45 percben: Mi az a rák? Hogyan jön
létre? Mi lehet
az értelme? Milyen rákos
elváltozásokat
ismerünk?
Miért nem áttét az
áttét. A
megbetegedések biológiai programjainak
fejlődéstörténeti
értelmezése.
Mi az ún. betegség? Hogyan jön
létre? Hogyan
alakul ki? Milyen életveszélyes
komplikációk lehetnek
egy megbetegedés, rákos
elváltozás
során? Mitől jóindulatú vagy
rosszindulatú
egy rákos elváltozás?
Mik a leggyakoribb metasztázisnak vélt
tünetek?
Kérlek nézd meg a többi
videót is.
********************************
Kiderült, miért segítik
az egészséges sejtek a daganatokat.
Egyetlen fehérjemolekula lehet a kulcsa
annak, hogy
sokszor eredménytelenek maradnak az immunrendszernek a
daganat
ellen indított támadásai. Ha a mostani
eredmények embereknél is
beigazolódnak,
végre hatékony rákellenes
vakcinák
kifejlesztésére nyílik
lehetőség.
A
rákkutatás
közelmúltban született
eredményei
alapján a daganatsejtek
önállóan nem is
lennének képesek arra, hogy fennmaradjanak, vagy
éppen halálos áttéteket
hozzanak
létre. A tumorok
túlélésében
és terjedésében meglepő
módon az
egészséges, de megtévesztett sejteknek
is szerepe
van.
Az újabb
elméletek
alapján a tumorok - a sebekhez hasonlóan - maguk
is a
szervezet sérüléseinek
foghatóak fel. A
ráksejtekből származó
jelzések ezért
ahhoz hasonlóan csalják a daganathoz a
különféle egészséges
sejttípusokat, mint ahogy az a sebek esetében is
megfigyelhető. Ezután már nem önerőből
marad fent
vagy terjed szét a daganat, hanem a tumorsejtek
köré
gyűlt, "átvert" sejtek kezdik el segíteni a
növekedését.
Egy új
kutatás éppen
ennek a folyamatnak az egyik kulcselemét tárta
fel.
Hogyan segítenek az egészséges sejtek
a tumoroknak
abban, hogy az immunrendszer ismételt
támadásai
ellenére mégis képesek legyenek
fenntartani
magukat?
Közvetlen környezete is
aktívan segíti a daganatot
A tumorok elfajult sejtekből és a daganat
vázát alkotó, az ép
szövetekben is
megtalálható, normális
alakú
kötőszöveti sejtekből épülnek
fel. A
daganatsejtek csoportjait körülvevő
kötőszövetes
állományt sztrómának
nevezik. Ennek
sokáig csak passzív szerepet
tulajdonítottak a
daganat fejlődése szempontjából, az
utóbbi
időszak kutatásai azonban rámutattak: a
rákos
és a sztrómális sejtek
aktívan
befolyásolják egymás
működését:
a tumorsejtek köré gyűlt
kötőszöveti sejtek
képesek rá, hogy segítsék a
daganat
növekedését és
terjedését.
A Cambridge Egyetem
legújabb
kutatása ezeknek a kötőszöveti sejteknek
egy eddig
ismeretlen, de annál fontosabb szerepét
tárta fel.
Kiderült, hogy részben ezek a sejtek lehetnek a
felelősek
azért is, hogy bizonyos daganattípusok
hatékonyan
képesek semlegesíteni az immunrendszer
ellenük
irányuló
támadását. A
sztrómális sejtek egyik típusa ugyanis
egy olyan
fehérjét termel, amely igen fontos szerepet
tölt be
a rákos sejtek
ellenállásában.
A daganat hirtelen zsugorodásnak indult
A kutatók
genetikailag
módosított egerek
segítségével
tesztelték hipotézisüket. Az egerekbe
olyan
géneket juttattak, amelyekkel az állatok
daganataiban el
lehetett pusztítani a gyanúsított
fehérjét (lásd keretes
írásunkat)
termelő sztrómális sejteket. Miután ez
megtörtént, a szakemberek azt
tapasztalták, hogy a
tüdődaganatos egerek tumorsejtjei hirtelen
pusztulásnak
indultak. Az eredmény azért is volt meglepő, mert
az
egereknél egy olyan ráktípus volt
jelen, amelyben
a tumorsejtek mindössze 2%-a fejezte ki a
fehérjét.
A kutatás
következő
lépésében azt fogják
megvizsgálni a
szakemberek, hogy milyen következményekkel
jár a
fehérjetermelő sejtek elpusztítása
akkor, ha
mindez egy olyan egérmodellben történik,
amelyben az
emberi daganatokra még jobban
hasonlító
tumortípust hoztak létre. Ezen
kívül emberi
daganatokból vett mintákon is alaposabban
megvizsgálják majd a
fehérjét termelő
tumorsejteket.
A Science legújabb
számában
közzétett tanulmány vezető szerzője,
Douglas Fearon
elmondta: "Mivel csak egérmodellről volt szó,
még
nem tudhatjuk, hogy mindez mennyiben érvényes az
emberi
tumorokra, bár annyi ismert, hogy az egerek és az
emberek
immunrendszere számos dologban hasonlít
egymásra.
Ahhoz, hogy az eredmények klinikai haszna is
nyilvánvalóvá váljon, az
kell, hogy
daganatos betegekben is sikerüljön
meggátolni a
fehérjét termelő kötőszöveti
sejtek
működését."
Miért fontos ez a fehérje?
Az FAP rövidítéssel
jelölt
fehérje a normálisan működő
szövetekben a
sebgyógyulásban vesz részt, mivel
képes
rá, hogy aktiválja a fibroblasztoknak nevezett
sejteket.
(A fehérje angol elnevezése emiatt Fibroblast
Activation
Protein alpha).
A fibroblasztok - a sztrómális
sejtekhez
hasonlóan - szintén a
kötőszöveti sejtek
közé tartoznak. Azok a
kötőszöveti sejtek pedig,
amelyek a fibroblasztok termelődésének
serkentésén keresztül képesek
fenntartani a
daganatot, többek között az emlő-
és a
vastagbéltumoros sejtekben is előfordulnak. Olyan
daganattípusokról van tehát
szó, amelyek a
leggyakoribb tumorok közé tartoznak, és
jelenleg
világszerte a legtöbb halálesetet
okozzák.
Hogyan segítheti az új eredmény a
rákgyógyítást?
Ha emberekben is
sikerülne kiiktatni a
rák immunrendszerrel szemben
tanúsított
védekező magatartását, az
remélhetőleg
nagyban növelné az úgynevezett
aktív
immunterápiás
próbálkozások
sikerét. A ráksejtek ellen eddig kifejlesztett
vakcinák - amelyek a szervezet saját
immunrendszerének működését
hivatottak
erősíteni - eddig ugyanis nem voltak egyértelműen
sikeresek. Az immunreakció mértéke
ugyan
általában megnőtt, a tumorok
növekedése
azonban nem lassult minden esetben.
A jövő rákellenes
vakcinái esetében
személyre szabott
védőoltásról van
szó, amelyet nem megelőző jelleggel, hanem a rák
kialakulását követően alkalmaznak. (A
védőoltás név ebből a
szempontból
félrevezető is lehet.) A vakcina
elkészítéséhez előbb
összegyűjtenek
egy bizonyos mennyiséget a beteg immunsejtjeinek egy
típusából, többnyire az
úgynevezett
dendritikus sejtekből. Az immunsejtekhez ezután egy olyan
fehérjetípust adnak, amely egyedien jellemző a
daganatsejtekre. A tumorfehérjével megismertetett
immunsejteket végül visszajuttatják a
beteg
szervezetébe, ahol a sejtek elvileg már
hatékonyan
támadhatják a tumorsejteket.
A probléma az, hogy mindez csak elvileg van
így, a gyakorlatban azonban még számos
akadályt kell majd leküzdeni. A
rákellenes
vakcinákkal kapcsolatos legutóbbi
biztató
fejlemény, hogy az USA-ban végre megkapta az
engedélyt az első olyan oltás, amely a fenti
elven
működik. Ebben a vizsgálatban ugyan nem a
tumornövekedés lassítása volt
a
sikeresség követelménye, ennek
ellenére
remélhető, hogy a jövőben már
általános lehet a
rákkialakulást
követő utólagos oltások
alkalmazása. Egy
másik korábbi vizsgálatban - igaz,
egyelőre
még csak állatkísérletben -
már azt
is sikerült elérni, hogy az állatok
közel fele
teljesen daganatmentessé váljon az
oltással
történő kezelés
hatására.
