FŰSZERES PERZSACSIRKE
11 dkg vaj,2 közepes, felszeletelt vöröshagyma,1 megfőzött csirke, 4,3
dl csirkehúsleves só, feketebors,1 csésze felaprított petrezselyem,1
csésze felvágott metélőhagyma 1/4
csésze felaprított menta,1/4 csésze felaprított korianderlevél,5 dkg
tört dió,2 dl narancslé,2 narancs lereszelt héja,2 felvert tojás (ízlés szerint)
Olvasszunk föl 2,5 dkg vajat egy serpenyőben, és
pároljuk a hagymát, amíg
aranysárga nem
lesz.Adjuk hozzá a csirkét a levessel és
fűszerezzük. Fedjük le és főzzük
1 óra
hosszat lassú tűzön, amíg megpuhul. Olvasszuk föl a maradék vajat egy serpenyőben,
és finoman pároljuk meg
a petrezselymet, a metélőhagymát, a
mentát és a koriandert, hogy a vaj
átvegye az ízüket. Adjuk a vajat a
csirkéhez, és keverjük bele a
tört
diót, a narancslevet és -héjat.
Főzzük lassú tűzön 30 percig.Ízlés szerint hozzá lehet
még keverni
felvert tojást is, közvetlenül a
tálalás
előtt. Rizzsel vagy galuskával tálaljuk.
TÁRKONYOS SŰLT CSIRKE
8 db kb. 8 dkg-os alsó vagy felső csirkecomb 5 dkg
vaj,2 evőkanál felaprított tárkony
só, feketebors.A tárkony pótolható petrezselyemmel,
metélőhagymával, kakukkfűvel vagy
turbolyával.
Melegítsük elő a sütőt 190
°C-ra.Csontozzuk ki a csirkecombokat, éles késsel
leválasztva a húst a
csontokról. Ha gyengén megcsavarjuk a csontot,
könnyen kijön.Puhítsuk meg a vajat, és keverjük
simára
fakanállal. Keverjük bele a tárkonyt
és
fűszerezzük meg.Osszuk szét a vajat a csirkecombok között,
és bőven töltsük meg vele a
combok belsejét. Fogpiszkálókkal vagy
kis nyársakkal tűzzük össze a
húsok széleit.
Fektessük egymás mellé a
húsdarabokat egy nagy
tűzálló tálban, és takarjuk
be őket alufóliával. Süssük 40
percig; a
fóliát az utolsó 10 percre
vegyük le. A sütést befejezhetjük
parázson
is.
Töltött csirke
Egy 1,5 kg-os csirke, só, bors,
paprika. A töltelékhez: 30 dkg fehér kenyér,
4 dkg vaj, 1 vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2
evőkanál olaj, 2 tojás, 2 evőkanál
petrezselyemzöld
A konyhakész csirkét
megsózzuk, megborsozzuk, megpaprikázzuk és
megtöltjük. Forró vajban megpirítjuk,
és előmelegített sütőben 50 percig
sütjük.A töltelékhez a kenyeret 1 x 1 cm-es
kockákra vágjuk, és vajban
megpirítjuk. Az olajban megpároljuk az
apróra vágott vörös- és
fokhagymát, ösz-szekeverjük a pirított
kenyérkockákkal és a
petrezselyemzölddel, végül hozzákeverjük a
tojásokat, megfűszerezzük, és a csirkébe
töltjük. A töltelék más hús
töltésére is alkalmas.
Spenótos töltött csirke
Egy 1,5 kg-os csirke, só, bors A
töltelékhez: 25 dkg spenót, 1
vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2 dkg vaj, 1
evőkanál morzsa, 5 dkg ömlesztett sajt, 2
tojássárgája, 1 evőkanál kakukkfű
A csirkét megsózzuk,
megborsozzuk és a következő töltelékkel
töltjük meg. A spenótot 3 percig lefödve
pároljuk, összevágjuk. A hagymát a
vajban a fokhagymával együtt megpirítjuk,
hozzáadjuk a spenótot és megfűszerezzük.
Hozzákeverjük a villával szétnyomkodott
sajtot, a tojássárgáját és a
morzsát, és megtöltjük a csirkét.
