FŐOLDAL

FELFÚJTAK

A felfújt daralisztből, darából, rizsből, zsemléből, zsemlemorzsából, szárított kenyérből, piskótamorzsából, főtt gesztenyé­ből, dióból, mogyoróból, mandulából, túróból, sárgarépából, burgonyaliszt­ből, őrölt kétszersültből és különféle gyümölcsből készülhet.

Friss vagy jól tárolt tojást, porcukrot használunk. Vaj helyett vehe­tünk margarint is.

A felfújtat mindig jól ki kell kavarni és a habot igen keményre kell verni. A tésztát jól kikent, daraliszttel vagy finom zsemlemorzsával meg­hintett formába öntjük. Gyengén bemelegített sütőben, mérsékelt tűzön kb. 3/4óra hosszat sütjük.

A kész felfújtat a formában hűtjük ki és azután óvatosan kiborítjuk. Meghintjük porcukorral, leöntjük gyümölcsszörppel, vagy pedig gyü­mölcsbefőttel, borsodóval, krémmel, gyümölcsmázzal tálaljuk.

HABFELFÚJT

7   dkg   gyümölcsbefőtt   vagy   gyümölcsíz, 8 dkg porcukor, 8 dkg mogyoró és 4 tojásfehérje.

Tetszés szerinti befőttet a cukorral jól elkeverjük. A tojásfehérjéből kemény habot verünk, összekeverjük a befőttel és az apróra vagdalt vagy darált mogyoróval. A felfújtformát kikenjük olvasztott vajjal, meghintjük zsemlemorzsával, beleöntjük a tésztát és mérsékelt tűzön sütjük. Meg­szórjuk porcukorral.

CSOKOLÁDÉS  FEL FÚJT

4 dkg vaj, 8 dkg porcukor, 4 tojás, 3 dkg csokoládé, 4 dkg daraliszt és 3 dkg piskótamorzsa.

A vajat a cukorral habosra keverjük, a tojássárgáját egyenként bele­verjük és még kb. 1/4 óra hosszat keverjük. Végül hozzákeverjük a reszelt csokoládét, a keményre vert habot, a lisztet meg a piskótamorzsát. A könnyedén összekevert masszát kikent, lisztezett formába öntjük és mérsékelt tűzön világosra sütjük. Cukorral meghintjük.

MEGGYES DARAFELFÚJT

6 dkg porcukor, 3 tojássárgája, 3 dkg mo­gyoró, 3 tojásfehérje, 6 dkg dara, 15 dkg meggy, 1/4 cit­rom leve meg a héja és 1 csomag vaníliás cukor.

A cukrot a tojássárgájával, a citrom héjával és levével habosra ke­verjük. A tojásfehérjéből kemény habot verünk és könnyedén hozzá­keverjük a tésztához. A mogyorót és darát is jól belekeverjük. Utána a megmosott és kimagozott meggyet meghintjük a vaníliás cukorral és ezt is belekeverjük a tésztába. Kikent, zsemlemorzsával megszórt formá­ban, mérsékelt tűzön lassan sütjük. Meghintjük porcukorral.

DARAFELFÚJT  SZÖRPPEL

8 dkg porcukor, 1/2 csomag vaníliás cukor, 1 evőkanál rum, 3 tojássárgája, 3 dkg mogyoró, 4 tojás­fehérje és 8 dkg dara.

A porcukrot, vaníliás cukrot, rumot és a tojássárgáját kb. 20 percig jól kikeverjük. Hozzáadjuk az őrölt mogyorót, a keményre vert habot és végül hozzákeverjük a finom darát. A formát kikenjük vajjal, meghintjük zsemlemorzsával, beleöntjük a tésztát és mérsékelt tűzön sütjük. Még forrón kiborítjuk a formából és meglocsoljuk gyümölcsszörppel. Vaníliás porcukorral hintjük meg.

RIZSFELFÚJT

35 dkg rizs, 1 liter tej, 9 dkg vaj,  11 dkg porcukor, 3 tojás és só.

A rizst jól megmossuk, beleszórjuk a tejbe, megsózzuk és puhára főzzük. A vajat a cukorral és a három tojássárgájával jól kikeverjük és összekeverjük a kihűlt rizzsel. Végül hozzákeverjük a kemény habbá vert fehérjét. Vajjal kikent formában, meleg sütőben fél óra hosszat sütjük. Felszeleteljük és gyümölcsízzel vagy befőttel, tálaljuk.

