FELFÚJTAKA felfújt daralisztből, darából, rizsből, zsemléből, zsemlemorzsából, szárított kenyérből, piskótamorzsából, főtt gesztenyéből, dióból, mogyoróból, mandulából, túróból, sárgarépából, burgonyalisztből, őrölt kétszersültből és különféle gyümölcsből készülhet.Friss vagy jól tárolt tojást, porcukrot használunk. Vaj helyett vehetünk margarint is.A felfújtat mindig jól ki kell kavarni és a habot igen keményre kell verni. A tésztát jól kikent, daraliszttel vagy finom zsemlemorzsával meghintett formába öntjük. Gyengén bemelegített sütőben, mérsékelt tűzön kb. 3/4óra hosszat sütjük.A kész felfújtat a formában hűtjük ki és azután óvatosan kiborítjuk. Meghintjük porcukorral, leöntjük gyümölcsszörppel, vagy pedig gyümölcsbefőttel, borsodóval, krémmel, gyümölcsmázzal tálaljuk.HABFELFÚJT7 dkg gyümölcsbefőtt vagy gyümölcsíz, 8 dkg porcukor, 8 dkg mogyoró és 4 tojásfehérje.Tetszés szerinti befőttet a cukorral jól elkeverjük. A tojásfehérjéből kemény habot verünk, összekeverjük a befőttel és az apróra vagdalt vagy darált mogyoróval. A felfújtformát kikenjük olvasztott vajjal, meghintjük zsemlemorzsával, beleöntjük a tésztát és mérsékelt tűzön sütjük. Megszórjuk porcukorral.CSOKOLÁDÉS FEL FÚJT4 dkg vaj, 8 dkg porcukor, 4 tojás, 3 dkg csokoládé, 4 dkg daraliszt és 3 dkg piskótamorzsa.A vajat a cukorral habosra keverjük, a tojássárgáját egyenként beleverjük és még kb. 1/4 óra hosszat keverjük. Végül hozzákeverjük a reszelt csokoládét, a keményre vert habot, a lisztet meg a piskótamorzsát. A könnyedén összekevert masszát kikent, lisztezett formába öntjük és mérsékelt tűzön világosra sütjük. Cukorral meghintjük.MEGGYES DARAFELFÚJT6 dkg porcukor, 3 tojássárgája, 3 dkg mogyoró, 3 tojásfehérje, 6 dkg dara, 15 dkg meggy, 1/4 citrom leve meg a héja és 1 csomag vaníliás cukor.A cukrot a tojássárgájával, a citrom héjával és levével habosra keverjük. A tojásfehérjéből kemény habot verünk és könnyedén hozzákeverjük a tésztához. A mogyorót és darát is jól belekeverjük. Utána a megmosott és kimagozott meggyet meghintjük a vaníliás cukorral és ezt is belekeverjük a tésztába. Kikent, zsemlemorzsával megszórt formában, mérsékelt tűzön lassan sütjük. Meghintjük porcukorral.DARAFELFÚJT SZÖRPPEL8 dkg porcukor, 1/2 csomag vaníliás cukor, 1 evőkanál rum, 3 tojássárgája, 3 dkg mogyoró, 4 tojásfehérje és 8 dkg dara.A porcukrot, vaníliás cukrot, rumot és a tojássárgáját kb. 20 percig jól kikeverjük. Hozzáadjuk az őrölt mogyorót, a keményre vert habot és végül hozzákeverjük a finom darát. A formát kikenjük vajjal, meghintjük zsemlemorzsával, beleöntjük a tésztát és mérsékelt tűzön sütjük. Még forrón kiborítjuk a formából és meglocsoljuk gyümölcsszörppel. Vaníliás porcukorral hintjük meg.RIZSFELFÚJT35 dkg rizs, 1 liter tej, 9 dkg vaj, 11 dkg porcukor, 3 tojás és só.A rizst jól megmossuk, beleszórjuk a tejbe, megsózzuk és puhára főzzük. A vajat a cukorral és a három tojássárgájával jól kikeverjük és összekeverjük a kihűlt rizzsel. Végül hozzákeverjük a kemény habbá vert fehérjét. Vajjal kikent formában, meleg sütőben fél óra hosszat