Kedvelt fűszereink mellrák ellen is
hatásosak?
Egy új
tanulmány felveti,
miszerint a feketebors és a curry egyes összetevői
gátolják az emlőrákos őssejtek
szaporodását.
A Michigani Egyetem Rákcentrumának
kutatói
emlősejtes tenyészeteken a feketebors
összetevőjét,
a piperint, és a curry fő anyagát, a kurkumint
tesztelték. A fűszerek kombinációban
alkalmazva
csökkentették az őssejtek
számát, de nem
voltak hatással az egészséges sejtekre.
„Ha gátolni tudjuk az őssejtek
növekedését, csökkenteni tudjuk
azon sejtek
számát, melyekből tumorsejtek alakulhatnak
ki”
– mondja Madhuri Kakarala,
belgyógyászati
előadó tanár, a Michigani Orvosi Egyetem
munkatársa és az Ann Arbor
Egészségvédelmi Intézet
kutatója.
Őssejtekből számos sejttípus alakulhat ki. A
rákos
őssejtekről azt tartjuk, hogy fenntartják a tumor
növekedését.
Néhány tudós
úgy gondolja, hogy a rák
gyógyításának
elengedhetetlen része
az őssejtek elleni kezelés alkalmazása.
A jótékony polifenolok
A Breast Cancer Research and
Treatment
című szaklap novemberi online számában
megjelent
tanulmány a piperinnel és a kurkuminnal
foglalkozik,
melyek polifenol típusú vegyületek. A
polifenolokról ismert, hogy
gyulladásgátló
és egyéb védőhatással
rendelkeznek. A
két vegyület együttes
alkalmazása az őssejtek
gátlásán keresztül megelőzte
a rákos
sejtburjánzást anélkül, hogy
az
egészséges sejtekre toxikus hatást
fejtettek volna
ki.
A fűszereket a
szokásos dózis
hússzorosában alkalmazták. Mivel eddig
emlőrák szempontjából magas
kockázati
csoportba tartozó betegeken még nem
tesztelték a
hatást, ezért a kutatók jelenleg nem
javasolják terápiás
felhasználását. A
továbbiakban a
munkacsoport klinikai vizsgálatot tervez, melynek
során
megállapítanák a kurkumin
és a piperin
biztonságos dózisát.
Egyszerű fűszerrel a májzsugor ellen
Korábbi kutatások is
jelezték
már, hogy a curry és a kurkuma jellegzetes
élénksárga
színét adó
vegyület, a kurkumin gyulladást
gátló
és antioxidáns tulajdonságokkal
bír. Egyes
tanulmányok arra is utaltak, hogy rákellenes
hatása lehet.
A kedvelt fűszerkeverék, a curry egyik
alkotója, a kurkuma késlelteti a
májkárosodást, illetve a
májzsugort -
közölték osztrák
kutatók szerdán.
A British Medical Journal csoporthoz tartozó Gut
című
szakfolyóiratban megjelent tanulmány szerint a
kurkumával fűszerezett eleséggel
táplált
egereknél csökkentek azok a gyulladások,
amelyek a
májsejtek károsodását
okozzák.
Egyes tanulmányok arra is utaltak, hogy
rákellenes hatása lehet, csökkenti a
meglévő
tumor méretét, illetve ritkábban
alakul ki
daganatos betegség azoknál, akik rendszeresen
fogyasztanak kurkumin tartalmú ételt.
Hogyan vizsgálták a kurkumin
hatását?
A grazi orvosi egyetem kutatói Michael
Trauner
vezetésével két olyan
állapotnál
vizsgálták a kurkumin
hatását, amelyben az
epe tartós pangásával
járó
epeúti problémák, majd a
májsejtek
gyulladása miatt hosszú távon
súlyos
májkárosodás és
májzsugor alakul ki.
Az egyik esetben az epevezeték meszesedéshez
vezető
gyulladásáról van szó, a
másik
állapot pedig az úgynevezett elsődleges
epeúti
hegesedés. Mindkét állapotot genetikai
hiba vagy
autoimmun betegség is elindíthatja, az
epevezetékben gyulladás keletkezik, emiatt
hegesedik,
majd elzáródik.
A kutatók úgy vélik,
annak
ellenére, hogy tanulmányuk még kezdeti
szakaszban
van, azt már megmutatta, hogy a kurkumin a
gyulladásos
folyamat több, különböző
részét
megcélozza és eredményesen
befolyásolja.
(MTI)
------------------------
A curryfűszer elpusztítja a rákos
sejteket.
Kutatók
bebizonyították,
hogy a fűszerben található egyik
összetevő, a
kurkuma erős gyógyító
tulajdonsággal
rendelkezik. Most már teszttel is kimutatták azt,
amit
már régóta tudnak; hogy a curry
természetes
orvosság. A szer hatását
már tesztelik a
csontritkulás és a demencia ellen, de
Nagy-Britanniában éppen a garat-nyelőcső
rák ellen
is vizsgálják.
Az orvosok elmondása
szerint a kurkuma
a laboratóriumban 24 órán
belül elkezdte
elpusztítani a rákos sejteket. Ezek magukat is
elkezdték felemészteni, miután a
kurkuma az azt
kiváltó jeleket is produkálta.
A kutatók
már
régóta tudják, hogy
természetes anyagokban
ott rejlik az az erő, amivel az elfajult sejteket kezelhetik.
Úgy tűnik, most a kurkumában
megtalálták
ezt az erőt.
A szakemberek nagyon
bizakodóak,
és véleményük szerint az
eredmények
új utakat nyithatnak a rák
kezelésében.
A nyelőcsőrák egyre
gyakoribbá
válik a 1970-es évek óta,
ezért is nagyon
fontos megoldást találni erre a
betegségre.
Forrás:
news.bbc.co.uk (ideal.hu)
----------------------------
Szervetlen foszfátok és
tüdőrák: van
összefüggés
Dél-koreai
kutatók
szerint a számos természetes és
feldolgozott
ételben megtalálható szervetlen
foszfátokban gazdag étrend gyorsítja a
patkányok tüdőrákjának
növekedését.
Állatkísérleteik
eredményeiről az American Journal of Respiratory and
Critical
Care Medicine januári számában
olvasható
tudományos közlemény.
A tüdőrák
kezelése
és megelőzése szempontjából
a szervetlen
foszfátbevitel szabályozása kritikus
lehet,
véli Myung-Haing Cho, a cikk vezető szerzője. A szervetlen
foszfátok természetesen
megtalálhatók a
leveles zöldségekben,
gyümölcsökben,
húsokban és szárnyasokból
készült termékekben. Számos
élelmiszerben van hozzáadott foszfát.
Ilyen a
sütőpor, a szénsavas kóla, a
jégkrém,
a kenyér, a makaróni, a
gyümölcskocsonya
és a
tartósítószerek.
Magas foszfáttatalmú ételek: Húsok,húskészítmények,halak, tej,tejtermék,sajtok, szárazhüvelyesek,búzacsíra, olajosmagvak,aszalt gyümölcsök, kakaó,csokoládé, tojássárgája, Az
élelmiszeriparban
savanyúság-szabályzóként,térfogatnövelőként
haszálják,E száma E339. Ha a
húsokat előfőzzük és azt a levet
leüntjük,ezzel csökkentjük a magasabb
foszfát bevitelt.
Az amerikai
Élelmiszer- és
Gyógyszerengedélyezési Hivatal a
foszfátokat biztonságosként
rangsorolta, és
biztonsági határt
állapított meg
felhasználásukra. A dél-koreai
kutatás
kétféle laboratóriumi
patkánytörzs
felhasználásával
készült. Az
egyiknél genetikai hajlam állt fenn a
tüdőrákra, a másiknál
kiváltották a betegséget. Az
állatok egy
részét nagyjából ugyanolyan
mennyiségű foszfátot tartalmazó
étellel
etették, mint amennyi az emberek
étrendjében
található, a többiek kétszer
annyit kaptak az
anyagból.
Négy hét
elteltével a
több foszfátot kapó
patkányoknál
gyakoribb volt a tüdőrák előfordulása,
és a
tumorok mérete is nagyobb volt. A kutatók szerint
a
foszfátok bizonyos anyagcsere-útvonalak
aktiválásán keresztül
stimulálják a tüdődaganatok
növekedését. A szakértők
szerint egyelőre
még várni kell a határozott
ajánlások
megfogalmazásával, és a
tüdőrák megelőzésére
még mindig a dohányzás
abbahagyása a legjobb út.
