FŐOLDAL

KRÉMEK

 A krémek receptjeiben jelzett Maizena mennyiséget szük­ség esetén zselatinnal helyettesíthetjük.

TEJSZÍNES KRÉM

3,1/2 dl sűrű tejszín, 3 tojás, 2 csomag vaní­liás cukor, 15 dkg porcukor és 1/2  dl rum.

A tejszínből kemény habot verünk és külön a három tojásfehérjéből is. Az utóbbiba beleverjük a vaníliás cukrot. A három tojássárgáját a 15 dkg porcukorral habosra keverjük, beletesszük a rumot, a tejszínhabot meg a tojáshabot, és az egészet könnyedén megkavarjuk. A krémet üveg­tálba tesszük és gyümölccsel díszítve tálaljuk.

TOJÁSKRÉM

11 dkg porcukor, 5 tojássárgája, 1 csomag vaníliás cukor, 2 kávéskanál rum és 4 dl tejszín.

Az öt tojássárgáját a porcukorral habosra keverjük, beleszórjuk a va­níliás cukrot és folytonos keverés közben apránként belecsöpögtetjük a rumot. A tejszínből habot verünk és hozzákeverjük a tojássárgájához. A krémet üvegtálban, darált dióval meghintve és gyümölccsel díszítve tálaljuk.

DATOLYAKRÉM

1/4 l tejszín, 2 csomag vaníliás cukor és 20 dkg datolya.

A tejszínből habot verünk és belekeverjük a vaníliás cukrot. A dato­lyát kimagozzuk, apróra vagdaljuk és belekeverjük a tejszínhabba. A kré­met üvegtálba tesszük, megszórjuk vagdalt datolyával és jégre tesszük.

FÜGEKRÉM

Úgy készül, mint a datolyakrém, de datolya helyett apróra vagdalt fügét teszünk.

EPERKRÉM

3 dl tejszín, 36 dkg eper, 10 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor és 20 db piskóta.

A tejszínből kemény habot verünk. Hozzákeverjük az áttört epret, a cukrot, a vaníliás cukrot meg az összetördelt piskótát. Az egészet összekeverjük és üvegtálban jégre vagy jégszekrénybe tesszük, hogy meg­keményedjen. A krémet friss eperrel díszítjük.

BARACKKRÉM

3 dl tejszín, 30 dkg barack, 12 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor és 10 db piskóta.

A tejszínből kemény habot verünk. Az érett barackot kb. fél percre forró vízbe mártjuk, meghámozzuk, kimagozzuk és szitán áttörjük. A por­cukorral, a vaníliás cukorral és a darált piskótával együtt a tejszínhabba keverjük. Üvegtálon jégre tesszük és amikor megkeményedett, érett barackkal díszítjük.

CITROMKRÉM

4 tojássárgája, 10 dkg porcukor, 1 citrom leve és 1,1/2  dl víz.

A vízbe beleöntjük a citromlevet, a cukrot, a 4 tojássárgáját és az egészet jól összekeverjük. Gőzfürdőn addig verjük, míg megsűrűsödik. Amikor a krém már sűrű, levesszük a gőzről és kissé tovább verjük. Poharakba töltjük és tökbefőttel díszítjük.

RUMKRÉM

3 dl tejszín, S tojássárgája, 1 kávéskanál liszt, 10 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor és 3/4 dl rum.

A tejszínt, az öt tojássárgáját, a lisztet, cukrot és a vaníliás cukrot jól összekeverjük. Gőzfürdőn sűrű habot verünk. Levesszük a gőzről és tovább verjük, míg kihűl. Beleöntjük a rumot és elkavarjuk. Poharakba töltjük és rumos pralinéval díszítjük. Reszelt csokoládéval is díszíthetjük.

MOGYOROKRÉM

3 dl tejszín,  1/2 dl rum, 10 dkg porcukor, 4 tojássárgája és 10 dkg darált mogyoró.

A tejszínt összekeverjük a rummal, beletesszük a cukrot, a négy tojássárgáját és újból jól összekeverjük. Gőzfürdőn sűrű krémet verünk. Beleszórjuk a darált mogyorót és kissé tovább verjük. Levesszük a gőzről és kihűlésig keverjük. A kihűlt krémet üvegtálba tesszük és mogyoróval díszítjük.

