Kelt tésztához sima vagy féldaralisztet használunk. A lisztet használat előtt megszitáljuk és kissé megmelegítjük. A lisztben jól elkeverjük a sót, mégpedig az édes tésztánál 1 kg lisztre 1 dkg-ot, sós tésztáknál pedig a kétszeresét.Kelt tésztához por- vagy finom kristálycukrot teszünk. Tojássárgáját, esetleg tojást vagy szárított tojást vízzel eldolgozva használunk, aszerint, ahogy az utasítás megszabja. A vaj vagy margarin olvasztott és langyos legyen. Használhatunk zsírt is.Friss tejet, esetleg vízben oldott tejport használunk.A kelt tésztához mindig friss élesztőt veszünk. A szükséges hozzávalók elkészítése és lemérése előtt langyos tejből, élesztőből, cukorból és lisztből kovászt készítünk. Míg a kovász megkel, elkészítjük egy tálba a többi hozzávalót. Azután hozzáöntjük a kovászt, és a tésztát fakanállal jól kidolgozzuk. A jól kidolgozott tészta a táltól, fakanáltól elválik, fényes és sima. A tésztát betakarjuk és kelni hagyjuk meleg, de nem forró helyen. A tészta akkor kelt meg, ha ujjheggyel benyomva visszaugrik.Kelt tésztából az egyes előírások szerint készítjük el a süteményeket. Jól bemelegített sütőben sütjük, azután csökkentett meleggel fejezzük be a sütést. A kész tésztát azonnal kiborítjuk a tepsiből és ha kell, meghintjük porcukorral, de csak hidegen.FONOTT KALÁCSHozzávalók: 1 kg féldaraliszt, 15 dkg porcukor, 4 dkg élesztő, 18 dkg vaj, 2 tojássárgája, 1 dkg só, 18 dkg mazsola, citromhéj és tej szükség szerint.Egy kevés tejbe beáztatjuk az élesztőt, 1 kávéskanál cukrot teszünk bele és kovászt csinálunk. A megmelegített lisztben elkeverjük a sót, a langyos, olvasztott vajat, a két tojássárgáját, a reszelt citromhéjat meg a kovászt és langyos tej segítségével tésztát gyúrunk. Beleszórjuk a mazsolát és a tésztát jól kidolgozzuk. A tészta semmi esetre se legyen lágy, de jó kemény. A jól kidolgozott tésztát meleg helyen megkelesztjük. Azután kiborítjuk a lisztezett gyúródeszkára és kilenc egyforma részre osztjuk. Az egyes részekből ágakat sodrunk és befonjuk. Először négy ágat fonunk össze és jól kikent tepsire tesszük. Azután három ágat fonunk össze, rátesszük a négy ágból összefont kalácsra. Végül az utolsó két ágat fonjuk meg és tetejére rakjuk. Kelni hagyjuk, megkenjük tojássárgájával, meghintjük durva kristálycukorral és sütőbe tesszük. Eleinte hirtelen tűzön sütjük, majd mérsékelt tűzön fejezzük be a sütést. Ha a kalács kérge már megkapta a színét, fehér papirossal betakarjuk és úgy sütjük tovább.HÚSVÉTI KALÁCSHozzávalók: 40 dkg féldaraliszt, 1 dl tej, 3 tojássárgája, egy kevés só, citromhéj, 8 dkg porcukor, 5 dkg mandula, 8 dkg mazsola, 10 dkg vaj.Kovász: 1/8 l tej, 3 dkg élesztő, 1 dkg porcukor és 6 dkg féldaraliszt.Langyos tejben megkelesztjük az élesztőt, cukrot és a lisztet. Tálban előkészítjük a kissé megmelegített lisztet, elkeverjük benne a sót, cukrot meg a reszelt citromhéjat. Beletesszük a 3 tojássárgáját, az olvasztott, nem forró vajat, a hámozott, vagdalt mandulát és a mazsolát. Ráöntjük a megkelt kovászt, a langyos tejet és a tésztát jól kidolgozzuk. Meleg helyen megkelesztjük. Azután lisztezett gyúródeszkára borítjuk és gömbölyű kalácsot formálunk. A tepsit jól kikenjük, ráhelyezzük a kalácsot és kissé még kelesztjük. Azután kb. 2 cm mély keresztet hasítunk a kalács tetejébe, megkenjük tojássárgájával, megszórjuk kristálycukorral és megsütjük.KELT DIÓS KIFLIHozzávalók: 18 dkg vaj, 5 dkg porcukor, 4 tojássárgája, 2 dl tej, 40 dkg sima liszt, 2 dkg élesztő, egy kevés só és citromhéj.A vajat a cukorral habosra keverjük, egyenként beleverjük a 4 tojássárgáját és még 20 percig kevergetjük. A kikevert tésztához hozzáadjuk a lisztet, a tejben kelesztett élesztőt, a sót és a reszelt citromhéjat. A tésztát jól kidolgozzuk és megkelesztjük. Majd lisztezett gyúródeszkán henger alakúra formáljuk, amelyet felszeletelünk. A szeleteket egyenként kisodorjuk, megtöltjük diós töltelékkel és kifliket formálunk belőlük. Kikent tepsin kissé még kelesztjük, majd megkenjük tojássárgájával és forró sütőben sütjük. A kihűlt kifliket meghintjük porcukorral.DIÓS TÖLTELÉK: 20 dkg dió, 1,1/2 dl tejszín vagy tej, 1 csomag vaníliás cukor, 8 dkg porcukor, 14 dkg méz, 5 dkg piskótamorzsa és 7 dkg mazsola.A tejszínt, vaníliás cukrot és a mézet felforraljuk. Beleszórjuk a darált diót és félreállítjuk. Belekeverjük a piskótamorzsát meg a mazsolát. Végül beleszórjuk a cukrot és jól összekeverjük.KELT KIFLIHozzávalók: 60 dkg daraliszt, 8 dkg vaj, 4 dkg porcukor, 2 tojássárgája, 1 csomag vaníliás