Kelt tésztához sima vagy féldaralisztet használunk. A lisztet hasz­nálat előtt megszitáljuk és kissé megmelegítjük. A lisztben jól elkever­jük a sót, mégpedig az édes tésztánál 1 kg lisztre 1 dkg-ot, sós tészták­nál pedig a kétszeresét.

Kelt tésztához por- vagy finom kristálycukrot teszünk. Tojássárgá­ját, esetleg tojást vagy szárított tojást vízzel eldolgozva használunk, aszerint, ahogy az utasítás megszabja. A vaj vagy margarin olvasztott és langyos legyen. Használhatunk  zsírt is.Friss tejet, esetleg vízben oldott tejport használunk.

A kelt tésztához mindig friss élesztőt veszünk. A szükséges hozzá­valók elkészítése és lemérése előtt langyos tejből, élesztőből, cukorból és lisztből kovászt készítünk. Míg a kovász megkel, elkészítjük egy tálba a többi hozzávalót. Azután hozzáöntjük a kovászt, és a tésztát fakanállal jól kidolgozzuk. A jól kidolgozott tészta a táltól, fakanáltól elválik, fényes és sima. A tésztát betakarjuk és kelni hagyjuk meleg, de nem forró helyen. A tészta akkor kelt meg, ha ujjheggyel benyomva visszaugrik.

Kelt tésztából az egyes előírások szerint készítjük el a süteménye­ket. Jól bemelegített sütőben sütjük, azután csökkentett meleggel fejez­zük be a sütést. A kész tésztát azonnal kiborítjuk a tepsiből és ha kell, meghintjük porcukorral, de csak hidegen.

FONOTT KALÁCS

Hozzávalók: 1 kg féldaraliszt, 15 dkg porcukor, 4 dkg élesztő, 18 dkg vaj, 2 tojássárgája, 1 dkg só, 18 dkg ma­zsola, citromhéj és tej szükség szerint.

Egy kevés tejbe beáztatjuk az élesztőt, 1 kávéskanál cukrot teszünk bele és kovászt csinálunk. A megmelegített lisztben elkeverjük a sót, a langyos, olvasztott vajat, a két tojássárgáját, a reszelt citromhéjat meg a kovászt és langyos tej segítségével tésztát gyúrunk. Beleszórjuk a ma­zsolát és a tésztát jól kidolgozzuk. A tészta semmi esetre se legyen lágy, de jó kemény. A jól kidolgozott tésztát meleg helyen megkelesztjük. Azután kiborítjuk a lisztezett gyúródeszkára és kilenc egyforma részre osztjuk. Az egyes részekből ágakat sodrunk és befonjuk. Először négy ágat fonunk össze és jól kikent tepsire tesszük. Azután három ágat fonunk össze, rátesszük a négy ágból összefont kalácsra. Végül az utolsó két ágat fonjuk meg és tetejére rakjuk. Kelni hagyjuk, megkenjük tojás­sárgájával, meghintjük durva kristálycukorral és sütőbe tesszük. Eleinte hirtelen tűzön sütjük, majd mérsékelt tűzön fejezzük be a sütést. Ha a kalács kérge már megkapta a színét, fehér papirossal betakarjuk és úgy sütjük tovább.

HÚSVÉTI  KALÁCS

Hozzávalók: 40 dkg féldaraliszt, 1 dl tej, 3 tojássárgája, egy kevés só, citromhéj, 8 dkg porcukor, 5 dkg mandula, 8 dkg mazsola, 10 dkg vaj.

Kovász: 1/8 l tej, 3 dkg élesztő, 1 dkg porcukor és 6 dkg féldaraliszt.

Langyos tejben megkelesztjük az élesztőt, cukrot és a lisztet. Tálban előkészítjük a kissé megmelegített lisztet, elkeverjük benne a sót, cukrot meg a reszelt citromhéjat. Beletesszük a 3 tojássárgáját, az olvasztott, nem forró vajat, a hámozott, vagdalt mandulát és a mazsolát. Ráöntjük a megkelt kovászt, a langyos tejet és a tésztát jól kidolgozzuk. Meleg helyen megkelesztjük. Azután lisztezett gyúródeszkára borítjuk és göm­bölyű kalácsot formálunk. A tepsit jól kikenjük, ráhelyezzük a kalácsot és kissé még kelesztjük. Azután kb. 2 cm mély keresztet hasítunk a ka­lács tetejébe, megkenjük tojássárgájával, megszórjuk kristálycukorral és megsütjük.

KELT DIÓS KIFLI

Hozzávalók: 18 dkg vaj, 5 dkg porcukor, 4 tojássárgája, 2 dl tej, 40 dkg sima liszt, 2 dkg élesztő, egy kevés só és citromhéj.

A vajat a cukorral habosra keverjük, egyenként beleverjük a 4 tojás­sárgáját és még 20 percig kevergetjük. A kikevert tésztához hozzáadjuk a lisztet, a tejben kelesztett élesztőt, a sót és a reszelt citromhéjat. A tésztát jól kidolgozzuk és megkelesztjük. Majd lisztezett gyúródeszkán henger alakúra formáljuk, amelyet felszeletelünk. A szeleteket egyenként kisodorjuk, megtöltjük diós töltelékkel és kifliket formálunk belőlük. Kikent tepsin kissé még kelesztjük, majd megkenjük tojássárgájával és forró sütőben sütjük. A kihűlt kifliket meghintjük porcukorral.

DIÓS TÖLTELÉK:  20 dkg dió, 1,1/2 dl tejszín vagy tej, 1 csomag vaníliás cukor, 8 dkg porcukor, 14 dkg méz, 5 dkg piskóta­morzsa és 7 dkg mazsola.

A tejszínt, vaníliás cukrot és a mézet felforraljuk. Beleszórjuk a da­rált diót és félreállítjuk. Belekeverjük a piskótamorzsát meg a mazsolát. Végül beleszórjuk a cukrot és jól összekeverjük.

KELT KIFLI

Hozzávalók: 60 dkg daraliszt, 8 dkg vaj, 4 dkg porcukor, 2 tojássárgája, 1 csomag vaníliás cukor, fél csomag sütő­por, kevés só és citromhéj.

Kovász: 2,1/2  dkg élesztő, 2 kockacukor és 1/4 l tej.

