|
Édesköményes
halfelfújt
4 (egyenként
150g) vékony halfilé,2 evőkanál citromlé,só,frissen őrölt bors
2 édesköménygumó,30 g vaj vagy margarin,2 evőkanál tejföl
A
halat meghintjük citromlével,
sózzuk, borsozzuk. Az
édesköményt
megmossuk, vékony szeletekre vágjuk,
és 2 percre forrásban levő vízbe
tesszük. Kivesszük és
lecsepegtetjük .A halfilét kizsírozott
tűzálló edénybe tesszük.
Rárakjuk az
édesköményszeleteket,
sózzuk,
borsozzuk. Meghintjük a vaj darabkákkal
és a
maradék citromlével .A
halat 200 °C-ra (gázsütő: 3. fokozat,
légkeverős
sütő: 180 °C)
előmelegített sütőben kb. 25 percig
pároljuk.
Leöntött levét
összekeverjük a tejföllel, és
sóval
ízesítjük. Az
édesköményes halat
előmelegített tányéron a
mártással azonnal tálaljuk.
Hering
roston
4
(egyenként kb. 600 g) konyhakész hering ,só,
frissen őrölt bors ,2 evőkanál olaj ,2 evőkanál
citromlé
A
heringet megmossuk, megszárítjuk,
óvatosan sózzuk, borsozzuk.
Megkenjük olajjal, majd előmelegített
grillsütőben mindkét oldalát 5
percig sütjük.
A halat előmelegített
tányérra tesszük. A citrommal
meghintve azonnal tálaljuk.
Kék
pisztráng gyömbéres vajjal
4 konyhakész édesvízi vagy tengeri
pisztráng ,2 fej vöröshagyma ,1 sárgarépa
100 g zellergumó ,1 (kb. 40 g)
gyömbérgyökér ,400 ml fehér
borecet 1 babérlevél ,1 szegfűszeg ,1 tabletta
édesítőszer ,só, frissen őrölt bors
100 g vaj ,1 citrom
A
pisztrángot kívül-belül
átöblítjük hideg
vízzel.
Vigyázzunk, hogy a
bőr hártyás
rétegét ne mossuk le, mert
később ez ad majd kékes
csillogást a halnak.A hagymát megtisztítjuk és
felszeleteljük.
A
répát, a zellert és a
gyömbér
felét megtisztítjuk, és kis
kockára
vágjuk. Egy ovális edényben
az ecetet
összekeverjük 1,5 1 vízzel. Hozzáadjuk
a hagymát, a zöldség- és a
gyömbérkockákat, a
babérlevelet, a
szegfűszeget és az
édesítőszert, erősen sózzuk,
borsozzuk,
felforraljuk, majd 5 percig állni hagyjuk.Beletesszük a halat, 8-10 percig a
legkisebb
tűzön csendesen, gyöngyözésig
főzzük.
Ne forrjon fel! A
vajat felolvasztjuk. A maradék
gyömbért megtisztítjuk,
és a
fokhagymanyomón áttörve a vajhoz adjuk.
Felforraljuk, sóval és kevés
reszelt citromhéjjal
ízesítjük.A kész pisztrángot kiemeljük a
léből. Előmelegített tálra
tesszük.
Citromkarikákkal díszítjük. A
forró
gyömbéres vajjal tálaljuk.
Ha nem szereted a halat , fogyassz CHIA magot
Az azték zsálya ásványi anyagok, fehérjék, élelmi rostok, vitaminok és antioxidánsok természetes forrása.
|