BORFELFÚJT

5 tojás, 15 dkg porcukor, 15 dkg zsemle­morzsa és 2 dl fehér bor.

Az öt tojássárgáját a cukorral habosra keverjük. Hozzákeverjük a finom zsemlemorzsát és a keményre vert habot. Kikent, zsemlemorzsával meghintett formában, meleg sütőben sütjük. Sütés közben leöntjük fehér borral. Cukorral meghintjük.

DARAFELFÚJT

20 dkg dara, 1 liter tej, 5 dkg cukor, 12 dkg vaj, 14 dkg porcukor, 4 tojás és egy kis só.

A forrásban levő tejbe folytonos keverés közben belehintjük a darát, beleszórjuk az 5 dkg cukrot és sűrűre főzzük. A vajat a porcukorral, a négy tojássárgájával és a sóval jól elkeverjük. Hozzáadjuk a kihűlt darát és végül a keményre vert fehérjét. Vajjal kikent, zsemlemorzsával megszórt formában, forró sütőben, kb. fél óra hosszat sütjük. Málna­szörppel tálaljuk.

MOGYORÓKRÉMES FELFÚJT

7 dkg vaj, 5 tojássárgája, 7 dkg porcukor, egy kevés törött fahéj, citromhéj, 3 tojásfehérje, 3 dkg zsemlemorzsa, rum és 10 dkg mogyoró.

A vajat a tojássárgájával és a cukorral habosra keverjük. Beletesszük a törött fahéjat meg a reszelt citromhéjat és jól összekeverjük. A zsem­lemorzsát meglocsoljuk egy kevés rummal és a keményre vert habbal együtt a tésztához keverjük. Végül belekavarjuk a darált mogyorót és kikent, lisztezett formába öntjük. Mérsékelt tűzön sütjük. Mogyorókrém­mel tálaljuk.

MOGYORÓKRÉM

1/4 l tejszín, 7 dkg porcukor, 2 tojássárgája és 8 dkg őrölt mogyoró.

A tejszínt, a cukrot és a tojássárgáját forró vízfürdőn addig verjük, míg kissé megsűrűsödik. Hozzátesszük az őrölt mogyorót és tovább ver­jük, míg teljesen megsűrűsödik.

ALMÁS   RIZSFELFÚJT

25 dkg rizs, 1 liter tej, egy csipetnyi só, 3/4 kg alma, 1,1/2 dl bor, 8 dkg cukor, fahéj, szegfűszeg, 6 dkg baracklekvár, 15 dkg vaj, 7 tojás, 9 dkg porcukor és 3 dkg porcukor a habba.

A rizst jól megmossuk, kissé megsózzuk és a tejben puhára főzzük. Az almákat meghámozzuk, kettévágjuk és a magházukat kivágjuk. A há­mozott almákat  boros vízzel, fahéjjal, szegfűszeggel, 8 dkg cukorral lábasba tesszük és félpuhára főzzük. A főtt almákat kiszedjük és a mag­ház helyét megtöltjük baracklekvárral. A vajat 9 dkg cukorral habosra keverjük, beleütjük a hét tojássárgáját és újra jól megkavarjuk. Aztán hozzákeverjük a kihűlt rizst és jól összekeverjük. A fehérjéből kemény habot verünk, beleverjük a 3 dkg porcukrot is és könnyedén hozzákever­jük a rizshez. A formát kikenjük vajjal, meghintjük zsemlemorzsával, a tészta felét beleöntjük. Megrakjuk töltött almával és betakarjuk a ma­radék rizzsel. Megsütjük és meghintjük porcukorral.

BARACKOS FELFÚJT

7 dkg porcukor, 1/2 csomag vaníliás cukor, 1/2 citrom leve, 3 dkg baracklekvár,  1/2 evőkanál rum,3 tojássárgája,  5 dkg  zsemlemorzsa,  2 dkg dara és 4 tojásfehérje.

A cukrot, vaníliás cukrot, citromlevet, baracklekvárt, rumot és tojás­sárgáját 15 percig keverjük. Hozzáadjuk a megszitált zsemlemorzsát, a darát meg a keményre vert habot és az egészet könnyedén összekever­jük. Kikent, zsemlemorzsával meghintett formába öntjük és meleg sütő­ben lassan sütjük. Kiborítjuk és bevonjuk barackos mázzal.

