Gyilkosok a
konyhaszekrényben
Első
számú gyilkos: a fehér cukor,
más néven fehér halál
Minden olyan
táplálékban, melyet emberi
kéz nem
alakított át, az
alkotórészek harmonikus
viszonyban vannak egymással. Ez
különösen az
emésztés szempontjából
fontos, mivel az
anyagcsere során az egyik elemnek
feltétlenül
szüksége van a másikra. így
például a búzamag esetében
a korpa
nélkülözhetetlen a
keményítő
átviteléhez, ami a mag belsejében
található. A korpa tartalmazza azokat a
B-vitaminokat
és a meszet, amelyek a keményítők
és a
cukor anyagcseréjéhez
nélkülözhetetlenek. Ha viszont
ezek az anyagok
hiányoznak, a szervezetnek kell ezeket előteremtenie,
ezáltal legyengül, hiányok
jönnek létre
és a szervezet
egészségének
egyensúlya megbillen.
A természeti
törvény
úgy kívánja meg, hogy
táplálékainkat
finomítás
nélkül, hőkezeléstől mentesen, sőt
lehetőleg
hámozás nélkül,
egészében
fogyasszuk el.
A fehér cukor
előállításakor a fentiekben
leírt törvényt az
emberiség
különösen drasztikus módon
sérti meg,
hiszen a cukor a tisztítás után
már szinte
csak kémiai szénből áll,
tehát
biológiai értelemben holt anyag. Azt a kb. 30
elemet,
amit a cukornád vagy cukorrépa
tartalmaz,
kivonták belőle. Ezért, ha valaki ilyen cukrot
fogyaszt,
a szervezetnek valahogy meg kell
próbálnia az
említett elemek valamilyen módon
történő
"előteremtését". Amikor a cukor oldott
állapotában az ember
véráramába
jut, akkor azonnal megkezdi pozitívnak
egyáltalán
nem mondható "munkáját". Mivel a cukor
nem marad
sokáig a belekben, hiszen rövid idő alatt
felszívódik és a vérbe jut,
ezért a
vércukorszintet abnormálisan megemeli.
Ez
látszatenergiát teremt, úgyhogy a
fáradtság megszűnik. Persze csodálatos
lenne, ha
így maradna a helyzet, de - a cukor
mennyiségétől függően - már
hamarosan
bekövetkezik a visszahatás. Még
nagyobb
fáradtság és
álmosság jelentkezik,
sőt a túlzott mértékű
cukorfogyasztást
követően szédülés is
előállhat.
A természet nem hagy
büntetlenül semmiféle meg nem engedett
doppingolást.
A hirtelen jelentkező
cukorfelesleg miatt az
inzulint termelő mirigyek sokkot kapnak és
túl sok
inzulint kénytelenek termelni. Ezért az
átlag
alá esik a vér cukorszintje, ennek
következtében fáradtság
jelentkezik,
Sokan ilyen esetekben megint édességet
fogyasztanak,
többnyire csokoládét, vagy
valamiféle
édes, cukrozott üdítőitalt és
a leírt
folyamat kezdődik elölről. így
fárasztja a
cukor a szervezetet, mely előbb -utóbb teljesítő
képtelen, sokszor depressziós
állapotba
kerül. Hasonló helyzet alakul ki, mint az erős
dohányosoknál vagy a
mértéktelen
feketekávét
fogyasztóknál. Hiszen az
élvezeti szerek azonkívül, hogy
serkentik a
szervezeti működés szimpatikus
paramétereit, a
májat fokozott glikogén
kibocsátásra
ingerlik. Az ember szervrendszere gyakran hosszú ideig
elbírja az ilyen visszaéléseket,
sanyargatásokat, aztán
törvényszerű,
hogy egy idő után szörnyű módon fizet
vissza az
okozott károkért.
Aki cukrot fogyaszt (vagy
cukorral
készített különféle
édesipari
termékeket), az igen hamar
jóllakottságot
érez, a szervezetbe vitt magas
kalóriaérték miatt. A baj az, hogy az
emésztést segítő elemek
teljes
mértékben hiányoznak, ezért
aztán a
cukor fogyasztása többet árt, mint
használ.
így főként azokat az elemeket raboljuk el
szervezetünktől, amelyekre
idegrendszerünknek
szüksége van. Az ipari cukrok
lebontása igen
B-vitamin-igényes, ezért
méltán mondhatjuk,
hogy a fehér cukor "öli"
szervezetünk
B-vitaminját. A cukor, organizmusunk centrumát
pusztítja legjobban, hasonlóan, mint a
kábítószerek.
A fehér cukor
fogyasztása
súlyos betegségeket okoz és
rendkívüli módon
rövidíti meg
életünket, ezért
méltán
nevezhetjük a cukrot fehér gyilkosnak! (Annak
ellenére, hogy szelíden meglapul a
konyhaszekrényben.)
Az ismert amerikai orvos Dr.
Ouinglcy
írta egy orvosi folyóiratban, hogy a
fehér
cukor előállítását,
forgalmazását be kellene tiltani, mint a
heroinét.
Egy másik amerikai orvos, Dr Walker azt írja
"Légy
fiatalabb" című könyvében, hogy a
folyamatos
és túlzott fehér cukor
fogyasztás
ugyanahhoz a szervezeti széteséshez vezet, mint a
kábítószer
élvezete.
Sokan úgy vélik, hogy őket nem érheti
baj, hiszen
alig fogyasztanak cukrot. Csak azzal nem számolnak,
hogy az
élelmiszerüzemek a legtöbb
terméküket - a
jobb eladhatóság miatt cukorral
ízesítik. -
Sajnos az emberek többsége gyermekeit is
előszeretettel mérgezi meg az
édességgel
történő "kedveskedéseivel".
