MANUKA

 

A Manuka az őslakos maorik nyelvén az új-zélandi teafa neve. Ez az örökzöld fa Új-Zélandon és dél-kelet Ausztráliában őshonos. Majd minden részét természetes gyógyszerként használják: a kakariki papagájok a leveleivel és kérgével tisztítják meg tollazatukat a parazitáktól. Leveléből kellemes tea készíthető: Cook kapitány matrózait is ezzel gyógyították.

A manuka méz különösen erős baktériumölő hatású. Már 5%-os töménységben is elpusztítja a legellenállóbb, az antibiotikumokra rezisztens baktériumokat is.A manuka méz hatóanyagai tulajdonképpen a baktériumok génállományára hatnak. Emiatt nem képesek a baktériumok a manuka fa méze ellen hatásosan védekezni, és nem is válhatnak rezisztenssé, ellenállóvá vele szemben. Az aktív manuka méz az első olyan méz, amelyet az orvostudomány hivatalosan is elismer a sebgyógyításban.

Fehér vagy rózsaszínű virágjainak nektárjából készítik a Waikato méhek a sötét színű,jellegzetes aromájú,különleges gyógyhatású manuka mézet.

       A manuka méz hagyományos alkalmazási területei:

  • Emésztési zavar, gyomorfekély, gyomor- és bélhurut;

  • Sérülések, gyulladások;

  • Sebek, égés, bőrproblémák, bőrfekélyek;

  • Gombás betegségek kezelése;

  • Immunrendszer erősítése;

  • Általános közérzet javítása;

  • Gyulladások csökkentése;

  • Bakteriális fertőzések megelőzése;

  • Diabéteszes fekély kezelése mézes pakolással;

  • A szervezet téli védelme;

  • Fogszuvasodás megelőzése.

A mézre jellemző hidrogén-peroxid mellett, a manuka méz mérhető mennyiségben étkezési metilglioxált (MGO) is tartalmaz. A természetes MGO jelenléte alkalmazási lehetőséget jelenthet a daganatos betegségek megelőzésére és kiegészítő kezelésére. A vizsgálatok eredményeire azonban még jó néhány évet várni kell, mivel valamennyi hatóanyaga ma még teljességében nem ismert. Különleges gyógyhatása arra utal, hogy a még nem azonosított összetevők teljesen egyedülálló tulajdonságúak. Ezt a még ismeretlen anyagot Dr. Molan egyedülálló manuka tényezőnek (UMF) nevezte. A termelők által készített mézen megtalálható az UMF garanciajelzés.

(Dr. Asbóth Mária
a kémiai tudományok doktora)

TOVÁBBI INFORMÁCIÓK ÉS VÁSÁRLÁSI LEHETŐSÉG

----------

Egy méz, amely erősebb az antibiotikumoknál.

Méz segíthet az antibiotikum-rezisztencián.


Manukaméz segítségével ki lehet tisztítani a fertőzött sebeket, még az antibiotikummal szemben ellenálló képességet mutató baktériumok esetén is hatásos - hangzott el a Mikrobiológiai Társaság konferenciáján Harrogate-ben.

Rose Cooper és a Wales-i Egyetem munkatársai a manukaméz három baktériumfajtával szembeni hatását vizsgálták, melyek gyakran okoznak sebfertőzést: Pseudomonas aeruginosa, alfa-hemolizáló Streptococcus , és Meticillin-rezisztens Staphylococcus aureus (MRSA). Megállapították, hogy a méz gátolja a baktériumok szaporodását, ami a szert igazán vonzó opcióvá teheti a rezisztens fertőzések kezelésében.

Régóta ismert a méz antimikrobiális hatása - méztartalmú szereket már az ókori civilizációk is alkalmaztak a sebek kezelésében. A manuka egy új-zélandi fa, melynek nektárjából a méhek készítenek mézet, melyet szerte a világon használnak. Ennek ellenére a szer pontos hatásmechanizmusa nem ismert. Cooper professzor munkacsoportja a manuka baktériumokra kifejtett méz molekuláris szintű hatásmódjára koncentrált. Megállapították, hogy a manukaméz gátolja a baktériumok szövetekhez való kitapadását, továbbá megakadályozza, hogy a baktériumok az antibiotikumokkal szemben védő hatású biofilmet hozzanak létre. A mézzel való kezelés hatására az MRSÁ-k érzékennyé váltak olyan antibiotikumokkal szemben, mint az oxacillin.

A vizsgálat következtében megnőhet a manukaméz klinikai jelentősége, ami különösen fontos lehet korunkban, amikor az antibiotikus rezisztencia egyre növekvő tendenciát mutat - ráadásul a kutatók szerint mézre való rezisztencia nem alakul ki. A módszer a jövőben egy olcsó lehetőséget nyújthat az antibiotikumok hatásfokának növelésére.
Forrás:Medipress   
-------------

MÉZFAJTÁK


A méz, a méh ezen nemes terméke igen könnyen emészthető. Szőlő- és gyümölcscukor keveréke alkotja, olyan alakban, amelyet az emberi szervezet minden átalakítás nélkül közvetlen hasonít át és belőle energiaforrást képez. Az élelmezés gazdaságossága, az emberi test biológiai folyamatainak egyensúlya szempontjából nagy fontosságú tény, hogy a méz kiegyensúlyozott mennyiségben tartalmaz fermenteket, vitaminokat, ásványi elemeket, savakat, aminosavakat, hormonokat, baktériumölő- és illatanyagokat egyaránt.

