A petrezselyemzöld  hatékonyan pusztítja el a rákos sejteket

Akár húsz éven keresztűl is  rejtőzködhet a tüdőrák,mielőtt hirtelen agresszívvé válna

JÓ HÍR....

DÖBBENETES EREDMÉNY A KEMOTERÁPIÁRÓL

RÁKGYÓGYÍTÁS

MEGFONTOLANDÓ CIKK A RÁKRÓL....

A ZÖLDSÉGEK ÉS GYÜMÖLCSÖK CSÖKKENTIK A VASTAG - ÉS VÉGBÉLRÁK KOCKÁZAZÁT

Ez az ok állhat a rák hátterében





Egy oldal,amit szívből ajánlok mindenkinek

45 percben: Mi az a rák? Hogyan jön létre? Mi lehet az értelme? Milyen rákos elváltozásokat ismerünk?
Miért nem áttét az áttét. A megbetegedések biológiai programjainak fejlődéstörténeti értelmezése.
Mi az ún. betegség? Hogyan jön létre? Hogyan alakul ki? Milyen életveszélyes komplikációk lehetnek
egy megbetegedés, rákos elváltozás során? Mitől jóindulatú vagy rosszindulatú egy rákos elváltozás?
Mik a leggyakoribb metasztázisnak vélt tünetek?

Kérlek nézd meg a többi videót is.

********************************

Kiderült, miért segítik az egészséges sejtek a daganatokat.

Egyetlen fehérjemolekula lehet a kulcsa annak, hogy sokszor eredménytelenek maradnak az immunrendszernek a daganat ellen indított támadásai. Ha a mostani eredmények embereknél is beigazolódnak, végre hatékony rákellenes vakcinák kifejlesztésére nyílik lehetőség.

A rákkutatás közelmúltban született eredményei alapján a daganatsejtek önállóan nem is lennének képesek arra, hogy fennmaradjanak, vagy éppen halálos áttéteket hozzanak létre. A tumorok túlélésében és terjedésében meglepő módon az egészséges, de megtévesztett sejteknek is szerepe van.

Az újabb elméletek alapján a tumorok - a sebekhez hasonlóan - maguk is a szervezet sérüléseinek foghatóak fel. A ráksejtekből származó jelzések ezért ahhoz hasonlóan csalják a daganathoz a különféle egészséges sejttípusokat, mint ahogy az a sebek esetében is megfigyelhető. Ezután már nem önerőből marad fent vagy terjed szét a daganat, hanem a tumorsejtek köré gyűlt, "átvert" sejtek kezdik el segíteni a növekedését.

Egy új kutatás éppen ennek a folyamatnak az egyik kulcselemét tárta fel. Hogyan segítenek az egészséges sejtek a tumoroknak abban, hogy az immunrendszer ismételt támadásai ellenére mégis képesek legyenek fenntartani magukat?

Közvetlen környezete is aktívan segíti a daganatot

A tumorok elfajult sejtekből és a daganat vázát alkotó, az ép szövetekben is megtalálható, normális alakú kötőszöveti sejtekből épülnek fel. A daganatsejtek csoportjait körülvevő kötőszövetes állományt sztrómának nevezik. Ennek sokáig csak passzív szerepet tulajdonítottak a daganat fejlődése szempontjából, az utóbbi időszak kutatásai azonban rámutattak: a rákos és a sztrómális sejtek aktívan befolyásolják egymás működését: a tumorsejtek köré gyűlt kötőszöveti sejtek képesek rá, hogy segítsék a daganat növekedését és terjedését.

A Cambridge Egyetem legújabb kutatása ezeknek a kötőszöveti sejteknek egy eddig ismeretlen, de annál fontosabb szerepét tárta fel. Kiderült, hogy részben ezek a sejtek lehetnek a felelősek azért is, hogy bizonyos daganattípusok hatékonyan képesek semlegesíteni az immunrendszer ellenük irányuló támadását. A sztrómális sejtek egyik típusa ugyanis egy olyan fehérjét termel, amely igen fontos szerepet tölt be a rákos sejtek ellenállásában.

A daganat hirtelen zsugorodásnak indult

A kutatók genetikailag módosított egerek segítségével tesztelték hipotézisüket. Az egerekbe olyan géneket juttattak, amelyekkel az állatok daganataiban el lehetett pusztítani a gyanúsított fehérjét (lásd keretes írásunkat) termelő sztrómális sejteket. Miután ez megtörtént, a szakemberek azt tapasztalták, hogy a tüdődaganatos egerek tumorsejtjei hirtelen pusztulásnak indultak. Az eredmény azért is volt meglepő, mert az egereknél egy olyan ráktípus volt jelen, amelyben a tumorsejtek mindössze 2%-a fejezte ki a fehérjét.

A kutatás következő lépésében azt fogják megvizsgálni a szakemberek, hogy milyen következményekkel jár a fehérjetermelő sejtek elpusztítása akkor, ha mindez egy olyan egérmodellben történik, amelyben az emberi daganatokra még jobban hasonlító tumortípust hoztak létre. Ezen kívül emberi daganatokból vett mintákon is alaposabban megvizsgálják majd a fehérjét termelő tumorsejteket.

A Science legújabb számában közzétett tanulmány vezető szerzője, Douglas Fearon elmondta: "Mivel csak egérmodellről volt szó, még nem tudhatjuk, hogy mindez mennyiben érvényes az emberi tumorokra, bár annyi ismert, hogy az egerek és az emberek immunrendszere számos dologban hasonlít egymásra. Ahhoz, hogy az eredmények klinikai haszna is nyilvánvalóvá váljon, az kell, hogy daganatos betegekben is sikerüljön meggátolni a fehérjét termelő kötőszöveti sejtek működését."

Miért fontos ez a fehérje?

Az FAP rövidítéssel jelölt fehérje a normálisan működő szövetekben a sebgyógyulásban vesz részt, mivel képes rá, hogy aktiválja a fibroblasztoknak nevezett sejteket. (A fehérje angol elnevezése emiatt Fibroblast Activation Protein alpha).

A fibroblasztok - a sztrómális sejtekhez hasonlóan - szintén a kötőszöveti sejtek közé tartoznak. Azok a kötőszöveti sejtek pedig, amelyek a fibroblasztok termelődésének serkentésén keresztül képesek fenntartani a daganatot, többek között az emlő- és a vastagbéltumoros sejtekben is előfordulnak. Olyan daganattípusokról van tehát szó, amelyek a leggyakoribb tumorok közé tartoznak, és jelenleg világszerte a legtöbb halálesetet okozzák.


Hogyan segítheti az új eredmény a rákgyógyítást?

Ha emberekben is sikerülne kiiktatni a rák immunrendszerrel szemben tanúsított védekező magatartását, az remélhetőleg nagyban növelné az úgynevezett aktív immunterápiás próbálkozások sikerét. A ráksejtek ellen eddig kifejlesztett vakcinák - amelyek a szervezet saját immunrendszerének működését hivatottak erősíteni - eddig ugyanis nem voltak egyértelműen sikeresek. Az immunreakció mértéke ugyan általában megnőtt, a tumorok növekedése azonban nem lassult minden esetben.

A jövő rákellenes vakcinái esetében személyre szabott védőoltásról van szó, amelyet nem megelőző jelleggel, hanem a rák kialakulását követően alkalmaznak. (A védőoltás név ebből a szempontból félrevezető is lehet.) A vakcina elkészítéséhez előbb összegyűjtenek egy bizonyos mennyiséget a beteg immunsejtjeinek egy típusából, többnyire az úgynevezett dendritikus sejtekből. Az immunsejtekhez ezután egy olyan fehérjetípust adnak, amely egyedien jellemző a daganatsejtekre. A tumorfehérjével megismertetett immunsejteket végül visszajuttatják a beteg szervezetébe, ahol a sejtek elvileg már hatékonyan támadhatják a tumorsejteket.

