FŐOLDAL
A kurkuma, amit
Indiában
széles körben használnak a
főzés
során, segít megállítani a
tüdőrák és a mellrák
terjedését.
Kurkuma, a
gyógyító fűszer
Az újabb
kutatási
eredmények szerint a curry egyik
alkotórésze - a
kurkumin - segíthet az Alzheimer-kór, a
rák
és egy sor más betegség
gyógyításában. A
kurkumával
folytatott klinikai próbák még nem
kezdődtek el, a
vizsgálatokat végző egyik neves
rákkutató
intézet ennek ellenére már most
kiáll a
fűszer használata mellett.
Természetes eredetű
gyógyhatású vegyületek
Izgalmas és
tanulságos azoknak
a gyógyszereknek a története, melyek
fejlesztése úgy kezdődött, hogy valaki
átnyálazta az ősi népi
gyógyszerészeti könyveket, vagy csak
egyszerűen
letépett egy érdekes levelet az erdőben
sétálva. Számtalan, mára
bizonyított
hatású vegyület eredete
nyúlik vissza
növényekben, állatokban, vagy
akár egy
pocsolyában talált rejtélyes
összetevőkhöz. Az aszpirin a fűzfa
kérgéből, a
koleszterinszintet csökkentő sztatin egy
penészgombából, a
malária-ellenes
artemisinin pedig egy, a kínai népi
gyógyászatban használatos
cserjéből
származik. Mindezek ellenére az utóbbi
évtizedekben meglehetősen ingoványos
tereppé
vált a hagyományos szerek
felhasználása a
gyógyszerfejlesztő cégek
számára. A Shaman
Pharmaceuticals nevű cég például 90
millió
dollárt fordított a népi
gyógyászatban alkalmazott szerek
felkutatására a kilencvenes években,
végül azonban csak
táplálék-kiegészítőként
tudta
azokat értékesíteni, sőt
azóta csődbe is
jutott.
A trend azonban ismét megfordulni látszik.
Újabban
több ígéretes természetes
vegyület
újrafelfedezése történt meg.
A
vörösborban található
resveratrol, vagy a
halakból kinyerhető omega-3-zsírsavak is nagy
figyelmet
kaptak, ugyanis a kezdeti kísérletek
alapján
olcsó, hatékony és kevés
mellékhatással járó
megoldást
jelenthetnek számos betegség
kezelésében
és megelőzésében. A kurkuma, ez a
narancssárga por is feliratkozott a listára: a
kurkumát a hasonló nevű,
ázsiából
származó növényből (Curcuma
longa)
vonják ki és a
különböző curryk, vindalook
és egyéb indiai ételek elengedhetetlen
alkotórésze ősidők óta. Nemcsak az
ételek
ízesítésére és
színezésére
kiváló, de
tartósítószerként is
hatásos.
A kurkuma biológiailag aktív összetevője
a kurkumin,
illetve ezek származékai, a kurkuminoidok
számos
hatását sikerült
dokumentálni: ismert
antioxidáns, ezen kívül
gyulladásgátló, vírus-,
baktérium-
és gombaölő hatású, ami
segíthet a
rák, a cukorbetegség, az
ízületi
gyulladások, az Alzheimer-kór, és
más
betegségek kezelésében is. A
tudományos
publikációk növekvő száma is
jelzi az
érdeklődés
növekedését: míg
2000-ben csak mintegy száz publikáció
foglalkozott
a kurkuminnal, 2005-ben ez a szám
háromszázra
emelkedett.
A magukat – viccesen –
kurkuminológusoknak nevező
kutatókat nem csak a vegyületek
széleskörű
felhasználhatósága, hanem az alacsony
toxicitása is lelkesíti. Az eddigi
vizsgálatok
alapján a fűszert és annak
származékait nem
csak rettegett betegségek kezelésére,
hanem azok
olcsó és egyszerű
megelőzésére is fel lehet
majd használni. A vegyület számos
csábító tulajdonsággal
rendelkezik. Mivel
több molekuláris reakciót is
befolyásol,
hatásos lehet a rákellenes
terápiában is: a
rosszindulatú sejtek csak lassan válnak
ellenállóvá vele szemben,
és csak több
mutáció árán
képesek legyőzni a
vegyület többirányból
érkező
támadását.
De vajon alkalmas-e a vegyület a
széleskörű
alkalmazásra? Némely vizsgálat nagyobb
óvatosságra int vele kapcsolatban. A
több mint 1800
kurkuminnal foglalkozó publikáció
közül,
némelyik arra figyelmeztet, hogy a vegyület
egyidejű
hatásai közül egyesek éppen
hogy a
betegség kialakulását
segíthetik.
