KRÉMEKA krémek receptjeiben jelzett Maizena mennyiséget szükség esetén zselatinnal helyettesíthetjük.TEJSZÍNES KRÉM3,1/2 dl sűrű tejszín, 3 tojás, 2 csomag vaníliás cukor, 15 dkg porcukor és 1/2 dl rum.A tejszínből kemény habot verünk és külön a három tojásfehérjéből is. Az utóbbiba beleverjük a vaníliás cukrot. A három tojássárgáját a 15 dkg porcukorral habosra keverjük, beletesszük a rumot, a tejszínhabot meg a tojáshabot, és az egészet könnyedén megkavarjuk. A krémet üvegtálba tesszük és gyümölccsel díszítve tálaljuk.TOJÁSKRÉM11 dkg porcukor, 5 tojássárgája, 1 csomag vaníliás cukor, 2 kávéskanál rum és 4 dl tejszín.Az öt tojássárgáját a porcukorral habosra keverjük, beleszórjuk a vaníliás cukrot és folytonos keverés közben apránként belecsöpögtetjük a rumot. A tejszínből habot verünk és hozzákeverjük a tojássárgájához. A krémet üvegtálban, darált dióval meghintve és gyümölccsel díszítve tálaljuk.DATOLYAKRÉM1/4 l tejszín, 2 csomag vaníliás cukor és 20 dkg datolya.A tejszínből habot verünk és belekeverjük a vaníliás cukrot. A datolyát kimagozzuk, apróra vagdaljuk és belekeverjük a tejszínhabba. A krémet üvegtálba tesszük, megszórjuk vagdalt datolyával és jégre tesszük.FÜGEKRÉMÚgy készül, mint a datolyakrém, de datolya helyett apróra vagdalt fügét teszünk.EPERKRÉM3 dl tejszín, 36 dkg eper, 10 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor és 20 db piskóta.A tejszínből kemény habot verünk. Hozzákeverjük az áttört epret, a cukrot, a vaníliás cukrot meg az összetördelt piskótát. Az egészet összekeverjük és üvegtálban jégre vagy jégszekrénybe tesszük, hogy megkeményedjen. A krémet friss eperrel díszítjük.BARACKKRÉM3 dl tejszín, 30 dkg barack, 12 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor és 10 db piskóta.A tejszínből kemény habot verünk. Az érett barackot kb. fél percre forró vízbe mártjuk, meghámozzuk, kimagozzuk és szitán áttörjük. A porcukorral, a vaníliás cukorral és a darált piskótával együtt a tejszínhabba keverjük. Üvegtálon jégre tesszük és amikor megkeményedett, érett barackkal díszítjük.CITROMKRÉM4 tojássárgája, 10 dkg porcukor, 1 citrom leve és 1,1/2 dl víz.A vízbe beleöntjük a citromlevet, a cukrot, a 4 tojássárgáját és az egészet jól összekeverjük. Gőzfürdőn addig verjük, míg megsűrűsödik. Amikor a krém már sűrű, levesszük a gőzről és kissé tovább verjük. Poharakba töltjük és tökbefőttel díszítjük.RUMKRÉM3 dl tejszín, S tojássárgája, 1 kávéskanál liszt, 10 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor és 3/4 dl rum.A tejszínt, az öt tojássárgáját, a lisztet, cukrot és a vaníliás cukrot jól összekeverjük. Gőzfürdőn sűrű habot verünk. Levesszük a gőzről és tovább verjük, míg kihűl. Beleöntjük a rumot és elkavarjuk. Poharakba töltjük és rumos pralinéval díszítjük. Reszelt csokoládéval is díszíthetjük.MOGYOROKRÉM3 dl tejszín, 1/2 dl rum, 10 dkg porcukor, 4 tojássárgája és 10 dkg darált mogyoró.A tejszínt összekeverjük a rummal, beletesszük a cukrot, a négy tojássárgáját és újból jól összekeverjük. Gőzfürdőn sűrű krémet