cukor, fél csomag sütőpor, kevés só és citromhéj.Kovász: 2,1/2 dkg élesztő, 2 kockacukor és 1/4 l tej.A tejből, élesztőből és cukorból kovászt készítünk. A lisztben elkeverjük a sót, cukrot, vaníliás cukrot és elmorzsoljuk a vajat. A massza közepét kimélyítjük és beleöntjük a kovászt. Hozzáadjuk a sütőport, a 2 tojássárgáját és keményebb tésztát gyúrunk. Melegített lábas alatt megkelesztjük. A megkelt tésztát két részre osztjuk, kisodorjuk, háromszögekre vágjuk és kifliket formálunk. A kifliket kikent tepsire rakjuk, habart tojással megkenjük és vagdalt mandulával is megszórhatjuk. Forró sütőben sütjük és mikor kihűl, megszórjuk vaníliás cukorral.POZSONYI MÁKOS PATKÓHozzávalók: 45 dkg féldaraliszt, 7 dkg zsír, 8 dkg vaj, 1 dkg élesztő, 1 dl tej, 5 dkg porcukor, 2 tojássárgája, egy csipetnyi só és fél citrom héja.A lisztben elmorzsoljuk a zsírt és a vajat. Az élesztőt és a porcukrot elkavarjuk a tejben, nem kelesztjük, hanem mindjárt a lisztbe öntjük. Beletesszük a tojássárgáját, sót, reszelt citromhéjat, és a tésztát jól kidolgozzuk. Hűvös helyre tesszük és kb. 3 óra hosszat pihentetjük. Utána a tésztát három részre osztjuk és mindegyikből egy-egy cipót formálunk. Lisztezett gyúródeszkán a cipókat kinyújtjuk, megtöltjük mákos töltelékkel, összetekerjük és kikent tepsire tesszük. A tepsin patkó alakúra formáljuk és meleg helyen még fél óra hosszat pihentetjük. Azután megkenjük tojássárgájával és még egypár percre hideg helyre tesszük. Mérsékelt tűzön megsütjük, és mikor kihűl, meghintjük porcukorral.MÁKOS TÖLTELÉK : 30 dkg mák, 23 dkg porcukor, 2,1/4 dl tej, citromhéj, 3 db szegfűszeg, 1 csomag vaníliás cukor és 7 dkg mazsola.A tejbe beleszórjuk a cukrot és felforraljuk. A forró tejbe beletesszük a darált mákot, reszelt citromhéjat, törött szegfűszeget, vaníliás cukrot és a mazsolát. Egész keveset főzzük, levesszük a tűzről és kihűtjük.POZSONYI KIFLIHozzávalók: 1/2 kg sima liszt, 2 tojássárgája, 2 egész tojás, 20 dkg vaj, 8 dkg porcukor, kevés só, 3 dkg élesztő és 3 dl tej.A vajat a cukorral habosra keverjük, beletesszük a két tojássárgáját, a két egész tojást és negyedóra hosszat tovább kavarjuk. A kikevert tésztához hozzáadjuk a lisztet, sót, a tejben megkelesztett élesztőt és jól kidolgozzuk. Kelesztjük, aztán lisztezett gyúródeszkán két részre osztjuk és külön-külön kisodorjuk. A kinyújtott tésztát kisebb négyzetekre vágjuk és megtöltjük diós töltelékkel. A megtöltött négyszögekből kifliket formálunk és kissé még pihentetjük. Utána kikent tepsire tesszük, megkenjük tojássárgájával és jól bemelegített sütőben kb. 15 percig sütjük.DIÓS TÖLTELÉK : 14 dkg darált diót, 6 evőkanál tejfölt vagy tejet, 6 dkg piskótamorzsát, 4 dkg mézet, ízlés szerinti mennyiségű cukrot és 1 csomag vaníliás cukrot összekeverünk.MÁRTON KIFLIHozzávalók: 11 dkg vaj, 5 dkg porcukor, 2 tojássárgája, egy kevés citromhéj, 38 dkg sima liszt és egy kevés só.Kovász: 2 dkg élesztő, 2,1/2 dl tej és 2 kockacukor.A vajat a cukorral habosra keverjük, beletesszük a 2 tojássárgáját, reszelt citromhéjat és negyedóra hosszat még keverjük. Langyos tejből, élesztőből és 2 kockacukorból kovászt csinálunk. A kikevert tésztába beletesszük a lisztet, sót, a megkelt kovászt és kemény tésztát gyúrunk. Lassan kelesztjük. Mikor megkelt, lisztezett gyúródeszkán kisodorjuk, háromszögekre metéljük, ízlés szerinti töltelékkel megtöltjük és kifliket formálunk. A kifliket kikent tepsin még kb. fél óra hosszat tovább kelesztjük. Tetejüket habart tojással megkenjük, megszórhatjuk vágott mandulával is és jó meleg sütőben világosbarnára sütjük. Még melegen meghintjük vaníliás cukorral kevert porcukorral.KEVERT BUKTAHozzávalók: 45 dkg daraliszt, 2 dl tej, 2,1/2 dkg élesztő, 1 evőkanál cukor, 11 dkg vaj, 4 dkg porcukor, 4 tojássárgája, citromhéj, 1 csomag vaníliás cukor és só.A vajat, cukrot, tojássárgáját, reszelt citromhéjat és a vaníliás cukrot kb. negyedóra hosszat keverjük. A tejből, 1 kanál cukorból és élesztőből készített kovászt beleöntjük a kikevert tésztába, beletesszük a lisztet és sót, jól kidolgozzuk és megkelesztjük. A megkelt tésztát meglisztezett gyúródeszkán kisodorjuk, kisebb négyszögekre vágjuk és megtöltjük tetszés szerinti töltelékkel. A négyszögekből buktákat formálunk és jól kikent tepsire rakjuk azokat. A buktákat megkenjük olvasztott zsírral, nemcsak tetejüket, hanem az oldalukat is, nehogy sütés közben összeragadjanak. A tepsin a buktákat még kissé kelesztjük, azután jó forró sütőben világosbarnára sütjük. Amikor megsültek, tejbe