FŰSZERES PERZSACSIRKE


 11 dkg vaj,2 közepes, felszeletelt vöröshagyma,1 megfőzött csirke, 4,3 dl csirkehúsleves só, feketebors,1 csésze felaprított petrezselyem,1 csésze felvágott metélőhagyma 1/4 csésze felaprított menta,1/4 csésze felaprított korianderlevél,5 dkg tört dió,2 dl narancslé,2 narancs lereszelt héja,2 felvert tojás (ízlés szerint)

Olvasszunk föl 2,5 dkg vajat egy serpenyőben, és pároljuk a hagymát, amíg aranysárga nem lesz.Adjuk hozzá a csirkét a levessel és fűszerezzük. Fedjük le és főzzük 1 óra hosszat lassú tűzön, amíg megpuhul. Olvasszuk föl a maradék vajat egy serpenyőben, és finoman pároljuk meg a petrezselymet, a metélőhagymát, a mentát és a koriandert, hogy a vaj átvegye az ízüket. Adjuk a vajat a csirkéhez, és keverjük bele a tört diót, a narancslevet és -héjat. Főzzük lassú tűzön 30 percig.Ízlés szerint hozzá lehet még keverni felvert tojást is, közvetlenül a tálalás előtt. Rizzsel vagy galuskával tálaljuk.


TÁRKONYOS SŰLT CSIRKE


 8 db kb. 8 dkg-os alsó vagy felső csirkecomb 5 dkg vaj,2 evőkanál felaprított tárkony só, feketebors.A tárkony pótolható petrezselyemmel, metélőhagymával, kakukkfűvel vagy turbolyával.

 Melegítsük elő a sütőt 190 °C-ra.Csontozzuk ki a csirkecombokat, éles késsel leválasztva a húst a csontokról. Ha gyengén megcsavarjuk a csontot, könnyen kijön.Puhítsuk meg a vajat, és keverjük simára fakanállal. Keverjük bele a tárkonyt és fűszerezzük meg.Osszuk szét a vajat a csirkecombok között, és bőven töltsük meg vele a combok belsejét. Fogpiszkálókkal vagy kis nyársakkal tűzzük össze a húsok széleit.
 Fektessük egymás mellé a húsdarabokat egy nagy tűzálló tálban, és takarjuk be őket alufóliával. Süssük 40 percig; a fóliát az utolsó 10 percre vegyük le. A sütést befejezhetjük parázson is.


Töltött csirke


Egy 1,5 kg-os csirke, só, bors, paprika. A töltelékhez: 30 dkg fehér kenyér, 4 dkg vaj, 1 vöröshagyma, 2 gerezd fok­hagyma, 2 evőkanál olaj, 2 tojás, 2 evőkanál petrezselyemzöld

A konyhakész csirkét megsózzuk, megborsozzuk, megpaprikázzuk és megtöltjük. Forró vajban megpirít­juk, és előmelegített sütőben 50 percig sütjük.A töltelékhez a kenyeret 1 x 1 cm-es kockákra vágjuk, és vajban megpirít­juk. Az olajban megpároljuk az apró­ra vágott vörös- és fokhagymát, ösz-szekeverjük a pirított kenyérkockák­kal és a petrezselyemzölddel, végül hozzákeverjük a tojásokat, megfűsze­rezzük, és a csirkébe töltjük. A tölte­lék más hús töltésére is alkalmas.


Spenótos töltött csirke


Egy 1,5 kg-os csirke, só, bors A töltelékhez: 25 dkg spenót, 1 vörös­hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2 dkg vaj, 1 evőkanál morzsa, 5 dkg ömlesz­tett sajt, 2 tojássárgája, 1 evőkanál kakukkfű

A csirkét megsózzuk, megborsozzuk és a következő töltelékkel töltjük meg. A spenótot 3 percig lefödve pá­roljuk, összevágjuk. A hagymát a vaj­ban a fokhagymával együtt megpirít­juk, hozzáadjuk a spenótot és megfű­szerezzük. Hozzákeverjük a villával szétnyomkodott sajtot, a tojássárgáját és a morzsát, és megtöltjük a csir­két. Előmelegített sütőben 50 percig sütjük, közben vajjal kenegetjük. 10 perccel a sütés befejezése előtt nyissuk ki a sütő ajtaját, így süssük tovább.


