MANUKA
A Manuka az őslakos
maorik nyelvén
az új-zélandi
teafa neve. Ez az örökzöld fa
Új-Zélandon és dél-kelet
Ausztráliában
őshonos. Majd minden részét
természetes gyógyszerként
használják: a
kakariki papagájok a leveleivel és
kérgével tisztítják meg
tollazatukat
a parazitáktól. Leveléből kellemes tea
készíthető: Cook kapitány
matrózait is ezzel
gyógyították.
A manuka méz
különösen erős
baktériumölő hatású.
Már 5%-os
töménységben is elpusztítja a
legellenállóbb, az antibiotikumokra
rezisztens baktériumokat is.A manuka méz
hatóanyagai
tulajdonképpen a baktériumok
génállományára
hatnak. Emiatt nem képesek a baktériumok a manuka
fa
méze ellen
hatásosan védekezni, és nem is
válhatnak
rezisztenssé, ellenállóvá
vele
szemben. Az
aktív
manuka méz az első olyan méz, amelyet az
orvostudomány hivatalosan is elismer a
sebgyógyításban.
Fehér vagy
rózsaszínű
virágjainak
nektárjából
készítik a Waikato
méhek a sötét
színű,jellegzetes
aromájú,különleges
gyógyhatású manuka
mézet.

A manuka méz
hagyományos alkalmazási területei:
-
Emésztési zavar,
gyomorfekély, gyomor- és bélhurut;
-
Sérülések,
gyulladások;
-
Sebek, égés,
bőrproblémák, bőrfekélyek;
-
Gombás betegségek
kezelése;
-
Immunrendszer
erősítése;
-
Általános
közérzet javítása;
-
Gyulladások
csökkentése;
-
Bakteriális fertőzések
megelőzése;
-
Diabéteszes fekély
kezelése mézes pakolással;
-
A szervezet téli
védelme;
-
Fogszuvasodás
megelőzése.
A mézre
jellemző hidrogén-peroxid mellett, a manuka méz
mérhető mennyiségben
étkezési metilglioxált (MGO) is
tartalmaz. A természetes MGO jelenléte
alkalmazási lehetőséget jelenthet a daganatos
betegségek megelőzésére
és kiegészítő
kezelésére.
A vizsgálatok eredményeire azonban
még
jó néhány évet
várni kell, mivel valamennyi hatóanyaga ma
még
teljességében nem ismert.
Különleges gyógyhatása arra
utal, hogy a még
nem azonosított összetevők teljesen
egyedülálló
tulajdonságúak. Ezt a
még ismeretlen anyagot Dr. Molan
egyedülálló manuka tényezőnek
(UMF)
nevezte. A termelők által
készített mézen
megtalálható az UMF
garanciajelzés.
(Dr. Asbóth Mária
a kémiai tudományok doktora)
----------
Egy méz, amely erősebb az antibiotikumoknál.
Méz segíthet az antibiotikum-rezisztencián.
Manukaméz
segítségével ki lehet tisztítani a
fertőzött sebeket, még az antibiotikummal szemben
ellenálló képességet mutató
baktériumok esetén is hatásos - hangzott el a
Mikrobiológiai Társaság
konferenciáján Harrogate-ben.
Rose Cooper és a Wales-i Egyetem
munkatársai a manukaméz három
baktériumfajtával szembeni hatását
vizsgálták, melyek gyakran okoznak sebfertőzést:
Pseudomonas aeruginosa, alfa-hemolizáló Streptococcus ,
és Meticillin-rezisztens Staphylococcus aureus (MRSA).
Megállapították, hogy a méz gátolja
a baktériumok szaporodását, ami a szert
igazán vonzó opcióvá teheti a rezisztens
fertőzések kezelésében.
Régóta ismert a méz
antimikrobiális hatása - méztartalmú
szereket már az ókori civilizációk is
alkalmaztak a sebek kezelésében. A manuka egy
új-zélandi fa, melynek nektárjából a
méhek készítenek mézet, melyet szerte a
világon használnak. Ennek ellenére a szer pontos
hatásmechanizmusa nem ismert. Cooper professzor munkacsoportja a
manuka baktériumokra kifejtett méz molekuláris
szintű hatásmódjára koncentrált.
