|
KÉSZÍTMÉNY MÉZSZÖRPBŐL ÉS FENYŐRÜGYEKBŐL
A luc- vagy erdeifenyőrügyeket április és május végén, amikor 3-5 cm hosszúak, gyűjtjük Megmérjük, hideg vízben megmossuk, majd apróra vágjuk 1 kg fenyőrügyre 3-4 liter vizet öntünk s zománcozott edényben 10-15 percig főzzük. Ezután gézen át megszűrjük és hagyjuk leülepedniA fenyőrügy így elkészített főzetével készítjük a szörpöt az alábbiak szerint:1 kg fenyőrügy főzethez 1 kg mézet (legalább hárs- vagy kaszálómézet) és 10 g híg propoiiszkivonatot adunk (a propolisz töménysége: kb. 30% alkohol). A főzetet alaposan összekeverjük a mézzel és a propolisszal, majd az így nyert szörpöt 40-45 *C-ra melegítjük, végül hűlni hagyjuk. A kihűlt folyadékot félliteres üvegekben jól ledugaszolva, hűvös helyen táróljuk.Hűtések ellen, láz esetén, torok- és gégehurutnál, általában a légzőszervek bántalmainál használjukAdagolása: Naponta 3 kiskanállal, étkezesek előtt. |