verünk. Beleszórjuk a darált mogyorót és kissé tovább verjük. Levesszük a gőzről és kihűlésig keverjük. A kihűlt krémet üvegtálba tesszük és mogyoróval díszítjük.DIÓKRÉM5 dl tej, 5 dkg kristálycukor, 1 tojássárgája, 1,1/2 dkg Maizena (finom kukoricaliszt), 8 dkg dió, egy kevés citromlé és 2 dkg mazsola.4 dl tejet összekeverünk 5 dkg kristálycukorral és felforraljuk. Egy dl tejbe beletesszük a tojássárgáját, a Maizenát és folytonos kevergetés közben beleöntjük a forró tejbe. Kissé még együtt is főzzük. Azután beletesszük a darált diót, egy kevés citromlevet és a mazsolát. Összekeverjük és a krémet poharakba töltjük. Dióbéllel és mazsolával díszítjük.GESZTENYEKRÉM I13 dkg főtt, áttört gesztenye, 1/4 l tejszín, 1/2 dl rum, 5 dkg porcukor és 2 tojásfehérje.A tejszínt, rumot, cukrot, az áttört és kihűlt gesztenyét jól összekeverjük és sűrűre főzzük. A kihűlt masszába belekeverjük a két tojásfehérjéből keményre vert habot és a kész krémet kompótos tányérkákra tesszük. Olvasztott csokoládéval bevonjuk és tálaljuk.GESZTENYEKRÉM II6 dl tej, 8 dkg kristálycukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 tojássárgája, 1 dkg Maizena (finom kukoricaliszt), 20 dkg főtt, áttört gesztenye és 2 dkg csokoládé.5 dl tejbe belekeverjük a cukrot, a vaníliás cukrot és felforraljuk. 1 dl tejbe belekavarjuk a tojássárgáját, a Maizenát és folytonos keverés közben hozzáöntjük a forró tejhez. Kissé még forraljuk, majd beletesszük az áttört gesztenyét, a reszelt csokoládét és jól összekeverjük. A kész krémet kompótos tányérkákra rakjuk és kocsonyás ribizliízzel díszítjük.GESZTENYEKRÉM III25 dkg megtisztított, sült gesztenye, 25 dkg kristálycukor, egy kevés víz és 1/4 l tejszín.A sült és mindkét héjától megtisztított gesztenyét szitán áttörjük. A cukorból vízzel sűrű szirupot főzünk. Belekeverjük az áttört gesztenyét és egy ideig főzzük. Kihűlésig keverjük. A jó, sűrű tejszínből habot verünk és összekeverjük a kihűlt gesztenyével. Üvegpoharakba tesszük és olvasztott csokoládéval bevonjuk. Kocsonyás ribizliízzel díszíthetjük.VANÍLIAKRÉM3 dl tej, 2 csomag vaníliás cukor, 4 tojássárgája, á evőkanál porcukor, piskóta és gyümölcsíz.A vaníliás cukrot, a négy tojássárgáját és a porcukrot összekeverjük a tejjel. Amikor jól összekevertük, gőzfürdőn folytonos keverés közben forraljuk. A sűrű krémet levesszük a gőzről. Két-két kisebb piskótát gyümölcsízzel összeragasztunk, talpas pohárban leöntjük a krémmel és jégre tesszük. Gyümölccsel díszítjük.VANÍLIÁS MOGYORÓKRÉM5 dl tej, 1 rúd vanília vagy 1 csomag vaníliás cukor, 6 dkg kristálycukor, 1 tojássárgája, 1 dkg Maizena (finom kukoricaliszt), 3 dkg mogyoró és 2 dkg mazsola.4 dl tejbe beletesszük a vaníliát vagy a vaníliás cukrot, a kristálycukrot és felforraljuk. Egy dl tejbe belekeverjük a tojássárgáját meg a Maizenát és folytonos keverés közben hozzáöntjük a forró tejhez. Kissé még együtt is főzzük. Majd belekeverjük a vagdalt mogyorót és mazsolát. Jól összekeverjük és üvegtányéron tálaljuk. A krémhez piskótát adhatunk.CSOKOLÁDÉKRÉM