A probléma az, hogy mindez csak elvileg van így, a gyakorlatban azonban még számos akadályt kell majd leküzdeni. A rákellenes vakcinákkal kapcsolatos legutóbbi biztató fejlemény, hogy az USA-ban végre megkapta az engedélyt az első olyan oltás, amely a fenti elven működik. Ebben a vizsgálatban ugyan nem a tumornövekedés lassítása volt a sikeresség követelménye, ennek ellenére remélhető, hogy a jövőben már általános lehet a rákkialakulást követő utólagos oltások alkalmazása. Egy másik korábbi vizsgálatban - igaz, egyelőre még csak állatkísérletben - már azt is sikerült elérni, hogy az állatok közel fele teljesen daganatmentessé váljon az oltással történő kezelés hatására.

Forrás:origo.hu/tudomány
----------------------------

Kedvelt fűszereink mellrák ellen is hatásosak?


Egy új tanulmány felveti, miszerint a feketebors és a curry egyes összetevői gátolják az emlőrákos őssejtek szaporodását.

A Michigani Egyetem Rákcentrumának kutatói emlősejtes tenyészeteken a feketebors összetevőjét, a piperint, és a curry fő anyagát, a kurkumint tesztelték. A fűszerek kombinációban alkalmazva csökkentették az őssejtek számát, de nem voltak hatással az egészséges sejtekre.

„Ha gátolni tudjuk az őssejtek növekedését, csökkenteni tudjuk azon sejtek számát, melyekből tumorsejtek alakulhatnak ki” – mondja Madhuri Kakarala, belgyógyászati előadó tanár, a Michigani Orvosi Egyetem munkatársa és az Ann Arbor Egészségvédelmi Intézet kutatója.

Őssejtekből számos sejttípus alakulhat ki. A rákos őssejtekről azt tartjuk, hogy fenntartják a tumor növekedését. Néhány tudós úgy gondolja, hogy a rák gyógyításának elengedhetetlen része az őssejtek elleni kezelés alkalmazása.

A jótékony polifenolok

A Breast Cancer Research and Treatment című szaklap novemberi online számában megjelent tanulmány a piperinnel és a kurkuminnal foglalkozik, melyek polifenol típusú vegyületek. A polifenolokról ismert, hogy gyulladásgátló és egyéb védőhatással rendelkeznek. A két vegyület együttes alkalmazása az őssejtek gátlásán keresztül megelőzte a rákos sejtburjánzást anélkül, hogy az egészséges sejtekre toxikus hatást fejtettek volna ki.

A fűszereket a szokásos dózis hússzorosában alkalmazták. Mivel eddig emlőrák szempontjából magas kockázati csoportba tartozó betegeken még nem tesztelték a hatást, ezért a kutatók jelenleg nem javasolják terápiás felhasználását. A továbbiakban a munkacsoport klinikai vizsgálatot tervez, melynek során megállapítanák a kurkumin és a piperin biztonságos dózisát.

Forrás:drinfo.hu
          2010.márc.24.
----------------------

Egyszerű fűszerrel a májzsugor ellen

Korábbi kutatások is jelezték már, hogy a curry és a kurkuma jellegzetes élénksárga színét adó vegyület, a kurkumin gyulladást gátló és antioxidáns tulajdonságokkal bír. Egyes tanulmányok arra is utaltak, hogy rákellenes hatása lehet.

A kedvelt fűszerkeverék, a curry egyik alkotója, a kurkuma késlelteti a májkárosodást, illetve a májzsugort - közölték osztrák kutatók szerdán. A British Medical Journal csoporthoz tartozó Gut című szakfolyóiratban megjelent tanulmány szerint a kurkumával fűszerezett eleséggel táplált egereknél csökkentek azok a gyulladások, amelyek a májsejtek károsodását okozzák.

Egyes tanulmányok arra is utaltak, hogy rákellenes hatása lehet, csökkenti a meglévő tumor méretét, illetve ritkábban alakul ki daganatos betegség azoknál, akik rendszeresen fogyasztanak kurkumin tartalmú ételt.

Hogyan vizsgálták a kurkumin hatását?

A grazi orvosi egyetem kutatói Michael Trauner vezetésével két olyan állapotnál vizsgálták a kurkumin hatását, amelyben az epe tartós pangásával járó epeúti problémák, majd a májsejtek gyulladása miatt hosszú távon súlyos májkárosodás és májzsugor alakul ki. Az egyik esetben az epevezeték meszesedéshez vezető gyulladásáról van szó, a másik állapot pedig az úgynevezett elsődleges epeúti hegesedés. Mindkét állapotot genetikai hiba vagy autoimmun betegség is elindíthatja, az epevezetékben gyulladás keletkezik, emiatt hegesedik, majd elzáródik.

A kutatók úgy vélik, annak ellenére, hogy tanulmányuk még kezdeti szakaszban van, azt már megmutatta, hogy a kurkumin a gyulladásos folyamat több, különböző részét megcélozza és eredményesen befolyásolja.

(MTI)

------------------------

A curryfűszer elpusztítja a rákos sejteket.

Kutatók bebizonyították, hogy a fűszerben található egyik összetevő, a kurkuma erős gyógyító tulajdonsággal rendelkezik. Most már teszttel is kimutatták azt, amit már régóta tudnak; hogy a curry természetes orvosság. A szer hatását már tesztelik a csontritkulás és a demencia ellen, de Nagy-Britanniában éppen a garat-nyelőcső rák ellen is vizsgálják.

Az orvosok elmondása szerint a kurkuma a laboratóriumban 24 órán belül elkezdte elpusztítani a rákos sejteket. Ezek magukat is elkezdték felemészteni, miután a kurkuma az azt kiváltó jeleket is produkálta.

A kutatók már régóta tudják, hogy természetes anyagokban ott rejlik az az erő, amivel az elfajult sejteket kezelhetik. Úgy tűnik, most a kurkumában megtalálták ezt az erőt.

A szakemberek nagyon bizakodóak, és véleményük szerint az eredmények új utakat nyithatnak a rák kezelésében. 

A nyelőcsőrák egyre gyakoribbá válik a 1970-es évek óta, ezért is nagyon fontos megoldást találni erre a betegségre.

Forrás: news.bbc.co.uk (ideal.hu)

----------------------------

Szervetlen foszfátok és tüdőrák: van összefüggés

 Dél-koreai kutatók szerint a számos természetes és feldolgozott ételben megtalálható szervetlen foszfátokban gazdag étrend gyorsítja a patkányok tüdőrákjának növekedését.

Állatkísérleteik eredményeiről az American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine januári számában olvasható tudományos közlemény.

A tüdőrák kezelése és megelőzése szempontjából a szervetlen foszfátbevitel szabályozása kritikus lehet, véli Myung-Haing Cho, a cikk vezető szerzője. A szervetlen foszfátok természetesen megtalálhatók a leveles zöldségekben, gyümölcsökben, húsokban és szárnyasokból készült termékekben. Számos élelmiszerben van hozzáadott foszfát. Ilyen a sütőpor, a szénsavas kóla, a jégkrém, a kenyér, a makaróni, a gyümölcskocsonya és a tartósítószerek.

Magas foszfáttatalmú ételek:
Húsok,húskészítmények,halak,
tej,tejtermék,sajtok,
szárazhüvelyesek,búzacsíra,
olajosmagvak,aszalt gyümölcsök,
kakaó,csokoládé,
tojássárgája,
Az élelmiszeriparban savanyúság-szabályzóként,térfogatnövelőként  haszálják,E száma E339.
Ha a húsokat előfőzzük és azt a levet leüntjük,ezzel csökkentjük a  magasabb foszfát bevitelt.

Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyezési Hivatal a foszfátokat biztonságosként rangsorolta, és biztonsági határt állapított meg felhasználásukra. A dél-koreai kutatás kétféle laboratóriumi patkánytörzs felhasználásával készült. Az egyiknél genetikai hajlam állt fenn a tüdőrákra, a másiknál kiváltották a betegséget. Az állatok egy részét nagyjából ugyanolyan mennyiségű foszfátot tartalmazó étellel etették, mint amennyi az emberek étrendjében található, a többiek kétszer annyit kaptak az anyagból.