Babbal töltött csirke


Egy 1,5 kg-os csirke, só, bors A töltelékhez: 20 dkg barna bab, 1 hagyma, 1 gerezd fokhagyma, 5 dkg füstölt szalonna, 1 evőkanál olaj, 1 evő­kanál petrezselyemzöld, 1 evőkanál kapor, 2 tojás, 1 kávéskanál curry, 5 dkg vaj

A csirkét megsózzuk, megborsozzuk, és a következőképpen elkészített töl­telékkel töltjük. A füstölt szalonnát kockákra vágjuk, megpirítjuk, bele­tesszük a hagymát, a fokhagymát és megpároljuk. Összekeverjük a meg­főtt babbal, hozzáadjuk a tojást, a fűszereket és addig keverjük, amíg a tojás megkeményedik. Megtöltjük a csirkét, előmelegített sütőben 50 per­cig sütjük, közben olvasztott vajjal kenegetjük. A töltelék más húsok töl­tésére is igen alkalmas.


Sült csirke

Két 1-2 kg-os csirke, 5 dkg margarin, 1 dl almapálinka, 3 dl tejszín, 30 dkg alma, 20 dkg gyöngyhagyma, 8 dkg főtt sonka, 1 tojás, só, bors, 1 kávéska­nál rozmaring.

A csirkét félbevágjuk, sózzuk, meg­borsozzuk, forró olajban minden ol­dalán megpirítjuk, majd leöntjük a pálinkával és megnyújtjuk. Hozzáad­juk az apróra vágott rozmaringot (friss vagy szárított), leöntjük a tej­színnel, és lefedve 20 percig pároljuk. Az almát meghámozzuk, és hagymá­val együtt sós vízben 5 percig forral­juk. A csirkét tűzálló tálba tesszük, az almát, a hagymát és az apróra vágott főtt sonkakockát leöntjük a tojással elkevert tejszínes húslével, és 10 percre forró sütőbe tesszük.


Citromos sült csirke


Két 1-2 kg-os csirke, 2 citrom, 2gerezd fokhagyma, 5 dkg vaj, só, bors, 1 evő­kanál petrezselyem, 1 evőkanál rozma­ring

A csirkéket a lereszelt citrom héjával kívül-belül beszórjuk. A citromot ap­ró kockákra vágjuk, és a szétnyomott fokhagymával együtt a csirkékbe tölt­jük. A csirkéket kívül vajjal jól meg­kenjük, megsózzuk, és előmelegített sütőben 50 percig sütjük. 30 perc után bekenjük citromlével kevert petrezse­lyemmel és rozmaringgal.


Borban sült csirke


Két 1-2 kg-os csirke, 5 dkg margarin, 2 vöröshagyma, 20 dkg zeller, 20 dkg sárgarépa, 2 dl fehérbor, só, bors, ka­kukkfű

A csirkét félbevágjuk, a forró zsira­dékban megpirítjuk, kivesszük, és ugyanebben a zsiradékban megpirít­juk az apróra vágott hagymát, a zel­lert, a sárgarépát. Hozzárakjuk a csir­kedarabokat, leöntjük a borral, és forró, előmelegített sütőben 50 percig sütjük.


Mustáros csirke


Két 1,2 kg-os csirke, 4 evőkanál mus­tár, 2 dl tejföl, 2 dl tejszín, só, bors, mustármag

A csirkéket félbevágjuk, megsózzuk, megborsozzuk, és vastagon bekenjük a mustárral, ezután tűzálló tálra egy­más mellé rakjuk, leöntjük a tejföllel és a tejszínnel, és előmelegített sütő­ben 50 percig sütjük.


Mandulás csirke


Két 1-2 kg-os csirke, 10 dkg őrölt mandula, 1 gerezd fokhagyma, 1 ká­véskanál paprika, 2 dkg vaj, só, bors, 1 kávéskanál curry

A mandulával összekeverjük a szét­nyomott fokhagymát, a paprikát, a sót, a borsot, a curryt és a vajat. Jól bekenjük vele a csirkéket és tűzálló tálban, forró sütőben 50 percig süt­jük.