A tejből, élesztőből és cukorból kovászt készítünk. A lisztben elke­verjük a sót, cukrot, vaníliás cukrot és elmorzsoljuk a vajat. A massza közepét kimélyítjük és beleöntjük a kovászt. Hozzáadjuk a sütőport, a 2 tojássárgáját és keményebb tésztát gyúrunk. Melegített lábas alatt megkelesztjük. A megkelt tésztát két részre osztjuk, kisodorjuk, három­szögekre vágjuk és kifliket formálunk. A kifliket kikent tepsire rakjuk, habart tojással megkenjük és vagdalt mandulával is megszórhatjuk. Forró sütőben sütjük és mikor kihűl, megszórjuk vaníliás cukorral.

POZSONYI MÁKOS PATKÓ

Hozzávalók: 45 dkg féldaraliszt, 7 dkg zsír, 8 dkg vaj, 1 dkg élesztő, 1 dl tej, 5 dkg porcukor, 2 tojássárgája, egy csipetnyi só és fél citrom héja.

A lisztben elmorzsoljuk a zsírt és a vajat. Az élesztőt és a porcukrot elkavarjuk a tejben, nem kelesztjük, hanem mindjárt a lisztbe öntjük. Beletesszük a tojássárgáját, sót, reszelt citromhéjat, és a tésztát jól kidolgozzuk. Hűvös helyre tesszük és kb. 3 óra hosszat pihentetjük. Utána a tésztát három részre osztjuk és mindegyikből egy-egy cipót formálunk. Lisztezett gyúródeszkán a cipókat kinyújtjuk, megtöltjük mákos töltelék­kel, összetekerjük és kikent tepsire tesszük. A tepsin patkó alakúra for­máljuk és meleg helyen még fél óra hosszat pihentetjük. Azután meg­kenjük tojássárgájával és még egypár percre hideg helyre tesszük. Mérsékelt tűzön megsütjük, és mikor kihűl, meghintjük porcukorral.

MÁKOS TÖLTELÉK : 30 dkg mák, 23 dkg porcukor, 2,1/4 dl tej, citromhéj, 3 db szegfűszeg, 1 csomag vaníliás cukor és 7 dkg mazsola.

A tejbe beleszórjuk a cukrot és felforraljuk. A forró tejbe beletesszük a darált mákot, reszelt citromhéjat, törött szegfűszeget, vaníliás cukrot és a mazsolát. Egész keveset főzzük, levesszük a tűzről és kihűtjük.

POZSONYI  KIFLI

Hozzávalók: 1/2 kg sima liszt, 2 tojássárgája, 2 egész tojás, 20 dkg vaj, 8 dkg porcukor, kevés só, 3 dkg élesztő és 3 dl tej.

A vajat a cukorral habosra keverjük, beletesszük a két tojássárgáját, a két egész tojást és negyedóra hosszat tovább kavarjuk. A kikevert tész­tához hozzáadjuk a lisztet, sót, a tejben megkelesztett élesztőt és jól kidolgozzuk. Kelesztjük, aztán lisztezett gyúródeszkán két részre osztjuk és külön-külön kisodorjuk. A kinyújtott tésztát kisebb négyzetekre vág­juk és megtöltjük diós töltelékkel. A megtöltött négyszögekből kifliket formálunk és kissé még pihentetjük. Utána kikent tepsire tesszük, meg­kenjük tojássárgájával és jól bemelegített sütőben kb. 15 percig sütjük.

DIÓS TÖLTELÉK : 14 dkg darált diót, 6 evőkanál tejfölt vagy tejet, 6 dkg piskótamorzsát, 4 dkg mézet, ízlés szerinti mennyiségű cukrot és 1 csomag vaníliás cukrot összekeverünk.

MÁRTON  KIFLI

Hozzávalók: 11 dkg vaj, 5 dkg porcukor, 2 tojássárgája, egy kevés citromhéj, 38 dkg sima liszt és egy kevés só. 

Kovász: 2 dkg élesztő, 2,1/2  dl tej és 2 kockacukor.

A vajat a cukorral habosra keverjük, beletesszük a 2 tojássárgáját, reszelt citromhéjat és negyedóra hosszat még keverjük. Langyos tejből, élesztőből és 2 kockacukorból kovászt csinálunk. A kikevert tésztába beletesszük a lisztet, sót, a megkelt kovászt és kemény tésztát gyúrunk. Lassan kelesztjük. Mikor megkelt, lisztezett gyúródeszkán kisodorjuk, háromszögekre metéljük, ízlés szerinti töltelékkel megtöltjük és kifliket formálunk. A kifliket kikent tepsin még kb. fél óra hosszat tovább ke­lesztjük. Tetejüket habart tojással megkenjük, megszórhatjuk vágott mandulával is és jó meleg sütőben világosbarnára sütjük. Még melegen meghintjük vaníliás cukorral kevert porcukorral.

KEVERT   BUKTA

Hozzávalók: 45 dkg daraliszt, 2 dl tej, 2,1/2 dkg élesztő, 1 evőkanál cukor, 11 dkg vaj, 4 dkg porcukor, 4 tojás­sárgája, citromhéj, 1 csomag vaníliás cukor és só.

A vajat, cukrot, tojássárgáját, reszelt citromhéjat és a vaníliás cukrot kb. negyedóra hosszat keverjük. A tejből, 1 kanál cukorból és élesztőből készített kovászt beleöntjük a kikevert tésztába, beletesszük a lisztet és sót, jól kidolgozzuk és megkelesztjük. A megkelt tésztát meglisztezett gyúródeszkán kisodorjuk, kisebb négyszögekre vágjuk és megtöltjük tetszés szerinti töltelékkel. A négyszögekből buktákat formálunk és jól kikent tepsire rakjuk azokat. A buktákat megkenjük olvasztott zsírral, nemcsak tetejüket, hanem az oldalukat is, nehogy sütés közben össze­ragadjanak. A tepsin a buktákat még kissé kelesztjük, azután jó forró sütőben világosbarnára sütjük. Amikor megsültek, tejbe mártott kenőtollal megkenjük. A tepsin hagyjuk, míg kissé megpuhulnak, majd ki­borítjuk és jól megszórjuk porcukorral.

LEKVÁROS  BUKTA

Hozzávalók: 60 dkg féldaraliszt, 3 dl tej, 3 tojássárgája, 1 egész tojás, 5 dkg porcukor, 12 dkg vaj, fél citrom héja és só.

