Almakrém
joghurtból
4
db szép nagy almát megtisztítunk, mag
ját-magházát kivágjuk,
eltávolítjuk róla
és az egész
külső felületét citrommal
bedörzsöljük.
Ezután finom reszelőn (üvegreszelő a legjobb
hozzá),
porcelán vagy
zománcozott tálba reszeljük le.
Megszórjuk 10
dkg vaníliás porcukorral
és egy kevés reszelt
citromhéjával.
Hozzáteszünk két kis üveg
joghurtot és az egészet habverővel
simára keverve
kis talpas poharakban
egyenletesen elosztva hűtőszekrénybe téve
megdermesztjük. Tetejét
tálaláskor megszórjuk 8—10
dkg
gorombára vágott dióval és
mindegyikre
egy-egy kevés citromlevet csavarva,
babapiskótával, ostyával vagy sima
piskótaszelettel tálaljuk.
ízlés szerint
tetejét cukrozott
tejszínhabbal és néhány
szép szem
csereszny ével is
díszíthetjük.
Málnás
túrókrém
30
dkg málnát jól megmosva
szitán jól
lecsepegtetünk. Közben 25 dkg édes,
lédús tehéntúrót
burgonyanyomón áttörünk egy
porcelán
vagy zománcozott
tálba. Ezután 2 dl tejszínhabbal
elkeverünk 5
dkg vaníliás porcukrot és
ezt habverővel simára keverjük a
túróval. A
felét talpas poharakba
osztjuk el. Erre elosztjuk a málnát (egy keveset
visszahagyunk a
díszítésre), megszórjuk 5
dkg porcukorral
és elosztjuk rajta
egyenletesen a túrókrém
másik
részét. Elsimítjuk rajta és
tetejét
egy
dl tejszínből felvert kissé megcukrozott
habbal
és a visszamaradt
málnával
díszítjük.
Hűtőszekrénybe tesszük és
jéghidegen
tálaljuk,
piskótaszeletet adva hozzá.
Megjegyzés: Ez a
krém málna helyett
eperrel vagy ribizlivel is készíthető azonos
módon ugyanolyan
mennyiségű gyümölcsből.
Csinálhatjuk nyáron egész
kevés cukorszirupban
főtt cseresznyével vagy meggyel is, jól
lehűtve és kimagozva és
rétegesen lerakva a gyümölccsel a
túrókrémet.
Narancsos
túrókrém
25
dkg édes, lédús
tehéntúrót burgonyanyomón
átpasszírozunk.
Belereszelünk egy kevés narancs
és citromhéját és
hozzákeverjük az
egész narancs megszűrt levét és egy
kis citromlevet. Most 3 dl tejszínt
habbá verünk és ebbe 8 dkg porcukrot
keverünk, majd 1/3 részét
meghagyva a díszítéshez, a
többit belekeverjük habverővel a
túrókrémbe.
A simára kevert túrókrém
felét elosztjuk talpas poharakba, erre
meghámozott és kisebb szeletkékre
vágott narancsot rakunk, megszórjuk
porcukorral (ízlés szerint egy-két
csepp rummal is meglocsolhatjuk), és
egyenletesen elosztjuk rajta a többi
túrókrémet. Tetejét a
visszahagyott tejszínhabbal
díszítjük, kirakjuk
narancsszeletkékkel és
hűtőszekrényben dermesztjük meg.
Jéghidegen, piskótával
tálaljuk.
Megjegyzés:
A túrókrém
ananászkonzervvel is
készíthető vagy ízlés
szerint vegyes
gyümölcsökkel, illetve
gyümölcsbefőttekkel,
ízlés vagy idény szerint
változtatva hozzá a
gyümölcsféléket.
Banánkrém
1/2
liter jól előhűtött tejszínt
kemény habbá verünk és 15 dkg
porcukrot
keverünk el benne. Egynegyed részét
meghagyjuk díszítéshez, a
többibe
pedig belekeverünk 3 db banánt, amelyet előzőleg
meghámozva finom
reszelőn lereszelünk. Most 2 db
meghámozott banánt szeletekre vágunk,
elosztjuk talpas poharakba, megcukrozzuk,
megcsepegtetjük 1/2 dl
rummal és elosztjuk rajtuk a banánnal kevert
tejszínhabot. Tetejét
feldíszítjük a visszahagyott habbal
és néhány szem piros
cseresznyével.
Hűtőszekrényben megdermesztjük
és jó hidegen tálaljuk,
piskótát adva
hozzá.