Négy hét elteltével a több foszfátot kapó patkányoknál gyakoribb volt a tüdőrák előfordulása, és a tumorok mérete is nagyobb volt. A kutatók szerint a foszfátok bizonyos anyagcsere-útvonalak aktiválásán keresztül stimulálják a tüdődaganatok növekedését. A szakértők szerint egyelőre még várni kell a határozott ajánlások megfogalmazásával, és a tüdőrák megelőzésére még mindig a dohányzás abbahagyása a legjobb út.

A ’90-es években körülbelül 470 mg-ot tett ki a foszfáttartalmú élelmiszer-adalékanyagok napi bevitele. Ma egy átlagos felnőtt étrendjében ennek kétszerese, 1000 mg van jelen, ami megfelel a kísérletben a nagyobb dózisnak.

DOHÁNYZÁS = COPD ?

Többezerszeres méreg a tüdőbe

NÉZD MEG,MI VAN A CIGARETTÁBAN

BŐVEBBEN A

 COPD- ről

--------------------------------

Új szer a COPD  gyógyításában

A készítmény egy éven belül már a magyar betegek számára is elérhető lehet.
----------------------------------------------------

Aranygömbbökkel bombázzák szét a rákos sejteket

Plazmonika néven új tudományág született az utolsó évtizedben, amely el is vitte a prímet a Utah állambeli Snowbirdben rendezett nemzetközi kvantumfizikai konferencián – mondta el lapunknak az ott jelen lévő Kroó Norbert fizikus, a Magyar Tudományos Akadémia alelnöke.

A plazmonika a plazmonok fizikája, de mik azok a plazmonok? Már 2008 elején megírtuk, hogy fény segítségével és némi ügyeskedéssel a fém felületén lévő úgynevezett vezetési elektronokat hullámszerű mozgásra kényszeríthetjük, melyben sűrűsödések és ritkulások váltják egymást. Ezek hullámhossza pedig rövidebb a gerjesztő fény levegőben megfigyelt hullámhosszánál. A gerjesztett elektron és az általa létrehozott elektromos tér együtt a plazmon.

A plazmonok felhasználása nagyon sokrétű lehet, például egy nanoméretű fémgömb felületén is gerjeszthetők – ilyen gömböcskéket sorba rakva azok egymásnak adhatják át a gerjesztést, azaz hullámvezetőt alkotnak. Nanogömbök segítségével lencsét is létrehozhatunk, amely a plazmonfényt akár egy nanométeres tartományra lefókuszálhatja.

A talán legígéretesebb felhasználási terület a csipgyártás. Az optikai csipek eddig azért nem terjedtek el, mivel „túl nagyok”, hiszen a csipek elemeinek nagyobbaknak kell lenniük, mint nagyjából a fény hullámhossza. Ha például a látható fényt használjuk, akkor 300-400 nanométernél kisebb felbontást nem lehet elérni. Ennek viszont nincs értelme, hiszen az elektronikus csipek felbontása már 100 nanométer alatt van. Kroó Norbert szerint plazmontechnológiára alapozott csipeket 10-20 éven belül gyártani lehet –az egész attól függ, hogy a hagyományos csipek gyártói mikor térnek át erre.

Az új típusú fény másik érdekes tulajdonsága, hogy a félvezetőkhöz hasonlóan itt is létrehozható olyan sáv, amelyben az elektron nem mozoghat, így elvileg optikai tranzisztort készíthetünk. Az optikai csipek azért fontosak, mert segítségükkel tetszőleges információs és kommunikációs technológiai feladatokat ellátó rendszerek építhetők. Mivel a fény az elektromos áramnál legalább ötször gyorsabban terjed, ezért az optikai csip egy gyorsabb, s jóval nagyobb kapacitású eszköz lenne.

A plazmonok újabb alkalmazási területe a gyógyászat lehet. A houstoni Rice Egyetemen dolgozó, magyar származású Naomi Halas irányításával kidolgozott technológiával körülbelül 100 nanométernyi szigetelőgömböket tudnak előállítani. Ezeket vékony aranyréteggel borítják be, majd bejuttatják rákos szövetekbe. A gömböket megvilágító fény ezeken az aranybevonatú gömböcskéken lokalizált felületi plazmonokat hoz létre. Ezek óriási elektromos tere szétroncsolja a rákos sejteket. Mivel üvegszál segítségével, illetve infravörös fénnyel a fény bejuttatható a testbe, ott is el lehet roncsolni a daganatos szöveteket.

Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszer-engedélyezési Hivatal (FDA) engedélyt adott arra, hogy az eljárást embereken is kipróbálják, de a tesztek még nem értek véget.

Kroó Norbert munkatársaival azt kutatja, hogy plazmonok segítségével miként lehet az optikában nagy lézerek segítségével zajló folyamatokat lényegesen kisebb lézerekkel is véghezvinni. Emellett nagyon rövid lézerimpulzusokat is szeretnének előállítani. Amennyiben ezekkel gerjesztik a felületi plazmonokat, olyan elektronok szabadulnak fel, amelyek rövid impulzusokat adnak. E rövid impulzusok segítségével például molekulák reakciója is megfigyelhető.

A felhasználási lehetőségeknek még az elején tartunk, de Kroó Norbert szerint e tudományág fantasztikus eredményekkel kecsegtet.


Forrás:nol.hu

A zöldtea véd a tüdőrák ellen?

 A zöldtea ivása bizonyos védelmet nyújthat a tüdőrák ellen tajvani kutatók szerint.
A szakemberek klinikai vizsgálatokat végeztek több mint 500 ember - 170 tüdőrákos és 340 egészséges - bevonásával a kelet-ázsiai szigetországban, és megállapították, hogy jelentősen csökkent a tüdőrák kockázata azon dohányzók és nemdohányzók körében, akik legalább egy csésze teát elfogyasztottak naponta. Azon dohányzók és nemdohányzók körében viszont, akik egyáltalán nem fogyasztottak zöldteát, 5,16 szorosára nőtt a tüdőrák kockázata.

A dohányzók körében ez a kockázat még nagyobb, 12,71-szeres volt - idézte a ScienceDaily tudományos hírportál a szakemberek előadását egy amerikai rákkonferencián. A tudósok feltételezik, hogy az emberek genetikai állománya is szerepet játszik a kockázati tendenciában. A zöldteafogyasztók, akár dohányzók, akár nem dohányzók, ha az IGF1 nevű génnel rendelkeztek, kevésbé voltak hajlamosak a tüdőrákra, mint azok a zöldtea-ivók, akiknél az IGF1 gén egy másik fajtája volt jelen. A zöldteát, amely a Camellia sinensis nevű ázsiai növényből készül, Ázsiában széles körben fogyasztják. Számos rákbetegség sokkal kisebb arányban fordul elő a világnak ezen a felén, ezt már korábban is a zöldtea fogyasztásával magyarázták.

Laboratóriumi vizsgálatok már kimutatták, hogy a zöldtea kivonatai, a polifenolok megállíthatják a ráksejtek növekedését. Ám az emberek bevonásával végzett korábbi vizsgálatok vegyes eredményeket hoztak. Egyes esetekben bizonyított volt a védelmi hatás, míg máskor nem találtak rá bizonyítékot - írta a BBC hírszolgálata.


Forrás:életmód.hu
*******************************

A szintetikus multivitaminok és a tüdőrák.

Nem mindegy, hogy milyen vitamint fogyasztunk, mert akár ártalmas is lehet. Legalábbis ezt derítették ki amerikai tudósok, kik több mint 70 ezer ember bevonásával végeztek egy a vitaminok hatásaira irányuló vizsgálatot.

Az elmúlt néhány évtizedben egyre többen fogyasztanak táplálék-kiegészítőket, kifejezetten vitaminkészítményeket abban a reményben, hogy ezek csökkentik a rákos megbetegedések rizikóját. Legutóbb az Amerikai Egyesült Államokban több, mint 70000 ember bevonásával végeztek egy 10 éves időtartamú követéses vizsgálatot, ahol meglepő eredményekre jutottak.

Az E-vitaminról közismert antioxidáns hatása, ám ez közel sem jelenti azt, hogy minden esetben megvéd a daganat kialakulásától. A vizsgálatok eredményei alapján azoknál, akik közepes dózisban fogyasztottak 10 éven keresztül E-vitamin tartalmú táplálék-kiegészítőket, a tüdőrák kisebb mértékben alakult ki az átlagnépességhez képest, viszont azoknál, akik emelt dózisban fogyasztották 10 éven keresztül az E-vitamin tablettákat, emelkedett a tüdőrák kialakulásának rizikója.

