Ismerjük meg az
emésztőrendszert!
Ha
megismerjük, hogyan működik az
emésztőrendszer, mindjárt az
elején
tisztázódik néhány
gyakori zavaros elképzelés arról, hogy
mikor, hol
és hogyan hatnak a tápanyagok.
A száj
és a nyelőcső
Az
emésztés a szájban a
táplálék
megrágásával és a
nyál
hozzákeveredésével
kezdődik el. A nyálban található
enzim, a ptialin
(amiláz) már elkezdi
a keményítőt egyszerű cukrokra
hasítani.
A
táplálék ezután a
száj
hátsó részén át
a nyelőcsőbe (oesophagus) kerül. Itt kezdődik a
perisztaltika. Ez az emésztőcsatorna
izomzatának masszírozó,
„fejő",
összehúzódó és
elernyedő műveletét jelenti, amellyel az
anyagokat az
egész emésztőrendszeren áthajtja.
Annak érdekében, hogy a tápanyag ne
folyhasson vissza, és a megfelelő enzim
szabaddá válásához
legyen
elég idő (hiszen egyik enzim nem képes a
másik feladatát ellátni),
fontos csatlakozási pontokon szelepek
találhatók.
A gyomor
Mint
mindannyian jól tudjuk, ez az
emésztőcsatorna legnagyobb
kitüremkedése. A gyomor azonban magasabban
helyezkedik el, mint azt
legtöbben gondolnák: főleg az alsó
bordák mögött és nem a
köldök alatt
található, nem tölti ki a hasat.
Hajlékony
zsákot alkot, amelynek a
falában
szüntelenül működő izomzat van,
így képes
állandóan változtatni az
alakját.
Az alkoholon
kívül gyakorlatilag alig
valami szívódik fel a
gyomorból.
A szokásos
étek 3-5 óra alatt elhagyja
a gyomrot.
A vizes, folyékony
anyagok, mint
például a leves,
lényegesen gyorsabban haladnak át a gyomron.
A zsírok sokkal
tovább maradnak a
gyomorban.
A
szénhidrátokból,
fehérjékből
és zsírokból
álló szokásos
étek 3-5 óra
alatt kiürül a gyomorból. A
gyomorfal mirigyei
és speciális sejtjei
nyákot, enzimeket, sósavat és egy
olyan faktort
termelnek, amely a
B12-vitamin átjutását
segíti elő a
bélfalon át a vérkeringésbe.
A gyomortartalom
savanyú
kémhatású,
és a gyomornedv, a gyomor speciális
terméke,
több anyagból áll:
A pepszin a gyomor legfőbb
enzimje, a húsok
és
más fehérjék hatékony
emésztője.
Csak savas közegben hat.
A renin a tejet alvasztja meg.A
sósavat (HCl) a gyomorfal sejtjei termelik,
és
így biztosítják a savas
kémhatást.A gyomor nem
nélkülözhetetlen teljesen az
emésztés számára. Az
emésztés
legtöbb folyamata azonban a gyomron
kívül
történik.
A
vékonybél
Gyakorlatilag a
tápanyagok teljes
felszívódása a
vékonybélből történik.
A
vékonybél körülbelül 7
m hosszú
bélrészlet, ahol az
emésztés teljesen
végbemegy, és gyakorlatilag az összes
tápanyag felszívódik. A
savanyú
kémhatású gyomorral
ellentétben, a
vékonybélben lúgos a közeg,
amit az
epe, a hasnyálmirigy nedve és a
vékonybél
falának szekrétuma biztosít.
A lúgos kémhatás
részben az
emésztéshez, részben a
felszívódáshoz
szükséges.
A nyombél
(patkóbél,
duodénum), amely a
gyomor kivezetőnyílásánál
(pylorus)
kezdődik, a vékonybél első része.
Folytatása a
körülbelül 3 m
hosszú
éhbél (jejunum). Ezután a
körülbelül 3-4 m hosszú
csípőbél
(ileum) következik.
