FŐOLDAL

NEGYVEN  TORTA RECEPTJE


A torták elkészítése nagy gondosságot igényel. Hogy tortánk jól sikerüljön, legalább fél óra hosszat kell kevernünk, akár vajjal, akár tojássárgájával készül.

A torta készítésénél nagyon fontos, hogy a tojás friss legyen. Hasz­nálhatunk konzervált, tárolt tojást is, de győződjünk meg róla, hogy a sárgája a fehérjétől könnyen elválik-e. Mint már a finom sütemények­nél említettük, a fehérjét a sárgájától vigyázva választjuk el, hogy a fehérjébe ne kerüljön a sárgájából egy csepp sem, mert különben nehe­zen verődik habbá és nem lesz eléggé kemény. A hab helyes elkészítése igen fontos. A habot keményre kell verni. A keményre vert habhoz hoz­záadunk egy kis cukrot és még egyszer felverjük. Ezzel a hab még kemé­nyebbé válik és a torta jobban sikerül.

Dara- vagy féldaralisztet használunk. Használhatunk sima lisztet is, de csak akkor, ha tudjuk, hogy jó minőségű. A daralisztből készült tészta száraz, a sima lisztből készült pedig lágyabb lesz. Egyes előírásoknál a lisztet őrölt mandulával, dióval meg mogyoróval, zsemlemorzsával, piskó­tamorzsával stb. helyettesítjük.

Általában porcukrot használunk, de néha kristálycukrot szórunk a tortába.

Ahol vaj van előírva, használhatunk esetleg margarint vagy más müzsírtis. Használat előtt egy kissé mindig megpuhítjuk, ezáltal meg­akadályozzuk, hogy a tésztában csomócskák képződhessenek. Csokoládé helyett kakaót is használhatunk. 10 dkg csokoládé helyett 4 dkg kakaót, 3 dkg vajat vagy margarint és 3 dkg porcukrot vegyünk. Ha az előírás 10 dkg-nál kevesebb csokoládét ír elő, akkor a fenti arányban csökkent­jük a mennyiséget.

Ha citrom szerepel az előírásban és van citromunk, akkor tegyünk a tésztába, de ha nincsen, el is hagyhatjuk.

A jól kikevert tésztát kikent és daraliszttel vagy zsemlemorzsával megszórt formába öntjük. A tésztát a tortaforma szélén magasabbra hal­mozzuk, a torta ugyanis sütés közben felemelkedik és így a teteje sima lesz. Ha a tésztát nem kenjük a tortaforma szélén magasabbra, gyakran megesik, hogy a közepe kidudorodik, a széle pedig alacsony marad. A formát csak háromnegyed részig töltjük meg, hogy a tészta a sütés során ne folyjon ki a formából. Mérsékelt tűzön sütjük, ahogy azt az elő­írás megkívánja. Erős tűzön nem sülne át teljesen. Tű vagy fogvájó be­szúrásával győződünk meg róla, hogy a torta megsült-e már. Ha a tészta nem ragad a tűre, a torta megsült.

Sok függ a torta díszítésétől is. Legyen gondunk arra, hogy a tortát ízlésesen, de egyszerűen díszítsük. Tanácsos a tortát friss vagy befőtt gyümölccsel díszíteni, annál is inkább, mert a gyümölcs jó étvágyger­jesztő

BOROS  DIÓTORTA

4 tojás, 30 dkg porcukor, 20 dkg daraliszt, 15 dkg őrölt dió és 10 evőkanál fehér bor.

A négy tojást a cukorral forró víz fölött tartott habüstben jól föl­verjük. Állandó keverés közben beletesszük a lisztet, az őrölt diót és a fehér bort. A keményre kevert tésztát kikent, lisztezett tortaformába helyezzük és lassan, mérsékelt tűzön megsütjük. Amikor kihűl, kiborítjuk a formából, lapjában kettévágjuk és megtöltjük diókrémmel. A töltelékkel megkenjük a torta oldalát meg a tetejét is és megszórjuk őrölt dióval.

DIÓKRÉM : 25 dkg őrölt dió, 1 dl tej, 18 dkg porcukor, 10 dkg vaj és 3 dkg piskótamorzsa.

A cukrot a tejjel felforraljuk. Hozzákeverjük az őrölt diót, jól elke­verjük és lehűtjük. Amikor kihűl, beletesszük a vajat és a piskótamorzsát. Az egészet újra jól összekeverjük.

FEHÉRJETORTA

10 tojásfehérje, 28 dkg  porcukor,  14 dkg őrölt mogyoró és 3 dkg zsemlemorzsa.

A tíz tojásfehérjéből kemény habot verünk, beleszórjuk a cukrot, az őrölt mogyorót és a zsemlemorzsát. Az egészet könnyedén összekeverjük és kikent, lisztezett tortaformában sütjük. A kihűlt tortát lapjában ketté­vágjuk és az alábbi töltelékkel megtöltjük.

TÖLTELÉK: 5 dkg csokoládé, 2 evőkanál tej,  5  tojás­sárgája, 3 dkg porcukor és 10 dkg vaj.

A csokoládét a tejjel felforraljuk. Az öt tojássárgáját a cukorral ki­keverjük, hozzátesszük a csokoládéhoz és állandó keverés közben felfor­raljuk. Levesszük a tűzhelyről és keverjük, míg kihűl. Ekkor beletesszük a vajat és az egészet még egyszer kikeverjük.

GYERMEKTORTA   I

12 evőkanál daraliszt, 1 csomag sütőpor, 2 tojás, 10 evőkanál forró víz és 10 evőkanál porcukor.

