|
A leveles vajas tészta alapanyaga az
alább
leírt vajas tészta és
rétestészta.
VAJAS TÉSZTA : 25 dkg
teavaj és 15 dkg sima liszt.
A lisztből és a
vajból
sodrófával kidolgozzuk a
tésztát,
kézzel gyorsan kigyúrjuk és
tégla
alakúra formáljuk. Hideg helyen
pihentetjük addig,
míg megcsináljuk a
rétestésztát.
RÉTESTÉSZTA
: 15 dkg sima
liszt,3/4 dl langyos víz, csipetnyi só, 1
kávéskanál ecet és 1
egész
tojás.
A lisztben késsel
elkeverjük a
sót meg a vízzel hígított
ecetet és
az egész tojást, majd a
gyúródeszkához veregetve
rétestésztát dolgozunk ki.
Amikor a
tészta már se kezünkhöz, se a
deszkához
nem ragad, a lisztezett deszkán kissé
még
tovább gyúrjuk, majd 10 percig
pihentetjük.
Azután négyszögletesre
nyújtjuk és a
vajas tésztát a közepére,
ferdén
beletesszük. A rétestésztát
mind a
négy oldalról úgy hajtogatjuk
rá, hogy a
vajas tésztát teljesen betakarja, majd kisodorjuk
tégla alakúra. A tésztát
felibe,
azután újból felibe, vagyis
négyrét
hajtjuk. A tésztát negyedóra hosszat
hűvös
helyen pihentetjük. Aztán ismét
tégla
alakúra nyújtjuk ki. A tészta jobb
oldalát
egyharmadára behajtjuk, majd a bal oldalát
ráhajtjuk. Az egészet felébe hajtjuk
és
újból negyedóra hosszat hűvös
helyen
pihentetjük. A pihentetett tésztát
már
többé nem hajtogatjuk, de
kinyújtjuk és
tetszés szerint fölhasználjuk. Helytelen
többször nyújtani és
hajtogatni, mert a
rétestészta lukacsos, a vajas tészta
pedig
ragacsos lesz és nem lesz leveles.
KRÉMES
Leveles vajas
tésztát
készítünk a fenti módon
és két
részre osztjuk.
Külön-külön két tepsi
nagyságú lapra kinyújtjuk
és
kétszerre sütjük. Fordított
tepsin vagy olyan
tepsiben sütjük, amelynek egyik oldala
nyitott, hogy a
sült tészta könnyen kicsússzon.
Forró
sütőbe tesszük, de azután a tüzet
mérsékeljük. Amikor kihűl, az egyik
lapra
rákenjük a vaníliás
krémet, a
másik lapot kockákra vágjuk,
ráhelyezzük a krém tetejére
és
felvágjuk az alsó lapot is. Porcukorral
megszórjuk.
VANÍLIÁS
KRÉM :
fél l tej, 6 tojássárgája,
2
tojásfehérje, 6 dkg sima liszt vagy finom
kukoricaliszt,
1 csomag vaníliás cukor, 13 dkg porcukor
és 3 dkg
a habba.
A 13 dkg porcukrot és
a
vaníliás cukrot feleresztjük 4 dl tejjel
és
felforraljuk. 1 dl tejben elkeverjük a hat
tojássárgáját meg a
lisztet.
Folyvást kevergetve apránként
beleöntjük
a forró tejbe és addig keverjük,
míg
megsűrűsödik. Ekkor levesszük a tűzről és
kihűlésig keverjük. A két
tojásfehérjéből vert habba
beleszórjuk a 3
dkg porcukrot és újból
felverjük. Az
édesített habot belekeverjük a kihűlt
töltelékbe.
MÁKOS PITE
Leveles vajas
tésztát
készítünk és két
részre
osztjuk. Hideg vízzel leöblített tepsire
rátesszük az egyik részből
kinyújtott
tésztát. Megkenjük vastagon
mákos
töltelékkel, betakarjuk a kinyújtott
másik
tésztával, a tetejét
megkenjük
tojássárgájával
és forró
sütőben sütjük. Mielőtt teljesen
megsülne,
mérsékeljük a tüzet.
