A
tápláló leves leginkább a
beleillő fűszerek gondos
összeválogatásának
köszönheti az ízét.A
babér például - sűrű,
kiadós levesben -remekül
kiegészíti a tartalmas vadhúsokat,
míg a savanykás sóska, jellegzetes
ízt adván a könnyebb leveseknek - a
francia házi konyhát idézi.
Megpróbálhatunk egy fűszert másikkal
helyettesíteni, de
meggondolatlanul, marokszám keverve soha ne
használjuk őket, mert
elveszítjük finom,
önálló ízüket. A
krémlevesekhez friss füveket adjunk.
Turbolyás
sárgarépaleves
5 dkg vaj,27 dkg
felaprított sárgarépa 5 dkg
finomliszt 1 l csirkehúsleves só, feketeborsfél
csésze felaprított turbolya,
Körítés:tejszín
vagy joghurt, turbolyaágacskák
Olvasszuk
meg a vajat egy fazékban, és finoman
pároljuk meg rajta a
sárgarépát (5
perc). Rántsuk be a liszttel, ontsuk fel a
húslevessel és fűszerezzük.
Forraljuk fel, fedjük le egy fedővel, és
főzzük lassú tűzön 30 percig. Hagyjuk
kihűlni és turmixoljuk péppé,
majd visszatöltve a fazékba
forraljuk fel ismét a felvágott
turbolyával együtt. Tálalhatjuk hidegen
vagy melegen, belekeverve a tejszínt vagy a joghurtot
és a turbolyaágacskákat.
Bazsalikomos
fejtett borsóleves
1
evőkanál olaj,1 nagy,
felaprított vöröshagyma, 1 gerezd
összezúzott fokhagyma,22 dkg egy
éjszakán át
áztatott fejtett borsó,1
kiskanál paradicsompüré,1
evőkanál zöldségkoncentrátum,1
nagy, kockára vágott krumpli,23
dl víz,1 evőkanál
bazsalikomlevél só,
feketebors
Körítés:1
dl-nél kicsivel több tejföl, 8
bazsalikomlevél
Forrósítsuk
fel az olajat egy nagyobb
fazékban, és pároljuk rajta 5
percig a hagymát és a fokhagymát.
Adjuk hozzá a lecsöpögtetett
borsót,
a paradicsompürét, a
zöldségkoncentrátumot, a krumplit
és a vizet.Forraljuk föl, adjuk hozzá a
bazsalikomleveleket
és fűszerezzük meg.
Fedjük le, és főzzük lassú
tűzőn 40 percig, amíg a borsó megpuhul.Hagyjuk
kihűlni, majd turmixoljuk péppé.
Melegítsük újra a fazékban;
tejföllel
és a bazsalikomlevelekkel tálaljuk.
Spárgaleves
30 dkg spárga, 11
húsleves, 2
dl tejföl, 2 tojássárgája, 1
zsemle, 2 dkg
vaj, só, petrezselyem
A 3 cm-es darabokra
vágott
spárgát 15 percig főzzük a
húslevesben. A
tejfölbe belekeverjük a
tojássárgáját,hozzáadjuk
a
leveshez,és a petrezselyemzöldet a
tetejére
szórjuk. Vajban pirított
zsemlekockákkal
tálaljuk.
Zöldség erőleves
Vegyes
zöldség 20 dkg,zeller 5
dkg,gomba 5 dkg,hagyma 5 dkg,karalábé 5
dkg,kelkáposzta 5 dkg,olaj 1 dl,só,
egész bors,
paradicsompüré, zöldpetrezselyem,
zellerzöldje
A hagymát
és a
zöldségféléket
megtisztítjuk és
jól megmossuk. A hagymát vékony
szeletekre, a
vegyes zöldséget, zellert,
karalábét,
gombát egész vékony
metéltre
vágjuk (vagy finom tormareszelőn lereszeljük).
Ezután lábasban az olajat
felhevítjük
és a hagymát beletéve
néhány
másodpercig pirítjuk benne.
Hozzátesszük a
zöldségféléket, a
kelkáposztát
is egész vékony metéltre
vágva és
mérsékelt tűzön
megpirítjuk. Ekkor az
olajat leszűrjük róla,
hozzáteszünk két
kávéskanál
paradicsompürét
és felengedjük fél liter
vízzel.