A sütőport a lisztbe keverjük és átszitáljuk. A két tojássárgáját kb. 5 perc hosszat habosra keverjük, lassanként hozzáöntjük a forró vizet és 5 percig újból verjük. Beleszórjuk a porcukrot és még 10 percig ver­jük. A tojásfehérjéből keményre vert habot a liszttel együtt a tojássár­gájához keverjük. Reszelt citromhéjat és vaníliás cukrot is tehetünk bele. A tortaformát olvasztott vajjal kikenjük, meglisztezzük, beleöntjük a tésztát és előremelegített sütőben lassan sütjük. A kihűlt tortát felibe vágjuk és befőttel megtöltjük.

CSOKOLÁDÉTORTA  I

6 tojás, 15 dkg porcukor, 15 dkg daraliszt és 5 dkg csokoládé.

A hat tojásfehérjéből kemény habot verünk, hozzátesszük a hat to­jássárgáját és kb. 20 percig kavargatjuk. Belekeverjük az átszitált cukrot, a lisztet és végül a megreszelt csokoládét. A tortaformát olvasztott vaj­jal kikenjük, meglisztezzük és beleöntjük a tésztát. Előremelegített sütő­ben lassan sütjük. Amikor kihűl, lapjában kettévágjuk és megtöltjük. A krémmel megkenjük a torta oldalát és tetejét is. Megszórjuk reszelt csokoládéval és csokoládés cukorkákkal díszítjük.

TÖLTELÉK: 10 dkg vaj, 8 dkg porcukor, 1 tojássárgája, 2 csomag vaníliás cukor és 2 dkg kakaó.

A vajat a cukorral, a tojássárgájával és a vaníliás cukorral habosra keverjük. Mikor jól kikevertük, hozzátesszük az átszitált kakaót (hogy ne legyen csomós) és még egyszer jól összekeverjük.

ÜNNEPI TORTA I

20 dkg porcukor, 4 tojás, egy kevés citrom­héj, 8 evőkanál forró víz, 15 dkg sima liszt, 1 csomag vaníliás pudingpor és 1 csomag sütőpor.

A négy tojássárgájából, a cukorból és reszelt citromhéjból egyenes habverővel habot verünk. Utána a forró vizet kanalanként beleöntjük és még 15 perc hosszat verjük. A pudingport meg a sütőport elkavarjuk a lisztben és apránként a fölvert tojássárgájához keverjük. A négy tojásfehérjéből keményre vert habot könnyedén a megsűrűsödött masszához keverjük. A tésztát kikent és lisztezett tortaformába öntjük, előremele­gített sütőben lassan sütjük. A tortát csak másnap töltjük meg és a krémmel az oldalát meg a tetejét is megkenjük. A torta tetejét dióbéllel díszítjük.

TÖLTELÉK: 2 dl tej,  4 tojássárgája,  8 dkg  porcukor, vanília és 2,1/2 dkg daraliszt.

A tojássárgáját, cukrot, vaníliát és a lisztet a tejben jól elkeverjük. Üstbe tesszük és forró víz fölött addig verjük, amíg megsűrűsödik. Az üstöt kivesszük a forró vízből, hideg vízbe helyezzük és a krémet kihűlé­sig keverjük.

MOGYORÓTORTA  I

7  tojásfehérje,   17  dkg  porcukor,  7 dkg mandula és 7 dkg mogyoró.

A tojásfehérjéből kemény habot verünk. Belekeverjük a porcukrot, a hámozott, őrölt mandulát, a megőrölt mogyorót. Könnyedén elkeverjük, kikent, lisztezett tortaformába tesszük. Mérsékelt tűzön lassan sütjük. Amikor a torta kihűl, megtöltjük krémmel és a tetejét rumos mázzal bevonjuk.

KRÉM: 2 tojásfehérje, 6 dkg porcukor, 2 tojás ke­ményre főtt sárgája, 8 dkg vaj, 6 dkg porcukor és néhány csepp rumízesítő.

A tojásfehérjéből kemény habot verünk, beleszórjuk a porcukrot és gőz fölött újból keményre verjük. A két tojás keményre főtt sárgáját szitán áttörjük, hozzátesszük a vajat, a porcukrot meg a rumízesítőt és habosra keverjük. Végül belekavarjuk a kihűlt habot.

RUMOS MÁZ: 1 tojásfehérjét, 15 dkg porcukrot és néhány csepp rum­ízesítőt fél óra hosszat keverünk.

MANDULATORTA  I

12 tojássárgája, 28 dkg porcukor, 28 dkg darált mandula, 6 tojásfehérje, citromhéj, 3 dkg zsemle­morzsa.

A tojássárgáját a porcukorral fél óra hosszat habosra keverjük. Bele­szórjuk a hámozott, finomra őrölt mandulát, a reszelt citromhéjat, a zsemlemorzsát és végül könnyedén hozzákeverjük a hat tojásfehérjéből keményre vert habot. A tortaformát kikenjük olvasztott vajjal és kirakjuk vajas tésztával. A kikevert tésztát a vajas tésztával kirakott tortaformába öntjük, a tetejét elsimítjuk és lassan sütjük.

VAJAS TÉSZTA: 14 dkg sima liszt, 14 dkg vaj, 5 dkg por­cukor, 2 tojássárgája és egy csipetnyi só.

A vajat a lisztben szétmorzsoljuk, hozzákeverjük a cukrot, a két tojássárgáját és az egy csipetnyi sót. Tésztát gyúrunk és pihentetjük. Ezzel a vajas tésztával rakjuk ki a tortaformát.

