FŐOLDAL

A leveles vajas tészta alapanyaga az alább leírt vajas tészta és rétes­tészta.

VAJAS TÉSZTA : 25 dkg teavaj és 15 dkg sima liszt.

A lisztből és a vajból sodrófával kidolgozzuk a tésztát, kézzel gyorsan kigyúrjuk és tégla alakúra formáljuk. Hideg helyen pihentetjük addig, míg megcsináljuk a rétestésztát.

RÉTESTÉSZTA : 15 dkg sima liszt,3/4 dl langyos víz, csipetnyi só, 1 kávéskanál ecet és 1 egész tojás.

A lisztben késsel elkeverjük a sót meg a vízzel hígított ecetet és az egész tojást, majd a gyúródeszkához veregetve rétestésztát dolgo­zunk ki. Amikor a tészta már se kezünkhöz, se a deszkához nem ragad, a lisztezett deszkán kissé még tovább gyúrjuk, majd 10 percig pihentet­jük. Azután négyszögletesre nyújtjuk és a vajas tésztát a közepére, ferdén beletesszük. A rétestésztát mind a négy oldalról úgy hajtogatjuk rá, hogy a vajas tésztát teljesen betakarja, majd kisodorjuk tégla alakúra. A tésztát felibe, azután újból felibe, vagyis négyrét hajtjuk. A tésztát negyedóra hosszat hűvös helyen pihentetjük. Aztán ismét tégla alakúra nyújtjuk ki. A tészta jobb oldalát egyharmadára behajtjuk, majd a bal oldalát ráhajtjuk. Az egészet felébe hajtjuk és újból negyedóra hosszat hűvös helyen pihentetjük. A pihentetett tésztát már többé nem hajto­gatjuk, de kinyújtjuk és tetszés szerint fölhasználjuk. Helytelen többször nyújtani és hajtogatni, mert a rétestészta lukacsos, a vajas tészta pedig ragacsos lesz és nem lesz leveles.

KRÉMES

Leveles vajas tésztát készítünk a fenti módon és két részre osztjuk. Külön-külön két tepsi nagyságú lapra kinyújtjuk és kétszerre sütjük. Fordított tepsin vagy olyan tepsiben sütjük, amelynek egyik oldala nyi­tott, hogy a sült tészta könnyen kicsússzon. Forró sütőbe tesszük, de azután a tüzet mérsékeljük. Amikor kihűl, az egyik lapra rákenjük a vaní­liás krémet, a másik lapot kockákra vágjuk, ráhelyezzük a krém tetejére és felvágjuk az alsó lapot is. Porcukorral megszórjuk.

VANÍLIÁS KRÉM : fél l tej, 6 tojássárgája, 2 tojásfehérje, 6 dkg sima liszt vagy finom kukoricaliszt, 1 csomag vaníliás cukor, 13 dkg porcukor és 3 dkg a habba.

A 13 dkg porcukrot és a vaníliás cukrot feleresztjük 4 dl tejjel és felforraljuk. 1 dl tejben elkeverjük a hat tojássárgáját meg a lisztet. Folyvást kevergetve apránként beleöntjük a forró tejbe és addig keverjük, míg megsűrűsödik. Ekkor levesszük a tűzről és kihűlésig keverjük. A két tojásfehérjéből vert habba beleszórjuk a 3 dkg porcukrot és újból felver­jük. Az édesített habot belekeverjük a kihűlt töltelékbe.

MÁKOS PITE

Leveles vajas tésztát készítünk és két részre osztjuk. Hideg vízzel leöblített tepsire rátesszük az egyik részből kinyújtott tésztát. Megkenjük vastagon mákos töltelékkel, betakarjuk a kinyújtott másik tésztával, a tetejét megkenjük tojássárgájával és forró sütőben sütjük. Mielőtt teljesen megsülne, mérsékeljük a tüzet. Porcukorral meghintjük és koc­kákra szeleteljük.

MÁKOS TÖLTELÉK : 35 dkg őrölt mák, 25 dkg porcukor, 2,1/2 dl tej, 10 dkg mazsola és citromhéj.

A tejbe beleszórjuk a cukrot és felforraljuk. Beletesszük a darált mákot, a mazsolát és a reszelt citromhéjat. Levesszük a tűzről és ki­hűtjük.

DIÓS PITE

Ugyanúgy készítjük, mint a mákos pitét, csak mák helyett darált diót használunk.

HABOS  TEKERCS

Leveles vajas tésztát készítünk és azt kb. 20 cm széles tégla alakú lappá nyújtjuk. Derelyevágóval két és fél cm széles szalagokra metéljük. Ezeket spirálisan bádogcső formákra csavarjuk és vízzel leöblített tepsire rakjuk.

Tetejüket megkenjük tojássárgájával és forró sütőben sütjük. Kihűlés után nyomózacskó segítségével tejszínhabbal megtöltjük. Porcukorral megszórjuk.

TEJSZÍNHAB: fél liter jó, sűrű tejszín és 5 dkg porcukor.

A tejszínt habbá verjük, beleszórjuk a cukrot és újból felverjük. A tejszínhab legyen kemény, nehogy kifolyjon. Tejszín helyett esetleg tojáshabbal is tölthetjük.

TOJÁSHAB: 5 tojásfehérje és 25 dkg porcukor.

Az öt tojásfehérjéből kemény habot verünk. Beleszórjuk a porcukrot és forró vízfürdőn sűrűre verjük. Azután levesszük a fürdőről és kihűlé­sig tovább verjük.