sütjük. Felszeleteljük és gyümölcsízzel vagy befőttel, tálaljuk.BORFELFÚJT5 tojás, 15 dkg porcukor, 15 dkg zsemlemorzsa és 2 dl fehér bor.Az öt tojássárgáját a cukorral habosra keverjük. Hozzákeverjük a finom zsemlemorzsát és a keményre vert habot. Kikent, zsemlemorzsával meghintett formában, meleg sütőben sütjük. Sütés közben leöntjük fehér borral. Cukorral meghintjük.DARAFELFÚJT20 dkg dara, 1 liter tej, 5 dkg cukor, 12 dkg vaj, 14 dkg porcukor, 4 tojás és egy kis só.A forrásban levő tejbe folytonos keverés közben belehintjük a darát, beleszórjuk az 5 dkg cukrot és sűrűre főzzük. A vajat a porcukorral, a négy tojássárgájával és a sóval jól elkeverjük. Hozzáadjuk a kihűlt darát és végül a keményre vert fehérjét. Vajjal kikent, zsemlemorzsával megszórt formában, forró sütőben, kb. fél óra hosszat sütjük. Málnaszörppel tálaljuk.MOGYORÓKRÉMES FELFÚJT7 dkg vaj, 5 tojássárgája, 7 dkg porcukor, egy kevés törött fahéj, citromhéj, 3 tojásfehérje, 3 dkg zsemlemorzsa, rum és 10 dkg mogyoró.A vajat a tojássárgájával és a cukorral habosra keverjük. Beletesszük a törött fahéjat meg a reszelt citromhéjat és jól összekeverjük. A zsemlemorzsát meglocsoljuk egy kevés rummal és a keményre vert habbal együtt a tésztához keverjük. Végül belekavarjuk a darált mogyorót és kikent, lisztezett formába öntjük. Mérsékelt tűzön sütjük. Mogyorókrémmel tálaljuk.MOGYORÓKRÉM1/4 l tejszín, 7 dkg porcukor, 2 tojássárgája és 8 dkg őrölt mogyoró.A tejszínt, a cukrot és a tojássárgáját forró vízfürdőn addig verjük, míg kissé megsűrűsödik. Hozzátesszük az őrölt mogyorót és tovább verjük, míg teljesen megsűrűsödik.ALMÁS RIZSFELFÚJT25 dkg rizs, 1 liter tej, egy csipetnyi só, 3/4 kg alma, 1,1/2 dl bor, 8 dkg cukor, fahéj, szegfűszeg, 6 dkg baracklekvár, 15 dkg vaj, 7 tojás, 9 dkg porcukor és 3 dkg porcukor a habba.A rizst jól megmossuk, kissé megsózzuk és a tejben puhára főzzük. Az almákat meghámozzuk, kettévágjuk és a magházukat kivágjuk. A hámozott almákat boros vízzel, fahéjjal, szegfűszeggel, 8 dkg cukorral lábasba tesszük és félpuhára főzzük. A főtt almákat kiszedjük és a magház helyét megtöltjük baracklekvárral. A vajat 9 dkg cukorral habosra keverjük, beleütjük a hét tojássárgáját és újra jól megkavarjuk. Aztán hozzákeverjük a kihűlt rizst és jól összekeverjük. A fehérjéből kemény habot verünk, beleverjük a 3 dkg porcukrot is és könnyedén hozzákeverjük a rizshez. A formát kikenjük vajjal, meghintjük zsemlemorzsával, a tészta felét beleöntjük. Megrakjuk töltött almával és betakarjuk a maradék rizzsel. Megsütjük és meghintjük porcukorral.BARACKOS FELFÚJT7 dkg porcukor, 1/2 csomag vaníliás cukor, 1/2 citrom leve, 3 dkg baracklekvár, 1/2 evőkanál rum,3 tojássárgája, 5 dkg zsemlemorzsa, 2 dkg dara és 4 tojásfehérje.A cukrot, vaníliás cukrot, citromlevet, baracklekvárt, rumot és tojássárgáját 15 percig keverjük. Hozzáadjuk a megszitált zsemlemorzsát, a darát meg a keményre vert habot és az egészet könnyedén összekeverjük. Kikent, zsemlemorzsával meghintett formába öntjük és meleg sütőben lassan sütjük. Kiborítjuk és bevonjuk barackos