Tésztában sült töltött csirke


Egy 1,5 kg-os csirke, só bors, 3 dl fehérbor 

A töltelékhez: 5 dkg szalonna, 5 dkg fehér kenyér, 20 dkg csirkemáj, 20 dkg gomba, 2 tojássárgája, 2 dl tejföl, só, bors, petrezselyemzöld, 2 csomag gyorsfagyasztott vajastészta.

A csirkét megsózzuk, megborsozzuk, közben elkészítjük a tölteléket. A sza­lonnát apró kockákra vágjuk, megpi­rítjuk, és hozzáadjuk a feldarabolt májat, gombát, és kenyeret. Amikor megpirult, akkor hozzákeverjük a to­jássárgájával elkevert tejfölt, a fűsze­reket, és megtöltjük a csirkét. Ezután 40 percig fehérborban lefedve párol­juk. Amikor kihűlt, a kinyújtott tész­tába csomagoljuk, felül nyílást ha­gyunk, rajta, hogy a pára eltávozzék, és 30 perc alatt pirosra sütjük.


Lecsós csirkemell


Négy 20 dkg-os csirkemell, 5 dkg sza­lonna, 30 dkg zöldpaprika, 20 dkg pa­radicsom, 4 vöröshagyma, 2 dl tejföl, só, bors

A szalonnát apró kockákra vágva megpirítjuk, hozzáadjuk a hagymát, és üvegesre pároljuk. Beletesszük a feldarabolt paprikát és paradicsomot a fűszerekkel. Azonnal hozzáadjuk a csirkemelleket, leöntjük tejföllel, és 50 percre forró sütőbe tesszük.


Csirkemell cukkinival


Négy 20 dkg-os csirkemell, 5 dkg vaj, 60 dkg cukkini, 1 evőkanál kapor, só, 2 paprika, 2 tojássárgája, 2 dl tejföl,

A melleket forró vajban megforgat­juk, majd a csíkokra szeletelt cukkini­val együtt tűzálló tálba rakjuk, közé­szórjuk a kaprot. A tojássárgájával összekevert tejföllel leöntjük, és elő­melegített sütőben 60 percig sütjük. Elkészíthetjük csirkecombból is.


Paradicsomos csirkemell


Négy 20 dkg-os csirkemell, 2 evőkanál liszt, 3 dkg vaj, 1 hagyma, 1 gerezd fokhagyma, 20 dkg paradicsom, só, bors, 1 kávéskanál kakukkfű

A csirkemelleket lisztben megforgat­juk, forró vajban 2 percig pirítjuk, majd tálra tesszük. A vajba beletesz-szük a hagymát, a fokhagymát, és a feldarabolt paradicsomot, és folyton kevergetve sűrűre főzzük. Megfűsze­rezzük, beletesszük a csirkemelleket, és 20 percig forró sütőben sütjük. Combból is készíthető.


Sajtos csirkemell


2 csirkemell, 4 szelet óvári sajt, 4 szelet sonka, 1 evőkanál kakukkfű, 1 tojás­sárga, 1 gerezd fokhagyma, só bors, 1 doboz gyorsfagyasztott vajastészta, 3 dkg vaj.

A csirkemellet kicsontozzuk, négy szeletet készítünk belőle, forró vajban 5 percig sütjük őket, majd kihűtjük. A tésztát kinyújtjuk, négybe vágjuk, és minden darab tetejére ráteszünk egy hússzeletet, arra a sajtszeletet, majd a sonkát, és kevés sóval megfűszerezzük. Becsomagoljuk a tésztába, kívül-belül tojássárgájával megken­jük, forró sütőben 35-40 perc alatt pirosra sütjük. Sok salátával tálaljuk.


Töltött csirkemell


Négy 20 dkg-os csirkemell, 2 vörös­hagyma, 4 evőkanál olaj, 1 kávéskanál pirospaprika, 1 kávéskanál kakukkfű, 1 kávéskanál rozmaring, 1 evőkanál paradicsompüré, só, bors

A csirkemellek bőrét éles késsel fel­vágjuk és megtöltjük az olajban meg­párolt hagymával, paradicsommal és fűszerekkel. Olajjal bekenve sütőben 30 perc alatt pirosra sütjük.