CSOKOLÁDÉTORTA TOJÁSFEHÉRJÉBŐL

7  tojásfehérje, 21 dkg porcukor, 10 dkg csokoládé és 23 dkg mandula.

A tojásfehérjéből kemény habot verünk. Lassanként hozzákeverjük a porcukrot, a reszelt csokoládét és a hámozott, őrölt mandulát. Az egészet vigyázva összekeverjük. A tortaformát olvasztott vajjal kikenjük, meghintjük daraliszttel, beleuntjuk a tésztát és megsütjük. A kihűlt tor­tát barackízzel megkenjük és bevonjuk nem édesített tejszínhabbal.

TÖLTELÉK: Barackíz és 1/4 l tejszínből keményre vert hab.

DARATORTA

8 tojás, 28 dkg porcukor, 12 dkg dara és 28 dkg jött, reszelt burgonya.

A nyolc tojássárgáját a porcukorral kb. fél óra hosszat keverjük. Hozzáadjuk a darát, az áttört, főtt burgonyát és a kemény habbá vert fehérjét. A tortaformát olvasztott zsírral kikenjük, meg lisztezzük és a jól kikevert tésztát beleuntjuk. Előremelegített sütőben lassan sütjük. Amikor a torta kihűl, lapjában kettévágjuk és megtöltjük. A torta tetejét tetszés szerint díszítjük.

TÖLTELÉK: 3 tojásfehérje, 10 dkg porcukor, 10 dkg vaj, 5 dkg porcukor és 5 dkg ribizlilekvár.

A tojásfehérjéből kemény habot verünk, beleszórjuk a 10 dkg por­cukrot és forró víz fölött keményre verjük. A vajat, az 5 dkg porcukrot és a lekvárt habosra keverjük, beleadagoljuk a kihűlt habot és az egészet összekeverjük.

FINOM TORTA

6 tojásfehérje, 15 dkg porcukor, 15 dkg da­rált dió.

A tojásfehérjéből kemény habot verünk és belekeverjük a porcukrot meg a darált diót. A tésztát jól kikeverjük és kikent, lisztezett torta­formában megsütjük.n kettévágjuk és az alábbi krémmel töltjük.

KRÉM: 6 tojássárgája, 12 dkg porcukor, 20 dkg vaj és 3 dkg kakaó.

A porcukrot és a hat tojássárgáját állandó keverés közben sűrű péppé főzzük. Amikor kihűl, hozzátesszük a vajat meg a kakaót és az egészet jól kikeverjük.

OLCSÓ TORTA

2 egész tojás, 25 dkg porcukor, 3 dkg kakaó, 6 dkg vaj,1/4 l tej, 1/2  csomag sütőpor és 30 dkg daraliszt.

A fenti hozzávalókat háromnegyed óra hosszat keverjük. Amikor a tésztát jól kikevertük, kikent lisztezett tortaformába öntjük. Mérsékelt tűzön sütjük. A kihűlt tortát megtöltjük krémmel és cukormázzal be­vonjuk.

KRÉM: 20 dkg vaj, 15 dkg porcukor és 15 dkg dió.

A vajat a cukorral habosra keverjük és belekeverjük a megőrölt diót.

CUKORMÁZ: 2 evőkanál forró vizet és 15 dkg porcukrot fél óra hosszat keverünk.

KARÁCSONYI TORTA

12 tojás, 30 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 30 dkg dió és 3 dkg daraliszt.

A tizenkét tojássárgáját a porcukorral és a vaníliás cukorral fél óra hosszat keverjük. Beletesszük az őrölt diót, a daralisztet és végül a tizen­két tojásfehérjéből keményre vert habot. A tésztát kettéosztjukés kétszerre sütjük kikent, lisztezett tortaformában. Amikor a két tortalap kihűl, lapjában kettévágjuk, úgyhogy négy tortalapot kapunk. Minden lapot külön töltünk és így a tortába három réteg töltelék kerül. A torta uldalát és tetejét rumos mázzal vonjuk be.

KRÉM: 20 dkg porcukor, 20 dkg vaj, 14 dkg dió és ízlés szerint rum.

A cukrot a vajjal habosra keverjük. Hozzákavarjuk az őrölt diót, egy kevés rumot és újból összekeverjük.

RUMOS MÁZ: 25 dkg porcukrot, 2 evőkanál rumot és 3 evőkanál forró vizet addig keverünk, míg a máz meg nem sűrűsödik.

HÚSVÉTI TORTA  

6 tojás, 24 dkg porcukor, 18 dkg daraliszt és 10 dkg porcukor a habba.

A hat tojássárgáját a 24 dkg porcukorral kb. 15 perc hosszat habosra keverjük. A fehérjéből kemény habot verünk és állandó verés közben beleszórjuk a 10 dkg porcukrot. A habot és a daralisztet vigyázva a tész­tához keverjük. Az elkevert tésztát aztán kikent, lisztezett tortaformába öntjük és lassan, mérsékelten meleg sütőben megsütjük. a tortát csak másnap töltjük meg. a torta oldalát és tetejét bevonjuk krémmel, és a tetejét őrölt mogyoróval vagy reszelt csokoládéval díszítjük.

KRÉM: 1/4 liter tej, 1-3 tojássárgája, 2 dkg liszt, 1 csomag vaníliás cukor, 15 dkg vaj és 10 dkg porcukor.

A tojássárgáját, lisztet és vaníliás cukrot elkeverjük a tejben és forró víz fölött sűrű krémmé főzzük. Leemeljük a forró vízről és kihűlésig tovább keverjük. Közben a vajat a porcukorral habosra keverjük. A kré­met apránként adagoljuk a kikevert vajba és a végén az egészet jól ki­keverjük.