BARACKOS MÁZ

3,1/2 dkg baracklekvárt és 2,1/2 evőkanál rumot jól össze­keverünk.

GYÜMÖLCSÖS FELFÚJT

11 dkg porcukor, 4 tojássárgája, 8 dkg mandula, citromhéj, 3 db reszelt zsemle, 2 tojásfehérje, tetszés szerinti gyümölcs és tejszín.

A tojássárgáját a cukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk az őrölt mandulát, a reszelt citromhéjat, a reszelt zsemlét meg a keményre vert habot. Könnyedén elkavarjuk és a tészta felét kikent, zsemlemorzsával meghintett formába öntjük. Kissé megsütjük. Akkor kivesszük a sütőből, rárakjuk a meghámozott gyümölcsöt, betakarjuk a maradék tésztával és szép sárgára sütjük. A kihűlt felfújtat tejszínhabbal és gyümölccsel díszítjük.

TÚRÓS FELFÚJT

9 dkg vaj, 9 dkg porcukor, 5 tojás, citrom­héj, 8 dkg mandula, 7 dkg túró, 6 dkg mazsola és 1 cso­mag vaníliás cukor.

A vajat és a porcukrot jól kikeverjük, a tojássárgáját egyenként beleütjük és még 15 percig keverjük. A tésztához hozzáadjuk a reszelt citromhéjat, az őrölt mandulát, a szitán áttört friss túrót, a vagdalt mazsolát és a vaníliás cukrot. Az öt tojásfehérjéből kemény habot verünk és könnyedén hozzákeverjük a tésztához. Kikent, zsemlemorzsával meg­szórt formába öntjük és mérsékelten meleg sütőben világosra sütjük. Még melegen meghintjük porcukorral és befőtt gyümölccsel vagy gyümölcslekvárral tálaljuk.

CITROMOS FELFÚJT BORSODÓVAL

11 dkg porcukor, 6 tojás, 1 citrom leve meg a héja, 2 dkg porcukor a habba, 3 dkg daraliszt és 4 dkg zsemlemorzsa.

A cukrot és a hat tojássárgáját habosra keverjük. Apránként bele­csöpögtetjük a citromlevet, beleszórjuk a reszelt citromhéjat. A tojás­fehérjét kemény habbá verjük, beleszórunk 2 dkg porcukrot és újra felverjük. A kikevert tojássárgájához hozzáadjuk a daralisztet, a zsemle­morzsát és a felvert habot. Az egészet könnyedén összekeverjük. Kikent, zsemlemorzsával meghintett formában, mérsékelt tűzön sütjük. Borsodó­val tálaljuk.

BORSODÓ

2 dl fehér bor, 8 dkg porcukor, 3 tojás­sárgája, 1/2 citrom leve és héja.

A borban elkeverjük a cukrot, a tojássárgáját, a citrom levét meg reszelt héját és folytonosan kavargatva sűrűre főzzük. A sodót nem szabad felforralni.

ALMÁS KENYÉRFELFÚJT      

25 dkg szárított fehér kenyér, 6 alma, 8 dkg porcukor, 1 késhegynyi törött fahéj, citromhéj, 1/2 l tej és 2 tojás.

A jól megszáradt kenyeret megőröljük. Hozzáadjuk a hámozott, apró­ra vagdalt almát, a cukrot, az őrölt fahéjat, a reszelt citromhéjat és jól összekeverjük. A formát jól kikenjük, meghintjük zsemlemorzsával, bele­untjuk a tésztát és bemelegített sütőben félig megsütjük. A tejben elka­varjuk a tojást és ráöntjük a félig sült felfújtra, majd meleg sütőben a sütést befejezzük. Meghintjük porcukorral.

GESZTENYÉS FELFÚJT

30 dkg áttört gesztenye, 6 dl tejszín, 12 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 5 dkg vaj, 7 tojás és 3 dkg porcukor a habba.

A megfőtt, áttört gesztenyéhez hozzáadjuk a tejszínt, a cukrot, a va­níliás cukrot meg a vajat és péppé főzzük. A kihűlt pépbe folytonos keve­rés közben egyenként beleverjük a hét tojássárgáját. A 3 dkg porcukorral keményre vert habot könnyedén hozzákeverjük a kihűlt gesztenyepéphez. Kikent, zsemlemorzsával meghintett formában, mérsékelt tűzön sütjük. Csokoládékrémmel tálaljuk.