Kovász: 3/4  dl tej, 2 dkg porcukor, 4. dkg féldaraliszt és 2,1/2  dkg élesztő.

Elkészítjük a kovászt és megkelesztjük. Egy tálba beletesszük a lisz­tet, beleöntjük a kovászt, a tejben elkeverjük a három tojássárgáját meg az egész tojást, hozzáadjuk a cukrot, olvasztott vajat, reszelt citromhéjat, sót és jól kidolgozzuk lágy tésztává. Mikor megkel, lisztezett gyúródesz­kán kisodorjuk, hosszúkás négyszögekre vágjuk, ezeket megtöltjük lekvárral és összenyomkodjuk. A tepsit jól megzsírozzuk, rárakjuk a buk­tákat és hogy össze ne ragadjanak, mindegyiket külön-külön vajjal jól megkenjük. A tepsin még egy ideig pihentetjük, majd gyenge tűzön süt­jük. Mikor kész, kiborítjuk a tepsiből, a kihűlt buktákat tálra rakjuk és meghintjük porcukorral.

TÖLTELÉK : 30 dkg szilvalekvár.

TÚRÓS   BUKTA

A túrós buktát ugyanúgy készítjük, mint a lekváros buktát, csak lekvár helyett túrós töltelékkel töltjük.

TÚRÓS TÖLTELÉK : 30 dkg tehéntúró, 10 dkg porcukor, 1 tojás­sárgája, 3 evőkanál tejszín, 5 dkg mazsola és 1 tojás­fehérje.

Az áttört tehéntúróba belekeverjük a cukrot, tojássárgáját, tejszínt, a megtisztított mazsolát és az egészet jól összekeverjük. Végül hozzá­kavarjuk a tojásfehérjéből keményre vert habot.

DIÓS  BUKTA

A diós buktát ugyanúgy készítjük el, mint a lekváros buktát, de lekvár helyett diós tölteléket teszünk bele.

DIÓS TÖLTELÉK : 27 dkg dió, 14 dkg porcukor, 1 csomag va­níliás cukor, 1,3/4 dl tej, 5 dkg mazsola és 3 dkg piskóta­morzsa.

A tejet, cukrot és vaníliás cukrot felforraljuk. A forró tejbe bele­szórjuk a megőrölt diót és elhúzzuk a tűzről. Belekeverjük a megtisztított mazsolát meg a piskótamorzsát, az egészet jól összekeverjük és kihűtjük.

MÁKOS  BUKTA

Ugyanúgy készítjük, mint a lekváros buktát, csak lekvár helyett mákos töltelékkel töltjük.

MÁKOS TÖLTELÉK :  26 dkg őrölt mák,  1,1/2 dl tej, 16 dkg por­cukor és citromhéj.

A tejet a cukorral felforraljuk, beletesszük az őrölt mákot, össze­keverjük és rögtön levesszük a tűzről. Belereszeljük a citromhéjat, jól összekavarjuk és kihűtjük.

GYÜMÖLCSÖS BUKTA

A gyümölcsös buktát ugyanúgy készítjük, mint a lekváros buktát. Lekvár helyett kimagozott, cukorban megforgatott érett gyümölccsel, például szilvával, cseresznyével, barackkal, esetleg eperrel töltjük.

ARANYGALUSKA

Hozzávalók: 40 dkg sima liszt, 3 dkg porcukor, egy kevés citromhéj, 1 tojássárgája, 1 főtt burgonya, 5 evőkanál olvasztott vaj, 1/4 l tej és kevés só.

Kovász:   1 dl  tej,  2 dkg  élesztő,  2 kockacukor  vagy 2 kávéskanál porcukor.

Az átszitált lisztben elkeverjük a sót, cukrot, reszelt citromhéjat, a megkelesztett kovászt és a tejben elhabart tojássárgáját. Azután bele­tesszük a főtt, kihűlt és megreszelt burgonyát. A vajat megolvasztjuk és mikor már langyos, ugyancsak beleöntjük és főzőkanállal inkább lágy, mint kemény tésztát dolgozunk ki. Amikor már nagy hólyagok képződnek, s nem ragad a tészta a tálhoz, sem a főzőkanálhoz, a tészta jól ki van dolgozva. Meleg helyen megkelesztjük. Azután kávéskanállal, amelyet megelőzőleg olvasztott vajban mártogatunk meg, dió nagyságú darabokat szaggatunk a tésztából és a kikent tepsire rakjuk. A galuskákat kicsit megkenjük olvasztott vajjal, hogy sütés közben össze ne ragadjanak. A tepsin még kissé kelesztjük, majd kb. 20 percig sütjük jól bemelegített sütőben. Vaníliakrémmel tálaljuk.

VANÍLIÁS KRÉM : fél  l tej, 2 tojássárgája, 1,1/2 dkg daraliszt, 1 csomag vaníliás cukor, 3 dkg porcukor, citromhéj és citromlé.

A tejet, a két tojássárgáját, lisztet, cukrot, vaníliás cukrot és a re­szelt citromhéjat a tűzhelyen addig keverjük, míg megsűrűsödik. Nem főzzük, de amint megsűrűsödik, levesszük a tűzről és kihűlésig keverjük. A kihűlt krémbe belekeverünk egy kávéskanál citromlevet, hogy ízlete­sebb legyen.

DIÓS TÁSKA

Hozzávalók: 53 dkg féldaraliszt, 3 tojássárgája, 1,1/2 dl tej, 12 dkg vaj, fél citrom héja, kevés só, 7 dkg mandula, 7 dkg porcukor és 7 dkg mazsola.

Kovász: 1,1/2 dl tej, 3 dkg élesztő, 2 dkg porcukor és 7 dkg féldaraliszt.

A tejben elkeverjük az élesztőt, cukrot, lisztet, elkészítjük a kovászt és megkelesztjük. Az 53 dkg féldaralisztbe beleöntjük a megkelesztett kovászt, a tejben elhabart három tojássárgáját, az olvasztott, de nem forró vajat, a sót, a reszelt citromhéjat, cukrot, mazsolát, az apróra vágott mandulát. Tésztát gyúrunk belőle és megkelesztjük. Lisztezett gyúródeszkán kisodorjuk és négyszögletes darabokra vágjuk. A négyszö­gek közepébe diós tölteléket teszünk, a tészta négy sarkát egymásra hajt­juk és megcsavarjuk. Kikent tepsire rakjuk, megkenjük zsírral, hogy sütés közben a táskák össze ne ragadjanak és tovább kelesztjük. Mikor jól megkeltek, megkenjük tojássárgájával és nagyon forró sütőben süt­jük. Vaníliás cukorral kevert porcukorral hintjük meg.

