Immundiéta
négy hétvégére
Egészséges
táplálkozás nélkül
nincs jó immuntréning.
Ha egyszer ezt a
diétát
véghezvitte, annyira ízleni fog Önnek,
hogy
legalább néhány pontját
átvezeti
majd mindennapos étrendjébe is.
Immundiétánk
körülbelül így fest:
1. Hétvége
Péntek este Vacsora:
két alma,
melyet lassan és alaposan megrágunk.
Ezután 60 g
20-30 percig áztatott zabpehely, 150 g 3,5%
zsírtartalmú joghurttal elkeverve.
ízesíthetjük
teáskanálnyi
mézzel, utána bőségesen fogyasszunk
ásványvizet vagy
gyógyteát.
Szombat
Reggeli: keverjünk
össze 100 g 20%
-os zsírtartalmú túrót 10 g
metélőhagymával és kb. 5
evőkanál friss
tejjel. Két szelet Graham kenyér jár
ehhez (60 g),
20 g vaj, a kenyérre 20 g retek, paprika vagy paradicsom.
Evés után lehetőleg igyon
gyógyteát.
Ebéd:
előételként
nyerstál (pl. 150 g reszelt sárgarépa,
50 g alma
összekeverve 20 g joghurttal, friss
gyümölcslé
és apróra vágott mogyoró
vagy
földimogyoró). főfogás: 50 g
szójával
töltött paprika (a szóját
előzőleg
zöldséglevesben vagy Vegetaban
áztatjuk). Ehhez 30 g
zöldségfélét, 5 g olajat
adunk és
ízesítéshez fokhagymát,
borsot,
jódozott tengeri sót, esetleg
oregánót
használunk. Sütőben 100 g
burgonyával és
50 g hagymaszelettel pároljuk.
Desszert: 1 db friss alma vagy
más
idénygyümölcs. Evés
után igyon
ásványvizet.
Vacsora:
Idénygyümölcsökből
álló
vegyestál kb. 500 g össztömeg.
(Megjegyzés:
bár a gyümölcsöknek
különböző a
szénhidráttartalma, az édes
íz nem
áll teljesen szoros kapcsolatban a
kalóriatartalommal,
így a gyümölcs lehet alma, körte,
málna,
de tehetünk hozzá néhány szem
olyan
gyümölcsöt, melyet
különösen
szeretünk.) Evés után kamillatea.
Vasárnap
Reggeli:
zab-alma-müzli: 90 g zabpehely,
10 g aprított dió vagy mogyoró,
földimogyoró, mandula, 20 g mazsola vagy
más
szárított gyümölcs, egy
kávéskanál méz, egy reszelt
alma és
¼ l tej. Reggeli után még
1/41 tej.
Ebéd:
előétel: marha erőleves.
Főfogás: 150 g főtt
marhahús,
100 g párolt krumplival, 50 g reszelt almával
és
10 g reszelt tormával. desszert:
körtesaláta (vagy
más idénygyümölcsből
készült
saláta) 80 g szeletekre vágott, joghurttal
összekevert gyümölcsből. Ital:
ásványvíz.
Vacsora: 100 g sajt 20 g
kockára
vágott hagymával, 50-50 g piros retek,
karalábé, 10 g metélőhagyma 20 g
túróval és 20 g tejszínnel
keverve, borssal
ízesítve. desszert: 1 alma vagy ennek megfelelő
más idénygyümölcs.
Ital:
ásványvíz.
Hétfő
Reggeli: müzli 60 g, 30
percig
áztatott zabpehely (1,8 tejben áztatva) 150 g
joghurtból, két narancsból
és egy
banánból vagy ennek megfelelő
idénygyümölcsből. Ital: evés
után 1/4 l
tej.
2. hétvége
Péntek
Vacsora: előétel: 100
g nyers
savanyú káposzta, 50 g apróra
vágott
ananász vagy idénygyümölcs 50 g
joghurttal
és 30 g búzacsírával vagy
más friss
alapanyaggal elkeverve (pl.
zöldségfélék,
gumós növények, stb.).
főfogás:
hasonló az előző
szombathoz ízlés szerint, kb. 200 g
metélőhagymás túró mint
alap, 2 db
héjában főtt krumplival.
desszert: 120 g friss
idénygyümölcs.
Szombat
Reggeli:
zab-alma-müzli 90 g
zabpehellyel, 10 g vágott dióval vagy ilyen
súlyú mogyoróval,
földimogyoróval, 20
g mazsolával, 1 teáskanál
mézzel, egy
reszelt almával és 1/4 l tejjel. Ital: 1/4 l tej.
Ebéd:
előétel: tejsavas
zöldségsaláta: 50 g karfiol, ugyanennyi
bab,
sárgarépa, zeller, joghurt és 1/2
evőkanál
olaj. Erre friss petrezselymet, lestyánt,
metélőhagymát és borsot
teszünk.