Látszólag
semmi más nem történik, csak az, hogy a
gyermek
zsírsejtjei növekedésnek indulnak. De ez
csak
látszat. A gyermekkori túlzott
cukorfogyasztással
lassanként előkészítjük a
felnőtt kor
betegségeinek melegágyát. A gyermekek
édességszeretete közismert, mely a
pubertás
kor felé haladva egyre nagyobb
problémát
jelent. Ilyenkor óriási
mértéket
érhet el a falási vágy, és
bekövetkezhet a kóros
elhízás. Ha nem
történik radikális
életmód
változtatás, a serdülő korban
kövér
gyermek minden valószínűség
szerint
kövér felnőtt lesz. Ritkább eset az,
amikor a
kövér kamasz
diétával és
mozgással normális testsúlyra
fogyasztja le
magát.
Ki miért fogyaszt
túl sok édességet?
Van, aki azért, mert
rossz
kedvét kívánja oldani vele. Van, aki
"sportból" és csak. Aztán előfordul a
jelenség a változás korában
lévő
nőknél. (Ebben az esetben is lelki
depresszióról
van szó.) Azt is megfigyeltem, hogy az
egyedül
élők - nők és férfiak
egyaránt -
szintén hajlamosak a
cukrászsütemények
és egyéb nyalánkságok
túlzott
fogyasztására. Talán
azért, mert az
édes íz élvezetével
próbálják pótolni a
hiányzó társat,
családot. Hajlamosak
az édességek fogyasztására
a
második gyermekkorban lévők is. Az
idősek
ízérzése a többi
képességgel
együtt arányosan romlik.
Legkevésbé az
édes íz érzése tompul. Meg
talán az
is hozzájárul az édes, cukros
csemegék
élvezetéhez, hogy egyre
szűkülnek az
örömet okozó lehetőségek. Bajt,
bánatot
átmenetileg oldhat a
cukrászsütemény, de
hosszú távon rontja az
egészséget.
A
szenvedélybetegek közé sorolhatjuk az
édesség rabjait is.
Ezek az emberek szinte
kórosan
kívánják a
cukrászsüteményeket,
és általában mindenféle
édesipari
termékért rajonganak.
Az
ízhatások közül az
édes az, amely legjobban kívánja az
ismétlést. Természetesen van
olyan is, hogy
valaki megkívánja a
savanyúságot, de
vágyát egy-két savanyú
uborka
kielégíti. Az édesség
szinte
kóros
kívánásánál
egészen más a helyzet, követeli az
ismétlést, és ezzel a
szenvedélyek
"rangjára" kerül! így a rendszeres
és nagy
mennyiségű cukrászsütemény
fogyasztása
miatt elhíznak. Sokan még ebben a helyzetben sem
mondanak
le napi édességadagjukról, sőt
túleszik
belőle magukat a "minden mindegy" elkeseredést
kifejező
hozzáállással. Ilyenkor már
valójában minden franciakrémes vagy
dobostorta
elfogyasztása egy
koporsószögnek tekinthető.
Kevesen veszik figyelembe a tényt, hogy a cukor
"káliumrabló", ezért a csontok
oszteoporózisának
kialakulását is
elősegíti, gyorsítja. Azt is csak kevesen
tudják,
hogy a csontanyag ritkulásának és
meszesedésének egy és ugyanaz az oka.
Ezért
lehet az, hogy míg a hosszú csontokban
ritkulás
lép föl, a csontvégekben (extremitas)
meszesedés áll be. (A folyamatról
részletesen írok az Úgy fáj
a nyakam!
című könyvemben. Magyar Mezőgazdasági
Kiadó
SIERRA, 1995.)
Az
ízletesség hatalma
Ismerek
vegetáriánus
családokat, ahol a szülők, ha kedveskedni akarnak
gyermeküknek vagy jutalmazni akarják őket,
gyümölcsöt adnak nekik. Biztos, hogyha
mindenki
így tenne, sokkal több
egészséges embert
találnánk e kis országban.
Kétségtelen,
hogy az ember
természeténél fogva kedveli az
édességeket. Az ősember ezt a
vágyát
gyümölcsevéssel és kisebb
mértékben
mézevéssel
elégítette ki. Nyilvánvaló,
hogy a
gyümölcsöt és a
mézet azért
fogyasztotta, mert ízlett neki. De egyúttal olyan
tápanyagokat, vitaminokat,
ásványi
sókat is bevitt a szervezetébe, melyek annak
optimális működéséhez
elengedhetetlenek. A
baj az, hogy édesség utáni
vágyát a ma embere úgy
elégíti ki,
hogy olyan ételt és italt is elfogyaszt,
amelyek
biológiai értéke egyenlő a
nullával.
Napjainkban már olyan narancsital is kapható,
amelyiknek
a színe vonzóbb, mint az igazi
narancslé
színe, az íze pedig édesebb, az
aromája
dúsabb, az ára olcsóbb -
és amiben
garantáltan nincs egy szikrányi C-vitamin sem.
Távol áll tőlem, hogy
bármelyik
gyártó vagy forgalmazó cég
üzletét rontsam. De azt még a gyermekek
is
tudják, hogy a hőkezelés elbontja a C-vitamint.
Ennek
ellenére egyes cégek magas
hőkezeléssel
előállított termékeiket mint kitűnő
C-vitamin-forrást reklámozzák. (A
tényről
személyes tapasztalatokkal rendelkezem.)
Mivel az emberek elsősorban a
jóízű ételeket és italokat
keresik, ezekből
egyre több kerül forgalomba. Az emberek sokszor
anyagi
erejükön felül veszik meg ezeket a
biológiai
"üresjáratokat", melyek
nélkül
vidáman élhetnének.
