DISZNÓHÚS SÓSKÁVAL CSERÉPTÁLBAN
70 dkg sovány
disznóhús,11 dkg friss kenyérmorzsa,1 közepes hagyma,2 gerezd fokhagyma só, feketebors,kb. 60 db mosott, lecsöpögtetett
sóskalevél
Vagdaljuk össze, vagy daráljuk le a
húst, és tegyük hozzá a
zsemlemorzsát, a hagymát és a
fokhagymát. Keverjük jól össze,
és
fűszerezzük ízlés szerint. Melegítsük elő a sütőt 190
°C-ra. Zsírozzunk ki egy mélyebb tepsit, és
nyomkodjuk a vagdalthús kb.
egyharmad részét az aljára.
Rétegezzük rá a sóskalevelek
fele
mennyiségét. Adjuk hozzá a
vagdalthús következő harmadát, majd a
maradék sóskalevelet, mindegyiket jól
lenyomkodva. Végül az utolsó
réteg a megmaradt vagdalthús. Fedjük le alufóliával, és
a tepsit
állítsuk egy nagyobb, félig
vízzel telt
tepsibe. Másfél órát
süssük. Hagyjuk a tepsiben kihűlni; szeleteljük fel, és
forró pirítóssal tálaljuk.
BORÓKABOGYÓVAL ÉS FOKHAGYMÁVAL PÁCOLT DISZNÓHÚS SZELETEK
2 evőkanál
olívaolaj,6 összezúzott borókabogyó,2 gerezd összezúzott fokhagyma só,
feketebors,1 kg oldalas (2 cm vastag,4 darabban) 2,5 dkg finomliszt,3 dl almabor
Keverjük össze egy tálban az olajat, a
borókabogyót, a fokhagymát
és
fűszerezzük meg. Fektessük egy lapos tál aljára az
oldalasokat, és öntsük rá a páclevet,
hogy ellepje. Fedjük le, és hagyjuk hűvös
helyen legkevesebb 3 óra
hosszat, de inkább egy éjszakát. Csurgassuk le az oldalasokat, de a páclevet
őrizzük meg. Melegítsük meg egy nagy serpenyőben a
pácot. Ha megmelegedett, tegyük
bele az oldalasokat, és süssük kis
lángon a húsok mindkét
oldalát 10
percig. Akkor sült át a hús, ha a
vastagján éles késsel a csont
és a
hús közé szúrva nem maradnak
vérnyomok a késen. Ekkor vegyük ki a
serpenyőből. A serpenyőt a tűzön hagyva kavarjuk bele a lisztet a
megmaradt páclébe. Adjuk hozzá az
almabort és forraljuk föl. Tegyük
vissza az oldalasokat a mártásba.
Melegítsük föl és
tálaljuk.
|