NARANCSTORTA

21 dkg porcukor, 6 t ojás, fél narancs, 6 dkg zsemlemorzsa és 21 dkg mandula.

A hat tojássárgáját a porcukorral fél óra hosszat keverjük. Azután beletesszük a fél narancs levét és finomra vagdalt héját. Majd hozzáadjuk az átszitált zsemlemorzsát, a hámozott, őrölt mandulát és végül a fehér­jéből keményre vert habot. Kikent, liszttel meghintett tortaformában sütjük. A megsült tortát bevonjuk narancsos mázzal és tejszínhabbal díszítjük.

NARANCSOS MÁZ : 1 evőkanál forró vizet, 1 evőkanál narancslevet és 13 dkg porcukrot fél óra hosszat keverünk.

TEJSZÍNHAB: 1/4 l tejszín és 4 dkg porcukor.

A tejszínből habot verünk, beleszórjuk a porcukrot és újból fölver­jük.

 ÚJÉVÍ TORTA

10 dkg méz, 2 tojásfehérje, 20 dkg porcukor,1 csomag vaníliás cukor, 17 dkg dió, 1 citrom leve és 2 db Karlovy Vary-i ostya.

A mézet a tűzhelyen fölolvasztjuk. A tojásfehérjéből kemény habot verünk, hozzákeverjük a cukrot és újból verjük. A folyékony mézet a föl­vert tojáshabhoz vegyítjük, beletesszük a citromlevet és a vaníliás cuk­rot. Az egészet forró víz fölött összekeverjük. Állandó keverés közben beleszórjuk az őrölt diót és a masszát addig keverjük, míg leválik az edény faláról. Az egyik ostyát megkenjük a fenti masszával, majd a másik ostyával betakarjuk. Meleg sütőben megszárítjuk (nem szabad sütni!). A tortát bevonjuk csokoládémázzal.

CSOKOLÁDÉMÁZ: 4 dkg csokoládé, 1 dkg vaj, 7 dkg kockacukor és 3/4 dl víz.

A cukrot és a vizet addig főzzük, amíg két ujj közt szálat ereszt. A megpuhított csokoládét és vajat egy ideig kavarjuk és azután állandó keverés közben lassanként hozzáöntjük a szirupot. A tortát a fenti mázzal rögtön bevonjuk.

GYORS TORTA

 11 dkg vaj, 9 dkg porcukor, 5 tojás, 11,1/2 dkg őrölt mák, 3 csomag vaníliás cukor és cukrozott narancs­héj.

A vajat a porcukorral habosra keverjük, azután az öt tojássárgáját egyenként beleverjük. Az egészet fél óra hosszat keverjük, majd beleszór­juk az őrölt mákot és jól elkeverjük. A fehérjéből kemény habot verünk, beletesszük a vaníliás cukrot és jól felverjük. A habot hozzáadjuk a ki­kevert vajhoz és végül belekeverjük az apróra vagdalt, cukrozott narancs­héjat. A tortaformát vajjal kikenjük, meglisztezzük, a tésztát beleöntjük és mérsékelt tűzön megsütjük. Amikor kihűl, porcukorral megszórjuk.

VIZES TORTA I

6 tojás, 35 dkg porcukor, 25 dkg daraliszt, 15 dkg dió, 1 csomag vaníliás cukor, fél csomag sütőpor és 10 evőkanál hideg víz.

A porcukrot a hat tojássárgájával kb. fél óra hosszat habosra kever­jük. Állandó keverés közben beleöntjük a hideg vizet és még egyszer jól kikeverjük. Azután beletesszük az őrölt dióval és a liszttel elkevert vaní­liás cukrot meg a sütőport. Végül könnyedén belekeverjük a hat tojás­fehérjéből időközben keményre vert   habot. A tortaformát kikenjük vajjal, meglisztezzük, a tésztát beleöntjük és mérsékelt tűzön, előre­melegített sütőben, nagyobb tortaformában megsütjük. Amikor kihűl, az alábbi főzött krémmel megtöltjük.

FŐZÖTT KRÉM: 3 tojás, 15 dkg porcukor, Vé kg vaj, 2 dkg kakaó, 5 dkg dió és 2 evőkanál rum.

A tojást beleöntjük az üstbe, hozzákeverjük a porcukrot és forró víz fölött addig verjük, míg a massza oda kezd száradni az üst falához. Ki­emeljük a vízből, hozzákeverjük a vajat, kakaót, őrölt diót és a rumot. Az egészet addig verjük, míg kihűl.

CITROMTORTA

4 tojás, 16 dkg porcukor, 1 citrom leve és 12 dkg daraliszt.

A négy tojásfehérjéből kemény habot verünk, beleszórjuk a cukrot és jól fölverjük. Beleöntjük a citromlevet, lisztet, a négy tojássárgáját és jól összekeverjük. A tésztát kikent, lisztezett tortaformába öntjük, előremelegített sütőben fél óra hosszat sütjük. Amikor a torta kihűl, kettévágjuk, megtöltjük és bevonjuk krémmel. Tetejét behintjük reszelt csokoládéval.

KRÉM: 14 dkg vaj, 14 dkg cukor, 14 dkg hámozott, darált mandula, 1/8 l tej, egy darabka vanília és 4 tojás­sárgája.

A vaníliát a tejben megfőzzük. A négy tojássárgáját felverjük és lassan hozzákeverjük a kihűlt tejet. A vajat habosra keverjük és kanalan­ként hozzáadjuk a cukrot, a hámozott, darált mandulát és a tojássárgá­jával elkevert tejet.