mártott kenőtollal megkenjük. A tepsin hagyjuk, míg kissé megpuhulnak, majd kiborítjuk és jól megszórjuk porcukorral.LEKVÁROS BUKTAHozzávalók: 60 dkg féldaraliszt, 3 dl tej, 3 tojássárgája, 1 egész tojás, 5 dkg porcukor, 12 dkg vaj, fél citrom héja és só.Kovász: 3/4 dl tej, 2 dkg porcukor, 4. dkg féldaraliszt és 2,1/2 dkg élesztő.Elkészítjük a kovászt és megkelesztjük. Egy tálba beletesszük a lisztet, beleöntjük a kovászt, a tejben elkeverjük a három tojássárgáját meg az egész tojást, hozzáadjuk a cukrot, olvasztott vajat, reszelt citromhéjat, sót és jól kidolgozzuk lágy tésztává. Mikor megkel, lisztezett gyúródeszkán kisodorjuk, hosszúkás négyszögekre vágjuk, ezeket megtöltjük lekvárral és összenyomkodjuk. A tepsit jól megzsírozzuk, rárakjuk a buktákat és hogy össze ne ragadjanak, mindegyiket külön-külön vajjal jól megkenjük. A tepsin még egy ideig pihentetjük, majd gyenge tűzön sütjük. Mikor kész, kiborítjuk a tepsiből, a kihűlt buktákat tálra rakjuk és meghintjük porcukorral.TÖLTELÉK : 30 dkg szilvalekvár.TÚRÓS BUKTAA túrós buktát ugyanúgy készítjük, mint a lekváros buktát, csak lekvár helyett túrós töltelékkel töltjük.TÚRÓS TÖLTELÉK : 30 dkg tehéntúró, 10 dkg porcukor, 1 tojássárgája, 3 evőkanál tejszín, 5 dkg mazsola és 1 tojásfehérje.Az áttört tehéntúróba belekeverjük a cukrot, tojássárgáját, tejszínt, a megtisztított mazsolát és az egészet jól összekeverjük. Végül hozzákavarjuk a tojásfehérjéből keményre vert habot.DIÓS BUKTAA diós buktát ugyanúgy készítjük el, mint a lekváros buktát, de lekvár helyett diós tölteléket teszünk bele.DIÓS TÖLTELÉK : 27 dkg dió, 14 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1,3/4 dl tej, 5 dkg mazsola és 3 dkg piskótamorzsa.A tejet, cukrot és vaníliás cukrot felforraljuk. A forró tejbe beleszórjuk a megőrölt diót és elhúzzuk a tűzről. Belekeverjük a megtisztított mazsolát meg a piskótamorzsát, az egészet jól összekeverjük és kihűtjük.MÁKOS BUKTAUgyanúgy készítjük, mint a lekváros buktát, csak lekvár helyett mákos töltelékkel töltjük.MÁKOS TÖLTELÉK : 26 dkg őrölt mák, 1,1/2 dl tej, 16 dkg porcukor és citromhéj.A tejet a cukorral felforraljuk, beletesszük az őrölt mákot, összekeverjük és rögtön levesszük a tűzről. Belereszeljük a citromhéjat, jól összekavarjuk és kihűtjük.GYÜMÖLCSÖS BUKTAA gyümölcsös buktát ugyanúgy készítjük, mint a lekváros buktát. Lekvár helyett kimagozott, cukorban megforgatott érett gyümölccsel, például szilvával, cseresznyével, barackkal, esetleg eperrel töltjük.ARANYGALUSKAHozzávalók: 40 dkg sima liszt, 3 dkg porcukor, egy kevés citromhéj, 1 tojássárgája, 1 főtt burgonya, 5 evőkanál olvasztott vaj, 1/4 l tej és kevés só.Kovász: 1 dl tej, 2 dkg élesztő, 2 kockacukor vagy 2 kávéskanál porcukor.Az átszitált lisztben elkeverjük a sót, cukrot, reszelt citromhéjat, a megkelesztett kovászt és a tejben elhabart tojássárgáját. Azután beletesszük a főtt, kihűlt és megreszelt burgonyát. A vajat megolvasztjuk és mikor már langyos, ugyancsak beleöntjük és főzőkanállal inkább lágy, mint kemény tésztát dolgozunk ki. Amikor már nagy hólyagok képződnek, s nem ragad a tészta a tálhoz, sem a főzőkanálhoz, a tészta jól ki van dolgozva. Meleg helyen megkelesztjük. Azután kávéskanállal, amelyet megelőzőleg olvasztott vajban mártogatunk meg, dió nagyságú darabokat szaggatunk a tésztából és a kikent tepsire rakjuk. A galuskákat kicsit megkenjük olvasztott vajjal, hogy sütés közben össze ne ragadjanak. A tepsin még kissé kelesztjük, majd kb. 20 percig sütjük jól bemelegített sütőben. Vaníliakrémmel tálaljuk.VANÍLIÁS KRÉM : fél l tej, 2 tojássárgája, 1,1/2 dkg daraliszt, 1 csomag vaníliás cukor, 3 dkg porcukor, citromhéj és citromlé.A tejet, a két tojássárgáját, lisztet, cukrot, vaníliás cukrot és a reszelt citromhéjat a tűzhelyen addig keverjük, míg megsűrűsödik. Nem főzzük, de amint megsűrűsödik, levesszük a tűzről és kihűlésig keverjük. A kihűlt krémbe belekeverünk egy kávéskanál citromlevet, hogy ízletesebb legyen.DIÓS TÁSKAHozzávalók: 53 dkg féldaraliszt, 3 tojássárgája, 1,1/2 dl tej, 12 dkg vaj, fél citrom héja, kevés só, 7 dkg mandula, 7 dkg porcukor és 7 dkg mazsola.Kovász: 1,1/2 dl tej, 3 dkg élesztő, 2 dkg porcukor és 7 dkg féldaraliszt.A tejben elkeverjük az élesztőt, cukrot, lisztet, elkészítjük a kovászt és megkelesztjük. Az 53 dkg féldaralisztbe beleöntjük a megkelesztett kovászt, a tejben elhabart három tojássárgáját, az olvasztott, de nem forró vajat, a sót, a reszelt citromhéjat, cukrot, mazsolát, az apróra vágott