100 gramm méz — mely 328 kalóriát képvisel — átlagosan 17,2% vizet, 0,4-0,8% fehérjét (aminosavat), 81,3% cukrot (amelyből 38,19% a gyümölcscukor, 31,28% a szőlőcukor, 5% a nádcukor, 6,83% a malátacukor, valamint más két- és többmolekulás cukrot is) tartalmaz. Ezekhez járul 3,21% vitamin, ásványi sók, baktériumölő sajátossággal bíró anyagok 3,5 mg C vitamin, 5 mg nátrium, 10 mg kálium, 5 mg mész, 6 mg mangán, 0,6 mg vas, 16 mg réz, 33 mg foszfor, 5 mg kén, valamint nyomokban más elemek is, melyek mennyiségileg jóformán ki sem fejezhetők, de jelenlétüknek a szervezetben igen nagy szerepük van. A mézben ezen felül más vitaminokat is találunk:  tiamin (B1 vitamin), riboflavin (B2, illetve G vitamin), piridoxin (B6 vitamin), pantotensav,  nikotinsav (PP vitamin),  folsav. 

A méz, mint a fentiekből is kitűnik, széles körű hatással rendelkezik, kiegyensúlyozott élelmiszert alkot. Így például készítményekbe keverve vagy kis mennyiségben fogyasztva megelőz és megszüntet bizonyos étkezési, környezet, illetve túlzott igénybevétel által előidézett kiegyensúlyozatlanságokat a szervezetben. Nem szabad megfeledkeznünk a méz baktériumölő és egyes káros baktériumok szaporodását gátló hatásáról sem.

A növény, méh, méhészeti termékek és az ember közötti kölcsönös összefüggés keretein belül a méz — mint a kaptár termékeinek legfon-tosabbja — a legjellemzőbb példát képezi annak demonstrálására, hogy a méhen keresztül hogyan jutnak az emberhez a növénynektárban található aktív anyagok. Más szavakkal: a méz által kifejtett gyógyhatást azok a növények (virágok) határozzák meg, melyeket a méhek meglátogattak, illetve amelyekről a méz aktívhatóanyagai származnak.

Példaképpen felsoroljuk néhány mézfajta jellegzetességeit.

Hársméz

A hársvirágokhoz hasonlóan többek között illó olajakat, alifatikus, sesquiterpenikus alkoholt, farnezolt is tartalmaz, amelynek különleges illatát is köszönheti. A farnezol idegcsillapító, fertőtlenítő hatással rendelkezik. A gyógyászatban idegnyugtatónak, köhögés ellen, álmatlanságnál, görcsoldónak és hörghurut ellen használják.
Miután a hársvirágok különböző nyálkaanyagokat, flavonoidákat, mézgát, tannint, cukrokat, kolint, acetilkolint is tartalmaznak, feltételezik, hogy a cukrokon és flavonoidákon kívül ezek az anyagok is jelen vannak a hársmézben

Citromfüvet is tartalmazó többvirágméz

A citromfű virágja olyan citrolt, citronelolt, geraniolt, linanolt stb. tartalmazó illó olajjal rendelezik, mely a mézben is jelen van és görcsoldó-nyugtató hatása van.

Mentaméz

A mentamézben ugyanúgy, mint a vad vagy termesztett menta virágjában mentől, mentofuran, aldehid, anülalkohol stb. tartalmú illó olaj van, mely enyhe érzéstelenítő, szélhajtó (könnyíti az emésztést és megszünteti a felfúvódást), erősítő, alsó gyomorszáj-, epe-, valamint gyomor- és bélgörcsöknél görcsoldó hatással rendelkezik.

Vöröshereméz

A vöröshereméz ugyanúgy, mint a növény virágai, flavonoidákat, illó olajokat, fenolt, gyantaszerű anyagokat, kumarin származékokat tartalmaz. A gyógyászatban mint vizelethajtó, hasmenés ellenes szer, mint köptetőt használják.

Akácméz

Az akácméz — akárcsak az akácvirág — robinint, akacint (egy flavon-szerű klükozid), illó olajokat tartalmaz. Gyógyhatása: enyhíti a köhögést, fertőtlenítő.

Fenyőméz

A fenyőméz (erdeifenyő, lucfenyő, jegenyefenyő stb.) ugyanazokat az anyagokat és azok aktív tényezőit tartalmazza, amelyekkel az illető növény nedveivel táplálkozó rovarok élnek és abból azt az édesharmatot termelik, melyet szilárd, zsíros és édes bevonat formájában a fák zöld leveleire és ágaira ürítenek és amit a méhek összegyűjtenek. Az édesharmatmézek a jelentős mennyiségű szőlő- és gyümölcscukron, valamint az emberi szervezetnek okvetlen szükséges ásványi anyagokon kívül illó olajokat, gammapinenben, betapinenben gazdag gyantaszerű anyagokat tartalmaznak A gyógyászatban mint fertőtlenítő, a légző- és húgyszervek gyulladásainál, valamint vizelethajtóként nyer alkalmazást.

A lépesméz:

Az összes virág- és édesharmatmézek — melyekről fentebb említést tettünk — lépesméz formájában is fogyaszthatók .Biológiai értékük sokkal magasabb, mert:
— a viasz igen sok vitamint, különösképpen A vitamint (retinolt), valamint más aktív hatóanyagokat tartalmaz, melyeket a rágás alkalmával az emberi szervezet a mézzel együtt hasznosít;
— hozzájárul a fogak tisztán tartásához, fertőtlenítéséhez.
A lépekben vagy keretkékben termelt lépesméz, bármely mézfajtából származzon is, fogyasztható, még azok is, amelyek egy idő után kristályosodnak
A lépesmézet általában rágva fogyasztják, a viasztartalmat nem nyelik
le.