IVÁNKA TORTA

7 tojásfehérje, 28 dkg porcukor, 5 dkg darált mogyoró, 1 csomag vaníliás cukor, 14 dkg vaj és 15 dkg daraliszt.

A hét tojásfehérjét a porcukorral sűrűre keverjük. Belekavarjuk  a darált mogyorót, az olvasztott, nem forró vajat, a vaníliás cukrot és a daralisztet. A tortaformát olvasztott vajjal kikenjük, meg lisztezzük, beleöntjük a tésztát és megsütjük. A kihűlt tortát megtöltjük, utána hűvös helyre tesszük, hogy megkeményedjen.

TÖLTELÉK: 15 dkg vaj, 15 dkg porcukor,  15 dkg darált mogyoró és 3 evőkanál tej.

A vajat a cukorral kb. negyedóra hosszat habosra keverjük. A darált mogyoróhoz 3 evőkanál forró tejet teszünk és jól elkeverjük. Hozzátesszük a habosra kevert vajhoz és még negyedóra hosszat keverjük.

RUMOS MOGYORÓTORTA

28 dkg porcukor, 8 tojás, 28 dkg őrölt mo­gyoró, 5 dkg csokoládé és 1 evőkanál darált szemeskávé.

A nyolc tojássárgáját a cukorral fél óra hosszat keverjük. Hozzá­adjuk az őrölt mogyorót, reszelt csokoládét és darált szemeskávét. Nagyon jól elkeverjük és beletesszük a fehérjéből vert kemény habot. A tésztát két részre osztjuk és vajjal kikent, lisztezett tortaformában két adagban sütjük. A két tortalapot rumos krémmel megtöltjük és csokoládémázzal vonjuk be.

RUMOS KRÉM: 15 dkg  őrölt  mogyorót,  4 evőkanál  rumot, 2 evőkanál tejszínt és 6 dkg porcukrot jól kikeverünk. 

CSOKOLÁDÉMÁZ: 7 dkg csokoládét, 10 dkg porcukrot és 1/2 dl vizet sűrűre főzünk. Majd félreállítjuk és egy ideig még keverjük.

CSOKOLÁDÉ TORTA II

10 dkg csokoládé, 10 dkg vaj, 16 dkg por­cukor, 15 dkg daraliszt és 7 tojás.

A csokoládét meleg sütőben megpuhítjuk. A vajat a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a hét tojássárgáját, a megpuhított csokoládét és még húsz percig keverjük. A fehérjéből kemény habot verünk és a liszttel együtt a kikevert tésztába kavarjuk. A tortaformát jól kikenjük vajjal, meglisztezzük, beleuntjuk a tésztát és mérsékelt tűzön megsütjük. Ami­kor kihűl, lapjában kettévágjuk, megkenjük barackízzel és az alábbi krémmel. A torta tetejét ugyancsak lekvárral és krémmel vonjuk be. Csokoládés cukorkával díszítjük.

KRÉM: 21 dkg porcukor, 3 tojás, 15 dkg vaj és 5 dkg csokoládé.

Egy edénybe beleverjük a három egész tojást és beleszórjuk az át­szitált cukrot. Forró víz fölött egyenes habverővel addig verjük, míg meg nem sűrűsödik. A vajat a megpuhított csokoládéval külön kikeverjük és hozzákavarjuk a félig hűlt masszához. Teljes kihűlésig keverjük.

VIZES TORTA II

4 tojás, 28 dkg porcukor, 2 dl hideg víz, 10 dkg őrölt mogyoró, citromhéj, 1 csomag sütőpor és 20 dkg daraliszt.

A négy tojássárgáját, a cukrot és a vizet egyenes habverővel sűrűre verjük. Belekeverjük az őrölt mogyorót, egy egész citrom reszelt héját, a sütőport és a négy tojásfehérjéből jó keményre vert habot. Végül könnyedén hozzákeverjük a daralisztet. A tésztát kikent, lisztezett torta­formába öntjük és lassan megsütjük. Amikor megsül, az alábbi krémmel töltjük meg.

KRÉM: 3 tojássárgája, 15 dkg friss vaj, 1 narancs reszelt héja, 15 dkg porcukor, 10 dkg őrölt mogyoró és 2 evőkanál rum.

A tojássárgáját, a vajat, a reszelt narancshéjat és a cukrot fél óra hosszat keverjük. Azután beletesszük az őrölt mogyorót meg a rumot és az egészet jól elkeverjük.

PISKÓTATORTA  I

20 dkg porcukor, 20 dkg daraliszt, 10 tojás és 1 citrom héja.

A tíz tojássárgáját a porcukorral háromnegyed óra hosszat keverjük. Beletesszük a reszelt citromhéjat, a lisztet és a keményre vert habot. Könnyedén elkeverjük, beleöntjük a tortaformába és mérsékelt tűzön lassan megsütjük. Amikor a torta kihűl, három tortalapra szeljük, egy tortalapot gyümölcsízzel, egyet töltelékkel kenünk meg. A torta tetejét és oldalát megkenjük a töltelékkel és tetszés szerint díszítjük.

TÖLTELÉK: 2 tojásfehérje, 7 dkg porcukor, 2 tojássár­gája, 6 dkg porcukor, 10 dkg vaj, 1 dkg kakaó és gyü­mölcsíz.

A tojásfehérjéből kemény habot verünk, beleszórjuk a 7 dkg por­cukrot és forró vízfürdőben keményre verjük. A két tojássárgáját, a hat dkg porcukrot, vajat és kakaót jó habosra keverjük. Beletesszük a kihűlt habot és együtt elkeverjük.