Citromkrém
15
dkg cukrot egy kis zománcozott keverőtálba
mérünk ki. Ráreszeljük
—
finom tormareszelőn — 2 db citromnak a
héját
és hozzátesszük 5 db
citromnak a jól kicsavart, megszűrt levét,
öt
tojássárgáját és
két
evőkanál vizet. Ezt forró vízgőz
fölé
helyezve habverővel állandóan
keverve, addig verjük, míg könnyű,
habszerű és
sűrű lesz, mint egy
borhab (sodó). Ekkor a tűzről levéve hideg
vízbe
állítjuk és ugyancsak
habverővel keverve lehűtjük. Most egy másik
tálkában kemény habbá
verünk fél liter tejszínt, 5 dkg
porcukrot
keverünk hozzá és
habverővel való folytonos keverés mellett a
tejszínhabot beleadagoljuk
a lehűtött citromhabba. Azonnal talpas poharakba
tesszük
és 10—15
percig a hűtőbe téve — jéghidegen
tálaljuk.
Babapiskóta, vagy ostya jó
hozzá. Készíthetjük
úgy is, hogy a
tejszín helyett 6 db
tojásfehérjét
verünk habbá és megcukrozva ezzel
keverjük
össze a citromkrémet.
Ugyanúgy talpas pohárba tesszük
és
10—15 percig hűtőszekrénybe
téve
babapiskótával tálaljuk.
Mandulakrém eperrel
12
dkg darált mandulát keverőtálba
teszünk.
Hozzáteszünk 4 db
tojássárgát, 15 dkg
kristálycukrot,
másfél dl badacsonyi bort, gőz
felett, habverővel való
állandó
keveréssel habosra verjük, míg
könnyű,
sűrű, borhabszerű lesz. Ekkor levesszük a gőzről
és
hideg vízbe
állítva állandó
keverés mellett
lehűtjük. Most egyenletesen elosztjuk
talpas poharakba vagy kisebb öblös
kompótostálkákba, és 50 dkg
megtisztított, jól megmosott és
lecsurgatott epret
rakunk szét rajta.
Ezt megszórjuk porcukorral és fél dl
gyümölcslikőrrel csepegtetjük meg
(lehet eper- vagy meggylikőr). Hűtőszekrénybe
tesszük
egy órára.
Közben 2 dl tejszínből habot verünk, ebben
5 dkg
porcukrot keverünk el
és ezzel díszítjük a
krémet, egy-egy
szem epret téve reá.
Babapiskótát
vagy sima piskótát adunk hozzá.
Ugyanígy
készíthetjük friss
málnával
is eper helyett.
Citrancs (grapefruit) krémsajttal
2
db szép nagy citrancsot kettévágunk,
és az aljából egy kicsit
levágunk, hogy a fél
gyümölcsök megálljanak. Most egy
éles késsel a
gyümölcsöt kivágjuk
és egyenletes kisebb szeletkékre
vágjuk. Ezután
porcelán vagy zománcozott keverőtálba
teszünk 25 dkg krémsajtot,
hozzáteszünk 15 dkg porcukrot, 2 dl
tejszínhabot, fél citrom megszűrt
levét és habverővel simára
keverjük. Végül
hozzátesszük a szeletekre
vágott gyümölcsöt, a citrancs
levét ezzel is elkeverjük és
betöltjük
vele a négy fél gyümölcs
héját. Ha kissé sűrű lenne,
még egy citrancs
megszűrt levét hozzácsavarjuk. Ezután
egy órára hűtőszekrénybe
tesszük.
Tálaláskor cukrozott
tejszínhabbal és mirelit eperrel vagy
málnával
díszítjük a tetejét. Ehhez 2
dl tejszínhab, 5 dkg porcukor és 20 dkg
mirelit gyümölcs elég. Ostyát
vagy üres piskótát adunk
mellé. Ugyanígy
készíthetünk citrancs helyett
töltött narancsot is azonos
mennyiségű
anyagból.
ÁFONYAKRÉM
VANÍLIÁS KEFÍRREL
50 dkg fekete (amerikai) áfonya
25 dkg szeder vagy piros áfonya
10 dkg barna cukor • 1
vaníliarúd
1 citrom héja • 2-3 dl
kefir.
Az
áfonyát meg a szedret leszárazzuk,
megmossuk és
lecsöpögtetjük. A
cukrot 1,5 dl vízben kevergetve felfőzzük. A fekete
áfonya felét
félretesszük, a többi
gyümölcsöt a szirupba
öntjük, és egyszer
felforraljuk. Ezután áttörjük,
vagy langyosra hűtve összeturmixoljuk.
Amikor a gyümölcspüré
már nem meleg, a félretett
áfonyát is hozzáadjuk,
majd lehűtjük. A vaníliarudat
hosszában félbehasítjuk, és
kikaparjuk
a belsejét. A citrom héját
lereszeljük, végül mindkettőt a kefirbe
keverjük. Tálaláskor a
gyümölcsöt elosztjuk négy
tányéron, s az
ízesített kefirt a közepére
csurgatjuk.
|