I1/4 l tej, 1 csomag vaníliás cukor, 4 dkg porcukor, 2 tojássárgája, 1 kávéskanál burgonyaliszt, 3 dkg csokoládé, piskóta és lekvár.A tejet összekeverjük a vaníliás cukorral, a porcukorral, a két tojássárgájával, a burgonyaliszttel, a reszelt csokoládéval és gőzfürdőn folytonos keverés közben sűrű krémet főzünk. A piskótákat megkenjük gyümölcsízzel, kettőt-kettőt összeragasztunk és üvegtálba rakjuk. Leöntjük a kihűlt krémmel és éjjelre hideg helyre vagy jégszekrénybe tesszük. Tálalás előtt tejszínhabbal és reszelt csokoládéval díszítjük.CSOKOLÁDÉKRÉM II5 dkg csokoládé, 2 evőkanál tej, 4 egész tojás és 3 dkg porcukor.Az összetördelt csokoládéra ráöntjük a tejet és a tűzhelyen felolvasztjuk. Mikor kihűl, beletesszük a négy tojássárgáját, a porcukrot és jól összekeverjük. A négy tojásfehérjéből kemény habot verünk és ezt is belekeverjük. Üveg tányérokon, meggyel díszítve tálaljuk.KAKAÓKRÉM6 dl tej, 10 dkg kristálycukor, 1,1/2 dkg Maizena (finom kukoricaliszt), 1 tojássárgája és 2 dkg kakaó.5 dl tejbe belekeverjük a cukrot és forraljuk. Egy dl tejben elkeverjük a Maizenát, a tojássárgáját és a kakaót. Folytonos keverés közben beleöntjük a forró tejbe és kissé még tovább főzzük. A krémet üvegtányérkákon, piskótával tálaljuk. Hámozott, reszelt mandulával díszíthetjük.ALMAKRÉM1/2 kg hámozott, felszeletelt alma, 5 dkg kristálycukor és egy kevés víz.A meghámozott és darabokra vágott almát lábasba rakjuk, megszórjuk cukorral, felöntjük egy kevés vízzel és addig pároljuk, amíg üveges, átlátszó lesz. Amikor kihűl, üvegtálba tesszük, leöntjük az alábbi krémmel és tetszés szerinti keksszel tálaljuk.KRÉM: 3 dl tej, 2 tojássárgája, 6 dkg porcukor, 2 csomag vaníliás cukor, 1,1/2 dkg Maizena (finom kukoricaliszt) és 2 tojásfehérje.A tejet, tojássárgáját, cukrot, vaníliás cukrot és a Maizenát egy fazékban jól összehabarjuk és folytonos keverés közben addig főzzük, amíg megsűrűsödik. A kész krémet kihűtjük. A két tojásfehérjéből kemény habot verünk és összekeverjük a kihűlt krémmel.SÜLTALMAKRÉM1/2 kg alma, 1 tojásfehérje, 8 dkg porcukor, 1 dl tejszín és 5 dkg porcukor a habba.A sült almát szitán áttörjük, hozzáadjuk a tojásfehérjét, a 8 dkg porcukrot és 1/2 óra hosszat keverjük. A kész krémet üvegtányérokra tesszük és 5 dkg porcukorral édesített tejszínhabbal díszítjük. Hideg helyre tesszük és csak azután tálaljuk.ALMAKRÉM PISKÓTÁVAL1/2 kg alma, 12 dkg porcukor, 2 dl tejszín, 2 dkg mazsola és 15 db piskóta.Az almát megsütjük és szitán áttörjük. Beleszórjuk a porcukrot és összekeverjük. A tejszínből kemény habot verünk és az apróra vagdalt mazsolával együtt az almakásába keverjük. Jól megkavarjuk. Üvegtálba piskótákat rétegezünk, ráöntjük a krémet és a tetejét dióbéllel díszítjük.TÚRÓKRÉM I1/2 kg tehéntúró, 15 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 3/4 dl tej, 2 tojássárgája és mazsola.A túrót szitán áttörjük. Beletesszük a porcukrot, a vaníliás cukrot, a tejet, a két tojássárgáját és alaposan összekeverjük. Üveg tányérokon, mazsolával megszórva tálaljuk.TÚRÓKRÉM