DIÓKRÉM

5 dl tej, 5 dkg kristálycukor, 1 tojássárgája, 1,1/2 dkg Maizena (finom kukoricaliszt), 8 dkg dió, egy kevés citromlé és 2 dkg mazsola.

4 dl tejet összekeverünk 5 dkg kristálycukorral és felforraljuk. Egy dl tejbe beletesszük a tojássárgáját, a Maizenát és folytonos kevergetés közben beleöntjük a forró tejbe. Kissé még együtt is főzzük. Azután beletesszük a darált diót, egy kevés citromlevet és a mazsolát. Össze­keverjük és a krémet poharakba töltjük. Dióbéllel és mazsolával díszítjük.

GESZTENYEKRÉM I

13 dkg főtt, áttört gesztenye, 1/4 l tejszín, 1/2  dl rum, 5 dkg porcukor és 2 tojásfehérje.

A tejszínt, rumot, cukrot, az áttört és kihűlt gesztenyét jól össze­keverjük és sűrűre főzzük. A kihűlt masszába belekeverjük a két tojás­fehérjéből keményre vert habot és a kész krémet kompótos tányérkákra tesszük. Olvasztott csokoládéval bevonjuk és tálaljuk.

GESZTENYEKRÉM II

6 dl tej, 8 dkg kristálycukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 tojássárgája, 1 dkg Maizena (finom kukoricaliszt), 20 dkg főtt, áttört gesztenye és 2 dkg csokoládé.

5 dl tejbe belekeverjük a cukrot, a vaníliás cukrot és felforraljuk. 1 dl tejbe belekavarjuk a tojássárgáját, a Maizenát és folytonos keverés közben hozzáöntjük a forró tejhez. Kissé még forraljuk, majd beletesszük az áttört gesztenyét, a reszelt csokoládét és jól összekeverjük. A kész krémet kompótos tányérkákra rakjuk és kocsonyás ribizliízzel díszítjük.

GESZTENYEKRÉM III

25 dkg megtisztított, sült gesztenye, 25 dkg kristálycukor, egy kevés víz és 1/4 l tejszín.

A sült és mindkét héjától megtisztított gesztenyét szitán áttörjük. A cukorból vízzel sűrű szirupot főzünk. Belekeverjük az áttört gesztenyét és egy ideig főzzük. Kihűlésig keverjük. A jó, sűrű tejszínből habot ve­rünk és összekeverjük a kihűlt gesztenyével. Üvegpoharakba tesszük és olvasztott csokoládéval bevonjuk. Kocsonyás   ribizliízzel   díszíthetjük.

VANÍLIAKRÉM

3 dl tej, 2 csomag vaníliás cukor, 4 tojás­sárgája, á evőkanál  porcukor,  piskóta  és  gyümölcsíz.

A vaníliás cukrot, a négy tojássárgáját és a porcukrot összekeverjük a tejjel. Amikor jól összekevertük, gőzfürdőn folytonos keverés közben forraljuk. A sűrű krémet levesszük a gőzről. Két-két kisebb piskótát gyümölcsízzel összeragasztunk, talpas pohárban leöntjük a krémmel és jégre tesszük. Gyümölccsel díszítjük.

VANÍLIÁS MOGYORÓKRÉM

5 dl tej, 1 rúd vanília vagy 1 csomag vaní­liás cukor, 6 dkg kristálycukor, 1 tojássárgája, 1 dkg Maizena (finom kukoricaliszt), 3 dkg mogyoró és 2 dkg mazsola.

4 dl tejbe beletesszük a vaníliát vagy a vaníliás cukrot, a kristály­cukrot és felforraljuk. Egy dl tejbe belekeverjük a tojássárgáját meg a Maizenát és folytonos keverés közben hozzáöntjük a forró tejhez. Kissé még együtt is főzzük. Majd belekeverjük a vagdalt mogyorót és mazsolát. Jól összekeverjük és üvegtányéron tálaljuk. A krémhez piskó­tát adhatunk.

