Édesköményes halfelfújt


4 (egyenként 150g) vékony halfilé,2 evőkanál citromlé,só,frissen őrölt bors
2 édesköménygumó,30 g vaj vagy margarin,2 evőkanál tejföl

A halat meghintjük citrom­lével, sózzuk, borsozzuk. Az édesköményt megmossuk, vékony szeletekre vágjuk, és 2 percre forrásban levő vízbe tesszük. Kivesszük és lecse­pegtetjük .A halfilét kizsírozott tűzálló edénybe tesszük. Rárakjuk az édesköményszeleteket, sóz­zuk, borsozzuk. Meghintjük a vaj darabkákkal és a mara­dék citromlével .A halat 200 °C-ra (gázsütő: 3. fokozat, légkeverős sütő: 180 °C) előmelegített sütő­ben kb. 25 percig pároljuk. Leöntött levét összekeverjük a tejföllel, és sóval ízesítjük. Az édesköményes halat elő­melegített tányéron a már­tással azonnal tálaljuk.

Hering roston

4 (egyenként kb. 600 g) konyhakész hering ,só, frissen őrölt bors ,2 evőkanál olaj ,2 evőkanál citromlé

A heringet megmossuk, meg­szárítjuk, óvatosan sózzuk, borsozzuk. Megkenjük olaj­jal, majd előmelegített grill­sütőben mindkét oldalát 5 percig sütjük.
A halat előmelegített tányér­ra tesszük. A citrommal meg­hintve azonnal tálaljuk.

Kék pisztráng gyömbéres vajjal

4 konyhakész édesvízi vagy tengeri pisztráng ,2 fej vöröshagy­ma ,1 sárgarépa
100 g zellergumó ,1 (kb. 40 g) gyömbérgyö­kér ,400 ml fehér borecet 1 babérlevél ,1 szegfűszeg ,1 tabletta édesítőszer ,só, frissen őrölt bors
100 g vaj ,1 citrom

A pisztrángot kívül-belül át­öblítjük hideg vízzel. Vigyáz­zunk, hogy a bőr hártyás ré­tegét ne mossuk le, mert ké­sőbb ez ad majd kékes csil­logást a halnak.A hagymát megtisztítjuk és felszeleteljük. A répát, a zel­lert és a gyömbér felét meg­tisztítjuk, és kis kockára vág­juk. Egy ovális edényben az ecetet összekeverjük 1,5 1 vízzel. Hozzáadjuk a hagymát, a zöldség- és a gyömbérkoc­kákat, a babérlevelet, a szeg­fűszeget és az édesítőszert, erősen sózzuk, borsozzuk, felforraljuk, majd 5 percig állni hagyjuk.Beletesszük a halat, 8-10 percig  a  legkisebb  tűzön csendesen, gyöngyözésig főz­zük. Ne forrjon fel! A vajat felolvasztjuk. A ma­radék gyömbért megtisztít­juk, és a fokhagymanyomón áttörve a vajhoz adjuk. Fel­forraljuk, sóval és kevés re­szelt citromhéjjal ízesítjük.A kész pisztrángot kiemeljük a léből. Előmelegített tálra tesszük. Citromkarikákkal díszítjük. A forró gyömbéres vajjal tálaljuk.

Ha nem szereted a halat ,  fogyassz CHIA magot

Az azték zsálya  ásványi anyagok, fehérjék, élelmi rostok, vitaminok és  antioxidánsok  természetes forrása.