A legtöbb ember azt
hiszi, hogy aminek
jó az íze, az magas
tápértéket is
képvisel. Ennek az ellenkezője is igaz: van, aki
úgy
gondolja, hogy kevésbé ízletes
ételnek
nincs tápértéke.
A
"jólétből fakadó
rosszul tápláltságnak" a legfőbb oka
az
ízletesség és
tápérték
különválása.
Az
ízletességnek hatalma van
mind az állatok, mind az emberek
körében. Ha egy
szelet kenyeret bedörzsölünk
füstölt
kolbásszal, akkor a kutya ezt - még ha nem is
éhes
- elfogyasztja.
A cukor mint
kalória-orgia
A nagy mennyiségű
cukor, amit
elfogyasztunk, kétféleképpen
módosíthatja
táplálkozásunkat. Lehet
ráadás a normális
táplálékra
és lehet helyettesítője más eredetű
kalóriáknak. Többnyire ez a kettő
együtt
jelentkezik: a cukor valamivel növeli az összes
kalóriák számát, ugyanakkor
pedig ki is
szorít más élelmiszereket. Mivel a
cukor az
átlagosan elfogyasztott
kalóriáknak
meglehetősen nagy hányadát jelenti, a
cukorfogyasztás egyik vonatkozását sem
lehet
figyelmen kívül hagyni.
Különösen
nyilvánvaló a hatás azoknál
az
embereknél, akik az
átlagosnál
lényegesen több cukrot fogyasztanak.
A normális
táplálkozás mellett
ráadásként fogyasztott cukor
növeli az
elhízás veszélyét. Ha pedig
a cukor
kiszorít bizonyos összetevőket a megfelelő
étrendből, akkor a rosszul
tápláltság
veszélye növekszik. A
statisztikák
adataiból csak átlagokat lehet
kiszámolni. Ezek
szerint az egy főre eső cukorfogyasztás
(édesipari
termékekkel együtt) 163-150 g naponta, ez a
mennyiség mintegy 500-550 kalóriának
felel meg. De
mint ahogy azt tapasztaljuk, sokan ennek a mennyiségnek
akár a dupláját is
elfogyasztják, s ez a
mennyiség már félelmetes
adatot
szolgáltat: napi 1000 kalória csak
cukorból!
Nyilvánvaló, hogy az említettek a
cukormennyiségüket nem
kizárólag direkt
formában fogyasztják, hanem kifejezetten
magas
kalóriatartalmú ennivalókban, mint
például a csokoládé, keksz
stb. Az ezekben
levő zsír és liszt csak növeli a
szervezetbe vitt
kalóriák számát. Ennek
következménye pedig az
elhízás lesz. E
tény, ha nem is tekinthető betegségnek, de
betegségek előidézője lehet!
Az igazsághoz
tartozik az is, hogy
vannak olyan emberek, akik meglehetősen sok
édesség
elfogyasztása mellett sem híznak meg. Ez
úgy
lehetséges, hogy szervezetük el tudja
égetni a
fölösleges kalóriákat:
anyagcseréjük pontosan annyival lesz
intenzívebb,
amennyivel több kalóriát vesznek
magukhoz. Persze az
előzőekben már említett káros
hatások
alól ők sem mentesülnek. Jól tudjuk,
hogy
egészen sovány ember is szenvedhet
emésztési zavarokban, cukorbajban és
szív-koszorúér
elmeszesedésben. Még
a legfalánkabb ember gyomra
befogadóképességének
is van
határa. Ha emberünk cukrot is fogyaszt,
akkor a
kalória bevitelnek mintegy 20%-át ebből fedezi.
Nyilvánvaló, hogy kb. ilyen húsz
százalékos arányban "esik el"
szervezete a
fehérjéktől és a
többi
életfontosságú
tápanyagtól.
Ezért gyakori eset, hogy látszólag
jól
táplált valaki, s mégis a rosszul
tápláltság
határvidékein
kóvályog, sok testi-lelki panasszal
karöltve. Igaz,
hogy a rossz közérzet még nem
feltétlen
bizonyítéka a rossz
táplálkozásnak,
de mégis gyanakodni kell a rosszul
tápláltságra, ha
étrendünk a magas
cukorfogyasztás miatt nem
eléggé
kiegyensúlyozott.
Jól
megfigyelhetjük azt is, hogy
a töménytelen édességet
fogyasztó
ember gyümölcsöt alig-alig,
mondhatnánk csak
esetenként, vendégségben fogyaszt.
Magától
azért nem enne
gyümölcsöt, mert a sok édes
íz miatt a
gyümölcsök fruktóz
tartalmát már
nem tudja érzékelni. Hasonló a
helyzet, ha valaki
édes üdítőitalokat fogyaszt, hiszen ezek
fogyasztásának
mértékével
csökken a tej ivása. Több olyan embert
ismerek,
akinek eszébe sem jut, hogy tejet is lehet inni.
Sokan nehéz
élethelyzetben,
rendkívüli feladatok megoldása
estén
folyamodnak tömény
szénhidrátdoppinghoz.
Kétségtelen, hogy a
szénhidrátok
lebontása már a szájüregben
megkezdődik, s
roppant gyorsan szívódik föl
szervezetünkben. A
magas szintű energiaforrás átmenetileg
emeli
szellemi és fizikai
teljesítőképességünket, a
nagy hidegekben
könnyen teszünk eleget a megnövekedett
hőleadásnak. A bölcs ember
"krízishelyzetekben"
cukrászsütemény,
csokoládé helyett
mindig mézet fogyaszt. A méz kitűnő
biológiai
hatásai mindenki előtt ismertek. (A mézet mindig
oldott
állapotban, pl. hársfateában oldva
vagy margarinos
kenyérre csurgatva fogyasszuk, mert homogén
állapotban gyomorégést
okozhat.)