mandulát. Tésztát gyúrunk belőle és megkelesztjük. Lisztezett gyúródeszkán kisodorjuk és négyszögletes darabokra vágjuk. A négyszögek közepébe diós tölteléket teszünk, a tészta négy sarkát egymásra hajtjuk és megcsavarjuk. Kikent tepsire rakjuk, megkenjük zsírral, hogy sütés közben a táskák össze ne ragadjanak és tovább kelesztjük. Mikor jól megkeltek, megkenjük tojássárgájával és nagyon forró sütőben sütjük. Vaníliás cukorral kevert porcukorral hintjük meg.DIÓS TÖLTELÉK :25 dkg dió, 12 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1,1/2 dl tej és 3 dkg mazsola.A tejben elkeverjük a cukrot, vaníliás cukrot és felforraljuk. Beletesszük a darált diót, elkeverjük és levesszük a tűzről. Beleszórjuk a mazsolát és kihűtjük.GYORS POGÁCSAHozzávalók: 40 dkg daraliszt, 18 dkg vaj, 6 dkg porcukor, 4 tojássárgája, 1 csomag vaníliás cukor, 3 dkg élesztő, 1/4 l tej és kevés só.A lisztben elmorzsoljuk a vajat, beletesszük a cukrot és a kanállal apróra morzsolt élesztőt. A tejbe beverjük a 4 tojássárgáját meg a vaníliás cukrot, hozzáöntjük a liszthez és főzőkanállal tésztát dolgozunk ki. Lisztezett gyúródeszkán 1 cm vastagra kinyújtjuk és kerek formával vagy pohárral pogácsákat szaggatunk ki. A pogácsák közepét kissé benyomjuk és 1 óra hosszat kelesztjük. Aztán megkenjük a pogácsák széleit tojássárgájával és a közepükbe lekvárt teszünk. Kikent tepsire rakjuk és jó forró sütőben világosbarnára sütjük. Meghintjük vaníliás cukorral.BURGONYÁS TÁSKAHozzávalók: 40 dkg daraliszt, 20 dkg főtt burgonya, 3 dkg vaj, 2 dkg élesztő, 3 dl tej, 1 egész tojás és 1 csomag vaníliás cukor.Az átszitált lisztbe beletesszük az áttört, főtt burgonyát meg a vaníliás cukrot, esetleg a reszelt citromhéjat is, továbbá a tejben megkelesztett élesztőt az olvasztott vajjal és a tojással együtt. A tésztát jól kidolgozzuk és megkelesztjük. Lisztezett gyúródeszkán kisodorjuk és négyszögekre vágjuk. A négyszögek széleit kissé kinyújtjuk, közepükre befőttet teszünk és a széleket összenyomkodjuk. Kikent tepsire rakjuk és kissé még kelesztjük. Aztán megkenjük tojással, forró sütőben hirtelen sütjük, majd megszórjuk porcukorral.MAZSOLÁS KALÁCSHozzávalók: 30 dkg sima liszt, 3/4 dl tej, 2 tojássárgája, 9 dkg vaj, 5 dkg porcukor, 8 dkg mazsola és egy kevés só.Kovász: 2 dl tej, 2 dkg élesztő, 1 dkg porcukor és 6 dkg sima liszt.Elkészítjük a kovászt, majd a 3/4 dl tejben elkeverjük a 2 tojássárgáját, az olvasztott vajat, a porcukrot és a sót. Beleöntjük az átszitált, langyos lisztbe és a megkelesztett kovásszal tésztát gyúrunk. Aztán beleszórjuk a megtisztított mazsolát, és a tésztát jól kidolgozzuk, hogy se a főzőkanálhoz, se a tálhoz ne ragadjon. Megszórjuk egy kevés liszttel és megkelesztjük. Kikent tepsin kézzel szétnyomkodjuk, megkenjük tojássárgájával és megsütjük. A megsült kalácsot kivesszük és meghintjük porcukorral. Ezt a kalácsot tejeskávéhoz tálaljuk.TÚRÓS LEPÉNYHozzávalók: 28 dkg sima liszt, 3/4 dl tej, 1 tojássárgája, 1 tojás, 8 dkg vaj, 6 dkg porcukor és egy csipetnyi só. Kovász: 2 dl tej, 2 dkg élesztő, 1 dkg porcukor és 6 dkg sima liszt.Elkészítjük a kovászt. Egy tálba beletesszük a sóval kevert lisztet. Langyos tejben elkeverjük a tojássárgáját meg a tojást és hozzáöntjük a liszthez. Azután hozzáadjuk a porcukrot, az olvasztott, de nem forró vajat, a megkelt kovászt és fakanállal jól kidolgozzuk a tésztát. Meleg helyen megkelesztjük. Azután kikent tepsire tesszük és megkenjük túrós töltelékkel. Előre bemelegített sütőben sütjük. Meghintjük vaníliás porcukorral.TÚRÓS TÖLTELÉK : 26 dkg túró, 5 dkg vaj, 1 evőkanál tejföl, 6 dkg porcukor, 6 dkg mazsola, citromhéj, 2 tojás.Az áttört túrót elkeverjük a vajjal, tejföllel, cukorral, mazsolával, reszelt citromhéjjal és a tojássárgájával. A tojásfehérjéből keményre vert habot hozzákeverjük a túróhoz.LEKVÁROS LEPÉNYA lekváros lepényt ugyanúgy készítjük el, mint a túrósat, csakhogy túrós töltelék helyett lekvárral kenjük meg és meghintjük törött fahéjjal. A megsült lepényt porcukorral jól megszórjuk.GYÜMÖLCSÖS LEPÉNYHozzávalók: 35 dkg sima liszt, egy kevés só, 3 tojássárgája, 1,1/2 dl tej, 8 dkg vaj, 5 dkg porcukor. Kovász: 3/4 dl tej, 7 dkg sima liszt, 2 dkg élesztő és 2 dkg porcukor.A 3/4 dl tejből, 7 dkg sima lisztből, 2 dkg élesztőből és 2 dkg porcukorból kovászt készítünk és megkelesztjük. Elkészítjük a lisztet, sót, tojássárgáját, langyos tejet, olvasztott, de nem forró vajat, cukrot és hozzáöntjük a megkelt kovászt. A tésztát jól kidolgozzuk és kerek cipót formálunk belőle. Kikent