|
HASZNOS
CSEMEGE-E A CSOKOLÁDÉ?
Általában
nem ismeretes, hogy a metilxantin
származékok, azaz a koffeint, a teobromint vagy
teofillint tartalmazó italok kárt okoznak a
szervezetben.
Ellenben
ismerjük azokat az általuk előidézett
súlyos elváltozásokat, melyek
miatt egyes szöveteket károsodás
ér. A metilxantint a sejtek megkötik,
felhalmozódik bennük, és
kiürítésük nagyon
hosszú időt vesz igénybe,
minek következtében a sejtek
működésében
változás áll be.
Metilxantint
a kávé, a tea, a csokoládé
és a kóla tartalmaznak.
Mihelyt
a metilxantin folyadék vagy gyógyszer
formájában a szervezetbe jut,
hatását rögtön kifejti.
Hatása
négy óra hosszat tart. A
csokoládé vagy
kakaó elfogyasztása után gyorsulhat a
szívverés, emelkedhet a
vérnyomás;
fáradtság,
álmatlanság, kézremegés
és
enyhébb egyensúlyi
zavar léphet fel. Egyesekből félelmet
és
szorongást vált ki. Néhány
óra
vagy nap elmúltával más
tünetek is
mutatkozhatnak: alvászavar,
fejfájás, nyugtalanság,
remegés,
bizonytalan járás,
szédülés,
ingerlékenység és rossz
közérzet.
Ha valaki rászokik a
kakaóra és a
csokoládéra, és idejében
nem tud hozzájutni, ingerlékeny lesz,
ébersége csökken és erőt vesz
rajta az álmosság.
A metilxantin
a szívbetegségre, az allergiás
panaszokra
és a cukorbetegségre rosszul
hat, a vízháztartást
kedvezőtlenül
befolyásolja. Ez az anyag a
depresszióhoz, a tizenévesek
körében pedig az
agresszív magatartáshoz
is hozzájárulhat. Metilxantin
hatására a
gyomor és a bélcsatorna
megbetegedéseinél a panaszok
súlyosbodnak. A
kromoszómákat is
károsítja, ezért az
utódoknál
fejlődési rendellenesség léphet fel.
Azoknál, akik a metilxantint tartalmazó
élelmiszert rendszeresen
fogyasztják, a rákos megbetegedések
gyakoribbak,
szervezetük
ellenálló képessége kisebb.
Eddig a
csokoládé káros
hatásának
csupán egy
részét ismertettük.
Tagadhatatlan, hogy a
mirigyszövet
burjánzásában a metilxantinnak szerepe
van. Mivel
egyes enzimek
működését gátolja,
hatása a
mérgekhez hasonlítható. A
csokoládénak ez
az anyaga az egyes mirigyek szöveteiben kiválthatja
a
kóros tömlők
(ciszták), és kötőszöveti
(fibrosus) daganatok
képződését,
különösen az
emlőkben, ahol mind a két változás
együtt
keletkezik.
Egy
fiatal orvosnő, akinek emlőjén a fibrózis
elhatalmasodott, naponta kb.
1300 milligram metilxantint juttatott a szervezetébe
mindaddig,
míg
arra figyelmeztették, hogy ennek az anyagnak erre a szervre
mennyire
káros a hatása. A kávé, a
tea, a
kólás italok és a
csokoládé
fogyasztásával felhagyott, annak
reményében, hogy emlőbetegsége javulni
fog. Alig egy hónap eltelte után a
javulás jeleit
észlelte. Két hónap
múlva pedig a kóros
elváltozások teljesen
visszahúzódtak. E kedvező
eredményért azonban meg is kellett
szenvednie. Ti. a
metilxantin
hiányában heves fejfájás
gyötörte, melyet fejfájás
elleni
gyógyszerrel
nem lehetett megszüntetni. A metilxantin káros
hatása miatt minden
nőnek azt tanácsoljuk, hogy ilyen anyagot
tartalmazó
élelmet ne
fogyasszon. Ezzel a mellrák veszélye is
csökkenthető. Sok orvosnak az
a véleménye, hogy a metilxantin
ugyanúgy hat a
prosztata (dülmirigy)
szöveteire, mint az emlőre.
A csokoládé
értéke az
általa
kiváltott hatásokhoz képest
elenyésző.
Miért?
1. Hatása a
mérgekéhez hasonlítható.
2.
Zamatanyagai miatt.
3. A kakaó
szüretelésének és
feldolgozásának módja miatt.
A következőkben
külön-külön vizsgáljuk
meg ezekét:
1. A
csokoládé vegyi
összetétele
A
teobromin a csokoládé legfontosabb
metilxantin-származéka. A
központi
idegrendszerre tett hatása kiterjedt vagy
körülhatárolt szélű
bőrviszketésben, depresszióban
és szorongásban nyilvánul meg.