Számtalan olyan
kísérletről olvashatunk, mely a
statisztikák
tükrében egyértelműen
bizonyítják
a cukroknak szervezetünkre gyakorló
romboló
hatásait.
A
mértéktelen
cukorfogyasztás az egyik oka a diabétesz
mellitusz
kialakulásának. Több
évtizedes
természetgyógyászati tapasztalatom:
betegkörömben a legtöbb
lábamputációnak pontosan a
cukorbetegség
volt az okozója. Ezenkívül a nehezen
gyógyuló fekélyek, a
foszlányos
érfalak, a vivőerek tágulata, az
érszűkületek
stb. kialakulásáért is
felelős a gyilkos
cukor. Általánosságban az a
tapasztalat, hogy
minél több cukrot fogyaszt egy nemzet,
annál
több a beteg ember és annál
rövidebb az
átlagos életkor.
Ezért méltán mondhatjuk, hogy a cukor
maga a "fehér halál!"
Második
számú gyilkos: a konyhasó,
más néven nátriumklorid
Napjainkban is csak kevesen
gondolnak
rá, hogy a fehér kristályos
szerkezetű
fűszer, a konyhasó, a másik alattomos gyilkosa az
emberi szervezetnek. Túlzás
nélkül
állíthatom, hogy rejtett
"konyhasómérgezés" fenyegeti
a fejlett
országok lakosságát. Ennek
ellenére az
élelmiszereket előállítók
előszeretettel
ömlesztik a sót a forgalmazott
termékekbe. Legyen az
kenyér, sajt, töltelék hús,
konzerv stb.
Teszik ezt annak ellenére, hogy élvonalbeli, WHO
által elismert tudósok már
több
évtizede megállapították:
hogy a magas
vérnyomás (hipertónia)
kialakulásáért első
számú felelős a
konyhasó! A magas vérnyomásnak pedig
súlyos
következményei lehetnek. Mivel ebben a helyzetben
az
érfalakra nagyobb nyomás nehezedik,
ezért
agyvérzés, szívinfarktus,
súlyos
lábérszűkületek és
veseelégtelenség jelentkezhet.
A sóban
lévő nátrium
hidratálja a szervezetet, így több
folyadékot tart vissza a test, felhígul
a
vér, az érrendszer nagy nyomás
alá
kerül. A vesék
megkísérlik a
fölösleges nátrium
kiválasztását,
végül nem bírják a
túlterhelést
és tönkremennek.
A régebbi időkben az emberiség
csak és
kizárólag a tengeri sót ismerte, ami
klórt
egyáltalán nem tartalmaz. A konyhasó
és
tengeri só között hatalmas a
különbség. A tengeri só
megközelítőleg 100 elemből tevődik össze,
míg a
konyhasó csak kettőből. Ezek közül az
egyik a
klór, ami méreg. Méghozzá a
konyhasó
oly mértékben tartalmazza, hogy egy pohár erős
konyhasóoldat alkalmas lehet egy emberi élet
kioltására.
Úgy hiszem, mindenki
hallott
már arról, hogy
különféle
betegségeknél az orvos sótlan
vagy
sóban szegény diétát
javasol. Ebből
következtethetünk az igazságra,
hogy ha a
só túlzott mértékű
fogyasztása
káros a betegre nézve, akkor nagy a
valószínűsége annak, hogy az
egészséges szervezetű emberre is
káros. Hiszen
aminek a fogyasztását meg kell tiltani, az okozta
a
betegséget, vagy legalábbis
hozzájárult
annak kialakulásához. A konyhasó
szervetlen anyag,
ezért enzimeket egyáltalán nem
tartalmaz. Ahogy az
ember vagy állat nem tud
táplálkozni kőporral
vagy vasreszelékkel, úgy szervezetünk
sincs
berendezkedve a konyhasó
következmények
nélküli fogyasztására. Ezt a
tényt
igazolja az is, hogyha csak "teheti" kiválik
szervezetünkből (verejték, vizelet
formájában). Rosszabb esetben
különféle
lerakódásokat képezve, mint
testidegen anyag
telepszik meg szervezetünkben.
Szervezetünk az
anorganikus eredetű
anyagoknak csak töredékét tudja
beépíteni. Konyhasó
esetében
például egy evőkanálnyi
mennyiségből
csak egy milliomod grammot. A maradék mennyiség -
csaknem az egész - szennyezi a vért
és
szerveinket, ezért különféle
megbetegedéseket idéz elő. A nyers
kosztban minden
tápsó közvetlenül
rendelkezésünkre áll,
méghozzá
szerves homogenitásban. Nem szólva
arról,
hogy az egyes ásványi sók a
felszívódási folyamatban
kölcsönhatást gyakorolnak
egymásra.
Annyi só, amennyire
az embernek
szüksége van, bőségesen
rendelkezésre
áll a vegetáriánus
táplálkozásban!
Fényes
bizonyíték lehet
erre a majom. Hiszen a legcsekélyebb konyhasó
fogyasztása nélkül is vidáman
ugrál a
faágakon és
egészségesebb, mint az
ember. Ha a természet úgy rendelte volna, hogy
konyhasóra szükségünk
van, akkor
valószínű a kertünkben állna
egy
konyhasófa és nem kellene mintegy
kétszáz
méter mélységből kiásni,
vagy sok
száz kilométer
távolságból
szállítani. Az indiánok és
más
természetes életet élő
népek, akik nem
küszködnek annyi nyavalyával, mint az
európaiak, mit sem tudnak a
konyhasóról.
Ezért aztán nem is hiányzik
nekik.
Tudjuk jól, hogy a
konyhasó
fogyasztása szomjúságot okoz. Ez
azért
lehet, mert a só testidegen anyag és a szervezet
méregteleníteni akar, vízzel akarja
távoztatni. A konyhasó ozmotikus
nyomása miatt a
szövetek megduzzadnak, az erek szűkülnek
és magas
vérnyomás lép föl. A
nátrium
kiürülése a szervezetből csak
vízzel
együtt, oldat formájában
történhet.