DIÓS TÖLTELÉK :25 dkg dió, 12 dkg porcukor, 1 csomag va­níliás cukor, 1,1/2 dl tej és 3 dkg mazsola.

A tejben elkeverjük a cukrot, vaníliás cukrot és felforraljuk. Bele­tesszük a darált diót, elkeverjük és levesszük a tűzről. Beleszórjuk a mazsolát és kihűtjük.

GYORS POGÁCSA

Hozzávalók: 40 dkg daraliszt, 18 dkg vaj, 6 dkg por­cukor, 4 tojássárgája, 1 csomag vaníliás cukor, 3 dkg élesztő, 1/4 l tej és kevés só.

A lisztben elmorzsoljuk a vajat, beletesszük a cukrot és a kanállal apróra morzsolt élesztőt. A tejbe beverjük a 4 tojássárgáját meg a vaní­liás cukrot, hozzáöntjük a liszthez és főzőkanállal tésztát dolgozunk ki. Lisztezett gyúródeszkán 1 cm vastagra kinyújtjuk és kerek formával vagy pohárral pogácsákat szaggatunk ki. A pogácsák közepét kissé benyomjuk és 1 óra hosszat kelesztjük. Aztán megkenjük a pogácsák széleit tojás­sárgájával és a közepükbe lekvárt teszünk. Kikent tepsire rakjuk és jó forró sütőben világosbarnára sütjük. Meghintjük vaníliás cukorral.

BURGONYÁS TÁSKA

Hozzávalók: 40 dkg daraliszt, 20 dkg főtt burgonya, 3 dkg vaj, 2 dkg élesztő, 3 dl tej, 1 egész tojás és 1 cso­mag vaníliás cukor.

Az átszitált lisztbe beletesszük az áttört, főtt burgonyát meg a vaní­liás cukrot, esetleg a reszelt citromhéjat is, továbbá a tejben megke­lesztett élesztőt az olvasztott vajjal és a tojással együtt. A tésztát jól kidolgozzuk és megkelesztjük. Lisztezett gyúródeszkán kisodorjuk és négyszögekre vágjuk. A négyszögek széleit kissé kinyújtjuk, közepükre befőttet teszünk és a széleket összenyomkodjuk. Kikent tepsire rakjuk és kissé még kelesztjük. Aztán megkenjük tojással, forró sütőben hirtelen sütjük, majd megszórjuk porcukorral.

MAZSOLÁS KALÁCS

Hozzávalók: 30 dkg sima liszt, 3/4 dl tej, 2 tojássárgája, 9 dkg vaj, 5 dkg porcukor, 8 dkg mazsola és egy kevés só.

Kovász: 2 dl tej, 2 dkg élesztő, 1 dkg porcukor és 6 dkg sima liszt.

Elkészítjük a kovászt, majd a 3/4 dl tejben elkeverjük a 2 tojássár­gáját, az olvasztott vajat, a porcukrot és a sót. Beleöntjük az átszitált, langyos lisztbe és a megkelesztett kovásszal tésztát gyúrunk. Aztán bele­szórjuk a megtisztított mazsolát, és a tésztát jól kidolgozzuk, hogy se a főzőkanálhoz, se a tálhoz ne ragadjon. Megszórjuk egy kevés liszttel és megkelesztjük. Kikent tepsin kézzel szétnyomkodjuk, megkenjük tojás­sárgájával és megsütjük. A megsült kalácsot kivesszük és meghintjük porcukorral. Ezt a kalácsot tejeskávéhoz tálaljuk.

TÚRÓS LEPÉNY

Hozzávalók: 28 dkg sima liszt, 3/4 dl tej, 1 tojássárgája, 1 tojás, 8 dkg vaj, 6 dkg porcukor és egy csipetnyi só. Kovász: 2 dl tej, 2 dkg élesztő, 1 dkg porcukor és 6 dkg sima liszt.

Elkészítjük a kovászt. Egy tálba beletesszük a sóval kevert lisztet. Langyos tejben elkeverjük a tojássárgáját meg a tojást és hozzáöntjük a liszthez. Azután hozzáadjuk a porcukrot, az olvasztott, de nem forró vajat, a megkelt kovászt és fakanállal jól kidolgozzuk a tésztát. Meleg helyen megkelesztjük. Azután kikent tepsire tesszük és megkenjük túrós töltelékkel. Előre bemelegített sütőben sütjük. Meghintjük vaníliás por­cukorral.

TÚRÓS TÖLTELÉK : 26 dkg túró, 5 dkg vaj, 1 evőkanál tejföl, 6 dkg porcukor, 6 dkg mazsola, citromhéj, 2 tojás.

Az áttört túrót elkeverjük a vajjal, tejföllel, cukorral, mazsolával, reszelt citromhéjjal és a tojássárgájával. A tojásfehérjéből keményre vert habot hozzákeverjük a túróhoz.

LEKVÁROS LEPÉNY

A lekváros lepényt ugyanúgy készítjük el, mint a túrósat, csakhogy túrós töltelék helyett lekvárral kenjük meg és meghintjük törött fahéjjal. A megsült lepényt porcukorral jól megszórjuk.

GYÜMÖLCSÖS LEPÉNY

Hozzávalók: 35 dkg sima liszt, egy kevés só, 3 tojás­sárgája, 1,1/2 dl tej, 8 dkg vaj, 5 dkg porcukor. Kovász: 3/4 dl tej, 7 dkg sima liszt, 2 dkg élesztő és 2 dkg porcukor.