Tejfölös csirkemell


Négy 20 dkg-os csirkemell, 1 vörös­hagyma, 1 sárgarépa, 1 zeller, 1 petre­zselyemgyökér a zölddel együtt, 4 dkg vaj, 1 l húslé, 3 dkg liszt, 2 dl tejföl, 1 zöldpaprika, 1 kávéskanál curry, só, bors

A forrásban lévő húslevesbe beletesz-szük a félbevágott csirkemelleket, az apróra vágott zöldségfélét, és 15 per­cig főzzük. A vajat megforrósítjuk, hozzáadjuk a lisztet, rózsaszínre pirít­juk, belekeverjük a tejfölt és a curryt, és fölengedjük a húslevessel (amiben a csirke főtt). Beletesszük a nagyon apróra vágott paprikát, megfűszerez­zük és a lecsöpögtetett csirkemelleket beletéve 10 percig forró sütőben süt­jük. Combból is készíthetjük.


Tejszínes csirkemell


Négy 20 dkg-os csirkemell, 2 vörös­hagyma, 1 gerezd fokhagyma, 2 dkg vaj, 1 evőkanál liszt, 2 dl tejszín, 3 dl húsleves, 1 citrom, 1 kávéskanál ka­kukkfű, 1 kávéskanál pirospaprika, só

A forró vajban megforgatjuk a csirke­melleket, és kivesszük belőle. Az ap­róra vágott vöröshagymát és fok­hagymát 1 percig pároljuk a vajban, majd megszórjuk liszttel, tovább pirít­juk, és fölengedjük a tejszínnel. Fel­öntjük a húslevessel, megfűszerezzük, és ráöntjük a tűzálló tálba helyezett csirkemellekre; lefedve 25 percig pá­roljuk előmelegített sütőben. Csirke­combból is ízletes.


Zöldséges csirkecomb


Négy 15 dkg-os csirkecomb, 1 kg ká­poszta, 2 vöröshagyma, 4 gerezd fok­hagyma, 1 dl olaj, 1 kávéskanál piros­paprika, 1 evőkanál petrezselyemzöld, 4 dl tejföl, 1 kávéskanál köménymag,1 kávéskanál sáfrány, 1 kávéskanál kakukkfű, só, bors

Forró olajban 2 percig sütjük a csirke­combokat, majd kivesszük belőle. Az apróra vágott hagymát és fokhagy­mát üvegesre pároljuk, hozzáadjuk a négybevágott káposztát és fűszereket, a tetejére tesszük a combokat. Tejföl­lel leöntve, jól lefedve 90 percig na­gyon lassan pároljuk. Tálalás előtt megszórjuk a petrezselyemzölddel. Készíthetjük más zöldségfélével is, de almával készítve is igen ízletes.


Almás csirkecomb


Hat 15 dkg-os csirkecomb, 2 evőkanál olaj, 3 vöröshagyma, 1 kávéskanál liszt, 2 dl tejszín, 2 dl húsleves, 3 alma,2 dkg vaj, 2 babérlevél, 2 evőkanál kakukkfű, só, bors

A combokat megsózzuk, megborsoz­zuk, és forró vajban jól megforgatjuk és kivesszük. Az apróra vágott hagy­mát üvegesre pároljuk a vajban. Meg­lisztezzük, 2 percig pirítjuk, fölenged­jük előbb a tejszínnel, azután a húslével. Beletesszük a babérlevelet és a combokat, majd lefödve 40 percig pá­roljuk. A feldarabolt és vajban megpirí­tott almát hozzákeverjük, megszórjuk a kakukkfűvel, és azonnal tálaljuk. Ké­szíthetjük aszalt szilvával is.