Nyilvánvaló, hogy minél több
konyhasót
fogyasztunk, annál több
folyadék
szükséges a vesén át
történő
kiválasztáshoz. A sóoldat egy
része
magában a sejtszövetben rakódik le.
Ezért
növekszik a testsúly, és a bőr
szivacsos,
beteges külsőt adó lesz. Minél
több sót
fogyaszt valaki, annál gyakrabban kínozza a
szomjúság és
éhségérzet.
Nem véletlen, hogy a sertéseknek erősen
sózzák a moslékot, hogy a lehető
legtöbb
folyadékot és
táplálékot
vegyék magukhoz.
Igen sok ember naponta 10-15 g
konyhasót fogyaszt el, holott az ember veséje
ennek a
mennyiségnek csak az egyharmadát tudja
kiválasztani. Ezért lehet
aztán, hogy a sok
sót fogyasztó ember erősen
verejtékezik,
hamar kifárad és nehezen viseli a
hőséget.
Szervezetünk egy darab
természet
Az a
sómennyiség, amit a
szervezet nem tud kiválasztani, megülepszik a
szervezetben.
Ez aztán sok bajnak lehet az eredője, de elsősorban
az
artériákat meszesíti el. A
konyhasó -
különösen túlzott
fogyasztás
esetén - megsemmisíti a vitaminokat és
az
enzimeket is, ezért nagy a
valószínűsége
annak, hogy rákkeltő is.
Dr. Dakl, az amerikai Brookhaven
orvosi
kutató intézetének tagja
patkányokkal
végzett kísérletet. Egy
éven keresztül
sóban gazdag
táplálékkal etetett 35
patkányt. Valamennyi kísérleti
állatnak
kóros mértékben megemelkedett
a
vérnyomása. Az orvos akkor lepődött meg
igazán, mikor azt tapasztalta, hogy a só
elvonására sem akart megszűnni a magas
vérnyomásérték. Ebből
következtethetünk arra, hogy a
gyógyuláshoz
többre van szükség, mint sótlan
diétára. Ilyen esetekben az ún.
tisztító étrend segít,
amiben első helyet
kell hogy kapjon a zöldség-
gyümölcslevek
fogyasztása. Ásványvíz nem
jöhet
számításba, mert nátriumot
tartalmaz. A
bőséges folyadékfogyasztás mellett
kitűnő
hatást fejt ki a verejtékezés is.
Are Waerland "A
konyhasó káros
az egészségre" című
könyvében
leír egy érdekes, megtörtént
esetet. A
második világháború
után egy
halálosan beteg katonát kezelt, aki
agyonsózott
ételeken élt hosszú
hónapokon
keresztül. Egy
természetgyógyász
javaslatára teljes tápmegvonást
alkalmaztak. A
beteg kizárólag vizet fogyaszthatott. A
böjtölés nyolcadik napján
még mindig 5 g
só távozott a szervezetéből! Ez az
eset
iskolapéldája lehet annak, hogy a felesleges
mennyiségű konyhasó beépül
szervezetünkbe. Különösen
katasztrofális
helyzetben vannak a húsevők, akiknél
még a
szerencsétlen vesének reménytelen
küzdelmet
kell vívnia a húgysav
kiválasztásával is.
A konyhasó,
különösen,
ha oly mértékben
használják, mint a magyar
konyhában szokás, minden előforduló
betegség kialakulásának
kedvez.
Még a sebek
gyógyulását is késlelteti.
Más
kérdés az, hogy egyes helyzetekben sót
hintenek a
sebre, nem lévén más
reparáló por,
kenőcs, illetve dezinficiáló szer.
A sóval kapcsolatosan
kialakult testi
problémáinkat csak a
vegetáriánus
életformára történő
részleges vagy
teljes átállással
szüntethetjük
meg. A konyhasó éppen olyan idegen
testünk
számára, mint a vegyi
gyógyszerek.
Ne felejtsük el:
szervezetünk egy
darab természet! Ahogy az igazság ellenkezik a
hazugsággal, úgy szerveink sem tűrik meg a
testidegen anyagokat károsodás
nélkül.
A forró, erősen
sózott,
paprikás ételek sokkolják az idegeket,
fölöslegesen doppingolják a
szívet, ami
pillanatnyi látszatenergiát és
melegséget eredményez. Mint ahogy e
fejezet
elején írtam, az
élelmiszeripar
számtalan termékét sózza.
(Sokszor
még a margarint is!) Elegendő ez a
mennyiség, sőt
túl sok is. Ezért ne tetézzük
a bajokat
azzal, hogy még külön is
használunk sót.
Számtalanszor látni, hogy valaki,
anélkül,
hogy megkóstolta volna az előtte gőzölgő
ételt,
máris a sótartóba nyúl,
csippent két
ujjával és akkurátusan
megsózza az
ételt. A só fogyasztása egyre csak
fokozódik. Ennek oka az
ízérzés fokozatos
eltompulása.
Számtalan idős
embert, ha úgy
tetszik makrobiótát ismerek, akik magas
életkorukat és
egészségüket elsősorban
a cukor és só nélküli
táplálkozásnak
köszönhetik. Ebből a
tényből nem nehéz a
következtetéseket
levonni, hogy az ellenkezője is igaz!
Kedves Olvasó!
Azért adtam e
fejezet címének: Gyilkosok a
konyhaszekrényben,
hogy figyelemfelkeltő legyen. Hogy olvassák
végig,
mert várható élettartamunk
szempontjából e két ravaszdi
fehér
gyilkosnak bizony meglehetősen nagy szerepe van.