CSOKOLÁDÉKRÉM

2 dl tej, 2 tojássárgája, 3 dkg porcukor,1 rúd vanília és 8 dkg csokoládé.

A tejet, a reszelt csokoládét, cukrot meg a vaníliát jól összekeverjük és gőz fölött sűrűre verjük. A tűzről levéve még egy ideig tovább verjük. A vaníliát kivesszük belőle és a krémet a gesztenyefelfújttal tálaljuk.

ZSEMLEFELFÚJT

14 dkg zsemlemorzsa, 1/4 l tej, 2 db szegfű­szeg, 6 tojás, 9 dkg porcukor és 1 csomag vaníliás cukor.

A zsemlemorzsát leöntjük a tejjel, beleszórjuk a törött szegfűszeget és folytonosan kevergetve sűrű péppé főzzük. A hat tojássárgáját a cu­korral és vaníliás cukorral habosra keverjük. Állandó kavarás közben belekanalazzuk a kihűlt pépet és végül hozzákeverjük a keményre vert habot. Kikent, zsemlemorzsával megszórt formában mérsékelt tűzön vilá­gosra sütjük. Kiborítjuk és leöntjük ribizliszörppel. Meghintjük porcu­korral és tálaljuk.

ZSEMLEFELFÚJT MANDULÁVAL

4 egynapos zsemle, 2 dl tej, 9 dkg vaj, 8 dkg porcukor, 4 tojás, 6 dkg mandula,1/2citrom héja, 4 dkg mazsola, 1,1/2 dkg porcukor a habba és 2 dkg piskótamorzsa.

A 4 zsemlét kettévágjuk, tejbe áztatjuk, kinyomkodjuk és szitán áttörjük. A vajat a cukorral tálba tesszük és folytonos keverés közben egyenként beleütjük a négy tojássárgáját. Kb. negyedóra hosszat kever­jük. Hozzáadjuk az áttört zsemlét, a hámozott őrölt mandulát, a reszelt citromhéjat meg a mazsolát és jól elkavarjuk. A tojásfehérjéből 1,1/2 dkg porcukorral kemény habot verünk és a piskótamorzsával együtt könnye­dén hozzákeverjük a tésztához. A formát kikenjük, meghintjük zsemle­morzsával és beleöntjük a tésztát. Mérsékelt tűzön sütjük. Tetejét meg­cukrozzuk.

FELFÚJT KÉTSZERSÜLTBŐL

8 evőkanál darált kétszersült, 2 dl tej, 2 to­jás, 6 dkg porcukor, 6 dkg  vaj, 1 nagyobb sárgarépa,

2 dkg vaj, 2 dkg porcukor és citromlé.

A sárgarépát megtisztítjuk, megreszeljük és egy kevés vízzel puhára pároljuk. Mikor kihűl, belekeverünk 2 dkg vajat, 2 dkg porcukrot és egy kevés citromlevet. A darált kétszersültet leforrázzuk és a 6 dkg cukorral, a tojással meg a vajjal jól összekeverjük. A tészta felét kikent, lisztezett formába öntjük, ráöntjük a répatölteléket és betakarjuk a maradék tész­tával. Bemelegített sütőben sütjük. Kiborítjuk, megcukrozzuk és tálaljuk.

SÁRGARÉPATÖLTELÉK

1 nagyobb sárgarépa, 2 dkg vaj, 2 dkg porcukor és egy kevés citromhéj.

CSERESZNYÉS FELFÚJT

4 tojás, 12 dkg porcukor, 7 dkg mandula, 4 dkg zsemlemorzsa, 1 dkg porcukor a habba és 20 dkg cseresznye.

A tojássárgáját a cukorral habosra keverjük. A mandulát meghámoz­zuk, megdaráljuk és a zsemlemorzsával együtt hozzákeverjük. A tojás­fehérjéből kemény habot verünk, 1 dkg porcukrot is beleverünk és könnyedén a tésztához keverjük. A formát kikenjük, megszórjuk zsemle­morzsával és a tészta felét beleöntjük. A cseresznyét megmossuk, kima­gozzuk és rárakjuk a tésztára. Ráöntjük a maradék tésztát és mérsékelt tűzön sütjük. Meghintjük porcukorral.