mázzal.BARACKOS MÁZ3,1/2 dkg baracklekvárt és 2,1/2 evőkanál rumot jól összekeverünk.GYÜMÖLCSÖS FELFÚJT11 dkg porcukor, 4 tojássárgája, 8 dkg mandula, citromhéj, 3 db reszelt zsemle, 2 tojásfehérje, tetszés szerinti gyümölcs és tejszín.A tojássárgáját a cukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk az őrölt mandulát, a reszelt citromhéjat, a reszelt zsemlét meg a keményre vert habot. Könnyedén elkavarjuk és a tészta felét kikent, zsemlemorzsával meghintett formába öntjük. Kissé megsütjük. Akkor kivesszük a sütőből, rárakjuk a meghámozott gyümölcsöt, betakarjuk a maradék tésztával és szép sárgára sütjük. A kihűlt felfújtat tejszínhabbal és gyümölccsel díszítjük.TÚRÓS FELFÚJT9 dkg vaj, 9 dkg porcukor, 5 tojás, citromhéj, 8 dkg mandula, 7 dkg túró, 6 dkg mazsola és 1 csomag vaníliás cukor.A vajat és a porcukrot jól kikeverjük, a tojássárgáját egyenként beleütjük és még 15 percig keverjük. A tésztához hozzáadjuk a reszelt citromhéjat, az őrölt mandulát, a szitán áttört friss túrót, a vagdalt mazsolát és a vaníliás cukrot. Az öt tojásfehérjéből kemény habot verünk és könnyedén hozzákeverjük a tésztához. Kikent, zsemlemorzsával megszórt formába öntjük és mérsékelten meleg sütőben világosra sütjük. Még melegen meghintjük porcukorral és befőtt gyümölccsel vagy gyümölcslekvárral tálaljuk.CITROMOS FELFÚJT BORSODÓVAL11 dkg porcukor, 6 tojás, 1 citrom leve meg a héja, 2 dkg porcukor a habba, 3 dkg daraliszt és 4 dkg zsemlemorzsa.A cukrot és a hat tojássárgáját habosra keverjük. Apránként belecsöpögtetjük a citromlevet, beleszórjuk a reszelt citromhéjat. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, beleszórunk 2 dkg porcukrot és újra felverjük. A kikevert tojássárgájához hozzáadjuk a daralisztet, a zsemlemorzsát és a felvert habot. Az egészet könnyedén összekeverjük. Kikent, zsemlemorzsával meghintett formában, mérsékelt tűzön sütjük. Borsodóval tálaljuk.BORSODÓ2 dl fehér bor, 8 dkg porcukor, 3 tojássárgája, 1/2 citrom leve és héja.A borban elkeverjük a cukrot, a tojássárgáját, a citrom levét meg reszelt héját és folytonosan kavargatva sűrűre főzzük. A sodót nem szabad felforralni.ALMÁS KENYÉRFELFÚJT25 dkg szárított fehér kenyér, 6 alma, 8 dkg porcukor, 1 késhegynyi törött fahéj, citromhéj, 1/2 l tej és 2 tojás.A jól megszáradt kenyeret megőröljük. Hozzáadjuk a hámozott, apróra vagdalt almát, a cukrot, az őrölt fahéjat, a reszelt citromhéjat és jól összekeverjük. A formát jól kikenjük, meghintjük zsemlemorzsával, beleuntjuk a tésztát és bemelegített sütőben félig megsütjük. A tejben elkavarjuk a tojást és ráöntjük a félig sült felfújtra, majd meleg sütőben a sütést befejezzük. Meghintjük porcukorral.GESZTENYÉS FELFÚJT30 dkg áttört gesztenye, 6 dl tejszín, 12 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 5 dkg vaj, 7 tojás és 3 dkg porcukor a habba.A megfőtt, áttört gesztenyéhez hozzáadjuk a tejszínt, a cukrot, a vaníliás cukrot meg a vajat és péppé főzzük. A kihűlt pépbe folytonos keverés közben egyenként beleverjük a hét tojássárgáját. A 3 dkg porcukorral keményre vert habot könnyedén