Előmelegített sütőben 50 percig sütjük,
közben vajjal kenegetjük. 10 perccel a sütés
befejezése előtt nyissuk ki a sütő ajtaját,
így süssük tovább.
Babbal töltött csirke
Egy 1,5 kg-os csirke, só, bors A
töltelékhez: 20 dkg barna bab, 1 hagyma, 1 gerezd
fokhagyma, 5 dkg füstölt szalonna, 1 evőkanál olaj, 1
evőkanál petrezselyemzöld, 1 evőkanál kapor, 2
tojás, 1 kávéskanál curry, 5 dkg vaj
A csirkét megsózzuk,
megborsozzuk, és a következőképpen
elkészített töltelékkel
töltjük. A füstölt szalonnát kockákra
vágjuk, megpirítjuk, beletesszük a
hagymát, a fokhagymát és megpároljuk.
Összekeverjük a megfőtt babbal, hozzáadjuk a
tojást, a fűszereket és addig keverjük, amíg
a tojás megkeményedik. Megtöltjük a
csirkét, előmelegített sütőben 50 percig
sütjük, közben olvasztott vajjal kenegetjük. A
töltelék más húsok
töltésére is igen alkalmas.
Sült csirke
Két 1-2 kg-os csirke, 5 dkg margarin,
1 dl almapálinka, 3 dl tejszín, 30 dkg alma, 20 dkg
gyöngyhagyma, 8 dkg főtt sonka, 1 tojás, só, bors, 1
kávéskanál rozmaring.
A csirkét félbevágjuk,
sózzuk, megborsozzuk, forró olajban minden
oldalán megpirítjuk, majd leöntjük a
pálinkával és megnyújtjuk.
Hozzáadjuk az apróra vágott rozmaringot
(friss vagy szárított), leöntjük a
tejszínnel, és lefedve 20 percig pároljuk. Az
almát meghámozzuk, és hagymával
együtt sós vízben 5 percig forraljuk. A
csirkét tűzálló tálba tesszük, az
almát, a hagymát és az apróra vágott
főtt sonkakockát leöntjük a tojással elkevert
tejszínes húslével, és 10 percre
forró sütőbe tesszük.
Citromos sült csirke
Két 1-2 kg-os csirke, 2 citrom,
2gerezd fokhagyma, 5 dkg vaj, só, bors, 1 evőkanál
petrezselyem, 1 evőkanál rozmaring
A csirkéket a lereszelt citrom
héjával kívül-belül beszórjuk. A
citromot apró kockákra vágjuk, és a
szétnyomott fokhagymával együtt a csirkékbe
töltjük. A csirkéket kívül vajjal
jól megkenjük, megsózzuk, és
előmelegített sütőben 50 percig sütjük. 30 perc
után bekenjük citromlével kevert
petrezselyemmel és rozmaringgal.
Borban sült csirke
Két 1-2 kg-os csirke, 5 dkg margarin,
2 vöröshagyma, 20 dkg zeller, 20 dkg sárgarépa,
2 dl fehérbor, só, bors, kakukkfű
A csirkét félbevágjuk, a
forró zsiradékban megpirítjuk,
kivesszük, és ugyanebben a zsiradékban
megpirítjuk az apróra vágott hagymát,
a zellert, a sárgarépát. Hozzárakjuk a
csirkedarabokat, leöntjük a borral, és
forró, előmelegített sütőben 50 percig
sütjük.
Mustáros csirke
Két 1,2 kg-os csirke, 4
evőkanál mustár, 2 dl tejföl, 2 dl
tejszín, só, bors, mustármag
A csirkéket félbevágjuk,
megsózzuk, megborsozzuk, és vastagon bekenjük a
mustárral, ezután tűzálló tálra
egymás mellé rakjuk, leöntjük a
tejföllel és a tejszínnel, és
előmelegített sütőben 50 percig sütjük.
Mandulás csirke
Két 1-2 kg-os csirke, 10 dkg
őrölt mandula, 1 gerezd fokhagyma, 1
kávéskanál paprika, 2 dkg vaj, só,
bors, 1 kávéskanál curry
A mandulával összekeverjük a
szétnyomott fokhagymát, a paprikát, a
sót, a borsot, a curryt és a vajat. Jól
bekenjük vele a csirkéket és tűzálló
tálban, forró sütőben 50 percig
sütjük.