A 3/4  dl tejből, 7 dkg sima lisztből, 2 dkg élesztőből és 2 dkg porcukor­ból kovászt készítünk és megkelesztjük. Elkészítjük a lisztet, sót, tojás­sárgáját, langyos tejet, olvasztott, de nem forró vajat, cukrot és hozzá­öntjük a megkelt kovászt. A tésztát jól kidolgozzuk és kerek cipót formálunk belőle. Kikent tepsire helyezzük és megkelesztjük. Azután kézzel szétnyomkodjuk úgy, hogy az egész tepsit befedje. A tetejére tetszés szerinti gyümölcsöt rakunk. Meghintjük porcukorral és forró sütőben sütjük. A kész lepényt megcukrozzuk és kockákra vágjuk.

SZÓRATOS LEPÉNY

Hozzávalók: 25 dkg sima liszt, 5 dkg porcukor, 1 tojás­sárgája, egy kevés só és 1 dl tej.

Kovász: 6 dkg sima liszt, 1/2 dl tej,   2 dkg porcukor és 2 dkg élesztő.

Elkészítjük a kovászt és megkelesztjük. A langyos lisztet tálba tesz-szük, hozzáadjuk a cukrot, sót, a tejben elkevert tojássárgáját és a meg­kelt kovászt. Az egészet jól kidolgozzuk. Kerek cipót készítünk és kikent tepsire helyezzük. Meleg helyen megkelesztjük. Mikor a tészta már meg­kelt, kézzel szétnyomkodjuk a tepsiben. Fölvert tojással megkenjük, meghintjük szórattal és bemelegített sütőben sütjük.

SZÓRAT : 10 dkg daraliszt, 8 dkg porcukor, 8 dkg vaj, 3 dkg mandula, egy kevés törött fahéj és citromhéj.

A lisztben elmorzsoljuk a vajat, cukrot, a hámozott, őrölt mandulát, a törött fahéjat és a reszelt citromhéjat. Jól összegyúrjuk, elmorzsoljuk és a lepény tetejét meghintjük vele.

MADÁRKÁK

Hozzávalók: 1/2 kg sima liszt, egy csipetnyi só, 2 dkg por­cukor, 3 dkg élesztő, 3 dl tej, 5 dkg vaj és mazsola.

A lisztben elmorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a sót, a cukrot és összekeverjük. Végül belereszeljük a vajat és beleöntjük a tejet. Kézzel simára és fényesre dolgozzuk ki. 1,1/2 óra hosszat kelesztjük. A megkelt tésztából lisztezett deszkán hengert formálunk és kis darabokra szeletel­jük. Az egyes szeletekből kis rudacskákat nyújtunk és ügyesen kis mada­rakat formálunk belőlük. A fejre mazsolából szemecskéket csinálunk és megkelesztjük. A madarakat felvert tojással megkenjük, gyengén kikent tepsire rakjuk és meleg sütőben sütjük. Különleges formájuk miatt a gyerekek öröme. Kávéhoz tálaljuk.

MÁKOS KALÁCS

Hozzávalók: 20 dkg féldaraliszt, 3/4  dl tej, 1 tojássárgája, 4 dkg porcukor, 6 dkg vaj, citromhéj és só.

Kovász: fél dl tej, 1 dkg porcukor, 2 dkg élesztő és 4 dkg féldaraliszt.

A fél dl tejben elkeverjük az 1 dkg cukrot, 2 dkg élesztőt és a 4 dkg féldaralisztet, kovászt készítünk és meleg helyen megkelesztjük. Langyos lisztben elkeverjük a cukrot, vajat, citromhéjat és a sót. A tej­ben elkeverjük a tojássárgáját és a kovásszal együtt hozzáöntjük a liszt­hez. A tésztát főzőkanállal jól kidolgozzuk, megszórjuk liszttel és meleg helyen kelesztjük. Azután lisztezett gyúródeszkán kinyújtjuk, megkenjük mákos töltelékkel, összesodorjuk és kikent tepsire tesszük. Kissé keleszt­jük, megkenjük tojássárgájával és bemelegített sütőben sütjük. A kalács tetejét sütés előtt villával megszurkáljuk, hogy sütés közben meg ne repedezzen. Porcukorral meghintjük és felszeleteljük.

MÁKOS TÖLTELÉK : 24 dkg mák,  17 dkg porcukor, 1,1/4 dl tej, 3 db szegfűszeg, citromhéj és 10 dkg mazsola.

A tejet a cukorral felforraljuk. A forrásban levő tejbe beleszórjuk az őrölt mákot, a reszelt citromhéjat, a törött szegfűszeget és a mazsolát. Jól összekeverjük, levesszük a tűzről és kihűtjük.

TÚRÓS KALÁCS

Ugyanúgy készül mint a mákos, csak mákos töltelék helyett túrós tölteléket teszünk.

TÚRÓS TÖLTELÉK : 30 dkg túró, 4 dkg vaj, 8 dkg porcukor, 2 tojássárgája, 5 dkg mazsola, citromhéj, 2 tojásfehérje és 2 dkg porcukor a habba.

A vajat a cukorral jól összekeverjük, hozzáadjuk a tojássárgáját és habosra keverjük. A túrót szitán áttörjük, hozzátesszük a tojássárgájá­hoz és jól elkeverjük. Végül belekavarjuk a reszelt citromhéjat, a meg­tisztított mazsolát és a keményre vert habot, melybe 2 dkg cukrot vertünk bele. A tésztát ezzel megtöltjük és összegöngyölítjük.

DIÓS KALÁCS

Úgy készítjük, mint a mákos kalácsot, csak mák helyett dióval töltjük.

DIÓS TÖLTELÉK : 20 dkg őrölt dió, 1,1/4  dl tej, 20 dkg porcukor és 5 dkg mazsola.

A tejben elkeverjük a cukrot és felforraljuk. A forrásban levő tejbe beleszórjuk az őrölt diót és a megtisztított mazsolát, jól összekeverjük és levesszük a tűzről. Kihűlés után megtöltjük vele a kalácsot.

LEKVÁROS KALÁCS

Ugyanúgy készítjük, mint a mákos kalácsot, csakhogy mák helyett megkenjük lekvárral, meghintjük törött fahéjjal, őrölt mogyoróval és porcukorral.

KUGLÓF

Hozzávalók: 25 dkg féldaraliszt, 3 dkg élesztő 2 dkg porcukor, 1/4 l tej, 15 dkg vaj, 4 tojássárgája, 15 dkg porcukor, fél kávéskanál só, citromhéj és 25 dkg fél­daraliszt.