Csirkeegytál


50 dkg csirkehús, 2 vöröshagyma, 30 dkg paradicsom, 60 dkg burgonya, 3 dkg margarin, 2 dl kefir, 3 tojássárgá­ja, petrezselyemzöld, só, bors

A húst, a paradicsomot, a hagymát és a burgonyát feldaraboljuk, és forró margarinban megpároljuk. Forrón belekeverjük a tojássárgájával elke­vert kefirt, és addig keverjük, amíg a tojás megkeményedik. Petrezselyem­mel megszórva tálaljuk.


Rakott csirkecomb


Négy 15 dkg-os csirkecomb, 20 dkg zöldpaprika, 20 dkg paradicsom, 40 dkg burgonya, 2 vöröshagyma, 2 ge­rezd fokhagyma, 4 dkg vaj, 2 dl tejföl, só, bors, 1 evőkanál kapor

A combokat forró vajban megforgat­juk, tálra tesszük. A hagymát a vaj­ban üvegesre pároljuk és hozzáadjuk a feldarabolt paprikát, paradicsomot, burgonyát, fokhagymát, a fűszereket és 10 percig pároljuk. A zöldség felét tűzálló tál aljára tesszük, rárakjuk a combokat, beborítjuk a zöldség másik felével, leöntjük a tejföllel, és sütőben 30 percig sütjük.


Ananászos csirkecomb


Négy 15 dkg-os csirkecomb, 1 citrom, 3 dl tej, 6 vöröshagyma, 3 kis doboz ananászkonzerv, 1 evőkanál curry, 2 dl olaj, só, bors

Az olajban megpirítjuk a csirkecom­bokat és kivesszük. A curryt elkever­jük a citrom levével, és hozzáadjuk az olajban megpárolt hagymához, fel­öntjük a tejjel, és gyenge tűzön tovább pároljuk legalább 15 percig. Amikor elkészült, ráöntjük a tűzálló tálban lévő csirkecombokra és ananászkoc­kákra, és forró sütőben 30 percig süt­jük.


Csirkesaláta I.


Egy 1 kg-os csirke, 1 fejes saláta, 20 dkg zöldbab, 4 paradicsom, 2 kemény tojás

A mártáshoz: 2 evőkanál ecet, 5 evőka­nál olaj, 2 evőkanál húslé, csipet só, cukor, 3 evőkanál kapor

A megfőtt vagy sült csirkét a csontjá­ról leszedjük, apró darabokra vágjuk. A fejes salátát csíkokra daraboljuk, hozzáadjuk a zöldbabot, a négybe vá­gott paradicsomot, a tojást, a fűszere­ket, és leöntjük az ecetből, az olajból és a húsléből készült öntettel. 30 perc­re hűtőszekrénybe tesszük és tálaljuk.


Csirkesaláta II.


Egy 1 kg-os sült csirke, 1 vöröshagy­ma, 1 zeller, 5 dkg mandula, 20 dkg alma, 20 dkg szőlő, 1 citrom, 1 doboz majonéz, 2 doboz kefir, 2 evőkanál ka­por, só, bors

A zellert csíkokra vágva forrásban lé­vő sós vízben 5 percig forraljuk, majd leszűrjük. A csirkehúst darabokra vágjuk, összekeverjük a kihűlt zeller­rel, az apróra vágott hagymával, a mandulával, a citrom levével, a fűsze­rekkel, és leöntjük a majonézből, ke­firből készült mártással. Jégbe hűtve tálaljuk.


Almás csirkesaláta


2 sült csirkemell, I fej endiviasaláta, 4 alma, 2 póréhagyma, 1 citrom, 2 evő­kanál olaj (olíva) só, cukor

Az apróra vágott húst, a salátát, az almát, a hagymát jól összekeverjük, leöntjük a citrom levével, csipet sóval, cukorral elkevert olajjal. 60 percre sü­tőbe tesszük.


Csirkefelfújt


30 dkg csirkehús, 5 tojás, 30 dkg zöld­borsó, 3 evőkanál petrezselyemzöld, kakukkfű, só, bors, 2 dl tejszín, 2 dl húslé

A húslevest a tejszínnel és a kakukk­fűvel felfőzzük, kihűtjük. Belekever­jük a tojássárgáját a feldarabolt húst, a borsót és a fűszereket. Végül hozzá­adjuk a tojások keményre vert habját. Jól kizsírozott és kilisztezett formá­ban, előmelegített sütőben 40-45 per­cig sütjük. Zöldborsó helyett készít­hetjük gombával vagy 20 dkg reszelt sajttal is.