TÚRÓS FELFÚJT MOGYORÓVAL

10 dkg vaj, 6 tojás, 10 dkg porcukor, 10 dkg mogyoró, 10 dkg túró és egy kevés citromlé.

A vajat, tojássárgáját és a cukrot habosra keverjük. Hozzáadjuk a törött mogyorót, a szitán áttört túrót, a citromlevet és jól összekever­jük. A keményre vert habot apránként adagoljuk a tésztához. Jól kikent, zsemlemorzsával meghintett formában mérsékelt tűzön sütjük.

CSOKOLÁDÉS FELFÚJT KRÉMMEL

1,3/4 dl tej, 3 tojás, 4 dkg csokoládé, 5 dkg daraliszt, 4 dkg porcukor, 3 dkg vaj és 1 csomag vaníliás cukor.

A tejben elhabarjuk a tojássárgáját, a reszelt csokoládét, a cukrot meg a lisztet és forró vízfürdőn egyenes habverővel addig verjük, míg megsűrűsödik. Rövid ideig még keverjük és kihűtjük. A vajat habosra keverjük, beleszórjuk a vaníliás cukrot és jól belekeverjük. A keményre vert habot könnyedén hozzákeverjük. A formát kikenjük, meghintjük zsemlemorzsával, beleöntjük a tésztát és mérsékelt tűzön sütjük. Vaníliás krémmel tálaljuk.

VANÍLIÁS KRÉM

2 dl tej, 2 tojássárgája, 1 rúd vanília vagy vaníliás cukor, 6 dkg porcukor, 1,1/2 evőkanál tej és egy kávéskanál sima liszt.

A tejben elhabarjuk a cukrot meg a vaníliát és felforraljuk. A tojás­sárgáját 1,1/2 kanál tejjel és a liszttel jól összekeverjük. A felforralt tejet gőzfürdőre tesszük, folytonos keverés közben óvatosan beleöntjük a ki­kevert tojássárgáját és sűrűre verjük. Aztán levesszük a gőzről és kihű­lésig tovább kavargatjuk.

FELFÚJT CSOKOLÁDÉKRÉMMEL

3 tojás, 18 dkg daraliszt, 18 dkg porcukor és 2 evőkanál rum.

A tojást a cukorral és liszttel fél óra hosszat keverjük. Kikent, zsem­lemorzsával meghintett formába öntjük és mérsékelt tűzön sütjük. A megsült felfújtat a sütőből kivesszük és kissé kihűtjük. Ekkor meg­locsoljuk rummal, megkenjük krémmel és a tetejére rátesszük a habot. Visszatesszük a sütőbe és addig sütjük, míg a teteje megbarnul. Azonnal tálaljuk.

CSOKOLÁDÉKRÉM

2 tojássárgája,3/4 dl tej, 7 dkg csokoládé és 5 dkg porcukor.

A tejben elkavarjuk a reszelt csokoládét, a tojássárgáját meg a cuk­rot és forró vízfürdőn sűrűre verjük. Levesszük a gőzről és kissé még kavargatjuk.

HAB

2 tojásfehérje, 2 dkg porcukor és  4 dkg baracklekvár.

A tojásfehérjéből a porcukorral kemény habot verünk és a barack­lekvárt belekeverjük.

DIÓS FELFÚJT

4 tojás, 9 dkg porcukor, 13 dkg dió, 2 dkg porcukor és 4 dkg piskótamorzsa.

A négy tojássárgáját a cukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk az őrölt diót és jól összekeverjük. A tojásfehérjéből 2 dkg porcukorral kemény habot verünk. A piskótamorzsával együtt könnyedén a tésztához keverjük. A felfújtformát kikenjük vajjal, megszórjuk zsemlemorzsával, beleöntjük a tésztát és mértékelt tűzön sütjük. Tetszés szerinti krémmel tálaljuk.

MANDULÁS FELFÚJT

3 tojás,  7 dkg porcukor,  10 dkg mandula, 2 dkg porcukor és 3 dkg piskótamorzsa.

A három tojássárgáját a cukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk a hámozott, őrölt mandulát és összekavarjuk. Ekkor belekeverjük a 2 dkg porcukorral keményre vert habot és végül a piskótamorzsát. A formát kikenjük vajjal, meghintjük zsemlemorzsával, a tésztát beleöntjük és mérsékelt tűzön sütjük. Mandulakrémmel tálaljuk.