A kurkuma gyógyászati
célú alkalmazásának
története
A hindi nyelven haldinak, kínaiul dzsiang-huangnak, tamilul
mandzsalnak nevezett kurkuma mint
gyógynövény,
több mint ötezer éves múltra
tekint vissza.
Akkoriban, az indiai ajurvédikus
gyógyászat
szerint sebgyógyításra,
vértisztításra és
gyomorbántalmakra
használták.
Az első
említés a
szakirodalomban 1970-ig nyúlik vissza, amikor is indiai
kutatók arról számoltak be, hogy a
kurkumin
patkányokban csökkentette a vér
koleszterin-szintjét. A kurkumával folytatott
kísérletek fonalát a kilencvenes
években
vették fel újra Bharat Aggarwal, a Genentech
egykori
kutatójának vezetésével.
Aggarwal
korábban rákkutatással foglalkozott
és
figyelme több kerülő után fordult a
kurkumin
felé.
Az 1980-as években Aggarwal volt az a
Genentech-nél, aki
azonosította a tumor nekrózis faktor (TNF)
alfának
és bétának nevezett két
molekulát,
melyek hatásos tumorellenes vegyületeknek
bizonyultak. A
TNF molekulák - ha megfelelő helyen szabadulnak fel -
nevüknek megfelelően képesek a ráksejtek
elpusztítására, viszont ha a
véráramba kerülve mindenfelé
szétoszlanak, akkor akár a rák
kialakulását is
elindíthatják. A TNF-ek egy
fontos fehérjét aktiválnak, ami egy
sor olyan
gént kapcsol be, vagy ki, melyek a gyulladás-
és a
sejtosztódás
szabályozásában vesznek
részt.
A gyulladás és a szabályozatlan
sejtosztódás közötti kapcsolat
felismerése késztette rá Aggarwalt,
hogy
visszatérjen kezdeti kutatási
témájához: 1989-ben a texasi egyetemen
olyan
vegyületeket kezdett kutatni, melyek amellett, hogy
gyulladáscsökkentők, tumorellenes
hatással is
bírnak. Felidézve fiatalkori emlékeit,
vagyis hogy
a kurkuma az ajurvédikus gyógyászat
szerint
gyulladáscsökkentő hatású,
úgy
döntött, ad egy esélyt a
fűszernövénynek.
„Hoztunk a konyhából egy kis
kurkumát,
és rászórtuk a sejtekre”
–
emlékszik vissza Aggarwal. „Nem hittünk a
szemünknek: teljesen blokkolta a TNF és az
általa
aktivált fehérje
hatását!”
Aggarwal a továbbiakban egy sor adatot publikált,
miszerint a kurkumin gátolja a
különböző
ráksejtek osztódását
és
szétvándorlását.
Munkája
alapján a kurkumint mint
segédmolekulát
kipróbálták korai
fázisú klinikai
vizsgálatokban, hasnyálmirigyrák
és a
csontvelőrák egyik fajtája, a mielóma
esetén. Mások azóta többek
között
vastagbélrák és
Alzheimer-kór
megelőzésére is
kipróbálták. Sejt-
és állatkísérletek
alapján a kurkuma
hatásos lehet egy sor gyulladásos
megbetegedés,
így a hasnyálmirigy-gyulladás, az
ízületi gyulladások, a
bélhurut, az allergia,
vagy a nátha kezelésére, emellett
ígéretesnek tűnik a cukorbetegség,
egyes autoimmun
betegségek, valamint a szív- és
érrendszeri
megbetegedések kezelésére is. A
klinikai
vizsgálatok egyelőre még váratnak
magukra,
ám Aggarwal lelkesen küzd a fűszer
sikeréért.
A kurkumin
használatának esetleges
hátrányai
Az eddigi vizsgálatokat végző vezető
rákkutató intézet, az MD Anderson
Cancer Center is
kiáll a kurkumin használata mellett, ami
szokatlan egy
olyan szer esetében, melynél a klinikai
vizsgálatokat még nem
végezték el.
Olyannyira, hogy az intézet weboldalán napi nyolc
gramm
kurkuma bevitelét javasolják, ami az indiai
diétának is mintegy negyvenszerese. Aggarwal
bízik
kedvenc fűszerében és minden nap bevesz egy
kurkumin-tablettát. „Az emberek rengeteg
táplálék-kiegészítőt
fogyasztanak,
ám nem hiszem, hogy ezen kívül
bármire
szükségük lenne” - mondja a
kutató.
