Immundiéta négy hétvégére


Egészséges táplálkozás nélkül nincs jó immuntréning.

Ha egyszer ezt a diétát véghezvitte, annyira ízleni fog Önnek, hogy legalább néhány pontját átvezeti majd mindennapos étrend­jébe is.

Immundiétánk körülbelül így fest:

1. Hétvége

Péntek este Vacsora: két alma, melyet lassan és alaposan megrágunk. Ezután 60 g 20-30 percig áztatott zabpehely, 150 g 3,5% zsírtartalmú joghurttal elkeverve. ízesíthetjük teáskanálnyi mézzel, utána bőségesen fogyasszunk ásványvi­zet vagy gyógyteát.

Szombat

Reggeli: keverjünk össze 100 g 20% -os zsírtartalmú túrót 10 g metélőhagymával és kb. 5 evőkanál friss tejjel. Két szelet Graham kenyér jár ehhez (60 g), 20 g vaj, a kenyérre 20 g retek, paprika vagy paradicsom. Evés után lehetőleg igyon gyógyteát.

Ebéd: előételként nyerstál (pl. 150 g reszelt sárgarépa, 50 g alma összekeverve 20 g joghurttal, friss gyümölcslé és apróra vágott mogyoró vagy földimogyoró). főfogás: 50 g szójával töltött paprika (a szóját előzőleg zöldséglevesben vagy Vegetaban áztatjuk). Ehhez 30 g zöldségfélét, 5 g olajat adunk és ízesítéshez fokhagymát, borsot, jódozott tengeri sót, esetleg oregánót haszná­lunk. Sütőben 100 g burgonyával és 50 g hagymaszelet­tel pároljuk.

Desszert: 1 db friss alma vagy más idénygyümölcs. Evés után igyon ásványvizet.

Vacsora: Idénygyümölcsökből álló vegyestál kb. 500 g össztömeg. (Megjegyzés: bár a gyümölcsöknek különböző a szénhidráttartalma, az édes íz nem áll teljesen szoros kapcsolatban a kalóriatartalommal, így a gyümölcs lehet alma, körte, málna, de tehetünk hozzá néhány szem olyan gyümölcsöt, melyet különösen szeretünk.) Evés után kamillatea.

Vasárnap

Reggeli: zab-alma-müzli: 90 g zabpehely, 10 g aprított dió vagy mogyoró, földimogyoró, mandula, 20 g mazsola vagy más szárított gyümölcs, egy kávéskanál méz, egy reszelt alma és ¼  l tej. Reggeli után még 1/41 tej.

Ebéd:  előétel: marha erőleves.

Főfogás: 150 g főtt marhahús, 100 g párolt krumplival, 50 g reszelt almával és 10 g reszelt tormával. desszert: körtesaláta (vagy más idénygyümölcsből ké­szült saláta) 80 g szeletekre vágott, joghurttal összeke­vert gyümölcsből. Ital: ásványvíz.

Vacsora: 100 g sajt 20 g kockára vágott hagymával, 50-50 g piros retek, karalábé, 10 g metélőhagyma 20 g túróval és 20 g tejszínnel keverve, borssal ízesítve. desszert: 1 alma vagy ennek megfelelő más idénygyü­mölcs.

Ital: ásványvíz.

Hétfő

Reggeli:   müzli 60 g, 30 percig áztatott zabpehely (1,8 tejben áztatva) 150 g joghurtból, két narancsból és egy banán­ból vagy ennek megfelelő idénygyümölcsből. Ital: evés után 1/4 l tej.

2. hétvége

Péntek 

Vacsora: előétel: 100 g nyers savanyú káposzta, 50 g apróra vágott ananász vagy idénygyümölcs 50 g joghurttal és 30 g búzacsírával vagy más friss alapanyaggal elkeverve (pl. zöldségfélék, gumós növények, stb.).

főfogás: hasonló az előző szombathoz ízlés szerint, kb. 200 g metélőhagymás túró mint alap, 2 db héjában főtt krumplival.

desszert: 120 g friss idénygyümölcs.

Szombat

Reggeli:   zab-alma-müzli 90 g zabpehellyel, 10 g vágott dióval vagy ilyen súlyú mogyoróval, földimogyoróval, 20 g mazsolával, 1 teáskanál mézzel, egy reszelt almával és 1/4 l tejjel. Ital: 1/4 l tej.

Ebéd: előétel: tejsavas zöldségsaláta: 50 g karfiol, ugyanennyi bab, sárgarépa, zeller, joghurt és 1/2 evőkanál olaj. Erre friss petrezselymet, lestyánt, metélőhagymát és borsot teszünk.