Az, hogy e fejezet ebbe a
könyvbe
bekerült, azért van, mert sok
lábszárfekélynek,
érszűkületnek
és egyéb lábbajoknak a
gyógyulása a
só és a cukor elhagyása
nélkül nem
következik be. Tapasztalataim szerint gyógyszerekre
is csak
ritkán. Mindenki saját maga döntse el,
hogy
érdemes-e ezért a kétes
"élvezetért", amit a két gyilkos okoz,
feláldozni egészségünket,
vagy
életünket megrövidíteni?
A só és
cukor
elhagyásával
ízérzésünk is
fokozatosan javulni fog. Egyre édesebbnek fogjuk
érezni a
gyümölcsöket, egy idő után
még a
sótlan burgonyának is kitűnő íze lesz!
Csak az
átállás, az első napok jelentenek
nehézséget. Ha ezen
átküzdöttük
magunkat, új ízeket fogunk megismerni
és
megtapasztaljuk az igazi jó közérzetet
és
egészséget!
Fokhagymácska a
vegetáliák királya
A
századforduló előtti időkben
a fokhagymát egyértelműen a
gyógynövények közé
sorolták.
Pontosan nem lehet tudni, hogy mióta, de napjainkban a
fűszernövények között emlegetik.
Véleményem szerint e kitűnő
vegetáliának az előbbiekben leírt
mindkét
csoportban első helyet kell elfoglalnia. Ugyanúgy, mint
ahogy
egy sportoló is lehet két számban
aranyérmes, megérdemli a fokhagyma azt, hogy
két
helyen is vezesse a rangsort.
Az egyik embernek már
a fokhagyma
szó kiejtésére is
összeszalad a
nyál a szájában, nagyokat nyel, alig
várja,
hogy egyen belőle. A másik ember még a
szagától is iszonyodik. Utóbbiakat
sajnálom, de-hát nekik is van
megoldás. Ők
tabletta formájában fogyaszthatják.
A hazánkban
előforduló,
táplálkozásra alkalmas
növények vagy
azok termései között
kétségtelen, hogy a
fokhagyma rendelkezik a legnagyobb illatozási
képességgel (olfaktorikus potencia).
Én
szerencsésnek mondhatom
magam, mert rendkívüli módon kedvelem a
fokhagyma
illatát. Természetesen tisztában
vagyok azzal,
hogy csak kevesen élvezik a fokhagyma semmihez sem
hasonlítható kellemes illatát. Sokat
gondolkodtam
rajta, hogy miért van ez így? -Gondolom
azért,
mert a sok manipulált élelmiszer
fogyasztása
negatív irányba alakította a
szaglószerveket. Ezért lehet az, hogy sokan
még a
vöröshagyma illatát sem kedvelik. Pedig
milyen kitűnő
vacsora lehet egy adag sült krumplit elfogyasztani
négy-öt gerezd fokhagymával
és egy fej
vöröshagymával! Arról, hogy ez
milyen
egészséges, majd meggyőződhet a kedves
Olvasó, ha
elolvassa ezt a fejezetet. Úgy kerülhetett bele a
fokhagymácska ebbe a könyvbe, hogy kitűnő
eredményeket értem el "vele" a láb
érszűkületének
gyógyításában!
Azoknak már sokkal
nagyobb a
tábora, akik a fokhagymát az íze miatt
kedvelik
(gusztatorikus hatás). Ezen nincs is mit
csodálkozni,
hiszen a fokhagyma kitűnő ízt ad. Vannak olyan
ételeink, melyek
elkészítése
egyszerűen elképzelhetetlen a "király"
nélkül. Azt hiszem, hogy ezeket az
ételcsodákat oldalakon keresztül
sorolhatnám.
Kevés olyan
háztartás
van, ahol nem tartanak otthon fokhagymát.
És
bármerre is jár az emberfia a
világban, minden
vendéglőben fellelhető az olyan étel, amelyik
fokhagyma
hozzáadásával
készült. Igen, a
fokhagyma meghódította a világot!
Akkor
járunk el bölcsen, ha a természet e
nagyszerű
ajándékát bőségesen
és rendszeresen
fogyasztjuk. A fokhagymagumók
nagyságának
nincs jelentősége. Egy gumón belül nagy
eltéréseket tapasztalhatunk - a gerezdek
számát illetően - amely 10-25-ig
változik,
nagyságtól függően. A nagyobb fejű
fokhagymák
jobban tárolhatók, valamint gyorsabban
fejthetjük le
héjukat. Tehát praktikusabbak.
Élettani
szempontból teljesen közömbös a
gerezdek
nagysága!
A növény
fejlődése
folyamán meglehetősen magas
fényigénnyel
rendelkezik, kimondottan szereti a sok
napsugárzást.
Ezért exogén enzimekben igen gazdag! (Az
exogén enzimekről: Az úgy fáj a
nyakam! c.
könyvemben írtam. Magyar Mezőgazdasági
Kiadó,
1995.)
A fokhagyma egyik legfontosabb
anyaga a lipofil, mely oldja a telített
zsírsavakat!
Ez a természetes
zsíroldékony anyag alkalmas lehet arra, hogy
segítségére legyen azoknak, akik magas
vérzsír szinttel rendelkeznek. Ezért
hasznos a
fokhagymát fogyasztani magas vérnyomás
esetén, érelmeszesedés
és
érszűkület jelentkezésekor.
Közepes
gerezdnagyságot figyelembe véve, napi 4-5 db
már
néhány hónap alatt
"kézzelfogható"
javulást hoz. Ez nem csak a közérzet
alakulásában van így, hanem a
megfelelő
véranalitika is mutatja a pozitív
eredményeket.