CSOKOLÁDÉKRÉM I

1/4 l tej, 1 csomag vaníliás cukor, 4 dkg porcukor, 2 tojássárgája, 1 kávéskanál burgonyaliszt, 3 dkg csokoládé, piskóta és lekvár.

A tejet összekeverjük a vaníliás cukorral, a porcukorral, a két tojás­sárgájával, a burgonyaliszttel, a reszelt csokoládéval és gőzfürdőn foly­tonos keverés közben sűrű krémet főzünk. A piskótákat megkenjük gyü­mölcsízzel, kettőt-kettőt összeragasztunk és üvegtálba rakjuk. Leöntjük a kihűlt krémmel és éjjelre hideg helyre vagy jégszekrénybe tesszük. Tálalás előtt tejszínhabbal és reszelt csokoládéval díszítjük.

CSOKOLÁDÉKRÉM II

5 dkg csokoládé, 2 evőkanál tej, 4 egész tojás és 3 dkg porcukor.

Az összetördelt csokoládéra ráöntjük a tejet és a tűzhelyen felol­vasztjuk. Mikor kihűl, beletesszük a négy tojássárgáját, a porcukrot és jól összekeverjük. A négy tojásfehérjéből kemény habot verünk és ezt is belekeverjük. Üveg tányérokon, meggyel díszítve tálaljuk.

KAKAÓKRÉM

6 dl tej, 10 dkg kristálycukor, 1,1/2 dkg Maizena (finom kukoricaliszt), 1 tojássárgája és 2 dkg kakaó.

5 dl tejbe belekeverjük a cukrot és forraljuk. Egy dl tejben elkever­jük a Maizenát, a tojássárgáját és a kakaót. Folytonos keverés közben beleöntjük a forró tejbe és kissé még tovább főzzük. A krémet üvegtányérkákon, piskótával tálaljuk. Hámozott, reszelt mandulával díszíthetjük.

ALMAKRÉM

1/2  kg hámozott, felszeletelt alma, 5 dkg kristálycukor és egy kevés víz.

A meghámozott és darabokra vágott almát lábasba rakjuk, megszór­juk cukorral, felöntjük egy kevés vízzel és addig pároljuk, amíg üveges, átlátszó lesz. Amikor kihűl, üvegtálba tesszük, leöntjük az alábbi krém­mel és tetszés szerinti keksszel tálaljuk.

KRÉM: 3 dl tej, 2 tojássárgája, 6 dkg porcukor, 2 csomag vaníliás cukor, 1,1/2 dkg Maizena (finom kuko­ricaliszt) és 2 tojásfehérje.

A tejet, tojássárgáját, cukrot, vaníliás cukrot és a Maizenát egy fazékban jól összehabarjuk és folytonos keverés közben addig főzzük, amíg megsűrűsödik. A kész krémet kihűtjük. A két tojásfehérjéből ke­mény habot verünk és összekeverjük a kihűlt krémmel.

SÜLTALMAKRÉM

1/2  kg alma, 1 tojásfehérje, 8 dkg porcukor, 1 dl tejszín és 5 dkg porcukor a habba.

A sült almát szitán áttörjük, hozzáadjuk a tojásfehérjét, a 8 dkg porcukrot és 1/2 óra hosszat keverjük. A kész krémet üvegtányérokra tesszük és 5 dkg porcukorral édesített tejszínhabbal díszítjük. Hideg helyre tesszük és csak azután tálaljuk.

ALMAKRÉM PISKÓTÁVAL

1/2  kg alma, 12 dkg porcukor, 2 dl tejszín, 2 dkg mazsola és 15 db piskóta.

Az almát megsütjük és szitán áttörjük. Beleszórjuk a porcukrot és összekeverjük. A tejszínből kemény habot verünk és az apróra vagdalt mazsolával együtt az almakásába keverjük. Jól megkavarjuk. Üvegtálba piskótákat rétegezünk, ráöntjük a krémet és a tetejét dióbéllel díszítjük.

TÚRÓKRÉM I

1/2 kg tehéntúró, 15 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 3/4 dl tej, 2 tojássárgája és mazsola.

A túrót szitán áttörjük. Beletesszük a porcukrot, a vaníliás cukrot, a tejet, a két tojássárgáját és alaposan összekeverjük. Üveg tányérokon, mazsolával megszórva tálaljuk.