A vajat, tojássárgáját, 15 dkg porcukrot, sót, reszelt citromhéjat 15 percig keverjük. Rászórunk 25 dkg lisztet, de nem keverjük össze. A másik 25 dkg lisztet tálba tesszük, beleöntjük a langyos tejet, amely­ben elkevertük az élesztőt és a 2 dkg cukrot, jól összekeverjük és meg­kelesztjük. Amikor a tészta megkelt, hozzáadjuk a kikevert tésztához meg a liszthez és jól kidolgozzuk. A kuglófformát jól kikenjük vajjal, beleöntjük a tésztát és még kb. fél óra hosszat kelesztjük. Sütés előtt megkenjük felvert tojással és bemelegített sütőben lassan sütjük. Amikor megsül, kiborítjuk és kihűtjük. Meghintjük porcukorral és kávéhoz tálal­juk.

BÉCSI KUGLÓF

Hozzávalók: 15 dkg vaj, 15 dkg porcukor, 4 tojás, cit­romhéj, 1 csomag vaníliás cukor, 40 dkg burgonyaliszt, 1/8  l tej, fél csomag sütőpor.

A vajat jól kikeverjük. Hozzáadjuk a cukrot, tojást, reszelt citrom­héjat, vaníliás cukrot és jól elkavarjuk. Végül hozzátesszük a sütőporral kevert burgonyalisztet meg a tejet és még egyszer jól összekeverjük. A tésztát beletesszük a jól kikent, zsemlemorzsával és finomra vagdalt mandulával meghintett kuglófformába és bemelegített sütőben lassan sütjük. Kiborítjuk, kihűtjük és meghintjük porcukorral.

FINOM KUGLÓF

Hozzávalók: 10 dkg vaj, 8 dkg porcukor, 1 tojás, 2 tojás­sárgája, 18 dkg daraliszt, egy csipetnyi só, citromhéj, 1 csomag vaníliás cukor és 5 dkg mandula. Kovász: 1/8  l tej, 2 dkg élesztő, 5 dkg liszt és egy kevés cukor.

Elkészítjük a kovászt. A vajat, cukrot, tojást, tojássárgáját, sót, reszelt citromhéjat és vaníliás cukrot kb. 20 percig keverjük. Hozzáadjuk a megkelt kovászt, a lisztet meg az apróra vagdalt mandulát és lágyabb tésztává dolgozzuk ki. Kikent és zsemlemorzsával meghintett kuglóffor­mába tesszük és lassú tűzön kb. egy óra hosszat sütjük.

KAKAÓS KUGLÓF

Hozzávalók: 45 dkg féldaraliszt, egy kevés só, 5 dkg porcukor, 3 evőkanál olvasztott vaj, fél csomag vaníliás cukor, 1/4  l tej, kakaó.

Kovász: 2 kockacukor, 2 dkg élesztő és fél dl tej.

A 2 kockacukorból, 2 dkg élesztőből és fél dl tejből kovászt csinálunk és megkelesztjük. Egy tálba langyos lisztet, sót, cukrot, vaníliás cukrot teszünk és összekeverjük. Langyos tejben elkeverjük a tojássárgáját meg az olvasztott vajat és a liszthez öntjük. A kovászt is beleöntjük a lisztbe és a tésztát jól kidolgozzuk. Megkelesztjük. Lisztezett gyúródeszkán kinyújtjuk, meglocsoljuk olvasztott vajjal, meghintjük kakaóval és össze­csavarjuk. Kikent kuglófformába tesszük, kissé megkelesztjük és beme­legített sütőben sütjük. Tetejét jól meghintjük porcukorral.

MÁKOS KUGLÓF

Hozzávalók: 4 evőkanál vaj, 6 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 2 tojássárgája, 60 dkg féldaraliszt, só, 1/4  tej.

Kovász: 2 kockacukor, 3 dkg élesztő, 1,1/2 dl tej.

A vajat, cukrot és vaníliás cukrot kb. 10 percig habosra keverjük. Beletesszük a két tojássárgáját és még 15 percig keverjük. 1,1/2 dl tejben elkavarjuk az élesztőt meg a kockacukrot és megkelesztjük. Az átszitált liszthez hozzáadjuk a sót, a megkelesztett kovászt és tejjel tésztát gyú­runk, amelyet jól kidolgozunk és megkelesztjük. Liszttel meghintett gyúródeszkán kisodorjuk, megkenjük mákos töltelékkel, összesodorjuk és kikent kuglófformába tesszük. Kissé még kelesztjük és jól bemelegített sütőben kb. egy óra hosszat sütjük. Kötőtű beszúrásával győződünk meg arról, hogy a kuglóf teljesen átsült-e már. Mikor kissé kihűl, kiborítjuk a formából és megcukrozzuk.

MÁKOS TÖLTELÉK : 25 dkg mák, 4 dl tej, 10 dkg porcukor, egy kevés citromhéj, egy csipetnyi törött fahéj és 5 dkg mazsola.

A mákot megmossuk és tejben fél óra hosszat főzzük. A megfőtt mákot megdaráljuk és jól elkeverjük a cukorral, reszelt citromhéjjal, törött fahéjjal és a mazsolával.

CSOKOLÁDÉS KUGLÓF

Hozzávalók: 6 tojás, 37 dkg porcukor, 20 dkg vaj, 45 dkg daraliszt, 1/4 l tej, citromlé és 10 dkg csokoládé.

A hat tojássárgáját, a cukrot és a vajat fél óra hosszat keverjük. Hozzáadjuk az átszitált lisztet, a tejet meg a citromlevet és jól össze­keverjük. A hat tojásfehérjéből kemény habot verünk és könnyedén hoz­zákeverjük a tésztához. A tésztát kettéosztjuk. Az egyik felébe beleke­verjük a reszelt csokoládét. Kikent és lisztezett kuglófformába beleöntjük a világos tésztát és ráöntjük a csokoládésat. Bemelegített sütőben lassan sütjük.

KEVERT KUGLÓF

Hozzávalók: 7 dkg friss vaj, 6 dkg olvasztott vaj, 21 dkg porcukor, 6 tojás, 5 dkg őrölt mandula, citromhéj, fél l tej, 42 dkg féldaraliszt és 1 csomag sütőpor.