tepsire helyezzük és megkelesztjük. Azután kézzel szétnyomkodjuk úgy, hogy az egész tepsit befedje. A tetejére tetszés szerinti gyümölcsöt rakunk. Meghintjük porcukorral és forró sütőben sütjük. A kész lepényt megcukrozzuk és kockákra vágjuk.SZÓRATOS LEPÉNYHozzávalók: 25 dkg sima liszt, 5 dkg porcukor, 1 tojássárgája, egy kevés só és 1 dl tej.Kovász: 6 dkg sima liszt, 1/2 dl tej, 2 dkg porcukor és 2 dkg élesztő.Elkészítjük a kovászt és megkelesztjük. A langyos lisztet tálba tesz-szük, hozzáadjuk a cukrot, sót, a tejben elkevert tojássárgáját és a megkelt kovászt. Az egészet jól kidolgozzuk. Kerek cipót készítünk és kikent tepsire helyezzük. Meleg helyen megkelesztjük. Mikor a tészta már megkelt, kézzel szétnyomkodjuk a tepsiben. Fölvert tojással megkenjük, meghintjük szórattal és bemelegített sütőben sütjük.SZÓRAT : 10 dkg daraliszt, 8 dkg porcukor, 8 dkg vaj, 3 dkg mandula, egy kevés törött fahéj és citromhéj.A lisztben elmorzsoljuk a vajat, cukrot, a hámozott, őrölt mandulát, a törött fahéjat és a reszelt citromhéjat. Jól összegyúrjuk, elmorzsoljuk és a lepény tetejét meghintjük vele.MADÁRKÁKHozzávalók: 1/2 kg sima liszt, egy csipetnyi só, 2 dkg porcukor, 3 dkg élesztő, 3 dl tej, 5 dkg vaj és mazsola.A lisztben elmorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a sót, a cukrot és összekeverjük. Végül belereszeljük a vajat és beleöntjük a tejet. Kézzel simára és fényesre dolgozzuk ki. 1,1/2 óra hosszat kelesztjük. A megkelt tésztából lisztezett deszkán hengert formálunk és kis darabokra szeleteljük. Az egyes szeletekből kis rudacskákat nyújtunk és ügyesen kis madarakat formálunk belőlük. A fejre mazsolából szemecskéket csinálunk és megkelesztjük. A madarakat felvert tojással megkenjük, gyengén kikent tepsire rakjuk és meleg sütőben sütjük. Különleges formájuk miatt a gyerekek öröme. Kávéhoz tálaljuk.MÁKOS KALÁCSHozzávalók: 20 dkg féldaraliszt, 3/4 dl tej, 1 tojássárgája, 4 dkg porcukor, 6 dkg vaj, citromhéj és só.Kovász: fél dl tej, 1 dkg porcukor, 2 dkg élesztő és 4 dkg féldaraliszt.A fél dl tejben elkeverjük az 1 dkg cukrot, 2 dkg élesztőt és a 4 dkg féldaralisztet, kovászt készítünk és meleg helyen megkelesztjük. Langyos lisztben elkeverjük a cukrot, vajat, citromhéjat és a sót. A tejben elkeverjük a tojássárgáját és a kovásszal együtt hozzáöntjük a liszthez. A tésztát főzőkanállal jól kidolgozzuk, megszórjuk liszttel és meleg helyen kelesztjük. Azután lisztezett gyúródeszkán kinyújtjuk, megkenjük mákos töltelékkel, összesodorjuk és kikent tepsire tesszük. Kissé kelesztjük, megkenjük tojássárgájával és bemelegített sütőben sütjük. A kalács tetejét sütés előtt villával megszurkáljuk, hogy sütés közben meg ne repedezzen. Porcukorral meghintjük és felszeleteljük.MÁKOS TÖLTELÉK : 24 dkg mák, 17 dkg porcukor, 1,1/4 dl tej, 3 db szegfűszeg, citromhéj és 10 dkg mazsola.A tejet a cukorral felforraljuk. A forrásban levő tejbe beleszórjuk az őrölt mákot, a reszelt citromhéjat, a törött szegfűszeget és a mazsolát. Jól összekeverjük, levesszük a tűzről és kihűtjük.TÚRÓS KALÁCSUgyanúgy készül mint a mákos, csak mákos töltelék helyett túrós tölteléket teszünk.TÚRÓS TÖLTELÉK : 30 dkg túró, 4 dkg vaj, 8 dkg porcukor, 2 tojássárgája, 5 dkg mazsola, citromhéj, 2 tojásfehérje és 2 dkg porcukor a habba.A vajat a cukorral jól összekeverjük, hozzáadjuk a tojássárgáját és habosra keverjük. A túrót szitán áttörjük, hozzátesszük a tojássárgájához és jól elkeverjük. Végül belekavarjuk a reszelt citromhéjat, a megtisztított mazsolát és a keményre vert habot, melybe 2 dkg cukrot vertünk bele. A tésztát ezzel megtöltjük és összegöngyölítjük.DIÓS KALÁCSÚgy készítjük, mint a mákos kalácsot, csak mák helyett dióval töltjük.DIÓS TÖLTELÉK : 20 dkg őrölt dió, 1,1/4 dl tej, 20 dkg porcukor és 5 dkg mazsola.A tejben elkeverjük a cukrot és felforraljuk. A forrásban levő tejbe beleszórjuk az őrölt diót és a megtisztított mazsolát, jól összekeverjük és levesszük a tűzről. Kihűlés után megtöltjük vele a kalácsot.LEKVÁROS KALÁCSUgyanúgy készítjük, mint a mákos kalácsot, csakhogy mák helyett megkenjük lekvárral, meghintjük törött fahéjjal, őrölt mogyoróval és porcukorral.KUGLÓFHozzávalók: 25 dkg féldaraliszt, 3 dkg élesztő 2 dkg porcukor, 1/4 l tej, 15 dkg vaj, 4 tojássárgája, 15 dkg porcukor, fél kávéskanál só, citromhéj és 25 dkg féldaraliszt.A vajat, tojássárgáját, 15 dkg porcukrot, sót, reszelt citromhéjat 15 percig keverjük. Rászórunk 25 dkg lisztet, de nem keverjük össze. A másik 25 dkg lisztet tálba tesszük, beleöntjük