Csirkekocsonya I.


Egy 1-2 kg-os csirke, 1,5 dl fehérbor, 6 levél zselatin, só, bors, petrezselyem­zöld

A csirkét feldarabolva megfűszerez­zük, leöntjük a borral (ha nem lepi el, akkor vízzel pótoljuk), 10 percig for­raljuk és leszűrjük. A hideg levesbe belekeverjük a zselatint, ráöntjük a csirkére, és a petrezselyemmel díszít­jük. Jégszekrényben 2-3 óra alatt megkocsonyásodik.


Csirkekocsonya II.


50 dkg csirkemell, 1 sárgarépa, 1 zel­ler, 1 petrezselyemgyökér, 20 dkg cuk-kini, 20 dkg zöldborsó, 2,5 dl fehérbor,1 citrom, 12 levél zselatin, babérlevél, mustármag, só bors

A csirkehúst a feldarabolt sárgarépá­val, a zellerrel és a gyökérrel 7 dl víz-ben 40 percig pároljuk. A húslevest leszűrjük, és a húst apró darabokra vágjuk. A leszűrt levet megforrósít­juk, a cukkinit és a borsót 5 percig főzzük benne, aztán leszűrjük, majd a levest felöntjük a borral, megfűszerez­zük, és hozzáadjuk a zselatint. Nagy üvegtálat bevizezünk, az aljára kocso­nyát öntünk, majd belerakjuk a húst, a zöldségeket és felöntjük a lével. Hű­tőszekrényben 60-80 perc alatt meg­kocsonyásodik. Fogyasztás előtt a tá­lat forró vízbe mártjuk, és kifordítjuk belőle a kocsonyát.


Csirkemájpástétom


40 dkg csirkemáj, 14 dkg szalonna, 10 dkg sonka, 2 vöröshagyma, 4 dkg vaj, 1 dl fehérbor, 1 evőkanál kakukkfű, 1 evőkanál rozmaring, só, bors, 1 csomag gyorsfagyasztott vajastészta , 1 tojás­sárgája

Az apróra vágott hagymát a vajban üvegesre pároljuk, hozzáadjuk az ap­róra vágott szalonnát, a sonkát, a má­jat, és 5 percig a borral együtt párol­juk. Húsdarálón ledaráljuk és megfű­szerezzük. Püspökkenyérformát kibé­lelünk a tésztával, a pástétomot bele­tesszük, a tetejét beborítjuk a tésztá­val, és tojássárgájával megkenjük. Előmelegített sütőben 1,5 óráig lassan sütjük. Hidegen tálaljuk.


Törpetyúk fácán módra

1 kg törpetyúk (kb.2db), 15 dkg füstölt szalonna, 2 dl húslé, 3 evőkanál olaj, 2 szál póréhagyma, 1 evőkanál boróka­bogyó, 1 evőkanál kakukkfű, 1 evőka­nál rozmaring, 1 evőkanál majoránna,2 alma, só, bors

A tyúkot a fűszerekkel bedörzsöljük, a szalonna szeletekkel jól bekötözzük és tűzálló tálba tesszük. Az olajjal és húslével leöntjük, mellétesszük a hagymát, a karikákra vágott almát és a megmaradt fűszereket. Lefedve 30 percig, majd fedő nélkül még 10 per­cig pároljuk.

Töltött törpetyúk

1 kg törpetyúk (2 db), 30 dkg száraz bab, 3 dkg vaj, 15 dkg szalonna, 3 hagyma, 30 dkg csirkemáj, só, bors, 2 evőkanál kakukkfű

A babot nagyon puhára főzzük és átpasszírozzuk. A hagymát a vajban üvegesre pároljuk, majd hozzáadjuk a májat, a fűszereket és készre pároljuk. Amikor kihűlt, ledaráljuk, összeke­verjük az átpasszírozott babbal, és megtöltjük vele a tyúkokat. Szalonná­val beborítva 40 percig előmelegített sütőben sütjük.