A ’90-es
években
körülbelül 470 mg-ot tett ki a
foszfáttartalmú
élelmiszer-adalékanyagok
napi bevitele. Ma egy átlagos felnőtt
étrendjében
ennek kétszerese, 1000 mg van jelen, ami megfelel a
kísérletben a nagyobb dózisnak.
A készítmény egy éven
belül már
a magyar betegek számára is elérhető
lehet.
----------------------------------------------------
Aranygömbbökkel
bombázzák szét a rákos
sejteket
Plazmonika néven
új
tudományág született az
utolsó
évtizedben, amely el is vitte a prímet a Utah
állambeli Snowbirdben rendezett nemzetközi
kvantumfizikai
konferencián – mondta el lapunknak az ott jelen
lévő Kroó Norbert fizikus, a Magyar
Tudományos
Akadémia alelnöke.
A plazmonika a plazmonok
fizikája, de
mik azok a plazmonok? Már 2008 elején
megírtuk,
hogy fény segítségével
és
némi ügyeskedéssel a fém
felületén lévő úgynevezett
vezetési
elektronokat hullámszerű mozgásra
kényszeríthetjük, melyben
sűrűsödések
és ritkulások váltják
egymást. Ezek
hullámhossza pedig rövidebb a gerjesztő
fény
levegőben megfigyelt hullámhosszánál.
A
gerjesztett elektron és az általa
létrehozott
elektromos tér együtt a plazmon.
A plazmonok
felhasználása
nagyon sokrétű lehet, például egy
nanoméretű fémgömb
felületén is
gerjeszthetők – ilyen
gömböcskéket sorba rakva
azok egymásnak adhatják át a
gerjesztést,
azaz hullámvezetőt alkotnak. Nanogömbök
segítségével lencsét is
létrehozhatunk, amely a plazmonfényt
akár egy
nanométeres tartományra
lefókuszálhatja.
A talán
legígéretesebb
felhasználási terület a
csipgyártás.
Az optikai csipek eddig azért nem terjedtek el, mivel
„túl nagyok”, hiszen a csipek elemeinek
nagyobbaknak
kell lenniük, mint nagyjából a
fény
hullámhossza. Ha például a
látható
fényt használjuk, akkor 300-400
nanométernél kisebb felbontást nem
lehet
elérni. Ennek viszont nincs értelme, hiszen az
elektronikus csipek felbontása már 100
nanométer
alatt van. Kroó Norbert szerint
plazmontechnológiára alapozott csipeket 10-20
éven
belül gyártani lehet –az egész
attól
függ, hogy a hagyományos csipek
gyártói mikor
térnek át erre.
Az új
típusú fény
másik érdekes tulajdonsága, hogy a
félvezetőkhöz hasonlóan itt is
létrehozható olyan sáv, amelyben az
elektron nem
mozoghat, így elvileg optikai tranzisztort
készíthetünk. Az optikai csipek
azért
fontosak, mert segítségükkel tetszőleges
információs és
kommunikációs
technológiai feladatokat ellátó
rendszerek
építhetők. Mivel a fény az elektromos
áramnál legalább
ötször gyorsabban
terjed, ezért az optikai csip egy gyorsabb, s
jóval
nagyobb kapacitású eszköz lenne.
A plazmonok újabb
alkalmazási
területe a gyógyászat lehet. A houstoni
Rice
Egyetemen dolgozó, magyar
származású Naomi
Halas irányításával
kidolgozott
technológiával
körülbelül 100
nanométernyi szigetelőgömböket tudnak
előállítani. Ezeket vékony
aranyréteggel
borítják be, majd bejuttatják
rákos
szövetekbe. A gömböket
megvilágító
fény ezeken az aranybevonatú
gömböcskéken lokalizált
felületi
plazmonokat hoz létre. Ezek óriási
elektromos tere
szétroncsolja a rákos sejteket. Mivel
üvegszál
segítségével, illetve
infravörös fénnyel a fény
bejuttatható a
testbe, ott is el lehet roncsolni a daganatos szöveteket.
Az amerikai
Élelmiszer- és
Gyógyszer-engedélyezési Hivatal (FDA)
engedélyt adott arra, hogy az eljárást
embereken
is kipróbálják, de a tesztek
még nem
értek véget.
Kroó Norbert
munkatársaival azt
kutatja, hogy plazmonok segítségével
miként
lehet az optikában nagy lézerek
segítségével zajló
folyamatokat
lényegesen kisebb lézerekkel is
véghezvinni.
Emellett nagyon rövid lézerimpulzusokat is
szeretnének előállítani. Amennyiben
ezekkel
gerjesztik a felületi plazmonokat, olyan elektronok
szabadulnak
fel, amelyek rövid impulzusokat adnak. E rövid
impulzusok
segítségével
például
molekulák reakciója is megfigyelhető.
A
felhasználási
lehetőségeknek még az elején tartunk,
de
Kroó Norbert szerint e tudományág
fantasztikus
eredményekkel kecsegtet.
Forrás:nol.hu
A zöldtea véd a
tüdőrák ellen?
A zöldtea
ivása bizonyos
védelmet nyújthat a tüdőrák
ellen tajvani
kutatók szerint.
A szakemberek klinikai vizsgálatokat végeztek
több
mint 500 ember - 170 tüdőrákos és 340
egészséges - bevonásával a
kelet-ázsiai szigetországban, és
megállapították, hogy jelentősen
csökkent a
tüdőrák kockázata azon
dohányzók
és nemdohányzók
körében, akik
legalább egy csésze teát
elfogyasztottak naponta.
Azon dohányzók és
nemdohányzók
körében viszont, akik
egyáltalán nem
fogyasztottak zöldteát, 5,16 szorosára
nőtt a
tüdőrák kockázata.
A dohányzók
körében ez
a kockázat még nagyobb, 12,71-szeres volt -
idézte
a ScienceDaily tudományos hírportál a
szakemberek
előadását egy amerikai
rákkonferencián. A
tudósok feltételezik, hogy az emberek genetikai
állománya is szerepet játszik a
kockázati
tendenciában. A zöldteafogyasztók,
akár
dohányzók, akár nem
dohányzók, ha az
IGF1 nevű génnel rendelkeztek, kevésbé
voltak
hajlamosak a tüdőrákra, mint azok a
zöldtea-ivók, akiknél az IGF1
gén egy
másik fajtája volt jelen. A
zöldteát, amely a
Camellia sinensis nevű ázsiai növényből
készül, Ázsiában
széles körben
fogyasztják. Számos
rákbetegség sokkal
kisebb arányban fordul elő a világnak ezen a
felén, ezt már korábban is a
zöldtea
fogyasztásával magyarázták.
Laboratóriumi
vizsgálatok
már kimutatták, hogy a zöldtea
kivonatai, a
polifenolok megállíthatják a
ráksejtek
növekedését. Ám az emberek
bevonásával végzett korábbi
vizsgálatok vegyes eredményeket hoztak. Egyes
esetekben
bizonyított volt a védelmi hatás,
míg
máskor nem találtak rá
bizonyítékot
- írta a BBC hírszolgálata.
Forrás:életmód.hu
*******************************
A szintetikus multivitaminok és a
tüdőrák.
Nem mindegy, hogy
milyen
vitamint fogyasztunk, mert akár ártalmas is
lehet.
Legalábbis ezt derítették ki amerikai
tudósok, kik több mint 70 ezer ember
bevonásával végeztek egy a vitaminok
hatásaira irányuló
vizsgálatot.
Az elmúlt néhány évtizedben
egyre
többen fogyasztanak
táplálék-kiegészítőket,
kifejezetten
vitaminkészítményeket abban a
reményben,
hogy ezek csökkentik a rákos
megbetegedések
rizikóját. Legutóbb az Amerikai
Egyesült
Államokban több, mint 70000 ember
bevonásával
végeztek egy 10 éves időtartamú
követéses vizsgálatot, ahol meglepő
eredményekre jutottak.
Az
E-vitaminról
közismert antioxidáns hatása,
ám ez
közel sem jelenti azt, hogy minden esetben megvéd a
daganat
kialakulásától. A
vizsgálatok
eredményei alapján azoknál, akik
közepes
dózisban fogyasztottak 10 éven keresztül
E-vitamin
tartalmú
táplálék-kiegészítőket,
a
tüdőrák kisebb mértékben
alakult ki az
átlagnépességhez képest,
viszont
azoknál, akik emelt dózisban
fogyasztották 10
éven keresztül az E-vitamin tablettákat,
emelkedett
a tüdőrák kialakulásának
rizikója.
A
vizsgálatot
végző egyik orvos szerint ezzel ellentétben a
természetes E-vitamin esetében kifejezett
tumorvédő hatás figyelhető meg.