Megállapították, hogy a manukaméz
gátolja a baktériumok szövetekhez való
kitapadását, továbbá megakadályozza,
hogy a baktériumok az antibiotikumokkal szemben védő
hatású biofilmet hozzanak létre. A mézzel
való kezelés hatására az MRSÁ-k
érzékennyé váltak olyan antibiotikumokkal
szemben, mint az oxacillin.
A vizsgálat következtében
megnőhet a manukaméz klinikai jelentősége, ami
különösen fontos lehet korunkban, amikor az antibiotikus
rezisztencia egyre növekvő tendenciát mutat -
ráadásul a kutatók szerint mézre
való rezisztencia nem alakul ki. A módszer a jövőben
egy olcsó lehetőséget nyújthat az antibiotikumok
hatásfokának növelésére.
Forrás:Medipress
-------------
MÉZFAJTÁK
A
méz, a méh ezen nemes terméke igen
könnyen emészthető. Szőlő- és
gyümölcscukor keveréke alkotja, olyan
alakban, amelyet az emberi
szervezet minden átalakítás
nélkül közvetlen hasonít
át és belőle
energiaforrást képez. Az
élelmezés gazdaságossága,
az emberi test
biológiai folyamatainak egyensúlya
szempontjából nagy
fontosságú tény,
hogy a méz kiegyensúlyozott
mennyiségben tartalmaz fermenteket,
vitaminokat, ásványi elemeket, savakat,
aminosavakat, hormonokat,
baktériumölő- és illatanyagokat
egyaránt.
100
gramm méz — mely 328
kalóriát
képvisel — átlagosan 17,2% vizet,
0,4-0,8% fehérjét (aminosavat), 81,3% cukrot
(amelyből
38,19% a
gyümölcscukor, 31,28% a szőlőcukor, 5% a
nádcukor,
6,83% a malátacukor,
valamint más két- és
többmolekulás
cukrot is) tartalmaz. Ezekhez járul
3,21% vitamin, ásványi sók,
baktériumölő sajátossággal
bíró
anyagok 3,5
mg C vitamin, 5 mg nátrium, 10 mg kálium, 5 mg
mész, 6 mg mangán, 0,6
mg vas, 16 mg réz, 33 mg foszfor, 5 mg kén,
valamint
nyomokban más
elemek is, melyek mennyiségileg
jóformán ki sem
fejezhetők, de
jelenlétüknek a szervezetben igen nagy
szerepük van. A
mézben ezen
felül más vitaminokat is
találunk: tiamin (B1
vitamin), riboflavin
(B2, illetve G vitamin), piridoxin (B6 vitamin), pantotensav,
nikotinsav (PP vitamin), folsav.
A méz, mint a
fentiekből is
kitűnik, széles körű hatással
rendelkezik, kiegyensúlyozott élelmiszert
alkot. Így például
készítményekbe keverve vagy kis
mennyiségben
fogyasztva megelőz és megszüntet bizonyos
étkezési, környezet, illetve
túlzott igénybevétel által
előidézett kiegyensúlyozatlanságokat a
szervezetben. Nem szabad megfeledkeznünk a méz
baktériumölő és egyes
káros baktériumok
szaporodását gátló
hatásáról sem.
A növény,
méh,
méhészeti termékek és az
ember
közötti kölcsönös
összefüggés
keretein
belül a méz — mint a kaptár
termékeinek
legfon-tosabbja — a
legjellemzőbb példát képezi annak
demonstrálására, hogy a
méhen
keresztül hogyan jutnak az emberhez a
növénynektárban
található aktív
anyagok. Más szavakkal: a méz által
kifejtett
gyógyhatást azok a
növények (virágok)
határozzák meg,
melyeket a méhek meglátogattak,
illetve amelyekről a méz
aktívhatóanyagai
származnak.