Tésztában sült töltött csirke
Egy 1,5 kg-os csirke, só bors, 3 dl fehérbor
A töltelékhez: 5 dkg szalonna, 5
dkg fehér kenyér, 20 dkg csirkemáj, 20 dkg gomba,
2 tojássárgája, 2 dl tejföl, só, bors,
petrezselyemzöld, 2 csomag gyorsfagyasztott vajastészta.
A csirkét megsózzuk,
megborsozzuk, közben elkészítjük a
tölteléket. A szalonnát apró
kockákra vágjuk, megpirítjuk, és
hozzáadjuk a feldarabolt májat, gombát, és
kenyeret. Amikor megpirult, akkor hozzákeverjük a
tojássárgájával elkevert tejfölt,
a fűszereket, és megtöltjük a csirkét.
Ezután 40 percig fehérborban lefedve
pároljuk. Amikor kihűlt, a kinyújtott
tésztába csomagoljuk, felül
nyílást hagyunk, rajta, hogy a pára
eltávozzék, és 30 perc alatt pirosra
sütjük.
Lecsós csirkemell
Négy 20 dkg-os csirkemell, 5 dkg
szalonna, 30 dkg zöldpaprika, 20 dkg paradicsom, 4
vöröshagyma, 2 dl tejföl, só, bors
A szalonnát apró
kockákra vágva megpirítjuk, hozzáadjuk a
hagymát, és üvegesre pároljuk.
Beletesszük a feldarabolt paprikát és paradicsomot a
fűszerekkel. Azonnal hozzáadjuk a csirkemelleket,
leöntjük tejföllel, és 50 percre forró
sütőbe tesszük.
Csirkemell cukkinival
Négy 20 dkg-os csirkemell, 5 dkg vaj,
60 dkg cukkini, 1 evőkanál kapor, só, 2 paprika, 2
tojássárgája, 2 dl tejföl,
A melleket forró vajban
megforgatjuk, majd a csíkokra szeletelt cukkinival
együtt tűzálló tálba rakjuk,
közészórjuk a kaprot. A
tojássárgájával összekevert
tejföllel leöntjük, és előmelegített
sütőben 60 percig sütjük.
Elkészíthetjük csirkecombból is.
Paradicsomos csirkemell
Négy 20 dkg-os csirkemell, 2
evőkanál liszt, 3 dkg vaj, 1 hagyma, 1 gerezd fokhagyma, 20 dkg
paradicsom, só, bors, 1 kávéskanál kakukkfű
A csirkemelleket lisztben megforgatjuk,
forró vajban 2 percig pirítjuk, majd tálra
tesszük. A vajba beletesz-szük a hagymát, a
fokhagymát, és a feldarabolt paradicsomot, és
folyton kevergetve sűrűre főzzük. Megfűszerezzük,
beletesszük a csirkemelleket, és 20 percig forró
sütőben sütjük. Combból is
készíthető.
Sajtos csirkemell
2 csirkemell, 4 szelet óvári
sajt, 4 szelet sonka, 1 evőkanál kakukkfű, 1
tojássárga, 1 gerezd fokhagyma, só bors, 1
doboz gyorsfagyasztott vajastészta, 3 dkg vaj.
A csirkemellet kicsontozzuk, négy
szeletet készítünk belőle, forró vajban 5
percig sütjük őket, majd kihűtjük. A
tésztát kinyújtjuk, négybe vágjuk,
és minden darab tetejére ráteszünk egy
hússzeletet, arra a sajtszeletet, majd a sonkát,
és kevés sóval megfűszerezzük. Becsomagoljuk
a tésztába, kívül-belül
tojássárgájával megkenjük,
forró sütőben 35-40 perc alatt pirosra sütjük.
Sok salátával tálaljuk.