A
kakaó a teánál (orosz, indiai,
kínai,
ceyloni) sokkal több tannint
tartalmaz. A tanain és az emésztőszervek
rákos megbetegedése között a
kutatók összefüggést
találtak Ha az
átmenetileg ágybavizelő gyermek
minden nap kakaót iszik, az
ágybavizelés
tartóssá válik Egy csésze
kakaó kb. 112 milligram koffeint tartalmaz. A
kakaó a
kalciumnak a
belekből való
felszívódását
megbéníthatja. Ha gyermekünknek
azért adunk
kakaót, hogy ne legyen kálcium hiánya,
épp
az ellenkező hatást érjük el
vele, azaz még a gabonafélék, a
hüvelyesek
és a főzelékfélék
kalciumjának, ennek a
nélkülözhetetlen
ásványi anyagnak a
felszívódását is
meggátoljuk. A
csokoládé 0,45-0,49 %-ban oxálsavat is
tartalmaz. Az oxálsav megköti a kalciumot. Mivel a
kálcium-oxalát
oldhatatlan vegyület, mely nem tud
felszívódni, a
kalcium távozik a
bélcsatornából.
2. A
csokoládéban levő adalékanyagok
A
kakaó keserű ízét egy alkaloida, a
káros hatású pirolizát
adja,
melynek erősen lúgos a
kémhatása. Azzal, hogy ízét
az édesítéssel
javítottuk, a veszélyt nem
csökkentettük.
Hogy a kakaóporból ízletes
csemegét készítsenek, sok cukrot kell
felhasználni. Ahhoz, hogy a
kakaópor és a cukor keveréke ne legyen
szemcsés, általában tejet,
tejfölt vagy olajat adnak hozzá. Ezáltal
kalóriadús, de
egészségtelen
élelmiszert állítanak elő. A legkisebb
darab csokoládé is fokozza a
belekben az erjedést, és ezzel károsan
befolyásolja az emésztést.
3. A
csokoládé szennyezettsége
és a természeti környezet
A
kakaó termelése és
feldolgozása a többi élelemmel
összehasonlítva
egészségügyi szempontból
sokkal rosszabb körülmények
között folyik.
A
kakaófa a trópusokon honos alacsony
növésű
fa. Magját megpirítják és
porrá őrlik A csokoládé
szilárd vagy
félkemény állapotban kerül a
fogyasztóhoz. Az apró
szemcséjű
kakaóporból készítik,
és
ezért
legalább 50 %-ban zsiradékot kell
hozzáadni.
A kakaófáról leszedett
hüvelyes termést, a kakaóbabot ott
helyben
halmokba rakják és
erjesztik. Ez a folyamat 3-8 napig tart. A kakaóport
készítésének
kezdeti szakaszában sokféle szennyezés
érheti. Erjedéskor a halom
belsejében magas a hőmérséklet, ami
meggyorsítja a baktériumok és
bizonyos penészgombák
szaporodását. A
kakaóbab nagy mennyiségű
aflatoxint tartalmaz. A penészgombák termelik,
rákkeltő hatása van. Az
erjesztésnek nagyon nagy szerepe van a
kakóbab
ízének alakulásában. Az
erjedés
gyorsításához a
kakaóbab enzimjei is hozzájárulnak. Az
erjesztés után a kakaóbabot napon vagy
szárítóban
megszárítják,
és csak
ezután szállítják le a
csokoládégyáraknak. A
feldolgozás
következő
szakaszában a kakaóbabot
megpirítják
és megőrlik. Így kapják a
kakaóvajat, ami nagyon hasonlít a
földimogyoró-olajhoz. A kakaóvajon
levő baktériumok elszaporodhatnak.
Mivel a cukor és a kakaóvaj,
melyet a csokoládé tartalmaz, könnyen
kicsapódik, zamatanyagokat adnak
a masszához, melyekkel ez a folyamat
meggátolható.
Ha a csokoládét
50˙C-on tárolják, 6-12 hét
múlva a benne
levő kakaóvaj megavasodik. A
csokoládé rossz íze jelzi, hogy
eltarthatósági ideje lejárt.
Az
avasodást adalékanyagokkal lehet
lassítani. A
zamatanyagok, melyek
állagát habossá teszik és a
kakaóvaj, amely olvadékonnyá
lágyítja, még
károsabbá teszik.
Egyesek azt hiszik, hogy érzékenyek a
csokoládéra.
A túlérzékenységet
tulajdonképpen a
csokoládét szennyező növényi
maradványok okozzák. Egy 11 éves
gyermeket
hasfájás és véres
hányás
miatt vittek orvoshoz. Hamarosan piros
kiütések
jelentek meg a gyerek
bőrén, A kórházban
megfigyelték, hogy
a gyomorfájás néhány
perccel a
csokoládéfogyasztás után
kezdődik,
és a kiütések is megjelennek. Ha a
csokoládét a bőrére kenték,
perceken
belül tele lett kiütésekkel. A
csokoládétól a
végbél
körüli bőr néha viszket. Ha a
páciens
felhagy a
csokoládéevéssel, a
viszketés
elmúlik.
Nagy hibát követünk el, ha
gyermekünknek, még ha ritkán is,
csemegeként kakaós
készítmény adunk.
Nemcsak károsodás éri
szervezetét, hanem fölös
kalóriával is terheli.
|