a langyos tejet, amelyben elkevertük az élesztőt és a 2 dkg cukrot, jól összekeverjük és megkelesztjük. Amikor a tészta megkelt, hozzáadjuk a kikevert tésztához meg a liszthez és jól kidolgozzuk. A kuglófformát jól kikenjük vajjal, beleöntjük a tésztát és még kb. fél óra hosszat kelesztjük. Sütés előtt megkenjük felvert tojással és bemelegített sütőben lassan sütjük. Amikor megsül, kiborítjuk és kihűtjük. Meghintjük porcukorral és kávéhoz tálaljuk.BÉCSI KUGLÓFHozzávalók: 15 dkg vaj, 15 dkg porcukor, 4 tojás, citromhéj, 1 csomag vaníliás cukor, 40 dkg burgonyaliszt, 1/8 l tej, fél csomag sütőpor.A vajat jól kikeverjük. Hozzáadjuk a cukrot, tojást, reszelt citromhéjat, vaníliás cukrot és jól elkavarjuk. Végül hozzátesszük a sütőporral kevert burgonyalisztet meg a tejet és még egyszer jól összekeverjük. A tésztát beletesszük a jól kikent, zsemlemorzsával és finomra vagdalt mandulával meghintett kuglófformába és bemelegített sütőben lassan sütjük. Kiborítjuk, kihűtjük és meghintjük porcukorral.FINOM KUGLÓFHozzávalók: 10 dkg vaj, 8 dkg porcukor, 1 tojás, 2 tojássárgája, 18 dkg daraliszt, egy csipetnyi só, citromhéj, 1 csomag vaníliás cukor és 5 dkg mandula. Kovász: 1/8 l tej, 2 dkg élesztő, 5 dkg liszt és egy kevés cukor.Elkészítjük a kovászt. A vajat, cukrot, tojást, tojássárgáját, sót, reszelt citromhéjat és vaníliás cukrot kb. 20 percig keverjük. Hozzáadjuk a megkelt kovászt, a lisztet meg az apróra vagdalt mandulát és lágyabb tésztává dolgozzuk ki. Kikent és zsemlemorzsával meghintett kuglófformába tesszük és lassú tűzön kb. egy óra hosszat sütjük.KAKAÓS KUGLÓFHozzávalók: 45 dkg féldaraliszt, egy kevés só, 5 dkg porcukor, 3 evőkanál olvasztott vaj, fél csomag vaníliás cukor, 1/4 l tej, kakaó.Kovász: 2 kockacukor, 2 dkg élesztő és fél dl tej.A 2 kockacukorból, 2 dkg élesztőből és fél dl tejből kovászt csinálunk és megkelesztjük. Egy tálba langyos lisztet, sót, cukrot, vaníliás cukrot teszünk és összekeverjük. Langyos tejben elkeverjük a tojássárgáját meg az olvasztott vajat és a liszthez öntjük. A kovászt is beleöntjük a lisztbe és a tésztát jól kidolgozzuk. Megkelesztjük. Lisztezett gyúródeszkán kinyújtjuk, meglocsoljuk olvasztott vajjal, meghintjük kakaóval és összecsavarjuk. Kikent kuglófformába tesszük, kissé megkelesztjük és bemelegített sütőben sütjük. Tetejét jól meghintjük porcukorral.MÁKOS KUGLÓFHozzávalók: 4 evőkanál vaj, 6 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 2 tojássárgája, 60 dkg féldaraliszt, só, 1/4 tej.Kovász: 2 kockacukor, 3 dkg élesztő, 1,1/2 dl tej.A vajat, cukrot és vaníliás cukrot kb. 10 percig habosra keverjük. Beletesszük a két tojássárgáját és még 15 percig keverjük. 1,1/2 dl tejben elkavarjuk az élesztőt meg a kockacukrot és megkelesztjük. Az átszitált liszthez hozzáadjuk a sót, a megkelesztett kovászt és tejjel tésztát gyúrunk, amelyet jól kidolgozunk és megkelesztjük. Liszttel meghintett gyúródeszkán kisodorjuk, megkenjük mákos töltelékkel, összesodorjuk és kikent kuglófformába tesszük. Kissé még kelesztjük és jól bemelegített sütőben kb. egy óra hosszat sütjük. Kötőtű beszúrásával győződünk meg arról, hogy a kuglóf teljesen átsült-e már. Mikor kissé kihűl, kiborítjuk a formából és megcukrozzuk.MÁKOS TÖLTELÉK : 25 dkg mák, 4 dl tej, 10 dkg porcukor, egy kevés citromhéj, egy csipetnyi törött fahéj és 5 dkg mazsola.A mákot megmossuk és tejben fél óra hosszat főzzük. A megfőtt mákot megdaráljuk és jól elkeverjük a cukorral, reszelt citromhéjjal, törött fahéjjal és a mazsolával.CSOKOLÁDÉS KUGLÓFHozzávalók: 6 tojás, 37 dkg porcukor, 20 dkg vaj, 45 dkg daraliszt, 1/4 l tej, citromlé és 10 dkg csokoládé.A hat tojássárgáját, a cukrot és a vajat fél óra hosszat keverjük. Hozzáadjuk az átszitált lisztet, a tejet meg a citromlevet és jól összekeverjük. A hat tojásfehérjéből kemény habot verünk és könnyedén hozzákeverjük a tésztához. A tésztát kettéosztjuk. Az egyik felébe belekeverjük a reszelt csokoládét. Kikent és lisztezett kuglófformába beleöntjük a világos tésztát és ráöntjük a csokoládésat. Bemelegített sütőben lassan sütjük.KEVERT KUGLÓFHozzávalók: 7 dkg friss vaj, 6 dkg olvasztott vaj, 21 dkg porcukor, 6 tojás, 5 dkg őrölt mandula, citromhéj, fél l tej, 42 dkg féldaraliszt és 1 csomag sütőpor.A friss és olvasztott vajat, a cukrot, a hat tojássárgáját és a reszelt citromhéjat kikeverjük. Hozzáadjuk az őrölt mandulát és még 20 percig keverjük. A kikevert tésztához hozzáadjuk a keményre vert habot, a tejet meg a sütőporral elkevert lisztet és fakanállal