A friss és olvasztott vajat, a cukrot, a hat tojássárgáját és a reszelt citromhéjat kikeverjük. Hozzáadjuk az őrölt mandulát és még 20 percig keverjük. A kikevert tésztához hozzáadjuk a keményre vert habot, a tejet meg a sütőporral elkevert lisztet és fakanállal könnyedén összekeverjük.

A tésztát kikent, zsemlemorzsával meghintett nagyobb kuglófformába öntjük. Jól bemelegített sütőben kb. 3/4 óra hosszat sütjük.

MAZSOLÁS KUGLÓF

Hozzávalók: 45 dkg féldaraliszt, egy kevés só, 10 dkg porcukor, citromhéj, 1/4 l tej, 3 — 4 tojássárgája, 13 dkg vaj és 5 dkg mazsola.

Kovász: 2 dkg élesztő, fél dl tej és 1 dkg cukor.

A 2 dkg élesztőből,fél dl tejből és 1 dkg cukorból kovászt csinálunk és meleg helyen megkelesztjük. Langyos lisztben elkeverjük a sót, a cuk­rot, a reszelt citromhéjat, hozzátesszük a langyos tejben elkevert tojás­sárgáját és az olvasztott vajat. Végül hozzáadjuk a megkelt kovászt és a tésztát jól kidolgozzuk. Mikor a tészta már nem ragad se a fakanálhoz, se a tálhoz, beleszórjuk a megtisztított mazsolát és belegyúrjuk a tész­tába. Meleg helyen megkelesztjük. Azután kikent kuglófformába tesszük és lassú tűzön sütjük. Mikor megsül, kiborítjuk és meghintjük porcu­korral.

RUMOS PISKÓTAKUGLÓF

Hozzávalók: 11 dkg porcukor, citromhéj, 3 tojássárgája, 2 evőkanál  rum,  11 dkg daraliszt és  4 tojásfehérje.

A cukrot, a reszelt citromhéjat és a tojássárgáját 20 percig keverjük. Folytonos keverés közben beleöntjük a rumot. A tojásfehérjéből kemény habot verünk és a liszttel együtt kisebb adagokban hozzákeverjük a tész­tához. Azután kikent, zsemlemorzsával hintett kuglófformában, mérsé­kelten meleg sütőben kb. fél óra hosszat sütjük. A kissé kihűlt kuglófot kiborítjuk és meghintjük vaníliás cukorral kevert porcukorral.

MÁRVÁNYOS KUGLÓF

Hozzávalók: 3 tojás, 12 dkg vaj, 24 dkg porcukor, 1/8 l tej, 24 dkg daraliszt, 1 csomag sütőpor és 1,1/2 dkg kakaó.

A tojássárgáját, vajat és cukrot negyedóra hosszat keverjük. Hozzá­adjuk a tejet, a lisztet, a sütőport és a tojásfehérjéből keményre vert habot. A tésztát könnyedén megkeverjük és kettéosztjuk. Az egyik felébe belekeverjük az átszitált kakaót. A kuglófformát alaposan kikenjük, meg­hintjük szitált zsemlemorzsával és váltogatva belerakjuk a világos és sötét tésztát. Mérsékelt tűzön kb. egy óra hosszat sütjük.

OLCSÓ ÜNNEPI KALÁCS

Hozzávalók: 1 kg sima liszt, 40 dkg főtt burgonya, 18 dkg porcukor, 15 dkg vaj, 2 tojás, 1 kávéskanál só, citrom­héj, 1 csomag vaníliás cukor és 5 dkg mazsola.

Kovász: 3 dl tej és 6 dkg élesztő.

A tejben elkeverjük az élesztőt és meleg helyen megkelesztjük. A langyos lisztet átszitáljuk, hozzáadjuk a héjában főtt, megtisztított, kihűlt, áttört burgonyát, a porcukrot, az olvasztott, langyos vajat, a to­jást, a sót meg a reszelt citromhéjat, a vaníliás cukrot és a mazsolát. Végül hozzátesszük a kovászt és az egészet összegyúrjuk. A tésztát nagyon jól kidolgozzuk. (Keménynek kell lennie.) Meleg helyen keleszt­jük. A megkelt tésztát lisztezett gyúródeszkára borítjuk, hengert sodrunk belőle és kilenc egyenlő részre vágjuk. Az egyes részeket egyenként hosszúra sodorjuk és azután megfonjuk a kalácsot. Először négy ágat fonunk össze és jól kikent tepsire helyezzük. Azután három ágat és ráhelyezzük a négyes fonatra. A tetejére két ágból fonott részt teszünk, megkelesztjük, megkenjük tojással és bemelegített sütőben eleinte hir­telen, majd mérsékelt tűzön lassan megsütjük.

APRÓ VAJAS ZSEMLE

Hozzávalók: 45 dkg féldaraliszt, egy csipet só, 9 dkg vaj, 4 dkg élesztő, 4 kockacukor és a szükséges mennyiségű tej.

A lisztet átszitáljuk, hozzáadjuk a sót, a langyos, olvasztott vajat, egy kis tejben cukorral megkelesztett élesztőt és kemény tésztát gyú­runk. A tésztából azonnal kis golyókat készítünk, lisztezett gyúródeszkán szétrakjuk őket és megkelesztjük. Mikor megkeltek, kikent tepsire rakjuk, megkenjük tojássárgájával és bemelegített sütőben aranysárgára sütjük.

TÚRÓS PÁRNA III

Hozzávalók: 2,1/2 dkg élesztő, 7 dkg finom kristálycukor, 3 dl tej, 2 tojás, 12 dkg vaj, egy kis só, 1 csomag vaniliás cukor, 10 dkg túró, 25 dkg daraliszt és 25 dkg sima liszt.

Egy porcelántálba beletesszük az élesztőt, a kristálycukrot és faka­nállal addig keverjük, míg jó folyékony lesz. A langyos tejben elkeverjük a két egész tojást, az olvasztott, langyos vajat és hozzákeverjük az élesztőhöz. Beleteszünk egy kevés sót, a vaníliás cukrot, az áttört túrót és az egészet még egyszer jól átkeverjük. Folytonos keverés közben hoz­záadjuk a daralisztet, a sima lisztet, fakanállal a tésztát simára kidolgoz­zuk és meleg helyen megkelesztjük. A megkelt tésztát lisztezett gyúró­deszkán kisodorjuk és kisebb négyzetekre szeleteljük. Mindegyik négyzet közepébe túrós tölteléket teszünk, a párna négy sarkát összefogjuk és összenyomjuk. Aztán jól kikent tepsire rakjuk a párnákat és mindegyiket még körös-körül is megkenjük olvasztott zsírral, nehogy sütés közben összeragadjanak. Meleg helyen még kissé keleszteni hagyjuk. A megkelt párnákat felvert tojással megkenjük és előre bemelegített sütőben süt­jük. Mikor megsültek, kiszedjük a tepsiből és hűlni hagyjuk. Vaníliás cukorral elkevert porcukorral meghintjük és tálra rakjuk.