Hasonló adatok
láttak napvilágot a béta-karotin
fogyasztásával kapcsolatban. A
béta-karotint
tartalmazó élelmiszerek
csökkentették a
tüdőrák kialakulásának
esélyét,
viszont az extrém dózisban úton bevitt
mesterséges béta-karotin 2-3 év alatt
többszörösére növelte a
tüdőrák
rizikóját.
Ennek
magyarázata a
vizsgáló orvosok szerint kézenfekvő. A
természetes formában fogyasztott vitaminok
azért
vannak jó hatással a rákos folyamatok
megelőzésére, mert nem csupán a
kémiai
anyagot, magát a vitamint tartalmazzák, hanem
mellette
számos olyan fitokémiai összetevőt,
melyek a
vitaminok felszívódását
és
hatásmechanizmusát
befolyásolják. A
mesterségesen előállított vitaminokkal
kapcsolatban több probléma is felmerül.
A mesterséges vitaminok tartalma
más
Az egyik az, hogy
szerkezetileg
hiába azonos a molekula
felépítése a
természetes formával, a természetet
nem
sikerül tökéletesen utánozni,
ezért a
biológiai hasznosulás csekély. Ettől
súlyosabb problémát jelent az, hogy a
gyártás során számos olyan
segédanyagra van szükség, melyek
semmilyen
védő hatással nincsenek az emberi szervezetre,
csupán a gyógyszer
összeállításához
és
eladhatóságához járulnak
hozzá
(vivőanyagok, színanyagok,
konzerválóanyagok, stb.)
Törekedni kell arra, hogy természetes
forrásból származó
vitaminokat, illetve
táplálék-kiegészítőket
iktassunk
étrendünkbe. Léteznek olyan
természetes
eljárással készülő
vitamin-készítmények is, melyek
magukban őrzik a
természetes vitaminok jó
tulajdonságait és
az előállításukhoz nincs
szükség a
fent említett adalékanyagokra, hanem
hőkezelés
nélkül állíthatók
elő, és
eredeti formában megmaradnak a fitokémiai
összetevőkkel együtt.
A helyes vitamin-forma és dózis
kiválasztása egyénre szabott kell,
hogy legyen.
Több tényező is befolyásolja
(életkor,
anyagcsere-állapot, terhesség,
szoptatás, stb.),
ezért azt tanácsoljuk, hogy mielőtt
megvásárol bármilyen
táplálék-kiegészítő
terméket,
kérje ki szakember
véleményét.
F:Dr. Csuth
Ágnes, Vital Balance Életmód
Központ
--------------------------------------
A rák is megelőzhető. De hogyan?
Magyarországon
havonta 5 ezer
új daganatos beteget diagnosztizálnak, nem
túlzunk
tehát, ha azt mondjuk, a rák még ma is
egyik
legnagyobb ellenségünk. Mindemellett az is igaz,
hogy egyre
jobbak a betegek gyógyulási esélyei. A
cél
azonban az lenne, hogy megelőzzük a bajt; nem meglepő
tehát, hogy az idei rákellenes
világnap –
február 4. – kulcsszava a prevenció
lett.
Évente 140 ezren
halnak meg
Magyarországon, 33 ezer esetben a rák valamely
formája a korán jött halál
oka. A
lehangoló hazai adatok mellett az
Egészségügyi Világszervezet
(WHO)
előrejelzése sem derít jobb kedvre, a szervezet
jövendölése szerint 2020-ra évi
10
millióra növekedhet – a jelenlegi
hatról
– a rák miatt elhunytak
száma. Így
érthető, miért tekinti az
orvostudomány az egyik
legnagyobb kihívásnak azt, hogy
megtalálja –
szinte naponta érkeznek hírek az erre
vonatkozó
legkülönfélébb
kísérletek
ereményeiről – a daganatos betegségek
általános és biztos
gyógymódját. Vannak
kezelések,
gyógyszerek, termékek, amelyek pillanatnyilag is
segíthetnek az embereken, de általános
"csodaszer"
nincs. Éppen ezért hirdetik az orvosok, hogy a
legbiztosabb a megelőzés, ami hangozzék
bármilyen
hihetetlennül is, sokszor nagyon egyszerű dolgokon
múlik.
A baj ott kezdődik, amikor
valamely
sejtünkben fellép egy belső
információs hiba
– ennek lehetnek genetikai vagy
életmódbeli
(egészségtelen
táplálkozés,
túlzott alkoholfogyasztás,
dohányzás)
okai –, majd elszabadul a rendellenes
sejtosztódás. Ha szerencsénk van,
immunrendszerünk felveszi a harcot, és
helyreállítja a keletkezett zavart, rosszabb
esetben nem
sikerül időben leállítani a
rákos
sejtburjánzást. Tulajdonképpen ettől
a
pillanattól fogva –
különösen, ha
rosszindulatú sejtszaporodásról van
szó
– elkezdődik a
visszaszámlálás. A
végkifejlett azon múlik, sikerül-e
időben,
még az áttétek előtt felismerni a
betegséget, és megtalálni a megfelelő
kezelést, amellyel tünetmentessé tehető
a
betegség; igaz, ma már a teljes
gyógyulás
sem ritka.
Egy biztos, a daganatos
megbetegedések
a jövőben is meghatározó okai lesznek az
értelmetlen halálozásoknak, de
bíztató, hogy a rák
áldozatainak
életkora egyre nő, azaz a fejlett országokban
egyre
öregebbek azok az emberek, akik belehalnak e
betegségekbe.
A magyar statisztikából is
kiolvasható, hogy az
áldozatok 65-70 százaléka 65
éves vagy
öregebb, de még mindig soknak tűnik az a 30-35
százalék, amely a fiatal betegeket jelenti.
"Minden harmadik
lehetséges
rákbetegség megelőzhető egyszerű, mindennapos
egészségmagatartási
szabályok
ismeretével és
betartásával" -
szögezte le megkeresésünkre Simon
Tamás, a
Magyar Rákellenes Liga elnöke, aki szerint
bármennyire magától
értetődők ezek az
előírások, igenis foglalkoznunk kell
velük.
Így gondolja ezt a Nemzetközi Rákellenes
Szövetség (UICC) is, amely az idei
rákellenes
világnap kulcsszavának a megelőzést
választotta. Mint mondják, a
világszerte
évente diagnosztizált 12 millió
új
rákos megbetegedés 40
százaléka megelőzhető
lenne. A genfi székhelyű szervezet szerint a
prevenció
egyik fontos, ám gyakran feledésbe
merülő
formája az oltás. A rákos
megbetegedések
közül ugyanis minden ötödik
összefüggésbe hozható
vírusos vagy
bakteriális fertőzésekkel, amelyek
közvetlenül
teremtik meg a rák veszélyét vagy
legalábbis növelik a betegség
kialakulásának kockázatát.
A legismertebb
példa erre a humán papillomavírus
(HPV) okozta
méhnyakrák és a hepatitisz
B-vírus okozta
májrák. A rák e két
fajtája ellen
már vannak védőoltások, a
lehetőségeket
azonban ki is kell használni. (Óriási
szakadék húzódik a gazdag
és a
szegény országok között, a
méhnyakrákos halálesetek 80
százalékát
például a fejlődő
országokban észlelik.) A megelőzés
másik
támasza az
életmódváltás. A
rendszeres mozgás, az egészséges
táplálkozás, a visszafogott
alkoholfogyasztás, a kevésbé
intenzív
napozás, valamint a dohány
kerülése ugyancsak
csökkenti a rák kockázatát. A
szövetség világszerte arra
szólította
fel az egészségügyi
hatóságokat, hogy
tudatosítsák az emberekben ezeket az
összefüggéseket.
Simon Tamás szerint
ránk
különösen igaz, hogy olyan daganatos
betegségben
halnak meg nagyon sokan, amelyek megelőzhetők lennének. A
világ adatait összesítő GloboCan
adatbázis
tanúsága szerint az
évenkénti 9 ezer
tüdőrákossal mi vezetjük a
listát,
továbbá a legnagyobb esélyünk
a
vastagbél- és emlőrákra van, előbbi a
férfiaknál, utóbbi a nőknél
a
második leggyakoribb daganat. Valamenyi
szóbanforgó rák könnyen
megelőzhető.
Nézzük, hogyan is.
