vaníliás cukor és 4 evőkanál víz.Az egészet fél óra hosszat keverjük.KÁVÉTORTA I6 tojás, 10 dkg porcukor, 15 dkg dió, 1 citrom leve, 2 kávéskanál darált szemeskávé és 5 dkg kristálycukor,A hat tojássárgáját, porcukrot és a citromlevet kb. fél óra hosszat habosra keverjük. A kikevert masszához könnyedén hozzákeverjük az őrölt diót, a darált pörköltkávét és a keményre vert habot, amelybe verés közben belekeverjük a kristálycukrot. Mérsékelt tűzön, kikent, lisztezett tortaformában megsütjük. A kihűlt tortát kettévágjuk, megtöltjük és oldalát meg tetejét megkenjük az alábbi krémmel.KRÉM: 5 dkg csokoládé, 20 dkg vaj, 2 tojássárgája, 13 dkg porcukor, fél dl rum és 2 kávéskanál darált pörkölt kávé.A vajat, megpuhított csokoládét, darált kávét, cukrot és a rumot fél óra hosszat keverjük.KÁVÉTORTA II5 tojás, 8 dkg porcukor, 8 dkg daraliszt, 2 dkg olvasztott vaj és 2 dkg porcukor a habba.Az öt tojássárgáját a cukorral habosra keverjük. A fehérjét kemény habbá verjük, beleszórjuk a 2 dkg porcukrot és újból jól fölkeverjük. A tojássárgájához vigyázva hozzákeverjük a habot, a lisztet és az olvasztott, de kihűlt vajat. A tésztát beleuntjuk a kikent, lisztezett tortaformába és közepes tűzön megsütjük. Amikor kihűl, kettévágjuk és megtöltjük.KRÉM: 2 dl feketekávé, 6 dkg cukor, 1 tojás, 18 dkg porcukor, 18 dkg vaj és 1 dl rum.A jó erős feketekávét a 6 dkg cukorral forraljuk, hogy elég sűrű legyen. A vajat a cukorral negyedóra hosszat keverjük, majd beleütjük a tojást és 15 percig továbbkeverjük. A rumot meg a cukrozott feketekávét kanalanként a kikevert vajba öntögetjük és az egészet még egyszer jól összekeverjük.SZÁRAZ OROSZ TORTA8 tojás, 25 dkg porcukor, 25 dkg daraliszt és citromhéj.A nyolc tojássárgáját, cukrot és a reszelt citromhéjat fél óra hosszat keverjük. Azután beletesszük a lisztet és a tojásfehérjéből keményre vert habot. Az egészet könnyedén összekeverjük és kikent, liszttel meghintett tortaformába öntjük. Kb. 20 percig sütjük. Amikor kihűl, kettévágjuk és megtöltjük. A torta tetejét citromos mázzal bevonjuk.TÖLTELÉK: 1 dl tej, 2 dkg sima liszt, 2 tojásfehérje, 6 dkg porcukor, 10 dkg vaj, 10 dkg porcukor és fél citrom leve.A tejben elhabarjuk a lisztet és állandó keverés közben sűrű pépet főzünk belőle. A két tojásfehérjéből kemény habot verünk, beleszórjuk a 6 dkg porcukrot és forró vízfürdőben újból keményre verjük. A vajat a 10 dkg porcukorral habosra keverjük és állandó keverés közben belecsepegtetjük a fél citrom levét. A habosra kevert vajba beletesszük a kihűlt pépet meg a kihűlt habot és az egészet jól összekeverjük.CITROMOS MÁZ: 1 tojásfehérjét, 15 dkg porcukrot és 2 evőkanál citromlevet fél óra hosszat keverünk,PRÁGAI TORTA11 dkg vaj, 6 tojás, 13 dkg porcukor, 5 dkg csokoládé, 11 dkg őrölt mandula, 4 dkg zsemlemorzsa és 1 csomag vaníliás cukor.A hat tojássárgáját, vajat és a porcukrot kb. 20 perc hosszat habosra keverjük. Majd beletesszük a megpuhított csokoládét, őrölt mandulát, vaníliás cukrot és összekeverjük. A tojásfehérjéből kemény habot verünk és az átszitált