Ha
a vékonybél félig folyékony
tartalma a perisztaltika eredményeként
tovahalad, gyakran azt mondjuk, hogy „korog" a
gyomrunk. Valójában a
gyomrunk a korgás „színtere"
fölött helyezkedik el.
A vastagbél
10-12 órát
vesz igénybe,
amíg tartalma végighalad a vastagbélen.
Bármilyen
anyag hagyja is el az ileumot, és jut a coecumon (az a hely,
ahol a
vékonybél a vastagbélbe
szájadzik) át a vastagbélbe, az
meglehetősen
híg, sok vizet tartalmaz. A
visszaáramlást a coecum izmos szelepe
akadályozza meg.
A
vékonybélből főleg víz, azon
kívül nagyon kevés anyag
szívódik fel.
A
vastagbél elsődlegesen tároló
és
víztelenítő szerv. A bejutó
folyékony
halmazállapotú anyagok félig
szilárdakká válnak, amint a
víz
felszívódik. 10-12 órát
vesz
igénybe, amíg a tartalma végighalad a
vastagbélen.
A vastagbelet,
ellentétben a csíramentes
gyomorral,
baktériumok népesítik be. Ezt
nevezik a normális
baktériumflórának. A
széklet nagyrészt
baktériumokból áll az
emészthetetlen anyagokon,
főleg cellulózon, valamint a vérből
eltávolított, illetve a
bélfalról
levált anyagokon kívül.
A máj
A máj a
zsírban oldódó
vitaminok legfőbb tároló,
raktározó szerve.
A
máj a szervezet legnagyobb tömör szerve,
tömege
körülbelül 2 kg. Máshoz
nem hasonlítható kémiai
üzem. Csaknem
minden kémiai vegyületet át tud
alakítani. Hatásos
méregtelenítő
szerv, amely lebontja a
legkülönbözőbb toxikus
molekulákat, és
ezáltal azok veszélytelenekké
válnak.
Vértárolóként is
működik, továbbá az A- és
D-vitamin, valamint
a megemésztett szénhidrát
(glikogén)
raktára is. Utóbbit lebontva és a
vérkeringésbe juttatva, biztosítja a
normális vércukorszintet. Számos
enzimet, fehérjét állít
elő. A
májban képződik a koleszterin, az
A-vitamin (a karotinból), itt
szintetizálódnak a
véralvadás különböző
faktorai.
A máj egyik fő
feladata az epe
képzése. Az epe olyan
sókat tartalmaz, amelyek detergens hatásuk
révén emulgeálják a
zsírnemű
anyagokat, és ezáltal
elősegítik a hatékony
emésztésüket.
Az epehólyag
Az étel
megpillantására is
kiürülhet az epehólyag.
Ez a zsákszerű
tárolószerv
körülbelül 7-8 cm hosszú.
Felfogja
a májban képzett epét,
kémiailag
módosítja és
betöményíti azt.
Az étel
íze vagy néha csupán a
megpillantása is
elég lehet ahhoz, hogy
kiürüljön. Az epe
alkotórészei néha
kiválnak, és epekövet alkotnak.
A
hasnyálmirigy
A hasnyálmirigy
termeli a szervezet legfontosabb enzimeit.
A
mirigy körülbelül 15 cm hosszú,
és a patkóbél
hajlatában fészkel.
Bizonyos sejtcsoportjai (Langerhans-féle szigetek)
az inzulint
termelik, amely a cukor
elégetését gyorsítja a
szervezetben. Az
inzulint nem az emésztőrendszerbe, hanem a
véráramba juttatja el. A
hasnyálmirigy nagyobbik része nedvet termel
és juttat a vékonybélbe,
amely a legfontosabb emésztőenzimeket tartalmazza: a
zsírokat hasító
lipázokat, a fehérjéket
bontó proteázokat, valamint a
keményítő
lebontásáért felelős
arnilázt.
|