Főfogás: 160 g gomba
vagy
padlizsán vagy patisszon
szójaszósszal,
citromlében marinírozva, olívaolajban
sütve
80 g pirított almaszeleteken. 100 g
levelesre,vágott
póréhagymán tálaljuk. Ehhez
100 g
sütőben párolt burgonya illik.
Desszert: 120 g friss
idénygyümölcs.
Ital:
ásványvíz.
Vacsora: két szelet Graham kenyér (60 g),
rá 20 g
vaj, egy paradicsom, retek, uborkaszeletek (60-60 g). desszert: 120 g
friss idénygyümölcs. Ital:
gyógytea vagy
ásványvíz.
Vasárnap
Reggeli:
pikáns müzli: 20 g
zabdara vagy zabpehely 1/4 l tejbe áztatva. Adjunk
hozzá
30—30 g reszelt sárgarépát,
karalábét, retket és
más
zöldfélét (kitűnő a
napraforgócsíra). Keverjük el
100 g joghurttal
és 50 g túróval. Ital: 1/4 l tej.
Ebéd:
előétel 80 g
vörös cékla, 40 g savanyú
káposzta, 40 g
reszelt alma, 2 g olaj, ízlés szerint
késhegynyi
méz, tengeri só, esetleg fahéj.
főfogás: 150 g
grillezett
sovány marhahús, 100 g csemege kukorica,
2
paradicsom (kb. 120 g), 100 g brokkoli.
Desszert: friss
idénygyümölcs.
Ital:
ásványvíz.
Vacsora: 2 szelet Graham
kenyér (60
g), 2 paradicsom, 80 g uborkaszeletek, 60 g 30%
zsírtartalmú Eidami sajt, 20 g vaj.
Utóétel:
120 g friss idénygyümölcs. Ital:
bőséges ásványvíz vagy tea.
Hétfő
Reggeli:
müzli: 100 g friss
idénygyümölcsből és egy
banánból
60 g tejbeáztatott zabpehelyből és 150 g
joghurtból. Ital: 1/4 l tej.
3. hétvége
Péntek Vacsora: 2
szelet Graham
kenyér (60 g) 20 g vajjal.
Készítsünk
hozzá 20-20 g zellert, karalábét,
reszelt
almát, 40 g narancslével összekeverve, 1
evőkanál tejfel
hozzáadásával
nyerstálat. Szórjunk rá vagy adjunk
hozzá
ízlés szerint 30 g egyéb friss
zöldfélét (a
búzacsíra igen
jó). desszert: 1 alma vagy más
idénygyümölcs. Ital:
ásványvíz
vagy tea.
Szombat
Reggeli: 100
g 20%
zsírtartalmú túró, 5
evőkanál tejjel
és 100 g metélőhagymával. 2 szelet (60
g)
„magos" kenyér, 20 g vajjal és 30 g
retekkel. Ital:
tea, lehetőleg evés után.
Ebéd:
előétel saláta 150
g finomra vágott retekszelet
gyümölcsecettel, 2 g
napraforgóolajjal és 20 g tejföllel,
friss
metélőhagymával bőségesen
megszórva.
főfogás: egytálétel 50 g
karottából,
40 g karalábéból, 40 g zellerből, 50 g
babból és 100 g
burgonyából. A
zöldségeket 1/2 l levesben főzzük.
Betétként 100 g szójakocka
és röviddel
a tálalás előtt 10—10 g frissen
vágott
hagymát, petrezselymet és lestyánt
adunk 5 g
vajjal.
Desszert: almajoghurt, 80 g
joghurtból, 120 g reszelt almából
és
késhegynyi mézből (2 g).
Vacsora:
salátatál 100 g
zöldsalátából és
60 g
különböző
csírákból vagy
zöldségekből. A salátaöntet 80
g
joghurtból, kanálnyi
napraforgóolajból,
ecetből és tengeri sóból
áll. Hozzá
2 szelet „teljes" kenyér, 20 g vaj, 20 g 50% -os
zsírtartalmú sajt és 2 paradicsom (120
g).
desszert: 1 alma. Ital: ásványvíz.
Vasárnap
Reggeli: a
müzli hasonló az
első hétvége vasárnapjához,
de
variáljuk 100 g friss
idénygyümölccsel, pl.
eperrel vagy málnával és 20 g
csonthéjas
gyümölccsel, ital: gyümölcs- vagy
gyógyfűtea.
