Lapacho tea
Dél-Amerika indiánjai már
évszázadok óta ismerik, és
sokféle
betegség kezelésére
használják a
magasra növő, csodálatos virágokat
hozó
és akár 700 évig is élő
Lapacho-fa
kérgét. Évente egy-kétszer
szedik le a
belül vörösesbarna kérget, melyet
apróra
reszelnek, s teaként fogyasztják. A
fakéreg 40
éves kor után éri el a
gyógyászati
célra is alkalmas
hatóanyag-koncentrációt.
Csak 35-40 éve figyeltek fel a tudósok arra, hogy
a perui
és bolíviai inkák a
növényi kivonatot
nagyon eredményesen alkalmazzák
gyulladások,
ízületi panaszok és daganatok
kezelésére. Ezután megkezdődtek az
intenzív
kutatások a hatásosság
igazolására
és a hatóanyagok
kiderítésére.
A
Dél-Amerikában őshonos Pau d' Arco vagy Ipe roxo,
Lapacho, Taheebo néven ismert fa
kérgének
széles körben elterjedt használata miatt
Brazíliában nemzeti jelképnek
számít. Mintegy 100-féle fa tartozik a
tabebuia
fajok közé, ezek közül a Tabebuia
impetiginosa a
legismertebb. Az indiánok
nyálkahártya- és
bőrfekélyek, hasi panaszok,
különféle
daganatok, reumás, fájdalmak, asztma,
fertőzések
és legyengülés esetén
alkalmazzák
előszeretettel.
HOGYAN HAT?
Az 1960-as években
indított kutatások
után többféle hatóanyagot is
sikerült
kimutatni a fakéregből. A fő hatástani cso portba
a
naphto- és furano-naphtochinon nevű alkaloidok (lapachole
és lapachone) tartoznak, de nagyobb adag flavonoid,
izokumarin,
kumarin, szaponin, iridoglikozid és fenolkarbonsav is
található benne.
Viszonylag sok benne az
ásványi anyag és a
nyomelem: kalcium, magnézium, foszfor, cink,
szilícium,
mangán, molibdén, réz, vas,
kálium,
nátrium, kobalt, bór, arany, ezüst,
stroncium,
bárium, jód és nikkel.
A hatóanyagok
közös hatásának
eredményeként a növény:
Immunstimuláló:
ez főleg a chinonoknak (alkaloidoknak)
köszönhető, melyek kis
koncentrációban
(nanogrammnyi adagban), azaz még teában is
képesek
aktiválni a fehérvérsejtek
(granulociták
és T-limfociták) takarító-
(fagocita)
funkcióját. Ezért könnyebb a
betolakodó kórokozók és a
rossz (daganatos)
struktúrájú sejtek
eltávolítása.
Antibiotikus: segíti
a szervezetet a
baktériumok, vírusok és
gombák
legyőzésében.
Fokozza a sejtek
anyagcseréjét:
különösen a
májsejtek méregtelenítő
tevékenységét és a
nyirokkal
történő salakanyagtranszportot fokozza.
Daganatgátló:
a
Lapacho-alkaloidok (nanogrammnyi mennyiségben is)
gátolják a daganatsejtek
szaporodását.
Ezenkívül az immunstimuláló
hatásnak
köszönhetően javul a szervezet ellen
álló
ereje, a salaktalanító funkciók
támogatásával pedig
könnyebbé
válik a kemoterápia
mellékhatásainak
leküzdése. Ezenkívül magas
ásványianyag- és
nyomelemtartalmának
köszönhetően elősegíti a
vérképzést, tehát a
vérkép
regenerálódását.
Gyulladásgátló:
ez a
hatóanyagok antioxidáns
(szabadgyök-fogó)
tulajdonságával
magyarázható.
Csökkenti a sejtmembránok
szétesését,
és a belőlük keletkező gyulladáskeltő
prosztaglandinok szintjét.
Fájdalomcsillapító:
ez
is a prosztaglandinok termelődésének
csökkenésére vezethető vissza.
Fokozza a
kiválasztást:
serkenti a nyálkahártyák mirigyeinek
nyákelválasztását,
javítja a vizelet
kiválásztását, a
máj
méregtelenítését, a
nyirokkal
történő
salakanyag-eltávolítást.
MIKOR AJÁNLJUK?
Legyengült
immunrendszer, gyulladások, visszatérő
fertőzések (bakteriális, vírusos,
gombás),
allergiák, asztma kezelésekor.
Gyulladáscsökkentőként:
ízületi, bél-, bőr-,
légúti és
húgyúti gyulladásoknál.
Daganatos
betegségeknél:
kiegészítésül az
immunrendszer
erősítésére, a kemoterápia
mellékhatásainak
enyhítésére.
Anyagcsere-aktiválására:
fogyókúrák
kiegészítésére,
cukorbetegségben,
magas vérnyomás esetén.
Salaktalanító
kúrákhoz: a máj
méregtelenítésének
elősegítésére, a nyirokrendszer
salaktalanítására, a
nehézfémek
kiválasztására.
HOGYAN HASZNÁLJUK?
1 liter vízhez
forrás után 1 púpos
evőkanálnyi fakérget adjunk, főzzük 5
percig, majd
hagyjuk 15-20 percig lefedve állni. Ha leszűrtük,
kevés mézzel,
gyümölcslével
ízesíthetjük.
Önmagában enyhén
füstös, vaníliás
aromájú. 6
hétig napi 1-1,5 litert igyunk meg, majd 4 hét
szünet után ismételjük meg a
kúrát.
Forrás:infomed
|