hozzákeverjük a kihűlt gesztenyepéphez. Kikent, zsemlemorzsával meghintett formában, mérsékelt tűzön sütjük. Csokoládékrémmel tálaljuk.CSOKOLÁDÉKRÉM2 dl tej, 2 tojássárgája, 3 dkg porcukor,1 rúd vanília és 8 dkg csokoládé.A tejet, a reszelt csokoládét, cukrot meg a vaníliát jól összekeverjük és gőz fölött sűrűre verjük. A tűzről levéve még egy ideig tovább verjük. A vaníliát kivesszük belőle és a krémet a gesztenyefelfújttal tálaljuk.ZSEMLEFELFÚJT14 dkg zsemlemorzsa, 1/4 l tej, 2 db szegfűszeg, 6 tojás, 9 dkg porcukor és 1 csomag vaníliás cukor.A zsemlemorzsát leöntjük a tejjel, beleszórjuk a törött szegfűszeget és folytonosan kevergetve sűrű péppé főzzük. A hat tojássárgáját a cukorral és vaníliás cukorral habosra keverjük. Állandó kavarás közben belekanalazzuk a kihűlt pépet és végül hozzákeverjük a keményre vert habot. Kikent, zsemlemorzsával megszórt formában mérsékelt tűzön világosra sütjük. Kiborítjuk és leöntjük ribizliszörppel. Meghintjük porcukorral és tálaljuk.ZSEMLEFELFÚJT MANDULÁVAL4 egynapos zsemle, 2 dl tej, 9 dkg vaj, 8 dkg porcukor, 4 tojás, 6 dkg mandula,1/2citrom héja, 4 dkg mazsola, 1,1/2 dkg porcukor a habba és 2 dkg piskótamorzsa.A 4 zsemlét kettévágjuk, tejbe áztatjuk, kinyomkodjuk és szitán áttörjük. A vajat a cukorral tálba tesszük és folytonos keverés közben egyenként beleütjük a négy tojássárgáját. Kb. negyedóra hosszat keverjük. Hozzáadjuk az áttört zsemlét, a hámozott őrölt mandulát, a reszelt citromhéjat meg a mazsolát és jól elkavarjuk. A tojásfehérjéből 1,1/2 dkg porcukorral kemény habot verünk és a piskótamorzsával együtt könnyedén hozzákeverjük a tésztához. A formát kikenjük, meghintjük zsemlemorzsával és beleöntjük a tésztát. Mérsékelt tűzön sütjük. Tetejét megcukrozzuk.FELFÚJT KÉTSZERSÜLTBŐL8 evőkanál darált kétszersült, 2 dl tej, 2 tojás, 6 dkg porcukor, 6 dkg vaj, 1 nagyobb sárgarépa,2 dkg vaj, 2 dkg porcukor és citromlé.A sárgarépát megtisztítjuk, megreszeljük és egy kevés vízzel puhára pároljuk. Mikor kihűl, belekeverünk 2 dkg vajat, 2 dkg porcukrot és egy kevés citromlevet. A darált kétszersültet leforrázzuk és a 6 dkg cukorral, a tojással meg a vajjal jól összekeverjük. A tészta felét kikent, lisztezett formába öntjük, ráöntjük a répatölteléket és betakarjuk a maradék tésztával. Bemelegített sütőben sütjük. Kiborítjuk, megcukrozzuk és tálaljuk.SÁRGARÉPATÖLTELÉK1 nagyobb sárgarépa, 2 dkg vaj, 2 dkg porcukor és egy kevés citromhéj.CSERESZNYÉS FELFÚJT4 tojás, 12 dkg porcukor, 7 dkg mandula, 4 dkg zsemlemorzsa, 1 dkg porcukor a habba és 20 dkg cseresznye.A tojássárgáját a cukorral habosra keverjük. A mandulát meghámozzuk, megdaráljuk és a zsemlemorzsával együtt hozzákeverjük. A tojásfehérjéből kemény habot verünk, 1 dkg porcukrot is beleverünk és könnyedén a tésztához keverjük. A formát kikenjük, megszórjuk zsemlemorzsával és a tészta felét beleöntjük. A cseresznyét megmossuk, kimagozzuk és rárakjuk a tésztára. Ráöntjük a maradék tésztát és mérsékelt tűzön sütjük. Meghintjük porcukorral.TÚRÓS FELFÚJT MOGYORÓVAL10 dkg vaj, 6 tojás, 10 dkg porcukor, 10 dkg mogyoró, 