TIROLI  ALMÁS  BÉLES

A leveles vajas tésztát vékonyra kinyújtjuk, megtöltjük almás tölte­lékkel és meghintjük darált dióval. A tészta széleit ráhajtjuk a töltelékre, összetekerjük. Vízzel leöblített tepsire tesszük, tojássárgájával megken­jük és forró sütőben sütjük. Amikor kihűl, megszórjuk porcukorral és felszeleteljük.

ALMÁS TÖLTELÉK : 3/4 kg alma, 1 dl bor, 20 dkg cukor, egy kevés törött fahéj, 10 dkg mazsola és 10 dkg darált dió.

A meghámozott és vékony gerezdekre szeletelt almát a borral és cukorral puhára főzzük. Beletesszük a törött fahéjat, a mazsolát és jól elkeverjük. A tölteléket kihűtjük és rákenjük a bélesre.

TIROLI   TÚRÓS   BÉLES

Ugyanúgy készítjük, mint a tiroli almást, de az alábbi túrós töltelék­kel töltjük.

TÚRÓS TÖLTELÉK : 30 dkg áttört túró, 15 dkg porcukor, 3 egész tojás és 10 dkg mazsola.

Az áttört túrót elkeverjük a cukorral, a három tojássárgájával és a mazsolával. A három tojásfehérjéből kemény habot verünk és hozzá­keverjük a túróhoz.

MÁKOS PATKÓ

A leveles vajas tésztát kb. 3 mm vastagra kinyújtjuk és derelyemetélővel négyzetekre osztjuk. Az előkészített mákos tölteléket a négyszögek felső sarkába rakiuk, ezt ráhajtjuk a töltelékre és patkó alakúra formál­juk. Megkenjük tojássárgájával, vízzel leöblített sütőlapra tesszük és forró sütőben süt ük. A sütés befejezte előtt a fűtést mérsékeljük. Por­cukorral meg hintjük.

MÁKOS TÖLTELÉK: 20 dkg mák, 1 dl tej, 15 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor és 6 dkg mazsola.

A tejet, cukrot, vaníliás cukrot lábasba tesszük és megfőzzük. A fel­forralt tejbe beleszórjuk az őrölt mákot meg a mazsolát, jól összekever­jük és levesszük a tűzhelyről.

DIÓS TÁSKA

A leveles vajas tésztát kb. 3 mm vastagra kinyújtjuk és derelyeme-télővel négyszögletes darabokra metéljük. Megtöltjük diós töltelékkel, a két átellenes sarkát összehajtjuk és háromszögletű táskákat formálunk. Megkenjük tojássárgájával, vízzel leöblített tepsire tesszük és forró tűzön megsütjük. Porcukorral meghintjük.

DIÓS TÖLTELÉK : 25 dkg dió, 15 dkg porcukor, 2 csomag vaníliás cukor, 5 dkg mazsola és 1 dl tej.

A tejet a cukorral és a vaníliás cukorral felforraljuk. Beleszórjuk a darált diót, a mazsolát, jól összekeverjük és levesszük a tűzről.

LEKVÁROS KARIKÁK

Leveles vajas tésztát készítünk. A gyúródeszkán kinyújtjuk és cifrázó pogácsaszaggatóval karikákat szaggatunk. A karikák felének közepét gyűszűvel kiszúrjuk. Aztán vízzel leöblített tepsire rakjuk a karikákat, megkenjük tojássárgájával és jó meleg sütőben megsütjük. Az egész karikákat megkenjük lekvárral, befödjük a kilyukasztottakkal és meg­hintjük porcukorral.

ALMA BUROKBAN

Hozzávalók: Szükség szerinti mennyiségű kisebb alma, víz, 10 dkg cukor, 1 dl fehér bor, 10 dkg mazsola és mandula szükség szerint.

A leveles vajas tésztát vékonyra kisodorjuk. Nagyobb négyszögekre vágjuk, hogy beléjük csomagolhassuk az almát. Kisebb almákat meghá­mozunk és a magházat kivágjuk. A vizet, cukrot és a bort felforraljuk. A meghámozott almát egy kissé megpároljuk benne. (Vigyázva, hogy az alma széjjel ne főjön!) A magház helyébe mazsolát teszünk és egy-egy almát a tésztakockákra rakunk a mazsolatöltelékkel fölfelé. A tészta négy sarkát áthajtogatjuk az almán és egy szem mandulával az almához erő­sítjük. Vízzel leöblített tepsire rakjuk és megkenjük tojássárgájával. Jó meleg sütőben sütjük és mikor elkészül, beszórjuk porcukorral.

TÖLTÖTT PÁRNA

A leveles vajas tésztát kb. 3 mm vastagra kinyújtjuk és derelyemetélővel kb. 10 cm hosszú és 10 cm széles négyzetekre metéljük. Közepükre tetszés szerinti gyümölcsízt rakunk és a tészta négy sarkát tojással összeragasztjuk. A töltött párnákat vízzel leöblített tepsire rakjuk és jó meleg sütőben sütjük. Porcukorral meghintjük. A párnákat dió-, mák, ­vagy túrótöltelékkel is tölthetjük.

DIÓS RUDACSKÁK

Gyúródeszkán a leveles vajas tésztát kb. fél cm vastagra kinyújtjuk. A tésztát derelyemetélővel rudacskákra metéljük és hideg vízzel leöblített tepsire rakjuk. A rudacskákat habosra vert tojással bekenjük, meghint­jük durvára vagdalt dióbéllel és finom kristálycukorral. Jól bemelegített sütőben sütjük.