Hat
egészséges szabály
Az
egészséges
életmódra vonatkozó
tizenkét szabály
közül hat a rák
megelőzésére vonatkozik,
ezeket vesszük gorcső alá. Az első és
legfontosabb,
hogy felejtsük el a dohányzást
– ha most
leraknánk a cigarettát, akkor is húsz
évig
lennének még tüdőrákosok
–, ha
rászoktunk, mindent megér, hogy megszabaduljunk
tőle,
mégha nehéz is. (Kutatók
kiderítették, hogy a nikotinhoz való
ragaszkodás erősebb lehet, mint
például a
heroinfüggőség.) A legideálisabb persze
az lenne, ha
rá se szoknánk a
füstölésre, ám
pillanatnyilag ott tartunk, hogy a
dohányzásellenes
lépések ellenére is ijesztően terjed a
fiatalok
és a nők körében a
cigarettázás. A
férfiak körében végzett
felmérés szerint 38
százalékuk rendszeresen
rágyújt, míg 6
százalékuk azt
vallotta, hogy csak alkalmanként hódol e
szenvedélynek.
Ám az ijesztő
adatoktól nem
mindenki rémül meg, aki évek
óta
dohányzik, nem fogja eldobni a cigarettát, mert
évente többezer ember halála
hozható
összefüggésbe ezen
életformával. A
legtöbb dohányos azzal érvel,
miért hagyna
fel káros szenvedélyével, amikor
számos
olyan példát tud mondani, amely azt igazolja,
hogy
több évtizedes dohányzás
után is lehet
egészséges az ember nyolcvanévesen is.
Az orvosok
erre azt mondják, szerencsés kivétel
mindig akad.
A statisztikák ennél
kijózanítóbbak,
tíz dohányos közül
általában
egy-kettő tüdőrákos lesz, míg a
többi nem
éri meg azt a kort, hogy kialakuljon nála a
daganat, mert
hamarabb elviszi valamilyen más nyavalya,
például
egy infarktus, amely akár kapcsolatba is hozható
a
dohányzással.
A tüdőrák
megelőzést
segítené az is, ha a mostani helyzettel
ellentétben lennének átfogó
kötelező
szűrések, ugyanis a legtöbb
tüdőrákos
már előrehaladott állapotban kerül
orvoshoz;
ilyenkor kevés az esély a
gyógyulásra. A tbc miatt egy ideig
kötelező
volt a tüdőszűrés, ám mivel
legtöbb
megyében csökkent a
tébécések
száma, megszűnt a kötelező vizsgálat.
Jelenleg
tehát csak ajánlások vannak, a
tüdőgyógyász szakmai
kollégium szerint
például a 40 év feletti
dohányosoknak
évente el kellene menniük röntgenre.
Simon doktor szerint ugyanilyen
fontos lenne
mérsékelni az alkoholfogyasztásunkat,
a nyelőcső,
a gyomor rákos megbetegedéseiért
ugyanis sok
esetben ez tehető felelőssé. Tanuljuk meg jól
kezelni a
stresszhelyzeteket, például a
személyiség
fejlesztésével, és ne akarjuk minden
bánatunkat alkoholba folytani. Lényeges
továbbá, hogy figyeljünk a
testsúlyunkra,
amit leginkább egészséges
táplálkozással és
rendszeres
mozgással érhetünk el. Ebben sem vagyunk
erősek: egy
friss felmérés szerint a lakosság
mindössze
13 százaléka sportol rendszeresen,
táplálkozási szokásainknak
pedig
közük sincs az egészségeshez.
"Az utóbbi időben egyre több a bőrrákos,
ez semmi
mással nem magyarázható, mint az
emberi
felelőtlenséggel; a nyaralásnak nem
arról kellene
szólnia, hogy egy hét alatt
rákvörösre
égünk" - hangsúlyozza a
rákliga elnöke,
aki szerint ha el akarjuk kerülni e daganattípust,
óvakodnunk kell a
napozástól. De nem lehet
megfeledkezni azokról a szexuális úton
terjedő
betegségekről sem, amelyek rákot okozhatnak.
Ilyen
például a már említett HPV
vírus
által okozott méhnyakrák, amely
évente 400
asszony életét követeli. A baj ez
esetben is igen
egyszerűen megelőzhető: ne váltogassuk túl
gyakran
szexuális partnerünket (vagy legalább
használjunk óvszert), adassuk be a
védőoltást - egyelőre nagyon drága, 90
ezer forint
-, vagy járjunk el szűrésekre. A
szűrővizsgálatok
hasznosságát leginkább a
finnországi adatok
bizonyítják: ott évente
"mindössze"
két nő hal meg
méhnyakrákban, míg
itthon a háromévente behívott nők alig
tíz
százaléka jelenik meg a szűréseken,
ahogyan a
mellrák kiszűrését
szolgáló
vizsgálat sem túl népszerű,
jó ha a nők
fele elmegy ezekre. És még
csodálkozunk a siralmas
hazai statisztikákon?
********************************************
Haspuffadás, bélgázok
- Mi okozza a panaszokat?
Két nagy csoportra
oszthatjuk a
panaszokat. Objektív esetben kimutatható a
megnövekedett bélgáz
mennyisége
(fizikális vizsgálattal, natív hasi
röntgennel). A
felfúvódottságról
panaszkodó betegek
többségében a
bélgáztartalom normális, azonban
irritábilis bél szindróma miatt a
normális
bélfeszülést is
fájdalomként,
diszkomfortként élik meg.
*
Levegőnyelés: Evés, ivás,
beszéd
közben természetes folyamat, hogy kis
mennyiségű
levegő jut a gyomorba. Ha étkezésünk
kapkodó,
ideges, rendszertelen, viselkedésünk
feszült, ideges,
a levegőnyelés kóros mértket
ölthet,
puffadásos panaszokat, böfögést
okozva.
*
CO2
felszabadulás: Szénsavas italok
fogyasztása
illetve a gyomornedv bélbeni
semlegesítése
közben képződik. Általában a
bélfalon
át felszívódva a tüdőn
keresztül
távozik, azonban máj- és
szívelégtelenség esetén ez
nehezített.
*
Baktériumok
általi gáztermelés a
vastagbélben: A
vékonybélben meg nem emésztett
tápanyagok
(rostok, cellulóz, laktóz) a
vastagbélbe jutva
bakteriális bontáson esnek át, mely
gázképződéssel jár.
Az így
képződött bélgázok a
végbélnyíláson
át távoznak. A
termelődött gázok 99%-át szagtalan
összetevők
adják, azonban a vastagbélbe került
fehérjék és illékony
zsírok
kellemetlen szagot eredményezhetnek.
Az emberek
30-50 százalékának
vastagbélflórája olyan
baktériumokat is
tartalmaz, melyek metán
szintetizálására
képesek (ezáltal válhat
gyúlékonnyá a
távozó
bélgáz)
A következő
állapotok vezethetnek puffadáshoz
* fokozott levegőnyelés
stressz,
viselkedészavar, kapkodó
étkezés,
krónikus rágógumihasználat
miatt
*
nagy mennyiségű szénsavas ital
fogyasztása
*
emészthetelen
illetve fel nem szívódó
szénhidrátok
fogyasztása,
Idült
haspuffadás esetén
ki kell zárnunk a laktóz- és
lisztérzékenységet, a
parazita-fertőzést,
kihagynunk a panaszt fokozó gyógyszereket,
kerülni a
magas rost-tartalmú élelmiszereket és
a fel nem
szívódószénhidrátokat
(pl. a
rágógumiban lévő szorbitol).
Ha
emésztési zavarra van gyanú, ezt
hasnyálmirigy-enzim
készítményekkel tudjuk
kezelni (Mezym Forte, Pankreoflat). A puffadás leggyakoribb
oka
azonban a fokozott levegőnyelés és az
irritábilis
bél szindróma.
Gyógyszeres
terápiával mindkét esetben igen
szerények az eredmények, javulás csak
az
életmód
megváltoztatásától
várható.
Tehát mindenkinek
javasolt a gyakori, rendszeres, nyugodt, kis
étkezés, a szénsavas italok
kerülése,
az étkezéseket követő levezető
testmozgás, a
stressz megfelelő feldolgozása (relaxatio, jóga,
autogén tréning, sport), a puffasztó
ételek
kerülése és probiotikumok rendszeres
használata.
Ha ezeket sikerül
megvalósítanunk, nem csak a
puffadás fog szűnni, hanem egészségi
állapotunkban is jelentős javulás
várható.
Forrás:WEBBeteg - Dr. Plósz János
belgyógyász, gasztroenterológus
(Az emberi
bélflórát 300-500
különböző baktériumfaj alkotja,
számuk az
emberi sejtek tízszerese. A széklet
száraz
súlyának 40-60
százalékát is ezen
baktériumok adják.)