10 dkg túró és egy kevés citromlé.A vajat, tojássárgáját és a cukrot habosra keverjük. Hozzáadjuk a törött mogyorót, a szitán áttört túrót, a citromlevet és jól összekeverjük. A keményre vert habot apránként adagoljuk a tésztához. Jól kikent, zsemlemorzsával meghintett formában mérsékelt tűzön sütjük.CSOKOLÁDÉS FELFÚJT KRÉMMEL1,3/4 dl tej, 3 tojás, 4 dkg csokoládé, 5 dkg daraliszt, 4 dkg porcukor, 3 dkg vaj és 1 csomag vaníliás cukor.A tejben elhabarjuk a tojássárgáját, a reszelt csokoládét, a cukrot meg a lisztet és forró vízfürdőn egyenes habverővel addig verjük, míg megsűrűsödik. Rövid ideig még keverjük és kihűtjük. A vajat habosra keverjük, beleszórjuk a vaníliás cukrot és jól belekeverjük. A keményre vert habot könnyedén hozzákeverjük. A formát kikenjük, meghintjük zsemlemorzsával, beleöntjük a tésztát és mérsékelt tűzön sütjük. Vaníliás krémmel tálaljuk.VANÍLIÁS KRÉM2 dl tej, 2 tojássárgája, 1 rúd vanília vagy vaníliás cukor, 6 dkg porcukor, 1,1/2 evőkanál tej és egy kávéskanál sima liszt.A tejben elhabarjuk a cukrot meg a vaníliát és felforraljuk. A tojássárgáját 1,1/2 kanál tejjel és a liszttel jól összekeverjük. A felforralt tejet gőzfürdőre tesszük, folytonos keverés közben óvatosan beleöntjük a kikevert tojássárgáját és sűrűre verjük. Aztán levesszük a gőzről és kihűlésig tovább kavargatjuk.FELFÚJT CSOKOLÁDÉKRÉMMEL3 tojás, 18 dkg daraliszt, 18 dkg porcukor és 2 evőkanál rum.A tojást a cukorral és liszttel fél óra hosszat keverjük. Kikent, zsemlemorzsával meghintett formába öntjük és mérsékelt tűzön sütjük. A megsült felfújtat a sütőből kivesszük és kissé kihűtjük. Ekkor meglocsoljuk rummal, megkenjük krémmel és a tetejére rátesszük a habot. Visszatesszük a sütőbe és addig sütjük, míg a teteje megbarnul. Azonnal tálaljuk.CSOKOLÁDÉKRÉM2 tojássárgája,3/4 dl tej, 7 dkg csokoládé és 5 dkg porcukor.A tejben elkavarjuk a reszelt csokoládét, a tojássárgáját meg a cukrot és forró vízfürdőn sűrűre verjük. Levesszük a gőzről és kissé még kavargatjuk.HAB2 tojásfehérje, 2 dkg porcukor és 4 dkg baracklekvár.A tojásfehérjéből a porcukorral kemény habot verünk és a baracklekvárt belekeverjük.DIÓS FELFÚJT4 tojás, 9 dkg porcukor, 13 dkg dió, 2 dkg porcukor és 4 dkg piskótamorzsa.A négy tojássárgáját a cukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk az őrölt diót és jól összekeverjük. A tojásfehérjéből 2 dkg porcukorral kemény habot verünk. A piskótamorzsával együtt könnyedén a tésztához keverjük. A felfújtformát kikenjük vajjal, megszórjuk zsemlemorzsával, beleöntjük a tésztát és mértékelt tűzön sütjük. Tetszés szerinti krémmel tálaljuk.MANDULÁS FELFÚJT3 tojás, 7 dkg porcukor, 10 dkg mandula, 2 dkg porcukor és 3 dkg piskótamorzsa.A három tojássárgáját a cukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk a hámozott, őrölt mandulát és összekavarjuk. Ekkor belekeverjük a 2 dkg porcukorral keményre vert habot és végül a piskótamorzsát. A formát kikenjük vajjal, meghintjük zsemlemorzsával, a tésztát beleöntjük és mérsékelt tűzön sütjük. Mandulakrémmel tálaljuk.MANDULAKRÉM1,1/2 dl tej, 1/4 