könnyedén összekeverjük.A tésztát kikent, zsemlemorzsával meghintett nagyobb kuglófformába öntjük. Jól bemelegített sütőben kb. 3/4 óra hosszat sütjük.MAZSOLÁS KUGLÓFHozzávalók: 45 dkg féldaraliszt, egy kevés só, 10 dkg porcukor, citromhéj, 1/4 l tej, 3 — 4 tojássárgája, 13 dkg vaj és 5 dkg mazsola.Kovász: 2 dkg élesztő, fél dl tej és 1 dkg cukor.A 2 dkg élesztőből,fél dl tejből és 1 dkg cukorból kovászt csinálunk és meleg helyen megkelesztjük. Langyos lisztben elkeverjük a sót, a cukrot, a reszelt citromhéjat, hozzátesszük a langyos tejben elkevert tojássárgáját és az olvasztott vajat. Végül hozzáadjuk a megkelt kovászt és a tésztát jól kidolgozzuk. Mikor a tészta már nem ragad se a fakanálhoz, se a tálhoz, beleszórjuk a megtisztított mazsolát és belegyúrjuk a tésztába. Meleg helyen megkelesztjük. Azután kikent kuglófformába tesszük és lassú tűzön sütjük. Mikor megsül, kiborítjuk és meghintjük porcukorral.RUMOS PISKÓTAKUGLÓFHozzávalók: 11 dkg porcukor, citromhéj, 3 tojássárgája, 2 evőkanál rum, 11 dkg daraliszt és 4 tojásfehérje.A cukrot, a reszelt citromhéjat és a tojássárgáját 20 percig keverjük. Folytonos keverés közben beleöntjük a rumot. A tojásfehérjéből kemény habot verünk és a liszttel együtt kisebb adagokban hozzákeverjük a tésztához. Azután kikent, zsemlemorzsával hintett kuglófformában, mérsékelten meleg sütőben kb. fél óra hosszat sütjük. A kissé kihűlt kuglófot kiborítjuk és meghintjük vaníliás cukorral kevert porcukorral.MÁRVÁNYOS KUGLÓFHozzávalók: 3 tojás, 12 dkg vaj, 24 dkg porcukor, 1/8 l tej, 24 dkg daraliszt, 1 csomag sütőpor és 1,1/2 dkg kakaó.A tojássárgáját, vajat és cukrot negyedóra hosszat keverjük. Hozzáadjuk a tejet, a lisztet, a sütőport és a tojásfehérjéből keményre vert habot. A tésztát könnyedén megkeverjük és kettéosztjuk. Az egyik felébe belekeverjük az átszitált kakaót. A kuglófformát alaposan kikenjük, meghintjük szitált zsemlemorzsával és váltogatva belerakjuk a világos és sötét tésztát. Mérsékelt tűzön kb. egy óra hosszat sütjük.OLCSÓ ÜNNEPI KALÁCSHozzávalók: 1 kg sima liszt, 40 dkg főtt burgonya, 18 dkg porcukor, 15 dkg vaj, 2 tojás, 1 kávéskanál só, citromhéj, 1 csomag vaníliás cukor és 5 dkg mazsola.Kovász: 3 dl tej és 6 dkg élesztő.A tejben elkeverjük az élesztőt és meleg helyen megkelesztjük. A langyos lisztet átszitáljuk, hozzáadjuk a héjában főtt, megtisztított, kihűlt, áttört burgonyát, a porcukrot, az olvasztott, langyos vajat, a tojást, a sót meg a reszelt citromhéjat, a vaníliás cukrot és a mazsolát. Végül hozzátesszük a kovászt és az egészet összegyúrjuk. A tésztát nagyon jól kidolgozzuk. (Keménynek kell lennie.) Meleg helyen kelesztjük. A megkelt tésztát lisztezett gyúródeszkára borítjuk, hengert sodrunk belőle és kilenc egyenlő részre vágjuk. Az egyes részeket egyenként hosszúra sodorjuk és azután megfonjuk a kalácsot. Először négy ágat fonunk össze és jól kikent tepsire helyezzük. Azután három ágat és ráhelyezzük a négyes fonatra. A tetejére két ágból fonott részt teszünk, megkelesztjük, megkenjük tojással és bemelegített sütőben eleinte hirtelen, majd mérsékelt tűzön lassan megsütjük.APRÓ VAJAS ZSEMLEHozzávalók: 45 dkg féldaraliszt, egy csipet só, 9 dkg vaj, 4 dkg élesztő, 4 kockacukor és a szükséges mennyiségű tej.A lisztet átszitáljuk, hozzáadjuk a sót, a langyos, olvasztott vajat, egy kis tejben cukorral megkelesztett élesztőt és kemény tésztát gyúrunk. A tésztából azonnal kis golyókat készítünk, lisztezett gyúródeszkán szétrakjuk őket és megkelesztjük. Mikor megkeltek, kikent tepsire rakjuk, megkenjük tojássárgájával és bemelegített sütőben aranysárgára sütjük.TÚRÓS PÁRNA IIIHozzávalók: 2,1/2 dkg élesztő, 7 dkg finom kristálycukor, 3 dl tej, 2 tojás, 12 dkg vaj, egy kis só, 1 csomag vaniliás cukor, 10 dkg túró, 25 dkg daraliszt és 25 dkg sima liszt.Egy porcelántálba beletesszük az élesztőt, a kristálycukrot és fakanállal addig keverjük, míg jó folyékony lesz. A langyos tejben elkeverjük a két egész tojást, az olvasztott, langyos vajat és hozzákeverjük az élesztőhöz. Beleteszünk egy kevés sót, a vaníliás cukrot, az áttört túrót és az egészet még egyszer jól átkeverjük. Folytonos keverés közben hozzáadjuk a daralisztet, a sima lisztet, fakanállal a tésztát simára kidolgozzuk és meleg helyen megkelesztjük. A megkelt tésztát lisztezett gyúródeszkán kisodorjuk és kisebb négyzetekre szeleteljük. Mindegyik négyzet közepébe túrós tölteléket teszünk, a párna négy sarkát összefogjuk és összenyomjuk. Aztán jól kikent tepsire rakjuk a párnákat