MÉZES TORTA

8 dkg méz, 7 dkg porcukor, 6 tojás, 1 cit­rom leve, 9 dkg daraliszt, 10 dkg őrölt dió, 5 dkg csoko­ládé, egy kevés szódabikarbóna és 1 csomag vaníliás cukor.

A mézet a cukorral jól kikeverjük és folytonos keverés közben egyen­ként hozzáadjuk a hat tojássárgáját. Beletesszük a citrom levét és még negyedóra hosszat keverjük. Azután beleszórjuk a lisztet, reszelt csoko­ládét, őrölt diót és a szódabikarbónát. A habbá vert tojásfehérjébe bele­szórjuk a vaníliás cukrot és még egyszer fölverjük. A habot hozzátesszük a kikevert tésztához és az egészet könnyedén összekeverjük. A tortafor­mát kikenjük olvasztott vajjal, meglisztezzük, beleuntjuk a tésztát és mérsékelt tűzön megsütjük. A kihűlt tortát lapjában kettévágjuk, meg­töltjük gyümölcsízzel (legjobb málnaízzel) és a tetejét bevonjuk málnás mázzal.

MÁLNÁS MÁZ: 2 evőkanál forró vizet, 2 evőkanál málnaszörpöt és 26 dkg porcukrot fél óra hosszat keverünk.

FINOM  DIÓTORTA

35 dkg dió, 35 dkg porcukor, 8 tojás, 1 cit­rom leve és héja, 2 evőkanál finom zsemlemorzsa.

A nyolc tojássárgáját a porcukorral kb. fél óra hosszat habosra ke­verjük. Belekavarjuk a citromlevet és a megreszelt citromhéjat. Hozzá­adjuk az őrölt diót, az átszitált zsemlemorzsát és a keményre vert tojás­habot. Jól kikent, liszttel meghintett tortaformában mérsékelt tűzön megsütjük. A kihűlt tortát szétvágjuk és megtöltjük. A torta tetejét is megkenjük fehér krémmel.

FEHÉR KRÉM: 15 dkg őrölt dió, 1 dl tej, 15 dkg porcukor, 10 dkg vaj és 1 csomag vaníliás cukor.

A megőrölt.diót forró tejjel leforrázzuk, hozzákeverjük a porcukrot, vaníliás cukrot, vajat és addig keverjük, míg a krém megfehéredik.

NARANCSTORTA   PORHANYÓS   TÉSZTÁBÓL

30 dkg féldaraliszt, fél csomag sütőpor, 12 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 tojás, cit­rom- és narancshéj meg 12 dkg vaj.

A gyúródeszkán meg szitáljuk a lisztet, beleönt jük a sütőport, vaní­liás cukrot, porcukrot, a reszelt narancs- és citromhéjat, beleütjük a to­jást és beleadagoljuk a szétmorzsolt vajat. A tésztát jól kidolgozzuk és három részre osztjuk. Az első részt kisodorjuk, kikent tortaformába helyezzük, narancsízzel megkenjük. Erre ráhelyezzük a másik kisodort részt, ezt is megkenjük narancsízzel és betakarjuk a harmadik résszel. Kb. 40 percig lassan sütjük. Amikor kihűl, megkenjük narancsízzel és bevonjuk narancsmázzal. Narancsos mázba mártogatott, hámozott na­rancsgerezdekkel díszítjük.

NARANCSOS MÁZ: 2  evőkanál  forró   vizet,   2   evőkanál   narancslevet   és 26 dkg porcukrot fél óra hosszat keverünk.

VANÍLIÁS  TORTA

17 dkg vaj, 18 dkg porcukor, 17 dkg dió, 5 tojás, 2 csomag vaníliás cukor, 9 dkg daraliszt és 1/4  csomag sütőpor.

Az öt tojássárgáját, a cukrot és a vajat fél óra hosszat keverjük. A kikevert masszába beletesszük az őrölt diót, a sütőporral elegyített lisztet és végül a keményre vert habot. Az egészet jól elkeverjük és kikent, lisztezett tortaformába öntjük. Mérsékelt tűzön lassan sütjük. A kihűlt tortát a formából kiborítjuk, megkenjük lekvárral és vaníliás mázzal bevonjuk.

VANÍLIÁS MÁZ: 25 dkg porcukor, 2 csomag vaníliás cukor és 4 evőkanál víz.

Az egészet fél óra hosszat keverjük.

KÁVÉTORTA  I

6 tojás, 10 dkg porcukor, 15 dkg dió, 1 cit­rom leve, 2 kávéskanál darált szemeskávé és 5 dkg kris­tálycukor,

A hat tojássárgáját, porcukrot és a citromlevet kb. fél óra hosszat habosra keverjük. A kikevert masszához könnyedén hozzákeverjük az őrölt diót, a darált pörköltkávét és a keményre vert habot, amelybe verés közben belekeverjük a kristálycukrot. Mérsékelt tűzön, kikent, lisztezett tortaformában megsütjük. A kihűlt tortát kettévágjuk, megtöltjük és oldalát meg tetejét megkenjük az alábbi krémmel.

KRÉM: 5 dkg csokoládé, 20 dkg vaj, 2 tojássárgája, 13 dkg porcukor, fél dl rum és 2 kávéskanál darált pör­költ kávé.

A vajat, megpuhított csokoládét, darált kávét, cukrot és a rumot fél óra hosszat keverjük.

KÁVÉTORTA   II

5 tojás,  8 dkg porcukor,  8 dkg daraliszt, 2 dkg olvasztott vaj és 2 dkg porcukor a habba.