zsemlemorzsával együtt hozzákeverjük a tojássárgájához. Kivajazott, liszttel meghintett tortaformában lassan sütjük. A kihűlt tortát kettészeljük és megtöltjük. A tetejét bevonjuk csokoládémázzal és tejszínhabbal díszítjük.TÖLTELÉK: 15 dkg vaj, 10 dkg porcukor, 1 tojás és 1 evőkanál rum.A vajat a cukorral habosra keverjük. Beleverjük az egész tojást, beleöntjük a rumot és az egészet jól összekeverjük.CSOKOLÁDÉMÁZ: 12 dkg porcukor, 3 dkg csokoládé, 1 dkg vaj és egy kis víz.A vizet a cukorral felforraljuk, beletesszük a megpuhított csokoládét és a vajat. Még egy kis ideig tovább főzzük.OROSZ TORTA7 tojás, 15 dkg porcukor, 6 dkg porcukor a habba, 25 dkg mandula és két és fél dkg piskótamorzsa.A hét tojássárgáját 15 dkg porcukorral kb. 20 percig habosra keverjük. A tojásfehérjéből habot verünk, beleszórjuk a 6 dkg porcukrot és még egyszer keményre verjük. Az így felvert habot, a hámozott, őrölt mandulát, a piskótamorzsát és a habosra kevert tojássárgáját könnyedén összekeverjük. A tésztát kikent, liszttel megszórt tortaformába öntjük és gyenge tűzön sütjük. A kihűlt tortát két lapra vágjuk, meglocsoljuk rummal és diókrémmel megtöltjük. A torta tetejét is krémmel vonjuk be.DIÓKRÉM: 15 dkg vaj, 15 dkg porcukor, 8 dkg dió és 1 kávéskanál rum.A porcukrot a vajjal habosra keverjük. Beletesszük a darált diót, a rumot, és az egészet még egyszer összekeverjük.MOKKATORTA4 tojás, 10 dkg porcukor, 10 dkg mandula, 5 dkg zsemlemorzsa és 2 evőkanál erős feketekávé.A cukrot és a négy tojássárgáját habosra keverjük. Hozzákeverjük a hámozott, őrölt mandulát, az átszitált zsemlemorzsát, a feketekávét és végül a tojásfehérjéből keményre vert habot. Kikent, liszttel meghintett tortaformában sütjük. A kihűlt tésztát lapjában felébe vágjuk és megtöltjük az alábbi töltelékkel s a torta tetejét is megkenjük vele.TÖLTELÉK: 10 dkg vaj, 10 dkg porcukor, 1 tojássárgája és 3 evőkanál erős feketekávé.Mikor a vajat, cukrot és tojássárgáját elkevertük, beleöntjük az erős feketekávét és egy ideig még továbbkeverjük.MOKKATORTA EGY TOJÁSBÓL11 dkg porcukor, 4 dkg margarin, 2 evőkanál méz, 1 tojás, fél csomag sütőpor, 5 dkg mogyoró, 20 dkg daraliszt, 1/8 l tejeskávé és 3 dkg burgonyaliszt.A cukrot a margarinnal habosra keverjük. Beleöntjük a felmelegített mézet, beleverjük a tojást és még 20 perc hosszat keverjük. Azután beletesszük a sütőport, darált mogyorót, tejeskávét meg a burgonyalisztet és az egészet jól összekeverjük. A tortaformát vajjal kikenjük, megszórjuk zsemlemorzsával, beleöntjük a tésztát és megsütjük. A kihűlt tortát kettévágjuk és megtöltjük. A torta tetejét megkenjük gyümölcsízzel és a maradék töltelékkel díszítjük.TÖLTELÉK: 5 dkg porcukrot, 3 evőkanál gyümölcsízt és 5 dkg vajat habosra keverünk.ALMATORTA6 tojás, 12 dkg porcukor, 12 dkg vaj, 12 dkg mogyoró, 4 sült alma és 3 dkg zsemlemorzsa.A vajat habosra keverjük és állandó keverés közben apránként beletesszük a porcukrot és a hat tojássárgáját. Azután beleszórjuk a darált mogyorót, a megszitált zsemlemorzsát és hozzákavarjuk az áttört