Megsózzuk, borsozzuk, beleteszünk egy kis
csomó
jól megmosott zöldpetrezselymet és
zellerzöldjét, jól megkeverjük
és
felfőzzük. Ha felforrt, nem keverjük
tovább, hanem
mérsékelt tűzön —
gázon
takaréklángra állítva
— fedővel
letakarva 2 óra hosszat főzzük. A tűzről
levéve
hagyjuk kissé leülepedni, majd finom
szűrőruhán
leszűrjük. Ismét hagyjuk leülepedni
— ekkor a
zsiradék feljön a tetejére. Ezt
egy
kanállal leszedjük róla,
utána 2—3
papírszalvétát teszünk
reá
egyenként — ez is felszívja a
felszínen
maradt zsiradékot. Így teljesen
zsírtalanítjuk. A levesnek
kristálytisztának kell lennie —
ezért van a
lassú és hosszantartó főzés
—,
míg a színe aranysárga lesz a
zöldség
pirításától és a
paradicsompürétől, jól felforralva,
utánaízesítve,
előmelegített
levesescsészékben, frissen, forrón
tálaljuk.
Nyári zöldségleves
Zsír 3 dkg,vegyes
zöldség
(zsenge, korai) 15 dkg, karalábé 1kis fej, zeller
5dkg,cukorborsó 10dkg,tejszín 1dl,
tojássárga 1db,só,
törött bors,
zöldpetrezselyem, hagyma
A
zöldségféléket
megtisztítjuk és jól megmossuk, majd
kisebb
kockákra vágjuk. A zsírt
lábasban
felhevítjük és 2 dkg finomra
vágott
hagymát elkeverünk benne. Beletesszük a
zöldségféléket, a
zöldborsót
és a finomra vágott zöldpetrezselyemmel
megszórjuk. Mérsékelt tűzön
néha
megkeverve megpirítjuk, majd fedő alatt félig
puhára pároljuk. Közben
megsózzuk és
egy kis törött borssal
ízesítjük. Ha
félig megpuhult, 1 liter vízzel
felengedjük (kitűnő
ízt ad a levesnek, ha jól kiforralt
csontlével
engedjük fel víz helyett!), és
utánaízesítve
mérsékelt
tűzön kb. 10 percig főzzük, míg minden
zöldség megpuhul benne. Ekkor a tejszínt
és a
tojássárgát egy kis
tálkában
jól összekeverjük és
habverővel
állandóan keverve adjuk hozzá a
leveshez.
Ezután a levesnek már nem szabad forrnia
— mert a
tojás összefut benne. Azonnal, forrón
tálaljuk, betétként
külön
szárazon pirított zsemleszeleteket adhatunk
hozzá,
vagy külön megfőtt párolt rizst
keverünk el benne
a tálalás pillanatában,
ízlés
szerint tálaláskor egy csipetnyi citromlevet
csavarhatunk
a levesbe — vagy pedig a már kitálalt
levest egy
kevés finomra vágott friss
metélőhagymával
szórjuk meg.
Áttört zöldleves
Zöldborsó
(tisztítva) 20
dkg,sóska 5dkg, fejes saláta 2 fej,vaj 3
dkg,liszt 4 dkg,
tejszín 1dl, só,cukor petrezselyem,vegyes csont
20 dkg vegyes csontot
feldarabolva és
jól megmosva 1l vízben
felteszünk főni.
Gyengén sózva 1 óra hosszat
főzzük, egy
csipetnyi hagymával és 1—1
vékony
szál vegyes zöldséggel
ízesítjük.
Közben a megtisztított és jól
megmosott
zöldborsót és
sóskát a
felhevített vajban feltesszük
párolódni.
Megsózzuk, gyengén cukrozzuk,
(ízlés
szerint ezt el is hagyhatjuk belőle) és fedővel befedve,
néha megkeverve mérsékelt
tűzön
pároljuk. Közben a fejes
salátát jól
megmossuk, feldaraboljuk, bő, forrásban levő
vízbe
tesszük és jól felforraljuk
benne, majd
leszűrjük és utána tesszük a
párolt
zöldborsóhoz és a
sóskához.