dl rum, 5 dkg porcukor, 5 dkg mandula és 2 tojássárgája.A tejet, rumot, hámozott és őrölt mandulát meg a tojássárgáját jól összekeverjük és gőzfürdőn folytonos kavarás közben sűrűre főzzük.PUNCSOS FELFÚJT9 dkg porcukor, 4 tojás, 1/2 citrom leve és héja, 1 csomag vaníliás cukor, 2 kávéskanál rum és 8 dkg daraliszt.A cukrot a tojássárgájával, a reszelt citromhéjjal, a citromlével, a vaníliás cukorral és a rummal addig keverjük, míg megsűrűsödik. A keményre vert habot a liszttel együtt könnyedén hozzákeverjük. Kikent, zsemlemorzsával meghintett formában, mérsékelt tűzön világosra sütjük. Felszeleteljük és leöntjük puncskrémmel.PUNCSKRÉM1,1/2 dl tejszín, 6 dkg porcukor, 2 tojássárgája, 1 dkg finom kukoricaliszt (Maizena), csipetnyi só, 1/2 csomag vaníliás cukor és 2 evőkanál rum.A tejszínben elhabarjuk a cukrot, tojássárgáját, a kukoricalisztet, sót meg a vaníliás cukrot és forró vízfürdőn egyenes habverővel sűrűre verjük. A tűzről levéve kihűlésig tovább verjük. A rumot a hideg krémhez keverjük.SÁRGARÉPAFELFÚJT3 tojás, 9 dkg porcukor, 10 dkg reszelt sárgarépa, 6 dkg mandula, 4 dkg zsemlemorzsa és 1 evőkanál rum.A három tojássárgáját a cukorral habosra keverjük. Folytonos keverés közben hozzáadjuk a megtisztított, finomra reszelt fiatal sárgarépát. Aztán hozzákeverjük az őrölt mandulát, a zsemlemorzsát meg a rumot és jól összekeverjük. Végül hozzáadjuk a kemény habbá vert tojásfehérjét. Kikent, zsemlemorzsával megszórt formában lassan, kb. fél óra hosszat sütjük. Vigyázva kiborítjuk és leöntjük gyümölcsszörppel.GESZTENYÉS MANDULÁS FELFÚJT6 dkg vaj, 4 tojássárgája, 20 dkg főtt, áttört gesztenye, 5 dkg mandula, 5 dkg porcukor, egy kevés citromhéj és 5 tojásfehérje.A vajat a tojássárgájával habosra keverjük. Folytonos keverés közben hozzáadjuk a főtt, áttört és kihűlt gesztenyét, a hámozott, őrölt mandulát, a cukrot, a reszelt citromhéjat és mindezt jól összekeverjük. A tojásfehérjéből kemény habot verünk és óvatosan hozzákeverjük a tésztához. A formát kikenjük, meghintjük zsemlemorzsával, a tésztát beleöntjük és bemelegített sütőben lassan sütjük. Édes tejszínhabbal tálaljuk.MÁKOS FELFÚJT RUMOS MÁZZAL4 tojássárgája, 9 dkg porcukor, egy kevés törött fahéj, egy kevés citromhéj, 10 dkg őrölt mák, 10 dkg mandula, 3 dkg csokoládé és 5 tojásfehérje.A tojássárgáját a cukorral, a reszelt citromhéjjal és fahéjjal 20 percig keverjük. Hozzáadjuk a meg darált mákot, az őrölt mandulát, a reszelt csokoládét és a keményre vert habot. Mindezt könnyedén összekeverjük. A tésztát kikent és lisztezett formába öntjük. Bemelegített sütőben, mérsékelt tűzön lassan sütjük. A kihűlt felfújtat vékonyan megkenjük gyümölcsízzel és leöntjük rumos mázzal.RUMOS MÁZ20 dkg porcukrot, 2 evőkanál forró vizet és 1 evőkanál rumot fél óra hosszat keverünk.CITROMOS FELFÚJT6 tojás, 15 dkg porcukor, 1 citrom leve és héja és 15 dkg piskótamorzsa.A hat tojássárgáját, a cukrot, a reszelt citromhéjat és a citromlevet fél óra hosszat keverjük. A tojásfehérjéből kemény habot verünk és a piskótamorzsával együtt könnyedén hozzákeverjük a kikavart