sült almát. A tojásfehérjéből kemény habot verünk és könnyedén belekeverjük a tésztába. Kikent, liszttel megszórt tortaformában sütjük. A kész tortát tejszínhabbal díszítjük.SÁRGARÉPA TORTA6 tojás, 30 dkg porcukor, 8 dkg mogyoró, 10 dkg zsemlemorzsa, 6 dkg daraliszt, 1 kávéskanál törött fahéj, fél citrom leve és héja, egy kevés sütőpor és 25 dkg főtt sárgarépa.A hat tojássárgáját a porcukorral kb. húsz perc hosszat keverjük. Beletesszük a puhára főtt, kihűlt és megreszelt sárgarépát, valamint a fél citrom levét és reszelt héját. A tojásfehérjéből kemény habot verünk és a darált mogyoróval, törött fahéjjal, finom zsemlemorzsával és a lisztben elkavart sütőporral együtt a habosra kevert tojássárgájához keverjük. Az egészet még egyszer könnyedén megkavarjuk és bőven kikent, lisztezett tortaformában sütjük. A kihűlt tortát citromos mázzal vonjuk be.CITROMOS MÁZ: 27 dkg porcukrot, fél kávéskanál ecetet és 3/4 citrom levét fél óra hosszat keverünk.MOGYORÓTORTA II17 dkg vaj, 20 dkg mogyoró, 28 dkg porcukor, 7 tojás, 1 egész tojás, 1 citrom leve és 7 dkg daraliszt.A vajat, őrölt mogyorót meg a cukrot jól összekeverjük. Beletesszük a hét tojássárgáját, a citromlevet, beleütünk egy egész tojást és további húsz perc során jól kidolgozzuk. Utána hozzákeverjük a hét tojásfehérjéből vert habot meg a lisztet és beleöntjük a tortaformába. Meleg sütőben sütjük és rumos mázzal bevonjuk. Mogyoróval díszítjük.RUMOS MÁZ: 1 evőkanál forró vizet, 1 evőkanál rumot és 13 dkg porcukrot fél óra hosszat keverünk.BARACKTORTA6 tojás, 10 dkg vaj, 6 dkg porcukor, 6 dkg mandula, 6 dkg porcukor a habba és 8 dkg daraliszt.A vajat a porcukorral habosra keverjük. Állandó keverés közben beletesszük a hat tojássárgáját és a hámozott, őrölt mandulát. A tojásfehérjéből kemény habot verünk, beleszórjuk a 6 dkg porcukrot és újból keményre felverjük. A keményre vert habot a daraliszttel együtt vigyázva a tésztába keverjük. A tortaformát vajjal kikenjük, meghintjük liszttel és a tésztát beleöntjük. Lassan, mérsékelt tűzön sütjük. A tortát csak másnap vágjuk ketté, megtöltjük barackízzel és a két tortalapot egymásra rakjuk. A torta tetejét tejszínhabbal és barackbefőttel díszítjük.GYÜMÖLCSTORTA4 tojásfehérje, 10 dkg porcukor, 10 dkg mandula, 6 dkg cukrozott gyümölcs és 3 dkg csokoládé.A négy tojásfehérjéből kemény habot verünk, majd belekeverjük a porcukrot, a hámozatlan, darált mandulát, az apróra vagdalt csokoládét meg az apróra vagdalt cukrozott gyümölcsöt. Az egészet jól összekeverjük és kikent, zsemlemorzsával meghintett tortaformában sütjük. A kihűlt tortát gyümölcsbefőttel díszítjük.HÁZI DIÓTORTA3 tojás, 22 dkg porcukor, 10 dkg vaj, 22 dkg darált dió, fél csomag sütőpor és citromhéj.A vajat habosra keverjük. Állandó keverés közben beleszórjuk a porcukrot, darált diót, reszelt citromhéjat, a sütőport és beleverjük a három egész tojást. A tésztát kikent, liszttel megszórt tortaformába öntjük és gyenge tűzön sütjük. A kihűlt tortát kettévágjuk, megtöltjük gyümölcsízzel és a tetejét bevonjuk csokoládémázzal. |