Végül beleteszünk egy kis csomó
jól
megmosott, összekötözött
zöldpetrezselymet,
mert a zöldségek puhulása
után ezt el kell
távolítani belőle. Együtt az
egészet
vajpuhára pároljuk — mindig csak
egy-egy
kevés vizet öntve alája, hogy
mire megpuhul,
levét elfője, csak a vaj maradjon az
alján. Ekkor
megszórjuk liszttel, kissé együtt
pirítjuk
tovább, majd rászűrjük forrón
az
időközben megfőtt csontlevet és gyorsan
simára
keverjük, 4—5 percig együtt
forraljuk.
Végül beletesszük a tejszínnel
elkevert
tojássárgát, habverővel jól
elkeverjük
benne (ezzel már nem szabad tovább
forralni, mert a
tojás összefut benne) és
finomszálú
szőrszitán (vagy házi
passzírozókészüléken)
átpasszírozzuk. Visszatesszük a
tűzhelyre
és habverővel simára keverve — kb.
nyers
tejszín sűrűségűnek és szép
világoszöld színűnek kell lennie
—
felforrósítjuk.
Utánaízesítjük,
ízlés szerint 1—2 dkg nyers vajat
morzsolunk el
benne és habverővel keverjük el, esetleg
egy csipetnyi
citromlével ízesítjük
és
előmelegített levescsészében,
azonnal,
forrón tálaljuk. Külön
tálkán
szárazon pirított zsemleszeleteket (toast) adunk
hozzá.
Orosházi zöldségleves
Vegyes
zöldség 20
dkg,füstölt
császárhús (nyers) 15
dkg,fejtett bab 10 dkg,kelkáposzta 10 dkg,tejfel 1,5
dl,só, törött bors, friss paradicsom,
zöldpetrezselyem, hagyma, fokhagyma,
zellerzöldje,
kakukkfű
A füstölt
császárhúst (lehet húsos
füstölt
szalonna isi) apró, kockára vágjuk
és
félig kisütve üvegesre
pirítjuk.
Beleteszünk 2—3 dkg finomra vágott
hagymát,
ezzel is néhány másodpercig
együtt
pirítjuk és hozzáadjuk a
megtisztított,
jól megmosott és kisebb cikkekre
vágott vegyes
zöldséget. Mérsékelt
tűzön gyakori
keverés mellett 4—5 percig puhítjuk
és
hozzáadjuk a jól megmosott fejtett babot,
és a
metéltre vágott
kelkáposztát.
Megsózzuk, borsozzuk (ízlés szerint
egy kis
majoránnával is
ízesíthetjük) majd egy
cikk szétdörzsölt és finomra
vágott
fokhagymát adva hozzá, megszórjuk
finomra
vágott petrezselyem-és
zellerzöldjével,
végül egy kevéske kakukkfűvel. Az
egészet
mérsékelt tűzön
állandóan keverve
2—3 percig tovább pirítjuk, majd 1,2
liter
vízzel felengedve, fedővel befedve együtt
puhára
főzzük. Mielőtt teljesen megpuhul, egy-két db friss
paradicsomot felaprítva teszünk bele. Ha
megpuhult, a
tejfelt egy kis tálkában habverővel
összekeverjük 1
kávéskanál-nyi liszttel
és fél dl hideg vízzel és
óvatos
keverés mellett, vigyázva, hogy a
zöldségfélék ne
törjenek össze
benne, hozzáadjuk a forrásban levő
leveshez.
Utánaízesítjük, 2—3
percig együtt
főzzük és frissen, forrón
tálaljuk.
Zsírban pirított és
fokhagymával
bedörzsölt kenyérszeleteket
(fokhagymás
pirítós) tálalunk fel
hozzá,
külön tálon.
Jégbe hűtőtt zöldhableves
25 dkg gyenge fiatal
zöldbabot
megtisztítva jól megmosunk és kisebb
darabokra
felaprítva annyi vízben, hogy éppen
ellepje,
feltesszük főzni. Gyengén megsózzuk
és
jó puhára főzzük úgy, hogy
mire megpuhul,
levét elfője. Ekkor lehűtjük. Ezután
rászűrünk 1 liter jó kapros
ízű
kovászos uborka levet. Most egy kis csomó
zöldpetrezselymet, egy kis csomó
metélő-hagymát és kevés
fokhagymát
és egy kis csomó friss, üdezöld
kaprot
jól megmosva együtt apróra
összevágunk
és megsózva, borsozva 4—5 percig
hagyjuk
állni, majd beletéve egy tiszta
organdiruhába
összefogjuk és a levét jól
belecsavarjuk a
levesbe. Elkeverjük, ha kell
utánasózzuk,
fűszerezzük, ízlés szerint egy
kevés
citromlével ízesítjük
és jégbe
vagy hűtőszekrénybe téve
jéghidegre
hűtjük le. Közvetlenül a
tálalás előbb
habverővel 1,5 dl előhűtött édes tejfelt
keverünk
el benne és azonnal, előhűtött
levescsészékbe tálaljuk 1—2
kocka jeget
téve minden levesbe. Nyári nagy melegben
könnyű,
üdítő leves — szárazon
pirított
zsemleszeletkékkel feltálalva.