Az öt tojássárgáját a cukorral habosra keverjük. A fehérjét kemény habbá verjük, beleszórjuk a 2 dkg porcukrot és újból jól fölkeverjük. A to­jássárgájához vigyázva hozzákeverjük a habot, a lisztet és az olvasztott, de kihűlt vajat. A tésztát beleuntjuk a kikent, lisztezett tortaformába és közepes tűzön megsütjük. Amikor kihűl, kettévágjuk és megtöltjük.

KRÉM: 2 dl feketekávé, 6 dkg cukor, 1 tojás, 18 dkg porcukor, 18 dkg vaj és 1 dl rum.

A jó erős feketekávét a 6 dkg cukorral forraljuk, hogy elég sűrű legyen. A vajat a cukorral negyedóra hosszat keverjük, majd beleütjük a tojást és 15 percig továbbkeverjük. A rumot meg a cukrozott fekete­kávét kanalanként a kikevert vajba öntögetjük és az egészet még egyszer jól összekeverjük.

SZÁRAZ   OROSZ   TORTA

8 tojás,  25 dkg porcukor,  25 dkg daraliszt és citromhéj.

A nyolc tojássárgáját, cukrot és a reszelt citromhéjat fél óra hosszat keverjük. Azután beletesszük a lisztet és a tojásfehérjéből keményre vert habot. Az egészet könnyedén összekeverjük és kikent, liszttel meg­hintett tortaformába öntjük. Kb. 20 percig sütjük. Amikor kihűl, ketté­vágjuk és megtöltjük. A torta tetejét citromos mázzal bevonjuk.

TÖLTELÉK: 1 dl tej, 2 dkg sima liszt, 2 tojásfehérje, 6 dkg porcukor, 10 dkg vaj, 10 dkg porcukor és fél cit­rom leve.

A tejben elhabarjuk a lisztet és állandó keverés közben sűrű pépet főzünk belőle. A két tojásfehérjéből kemény habot verünk, beleszórjuk a 6 dkg porcukrot és forró vízfürdőben újból keményre verjük. A vajat a 10 dkg porcukorral habosra keverjük és állandó keverés közben bele­csepegtetjük a fél citrom levét. A habosra kevert vajba beletesszük a ki­hűlt pépet meg a kihűlt habot és az egészet jól összekeverjük.

CITROMOS MÁZ: 1 tojásfehérjét, 15 dkg porcukrot és 2 evőkanál citrom­levet fél óra hosszat keverünk,

PRÁGAI  TORTA

11 dkg vaj, 6 tojás, 13 dkg porcukor, 5 dkg csokoládé, 11 dkg őrölt mandula, 4 dkg zsemlemorzsa és 1 csomag vaníliás cukor.

A hat tojássárgáját, vajat és a porcukrot kb. 20 perc hosszat habosra keverjük. Majd beletesszük a megpuhított csokoládét, őrölt mandulát, vaníliás cukrot és összekeverjük. A tojásfehérjéből kemény habot verünk és az átszitált zsemlemorzsával együtt hozzákeverjük a tojássárgájához. Kivajazott, liszttel meghintett tortaformában lassan sütjük. A kihűlt tortát kettészeljük és megtöltjük. A tetejét bevonjuk csokoládémázzal és tejszínhabbal díszítjük.

TÖLTELÉK: 15 dkg vaj, 10 dkg porcukor, 1 tojás és 1 evőkanál rum.

A vajat a cukorral habosra keverjük. Beleverjük az egész tojást, beleöntjük a rumot és az egészet jól összekeverjük.

CSOKOLÁDÉMÁZ: 12 dkg porcukor, 3 dkg csokoládé, 1 dkg vaj és egy kis víz.

A vizet a cukorral felforraljuk, beletesszük a megpuhított csokoládét és a vajat. Még egy kis ideig tovább főzzük.

OROSZ TORTA

7 tojás, 15 dkg porcukor, 6 dkg porcukor a habba, 25 dkg mandula és két és fél  dkg piskótamorzsa.

A hét tojássárgáját 15 dkg porcukorral kb. 20 percig habosra kever­jük. A tojásfehérjéből habot verünk, beleszórjuk a 6 dkg porcukrot és még egyszer keményre verjük. Az így felvert habot, a hámozott, őrölt mandulát, a piskótamorzsát és a habosra kevert tojássárgáját könnyedén összekeverjük. A tésztát kikent, liszttel megszórt tortaformába öntjük és gyenge tűzön sütjük. A kihűlt tortát két lapra vágjuk, meglocsoljuk rummal és diókrémmel megtöltjük. A torta tetejét is krémmel vonjuk be.

DIÓKRÉM: 15 dkg vaj, 15 dkg porcukor, 8 dkg dió és 1 kávéskanál rum.

A porcukrot a vajjal habosra keverjük. Beletesszük a darált diót, a rumot, és az egészet még egyszer összekeverjük.

MOKKATORTA

4 tojás, 10 dkg porcukor,  10 dkg mandula, 5 dkg zsemlemorzsa és 2 evőkanál erős feketekávé.

A cukrot és a négy tojássárgáját habosra keverjük. Hozzákeverjük a hámozott, őrölt mandulát, az átszitált zsemlemorzsát, a feketekávét és végül a tojásfehérjéből keményre vert habot. Kikent, liszttel meghintett tortaformában sütjük. A kihűlt tésztát lapjában felébe vágjuk és meg­töltjük az alábbi töltelékkel s a torta tetejét is megkenjük vele.

TÖLTELÉK: 10 dkg vaj, 10 dkg porcukor, 1 tojássárgája és 3 evőkanál erős feketekávé.

Mikor a vajat, cukrot és tojássárgáját elkevertük, beleöntjük az erős feketekávét és egy ideig még továbbkeverjük.