Porcukorral
meghintjük és kockákra
szeleteljük.
MÁKOS
TÖLTELÉK : 35 dkg
őrölt mák, 25 dkg porcukor, 2,1/2 dl tej, 10 dkg
mazsola
és citromhéj.
A tejbe beleszórjuk a
cukrot és
felforraljuk. Beletesszük a darált
mákot, a
mazsolát és a reszelt citromhéjat.
Levesszük
a tűzről és kihűtjük.
DIÓS PITE
Ugyanúgy
készítjük,
mint a mákos pitét, csak mák helyett
darált
diót használunk.
HABOS TEKERCS
Leveles vajas
tésztát
készítünk és azt kb. 20 cm
széles
tégla alakú lappá nyújtjuk.
Derelyevágóval két és
fél cm
széles szalagokra metéljük. Ezeket
spirálisan
bádogcső formákra csavarjuk és
vízzel
leöblített tepsire rakjuk.
Tetejüket
megkenjük
tojássárgájával
és forró
sütőben sütjük. Kihűlés
után
nyomózacskó
segítségével
tejszínhabbal megtöltjük. Porcukorral
megszórjuk.
TEJSZÍNHAB:
fél liter jó, sűrű tejszín
és 5 dkg porcukor.
A tejszínt
habbá verjük,
beleszórjuk a cukrot és
újból
felverjük. A tejszínhab legyen kemény,
nehogy
kifolyjon. Tejszín helyett esetleg tojáshabbal is
tölthetjük.
TOJÁSHAB: 5
tojásfehérje és 25 dkg porcukor.
Az öt
tojásfehérjéből kemény
habot verünk.
Beleszórjuk a porcukrot és forró
vízfürdőn sűrűre verjük. Azután
levesszük
a fürdőről és kihűlésig
tovább
verjük.
TIROLI
ALMÁS BÉLES
A leveles vajas
tésztát
vékonyra kinyújtjuk, megtöltjük
almás
töltelékkel és
meghintjük darált
dióval. A tészta széleit
ráhajtjuk a
töltelékre, összetekerjük.
Vízzel
leöblített tepsire tesszük,
tojássárgájával
megkenjük
és forró sütőben
sütjük. Amikor kihűl,
megszórjuk porcukorral és felszeleteljük.
ALMÁS
TÖLTELÉK : 3/4 kg
alma, 1 dl bor, 20 dkg cukor, egy kevés
törött
fahéj, 10 dkg mazsola és 10 dkg darált
dió.
A meghámozott
és vékony
gerezdekre szeletelt almát a borral és cukorral
puhára főzzük. Beletesszük a
törött
fahéjat, a mazsolát és jól
elkeverjük.
A tölteléket kihűtjük és
rákenjük a
bélesre.
TIROLI
TÚRÓS BÉLES
Ugyanúgy
készítjük,
mint a tiroli almást, de az alábbi
túrós
töltelékkel töltjük.
TÚRÓS
TÖLTELÉK : 30
dkg áttört túró, 15 dkg
porcukor, 3
egész tojás és 10 dkg mazsola.
Az áttört
túrót
elkeverjük a cukorral, a három
tojássárgájával
és a
mazsolával. A három
tojásfehérjéből
kemény habot verünk és
hozzákeverjük a
túróhoz.
MÁKOS PATKÓ
A leveles vajas
tésztát kb. 3
mm vastagra kinyújtjuk és
derelyemetélővel
négyzetekre osztjuk. Az előkészített
mákos
tölteléket a négyszögek felső
sarkába
rakiuk, ezt ráhajtjuk a töltelékre
és
patkó alakúra formáljuk.
Megkenjük
tojássárgájával,
vízzel
leöblített sütőlapra tesszük
és
forró sütőben süt ük. A
sütés
befejezte előtt a fűtést
mérsékeljük.
Porcukorral meg hintjük.