Ízlés
szerint egy kevés frissen sajtolt friss paradicsom
levével is
táplálóbbá és
ízletesebbé tehetjük ezt a levest.
Frankfurti leves
Vegyes csont 20 dkg,vegyes
zöldség 10 dkg, 40 dkg
kelkáposzta,zsír
3dkg,liszt 3dkg,hagyma 2dkg,fokhagyma 1 cikk,virsli 12dkg,
1dl,tejfel,só, törött
bors,majoránna,zöldpetrezselyem
Az apróra
vágott hagymát
zsírban félig lepirítjuk,
kevés, finomra
vágott fokhagymát adunk hozzá,
elkeverjük
benne, majd beletesszük a megtisztított,
jól
megmosott és vékony metéltre
vágott
kelkáposztát. Sózzuk,
törött
borssal, finomra vágott zöldpetrezselyemmel
és
kevés majoránnával
fűszerezzük, és
időnként kevés zöldséges
csontlével
felengedve és megkeverve, fedő alatt félig
puhára
pároljuk. Ekkor annyi csontlével
engedjük fel,
amennyi levest kívánunk
készíteni,
és majdnem puhára főzzük.
Világosbarna
rántást készítünk,
s ezzel a levest
berántjuk. Ezután a virsliről a bőrt
lehúzzuk, a
virslit egyenletes vékony karikákra
vágjuk
és kevés forró zsírba
téve,
serpenyőben nyílt láng felett,
időnként
meg-megforgatva, kissé megpirítjuk és
a levesbe
tesszük. Végül
belekeverjük a tejfelt, ezzel
ismét felforraljuk,
utánaízesítjük. A
virslit egyenlő arányban osztjuk el a levesben és
forrón tálaljuk. Ezt a levest esetleg
pasz-szírozva is készíthetjük
úgy,
hogy a berántott leves tartalmát teljesen
puhára főzzük, a tejfelt is
hozzáadva
áttörjük, simára
keverjük és a
tálalás pillanatában keverjük
el benne a
megpirított virslikarikákat.
Olasz zöldségleves (minesztra)
Vegyes
zöldség 20 dkg, vegyes
csont 40 dkg, zeller 10 dkg, kelkáposzta 10 dkg,
karalábé 10 dkg, burgonya 10 dkg,
füstölt
szalonna 5 dkg, zsír 3 dkg,
paradicsompüré 2 dkg,
hagyma 2 dkg, reszelt sajt 4 dkg, spagetti 4 dkg, só,
törött bors, petrezselyem
A zsírt
felhevítjük
és a finomra vágott hagymát
félig
megpirítjuk benne. Hozzáadjuk a
szép,
egyenletes, vékony metéltre vágott
zöldségféléket: vegyes
zöldséget,
kelkáposztát, burgonyát,
karalábét,
zellert, meghintjük finomra vágott
zöldpetrezselyemmel, megsózzuk,
törött borssal
ízesítjük és fedő alatt
mérsékelt tűzön, időnként
megkeverve
félig puhára pároljuk. A
füstölt
szalonnát külön apró
kockára
vágjuk, lepirítjuk,
hozzáadjuk az egyenletes
darabokra vágott paradicsomot (télen
paradicsompürét), s ezt is
belekeverjük a
párolt
zöldségfélékbe.
Ezután
jó erős csontlével felengedjük
és
mérsékelt tűzön, egyenletes
főzéssel
puhára főzzük. Tálalás
előtt
apróra tördelt és
külön kifőzött
spagettit keverünk bele. Forrón
csészékbe
tálaljuk és reszelt sajttal hintjük meg.
Külön is adunk hozzá reszelt sajtot.
|