**********************************
Hogyan előzd meg a vastagbélrákot?
A D-vitamin magas
vérszintje
kapcsolatba hozható a vastagbélrák
kialakulásának alacsonyabb
kockázatával
– írja a British Medical Journal.
Számos
korábbi tanulmány
felveti, hogy kapcsolat van a D-vitamin és a
vastagbélrák között, azonban
eddig nem volt
erre meggyőző bizonyíték.
Európai
kutatók egy
széleskörű
együttműködés keretein
belül vizsgálták a keringő D-vitamin,
valamint a
D-vitamin- és a kalcium-bevitel
függvényében
a kolorektális rák (vastag- és
végbélrák)
kialakulását.
Következtetéseiket
az
Európai Prospektív Vizsgálat a
Rákbetegségek Területén
(EPIC) adatai
alapján vonták le, mely 11
nyugat-európai
ország 520 ezer esetére terkedt ki.
1992 és 1998
között a
résztvevők kérdőívek
segítségével megadták
étkezési és
életmód-szokásaikat, valamint
vérmintákat gyűjtöttek.
Néhány
évvel később 1248 esetben alakult ki a vastag-
és
végbél daganata, ezeket az eseteket 1248
egészséges kontroll alanyhoz
hasonlították.
Azon a résztvevők
esetén,
akiknek vérében magas D-vitamin
koncentrációt mértek, közel
40
százalékkal csökkent a vastag-
és
végbélrák
kialakulásának
valószínűsége az alacsony
vitaminszintűekhez
képest.
A kutatók
továbbá azt is
kimutatták, hogy az optimális
koncentráció
50-75 nmol/l, ugyanis míg az 50 alatti
érték
fokozott kockázatot jelentett, addig a 75 feletti
érték nem járt további
kockázatcsökkenéssel.
Azonban a kutatók
más daganatok
esetében még nem vizsgálták
a D-vitamin
szerepét. Sőt jelenleg azt sem tudják, a magasabb
D-vitaminszintet inkább étrendi
változtatásokkal, vagy az étrend
mérsékelt napfénnyel való
kombinációjával érhető-e el.
Forrás:ötvenentúl.hu
---------------------------
Lenmag: kicsi,
de hasznos
Péksütemények
tetején, müzlik összetevőjeként
mindenki találkozhatott már ezzel a
szép, selymesen fénylő, barna
magocskával. Érdemes ismerni és
tudatosan
is beépíteni az étrendünkbe.
Ismerjük meg!
A len (Linum
usitatissimum) az egyik legrégibb
kultúrnövényünk, amelyet
évezredek óta termesztenek az emberek a
rostjáért (amelyből a
legfinomabb textíliákat, a
hófehér vagy festett, hűvös
tapintású
lenvásznakat tudják
készíteni), valamint az ehető
magjáért illetve az
abból nyerhető olajáért.
Egyéves növény, a 30-80
centiméteres
száron váltakozó oldalon
ülő levelei lándzsásak.
Ötszirmú
virága kék - a különleges,
mélykék
szemű lánykákat ezért nevezik
lenvirág-szeműeknek a XIX. századi
regényirodalomban -, toktermésében
találhatóak a fényes,
félcentis,
lapos, hegyes magjai. A lenmagot (Lini semen) már a i.e. II.
évezredben
is termelték és használták
gyógyszerként.
Miért
jó?
A lenmag nyálkaanyagot, többféle olajat
(linol-, linolénsav, olajsav
gliceridjeit), fehérjét, cianogén
glikozid keveréket tartalmaz.
Vitaminokban (A, B, C, D és E) gazdag,
ásványi anyagtartalma is
jelentős: kálium, foszfor, magnézium, kalcium,
kén, vas, cink, nátrium,
klór mangán, szilikon, réz, fluor,
alumínium, nikkel, kobalt, jód,
alybdenum, króm is van benne.
A modern
táplálkozástudomány a
lenmagnak elsősorban azt
a tulajdonságát értékeli,
hogy a benne bőségesen található olaj
legnagyobb része a legfinomabb esszenciális
(omega-3) zsiradék, amely
az emberi szervezet számára
jótékony hatású, sőt,
gyakorlatilag
nélkülözhetetlen. (A lenmag 35
százalék zsiradékot tartalmaz, aminek
72
százaléka esszenciális!) Ennek
fogyasztása hozzájárul az
optimális
vérzsírszinthez, gátolja az
érfalakon a meszes plakkok
lerakódását.
Régóta
gyógynövényként ismert, a
népi
gyógyászat különböző
formákban
tetőtől talpig szinte minden szervünkre jó
hatásúnak tartja az
agyműködés serkentésétől
kezdve a
légutak gyulladásos betegségeinek,
köztük a hörghurutnak
az enyhítésén át az
emésztőrendszer számos
problémája mellett a
legkülönbözőbb bőrpanaszokig,
ízületi megbetegedésekig.
Ajánlják
természetes
gyulladásgátlónak is,
például külsőleg ekcéma,
bőrgyulladások, kelések, furunkulusok
kezelésére, de belsőleg is, a
legkülönbözőbb légző-
és emésztőszervi megbetegedések
esetén is a
nyálkahártyák
regenerálására.
Bevethető bélrenyheség,
bélmegbetegedések és székrekedés
alkalmával, de
nyákkészítmények
formájában egyéb gyomor- és
bélmegbetegedések
kezelésére is. Teája a
menstruációs görcsöket is
enyhíti, prosztata-megbetegedések ellen is
javasolt.
Hogyan fogyasszuk?
Fogyasztható teaként: két
evőkanálnyi összezúzott lenmagot
áztassunk
egy bögre vízbe, ahol egy
félóra alatt megduzzad. Leszűrve,
melegítve
kortyoljuk el. Egészben is fogyasztható, ilyenkor
arra kell vigyázni,
hogy bőséges - legalább tízszeres
mennyiségű - folyadékkal nyeljük le.
Borogatáshoz néhány
evőkanálnyi lenmagot összetörve tesznek
gézanyagból
készített zacskókba, és ezt
leforrázva, már nem forrón helyezik a
gyulladt bőrfelületre, például
furunkulus esetén. Főzetét
nyálkahártya
regenerálására tartják
alkalmasnak, ilyenkor legalább tíz percig kell
forralni.
A lenmag hasznos tápanyagainak egy része nem tud
hasznosulni a szervezetben, mert a maghéj
felületén
található
nyálkaanyag nem emészthető - ezért
ajánlják, hogy fogyasztás előtt
kicsit törjük össze a magokat.
Természetesen az a
legszerencsésebb, ha
nemcsak alkalmilag,
gyógynövényként, hanem
egészséges
táplálékként,
sőt, kellemes, dióhoz hasonlító
íze miatt
is rendszeresen fogyasztjuk.
Darált formában belekeverhetjük kefirbe,
joghurtba,
müzlibe,
ízesíthetjük,
díszíthetjük vele
salátáinkat, belesüthetjük
kenyerünkbe,
süteményeinkbe stb. Ezekhez jó
ötleteket
kaphatnak a HáziPatika
Egészségreceptek rovatából
is, ahol
olvasóink a magos kenyér, puffancs,
sütemény receptjeit
is megosztották velünk. Lenmagőrlemény,
liszt is
kapható, ezt is
felhasználhatjuk ételeink
főzéséhez,
sűrítéséhez.
Különlegesség a
lenmag csíra is - bioboltokban ehhez is
hozzájuthatunk.
Tippek-tanácsok
Elsősorban
saláták
ízesítésére alkalmas a
hidegen sajtolt
lenolaj, amely csemege-, vagy bioboltokban beszerezhető.
Figyeljünk arra, hogy frissen vásároljuk
és
fogyasszuk el, hiszen könnyen megavasodik. A lenmag illetve a
lenolaj cianogén glikozid, vagyis az ún.
kéksav
tartalma miatt kisgyermekeknek nem adható.
Jó tudni azt is, hogy a gyógyszerek
felszívódását
befolyásolhatja,
ezért lenmagtermékek fogyasztása
és a gyógyszerek bevétele
között két
óra várakozás ajánlott.
Mivel a lenmag székrekedés ellen
leginkább azzal hat, hogy térfogata
sokszorosára duzzadva ingerli a bél
mozgását, ezért tilos alkalmazni bélelzáródás,
gyomor-bélszűkület esetén.
Érdekességek
A svájci
cölöpépítményeknél
talált lenmagok, rostok alapján a
történészek arra
következtettek, hogy már a
közép-kőkori ember is
ismerte és hasznosította a lent rost-
és olajnyerésre. Az ókori
egyiptomi piramisokban és sziklasírokban is
találtak lenmagokat a
halottaknak adott "útravalóként".