A vizsgálatot végző egyik orvos szerint ezzel ellentétben a természetes E-vitamin esetében kifejezett tumorvédő hatás figyelhető meg. Hasonló adatok láttak napvilágot a béta-karotin fogyasztásával kapcsolatban. A béta-karotint tartalmazó élelmiszerek csökkentették a tüdőrák kialakulásának esélyét, viszont az extrém dózisban úton bevitt mesterséges béta-karotin 2-3 év alatt többszörösére növelte a tüdőrák rizikóját.

Ennek magyarázata a vizsgáló orvosok szerint kézenfekvő. A természetes formában fogyasztott vitaminok azért vannak jó hatással a rákos folyamatok megelőzésére, mert nem csupán a kémiai anyagot, magát a vitamint tartalmazzák, hanem mellette számos olyan fitokémiai összetevőt, melyek a vitaminok felszívódását és hatásmechanizmusát befolyásolják. A mesterségesen előállított vitaminokkal kapcsolatban több probléma is felmerül.

A mesterséges vitaminok tartalma más

Az egyik az, hogy szerkezetileg hiába azonos a molekula felépítése a természetes formával, a természetet nem sikerül tökéletesen utánozni, ezért a biológiai hasznosulás csekély. Ettől súlyosabb problémát jelent az, hogy a gyártás során számos olyan segédanyagra van szükség, melyek semmilyen védő hatással nincsenek az emberi szervezetre, csupán a gyógyszer összeállításához és eladhatóságához járulnak hozzá (vivőanyagok, színanyagok, konzerválóanyagok, stb.)
Törekedni kell arra, hogy természetes forrásból származó vitaminokat, illetve táplálék-kiegészítőket iktassunk étrendünkbe. Léteznek olyan természetes eljárással készülő vitamin-készítmények is, melyek magukban őrzik a természetes vitaminok jó tulajdonságait és az előállításukhoz nincs szükség a fent említett adalékanyagokra, hanem hőkezelés nélkül állíthatók elő, és eredeti formában megmaradnak a fitokémiai összetevőkkel együtt.

A helyes vitamin-forma és dózis kiválasztása egyénre szabott kell, hogy legyen. Több tényező is befolyásolja (életkor, anyagcsere-állapot, terhesség, szoptatás, stb.), ezért azt tanácsoljuk, hogy mielőtt megvásárol bármilyen táplálék-kiegészítő terméket, kérje ki szakember véleményét.

F:Dr. Csuth Ágnes, Vital Balance Életmód Központ
--------------------------------------

A rák is megelőzhető. De hogyan?

 Magyarországon havonta 5 ezer új daganatos beteget diagnosztizálnak, nem túlzunk tehát, ha azt mondjuk, a rák még ma is egyik legnagyobb ellenségünk. Mindemellett az is igaz, hogy egyre jobbak a betegek gyógyulási esélyei. A cél azonban az lenne, hogy megelőzzük a bajt; nem meglepő tehát, hogy az idei rákellenes világnap – február 4. – kulcsszava a prevenció lett.

Évente 140 ezren halnak meg Magyarországon, 33 ezer esetben a rák valamely formája a korán jött halál oka. A lehangoló hazai adatok mellett az Egészségügyi Világszervezet (WHO) előrejelzése sem derít jobb kedvre, a szervezet jövendölése szerint 2020-ra évi 10 millióra növekedhet – a jelenlegi hatról – a rák miatt elhunytak száma.  Így érthető, miért tekinti az orvostudomány az egyik legnagyobb kihívásnak azt, hogy megtalálja – szinte naponta érkeznek hírek az erre vonatkozó legkülönfélébb kísérletek ereményeiről – a daganatos betegségek általános és biztos gyógymódját. Vannak kezelések, gyógyszerek, termékek, amelyek pillanatnyilag is segíthetnek az embereken, de általános "csodaszer" nincs. Éppen ezért hirdetik az orvosok, hogy a legbiztosabb a megelőzés, ami hangozzék bármilyen hihetetlennül is, sokszor nagyon egyszerű dolgokon múlik.

A baj ott kezdődik, amikor valamely sejtünkben fellép egy belső információs hiba – ennek lehetnek genetikai vagy életmódbeli (egészségtelen táplálkozés, túlzott alkoholfogyasztás, dohányzás) okai  –, majd elszabadul a rendellenes sejtosztódás. Ha szerencsénk van, immunrendszerünk felveszi a harcot, és helyreállítja a keletkezett zavart, rosszabb esetben nem sikerül időben leállítani a rákos sejtburjánzást. Tulajdonképpen ettől a  pillanattól fogva – különösen, ha rosszindulatú sejtszaporodásról van szó – elkezdődik a visszaszámlálás. A végkifejlett azon múlik, sikerül-e időben, még az áttétek előtt felismerni a betegséget, és megtalálni a megfelelő kezelést, amellyel tünetmentessé tehető a betegség; igaz, ma már a teljes gyógyulás sem ritka. 

Egy biztos, a daganatos megbetegedések a jövőben is meghatározó okai lesznek az értelmetlen halálozásoknak, de bíztató, hogy a rák áldozatainak életkora egyre nő, azaz a fejlett országokban egyre öregebbek azok az emberek, akik belehalnak e betegségekbe. A magyar statisztikából is kiolvasható, hogy az áldozatok 65-70 százaléka 65 éves vagy öregebb, de még mindig soknak tűnik az a 30-35 százalék, amely a fiatal betegeket jelenti.

"Minden harmadik lehetséges rákbetegség megelőzhető egyszerű, mindennapos egészségmagatartási szabályok ismeretével és betartásával" - szögezte le megkeresésünkre Simon Tamás, a Magyar Rákellenes Liga elnöke, aki szerint bármennyire magától értetődők ezek az előírások, igenis foglalkoznunk kell velük. Így gondolja ezt a Nemzetközi Rákellenes Szövetség (UICC) is, amely az idei rákellenes világnap kulcsszavának a megelőzést választotta. Mint mondják, a világszerte évente diagnosztizált 12 millió új rákos megbetegedés 40 százaléka megelőzhető lenne. A genfi székhelyű szervezet szerint a prevenció egyik fontos, ám gyakran feledésbe merülő formája az oltás. A rákos megbetegedések közül ugyanis minden ötödik összefüggésbe hozható vírusos vagy bakteriális fertőzésekkel, amelyek közvetlenül teremtik meg a rák veszélyét vagy legalábbis növelik a betegség kialakulásának kockázatát. A legismertebb példa erre a humán papillomavírus (HPV) okozta méhnyakrák és a hepatitisz B-vírus okozta májrák. A rák e két fajtája ellen már vannak védőoltások, a lehetőségeket azonban ki is kell használni. (Óriási szakadék húzódik a gazdag és a szegény országok között, a méhnyakrákos halálesetek 80 százalékát például a fejlődő országokban észlelik.) A megelőzés másik támasza az életmódváltás. A rendszeres mozgás, az egészséges táplálkozás, a visszafogott alkoholfogyasztás, a kevésbé intenzív napozás, valamint a dohány kerülése ugyancsak csökkenti a rák kockázatát. A szövetség világszerte arra szólította fel az egészségügyi hatóságokat, hogy tudatosítsák az emberekben ezeket az összefüggéseket.

Simon Tamás szerint ránk különösen igaz, hogy olyan daganatos betegségben halnak meg nagyon sokan, amelyek megelőzhetők lennének. A világ adatait összesítő GloboCan adatbázis tanúsága szerint az évenkénti 9 ezer tüdőrákossal mi vezetjük a listát, továbbá a legnagyobb esélyünk a vastagbél- és emlőrákra van, előbbi a férfiaknál, utóbbi a nőknél a második leggyakoribb daganat. Valamenyi szóbanforgó rák könnyen megelőzhető. Nézzük, hogyan is.

