FŐOLDAL

Almakrém joghurtból

4 db szép nagy almát megtisztítunk, mag ját-magházát kivágjuk, el­távolítjuk róla és az egész külső felületét citrommal bedörzsöljük. Ezután finom reszelőn (üvegreszelő a legjobb hozzá), porcelán vagy zománcozott tálba reszeljük le. Megszórjuk 10 dkg vaníliás porcukorral és egy kevés re­szelt citromhéjával. Hozzáteszünk két kis üveg joghurtot és az egészet habverővel simára keverve kis talpas poharakban egyenletesen elosztva hűtőszekrénybe téve megdermesztjük. Tetejét tálaláskor megszórjuk 8—10 dkg gorombára vágott dióval és mindegyikre egy-egy kevés citromlevet csavarva, babapiskótával, ostyával vagy sima piskótaszelettel tálaljuk. ízlés szerint tetejét cukrozott tejszínhabbal és néhány szép szem cseresz­ny ével is díszíthetjük.

Málnás túrókrém

30 dkg málnát jól megmosva szitán jól lecsepegtetünk. Közben 25 dkg édes, lédús tehéntúrót burgonyanyomón áttörünk egy porcelán vagy zo­máncozott tálba. Ezután 2 dl tejszínhabbal elkeverünk 5 dkg vaníliás porcukrot és ezt habverővel simára keverjük a túróval. A felét talpas poha­rakba osztjuk el. Erre elosztjuk a málnát (egy keveset visszahagyunk a díszítésre), megszórjuk 5 dkg porcukorral és elosztjuk rajta egyenletesen a túrókrém másik részét. Elsimítjuk rajta és tetejét egy dl tejszínből fel­vert kissé megcukrozott habbal és a visszamaradt málnával díszítjük. Hűtő­szekrénybe tesszük és jéghidegen tálaljuk, piskótaszeletet adva hozzá.

Megjegyzés: Ez a krém málna helyett eperrel vagy ribizlivel is készíthető azonos módon ugyanolyan mennyiségű gyümölcsből. Csinálhatjuk nyáron egész kevés cukorszirupban főtt cseresznyével vagy meggyel is, jól le­hűtve és kimagozva és rétegesen lerakva a gyümölccsel a túrókrémet.

Narancsos túrókrém

25 dkg édes, lédús tehéntúrót burgonyanyomón átpasszírozunk. Beleresze­lünk egy kevés narancs és citromhéját és hozzákeverjük az egész narancs megszűrt levét és egy kis citromlevet. Most 3 dl tejszínt habbá verünk és ebbe 8 dkg porcukrot keverünk, majd 1/3 részét meghagyva a díszítéshez, a többit belekeverjük habverővel a túrókrémbe. A simára kevert túrókrém felét elosztjuk talpas poharakba, erre meghámozott és kisebb szeletkékre vágott narancsot rakunk, megszórjuk porcukorral (ízlés szerint egy-két csepp rummal is meglocsolhatjuk), és egyenletesen elosztjuk rajta a többi túrókrémet. Tetejét a visszahagyott tejszínhabbal díszítjük, kirakjuk na­rancsszeletkékkel és hűtőszekrényben dermesztjük meg. Jéghidegen, pis­kótával tálaljuk.

Megjegyzés: A túrókrém ananászkonzervvel is készíthető vagy ízlés sze­rint vegyes gyümölcsökkel, illetve gyümölcsbefőttekkel, ízlés vagy idény szerint változtatva hozzá a gyümölcsféléket.

Banánkrém

1/2 liter jól előhűtött tejszínt kemény habbá verünk és 15 dkg porcukrot keverünk el benne. Egynegyed részét meghagyjuk díszítéshez, a többibe pedig belekeverünk 3 db banánt, amelyet előzőleg meghámozva finom re­szelőn lereszelünk. Most 2 db meghámozott banánt szeletekre vágunk, el­osztjuk talpas poharakba, megcukrozzuk, megcsepegtetjük 1/2 dl rummal és elosztjuk rajtuk a banánnal kevert tejszínhabot. Tetejét feldíszítjük a visszahagyott habbal és néhány szem piros cseresznyével. Hűtőszekrény­ben megdermesztjük és jó hidegen tálaljuk, piskótát adva hozzá.