Orvostörténeti feljegyzés
először
Hippokratésztől maradt fenn a lenmagról, aki
testi fájdalmak és
hasmenés elleni gyógyszerként
ajánlja, ezer évvel később pedig
Paracelsus
köhögéscsillapítóként
nevezi meg a lenmagból főzött nyákot.
A lenmag felületén lévő
nyálkának érdekes biológiai
szerepe van: a növény jövőjét,
további szaporodását van hivatva
biztosítani, hiszen ez segíti a magokat, hogy egy
részük akkor is
megőrizze csíraképességét,
ha egy állat megeszi ezeket és
végighaladnak
annak emésztőcsatornáján.
Forrás:HáziPatika.com
----------------------
Jövőre már
kapható a
rákmegelőző kapszula!
A finn
orvosi biotechnológiai
cég, a Biohit
hétfőn bejelentette, olyan kapszulát fejlesztett
ki,
amely a rákkeltő acetaldehid
semlegesítésével segít a
gyomor- és
a garatrák megelőzésében.
Az acetaldehidet a
szájüregben
lévő
mikrobák állítják elő
alkoholból
és cukorból. Az egészséges
gyomorban
lévő gyomorsav általában
elpusztítja ezeket
a mikrobákat, a savhiányos gyomorban azonban
túlélhetnek, és ott
folytatják
tovább az acetaldehid termelését.
Nyilvánvaló, hogy az
acetaldehid első
osztályú rákkeltő anyagnak
minősül, vagyis a
legrosszabb fajta rákkeltő tényezők
közé
tartozik, és az is egyértelmű, hogy a
savhiányos
gyomor a gyomorrák kialakulásának
egyik
kockázati tényezője – nyilatkozta a
Biohit
vezérigazgatója, Osmo Suovaniemi a Medipressen. A
vállalat vezetője elmondta, hogy a kapszula, melyet a Biohit
a
Helsinki Egyetem kutatóival
együttműködésben
fejlesztett ki, semlegesíti az acetaldehidet, amikor
étkezéskor vagy alkoholfogyasztáskor
beveszik,
és ezáltal segít megelőzni a
rák
kialakulását.
- Azt csak a jövőben
fogjuk megtudni, hogy pontosan
hány
rákos esetet sikerül megelőzni a
készítménnyel – tette
hozzá
Suovaniemi, mivel a kapszula rákmegelőző
hatásának
meghatározásához évekre
lesz
szükség.
A
vezérigazgató azt is elmondta, hogy a
gyógyszer a szükséges klinikai
kísérleteket követően megkapta a
gyógyszerfelügyeleti
hatóságok
engedélyét.
A Biohit azt tervezi,
hogy a vény
nélkül
kapható kapszula az idei év első
felében lesz
kapható a finn gyógyszertárakban,
nemzetköri
forgalmazását pedig legkésőbb 2011-ben
kezdi meg.
Forrás:2010.01.23.
Ötvenentúl.hu
------------------------------------
A hunzák 100
évig élnek!
A hunzaiak igen
hosszú
életűek, fiatalon és öregen
egyaránt
életerősek,
állóképességük
kimagasló, és megdöbbentő
egészségnek
örvendenek. Nem ismerik a civilizációs
betegségeket, többek között a
rákot sem!
Hunza Pakisztán
legészakibb
csücskében helyezkedik el, ott, ahol
Pakisztán
Oroszországgal és Kínával
találkozik. Fekvése
lélegzetállító; nem
kevesebb, mint hat
hegylánc húzódik e területen.
A
hegycsúcsok átlagmagassága 6100
méter, s
itt található a 7600 méter magas
Rakaposhi-csúcs.
Hunza népe egy
különlegesen termékeny
völgyben él, amely a sziklás vonulatok
közé ékelődik. A völgy 10-30
ezres
népessége kétezer évig
csaknem teljesen el
volt zárva a világ többi
részétől. a
terület egészen mostanáig szint teljesen
megközelíthetetlen volt, mivel az egyetlen be-
és
kijárat a környező hegyek oldalában
kanyargó
ösvény volt, melyen a
közlekedés az év
legnagyobb részében igen kockázatos.
Az út
mindössze 60 centi széles. Veszélyesen
elrojtosodott
kötélhidakon kell átkelni, az utat
több helyen
mindössze a meredek sziklafalból
kilógó
fatörzsek tartják.
Mint már
említettük, a hunzaiak nem ismerik a
szívbetegséget, magas
vérnyomást, daganatos
megbetegedéseket. A nőknél ismeretlen a klimax, a
férfiak még 90 éves korukban is
nemzőképesek, és táncolnak
ünnepségeiken. Több ezer éves
földrajzi
elszigeteltségüknek köszönhetően
a hunzák
egészséges és természetes
életszokásokat követnek.
A
pakisztáni-afgán-kínai
határvidéken élő
közösség
szellemi néprajzáról
(például eddig
nem ismert samanizáló
szokásairól)
könyvet is írt egy magyar szerző, Csáji
László Koppány
(Tündérek
kihalófélben - Hunoktól a
hunzakutokig).
Csáji 2001-es kutatóútját
megelőzően nyolc
évtizeddel egy világszerte nagyra
becsült brit
sebész és orvos, dr. Robert McCarrison ezt
írta az
amerikai orvosszövetség
újságjának
1922. január 7-i számában: "A
hunzáknál nincs ismert rákos eset.
Ennél a
népnél hatalmas sárgabarack-ligetek
vannak. A
sárgabarackot a napon
szárítják meg,
és igen bőséges mennyiségben
fogyasztják."
McCarrisont Nagy-Britannia
kormánya nevezte ki a múlt
század elején, a brit
megszállás ideje
alatt, India
táplálkozásának
megfigyelésére. A brit orvos főleg a Gilgit
zóna
szokásait írta le Észak-India egyik
tartományában,
Észak-Kasmírban.
Híressé azonban az tette, hogy
fölfedezett egy
népet - a hunzákat -, melynek nem voltak orvosaik
és kórházaik, fiai mégis
100 éves
átlagéletkort értek el,
tökéletes
életerőben és jó
egészségi
állapotnak örvendve. Hét évig
tanulmányozta őket, s az akkori világ egyetlen
népbetegségét sem fedezte fel
náluk. A
90-110 év közötti lakosok
vizsgálata
során kiderült, hogy
vérnyomásuk,
koleszterinszintjük és
szívműködésük
normális.
Életerejük titkát egyedül
táplálkozási szokásaikban
találta
meg.
A hunzák a
zöldségeket és
gyümölcsöket,
gabonaféléket, a tejet
és tejtermékeket főzés
nélkül -
tehát szinte kizárólag nyersen
fogyasztják!
-, húst pedig csak igen ritkán esznek.
Egyáltalán nem használnak
hántolt
(fehér) rizst, cukrot és sót, a
szintetikus
táplálékokról
még csak nem is
hallottak.
Az energia hiányos
Hunzában gazdasági
kényszer a tüzelőanyag-fogyasztás
minimumra
szorítása, ezért főznek
rendkívül
keveset és eszik az ételeik legalább
80%-át
nyersen.
Rengeteg sárga-
és őszibarackot, körtét,
almát, szilvát, szőlőt, cseresznyét,
szedret,
fügét és sokféle
dinnyét, rengeteg
vadon termő bogyófélét esznek. Fő
élelmiszereik ezen kívül még
a búza,
az árpa, a köles, a hajdina, illetve egy
Jób
könnyének nevezett fűféle
gömbölyű magjai.
Nyáron a
gyümölcsöket tehát nyersen
fogyasztják, télen és tavasszal padig
szárítva. Hunzában a tipikus
téli reggeli
szárított barackból és
kölesből
készített kása, melyet frissen
őrölt
lenmaggal szórnak meg.
A zöldségek
közül a mustárfű, a
spenót, saláta, a gyökerek, mint a
répafélék, a paszternák, a
burgonya, a
torma; a babfélék, a csicseriborsó, a
lencse
és más csíráztatott
hüvelyesek,
valamint a tökfélék. Sok füvet
is
használnak étkezési és
gyógyászati célra egyaránt,
így
például a mentát vagy a
kakukkfüvet. Lenmagot
ugyancsak termesztenek, és kevés olyan
ételük
van, ami ilyen vagy olyan formában ne
tartalmazná. A
friss csöves kukoricát is nagyon szeretik, ezt sem
főzik
meg. Télen a hunzaiak beáztatják a
lencsét,
babot, borsót, majd nedves ruhán kiteszik a
napra,
és akkor fogyasztják őket, amikor
csírázni
kezdenek.