TÚRÓS TÖLTELÉK : 40 dkg túró, 12 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor és 1 tojássárgája.

Az áttört túrót összekeverjük a porcukorral, a vaníliás cukorral és az egy tojássárgájával.

TÚRÓS LEPÉNYKÉK

Hozzávalók: 8 dkg vaj, 5 dkg porcukor, 2 tojássárgája, egy kevés citromhéj, 40 dkg daraliszt és egy kevés só.

Kovász: 1/4 l tej, 3 dkg élesztő és 1 kávéskanál porcukor.

A langyos tejben elkeverjük az élesztőt, egy kávéskanál porcukrot és megkelesztjük. A vajat, az 5 dkg porcukrot és a megreszelt citromhéjat közben kikeverjük. A lisztben elvegyítjük a sót, majd átszitáljuk. A ki­kevert vajhoz hozzáöntjük a megkelt kovászt és összekeverjük. Hozzá­adjuk a lisztet és jó kemény tésztát dolgozunk ki. Meleg helyen megke­lesztjük. A megkelt tésztát lisztezett gyúródeszkán 1 cm vastagságúra kisodorjuk és kerek formával kiszaggatjuk. Mindegyik közepét kissé benyomkodjuk és a gyúródeszkán még egy rövid ideig kelesztjük. A meg­kelt lepénykék oldalait megkenjük tojássárgájával, a közepébe túrós töl­teléket és annak tetejére egy kis darab kemény lekvárt teszünk. Az így elkészített lepénykéket vajas szórattal meghintjük és egymástól kissé távolabb kikent tepsire rakjuk. Előre bemelegített sütőben világosbarnára sütjük. A kész lepénykéket porcukorral hintjük meg.

TÚRÓS TÖLTELÉK : 1/4 kg túró, 1 tojássárgája és 5 dkg porcukor.

A túrót jól elkeverjük, hozzáadjuk a tojássárgáját, a porcukrot és átkavarjuk.

SZÓRAT : 3 dkg daraliszt, 2 dkg vaj és 2 dkg porcukor.

A liszthez hozzáadjuk a vajat, a porcukrot és szétmorzsoljuk.

KÁPOSZTÁS POGÁCSA

Hozzávalók: 1/4 l tej, 3 dkg élesztő, 1 evőkanál porcukor, 20 dkg daraliszt, 2 tojássárgája, 8 dkg vaj, 8 dkg por­cukor, egy kevés só és 30 dkg daraliszt.

A langyos tejet elkeverjük az élesztővel, 1 evőkanál porcukorral, 20 dkg daraliszttel és a kovászt jól kidolgozzuk. Megkelesztjük. Hozzá­adjuk a tojássárgáját, a vajat, a cukrot, a sót, a 30 dkg daralisztet és bedagasztjuk. Meleg helyre tesszük és újból megkelesztjük. A megkell, tésztát lisztezett gyúródeszkán kisodorjuk és kis, kerek formával kiszag­gatjuk. Közepébe mélyedést nyomunk és a deszkán még kissé kelni hagyjuk. A pogácsák oldalát felvert tojással megkenjük, közepébe káposztás tölteléket teszünk és a töltelékek tetejére néhány megtisztított mazsolát teszünk. Az így elkészített pogácsákat kikent tepsire rakjuk és erősen bemelegített sütőben sütjük. A megsült pogácsákat megszórjuk porcu­korrai.

KÁPOSZTÁS TÖLTELÉK : fél  kg fejes káposzta, egy kevés só, 4 dkg vaj, 5 dkg porcukor, egy kevés törött fahéj és 5 dkg mazsola.

A megtisztított és alaposan megmosott káposztát legyaluljuk. Egy lábasban felolvasztjuk a vajat és beletesszük a meggyalult káposztát. Kissé megsózzuk és puhára pároljuk. Majd hozzáadjuk a porcukrot, a tö­rött fahéjat, jól összekeverjük és kis ideig még pirítjuk. Csak kihűlés után rakjuk a pogácsákra.

KÁPOSZTÁS KALÁCS

Hozzávalók: 10 dkg vaj, 4 dkg porcukor, 3 tojássárgája, Kevés citromhéj, 1 csomag vaníliás cukor, 45 dkg dara­liszt és só.

Kovász: 1/4 l tej, 2,1/2 dkg élesztő és l evőkanál porcukor.

A vajat, a porcukrot, a tojássárgáját, a reszelt citromhéjat és a va­níliás cukrot negyed óra hosszat keverjük. A tejben elkeverjük az élesztőt, az egy evőkanál porcukrot és megkelesztjük. A lisztet elkeverjük a sóval és átszitáljuk. A kikevert vajhoz hozzáadjuk a megkelt élesztőt, a lisztet és összegyúrjuk. Megkelesztjük. A megkelt tésztát két részre osztjuk. Az egyik felét lisztezett gyúródeszkán kisodorjuk és kikent tepsire tesszük. Rákenjük a káposztás tölteléket és betakarjuk a tészta másik, ki­sodort részével. Tetejét villával meg szurkáljuk, megkenjük felvert to­jással és előre bemelegített sütőben világosbarnára sütjük. Amikor a kalács megsült, meghintjük porcukorral és felszeleteljük.

KÁPOSZTÁS TÖLTELÉK : 1 kg fejes káposzta, 5 dkg vaj, 10 dkg porcukor, egy kevés törött fahéj és 10 dkg mazsola.

A megtisztított és megmosott káposztát meggyaluljuk. Rátesszük az olvasztott vajra és időnként megkevergetve, puhára pároljuk. Majd hoz­záadjuk a porcukrot, a törött fahéjat, a megtisztított mazsolát, összeke­verjük és levesszük a tűzről. Csak amikor már kihűlt, tesszük a kalácsra.