Példaképpen
felsoroljuk néhány mézfajta
jellegzetességeit.
Hársméz
A
hársvirágokhoz hasonlóan
többek között illó olajakat,
alifatikus,
sesquiterpenikus alkoholt, farnezolt is tartalmaz, amelynek
különleges
illatát is köszönheti. A farnezol
idegcsillapító, fertőtlenítő
hatással
rendelkezik. A gyógyászatban
idegnyugtatónak, köhögés ellen,
álmatlanságnál,
görcsoldónak és hörghurut ellen
használják.
Miután
a hársvirágok
különböző nyálkaanyagokat,
flavonoidákat, mézgát,
tannint, cukrokat, kolint, acetilkolint is tartalmaznak,
feltételezik,
hogy a cukrokon és flavonoidákon
kívül ezek az anyagok is jelen vannak
a hársmézben
Citromfüvet is tartalmazó
többvirágméz
A
citromfű virágja olyan citrolt, citronelolt, geraniolt,
linanolt stb.
tartalmazó illó olajjal rendelezik, mely a
mézben is jelen van és
görcsoldó-nyugtató hatása van.
Mentaméz
A
mentamézben ugyanúgy, mint a vad vagy termesztett
menta
virágjában
mentől, mentofuran, aldehid, anülalkohol stb.
tartalmú
illó olaj van,
mely enyhe érzéstelenítő,
szélhajtó
(könnyíti az emésztést
és
megszünteti a felfúvódást),
erősítő,
alsó gyomorszáj-, epe-, valamint
gyomor- és
bélgörcsöknél
görcsoldó hatással rendelkezik.
Vöröshereméz
A
vöröshereméz ugyanúgy, mint a
növény virágai,
flavonoidákat, illó
olajokat, fenolt, gyantaszerű anyagokat, kumarin
származékokat
tartalmaz. A gyógyászatban mint
vizelethajtó, hasmenés ellenes szer,
mint köptetőt használják.
Akácméz
Az
akácméz — akárcsak az
akácvirág — robinint, akacint (egy
flavon-szerű
klükozid), illó olajokat tartalmaz.
Gyógyhatása: enyhíti a
köhögést,
fertőtlenítő.
Fenyőméz
A
fenyőméz (erdeifenyő, lucfenyő, jegenyefenyő stb.)
ugyanazokat
az
anyagokat és azok aktív tényezőit
tartalmazza,
amelyekkel az illető
növény nedveivel
táplálkozó rovarok
élnek és abból azt az
édesharmatot
termelik, melyet szilárd, zsíros és
édes
bevonat formájában a fák zöld
leveleire és ágaira ürítenek
és amit a
méhek összegyűjtenek. Az
édesharmatmézek a jelentős mennyiségű
szőlő-
és gyümölcscukron,
valamint az emberi szervezetnek okvetlen szükséges
ásványi anyagokon
kívül illó olajokat, gammapinenben,
betapinenben
gazdag gyantaszerű
anyagokat tartalmaznak A gyógyászatban mint
fertőtlenítő, a légző- és
húgyszervek gyulladásainál, valamint
vizelethajtóként nyer
alkalmazást.
A
lépesméz:
Az
összes virág- és
édesharmatmézek
— melyekről fentebb említést
tettünk —
lépesméz formájában is
fogyaszthatók
.Biológiai értékük sokkal
magasabb, mert:
— a viasz igen sok vitamint,
különösképpen A
vitamint (retinolt), valamint más aktív
hatóanyagokat tartalmaz,
melyeket a rágás alkalmával az emberi
szervezet a mézzel együtt
hasznosít;
— hozzájárul a fogak tisztán
tartásához,
fertőtlenítéséhez.
A
lépekben vagy keretkékben termelt
lépesméz, bármely
mézfajtából
származzon is, fogyasztható, még azok
is, amelyek egy idő után
kristályosodnak
A lépesmézet általában
rágva fogyasztják, a viasztartalmat nem nyelik
le.
|