|
DIÓ A diófa szinte minden része, levele, kérge, rügye, barkája, éretlen termése (fakopáncsa) és nedve egyaránt gyógyhatású. A levelek szárítása különös gondot igényel, ha ugyanis egymáson szárítják azokat, megfeketednek, azaz gyógyászatilag elértéktelenednek.A diófa leveleiből készült teának és az éretlen - még zöld - dióból készült tinktúrának erős hasmenésellenes hatása van.A diókészítményeknek erős az antibakteriális hatásuk, fertőtlenítik a beleket, összehúzzák a gyulladásban lévő nyálkahártyát. Éppen e tulajdonságuknak köszönhetően kiváló toroköblítő készíthető belőlük, s jó ellenszerei a mandulagyulladásnak. Mivel a dióban lévő cserzőanyag összehúzza a nyálkahártyákat, elpusztítja a kórokozókat, az emésztőrendszer gyulladásainak gyógyítására is alkalmas, gyomor- és nyombélfekély és aranyérpanaszok esetén is alkalmazzák. Tinktúráját - kiegészítő terápiaként - az emésztőrendszeri daganatok kezelésénél is sikerrel alkalmazzák. Méregtelenítő tulajdonságánál fogva az aknés bőrgyulladások külső és belső - méregtelenítő - kezelésére is használják.Hidegen préselt olajának rendszeres fogyasztása segít az érelmeszesedés megelőzésében. A virágjából készült tea rendszeres fogyasztása erősíti a hajszálereket.A dióbélben levő fenolszármazék rákellenes hatású,mert a méreganyagokat blokkolja a szervezetben,és megköti a DNS szabad gyökeit,így a karcinogén anyagoknak nincs helyük kötődni.A dióbél zsírt, fehérjét, ásványi anyagot és szénhidrátot tartalmaz. E-, B,-, B,,-, B.-, B-vitamin-tartalma ugyancsak jelentős. Az ásványi anyagok közül igen nagy adagban tartalmaz káliumot, foszfort, magnéziumot, kalciumot és vasat, valamint jódot. A benne található fenolszármazék rákellenes hatású, mert a méreganyagokat blokkolja a szervezetben, és megköti a DNS szabad gyökeit, így a karcinogén anyagoknak nincs helyük lekötődni. A dió olajanyagában sok a telítetlen olajsav, amelynek szerepe van a koleszterinszint csökkentésében, így az érrendszeri betegségek megelőzésében-------------------------.Csonthéjat von a szív köré a dió.Az
érelmeszesedés
különleges, lassú gyulladás,
amely fokozatosan
beszűkíti az ütőereket, számos
vizsgálat
bizonyította, hogy a különböző
antioxidánsok ezt a kóros folyamatot
hatásosan
gátolják.
Joe A. Vinson
és Yuxing
Cai kilencféle csonthéjas
gyümölcs
természetes formájának, illetve
pörkölt,
pirított változatának
antioxidáns,
polifenol tartalmát hasonlította össze,
sőt
megvizsgálták kétféle
földimogyoró kenővaj ilyen
tulajdonságát is.
Vizsgálataik eredménye a Food and Function februári számában jelent meg. A mérések azt igazolták, hogy mind nyersen, mind pörkölt formában a legtöbb aktív polifenolt a dió tartalmazta, akár a pisztáciával, akár a földimogyoróval, vagy a mandulával hasonlították össze. Azt már korábban, számos vizsgálat bizonyította, hogy a rendszeres dióevés a "rossz" LDL koleszterin vérszintjét csökkenti, javítja a véráramlást és lassítja az érelmeszesedést folyamatát. A polifenolokból igen sokféle létezik és a laboratóriumi adatok azt is jelezték, hogy a leghatásosabb polifenolok ugyancsak a dióban találhatók. Az is rendkívüli előny, hogy a sütés-főzés, a meleg nem rontja lényegesen a dióban található polifenolok biológiai hatékonyságát. A mérések azt is bizonyították, hogy a dióban lévő polifenolok erélyesen kötődnek a zsírhoz kapcsolt fehérjékhez és ezzel gátolják az érelmeszesedést. A tanulmányokban azt is kimutatták, hogy a dió polifenoljai növelik a verőerek belső felszínén lévő sejtek aktivitását, amellyel a monoamino-oxidáz gáz elválasztását végzik. Ez a gáznemű biológiai anyag a leghatásosabb értágító. A monoamino-oxidáz hiánya érszűkülethez vezet és az a szervek működését jelentősen rontja. Paul Davis és munkacsoportja egérkísérletben kimutatta, hogy az állatok tápjába kevert dió mérhetően gátolta a rosszindulatú daganatok fejlődését és növekedését. Ezek az egerek genetikailag érzékenyek voltak arra, hogy emlőrákjuk legyen és a dió ennek a súlyos állapotnak az esélyét a felére csökkentette. Az utóbbi vizsgálat adatait a British Journal of Nutrition februári száma közölte. F:MTI DIÓFASÍRT 2 áztatott
zsemléhez
adjunk 1 tojást, 5 dkg darált
diót, 1 gerezd szétnyomott fokhagymát,
csipetnyi tengeri sót (esetleg 1
kávéskanálnyi
ételízesítőt), kevés
csemege pirospaprikát, csipetnyi
majoránnát. Az egészet dolgozzuk
egyneművé, formáljunk belőle
pogácsákat, és
forró olajban süssük ki.
Savanyúsággal, salátával
finom elő- vagy főétel.
|