Töltött csirkemell
Négy 20 dkg-os csirkemell, 2
vöröshagyma, 4 evőkanál olaj, 1
kávéskanál pirospaprika, 1
kávéskanál kakukkfű, 1
kávéskanál rozmaring, 1 evőkanál
paradicsompüré, só, bors
A csirkemellek bőrét éles
késsel felvágjuk és megtöltjük az
olajban megpárolt hagymával, paradicsommal és
fűszerekkel. Olajjal bekenve sütőben 30 perc alatt pirosra
sütjük.
Tejfölös csirkemell
Négy 20 dkg-os csirkemell, 1
vöröshagyma, 1 sárgarépa, 1 zeller, 1
petrezselyemgyökér a zölddel együtt, 4 dkg
vaj, 1 l húslé, 3 dkg liszt, 2 dl tejföl, 1
zöldpaprika, 1 kávéskanál curry, só,
bors
A forrásban lévő
húslevesbe beletesz-szük a félbevágott
csirkemelleket, az apróra vágott
zöldségfélét, és 15 percig
főzzük. A vajat megforrósítjuk, hozzáadjuk a
lisztet, rózsaszínre pirítjuk,
belekeverjük a tejfölt és a curryt, és
fölengedjük a húslevessel (amiben a csirke főtt).
Beletesszük a nagyon apróra vágott paprikát,
megfűszerezzük és a lecsöpögtetett
csirkemelleket beletéve 10 percig forró sütőben
sütjük. Combból is
készíthetjük.
Tejszínes csirkemell
Négy 20 dkg-os csirkemell, 2
vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 2 dkg vaj, 1
evőkanál liszt, 2 dl tejszín, 3 dl húsleves, 1
citrom, 1 kávéskanál kakukkfű, 1
kávéskanál pirospaprika, só
A forró vajban megforgatjuk a
csirkemelleket, és kivesszük belőle. Az
apróra vágott vöröshagymát
és fokhagymát 1 percig pároljuk a vajban,
majd megszórjuk liszttel, tovább pirítjuk,
és fölengedjük a tejszínnel.
Felöntjük a húslevessel, megfűszerezzük,
és ráöntjük a tűzálló
tálba helyezett csirkemellekre; lefedve 25 percig
pároljuk előmelegített sütőben.
Csirkecombból is ízletes.
Zöldséges csirkecomb
Négy 15 dkg-os csirkecomb, 1 kg
káposzta, 2 vöröshagyma, 4 gerezd fokhagyma,
1 dl olaj, 1 kávéskanál pirospaprika, 1
evőkanál petrezselyemzöld, 4 dl tejföl, 1
kávéskanál köménymag,1
kávéskanál sáfrány, 1
kávéskanál kakukkfű, só, bors
Forró olajban 2 percig
sütjük a csirkecombokat, majd kivesszük belőle. Az
apróra vágott hagymát és
fokhagymát üvegesre pároljuk, hozzáadjuk
a négybevágott káposztát és
fűszereket, a tetejére tesszük a combokat.
Tejföllel leöntve, jól lefedve 90 percig
nagyon lassan pároljuk. Tálalás előtt
megszórjuk a petrezselyemzölddel.
Készíthetjük más
zöldségfélével is, de almával
készítve is igen ízletes.
Almás csirkecomb
Hat 15 dkg-os csirkecomb, 2 evőkanál
olaj, 3 vöröshagyma, 1 kávéskanál liszt,
2 dl tejszín, 2 dl húsleves, 3 alma,2 dkg vaj, 2
babérlevél, 2 evőkanál kakukkfű, só, bors
A combokat megsózzuk,
megborsozzuk, és forró vajban jól
megforgatjuk és kivesszük. Az apróra vágott
hagymát üvegesre pároljuk a vajban.
Meglisztezzük, 2 percig pirítjuk,
fölengedjük előbb a tejszínnel, azután a
húslével. Beletesszük a babérlevelet
és a combokat, majd lefödve 40 percig pároljuk.
A feldarabolt és vajban megpirított almát
hozzákeverjük, megszórjuk a kakukkfűvel, és
azonnal tálaljuk. Készíthetjük aszalt
szilvával is.