MANDULAKRÉM

1,1/2 dl tej, 1/4 dl rum, 5 dkg porcukor, 5 dkg mandula és 2 tojássárgája.

A tejet, rumot, hámozott és őrölt mandulát meg a tojássárgáját jól összekeverjük és gőzfürdőn folytonos kavarás közben  sűrűre főzzük.

PUNCSOS FELFÚJT

9 dkg porcukor, 4 tojás, 1/2 citrom leve és héja, 1 csomag vaníliás cukor, 2 kávéskanál rum és 8 dkg daraliszt.

A cukrot a tojássárgájával, a reszelt citromhéjjal, a citromlével, a vaníliás cukorral és a rummal addig keverjük, míg megsűrűsödik. A keményre vert habot a liszttel együtt könnyedén hozzákeverjük. Ki­kent, zsemlemorzsával meghintett formában, mérsékelt tűzön világosra sütjük. Felszeleteljük és leöntjük puncskrémmel.

PUNCSKRÉM

1,1/2 dl tejszín, 6 dkg porcukor, 2 tojássár­gája, 1 dkg finom kukoricaliszt (Maizena), csipetnyi só, 1/2 csomag vaníliás cukor és 2 evőkanál rum.

A tejszínben elhabarjuk a cukrot, tojássárgáját, a kukoricalisztet, sót meg a vaníliás cukrot és forró vízfürdőn egyenes habverővel sűrűre verjük. A tűzről levéve kihűlésig tovább verjük. A rumot a hideg krém­hez keverjük.

SÁRGARÉPAFELFÚJT

3 tojás, 9 dkg porcukor, 10 dkg reszelt sárgarépa, 6 dkg mandula, 4 dkg zsemlemorzsa és 1 evő­kanál rum.

A három tojássárgáját a cukorral habosra keverjük. Folytonos keve­rés közben hozzáadjuk a megtisztított, finomra reszelt fiatal sárgarépát. Aztán hozzákeverjük az őrölt mandulát, a zsemlemorzsát meg a rumot és jól összekeverjük. Végül hozzáadjuk a kemény habbá vert tojásfehér­jét. Kikent, zsemlemorzsával megszórt formában lassan, kb. fél óra hosszat sütjük. Vigyázva kiborítjuk és leöntjük gyümölcsszörppel.

GESZTENYÉS   MANDULÁS   FELFÚJT

6 dkg vaj, 4 tojássárgája, 20 dkg főtt, áttört gesztenye, 5 dkg mandula, 5 dkg porcukor, egy kevés citromhéj és 5 tojásfehérje.

A vajat a tojássárgájával habosra keverjük. Folytonos keverés köz­ben hozzáadjuk a főtt, áttört és kihűlt gesztenyét, a hámozott, őrölt mandulát, a cukrot, a reszelt citromhéjat és mindezt jól összekeverjük. A tojásfehérjéből kemény habot verünk és óvatosan hozzákeverjük a tész­tához. A formát kikenjük, meghintjük zsemlemorzsával, a tésztát beleöntjük és bemelegített sütőben lassan sütjük. Édes tejszínhabbal tálaljuk.

MÁKOS  FELFÚJT  RUMOS  MÁZZAL

4 tojássárgája, 9 dkg porcukor, egy kevés törött fahéj, egy kevés citromhéj, 10 dkg őrölt mák, 10 dkg mandula, 3 dkg csokoládé és 5 tojásfehérje.

A tojássárgáját a cukorral, a reszelt citromhéjjal és fahéjjal 20 percig keverjük. Hozzáadjuk a meg darált mákot, az őrölt mandulát, a re­szelt csokoládét és a keményre vert habot. Mindezt könnyedén össze­keverjük. A tésztát kikent és lisztezett formába öntjük. Bemelegített sütőben, mérsékelt tűzön lassan sütjük. A kihűlt felfújtat vékonyan megkenjük gyümölcsízzel és leöntjük rumos mázzal.

RUMOS MÁZ

20 dkg porcukrot, 2 evőkanál forró vizet és 1 evőkanál rumot fél óra hosszat keverünk.

CITROMOS FELFÚJT

6 tojás, 15 dkg porcukor, 1 citrom leve és héja és 15 dkg piskótamorzsa.