 Hat egészséges szabály

Az egészséges életmódra vonatkozó tizenkét szabály közül hat a rák megelőzésére vonatkozik, ezeket vesszük gorcső alá. Az első és legfontosabb, hogy felejtsük el a dohányzást – ha most leraknánk a cigarettát, akkor is húsz évig lennének még tüdőrákosok –, ha rászoktunk, mindent megér, hogy megszabaduljunk tőle, mégha nehéz is. (Kutatók kiderítették, hogy a nikotinhoz való ragaszkodás erősebb lehet, mint például a heroinfüggőség.) A legideálisabb persze az lenne, ha rá se szoknánk a füstölésre, ám pillanatnyilag ott tartunk, hogy a dohányzásellenes lépések ellenére is ijesztően terjed a fiatalok és a nők körében a cigarettázás. A férfiak körében végzett felmérés szerint 38 százalékuk rendszeresen rágyújt, míg 6 százalékuk azt vallotta, hogy csak alkalmanként hódol e szenvedélynek.

Ám az ijesztő adatoktól nem mindenki rémül meg, aki évek óta dohányzik, nem fogja eldobni a cigarettát, mert évente többezer ember halála hozható összefüggésbe ezen életformával. A legtöbb dohányos azzal érvel, miért hagyna fel káros szenvedélyével, amikor számos olyan példát tud mondani, amely azt igazolja, hogy több évtizedes dohányzás után is lehet egészséges az ember nyolcvanévesen is. Az orvosok erre azt mondják, szerencsés kivétel mindig akad. A statisztikák ennél kijózanítóbbak, tíz dohányos közül általában egy-kettő tüdőrákos lesz, míg a többi nem éri meg azt a kort, hogy kialakuljon nála a daganat, mert hamarabb elviszi valamilyen más nyavalya, például egy infarktus, amely akár kapcsolatba is hozható a dohányzással.

A tüdőrák megelőzést segítené az is, ha a mostani helyzettel ellentétben lennének átfogó kötelező szűrések, ugyanis  a legtöbb tüdőrákos már előrehaladott állapotban kerül orvoshoz; ilyenkor kevés az esély a gyógyulásra.  A tbc miatt egy ideig kötelező volt a tüdőszűrés, ám mivel legtöbb megyében csökkent a tébécések száma, megszűnt a kötelező vizsgálat. Jelenleg tehát csak ajánlások vannak, a tüdőgyógyász szakmai kollégium szerint például a 40 év feletti dohányosoknak évente el kellene menniük röntgenre.

Simon doktor szerint ugyanilyen fontos lenne mérsékelni az alkoholfogyasztásunkat, a nyelőcső, a gyomor rákos megbetegedéseiért ugyanis sok esetben ez tehető felelőssé. Tanuljuk meg jól kezelni a stresszhelyzeteket, például a személyiség fejlesztésével, és ne akarjuk minden bánatunkat alkoholba folytani. Lényeges továbbá, hogy figyeljünk a testsúlyunkra, amit leginkább egészséges táplálkozással és rendszeres mozgással érhetünk el. Ebben sem vagyunk erősek: egy friss felmérés szerint a lakosság mindössze 13 százaléka sportol rendszeresen, táplálkozási szokásainknak pedig közük sincs az egészségeshez.
"Az utóbbi időben egyre több a bőrrákos, ez semmi mással nem magyarázható, mint az emberi felelőtlenséggel; a nyaralásnak nem arról kellene szólnia, hogy egy hét alatt rákvörösre égünk" - hangsúlyozza a rákliga elnöke, aki szerint ha el akarjuk kerülni e daganattípust, óvakodnunk kell a napozástól.  De nem lehet megfeledkezni azokról a szexuális úton terjedő betegségekről sem, amelyek rákot okozhatnak. Ilyen például a már említett HPV vírus által okozott méhnyakrák, amely évente 400 asszony életét követeli. A baj ez esetben is igen egyszerűen megelőzhető: ne váltogassuk túl gyakran szexuális partnerünket (vagy legalább használjunk óvszert), adassuk be a védőoltást - egyelőre nagyon drága, 90 ezer forint -, vagy járjunk el szűrésekre. A szűrővizsgálatok hasznosságát leginkább a finnországi adatok bizonyítják: ott évente "mindössze" két nő hal meg méhnyakrákban,  míg itthon a háromévente behívott nők alig tíz százaléka jelenik meg a szűréseken, ahogyan a mellrák kiszűrését szolgáló vizsgálat sem túl népszerű, jó ha a nők fele elmegy ezekre. És még csodálkozunk a siralmas hazai statisztikákon?

********************************************

Haspuffadás, bélgázok - Mi okozza a panaszokat?

Két nagy csoportra oszthatjuk a panaszokat. Objektív esetben kimutatható a megnövekedett bélgáz mennyisége (fizikális vizsgálattal, natív hasi röntgennel). A felfúvódottságról panaszkodó betegek többségében a bélgáztartalom normális, azonban irritábilis bél szindróma miatt a normális bélfeszülést is fájdalomként, diszkomfortként élik meg.

    *  Levegőnyelés: Evés, ivás, beszéd közben természetes folyamat, hogy kis mennyiségű levegő jut a gyomorba. Ha étkezésünk kapkodó, ideges, rendszertelen, viselkedésünk feszült, ideges, a levegőnyelés kóros mértket ölthet, puffadásos panaszokat, böfögést okozva.

    * CO2 felszabadulás: Szénsavas italok fogyasztása illetve a gyomornedv bélbeni semlegesítése közben képződik. Általában a bélfalon át felszívódva a tüdőn keresztül távozik, azonban máj- és szívelégtelenség esetén ez nehezített.

    * Baktériumok általi gáztermelés a vastagbélben: A vékonybélben meg nem emésztett tápanyagok (rostok, cellulóz, laktóz) a vastagbélbe jutva bakteriális bontáson esnek át, mely gázképződéssel jár.

      Az így képződött bélgázok a végbélnyíláson át távoznak. A termelődött gázok 99%-át szagtalan összetevők adják, azonban a vastagbélbe került fehérjék és illékony zsírok kellemetlen szagot eredményezhetnek.

      Az emberek 30-50 százalékának vastagbélflórája olyan baktériumokat is tartalmaz, melyek metán szintetizálására képesek (ezáltal válhat gyúlékonnyá a távozó bélgáz)

A következő állapotok vezethetnek puffadáshoz


    * fokozott levegőnyelés stressz, viselkedészavar, kapkodó étkezés, krónikus rágógumihasználat miatt

    * nagy mennyiségű szénsavas ital fogyasztása

    * emészthetelen illetve fel nem szívódó szénhidrátok fogyasztása,

    * felszívódási zavar laktóz-intoleranciában, lisztérzékenységben

    * parazitafertőzés (Giardia lamblia)

    * hasnyálmirigy-elégtelenség miatti emésztési zavar

    * irritábilis bél szindróma

    * antibiotikumkezelést követő bélflóra-sérülés

    * gyógyszerek mellékhatása (lactulose, Glucobay)

Mit tegyünk a haspuffadás ellen?

Idült haspuffadás esetén ki kell zárnunk a laktóz- és lisztérzékenységet, a parazita-fertőzést, kihagynunk a panaszt fokozó gyógyszereket, kerülni a magas rost-tartalmú élelmiszereket és a fel nem szívódószénhidrátokat (pl. a rágógumiban lévő szorbitol).

Ha emésztési zavarra van gyanú, ezt hasnyálmirigy-enzim készítményekkel tudjuk kezelni (Mezym Forte, Pankreoflat). A puffadás leggyakoribb oka azonban a fokozott levegőnyelés és az irritábilis bél szindróma.

Gyógyszeres terápiával mindkét esetben igen szerények az eredmények, javulás csak az életmód megváltoztatásától várható.

Tehát mindenkinek javasolt a gyakori, rendszeres, nyugodt, kis étkezés, a szénsavas italok kerülése, az étkezéseket követő levezető testmozgás, a stressz megfelelő feldolgozása (relaxatio, jóga, autogén tréning, sport), a puffasztó ételek kerülése és probiotikumok rendszeres használata.

Ha ezeket sikerül megvalósítanunk, nem csak a puffadás fog szűnni, hanem egészségi állapotunkban is jelentős javulás várható.