Csirkeegytál
50 dkg csirkehús, 2
vöröshagyma, 30 dkg paradicsom, 60 dkg burgonya, 3 dkg
margarin, 2 dl kefir, 3 tojássárgája,
petrezselyemzöld, só, bors
A húst, a paradicsomot, a
hagymát és a burgonyát feldaraboljuk, és
forró margarinban megpároljuk. Forrón
belekeverjük a tojássárgájával
elkevert kefirt, és addig keverjük, amíg a
tojás megkeményedik. Petrezselyemmel
megszórva tálaljuk.
Rakott csirkecomb
Négy 15 dkg-os csirkecomb, 20 dkg
zöldpaprika, 20 dkg paradicsom, 40 dkg burgonya, 2
vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 4 dkg vaj, 2 dl
tejföl, só, bors, 1 evőkanál kapor
A combokat forró vajban
megforgatjuk, tálra tesszük. A hagymát a
vajban üvegesre pároljuk és hozzáadjuk a
feldarabolt paprikát, paradicsomot, burgonyát,
fokhagymát, a fűszereket és 10 percig pároljuk. A
zöldség felét tűzálló tál
aljára tesszük, rárakjuk a combokat,
beborítjuk a zöldség másik felével,
leöntjük a tejföllel, és sütőben 30 percig
sütjük.
Ananászos csirkecomb
Négy 15 dkg-os csirkecomb, 1 citrom, 3
dl tej, 6 vöröshagyma, 3 kis doboz ananászkonzerv, 1
evőkanál curry, 2 dl olaj, só, bors
Az olajban megpirítjuk a
csirkecombokat és kivesszük. A curryt
elkeverjük a citrom levével, és
hozzáadjuk az olajban megpárolt hagymához,
felöntjük a tejjel, és gyenge tűzön
tovább pároljuk legalább 15 percig. Amikor
elkészült, ráöntjük a
tűzálló tálban lévő csirkecombokra
és ananászkockákra, és forró
sütőben 30 percig sütjük.
Csirkesaláta I.
Egy 1 kg-os csirke, 1 fejes saláta, 20 dkg zöldbab, 4 paradicsom, 2 kemény tojás
A mártáshoz: 2 evőkanál
ecet, 5 evőkanál olaj, 2 evőkanál
húslé, csipet só, cukor, 3 evőkanál kapor
A megfőtt vagy sült csirkét a
csontjáról leszedjük, apró darabokra
vágjuk. A fejes salátát csíkokra
daraboljuk, hozzáadjuk a zöldbabot, a négybe
vágott paradicsomot, a tojást, a fűszereket,
és leöntjük az ecetből, az olajból és a
húsléből készült öntettel. 30
percre hűtőszekrénybe tesszük és
tálaljuk.
Csirkesaláta II.
Egy 1 kg-os sült csirke, 1
vöröshagyma, 1 zeller, 5 dkg mandula, 20 dkg alma, 20
dkg szőlő, 1 citrom, 1 doboz majonéz, 2 doboz kefir, 2
evőkanál kapor, só, bors
A zellert csíkokra vágva
forrásban lévő sós vízben 5 percig
forraljuk, majd leszűrjük. A csirkehúst darabokra
vágjuk, összekeverjük a kihűlt zellerrel, az
apróra vágott hagymával, a mandulával, a
citrom levével, a fűszerekkel, és leöntjük
a majonézből, kefirből készült
mártással. Jégbe hűtve tálaljuk.
Almás csirkesaláta
2 sült csirkemell, I fej
endiviasaláta, 4 alma, 2 póréhagyma, 1 citrom, 2
evőkanál olaj (olíva) só, cukor
Az apróra vágott húst, a
salátát, az almát, a hagymát jól
összekeverjük, leöntjük a citrom levével,
csipet sóval, cukorral elkevert olajjal. 60 percre
sütőbe tesszük.
Csirkefelfújt
30 dkg csirkehús, 5 tojás, 30
dkg zöldborsó, 3 evőkanál
petrezselyemzöld, kakukkfű, só, bors, 2 dl tejszín,
2 dl húslé
A húslevest a tejszínnel
és a kakukkfűvel felfőzzük, kihűtjük.
Belekeverjük a tojássárgáját a
feldarabolt húst, a borsót és a fűszereket.
