A csicsóka a napraforgóhoz hasonló, de gumós növény, melynek gumója a földben károsodás nélkül áttelel. De a teljes mennyiségű gumó kiszedése után is marad annyi apró gumó a talajban, amennyiből a növény újra és újra kihajt, így évelő növényként termeszthető. Pusztán arra kell figyelni, hogy évente — a burgonyához hasonlóan — ritkítsuk, és megfelelő tápanyaggal lássuk el.A mai egészségtelen túltáplálkozás — a mozgásszegény életmód mellett — elsősorban abból adódott, hogy a magasabb inzulinszint miatt kitolódott a jóllakottság-érzés. Ezért — a fizikai aktivitás (mozgás!) növelése mellett — olyan élelmiszereket célszerű fogyasztani, amelyek csökkentik az inzulinszintet és a vele járó falánkságot, de — a viszonylag kisebb tápanyagtartalom mellett—jobban is laktatnak. Ezek közé tartozik a—régen szegények krumplijának nevezett — cukorburgonya, népies nevén: csicsóka. Nagy előnye, hogy míg a burgonya szénhidrátja, a keményítő a szervezetben teljesen szőlőcukorrá bomlik (s ennek minden grammja inzulin-felhasználásra szorul), addig a csicsóka kissé kevesebb szénhidrátja csaknem teljesen (96%-ban) gyümölcscukorrá bomlik le. Ebből napi 30-80 grammot tud a szervezet — még a cukorbeteg szervezete is — inzulin nélkül hasznosítani. A csicsóka fogyasztása tehát csökkenti az inzulinszintet, s ezzel együtt a fokozott éhségérzetet, illetve ami ennek következménye, a túl táplálkozást is. Ezért azután kiválóan hasznosítható az elhízás, a cukorbaj, valamint ezek szövődményeinek megelőzésében, gyógyításában.A csicsóka, burgonyánál 5-6-szor nagyobb rosttartalma fokozza a laktató hatást, és egyben gátolja a székrekedést is. Nem érdektelen megjegyezni, hogy 100 g csicsóka 15 g szénhidrátot, 1,2-2 g fehérjét, 0,2 g zsírt és 2-2,5 g nyersrostot tartalmaz. Ezeket a cukorbetegek természetesen a naponta engedélyezett szénhidrát-mennyiségükbe számítsák be! Főzve,
sütve a csicsókából
ugyanolyan
ételeket készíthetünk, mint a
burgonyából; meghámozni nem
kell,
csupán dörzsöléssel
tisztítható.
A gumókból csicsókasürítmény is készül, melynek számos konyhatechnikai és orvosbiológiai előnye van: igen erős és nagyon zamatos ételédesítő (a répacukornál másfélszer, a szőlőcukornál pedig 2-3-szor édesebb), valamint figyelemreméltó vízmegkötő tulajdonsággal is rendelkezik (a vele készített tésztaféleségek frissességüket huzamosabb ideig megőrzik). A sűrítmény összetett cukorként számos létfontosságú ásványi (kálium, magnézium, kalcium, foszfor) és nyomelemet (króm, réz, vas, cink, szelén) tartalmaz, gyümölcscukra pedig — amint már említettük — inzulin nélkül is hasznosul.Fizikai
és szellemi erősítő hatása mellett
ezért eredményesen
alkalmazható a
cukor- és zsíranyagcsere-zavarok, a
szív- és érrendszeri
betegségek,
valamint a májbántalmak és
rosszindulatú daganatok
megelőzésében és
kezelésében.
A csicsókasűrítmény használatakor csökken a koleszterin koncentrációja (amely érkárosító hatású), és feltűnően csökken a húgysavszint.Köszvényes betegek gyógykezelésénél is hasznos.A csicsókagumó növényi rostjai megkötik a másodlagos vastagbélrákot keltő epesavakat. A sűrítmény magnézium-, cink-, réz- és szeléntartalma rákellenes hatású, melyet állatkísérletekkel igazoltak.Erős fizikai megterheléskor megemelkedik a vér húgysavszintje, ennek következtében a szervezet kisebb fizikai megterhelést bír el (ez a kifáradás élettani háttere), az izomzatnak viszont a nagyobb igénybevételhez (pl. sport) nemcsak cukorra, hanem foszforra is szüksége van. A csicsókasűrítmény egyszerre akadályozza meg a húgysavszint teljesítményromlást okozó emelkedését, valamint elegendő cukrot és foszfort juttat az izomzatba.Csicsókatorta1/2 kg csicsóka ,1/2 kg Graham-liszt ,10 dkg kukoricadara ,10 dkg búzadara, 3 evőkanál méz ,3 evőkanál őrölt ánizsmag ,5 dkg darált dió, 1 l kristályvíz, 1/2dl olaj szamóca- vagy málnadzsem, 1 dl tejszín, olaj és korpa a tepsi kikenéséhez.A csicsókát meghámozzuk, lereszeljük, majd habverővel elkeverjük a vízzel, az étolajjal, a mézzel, a liszttel és a darával, hozzáadjuk az ánizst és a darált diót. Olajjal kikent, korpával meghintett formába öntjük, és egy órát állni hagyjuk.Közepesen meleg sütőben egy óráig sütjük. Kihűtjük, majd lapjában kettészeljük. Közepét megkenjük a lekvárral, tetejét pedig a felvert tejszínhabbal díszítjük.Csicsókafánk1 kg csicsóka,csipetnyi őrölt kömény,1 kávéskanál őrölt koriander,1 kávéskanál római kömény,csipetnyi kardamom ,5 dkg élesztő,55 dkg teljes kiőrlésű tönköly- vagy búzaliszt,olaj a sütéshez.A csicsókát alaposan megtisztítjuk, majd annyi vízben tesszük fel főni, ami egyujjnyira ellepi. Fűszerezzük, majd a forrástól számított 5 perc múlva leszűrjük, és habverővel krémmé verjük, vagy turmixoljuk a főtt csicsókát. A főzőléből 2 dl-t langyosra hűtünk, majd megfuttatjuk benne az élesztőt, majd a csicsókához adjuk és hozzákeverjük a lisztet. 2 óra hosszat meleg helyen kelesztjük.Evőkanállal forró olajba szaggatva kisütjük. Egészségesebb, ha teflon tepsiben, olaj nélkül sütjük ki. A fánkocskákat édes és sós öntetekkel, mártásokkal, szószokkal tálalhatjuk.
|