Természetesen két dologra nem
árt
odafigyelni. Az egyik az, hogy a fokhagymát mindig
más
ételanyaggal együtt fogyasszuk, mert ha nem
így
teszünk, akkor a
gyomornyálkahártyát
ingereljük. Utóbbi halmazati esetben
fekélyhez is
vezethet, vagy a vékonybél
károsodásához. A másik a
fogyasztás fokozatossága.
Hozzá kell
szoktatni a szervezetet a nagyobb adagokhoz. Naponta 5
gerezdnél
többet nincs értelme fogyasztanunk!
A fokhagyma
fogyasztása, ha
rendszeres, csodálatos közérzetet
biztosít,
télen szinte felmelegíti a testet, eloszlatja az
egyes
testtájakon (pl. tenyér, lábfej) a
nyirkosságot, megszünteti a
székrekedést
és elhajtja a szeleket. Ha esetleg
kutyától
kis gilisztákat "szereztünk be", azt is
elpusztítja,
de általában minden férget
semlegesít,
megöli azokat.
Gyermekkorom nyarain
vidéken sokat
játszottunk a kutyákkal és sokszor
kaptunk
gilisztát tőlük. Ekkor nagyapám mindig
teljes
sikerrel alkalmazta a fokhagymakúrát.
Több
leírásban az is olvasható, hogy a sok
fokhagymát fogyasztó emberek teljes
védettséget élveztek a
pusztító
pestissel szemben! Minden tápanyagunknál nagyobb
a
fokhagyma baktériumölő hatása.
Egyáltalán igen magas e
növény
antibakteriális hatása. Ez azt jelenti, hogy a
fellelhető
összes fertőzési lehetőségeket a
minimumra
csökkenti és erősíti a szervezet
védekező
mechanizmusát. Akinek esetleg dagad a lába,
bátran
ajánlhatom a fokhagyma fogyasztását,
mert kitűnő
vízhajtó. Növényeink
közül ebben a
vonatkozásban csak a petrezselyem előzi meg a
"királyt".
A nyersen elfogyasztott
fokhagyma igen
jó kondícióban tartja a
hangszálakat,
ezért is szoktam hosszabb időtartamú
előadásaim
előtt fogyasztani. Nem csak a hangszál
funkciójára
van jó hatással, hanem gyorsan és
látványosan megszünteti a
köhögést
is.
Kijelenthetjük
bátran, hogy a
fokhagyma szervezetünk egészére kitűnő
hatással van. Fogyasztásával
még olyan
súlyos betegségeket is megelőzhetünk,
mint a
trombózis. Minden fellelhető szakirodalom kitér
arra,
hogy a fokhagymafogyasztó embereknél nem fordul
elő a
vérlemezek összetapadása. De
cukorbetegnek is
ajánlható, mert csökkenti a
vércukorszintet,
ugyanakkor szénhidráttartalma
elenyésző.
Javítja továbbá a
nyálkahártya
állapotát, e ténnyel is
összefüggésbe hozható
antiszeptikus
hatása. A századforduló előtt a
fokhagymát
sikerrel alkalmazták hörghurut
esetén, valamint
asztmás megbetegedéseknél is.
A fokhagyma legfontosabb
tényezője a mitogenetikus sugárzás.
A mitogenetikus
sugárzás a
"király" nagy titka. Ezt a
tulajdonságát csak
néhány éve fedezték fel
bizonyíthatóan a szemfüles
japánok. Olyan
képességet jelent, ami lehetővé teszi
azt, hogy a
sejtek pozitív információkat kapjanak.
Nagyon
vulgárisan ez azt jelenti, hogy ha "rumli" van a
szervezetünkben, akkor a
fokhagymácskában
lévő mitogenetikus sugárzás
"rendet
csinál". Ezért méltán
mondhatjuk, hogy a
fokhagyma rákellenes. Hiszen a daganatos
megbetegedések
kialakulásánál semmi
más nem
történik, mint megbomlanak a
sejtinformációk.
Mindenesetre elgondolkoztató lehet mindenki
számára, hogy annak ellenére,
hogy a
japán a világ összes népe
közül a
legerősebb dohányos, a rák
előfordulása
náluk a legalacsonyabb. Valószínű,
hogy e
rendhagyó paraméterekben a
fokhagymácskának is
meghatározó szerep jut.
(A bushidóról sem szabad
megfeledkeznünk, ami a
japán nép hihetetlen lelki
kiegyensúlyozottságának a
bazaltköve.)
A fokhagyma anyagai
C-vitamin. Már
kisgyermekkorban
megtanuljuk az iskolában, hogy a C-vitaminnak milyen nagy
szerepe van életünkben. Meg azt is, hogy
vízben
oldódik és szervezetünk nem tudja
raktározni.
Ezért mindennap szükséges
fogyasztani belőle
valamilyen formában. Téli időszakban
kevesebb erre a
lehetőség, de a fokhagyma segít. A
C-vitaminnak
egész szervezetünk
anyagcseréjében
óriási a szerepe, erősíti
szervezetünk
ellenálló
képességét,
munkabírását és
segít a
fertőzések kivédésében.
Magnézium.
Egész izomzatunknak
fontos katalizátora, a panaszmentes
működéshez
elengedhetetlen. A szívizomba
hasonlóképpen
épül be, mint ahogy a karotin a
szembíborba. A
magnéziumhiányos állapot sok
bajt okozhat. A
szív rendellenes működését,
idegrendszeri
zavarokat és szívgyengeség miatt
visszértágulatokat. A lábak
megdagadásának is több esetben oka lehet
a
magnéziumhiányos
táplálkozás.
Magnézium jelenléte nélkül
elképzelhetetlen szervezetünk fehérje-
és
szénhidrát-anyagcseréje.
Arról sem szabad
megfeledkeznünk, hogy csontozatunk,
porcállományunk
egyik fontos alkotórésze. Nagy
érdeme
még, hogy több mint 100 féle enzimet
aktivizál!