A hunzák
földjén, ahol a pénz fogalmát
nem ismerték, egy ember gazdagságát a
birtokában lévő
sárgabarackfák
számán mérték le. Minden
utazó
említést tesz a hunzák hatalmas
sárgabarack-ligeteiről. A nálunk is termő
gyümölcsöt ők az év minden
szakában
fogyasztják, amikor friss a termés, azt, de a
magját nem dobják el, hanem a napon
megszárítják, s elteszik
télire. Naponta
30-50 barackmagot esznek meg. Ebből préselnek olajat,
amellyel
sütnek-főznek, s még kozmetikumként is
használják. Asszonyaik arca a préselt
barackmag-olajnak köszönhetően még
élemedett
korban is ránctalan, bársonyos. A
fehér hun nők
egyik jellegzetessége - és
büszkesége - a
ténylegesnél 15-20 évvel kevesebbnek
látszó életkor.
Dr. Allen E. Banik szemorvos is
felkerekedett, s
kutatóútjáról A
hunzák földje
(Hunza Land - Whitehorn Publishing Co., 1960) címmel
írt
könyvet. Részletes
beszámolókat ad benne a
hunzák
életmódjáról. Feljegyezte,
hogy a hunza felnőttek 50 gramm protein, 36 gramm
növényi
zsiradék és 354 gramm
szénhidrát
elfogyasztásával valamivel több, mint
1900
kalóriát vesznek magukhoz naponta. (Az
összehasonlítás
kedvéért: egy
átlag amerikai napi energia-bevitele 3300
kalória, 100
gramm fehérje, 150 gramm zsír.)
A kutatók
megfigyelték azt is, hogy a hagyományos
hunza étrend az átlagos amerikai
étrendnél
kétszázszor több nitrilozidot tartalmaz.
A
gabonafélékben és a
csonthájasok
gyümölcsében is előforduló
nitrilozidok - dr.
Ládi Szabolcs orvos
meghatározásával -
"olyan hatást fejtenek ki a szervezetben, hogy a daganatosan
osztódó, illetve már
daganatossá
átalakult sejteket szelektíven, belülről
úgymond megmérgezik és
blokkolják a
daganatsejtnek a további fejlődését".
A hosszú
életű fehér hunok ivóvize hegyi
gleccserek olvadásából keletkező
patakokból
származik. Ez a víz tele van a kőzetekből
kioldott
ásványi anyagokkal, szinte fehér
tőlük,
ezért a hunzák a hegyek tejének is
nevezik. Az
ásványi anyagokban dús vizet a
növények is felveszik és a leveleikben a
felszínre hozzák. A hunzák sok ilyen
növényt (hajdina, köles, lucerna - olyan
gabonafélék, amelyek B17 vitaminban
rendkívül
gazdagok, akárcsak a sárgabarack magja)
fogyasztanak. Az
általuk naponta elfogyasztott ásványi
anyag
mennyisége a százszorosa annak, amit a nyugati
civilizációkban javasolnak az orvosok.
Hunza-föld, a magas
hegyvidék nagyon nehéz
megélhetést nyújt az itt
élőknek.
Hosszú életük titka tehát a
munka, az
örökös mozgás mellett a
mértékletes
koszt, legfőképpen a sok ezer kajszibarack fa (benne az A
vitamin). A száz esztendőt megélt hunza, aki ki
van
téve a hegyi szélnek, a zord télnek
és az
égető napnak, a mi társadalmunkban hatvanasnak
tűnne.
A Földön
élő hat leghosszabb életű
népcsoport egyikének fiai, a hunzák
napi 7-10
órát töltenek a tűző napon.
Bőrükön
mégsem jelennek meg káros
elváltozások,
mert - így egy magyar családorvos - "a
napsugárzás akkor lehet rákkeltő, ha
az
ásványi anyagok és vitaminok
hiányától legyengült
szervezetet éri
az ultraibolya sugárzás".
Forrás:drimmun.com
--------------------------
A zöld tea gátolja a rák
terjedését
A zöld tea képes meggátolni a
dohányzás következtében
kialakult
rákos sejtek növekedését -
tette
közzé tanulmányának
eredményeit egy
taiwani orvostanhallgatóa múlt héten
Kaliforniában megrendezett konferencián.
I-Hsin Lin és
még
néhány kutató a taiwani Chung Shan
Orvosi
Egyetemről vezetik a tanulmányt, melyet Lin
január
12-én mutatott be a Tüdőrák
Molekuláris
eredete című konferencián, melyet az Amerikai
Rákkutató Szövetség
és a
Nemzetközi Tüdőrák
Szövetség
közösen tartottak.
Lin csapata 510 esetet
tanulmányozott, köztük 170
olyat, akiknél tüdőrákot
diagnosztizáltak.
Kérdőívek
segítségével
meghatározták a
cigarettázás, és
zöld tea fogyasztási szokásaikat,
valamint a
genotípusukat.
Azt
találták, hogy az egész
csoportból, a
zöld teát nem fogyasztóknak
ötször nagyobb
esélye a tüdőrákra, mint azoknak, akik
naponta
legalább egy pohár zöld teát
isznak. Ha csak
a dohányzókat vesszük, a teát
nem
fogyasztóknál tizenháromszor nagyobb a
valószínűsége, hogy kialakul a
rák. Az
eredmények emellett azt is megmutatták, hogy a
genetika
ugyancsak szerepel a kockázati tényezők
között.
"A tanulmányunk
talán utat mutat arra, hogy
tüdőrák esetében,
dohányzás
következtében kialakult karcinogenezis
folyamatát
és a rák környezetét
megváltoztathatja
a zöld tea fogyasztása."
A bejelentésre
reagálva több
egészségügyi szervezet úgy
nyilatkozott, hogy
továbbra is a legjobb út a
tüdőrák
elkerülésére, ha leszokunk a
dohányzásról, amivel Lin egyet
értett.
Forrás:betegszoba.hu
-------------------------
Miért okoznak a zsíros
ételek vastagbélrákot?
A
kutatók már régóta
figyelmeztetnek arra, hogy az elhízás
mellett a túl sok zsír és cukor
fogyasztása a vastagbélrák
megnövekedett kockázatának is kitesz
minket. Most
kimutatták azt az összefüggést,
amely
megmagyarázza, mi áll ennek
hátterében.
A Temple Egyetem kutatói egészséges
személyek vastagbelének
szövetmintáit hasonlították
össze vastagbélrákban szenvedő betegek
normál vastagbélszöveteivel.
A vastagbéldaganatos betegek normál
szöveteiben a szénhidrátok, lipidek
és aminosavak lebontásáért
felelős géneken lévő epigenetikai jegyek
átképződtek. (Az epigenetikai jegyek olyan
kémiai módosítások, amelyek
ki-bekapcsolóként szolgálnak sok
gén számára.)
"Az ilyen ételek úgy
változtatják meg a
metilációs mintákat az adott
személy inzulin génjein, hogy a
szükségesnél több inzulint
pumpálnak ki" - magyarázta a tanulmány
vezető szerzője, Carmen Sapienza. Azt is elmondta, hogy a daganatos
sejtek nagyon szeretik az inzulint, és több
kutatás is kimutatta, hogy
növekedésükhöz
használják. Az inzulinnak csak a
hasnyálmirigyben szabadna kifejeződnie, ezért
Sapienza szerint a túl sok inzulin káros. Arra is
rámutatott, hogy az emberekben
általában csak 50 év felett alakul ki
vastagbéldaganat, így nem egyértelmű,
mikor kezdődnek ezek az epigenetikai módosulások.
A kutatók azt feltételezik, hogy amennyiben az
egészséges szövet
módosulása a test más
egészséges szöveteiben is
kimutatható, ezt a kolonoszkópia mellett
nyál- vagy vérvizsgálattal ki lehet
mutatni. Fel lehet használni tehát a
vastagbélrák
diagnosztizálásához, illetve a
betegség kockázatának
meghatározásához.
"Az áttétes emlő-, prosztata-, tüdő-
és vastagbélrákos betegek
nagyjából 90%-ánál alakul
ki rezisztencia a kemoterápiával szemben. A
Nature Medicine-ben megjelent legújabb tanulmány
most egy olyan, eddig nem ismert mechanizmust azonosított,
ami magyarázatot ad erre a jelenségre. A
kemoterápiás kezelés
hatására a tumorsejteket
körülvevő egészséges sejtek
kezdenek egy olyan fehérje
termelésébe, ami segíti a
daganatnövekedést.".......