Az MD Anderson intézet és mások
jelentései
a kurkumin csodatéteményeiről szólva
azonban
általában elfelejtik megemlíteni a
szer
árnyoldalát: a szakirodalom ritkán
ugyan, de
beszámol arról, hogy bizonyos esetekben a
kurkumin
elősegítheti a rákos sejtek
túlélését is. 2004-ben az
izraeli Yosef
Shaul egy NQO1 nevű enzimet tanulmányozott, mely a
jól
ismert p53 nevű fehérje
működését
szabályozza. A p53 szintje akkor növekszik meg a
sejtben,
amikor valamilyen védekező manőverre van
szükség,
például rákos elfajulás,
vagy
sérülés esetén. Ilyenkor a
fehérje
leállítja a sejt
osztódását, sőt
öngyilkosságra is utasíthatja a sejtet.
Shaul és kollégái azt
találták, hogy
a dikumarol és rokon vegyületei
blokkolják az
NQO1-et, megakadályozva ezzel a p53
műkűködését. A kutatók
megvizsgálták, hogy mi
történik a p53-mal, ha
antioxidáns vegyületeket – kurkumint vagy
a
vörösborban található
resveratrolt –
adnak egészséges, vagy
leukémiás sejteknek.
Nagy meglepetésre a kurkumin meggátolta a p53-at,
így az nem tudta kigyomlálni a
károsodott
sejteket. Azóta már más
kutatók is jutottak
hasonló eredményre, igaz Aggarwal is fel tud
hozni olyan
példát, mely szerint a kurkumin éppen
hogy
aktiválja a p53 fehérjét. A
jövőben
mindenesetre tisztázni kell a ma még bizonytalan
kérdéseket. Könnyen lehet, hogy a szer
eltérő
hatásaiért az eltérő –
és bizonytalan
– koncentráció a felelős. Nem biztos
ugyanis
egyelőre, hogy az elfogyasztott kurkumin milyen arányban
szívódik fel a vérbe, milyen
koncentrációban jut el a szövetekhez,
és ezek
után milyen hatást vált ki az emberi
szervezetben.
Egy új gyógyszer bevezetése előtt
alapvető
fontosságú az ideális dózis
megállapítása. Akár
még az aszpirin
is lehet káros, ha túl nagy
mennyiségben
alkalmazzák. Az ideális dózis
megállapítása viszont hosszadalmas
folyamat
eredménye, és a
gyógyszercégek egyelőre nem
nagyon tülekednek, hogy a vizsgálatokat a kurkumin
esetében is elvégezzék. A
gyógyszergyárak amúgy is előnyben
részesítik az olyan vegyületeket,
amelyeknek
egyértelmű a támadáspontja, a
többféle
hatással bíró szereknek ugyanis a
mellékhatásai is számosabbak lehetnek.
Ott van
továbbá a népi gyógyszerek
zűrzavaros
szerzői jogi helyzete. A kurkuma a szerzői jogbitorlás
tipikus,
biotechnológiából vett
példájává vált,
miután a
Mississippi Egyetem levédette a szert, mint
sebgyógyulást fokozó
vegyületet. Az amerikai
szabadalmi hivatal érvénytelenítette a
szabadalmat, mivel az indiai kormányzat
tudományos
tanácsadói hivatala megkérdőjelezte a
szabadalmaztathatóság egyik
feltételét:
nevezetesen a találmány
újdonság
mivoltát. Külön
érdekesség, hogy a
hivatal egy 1953-as indiai szakcikken túl ősi szanszkrit
szövegekre is hivatkozott, melyekben már
részletezték a kurkuma
gyógyító
erejét. Ennek ellenére több
cég is
próbálkozik a kurkumin
módosított
származékainak piacra
dobásával -
így érvényesítve az
újdonság
kritériumát - ám a befektetők
így sem
szívesen támogatják egy olyan szer
fejlesztését, melynek hatása
több
támadásponton keresztül
érvényesül.
Mindezek ellenére, ha sikerül túljutni a
gyógyszerfejlesztés buktatóin,
és a
biztonságosság is beigazolódik, a
kurkumin
olcsó versenytársa lehet számos
elterjedt
gyógykészítménynek. A
bíztató
állatkísérletek után
Gregory Cole, a
University of California kutatója
például
már a klinikai kísérleteket
készíti
elő, melyektől azt várja, hogy beigazolódik a
kurkumin
Alzheimer-kórt megelőző hatása. Amennyiben
sikerrel
járnak, feleségével úgy
tervezik, hogy a
szert étolajba keverve dobják majd piacra,
bárki
számára elérhetővé
téve azt.