MOKKATORTA   EGY   TOJÁSBÓL

11 dkg porcukor, 4 dkg margarin, 2 evőkanál méz, 1 tojás, fél csomag sütőpor, 5 dkg mogyoró, 20 dkg daraliszt, 1/8 l tejeskávé és 3 dkg burgonyaliszt.

A cukrot a margarinnal habosra keverjük. Beleöntjük a felmelegített mézet, beleverjük a tojást és még 20 perc hosszat keverjük. Azután bele­tesszük a sütőport, darált mogyorót, tejeskávét meg a burgonyalisztet és az egészet jól összekeverjük. A tortaformát vajjal kikenjük, megszórjuk zsemlemorzsával, beleöntjük a tésztát és megsütjük. A kihűlt tortát kettévágjuk és megtöltjük. A torta tetejét megkenjük gyümölcsízzel és a maradék töltelékkel díszítjük.

TÖLTELÉK: 5 dkg porcukrot, 3 evőkanál gyümölcsízt és 5 dkg vajat habosra keverünk.

ALMATORTA

6 tojás, 12 dkg porcukor, 12 dkg vaj, 12 dkg mogyoró, 4 sült alma és 3 dkg zsemlemorzsa.

A vajat habosra keverjük és állandó keverés közben apránként bele­tesszük a porcukrot és a hat tojássárgáját. Azután beleszórjuk a darált mogyorót, a megszitált zsemlemorzsát és hozzákavarjuk az áttört sült almát. A tojásfehérjéből kemény habot verünk és könnyedén belekeverjük a tésztába. Kikent, liszttel megszórt tortaformában sütjük. A kész tortát tejszínhabbal díszítjük.

SÁRGARÉPA   TORTA

6 tojás, 30 dkg porcukor, 8 dkg mogyoró, 10 dkg zsemlemorzsa, 6 dkg daraliszt, 1 kávéskanál törött fahéj, fél citrom leve és héja, egy kevés sütőpor és 25 dkg főtt sárgarépa.

A hat tojássárgáját a porcukorral kb. húsz perc hosszat keverjük. Beletesszük a puhára főtt, kihűlt és megreszelt sárgarépát, valamint a fél citrom levét és reszelt héját. A tojásfehérjéből kemény habot verünk és a darált mogyoróval, törött fahéjjal, finom zsemlemorzsával és a lisztben elkavart sütőporral együtt a habosra kevert tojássárgájához keverjük. Az egészet még egyszer könnyedén megkavarjuk és bőven kikent, liszte­zett tortaformában sütjük. A kihűlt tortát citromos mázzal vonjuk be.

CITROMOS MÁZ: 27 dkg porcukrot, fél kávéskanál ecetet és 3/4  citrom levét fél óra hosszat keverünk.

MOGYORÓTORTA  II

17 dkg vaj, 20 dkg mogyoró, 28 dkg por­cukor, 7 tojás, 1 egész tojás, 1 citrom leve és 7 dkg daraliszt.

A vajat, őrölt mogyorót meg a cukrot jól összekeverjük. Beletesszük a hét tojássárgáját, a citromlevet, beleütünk egy egész tojást és további húsz perc során jól kidolgozzuk. Utána hozzákeverjük a hét tojásfehér­jéből vert habot meg a lisztet és beleöntjük a tortaformába. Meleg sütő­ben sütjük és rumos mázzal bevonjuk. Mogyoróval díszítjük.

RUMOS MÁZ: 1 evőkanál forró vizet, 1 evőkanál rumot és 13 dkg por­cukrot fél óra hosszat keverünk.

BARACKTORTA

6 tojás, 10 dkg vaj, 6 dkg porcukor, 6 dkg mandula, 6 dkg porcukor a habba és 8 dkg daraliszt.

A vajat a porcukorral habosra keverjük. Állandó keverés közben beletesszük a hat tojássárgáját és a hámozott, őrölt mandulát. A tojás­fehérjéből kemény habot verünk, beleszórjuk a 6 dkg porcukrot és újból keményre felverjük. A keményre vert habot a daraliszttel együtt vigyázva a tésztába keverjük. A tortaformát vajjal kikenjük, meghintjük liszttel és a tésztát beleöntjük. Lassan, mérsékelt tűzön sütjük. A tortát csak másnap vágjuk ketté, megtöltjük barackízzel és a két tortalapot egy­másra rakjuk. A torta tetejét tejszínhabbal és barackbefőttel díszítjük.

GYÜMÖLCSTORTA

4 tojásfehérje, 10 dkg porcukor, 10 dkg mandula, 6 dkg cukrozott gyümölcs és 3 dkg csokoládé.

A négy tojásfehérjéből kemény habot verünk, majd belekeverjük a porcukrot, a hámozatlan, darált mandulát, az apróra vagdalt csokoládét meg az apróra vagdalt cukrozott gyümölcsöt. Az egészet jól összekeverjük és kikent, zsemlemorzsával meghintett tortaformában sütjük. A kihűlt tortát gyümölcsbefőttel díszítjük.

HÁZI  DIÓTORTA

 3 tojás, 22 dkg porcukor, 10 dkg vaj, 22 dkg darált dió, fél  csomag sütőpor és citromhéj.

A vajat habosra keverjük. Állandó keverés közben beleszórjuk a por­cukrot, darált diót, reszelt citromhéjat, a sütőport és beleverjük a három egész tojást. A tésztát kikent, liszttel megszórt tortaformába öntjük és gyenge tűzön sütjük. A kihűlt tortát kettévágjuk, megtöltjük gyümölcs­ízzel és a tetejét bevonjuk csokoládémázzal.