Főfogás: 160 g gomba vagy padlizsán vagy patisszon szójaszósszal, citromlében marinírozva, olívaolajban sütve 80 g pirított almaszeleteken. 100 g levelesre,vágott póréhagymán tálaljuk. Ehhez 100 g sütőben párolt burgonya illik.

Desszert: 120 g friss idénygyümölcs.

Ital: ásványvíz.


Vacsora: két szelet Graham kenyér (60 g), rá 20 g vaj, egy paradicsom, retek, uborkaszeletek (60-60 g). desszert: 120 g friss idénygyümölcs. Ital: gyógytea vagy ásványvíz.

Vasárnap

Reggeli:  pikáns müzli: 20 g zabdara vagy zabpehely 1/4 l tejbe áztatva. Adjunk hozzá 30—30 g reszelt sárgarépát, kara­lábét, retket és más zöldfélét (kitűnő a napraforgócsí­ra). Keverjük el 100 g joghurttal és 50 g túróval. Ital: 1/4 l tej.

Ebéd: előétel 80 g vörös cékla, 40 g savanyú káposzta, 40 g reszelt alma, 2 g olaj, ízlés szerint késhegynyi méz, tengeri só, esetleg fahéj.

főfogás: 150 g grillezett sovány marhahús, 100 g cse­mege kukorica, 2 paradicsom (kb. 120 g), 100 g brokkoli.

Desszert: friss idénygyümölcs.      

Ital: ásványvíz.

Vacsora: 2 szelet Graham kenyér (60 g), 2 paradicsom, 80 g uborkaszeletek, 60 g 30% zsírtartalmú Eidami sajt, 20 g vaj.

Utóétel: 120 g friss idénygyümölcs. Ital: bőséges ásványvíz vagy tea.

Hétfő

Reggeli:   müzli: 100 g friss idénygyümölcsből és egy banánból 60 g tejbeáztatott zabpehelyből és 150 g joghurtból. Ital: 1/4 l tej.

3. hétvége

Péntek Vacsora: 2 szelet Graham kenyér (60 g) 20 g vajjal. Készítsünk hozzá 20-20 g zellert, karalábét, reszelt almát, 40 g narancslével összekeverve, 1 evőkanál tejfel hozzáadá­sával nyerstálat. Szórjunk rá vagy adjunk hozzá ízlés szerint 30 g egyéb friss zöldfélét (a búzacsíra igen jó). desszert: 1 alma vagy más idénygyümölcs. Ital: ásványvíz vagy tea.

Szombat

Reggeli:   100 g 20% zsírtartalmú túró, 5 evőkanál tejjel és 100 g metélőhagymával. 2 szelet (60 g) „magos" kenyér, 20 g vajjal és 30 g retekkel. Ital: tea, lehetőleg evés után.

Ebéd: előétel saláta 150 g finomra vágott retekszelet gyü­mölcsecettel, 2 g napraforgóolajjal és 20 g tejföllel, friss metélőhagymával bőségesen megszórva. főfogás: egytálétel 50 g karottából, 40 g karalábéból, 40 g zellerből, 50 g babból és 100 g burgonyából. A zöldségeket 1/2 l levesben főzzük. Betétként 100 g szójakocka és röviddel a tálalás előtt 10—10 g frissen vágott hagymát, petrezselymet és lestyánt adunk 5 g vajjal.

Desszert: almajoghurt, 80 g joghurtból, 120 g reszelt almából és késhegynyi mézből (2 g).

Vacsora: salátatál 100 g zöldsalátából és 60 g különböző csírák­ból vagy zöldségekből. A salátaöntet 80 g joghurtból, kanálnyi napraforgóolajból, ecetből és tengeri sóból áll. Hozzá 2 szelet „teljes" kenyér, 20 g vaj, 20 g 50% -os zsírtartalmú sajt és 2 paradicsom (120 g). desszert: 1 alma. Ital: ásványvíz.

Vasárnap

Reggeli:  a müzli hasonló az első hétvége vasárnapjához, de variáljuk 100 g friss idénygyümölccsel, pl. eperrel vagy málnával és 20 g csonthéjas gyümölccsel, ital: gyümölcs- vagy gyógyfűtea.