Gary Stix cikke nyomán, Scientific American, 2007.
február
Forrás:origo.hu
A kurkuma megöli a
rákos sejteket
A legújabb brit kutatás szerint a kurkuma 24
órán belül megkezdi a rákos
sejtek
elpusztítását.
Régóta gyanították, hogy a
fűszer-gyógynövény erős
gyógyító tulajdonsággal
rendelkezik, de ezt
most végre tesztekkel is
bebizonyították. A
kurkuma biológiailag aktív összetevője a
kurkumin,
illetve ezek származékai, a kurkuminoidok
számos
igen kedvező hatását sikerült
már
dokumentálni: ismert antioxidáns, ezen
kívül
gyulladásgátló, vírus-,
baktérium-
és gombaölő hatású, ami
segíthet a
rák, a cukorbetegség, az
ízületi
gyulladások, az Alzheimer-kór, és
más
betegségek kezelésében is.
A szer csontritkulás és a demencia ellen
hatásának tesztelése már
folyik,
Nagy-Britanniában pedig a garat-nyelőcső rák
ellen kezdik
vizsgálni.
A kutatók szerint a
kurkuma a
laboratóriumban 24 órán belül
elkezdte
elpusztítani a rákos sejteket.
A szakemberek nagyon
bizakodóak, mert
az eredmények új távlatokat nyithatnak
a
rák kezelésében. A
nyelőcsőrák egyre
gyakoribbá vált a hetvenes évek
óta,
ezért is nagyon fontos megoldást
találni erre a
betegségre.
*********************************
Kurkuminnal a daganatos sejtek
ellen
A kurkuma fűszer összetevőjével, a kurkuminnal
előkezelt
petefészekrák-sejtek
érzékenyebben
reagáltak a kemoterápiára
és a
sugárkezelésre - derült ki egy, a
Journal of Ovarian
Research folyóiratban közzétett
tanulmányból.
Dr. Subhash Chauhan és Dr. Meena Jaggi, a
Sanford
Kutatóintézet és a
Dél-Dakota Egyetem
kutatóival azt találták, hogy a nagyon
kicsi (100
nanométernél kisebb)
átmérőjű
nanorészecskék
segítségével
még jobb hatást lehet elérni.
"A daganatos terápia
hatékonyságának
javítására
és a toxikus hatások
mérséklésére jó
módszer a
növényi vegyületek,
például a kurkumin
segítségével végzett
érzékenyítés" -
mondták el a
szerzők. "A kurkumin azonban rosszul szívódik
fel, ez
gátat szab hatékonyságának.
Kifejlesztettünk egy nanorészecske-rendszert, a
Nano-CUR-t,
hogy növeljük a
hozzáférhetőséget,
továbbá a kurkumin daganatos sejtekbe
történő
bejutását."
A kutatók a
nanorészecske-rendszert
terápiarezisztens
petefészekrák-sejteken
tesztelték és elsőként
sikerült kimutatniuk,
hogy az előkezelés
segítségével
csökkenthető a kemoterápiás ciszplatin,
továbbá a besugárzás
daganatnövekedést gátló
dózisa. "A
nanorészecske-mediált kurkuminbevitel
tovább
javítja majd az
érzékenyítést
és a terápiás
lehetőségeket" -
magyarázta Chauhan. "Ez egy olyan új
módszer,
amelyet mind a pre-klinikai
állatkísérletes
modellekben, mind a jövőbeni klinikai
vizsgálatokban
alkalmazni lehet majd."
Kurkuma - Egzotikus
dísznövény modern lakásokba
és kertekbe
A
kurkumáról mindenkinek az
egzotikus fűszernövény jut eszébe, pedig
dísznövényként a modern
lakások
dísze lehet.
A gyömbérfélék
családjába
tartozó nemzetség több mint 40 fajt
ölel fel. A
növény Ázsia trópusi
mocsaraiban őshonos,
innen indult világhódító
útjára. Ma már Amerikában,
Ázsiában és a Havai-szigeteken is
termesztik.
Fűszerként a gyökerét
használják.
Élénk téglavörös
színű,
kesernyés-aromás pora a curry egyik legfontosabb
alkotóeleme.