A hat tojássárgáját, a cukrot, a reszelt citromhéjat és a citromlevet fél óra hosszat keverjük. A tojásfehérjéből kemény habot verünk és a piskótamorzsával együtt könnyedén hozzákeverjük a kikavart tojás­sárgájához. A formát kikenjük vajjal, meghintjük liszttel, a tésztát beleöntjük és bemelegített sütőben lassan sütjük. Leöntjük citromos mázzal.

CITROMOS MÁZ

20 dkg porcukrot, 1 evőkanál forró vizet és 2 evőkanál citromlevet 1/2 óra hosszat keverünk.

ZABPEHELYFELFÚJT

3/4 l tej, 20 dkg zabpehely, egy kis só, 5 tojás, 5 dkg vaj, 10 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 10 dkg mazsola és 3 dkg daraliszt.

A tejet csipetnyi sóval felforraljuk. Folytonos keverés közben bele­szórjuk a zabpelyhet és péppé főzzük. Időnként megkavargatva kihűtjük. A tojássárgáját a porcukorral 20 percig keverjük. Folytonos kavargatás közben hozzákeverjük a kihűlt zabpépet, a vaníliás cukrot, a megtisztított mazsolát és az egészet jól összekeverjük. A tojásfehérjét kemény habbá verjük és a liszttel együtt könnyedén a tésztához keverjük. Kikent, zsemlemorzsával meghintett formában, bemelegített sütőben mérsékelt tűzön kb. 3/4 óra hosszat sütjük. Kompóttal tálaljuk.

CSOKOLÁDÉS   RIZSFELFÚJT

30 dkg rizs, 1/2 l tej, 1/2 l víz, egy csipetnyi só, 8 dkg vaj, 18 dkg porcukor, 3 tojás, 2 dkg csokoládé, 3 dkg mogyoró, 3 dkg mazsola és egy késhegynyi törött fahéj.

Az átválogatott és megmosott rizst kissé megsózzuk és a tejjel ke­vert vízben folytonosan kevergetve puhára főzzük, majd kihűtjük. A vajat, a cukrot és a három tojássárgáját 20 percig kavargatjuk. Hozzáadjuk a reszelt csokoládét, a vagdalt mogyorót, a mazsolát és a törött fahéjat. Folytonos keverés közben hozzáadjuk a megfőtt, kihűlt rizst, a keményre vert habot és könnyedén összekeverjük. A formát kikenjük, meghintjük zsemlemorzsával és a tésztát beleöntjük. Bemelegített sütőben lassan sütjük. A kihűlt felfújtat megcukrozzuk és befőttel vagy gyümölcsszörp­pel tálaljuk.

KAKAÓS FELFÚJT

4 tojás, 12 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 4 dkg vaj, 2 dkg kakaó, 5 dkg mandula és 8 dkg daraliszt.

A négy tojássárgáját a porcukorral és a vaníliás cukorral 20 percig keverjük. Hozzáadjuk az olvasztott, de nem forró vajat, a megszitált ka­kaót és jól összekeverjük. Végül beletesszük az apróra vagdalt mandulát. A négy tojásfehérjéből kemény habot verünk és a liszttel együtt könnyedén a tésztához keverjük. Kikent, lisztezett formába öntjük a tésztát és előre bemelegített sütőben mérsékelt tűzön sütjük. Amikor megsült, kiborítjuk a formából, leöntjük cseresznyeszörppel és cseresznye befőttel tálaljuk.


BURGONYÁS  FELFÚJT

16 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 7 dkg vaj, 4 tojás, 7 dkg mogyoró, 15 dkg főtt burgonya, 5 dkg mazsola és 6 dkg daraliszt.

A porcukrot, a vaníliás cukrot és a vajat habosra kikeverjük. Egyen­ként hozzáadjuk a négy tojássárgáját és további 10 percig keverjük. Majd beletesszük a darált mogyorót, a főtt és áttört burgonyát, a megtisztított mazsolát és mindezt jól összekeverjük. A négy tojásfehérjéből kemény habot verünk és a liszttel együtt óvatosan a tésztához keverjük. A formát kikenjük, kilisztezzük és a tésztát beleöntjük. Előre bemelegített sütőben mérsékelt tűzön lassan sütjük. A megsült felfújtat tetszés szerinti be­főttel tálaljuk.