Ebéd: előétel: friss tál 100 g cikóriából vagy ízlés szerinti zöldféléből (pl. rebarbara), 40 g zeller (citrommal, csíkokra vágva), 30 g reszelt alma, 50 g szétnyomott banán vagy más tömörebb gyümölcs, 10 g tejföl, 50 g joghurt, kevés gyümölcsecettel. Összekeverés után ízesítsük tengeri sóval, kiskanálnyi mézzel, és szórjuk meg 20 g csírával vagy ízlés szerinti zöldfélével. főfogás: két bárányszelet (vagy más zsírtalan hús) serpe­nyőben sütve, két paradicsom, 2 g olaj, 10 g hagyma, fokhagyma, ízlés szerinti fűszerek. 150 g bab, 20 g hagymakocka, 2 g olaj, zöldséglevessel felöntve és borsikával, fokhagymával, szegfűszeggel, tengeri sóval ízesítve pároljuk meg. desszert: 1 alma

Ital: ásványvíz

Vacsora: 2 paradicsomot és 80 g uborkát szeletekre vágunk és megszórjuk 30 g hagymakockával és 5 g metélőhagymával. 3 g olajat és ecetet csepegtetünk rá, borssal, tengeri sóval ízesítjük. 60 g teljes kenyér 20 g vajjal. desszert: 150 g natúr joghurt. Ital: ásványvíz vagy tea.

Hétfő

Reggeli:  müzli: zabpehely 60 g 1/8 literben 30 percig áztatva, 2 alma, 80 g idénygyümölcs (banán, körte, sárgadinnye, stb.), 150 g joghurt, vagy kefir. Ital: 1/4  l tej.

4. hétvége

Péntek 

Vacsora: vegyes salátatál: 60 g vegetaban áztatott szója granulá­tum, 1/4 l zöldséglevesben 10-20 percig fő, 20 g hagymakockával, 30 g almakocka, 10 g 10%-os zsírtar­talmú tejföl, 4 g olaj almaecettel, sóval ízesítve. Meg­szórhatjuk 5 g friss lestyánnal, esetleg petrezselyemmel, majoránnával. Hozzá 1 szelet vajas rozskenyér (10 g vaj).

Ital: 1/4  l tej, utána tea vagy ásványvíz.

Szombat

Reggeli:   pikáns müzli (1. második hét vasárnap). Variálhatjuk egy paradicsommal és 50 g uborkával. Ital: gyógytea.

Tízórai:  gyümölcsös íróturmix (250 g író + 80 g banán vagy más idénygyümölcs).

Ebéd:  előétel: friss tál pl. 180 g édesköménygumóból vagy más, finomra vágott zöldségből citromlével, borssal és 2 g olajjal.

főfogás: felfújt: 120 g burgonya, 60 g sárgarépa, 40 g zeller párolva. Ezt 30 g laskára vágott póréhagymával és 80 g zsírtalan felvágottal (pl. párizsi), 5 g lestyánnal vagy más zöldfélével formába tesszük. 1 tojást 80 g tejföllel elkeverünk és ráöntjük. Borssal, szerecsendió­val, tengeri sóval ízesítjük, 80 g joghurtból fokhagymá­val, fűszerekkel, borssal mártást készítünk hozzá. desszert: friss gyümölcs.

Ital: étkezés után ásványvíz.

Vacsora: 3 paradicsomból, 20 g hagymakockából, 5 g bazsali­komból, ecettel, borssal, jódozott vagy tengeri sóval ízesített 2 g olajjal leöntött salátát készítünk. Hozzá 200 g túrót adunk metélőhagymával és 180 g héjában főtt krumplival.

Desszert: friss gyümölcs

Ital: étkezés után tea vagy ásványvíz.

Vasárnap

Reggeli:   I narancs vagy más lédús gyümölcs (120 g), 60 g rozskenyér, 20 g vaj, 40 g sajt, 30 g retek. Ital: gyógynövény- vagy gyümölcstea.

Ebéd: előétel: saláta 100—100 g paradicsom és cukkini szelet, 20 g hagymakocka, 10 g 10% -os tejföl, 2 g olaj, ecettel, borssal, tengeri sóval ízesítve, frissen vágott majoránná­val.

Főfogás: 180 g pulykaszelet serpenyőben sütve, 20 g vajjal, 100 g citrommal és worchester-szósszal marinírozva, 10 g teljes őrlésű liszt. Az egészet a hússal együtt sütőben megsütjük. 50 g szója granulátumot vagy kockára vágott zöldfélét 20 g hagymakockával, egy teáska­nál olajjal leöntve zöldséglevessel rizottóként készítünk el (használhatunk rizst is a szója helyett).

Desszert: 80 g túró, 1 evőkanál tejszínnel, 30 g tejjel, és 80 g kockára vágott idénygyümölccsel elkeverve. Ital: étkezés után 1/4 l tej.

Vacsora: 2 szelet rozskenyér, 20 g vaj, 50 g ementáli, 1 paprika, 80 g uborka. Ital: tea vagy ásványvíz.

Hétfő

Reggeli:   úgy fejezzük be diétánkat, ahogy elkezdtük: 2 alaposan megrágott almával. Utána zabpehely (60 g) 1/8 l tejbe áztatva 150 g joghurttal elkeverve. Ital: gyümölcs- vagy gyógytea.

D.H.Geesing,Életerő-Életstílus

VISSZA