DIÓ

A diófa szinte minden része, levele, kérge, rügye, barkája, éretlen termése (fakopáncsa) és nedve egyaránt gyógyhatású.

A levelek szárítása különös gondot igé­nyel, ha ugyanis egymáson szárítják azokat, megfeke­tednek, azaz gyógyászatilag elértéktelenednek.

A diófa leveleiből készült teának és az éretlen - még zöld - dióból készült tinktúrának erős hasmenésellenes hatása van.

A diókészítményeknek erős az antibakteriá­lis hatásuk, fertőtlenítik a beleket, összehúzzák a gyul­ladásban lévő nyálkahártyát. Éppen e tulajdonságuknak köszönhetően kiváló toroköblítő készíthető belőlük, s jó ellenszerei a mandulagyulladásnak. Mivel a dióban lévő cserzőanyag összehúzza a nyálkahártyákat, elpusztít­ja a kórokozókat, az emésztőrendszer gyulladásainak gyógyítására is alkalmas, gyomor- és nyombélfekély és aranyérpanaszok esetén is alkalmazzák. Tinktúráját - kiegészítő terápiaként - az emésztőrendszeri dagana­tok kezelésénél is sikerrel alkalmazzák. Méregtelenítő tulajdonságánál fogva az aknés bőrgyulladások külső és belső - méregtelenítő - kezelésére is használják.

Hidegen préselt olajának rendszeres fogyasztása segít az érelmeszesedés megelőzésében. A virágjából készült tea rendszeres fogyasztása erősíti a hajszálereket.

A dióbélben levő fenolszármazék rákellenes hatású,mert a méreganyagokat blokkolja a szervezetben,és megköti a DNS szabad gyökeit,így a karcinogén anyagoknak nincs helyük kötődni.

A dióbél zsírt, fehérjét, ásványi anyagot és szén­hidrátot tartalmaz. E-, B,-, B,,-, B.-, B-vitamin-tar­talma ugyancsak jelentős. Az ásványi anyagok kö­zül igen nagy adagban tartalmaz káliumot, foszfort, magnéziumot, kalciumot és vasat, valamint jódot. A benne található fenolszármazék rákellenes hatású, mert a méreganyagokat blokkolja a szervezetben, és megköti a DNS szabad gyökeit, így a karcinogén anyagoknak nincs helyük lekötődni. A dió olajanyagában sok a telítetlen olajsav, amelynek szerepe van a koleszterinszint csökkentésében, így az érrendszeri betegségek megelő­zésében

-------------------------.

Csonthéjat von a szív köré a dió.


Az érelmeszesedés különleges, lassú gyulladás, amely fokozatosan beszűkíti az ütőereket, számos vizsgálat bizonyította, hogy a különböző antioxidánsok ezt a kóros folyamatot hatásosan gátolják.

Joe A. Vinson és Yuxing Cai kilencféle csonthéjas gyümölcs természetes formájának, illetve pörkölt, pirított változatának antioxidáns, polifenol tartalmát hasonlította össze, sőt megvizsgálták kétféle földimogyoró kenővaj ilyen tulajdonságát is.

Vizsgálataik eredménye a Food and Function februári számában jelent meg. A mérések azt igazolták, hogy mind nyersen, mind pörkölt formában a legtöbb aktív polifenolt a dió tartalmazta, akár a pisztáciával, akár a földimogyoróval, vagy a mandulával hasonlították össze.

Azt már korábban, számos vizsgálat bizonyította, hogy a rendszeres dióevés a "rossz" LDL koleszterin vérszintjét csökkenti, javítja a véráramlást és lassítja az érelmeszesedést folyamatát. A polifenolokból igen sokféle létezik és a laboratóriumi adatok azt is jelezték, hogy a leghatásosabb polifenolok ugyancsak a dióban találhatók. Az is rendkívüli előny, hogy a sütés-főzés, a meleg nem rontja lényegesen a dióban található polifenolok biológiai hatékonyságát.

A mérések azt is bizonyították, hogy a dióban lévő polifenolok erélyesen kötődnek a zsírhoz kapcsolt fehérjékhez és ezzel gátolják az érelmeszesedést. A tanulmányokban azt is kimutatták, hogy a dió polifenoljai növelik a verőerek belső felszínén lévő sejtek aktivitását, amellyel a monoamino-oxidáz gáz elválasztását végzik. Ez a gáznemű biológiai anyag a leghatásosabb értágító.

A monoamino-oxidáz hiánya érszűkülethez vezet és az a szervek működését jelentősen rontja.

Paul Davis és munkacsoportja egérkísérletben kimutatta, hogy az állatok tápjába kevert dió mérhetően gátolta a rosszindulatú daganatok fejlődését és növekedését. Ezek az egerek genetikailag érzékenyek voltak arra, hogy emlőrákjuk legyen és a dió ennek a súlyos állapotnak az esélyét a felére csökkentette. Az utóbbi vizsgálat adatait a British Journal of Nutrition februári száma közölte.