Szelén. Az
egészséges
szívműködésnek igen fontos
tényezője.
Hiányában gyors
elfáradás jelentkezik.
Viszonylag kevés ennivaló tartalmazza.
Meghatározó szerepe van szervezetünk
oxidációs folyamataiban. A
legújabb
kutatások szerint rákmegelőző hatást
fejt ki.
Vas. Szintén
több enzimet
katalizál. A vörösvértestek
legfontosabb
alkotóeleme. Ezért is javasolt a fokhagyma
fogyasztása
vérszegénység
esetén vashiányos
állapotoknál,
nőknél menstruációs
időszakban.
Kalcium. Elsősorban a csontozat
felépítésében van
jelentősége, de az
igazsághoz tartozik, hogy mennyiség
tekintetében
ennél hasznosabb források lehetnek. (Pl.
mák,
káposzta, tejtermékek stb.) Szerepe van a
véralvadásban és gyorsítja
az
idegimpulzusokat.
Allicin. A fokhagyma egyik
alapvető
anyagának tekinthető, színtelen,
instabil anyag.
Csökkenti a vérben a lipidek
mennyiségét,
elpusztítja a kórokozókat. 1
mg allicin 15 NE
penicillin antibiotikus hatásával
egyenlő. A
fokhagyma antibiotikus hatását elsősorban az
allicinnek
köszönheti. A fokhagymakapszulák
készítésének alapanyaga!
B1-vitamin.
Nélkülözhetetlen
az idegrendszer panaszmentes
működéséhez
és a
szénhidrát-anyagcseréhez. Fontos
katalizátora az izomműködésnek,
különösen
határterhelések esetén
fontos a -vitamin bevitele a szervezetbe.
B2-vitamin. Elsősorban a
látás
és a növekedés "vitaminja". De
aktívan
részt vesz a szervezet
cukoranyagcseréjében is.
A-vitamin. A bőr és
az egész
szervezet
nyálkahártya-rendszerének a
vitaminja. Hiányában a silány
nyálkahártyák miatt a
fertőzések
kivédhetetlenek. Gyermekeknél fontos a
testnövekedés szempontjából.
A szemidegek
működését is segíti,
és - kevesen
tudják, hogy a nemi mirigyek
működésének
szintén fontos feltétele. A fokhagyma olyan
szteroidokat
tartalmaz, melyek a férfi és a női nemi hormonok
termelését egyaránt
elősegítik. A
zsidók voltak azok, akik elsőként
felfedezték,
hogy a fokhagymának nemi potenciát
növelő
hatása van, ezért afrodiziákum. A
Talmud, a
zsidóságnak a Biblia utáni legfőbb
egyházi
írásműve, melyet Krisztus után 500-ban
fejeztek
be, több helyen megemlékezik a fokhagyma
gyógyító
hatásáról.
Cisztein. Az aminosavak
közé
tartozik, elősegíti a máj
méregtelenítő
munkáját. Ezért is szokták
javasolni
cirózisnál és egyéb
máj
panaszoknál a fokhagyma
fogyasztását.
Édes testvére a Béta-szitoszterin,
mely
gátolja az epéből kiválasztott
koleszterin
felszívódását.
Foszfolipidek. Olyan
foszforvegyületek,
melyek telítetlen zsírsavakat
tartalmaznak. A
napsugárzás hatására
kifejlődött
éteres olaj. Hatására
kétféleképpen
érvényesül,
egyrészt bontja a vérzsírokat,
másrészt magába foglalja a
nagymolekulájú telített
zsírsavakat.
Ezért koleszterin- és
triglicerid-csökkentő
hatást fejt ki a véranyagban.
A vason
kívül még
két fontos alkotóelemet is tartalmaz a
fokhagyma, ez
a cink és a réz. Ezeknek a szerepe elsősorban az
enzimek
működésénél fontos, de
felelősek a sejtek
növekedéséért és
részt
vesznek a vérképzésben.
Végül, de
nem utolsósorban
említem a fokhagyma jelentős
mangántartalmát.
A mangánnak az inzulintermelésben van kiemelt
szerepe. Igen fontos elem, mellyel sajnos napjainkban keveset
foglalkozunk, pedig hiányában sok baj
érhet
bennünket. Azért, mert a mangán
szervezetünk
összes mirigyének a problémamentes
működéséhez
szükséges. A
mangán az agyműködést is
elősegíti.
Számomra a fokhagyma
legérdekesebb és legmegdöbbentőbb
tulajdonsága az, hogy az
álmosságot is
megszünteti és az
álmatlanságot is.
Kivétel nélkül a pozitív
visszajelzéseket kaptam. Több évtizede
tartó gyógyászi
munkám során
még ehhez hasonlóval nem találkoztam,
hogy
két homlokegyenest más, sőt ellentétes
panaszra,
ugyanazt a vegetáliát kell fogyasztani.
Tessék csak bátran
kipróbálni! Igaz, hogy a
leírt hatás mindkét esetben csak napi
négy-öt gerezd
elfogyasztásánál
jelentkezik számottevően.
Akik sokat
kirándulnak,
túrázgatnak erdőben, bokros részeken,
ki vannak
téve a kullancsok
csípésének. Igaz, hogy
kevés azoknak a kullancsfajtáknak a
száma,
melyek végzetes bajokat okozhatnak, de az
"ördög nem
alszik". Ezért ajánlom, hogy aki elmegy
kirándulni, legalább egy szép
nagy gerezd
fokhagymát vigyen magával. Esetleges
kullancscsípés esetén
zúzza össze
és tegye a csípés helyére.
A kullancs
másodperc alatt elpusztul és kiesik a
bőrfelületre.
Azt hiszem, hogy az e fejezetben
leírtak meggyőzték a kedves
Olvasót, hogy
valóban a fokhagymácska a Király!
|