Szobanövénynek, vágott
virágnak és
fűszernövénynek egyaránt termesztik
szerte a
világban. A felső, úgynevezett murvalevelek
rózsaszínűek vagy fehérek,
és
érdekes formát öltenek, ami
érdekesen mutat a
lakásban. Mivel trópusi
növényről van
szó, figyeljünk oda, hogy meleg igényes
növény 15 fok alatt már
megfázik. A kurkuma
akár 70 centiméter magasra is megnőhet, vagyis
akkor
érdemes választani, ha lesz hozzá
megfelelő
tér nagyobb korára is. Sötét
színű,
rusztikus cserepekben a modern, kissé ridegebb
stílusú lakásokat is
stílusosan
díszíti. Tartása egyszerű,
virágzási
ideje pedig akár 3-4 hétig is eltarthat.
Gondozása szinte ugyanaz, mint a többi
hagymás
dísznövénynek: tavasszal a
gumót
ültessük jó
vízáteresztő
képességű virágföldbe, majd
minimálás locsolással kezdjük
el meghajtatni.
Virágzása alatt adhatunk neki kicsit
több vizet, de
fontos, hogy ne öntözzük túl,
mert nagyon hamar
kirohad a gumója. Nyáron kitehetjük a
kertbe vagy az
erkélyre, és megfelelő
árnyékos helyen
egészen szeptemberig kint maradhat a szabadban.
A
virágzás végén
csökkentsük le a locsolást, hagyjuk, hogy
a
virág és az összes levél
teljesen
visszaszáradjon, ezt követően vágjuk le,
a
gumót pedig tegyük el télire pihenni egy
fagymentes
helyre.
Tavasszal újra előszedett gumót azután
ismét elültethetjük és
meghajtathatjuk,
így minden évben gyönyörű,
virágzó
dísznövényünk lesz.
Szaporítani tőosztással vagy a
gyöktörzs
feldarabolásával lehet, akár otthon
házilag
is.
Forrás: Kovács Erika,viragcenter.hu
A kurkuma védhet a demencia ellen is.
Védhet
a szellemi
leépüléstől, ha hetente
egyszer-kétszer
kurkumával fűszerezett ételt,
például
curryt fogyaszt valaki - idézte svéd
kutatók
megállapítását a The Daily
Telegraph brit
napilap online portálja (www.telegraph.co.uk).
Ecetmuslicákkal végzett
kísérleteikben a
Linköpingi Egyetem szakemberei úgy
találták,
hogy azok a gyümölcslegyek, amelyeknek a kurkuma
hatóanyagát, a kurkumint adagolták, 75
százalékkal tovább éltek
társaiknál. A
megállapítás
segít megmagyarázni azt is, hogy miért
ritkább a szellemi leépülés
az indiai idős
emberek körében nyugati kortársaikhoz
képest.
A kurkumin nem oldotta fel ugyan modellállatokban az amiloid
fehérjeplakkokat, de felgyorsította az
új
idegszálak képződését
azáltal, hogy
csökkentette az úgynevezett oligomerek
(összecsapódott fehérjék)
mennyiségét, amelyek a káros plakkok
előformái. "Az eredmények igazolták,
hogy az
oligomerek azok, amelyek a leginkább ártanak az
idegsejteknek" - hangsúlyozta Per Hammarstrom
kutatásvezető. "Most azt mutattuk meg, hogy
állatmodellben kis méretű molekulák is
befolyásolhatják az amiloid
fehérjék
képződését" - tette hozzá a
kutató.
Több elmélet született már
arról, hogy
az oligomer fehérjék miként
járulnak
hozzá az Alzheimer-kór
kialakulásához, a
mostani tanulmány ezekhez szolgál
újabb
adalékkal. A kurkumint a kurkuma
gyökeréből nyerik
ki, és évezredek óta
használja
gyógyításra a keleti
orvoslás.
Támogatja a szívet, segíti az
emésztést, véd a fertőzések
ellen, de
nemrégiben rákvédő és
trombózisellenes hatásairól is
beszámoltak.
Az eredeti tanulmányt a PLoS One című
tudományos
portálon ismertették a szerzők.
F: MTI
A kurkuma bizonyítottan előnyös hatásai
Részletek: http://www.webbeteg.hu/cikkek/egeszseges/19822/a-kurkuma-jotekony-hatasai
A kurkuma bizonyítottan előnyös hatásai
Részletek: http://www.webbeteg.hu/cikkek/egeszseges/19822/a-kurkuma-jotekony-hatasai
|