tojássárgájához. A formát kikenjük vajjal, meghintjük liszttel, a tésztát beleöntjük és bemelegített sütőben lassan sütjük. Leöntjük citromos mázzal.CITROMOS MÁZ20 dkg porcukrot, 1 evőkanál forró vizet és 2 evőkanál citromlevet 1/2 óra hosszat keverünk.ZABPEHELYFELFÚJT3/4 l tej, 20 dkg zabpehely, egy kis só, 5 tojás, 5 dkg vaj, 10 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 10 dkg mazsola és 3 dkg daraliszt.A tejet csipetnyi sóval felforraljuk. Folytonos keverés közben beleszórjuk a zabpelyhet és péppé főzzük. Időnként megkavargatva kihűtjük. A tojássárgáját a porcukorral 20 percig keverjük. Folytonos kavargatás közben hozzákeverjük a kihűlt zabpépet, a vaníliás cukrot, a megtisztított mazsolát és az egészet jól összekeverjük. A tojásfehérjét kemény habbá verjük és a liszttel együtt könnyedén a tésztához keverjük. Kikent, zsemlemorzsával meghintett formában, bemelegített sütőben mérsékelt tűzön kb. 3/4 óra hosszat sütjük. Kompóttal tálaljuk.CSOKOLÁDÉS RIZSFELFÚJT30 dkg rizs, 1/2 l tej, 1/2 l víz, egy csipetnyi só, 8 dkg vaj, 18 dkg porcukor, 3 tojás, 2 dkg csokoládé, 3 dkg mogyoró, 3 dkg mazsola és egy késhegynyi törött fahéj.Az átválogatott és megmosott rizst kissé megsózzuk és a tejjel kevert vízben folytonosan kevergetve puhára főzzük, majd kihűtjük. A vajat, a cukrot és a három tojássárgáját 20 percig kavargatjuk. Hozzáadjuk a reszelt csokoládét, a vagdalt mogyorót, a mazsolát és a törött fahéjat. Folytonos keverés közben hozzáadjuk a megfőtt, kihűlt rizst, a keményre vert habot és könnyedén összekeverjük. A formát kikenjük, meghintjük zsemlemorzsával és a tésztát beleöntjük. Bemelegített sütőben lassan sütjük. A kihűlt felfújtat megcukrozzuk és befőttel vagy gyümölcsszörppel tálaljuk.KAKAÓS FELFÚJT4 tojás, 12 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 4 dkg vaj, 2 dkg kakaó, 5 dkg mandula és 8 dkg daraliszt.A négy tojássárgáját a porcukorral és a vaníliás cukorral 20 percig keverjük. Hozzáadjuk az olvasztott, de nem forró vajat, a megszitált kakaót és jól összekeverjük. Végül beletesszük az apróra vagdalt mandulát. A négy tojásfehérjéből kemény habot verünk és a liszttel együtt könnyedén a tésztához keverjük. Kikent, lisztezett formába öntjük a tésztát és előre bemelegített sütőben mérsékelt tűzön sütjük. Amikor megsült, kiborítjuk a formából, leöntjük cseresznyeszörppel és cseresznye befőttel tálaljuk.BURGONYÁS FELFÚJT16 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 7 dkg vaj, 4 tojás, 7 dkg mogyoró, 15 dkg főtt burgonya, 5 dkg mazsola és 6 dkg daraliszt.A porcukrot, a vaníliás cukrot és a vajat habosra kikeverjük. Egyenként hozzáadjuk a négy tojássárgáját és további 10 percig keverjük. Majd beletesszük a darált mogyorót, a főtt és áttört burgonyát, a megtisztított mazsolát és mindezt jól összekeverjük. A négy tojásfehérjéből kemény habot verünk és a liszttel együtt óvatosan a tésztához keverjük. A formát kikenjük, kilisztezzük és a tésztát beleöntjük. Előre bemelegített sütőben mérsékelt tűzön lassan sütjük. A megsült felfújtat tetszés szerinti befőttel tálaljuk. |