Végül hozzáadjuk a tojások
keményre vert habját. Jól kizsírozott
és kilisztezett formában, előmelegített
sütőben 40-45 percig sütjük. Zöldborsó
helyett készíthetjük gombával vagy 20
dkg reszelt sajttal is.
Csirkekocsonya I.
Egy 1-2 kg-os csirke, 1,5 dl fehérbor, 6 levél zselatin, só, bors, petrezselyemzöld
A csirkét feldarabolva
megfűszerezzük, leöntjük a borral (ha nem lepi el,
akkor vízzel pótoljuk), 10 percig forraljuk
és leszűrjük. A hideg levesbe belekeverjük a
zselatint, ráöntjük a csirkére, és a
petrezselyemmel díszítjük.
Jégszekrényben 2-3 óra alatt
megkocsonyásodik.
Csirkekocsonya II.
50 dkg csirkemell, 1 sárgarépa,
1 zeller, 1 petrezselyemgyökér, 20 dkg cuk-kini, 20
dkg zöldborsó, 2,5 dl fehérbor,1 citrom, 12
levél zselatin, babérlevél, mustármag,
só bors
A csirkehúst a feldarabolt
sárgarépával, a zellerrel és a
gyökérrel 7 dl víz-ben 40 percig pároljuk. A
húslevest leszűrjük, és a húst apró
darabokra vágjuk. A leszűrt levet
megforrósítjuk, a cukkinit és a borsót
5 percig főzzük benne, aztán leszűrjük, majd a levest
felöntjük a borral, megfűszerezzük, és
hozzáadjuk a zselatint. Nagy üvegtálat
bevizezünk, az aljára kocsonyát
öntünk, majd belerakjuk a húst, a
zöldségeket és felöntjük a lével.
Hűtőszekrényben 60-80 perc alatt
megkocsonyásodik. Fogyasztás előtt a
tálat forró vízbe mártjuk, és
kifordítjuk belőle a kocsonyát.
Csirkemájpástétom
40 dkg csirkemáj, 14 dkg szalonna, 10
dkg sonka, 2 vöröshagyma, 4 dkg vaj, 1 dl fehérbor, 1
evőkanál kakukkfű, 1 evőkanál rozmaring, só, bors,
1 csomag gyorsfagyasztott vajastészta , 1
tojássárgája
Az apróra vágott hagymát
a vajban üvegesre pároljuk, hozzáadjuk az
apróra vágott szalonnát, a sonkát, a
májat, és 5 percig a borral együtt
pároljuk. Húsdarálón ledaráljuk
és megfűszerezzük.
Püspökkenyérformát kibélelünk
a tésztával, a pástétomot
beletesszük, a tetejét beborítjuk a
tésztával, és
tojássárgájával megkenjük.
Előmelegített sütőben 1,5 óráig lassan
sütjük. Hidegen tálaljuk.
Törpetyúk fácán módra
1 kg törpetyúk
(kb.2db), 15 dkg füstölt szalonna, 2 dl húslé,
3 evőkanál olaj, 2 szál póréhagyma, 1
evőkanál borókabogyó, 1 evőkanál
kakukkfű, 1 evőkanál rozmaring, 1 evőkanál
majoránna,2 alma, só, bors
A tyúkot a
fűszerekkel bedörzsöljük, a szalonna szeletekkel
jól bekötözzük és tűzálló
tálba tesszük. Az olajjal és húslével
leöntjük, mellétesszük a hagymát, a
karikákra vágott almát és a megmaradt
fűszereket. Lefedve 30 percig, majd fedő nélkül még
10 percig pároljuk.
Töltött törpetyúk
1 kg törpetyúk
(2 db), 30 dkg száraz bab, 3 dkg vaj, 15 dkg szalonna, 3 hagyma,
30 dkg csirkemáj, só, bors, 2 evőkanál kakukkfű
A babot nagyon
puhára főzzük és átpasszírozzuk. A
hagymát a vajban üvegesre pároljuk, majd
hozzáadjuk a májat, a fűszereket és készre
pároljuk. Amikor kihűlt, ledaráljuk,
összekeverjük az átpasszírozott babbal,
és megtöltjük vele a tyúkokat.
Szalonnával beborítva 40 percig előmelegített
sütőben sütjük.
|