MÁKOS
TÖLTELÉK: 20 dkg
mák, 1 dl tej, 15 dkg porcukor, 1 csomag
vaníliás
cukor és 6 dkg mazsola.
A tejet, cukrot,
vaníliás
cukrot lábasba tesszük és
megfőzzük. A
felforralt tejbe beleszórjuk az őrölt
mákot meg
a mazsolát, jól
összekeverjük és
levesszük a tűzhelyről.
DIÓS TÁSKA
A leveles vajas
tésztát kb. 3
mm vastagra kinyújtjuk és
derelyeme-télővel
négyszögletes darabokra
metéljük.
Megtöltjük diós
töltelékkel, a két
átellenes sarkát összehajtjuk
és
háromszögletű táskákat
formálunk.
Megkenjük
tojássárgájával,
vízzel leöblített tepsire
tesszük és
forró tűzön megsütjük.
Porcukorral
meghintjük.
DIÓS
TÖLTELÉK : 25 dkg
dió, 15 dkg porcukor, 2 csomag
vaníliás cukor, 5
dkg mazsola és 1 dl tej.
A tejet a cukorral és
a
vaníliás cukorral felforraljuk.
Beleszórjuk a
darált diót, a mazsolát,
jól
összekeverjük és levesszük a
tűzről.
LEKVÁROS
KARIKÁK
Leveles vajas
tésztát
készítünk. A
gyúródeszkán
kinyújtjuk és cifrázó
pogácsaszaggatóval karikákat
szaggatunk. A
karikák felének közepét
gyűszűvel
kiszúrjuk. Aztán vízzel
leöblített
tepsire rakjuk a karikákat, megkenjük
tojássárgájával
és jó meleg
sütőben megsütjük. Az egész
karikákat
megkenjük lekvárral, befödjük a
kilyukasztottakkal és meghintjük
porcukorral.
ALMA BUROKBAN
Hozzávalók:
Szükség
szerinti mennyiségű kisebb alma, víz, 10 dkg
cukor, 1 dl
fehér bor, 10 dkg mazsola és mandula
szükség
szerint.
A leveles vajas
tésztát
vékonyra kisodorjuk. Nagyobb
négyszögekre
vágjuk, hogy beléjük csomagolhassuk az
almát.
Kisebb almákat meghámozunk és
a
magházat kivágjuk. A vizet, cukrot és
a bort
felforraljuk. A meghámozott almát egy
kissé
megpároljuk benne. (Vigyázva, hogy az alma
széjjel
ne főjön!) A magház helyébe
mazsolát
teszünk és egy-egy almát a
tésztakockákra rakunk a
mazsolatöltelékkel
fölfelé. A tészta négy
sarkát
áthajtogatjuk az almán és egy szem
mandulával az almához
erősítjük.
Vízzel leöblített tepsire rakjuk
és
megkenjük
tojássárgájával.
Jó
meleg sütőben sütjük és mikor
elkészül, beszórjuk porcukorral.
TÖLTÖTT
PÁRNA
A leveles vajas
tésztát kb. 3
mm vastagra kinyújtjuk és
derelyemetélővel kb. 10
cm hosszú és 10 cm széles
négyzetekre
metéljük. Közepükre
tetszés szerinti
gyümölcsízt rakunk és a
tészta
négy sarkát tojással
összeragasztjuk. A
töltött párnákat
vízzel
leöblített tepsire rakjuk és
jó meleg
sütőben sütjük. Porcukorral
meghintjük. A
párnákat dió-, mák,
vagy
túrótöltelékkel is
tölthetjük.
DIÓS
RUDACSKÁK
Gyúródeszkán
a leveles
vajas tésztát kb. fél cm vastagra
kinyújtjuk. A tésztát
derelyemetélővel
rudacskákra metéljük és hideg
vízzel
leöblített tepsire rakjuk. A rudacskákat
habosra
vert tojással bekenjük,
meghintjük durvára
vagdalt dióbéllel és finom
kristálycukorral. Jól bemelegített
sütőben
sütjük.
|