Forrás:WEBBeteg - Dr. Plósz János belgyógyász, gasztroenterológus

(Az emberi bélflórát 300-500 különböző baktériumfaj alkotja, számuk az emberi sejtek tízszerese. A széklet száraz súlyának 40-60 százalékát is ezen baktériumok adják.)

**********************************

Hogyan előzd meg a vastagbélrákot?

A D-vitamin magas vérszintje kapcsolatba hozható a vastagbélrák kialakulásának alacsonyabb kockázatával – írja a British Medical Journal.

Számos korábbi tanulmány felveti, hogy kapcsolat van a D-vitamin és a vastagbélrák között, azonban eddig nem volt erre meggyőző bizonyíték.

Európai kutatók egy széleskörű együttműködés keretein belül vizsgálták a keringő D-vitamin, valamint a D-vitamin- és a kalcium-bevitel függvényében a kolorektális rák (vastag- és végbélrák) kialakulását.

Következtetéseiket az Európai Prospektív Vizsgálat a Rákbetegségek Területén (EPIC) adatai alapján vonták le, mely 11 nyugat-európai ország 520 ezer esetére terkedt ki.

1992 és 1998 között a résztvevők kérdőívek segítségével megadták étkezési és életmód-szokásaikat, valamint vérmintákat gyűjtöttek. Néhány évvel később 1248 esetben alakult ki a vastag- és végbél daganata, ezeket az eseteket 1248 egészséges kontroll alanyhoz hasonlították.

Azon a résztvevők esetén, akiknek vérében magas D-vitamin koncentrációt mértek, közel 40 százalékkal csökkent a vastag- és végbélrák kialakulásának valószínűsége az alacsony vitaminszintűekhez képest.

A kutatók továbbá azt is kimutatták, hogy az optimális koncentráció 50-75 nmol/l, ugyanis míg az 50 alatti érték fokozott kockázatot jelentett, addig a 75 feletti érték nem járt további kockázatcsökkenéssel.

Azonban a kutatók más daganatok esetében még nem vizsgálták a D-vitamin szerepét. Sőt jelenleg azt sem tudják, a magasabb D-vitaminszintet inkább étrendi változtatásokkal, vagy az étrend mérsékelt napfénnyel való kombinációjával érhető-e el.

Forrás:ötvenentúl.hu
---------------------------

Lenmag: kicsi, de hasznos

Péksütemények tetején, müzlik összetevőjeként mindenki találkozhatott már ezzel a szép, selymesen fénylő, barna magocskával. Érdemes ismerni és tudatosan is beépíteni az étrendünkbe.

Ismerjük meg!

A len (Linum usitatissimum) az egyik legrégibb kultúrnövényünk, amelyet évezredek óta termesztenek az emberek a rostjáért (amelyből a legfinomabb textíliákat, a hófehér vagy festett, hűvös tapintású lenvásznakat tudják készíteni), valamint az ehető magjáért illetve az abból nyerhető olajáért.
Egyéves növény, a 30-80 centiméteres száron váltakozó oldalon ülő levelei lándzsásak. Ötszirmú virága kék - a különleges, mélykék szemű lánykákat ezért nevezik lenvirág-szeműeknek a XIX. századi regényirodalomban -, toktermésében találhatóak a fényes, félcentis, lapos, hegyes magjai. A lenmagot (Lini semen) már a i.e. II. évezredben is termelték és használták gyógyszerként.

Miért jó?

A lenmag nyálkaanyagot, többféle olajat (linol-, linolénsav, olajsav gliceridjeit), fehérjét, cianogén glikozid keveréket tartalmaz. Vitaminokban (A, B, C, D és E) gazdag, ásványi anyagtartalma is jelentős: kálium, foszfor, magnézium, kalcium, kén, vas, cink, nátrium, klór mangán, szilikon, réz, fluor, alumínium, nikkel, kobalt, jód, alybdenum, króm is van benne.

A modern táplálkozástudomány a lenmagnak elsősorban azt a tulajdonságát értékeli, hogy a benne bőségesen található olaj legnagyobb része a legfinomabb esszenciális (omega-3) zsiradék, amely az emberi szervezet számára jótékony hatású, sőt, gyakorlatilag nélkülözhetetlen. (A lenmag 35 százalék zsiradékot tartalmaz, aminek 72 százaléka esszenciális!) Ennek fogyasztása hozzájárul az optimális vérzsírszinthez, gátolja az érfalakon a meszes plakkok lerakódását.

Régóta gyógynövényként ismert, a népi gyógyászat különböző formákban tetőtől talpig szinte minden szervünkre jó hatásúnak tartja az agyműködés serkentésétől kezdve a légutak gyulladásos betegségeinek, köztük a hörghurutnak az enyhítésén át az emésztőrendszer számos problémája mellett a legkülönbözőbb bőrpanaszokig, ízületi megbetegedésekig. Ajánlják természetes gyulladásgátlónak is, például külsőleg ekcéma, bőrgyulladások, kelések, furunkulusok kezelésére, de belsőleg is, a legkülönbözőbb légző- és emésztőszervi megbetegedések esetén is a nyálkahártyák regenerálására.

Bevethető bélrenyheség, bélmegbetegedések és székrekedés alkalmával, de nyákkészítmények formájában egyéb gyomor- és bélmegbetegedések kezelésére is. Teája a menstruációs görcsöket is enyhíti, prosztata-megbetegedések ellen is javasolt.

Hogyan fogyasszuk?

Fogyasztható teaként: két evőkanálnyi összezúzott lenmagot áztassunk egy bögre vízbe, ahol egy félóra alatt megduzzad. Leszűrve, melegítve kortyoljuk el. Egészben is fogyasztható, ilyenkor arra kell vigyázni, hogy bőséges - legalább tízszeres mennyiségű - folyadékkal nyeljük le. Borogatáshoz néhány evőkanálnyi lenmagot összetörve tesznek gézanyagból készített zacskókba, és ezt leforrázva, már nem forrón helyezik a gyulladt bőrfelületre, például furunkulus esetén. Főzetét nyálkahártya regenerálására tartják alkalmasnak, ilyenkor legalább tíz percig kell forralni.

A lenmag hasznos tápanyagainak egy része nem tud hasznosulni a szervezetben, mert a maghéj felületén található nyálkaanyag nem emészthető - ezért ajánlják, hogy fogyasztás előtt kicsit törjük össze a magokat. Természetesen az a legszerencsésebb, ha nemcsak alkalmilag, gyógynövényként, hanem egészséges táplálékként, sőt, kellemes, dióhoz hasonlító íze miatt is rendszeresen fogyasztjuk. Darált formában belekeverhetjük kefirbe, joghurtba, müzlibe, ízesíthetjük, díszíthetjük vele salátáinkat, belesüthetjük kenyerünkbe, süteményeinkbe stb. Ezekhez jó ötleteket kaphatnak a HáziPatika Egészségreceptek rovatából is, ahol olvasóink a magos kenyér, puffancs, sütemény receptjeit is megosztották velünk. Lenmagőrlemény, liszt is kapható, ezt is felhasználhatjuk ételeink főzéséhez, sűrítéséhez. Különlegesség a lenmag csíra is - bioboltokban ehhez is hozzájuthatunk.

Tippek-tanácsok

Elsősorban saláták ízesítésére alkalmas a hidegen sajtolt lenolaj, amely csemege-, vagy bioboltokban beszerezhető.
Figyeljünk arra, hogy frissen vásároljuk és fogyasszuk el, hiszen könnyen megavasodik. A lenmag illetve a lenolaj cianogén glikozid, vagyis az ún. kéksav tartalma miatt kisgyermekeknek nem adható.

Jó tudni azt is, hogy a gyógyszerek felszívódását befolyásolhatja, ezért lenmagtermékek fogyasztása és a gyógyszerek bevétele között két óra várakozás ajánlott.
Mivel a lenmag székrekedés ellen leginkább azzal hat, hogy térfogata sokszorosára duzzadva ingerli a bél mozgását, ezért tilos alkalmazni bélelzáródás, gyomor-bélszűkület esetén.