Citromkrém

15 dkg cukrot egy kis zománcozott keverőtálba mérünk ki. Ráreszel­jük — finom tormareszelőn — 2 db citromnak a héját és hozzátesszük 5 db citromnak a jól kicsavart, megszűrt levét, öt tojássárgáját és két evőkanál vizet. Ezt forró vízgőz fölé helyezve habverővel állandóan keverve, addig verjük, míg könnyű, habszerű és sűrű lesz, mint egy borhab (sodó). Ekkor a tűzről levéve hideg vízbe állítjuk és ugyancsak habverővel keverve lehűtjük. Most egy másik tálkában kemény habbá verünk fél liter tejszínt, 5 dkg por­cukrot keverünk hozzá és habverővel való folytonos keverés mellett a tej­színhabot beleadagoljuk a lehűtött citromhabba. Azonnal talpas poha­rakba tesszük és 10—15 percig a hűtőbe téve — jéghidegen tálaljuk. Babapiskóta, vagy ostya jó hozzá. Készíthetjük úgy is, hogy a tejszín he­lyett 6 db tojásfehérjét verünk habbá és megcukrozva ezzel keverjük össze a citromkrémet. Ugyanúgy talpas pohárba tesszük és 10—15 percig hűtő­szekrénybe téve babapiskótával tálaljuk.

Mandulakrém eperrel

12 dkg darált mandulát keverőtálba teszünk. Hozzáteszünk 4 db tojás­sárgát, 15 dkg kristálycukrot, másfél dl badacsonyi bort, gőz felett, hab­verővel való állandó keveréssel habosra verjük, míg könnyű, sűrű, bor­habszerű lesz. Ekkor levesszük a gőzről és hideg vízbe állítva állandó ke­verés mellett lehűtjük. Most egyenletesen elosztjuk talpas poharakba vagy kisebb öblös kompótostálkákba, és 50 dkg megtisztított, jól megmosott és lecsurgatott epret rakunk szét rajta. Ezt megszórjuk porcukorral és fél dl gyümölcslikőrrel csepegtetjük meg (lehet eper- vagy meggylikőr). Hűtő­szekrénybe tesszük egy órára. Közben 2 dl tejszínből habot verünk, ebben 5 dkg porcukrot keverünk el és ezzel díszítjük a krémet, egy-egy szem epret téve reá. Babapiskótát vagy sima piskótát adunk hozzá. Ugyanígy készít­hetjük friss málnával is eper helyett.

Citrancs (grapefruit) krémsajttal

2 db szép nagy citrancsot kettévágunk, és az aljából egy kicsit levá­gunk, hogy a fél gyümölcsök megálljanak. Most egy éles késsel a gyümöl­csöt kivágjuk és egyenletes kisebb szeletkékre vágjuk. Ezután porcelán vagy zománcozott keverőtálba teszünk 25 dkg krémsajtot, hozzáteszünk 15 dkg porcukrot, 2 dl tejszínhabot, fél citrom megszűrt levét és habverő­vel simára keverjük. Végül hozzátesszük a szeletekre vágott gyümölcsöt, a citrancs levét ezzel is elkeverjük és betöltjük vele a négy fél gyümölcs hé­ját. Ha kissé sűrű lenne, még egy citrancs megszűrt levét hozzácsavarjuk. Ezután egy órára hűtőszekrénybe tesszük. Tálaláskor cukrozott tejszín­habbal és mirelit eperrel vagy málnával díszítjük a tetejét. Ehhez 2 dl tej­színhab, 5 dkg porcukor és 20 dkg mirelit gyümölcs elég. Ostyát vagy üres piskótát adunk mellé. Ugyanígy készíthetünk citrancs helyett töltött na­rancsot is azonos mennyiségű anyagból.

ÁFONYAKRÉM VANÍLIÁS KEFÍRREL

 50 dkg fekete (amerikai) áfonya

 25 dkg szeder vagy piros áfonya

 10 dkg barna cukor • 1 vaníliarúd

 1 citrom héja • 2-3 dl kefir.

Az áfonyát meg a szedret leszárazzuk, megmossuk és le­csöpögtetjük. A cukrot 1,5 dl vízben kevergetve felfőzzük. A fekete áfonya felét félretesszük, a többi gyümölcsöt a szi­rupba öntjük, és egyszer felforraljuk. Ezután áttörjük, vagy langyosra hűtve összeturmixoljuk. Amikor a gyümölcspüré már nem meleg, a félretett áfonyát is hozzáadjuk, majd le­hűtjük. A vaníliarudat hosszában félbehasítjuk, és kikapar­juk a belsejét. A citrom héját lereszeljük, végül mindkettőt a kefirbe keverjük. Tálaláskor a gyümölcsöt elosztjuk négy tányéron, s az ízesített kefirt a közepére csurgatjuk.


látogató számláló