II30 dkg érett barack, 15 dkg porcukor, 35 dkg tehéntúró, egy kevés citromhéj és citromlé.Az érett barackot vagy 1/2 percre forró vízbe mártjuk, meghámozzuk,, kimagozzuk és szitán áttörjük. Hozzátesszük az áttört túrót, a porcukrot, a megreszelt citromhéjat és egy kevés citromlevet. Az egészet jól összekeverjük és üvegtányérkákra tesszük. Tejszínhabbal díszíthetjük..BABKRÉM30 dkg cukorbab (tarkabab), 15 dkg porcukor,1 tojássárgája, 3 dkg dió, 1 dkg kakaó, 1 dl tej és 3 dl tejszín.A puhára főtt babot szitán áttörjük. Beletesszük a tojássárgáját, a darált diót, a kakaót, a tejet és jól összekeverjük. A tejszínből keményre vert habot hozzákeverjük a babmasszához. A krémet poharakban tálaljuk, reszelt csokoládéval díszíthetjük.KÁVÉKRÉM3 dl erős feketekávé, 8 dkg kristálycukor,2 dl tej, 1 tojássárgája, 3 dkg Maizena (finom kukoricaliszt), 2 dl tejszín és 2 dkg porcukor a habba.A kristálycukrot egy lábasban aranyszínűre pirítjuk. Hozzáöntjük a megszűrt forró feketekávét és forraljuk. A tejben elkeverjük a tojássárgáját, a Maizenát, és folytonos keverés közben lassan a forró feketekávéba öntjük. Kissé még forraljuk, majd levesszük a tűzről és talpas poharakba tesszük. A tejszínből kemény habot verünk, belekeverjük a 2 dkg porcukrot és ezzel díszítjük a krémet.TEJSZÍNHABKRÉM3 dl tejszín, 13 dkg porcukor.A jó, sűrű, édes tejszínt jól lehűtjük. Porcelán edényben kemény-habot verünk belőle. Beleszórjuk a porcukrot és összekeverjük. A kész tejszínhabot vaníliás cukorral, csokoládéval, mogyoróval, különböző likőrrel vagy gyümölccsel ízesíthetjük.MADÁRTEJ1/2 l tej, 1 csomag vaníliás cukor, 3 tojásfehérje, 10 dkg porcukor, 3 tojássárgája és 3 dkg mazsola.A tejbe beleszórjuk a vaníliás cukrot és felforraljuk. A három tojásfehérjéből kemény habot verünk és beleverünk 2 dkg porcukrot is. A felvert habot evőkanalanként forró tejbe adagoljuk és a habgombócokat előbb az egyik, majd a másik oldalukon megfőzzük. Mikor megfőttek, óvatosan kiszedjük és kihűtjük. Egy kevés tejben elkeverjük a maradék porcukrot, a három tojássárgáját és beleöntjük a forró tejbe. Folytonos keverés közben főzzük, míg sűrűsödni kezd. Beleszórjuk a megtisztított mazsolát és összekeverjük. A krémet magas poharakba öntjük, a tetejére rárakjuk a kifőzött habgombócokat és mazsolával díszítjük.REBARBARAKRÉM25 dkg meghámozott rebarbara, 1 evőkanál víz, 4 tojás, 20 dkg porcukor, 5 dkg darált dió és 8 dkg porcukor a habba.A meghámozott és kockákra vágott rebarbarát a vízben puhára pároljuk. A négy tojássárgáját a 20 dkg porcukorral habosra kikeverjük (kb. 15 percig), majd hozzáadjuk a kihűlt rebarbarát és rövid ideig még az egészet együtt kevergetjük. Beletesszük a darált diót és újból összekeverjük. A négy tojásfehérjéből kemény habot verünk, beleszórjuk a porcukrot és újból keményre verjük. A felvert hab kétharmadát a krémhez keverjük és a kész krémet üvegtálra tesszük. A maradék habot nyomózsákba tesszük és a krém tetejét tetszés szerint díszítjük. Meghinthetjük vagdalt dióval és keksszel tálaljuk. |