Érdekességek

A svájci cölöpépítményeknél talált lenmagok, rostok alapján a történészek arra következtettek, hogy már a közép-kőkori ember is ismerte és hasznosította a lent rost- és olajnyerésre. Az ókori egyiptomi piramisokban és sziklasírokban is találtak lenmagokat a halottaknak adott "útravalóként". Orvostörténeti feljegyzés először Hippokratésztől maradt fenn a lenmagról, aki testi fájdalmak és hasmenés elleni gyógyszerként ajánlja, ezer évvel később pedig Paracelsus köhögéscsillapítóként nevezi meg a lenmagból főzött nyákot.

A lenmag felületén lévő nyálkának érdekes biológiai szerepe van: a növény jövőjét, további szaporodását van hivatva biztosítani, hiszen ez segíti a magokat, hogy egy részük akkor is megőrizze csíraképességét, ha egy állat megeszi ezeket és végighaladnak annak emésztőcsatornáján.

Forrás:HáziPatika.com

----------------------

Jövőre már kapható a  rákmegelőző kapszula!

   A finn orvosi biotechnológiai cég, a Biohit hétfőn bejelentette, olyan kapszulát fejlesztett ki, amely a rákkeltő acetaldehid semlegesítésével segít a gyomor- és a garatrák megelőzésében.

 Az acetaldehidet a szájüregben lévő mikrobák állítják elő alkoholból és cukorból. Az egészséges gyomorban lévő gyomorsav általában elpusztítja ezeket a mikrobákat, a savhiányos gyomorban azonban túlélhetnek, és ott folytatják tovább az acetaldehid termelését.

 Nyilvánvaló, hogy az acetaldehid első osztályú rákkeltő anyagnak minősül, vagyis a legrosszabb fajta rákkeltő tényezők közé tartozik, és az is egyértelmű, hogy a savhiányos gyomor a gyomorrák kialakulásának egyik kockázati tényezője – nyilatkozta a Biohit vezérigazgatója, Osmo Suovaniemi a Medipressen. A vállalat vezetője elmondta, hogy a kapszula, melyet a Biohit a Helsinki Egyetem kutatóival együttműködésben fejlesztett ki, semlegesíti az acetaldehidet, amikor étkezéskor vagy alkoholfogyasztáskor beveszik, és ezáltal segít megelőzni a rák kialakulását.

- Azt csak a jövőben fogjuk megtudni, hogy pontosan hány rákos esetet sikerül megelőzni a készítménnyel – tette hozzá Suovaniemi, mivel a kapszula rákmegelőző hatásának meghatározásához évekre lesz szükség.

 A vezérigazgató azt is elmondta, hogy a gyógyszer a szükséges klinikai kísérleteket követően megkapta a gyógyszerfelügyeleti hatóságok engedélyét.

 A Biohit azt tervezi, hogy a vény nélkül kapható kapszula az idei év első felében lesz kapható a finn gyógyszertárakban, nemzetköri forgalmazását pedig legkésőbb 2011-ben kezdi meg.


Forrás:2010.01.23.  Ötvenentúl.hu
------------------------------------

A hunzák 100 évig élnek!

  A hunzaiak igen hosszú életűek, fiatalon és öregen egyaránt életerősek, állóképességük kimagasló, és megdöbbentő egészségnek örvendenek. Nem ismerik a civilizációs betegségeket, többek között a rákot sem!

Hunza Pakisztán legészakibb csücskében helyezkedik el, ott, ahol Pakisztán Oroszországgal és Kínával találkozik. Fekvése lélegzetállító; nem kevesebb, mint hat hegylánc húzódik e területen. A hegycsúcsok átlagmagassága 6100 méter, s itt található a 7600 méter magas Rakaposhi-csúcs.

Hunza népe egy különlegesen termékeny völgyben él, amely a sziklás vonulatok közé ékelődik. A völgy 10-30 ezres népessége kétezer évig csaknem teljesen el volt zárva a világ többi részétől. a terület egészen mostanáig szint teljesen megközelíthetetlen volt, mivel az egyetlen be- és kijárat a környező hegyek oldalában kanyargó ösvény volt, melyen a közlekedés az év legnagyobb részében igen kockázatos. Az út mindössze 60 centi széles. Veszélyesen elrojtosodott kötélhidakon kell átkelni, az utat több helyen mindössze a meredek sziklafalból kilógó fatörzsek tartják.

Mint már említettük, a hunzaiak nem ismerik a szívbetegséget, magas vérnyomást, daganatos megbetegedéseket. A nőknél ismeretlen a klimax, a férfiak még 90 éves korukban is nemzőképesek, és táncolnak ünnepségeiken. Több ezer éves földrajzi elszigeteltségüknek köszönhetően a hunzák egészséges és természetes életszokásokat követnek.

A pakisztáni-afgán-kínai határvidéken élő közösség szellemi néprajzáról (például eddig nem ismert samanizáló szokásairól) könyvet is írt egy magyar szerző, Csáji László Koppány (Tündérek kihalófélben - Hunoktól a hunzakutokig). Csáji 2001-es kutatóútját megelőzően nyolc évtizeddel egy világszerte nagyra becsült brit sebész és orvos, dr. Robert McCarrison ezt írta az amerikai orvosszövetség újságjának 1922. január 7-i számában: "A hunzáknál nincs ismert rákos eset. Ennél a népnél hatalmas sárgabarack-ligetek vannak. A sárgabarackot a napon szárítják meg, és igen bőséges mennyiségben fogyasztják."

McCarrisont Nagy-Britannia kormánya nevezte ki a múlt század elején, a brit megszállás ideje alatt, India táplálkozásának megfigyelésére. A brit orvos főleg a Gilgit zóna szokásait írta le Észak-India egyik tartományában, Észak-Kasmírban. Híressé azonban az tette, hogy fölfedezett egy népet - a hunzákat -, melynek nem voltak orvosaik és kórházaik, fiai mégis 100 éves átlagéletkort értek el, tökéletes életerőben és jó egészségi állapotnak örvendve. Hét évig tanulmányozta őket, s az akkori világ egyetlen népbetegségét sem fedezte fel náluk. A 90-110 év közötti lakosok vizsgálata során kiderült, hogy vérnyomásuk, koleszterinszintjük és szívműködésük normális. Életerejük titkát egyedül táplálkozási szokásaikban találta meg.

A hunzák a zöldségeket és gyümölcsöket, gabonaféléket, a tejet és tejtermékeket főzés nélkül - tehát szinte kizárólag nyersen fogyasztják! -, húst pedig csak igen ritkán esznek. Egyáltalán nem használnak hántolt (fehér) rizst, cukrot és sót, a szintetikus táplálékokról még csak nem is hallottak.

Az energia hiányos Hunzában gazdasági kényszer a tüzelőanyag-fogyasztás minimumra szorítása, ezért főznek rendkívül keveset és eszik az ételeik legalább 80%-át nyersen.

Rengeteg sárga- és őszibarackot, körtét, almát, szilvát, szőlőt, cseresznyét, szedret, fügét és sokféle dinnyét, rengeteg vadon termő bogyófélét esznek. Fő élelmiszereik ezen kívül még a búza, az árpa, a köles, a hajdina, illetve egy Jób könnyének nevezett fűféle gömbölyű magjai.

Nyáron a gyümölcsöket tehát nyersen fogyasztják, télen és tavasszal padig szárítva. Hunzában a tipikus téli reggeli szárított barackból és kölesből készített kása, melyet frissen őrölt lenmaggal szórnak meg.

A zöldségek közül a mustárfű, a spenót, saláta, a gyökerek, mint a répafélék, a paszternák, a burgonya, a torma; a babfélék, a csicseriborsó, a lencse és más csíráztatott hüvelyesek, valamint a tökfélék. Sok füvet is használnak étkezési és gyógyászati célra egyaránt, így például a mentát vagy a kakukkfüvet. Lenmagot ugyancsak termesztenek, és kevés olyan ételük van, ami ilyen vagy olyan formában ne tartalmazná. A friss csöves kukoricát is nagyon szeretik, ezt sem főzik meg. Télen a hunzaiak beáztatják a lencsét, babot, borsót, majd nedves ruhán kiteszik a napra, és akkor fogyasztják őket, amikor csírázni kezdenek.

