FÁCÁN KAKUKKFŰVEL CSERÉPTÁLBAN


Bármely vadhúst elkészíthetjük az alábbi ínyenc recept szerint, csak a sütés időtartamát kell mindig megfelelően megválasztani.

1 fácán,2 evőkanál olaj,5 dkg kb 5 cm-es darabokra vágott angolszalonna
23 dkg sárgarépa, 5 cm-es darabokra vágva,11 dkg ugyancsak így felvágott zeller,11 dkg gombafej,1 közepes hagyma vastagon szeletelve
6 nagyobb kakukkfűág,2 evőkanál liszt,3 dl vörös bor 3 dl víz,só, feketebors

Melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra.Forrósítsuk fel az olajat egy tűzálló cseréptálban és pirítsuk meg a fácán mindkét oldalát. Vegyük ki a fácánt és tegyük félre.Tegyük a szalonnát a tálba, és süssük, amíg átsül. Adjuk hozzá a répát, a zellert, a gombát, a hagymát,3 kakukkfüvet és dinszteljük meg. Szórjuk bele a lisztet, majd öntsük hozzá a vörös bort és a vizet. Keverjük jól meg, és lassan forraljuk fel. Rakjuk bele a fácánt és a megmaradt kakukkfüvet. ízlés szerint fűszerezzük. Lefedve a tálat másfél órán át süssük. Ha megsült, vegyük ki a fácánt a tálból, a szószt pedig szűrjük át egy mártásos tálba, így tálaljuk.