és mindegyiket még körös-körül is megkenjük olvasztott zsírral, nehogy sütés közben összeragadjanak. Meleg helyen még kissé keleszteni hagyjuk. A megkelt párnákat felvert tojással megkenjük és előre bemelegített sütőben sütjük. Mikor megsültek, kiszedjük a tepsiből és hűlni hagyjuk. Vaníliás cukorral elkevert porcukorral meghintjük és tálra rakjuk.TÚRÓS TÖLTELÉK : 40 dkg túró, 12 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor és 1 tojássárgája.Az áttört túrót összekeverjük a porcukorral, a vaníliás cukorral és az egy tojássárgájával.TÚRÓS LEPÉNYKÉKHozzávalók: 8 dkg vaj, 5 dkg porcukor, 2 tojássárgája, egy kevés citromhéj, 40 dkg daraliszt és egy kevés só.Kovász: 1/4 l tej, 3 dkg élesztő és 1 kávéskanál porcukor.A langyos tejben elkeverjük az élesztőt, egy kávéskanál porcukrot és megkelesztjük. A vajat, az 5 dkg porcukrot és a megreszelt citromhéjat közben kikeverjük. A lisztben elvegyítjük a sót, majd átszitáljuk. A kikevert vajhoz hozzáöntjük a megkelt kovászt és összekeverjük. Hozzáadjuk a lisztet és jó kemény tésztát dolgozunk ki. Meleg helyen megkelesztjük. A megkelt tésztát lisztezett gyúródeszkán 1 cm vastagságúra kisodorjuk és kerek formával kiszaggatjuk. Mindegyik közepét kissé benyomkodjuk és a gyúródeszkán még egy rövid ideig kelesztjük. A megkelt lepénykék oldalait megkenjük tojássárgájával, a közepébe túrós tölteléket és annak tetejére egy kis darab kemény lekvárt teszünk. Az így elkészített lepénykéket vajas szórattal meghintjük és egymástól kissé távolabb kikent tepsire rakjuk. Előre bemelegített sütőben világosbarnára sütjük. A kész lepénykéket porcukorral hintjük meg.TÚRÓS TÖLTELÉK : 1/4 kg túró, 1 tojássárgája és 5 dkg porcukor.A túrót jól elkeverjük, hozzáadjuk a tojássárgáját, a porcukrot és átkavarjuk.SZÓRAT : 3 dkg daraliszt, 2 dkg vaj és 2 dkg porcukor.A liszthez hozzáadjuk a vajat, a porcukrot és szétmorzsoljuk.KÁPOSZTÁS POGÁCSAHozzávalók: 1/4 l tej, 3 dkg élesztő, 1 evőkanál porcukor, 20 dkg daraliszt, 2 tojássárgája, 8 dkg vaj, 8 dkg porcukor, egy kevés só és 30 dkg daraliszt.A langyos tejet elkeverjük az élesztővel, 1 evőkanál porcukorral, 20 dkg daraliszttel és a kovászt jól kidolgozzuk. Megkelesztjük. Hozzáadjuk a tojássárgáját, a vajat, a cukrot, a sót, a 30 dkg daralisztet és bedagasztjuk. Meleg helyre tesszük és újból megkelesztjük. A megkell, tésztát lisztezett gyúródeszkán kisodorjuk és kis, kerek formával kiszaggatjuk. Közepébe mélyedést nyomunk és a deszkán még kissé kelni hagyjuk. A pogácsák oldalát felvert tojással megkenjük, közepébe káposztás tölteléket teszünk és a töltelékek tetejére néhány megtisztított mazsolát teszünk. Az így elkészített pogácsákat kikent tepsire rakjuk és erősen bemelegített sütőben sütjük. A megsült pogácsákat megszórjuk porcukorrai.KÁPOSZTÁS TÖLTELÉK : fél kg fejes káposzta, egy kevés só, 4 dkg vaj, 5 dkg porcukor, egy kevés törött fahéj és 5 dkg mazsola.A megtisztított és alaposan megmosott káposztát legyaluljuk. Egy lábasban felolvasztjuk a vajat és beletesszük a meggyalult káposztát. Kissé megsózzuk és puhára pároljuk. Majd hozzáadjuk a porcukrot, a törött fahéjat, jól összekeverjük és kis ideig még pirítjuk. Csak kihűlés után rakjuk a pogácsákra.KÁPOSZTÁS KALÁCSHozzávalók: 10 dkg vaj, 4 dkg porcukor, 3 tojássárgája, Kevés citromhéj, 1 csomag vaníliás cukor, 45 dkg daraliszt és só.Kovász: 1/4 l tej, 2,1/2 dkg élesztő és l evőkanál porcukor.A vajat, a porcukrot, a tojássárgáját, a reszelt citromhéjat és a vaníliás cukrot negyed óra hosszat keverjük. A tejben elkeverjük az élesztőt, az egy evőkanál porcukrot és megkelesztjük. A lisztet elkeverjük a sóval és átszitáljuk. A kikevert vajhoz hozzáadjuk a megkelt élesztőt, a lisztet és összegyúrjuk. Megkelesztjük. A megkelt tésztát két részre osztjuk. Az egyik felét lisztezett gyúródeszkán kisodorjuk és kikent tepsire tesszük. Rákenjük a káposztás tölteléket és betakarjuk a tészta másik, kisodort részével. Tetejét villával meg szurkáljuk, megkenjük felvert tojással és előre bemelegített sütőben világosbarnára sütjük. Amikor a kalács megsült, meghintjük porcukorral és felszeleteljük.KÁPOSZTÁS TÖLTELÉK : 1 kg fejes káposzta, 5 dkg vaj, 10 dkg porcukor, egy kevés törött fahéj és 10 dkg mazsola.A megtisztított és megmosott káposztát meggyaluljuk. Rátesszük az olvasztott vajra és időnként megkevergetve, puhára pároljuk. Majd hozzáadjuk a porcukrot, a törött fahéjat, a megtisztított mazsolát, összekeverjük és levesszük a tűzről. Csak amikor már kihűlt, tesszük a kalácsra. |