TÚRÓKRÉM II

 30 dkg érett barack, 15 dkg porcukor, 35 dkg tehéntúró, egy kevés citromhéj és citromlé.

Az érett barackot vagy 1/2 percre forró vízbe mártjuk, meghámozzuk,, kimagozzuk és szitán áttörjük. Hozzátesszük az áttört túrót, a porcuk­rot, a megreszelt citromhéjat és egy kevés citromlevet. Az egészet jól összekeverjük és üvegtányérkákra tesszük. Tejszínhabbal díszíthetjük..

BABKRÉM

30 dkg cukorbab (tarkabab), 15 dkg porcukor,1 tojássárgája, 3 dkg dió, 1 dkg kakaó, 1 dl tej és 3 dl tejszín.

A puhára főtt babot szitán áttörjük. Beletesszük a tojássárgáját, a darált diót, a kakaót, a tejet és jól összekeverjük. A tejszínből ke­ményre vert habot hozzákeverjük a babmasszához. A krémet poharakban tálaljuk, reszelt csokoládéval díszíthetjük.

KÁVÉKRÉM

3 dl erős feketekávé, 8 dkg kristálycukor,2 dl tej, 1 tojássárgája, 3 dkg Maizena (finom kukorica­liszt), 2 dl tejszín és 2 dkg porcukor a habba.

A kristálycukrot egy lábasban aranyszínűre pirítjuk. Hozzáöntjük a megszűrt forró feketekávét és forraljuk. A tejben elkeverjük a tojás­sárgáját, a Maizenát, és folytonos keverés közben lassan a forró fekete­kávéba öntjük. Kissé még forraljuk, majd levesszük a tűzről és talpas poharakba tesszük. A tejszínből kemény habot verünk, belekeverjük a 2 dkg porcukrot és ezzel díszítjük a krémet.

TEJSZÍNHABKRÉM

 3 dl tejszín, 13 dkg porcukor.

A jó, sűrű, édes tejszínt jól lehűtjük. Porcelán edényben kemény-habot verünk belőle. Beleszórjuk a porcukrot és összekeverjük. A kész tejszínhabot vaníliás cukorral, csokoládéval, mogyoróval, különböző likőr­rel vagy gyümölccsel ízesíthetjük.

MADÁRTEJ

1/2 l tej, 1 csomag vaníliás cukor, 3 tojásfehérje, 10 dkg porcukor, 3 tojássárgája és 3 dkg mazsola.

A tejbe beleszórjuk a vaníliás cukrot és felforraljuk. A három tojás­fehérjéből kemény habot verünk és beleverünk 2 dkg porcukrot is. A fel­vert habot evőkanalanként forró tejbe adagoljuk és a habgombócokat előbb az egyik, majd a másik oldalukon megfőzzük. Mikor megfőttek, óvatosan kiszedjük és kihűtjük. Egy kevés tejben elkeverjük a maradék porcukrot, a három tojássárgáját és beleöntjük a forró tejbe. Folytonos keverés közben főzzük, míg sűrűsödni kezd. Beleszórjuk a megtisztított mazsolát és összekeverjük. A krémet magas poharakba öntjük, a tetejére rárakjuk a kifőzött habgombócokat és mazsolával díszítjük.

REBARBARAKRÉM

 25 dkg meghámozott rebarbara, 1 evőkanál víz, 4 tojás, 20 dkg porcukor, 5 dkg darált dió és 8 dkg porcukor a habba.

A meghámozott és kockákra vágott rebarbarát a vízben puhára pá­roljuk. A négy tojássárgáját a 20 dkg porcukorral habosra kikeverjük (kb. 15 percig), majd hozzáadjuk a kihűlt rebarbarát és rövid ideig még az egészet együtt kevergetjük. Beletesszük a darált diót és újból össze­keverjük. A négy tojásfehérjéből kemény habot verünk, beleszórjuk a porcukrot és újból keményre verjük. A felvert hab kétharmadát a krém­hez keverjük és a kész krémet üvegtálra tesszük. A maradék habot nyomózsákba tesszük és a krém tetejét tetszés szerint díszítjük. Meg­hinthetjük vagdalt dióval és keksszel tálaljuk.