Ebéd:
előétel: friss tál
100 g cikóriából vagy
ízlés szerinti
zöldféléből (pl. rebarbara), 40 g zeller
(citrommal,
csíkokra vágva), 30 g reszelt alma, 50 g
szétnyomott banán vagy más
tömörebb
gyümölcs, 10 g tejföl, 50 g joghurt,
kevés
gyümölcsecettel. Összekeverés
után
ízesítsük tengeri sóval,
kiskanálnyi
mézzel, és szórjuk meg 20 g
csírával
vagy ízlés szerinti
zöldfélével.
főfogás: két bárányszelet
(vagy más
zsírtalan hús) serpenyőben
sütve, két
paradicsom, 2 g olaj, 10 g hagyma, fokhagyma,
ízlés
szerinti fűszerek. 150 g bab, 20 g hagymakocka, 2 g olaj,
zöldséglevessel felöntve és
borsikával,
fokhagymával, szegfűszeggel, tengeri sóval
ízesítve pároljuk meg. desszert: 1 alma
Ital:
ásványvíz
Vacsora: 2 paradicsomot
és 80 g
uborkát szeletekre vágunk és
megszórjuk 30
g hagymakockával és 5 g
metélőhagymával. 3
g olajat és ecetet csepegtetünk rá,
borssal, tengeri
sóval ízesítjük. 60 g teljes
kenyér 20
g vajjal. desszert: 150 g natúr joghurt. Ital:
ásványvíz vagy tea.
Hétfő
Reggeli:
müzli: zabpehely 60 g 1/8
literben 30 percig áztatva, 2 alma, 80 g
idénygyümölcs (banán,
körte,
sárgadinnye, stb.), 150 g joghurt, vagy kefir. Ital:
1/4 l
tej.
4. hétvége
Péntek
Vacsora: vegyes
salátatál: 60 g
vegetaban áztatott szója
granulátum, 1/4 l
zöldséglevesben 10-20 percig fő, 20 g
hagymakockával, 30 g almakocka, 10 g 10%-os
zsírtartalmú tejföl, 4 g olaj
almaecettel,
sóval ízesítve.
Megszórhatjuk 5 g
friss lestyánnal, esetleg petrezselyemmel,
majoránnával. Hozzá 1 szelet vajas
rozskenyér (10 g vaj).
Ital: 1/4 l tej,
utána tea vagy ásványvíz.
Szombat
Reggeli:
pikáns müzli
(1. második hét vasárnap).
Variálhatjuk egy
paradicsommal és 50 g uborkával. Ital:
gyógytea.
Tízórai:
gyümölcsös íróturmix
(250 g
író + 80 g banán vagy más
idénygyümölcs).
Ebéd: előétel:
friss
tál pl. 180 g
édesköménygumóból
vagy más, finomra vágott
zöldségből
citromlével, borssal és 2 g olajjal.
főfogás:
felfújt: 120 g
burgonya, 60 g sárgarépa, 40 g zeller
párolva. Ezt
30 g laskára vágott
póréhagymával
és 80 g zsírtalan felvágottal (pl.
párizsi), 5 g lestyánnal vagy más
zöldfélével formába
tesszük. 1
tojást 80 g tejföllel elkeverünk
és
ráöntjük. Borssal,
szerecsendióval,
tengeri sóval ízesítjük, 80 g
joghurtból fokhagymával, fűszerekkel,
borssal
mártást készítünk
hozzá.
desszert: friss gyümölcs.
Ital:
étkezés után
ásványvíz.
Vacsora: 3
paradicsomból, 20 g
hagymakockából, 5 g
bazsalikomból, ecettel,
borssal, jódozott vagy tengeri sóval
ízesített 2 g olajjal leöntött
salátát készítünk.
Hozzá 200 g
túrót adunk metélőhagymával
és 180 g
héjában főtt krumplival.
Desszert: friss
gyümölcs
Ital:
étkezés után tea vagy
ásványvíz.
Vasárnap
Reggeli: I
narancs vagy
más lédús gyümölcs
(120 g), 60 g
rozskenyér, 20 g vaj, 40 g sajt, 30 g retek. Ital:
gyógynövény- vagy
gyümölcstea.
Ebéd:
előétel: saláta
100—100 g paradicsom és cukkini szelet, 20 g
hagymakocka,
10 g 10% -os tejföl, 2 g olaj, ecettel, borssal, tengeri
sóval ízesítve, frissen
vágott
majoránnával.
Főfogás: 180 g
pulykaszelet
serpenyőben sütve, 20 g vajjal, 100 g citrommal és
worchester-szósszal marinírozva, 10 g teljes
őrlésű liszt. Az egészet a hússal
együtt
sütőben megsütjük. 50 g szója
granulátumot
vagy kockára vágott
zöldfélét 20 g
hagymakockával, egy teáskanál
olajjal
leöntve zöldséglevessel
rizottóként
készítünk el (használhatunk
rizst is a
szója helyett).
Desszert: 80 g
túró, 1
evőkanál tejszínnel, 30 g tejjel, és
80 g
kockára vágott
idénygyümölccsel
elkeverve. Ital: étkezés után 1/4 l
tej.
Vacsora: 2 szelet
rozskenyér, 20 g
vaj, 50 g ementáli, 1 paprika, 80 g uborka. Ital: tea vagy
ásványvíz.
Hétfő
Reggeli:
úgy fejezzük
be diétánkat, ahogy elkezdtük: 2
alaposan
megrágott almával. Utána zabpehely (60
g) 1/8 l
tejbe áztatva 150 g joghurttal elkeverve. Ital:
gyümölcs- vagy gyógytea.
D.H.Geesing,Életerő-Életstílus
VISSZA
|