A hunzák földjén, ahol a pénz fogalmát nem ismerték, egy ember gazdagságát a birtokában lévő sárgabarackfák számán mérték le. Minden utazó említést tesz a hunzák hatalmas sárgabarack-ligeteiről. A nálunk is termő gyümölcsöt ők az év minden szakában fogyasztják, amikor friss a termés, azt, de a magját nem dobják el, hanem a napon megszárítják, s elteszik télire. Naponta 30-50 barackmagot esznek meg. Ebből préselnek olajat, amellyel sütnek-főznek, s még kozmetikumként is használják. Asszonyaik arca a préselt barackmag-olajnak köszönhetően még élemedett korban is ránctalan, bársonyos. A fehér hun nők egyik jellegzetessége - és büszkesége - a ténylegesnél 15-20 évvel kevesebbnek látszó életkor.

Dr. Allen E. Banik szemorvos is felkerekedett, s kutatóútjáról A hunzák földje (Hunza Land - Whitehorn Publishing Co., 1960) címmel írt könyvet. Részletes beszámolókat ad benne a hunzák életmódjáról. Feljegyezte, hogy a hunza felnőttek 50 gramm protein, 36 gramm növényi zsiradék és 354 gramm szénhidrát elfogyasztásával valamivel több, mint 1900 kalóriát vesznek magukhoz naponta. (Az összehasonlítás kedvéért: egy átlag amerikai napi energia-bevitele 3300 kalória, 100 gramm fehérje, 150 gramm zsír.)

A kutatók megfigyelték azt is, hogy a hagyományos hunza étrend az átlagos amerikai étrendnél kétszázszor több nitrilozidot tartalmaz. A gabonafélékben és a csonthájasok gyümölcsében is előforduló nitrilozidok - dr. Ládi Szabolcs orvos meghatározásával - "olyan hatást fejtenek ki a szervezetben, hogy a daganatosan osztódó, illetve már daganatossá átalakult sejteket szelektíven, belülről úgymond megmérgezik és blokkolják a daganatsejtnek a további fejlődését".

A hosszú életű fehér hunok ivóvize hegyi gleccserek olvadásából keletkező patakokból származik. Ez a víz tele van a kőzetekből kioldott ásványi anyagokkal, szinte fehér tőlük, ezért a hunzák a hegyek tejének is nevezik. Az ásványi anyagokban dús vizet a növények is felveszik és a leveleikben a felszínre hozzák. A hunzák sok ilyen növényt (hajdina, köles, lucerna - olyan gabonafélék, amelyek B17 vitaminban rendkívül gazdagok, akárcsak a sárgabarack magja) fogyasztanak. Az általuk naponta elfogyasztott ásványi anyag mennyisége a százszorosa annak, amit a nyugati civilizációkban javasolnak az orvosok.

Hunza-föld, a magas hegyvidék nagyon nehéz megélhetést nyújt az itt élőknek. Hosszú életük titka tehát a munka, az örökös mozgás mellett a mértékletes koszt, legfőképpen a sok ezer kajszibarack fa (benne az A vitamin). A száz esztendőt megélt hunza, aki ki van téve a hegyi szélnek, a zord télnek és az égető napnak, a mi társadalmunkban hatvanasnak tűnne.

A Földön élő hat leghosszabb életű népcsoport egyikének fiai, a hunzák napi 7-10 órát töltenek a tűző napon. Bőrükön mégsem jelennek meg káros elváltozások, mert - így egy magyar családorvos - "a napsugárzás akkor lehet rákkeltő, ha az ásványi anyagok és vitaminok hiányától legyengült szervezetet éri az ultraibolya sugárzás".

Forrás:drimmun.com
--------------------------

A zöld tea gátolja a rák terjedését


A zöld tea képes meggátolni a dohányzás következtében kialakult rákos sejtek növekedését - tette közzé tanulmányának eredményeit egy taiwani orvostanhallgatóa múlt héten Kaliforniában megrendezett konferencián.

I-Hsin Lin és még néhány kutató a taiwani Chung Shan Orvosi Egyetemről vezetik a tanulmányt, melyet Lin január 12-én mutatott be a Tüdőrák Molekuláris eredete című konferencián, melyet az Amerikai Rákkutató Szövetség és a Nemzetközi Tüdőrák Szövetség közösen tartottak.

Lin csapata 510 esetet tanulmányozott, köztük 170 olyat, akiknél tüdőrákot diagnosztizáltak. Kérdőívek segítségével meghatározták a cigarettázás, és zöld tea fogyasztási szokásaikat, valamint a genotípusukat.

Azt találták, hogy az egész csoportból, a zöld teát nem fogyasztóknak ötször nagyobb esélye a tüdőrákra, mint azoknak, akik naponta legalább egy pohár zöld teát isznak. Ha csak a dohányzókat vesszük, a teát nem fogyasztóknál tizenháromszor nagyobb a valószínűsége, hogy kialakul a rák. Az eredmények emellett azt is megmutatták, hogy a genetika ugyancsak szerepel a kockázati tényezők között.

"A tanulmányunk talán utat mutat arra, hogy tüdőrák esetében, dohányzás következtében kialakult karcinogenezis folyamatát és a rák környezetét megváltoztathatja a zöld tea fogyasztása."

A bejelentésre reagálva több egészségügyi szervezet úgy nyilatkozott, hogy továbbra is a legjobb út a tüdőrák elkerülésére, ha leszokunk a dohányzásról, amivel Lin egyet értett.

Forrás:betegszoba.hu

-------------------------

Miért okoznak a zsíros ételek vastagbélrákot?

A kutatók már régóta figyelmeztetnek arra, hogy az elhízás mellett a túl sok zsír és cukor fogyasztása a vastagbélrák megnövekedett kockázatának is kitesz minket. Most kimutatták azt az összefüggést, amely megmagyarázza, mi áll ennek hátterében.

A Temple Egyetem kutatói egészséges személyek vastagbelének szövetmintáit hasonlították össze vastagbélrákban szenvedő betegek normál vastagbélszöveteivel.
A vastagbéldaganatos betegek normál szöveteiben a szénhidrátok, lipidek és aminosavak lebontásáért felelős géneken lévő epigenetikai jegyek átképződtek. (Az epigenetikai jegyek olyan kémiai módosítások, amelyek ki-bekapcsolóként szolgálnak sok gén számára.)

"Az ilyen ételek úgy változtatják meg a metilációs mintákat az adott személy inzulin génjein, hogy a szükségesnél több inzulint pumpálnak ki" - magyarázta a tanulmány vezető szerzője, Carmen Sapienza. Azt is elmondta, hogy a daganatos sejtek nagyon szeretik az inzulint, és több kutatás is kimutatta, hogy növekedésükhöz használják. Az inzulinnak csak a hasnyálmirigyben szabadna kifejeződnie, ezért Sapienza szerint a túl sok inzulin káros. Arra is rámutatott, hogy az emberekben általában csak 50 év felett alakul ki vastagbéldaganat, így nem egyértelmű, mikor kezdődnek ezek az epigenetikai módosulások.

A kutatók azt feltételezik, hogy amennyiben az egészséges szövet módosulása a test más egészséges szöveteiben is kimutatható, ezt a kolonoszkópia mellett nyál- vagy vérvizsgálattal ki lehet mutatni. Fel lehet használni tehát a vastagbélrák diagnosztizálásához, illetve a betegség kockázatának meghatározásához.

F:50plusz.

"Az áttétes emlő-, prosztata-, tüdő- és vastagbélrákos betegek nagyjából 90%-ánál alakul ki rezisztencia a kemoterápiával szemben. A Nature Medicine-ben megjelent legújabb tanulmány most egy olyan, eddig nem ismert mechanizmust azonosított, ami magyarázatot ad erre a jelenségre. A kemoterápiás kezelés hatására a tumorsejteket körülvevő egészséges sejtek kezdenek egy olyan fehérje termelésébe, ami segíti a daganatnövekedést.".......

100 ezer  ember lehet vastagbélrákos,de a baj megelőzhető