F:MTI

DIÓFASÍRT

2 áztatott zsemléhez adjunk 1 tojást, 5 dkg darált  diót, 1 gerezd szétnyomott fokhagymát, csipet­nyi tengeri sót (esetleg 1 kávéskanálnyi ételízesítőt), kevés csemege pirospaprikát, csipetnyi majoránnát. Az egészet dolgozzuk egyneművé, formáljunk belőle po­gácsákat, és forró olajban süssük ki. Savanyúsággal, salátával finom elő- vagy főétel.

DIÓS RÁNTOTT CAMEMBERT

8 szelet camembert sajt, két tojás, kevés só, bors.A sajtszeleteket megforgatjuk a felvert tojásban,majd a durvára darált dióval elkevert zsemle­morzsában, újra a tojásban, majd ismét a diós zsemlemor­zsában. Forró olajban sárgára kisütjük. Vigyázzunk, a sajtszeleteken ne barnuljon meg a bunda, mert keserűvé válik, a rántott sajtot pedig papírszalvétára szedjük, hogy a felesleges zsír lecsöpögjön.

DIÓMÁRTÁS

Hozzávalók 6 személyre :100g dióbél,3 szardellafilé,150ml olivaolaj,kb.3 evőkanál citromlé,frissen őrölt bors

A dióbelet és a szardellát mixerrel finom péppé zúzzuk.Hozzáadjuk a citromlé felével összedolgozott olajat.A mártást a maradék citromlével és a borssal ízesítjük.

Párolt halhoz,burgonyához kitűnő.

DIÓS TÚRÓKRÉM

Hozzávalók 4 személyre :250g sovány tehéntúró,1 pohár joghurt,3-4 evőkanál tej.2-3 evőkanál cukormentes diókrém,folyékony édesítőszer

(Diókrém: a finomra darált diót egy kevés víz hozzáadásával pépesítem a mixerrel.)

A túrót a joghurttal és a tejjel habosra keverjük. Hozzáadjuk a diókrémet. Ízesíthetjük pár csepp csicsókasűrítménnyel.

Ez a krém önmagában is finom,egy kis fahéjjal meghintve,de palacsinta töltésére is nagyon jó.

Mogyoró

Szintén telítetlen olajsav- és E-vitamin-tartalmának köszönhetően csökkenti a vér koleszterinszintjét, mivel képes lebontani a káros (LDL) koleszterint. Átlagos táp­lálkozás mellett már 3-5 szem mogyoró is hatásos lehet (akár 12%-kal is csökkentheti a vérzsírszintet). Ennek a csonthéjas gyümölcsnek is magas a vas- és magné­ziumtartalma, emiatt jótékonyan hat a vérképzésre,segít megelőzni a szív- és érrendszeri betegségeket. Ugyancsak fenoltartalmának köszönhetően a rákbe­tegség kialakulását gátolja. II. típusú cukorbetegségben szenvedők számára is javasolható a „mogyoródiéta", azaz a megfelelő diéta mellett napi 3-5 szem mogyoró elfogyasztása.

Az úgynevezett amerikai (vagy földimogyorónak) igen magas az E-vitamin-tartalma, ezért ugyancsak segít a szívpanaszok megelőzésében és a koleszterin­szint csökkentésében. Vannak, akik a földimogyoróra allergiások - természetesen számukra fogyasztása nem javasolt.

MOGYORÓTEJ

Daráljunk meg 10 dkg mogyoróbelet, turmixoljuk össze fél liter vízzel, mézzel, majd szűrjük át sűrű szűrőn. Éhgyomorra a gyenge gyomrúaknak (gyerekeknek, lábadozóknak, időseknek) kiváló erősítő.

A mandulából is szoktam tejet készíteni hasonló módon.De csak max.5 szemből,a benne lévő cián miatt,főleg ha a mag nincs még teljesen kiszárítva.


Az olajos magvak palettája széles. Lássuk ábécé sorrendben a hazánkban ismertebb magvakat: dió, földimogyoró, kesudió, makadámdió, mandula, mogyoró, napraforgómag, paradió, pisztácia.

Részletek: http://www.webbeteg.hu/cikkek/fogyokura/17230/az-olajos-magvak-szerepe-a-taplalkozasban
Az olajos magvak palettája széles. Lássuk ábécé sorrendben a hazánkban ismertebb magvakat: dió, földimogyoró, kesudió, makadámdió, mandula, mogyoró, napraforgómag, paradió, pisztácia.

Részletek: http://www.webbeteg.hu/cikkek/fogyokura/17230/az-olajos-magvak-szerepe-a-taplalkozasb
Az olajos magvak palettája széles. Lássuk ábécé sorrendben a hazánkban ismertebb magvakat: dió, földimogyoró, kesudió, makadámdió, mandula, mogyoró, napraforgómag, paradió, pisztácia.


ingyen webstatisztika