Mire jó a
cékla?
Ennek a
salátanövénynek a gyakori
fogyasztása segíti és
aktiválja a
vörösvértestek
képződését,
javítja a sejtek
oxigénellátását.
Méregtelenítő, vizelethajtó,
savtalanító,
kötőszövet-építő,
érfalakat erősítő hatása
szintén
közismert. A cékla szabályozza
a gyomorsav
működését, növeli a
fehérje-anyagcserét, elősegíti
és
stabilizálja az egészséges
bélműködést, így
jótékonyan
befolyásolja az immunrendszer
állapotát. A
rendszeresen céklát
fogyasztók
körében kisebb a bélrák
kialakulásának kockázata, s
szerepe lehet a
koleszterinszint szabályozásában is.
Táplálkozási
értéke
kiváló, mert répacukor-
(szacharóz)
tartalma, ballasztanyag-tartalma magas. Az
ásványi
anyagok - kálium, magnézium, vas, kalcium,
szilícium - és a vitaminok az emberi szervezet
számára szükséges
mennyiségben
találhatók benne. Folsavtartalma magas, ami miatt
a
cékla fogyasztása után már
néhány órával
fokozódik a
kötőszövetek
újraképződése. A folsav
hatással van az idegrendszer
működésére is,
míg a kálium a
vízháztartásunkat
szabályozza, elősegíti a szervezet
savtalanítását,
méregtelenítését,
befolyásolja
az emésztést és
bélműködést.
A
céklában lévő
szilícium
erősíti a kötőszöveteket, a bőrt, az
ereket és
a csontozatot. Az ebben a - főleg
salátaként
fogyasztott - növényben
található
karotinoidok, fenolok és szaponinok szerepet
játszanak a
szív- és érrendszeri
betegségek
elkerülésében, csökkentik a
vér
koleszterinszintjét
Céklasaláta
Egy nagyobb
céklát, egy kisebb
vöröshagymát, 1 egy almát
reszeljünk le,
majd kevés olajjal, néhány
csepp citrommal,
mézzel, sóval
ízesítsük.
Céklaleves
2-3 nagyobb
céklát nyersen
hámozzunk
meg, majd reszeljük vékony
csíkokra.
Forró olajon párolunk meg egy kisebb,
apróra
vágott vöröshagymát, majd
tegyük
hozzá a reszelt (vagy vékony csíkokra
vágott) céklát, s
két-három gerezd
szétzúzott fokhagymával,
ételízesítővel,
babérlevéllel
pároljuk majdnem puhára. Ekkor engedjük
fel hideg
vízzel. Hagyjuk felforrni, majd keverjünk
a levesbe 2
dl tejfölt (amiben már simára
kevertünk egy
evőkanálnyi finomlisztet vagy
burgonyakeményítőt,
kevés fehérborsot, sót). Forraljuk
csomómentesre, majd citromlével
(vörösborral,
vörösborecettel)
ízesítsük.
Francia céklasaláta
Fél kg
céklát
jól megmosunk
és közép meleg sütőbe
téve puhára
sütünk. A sütési idő kisebb
céklánál egy óra,
nagyobbnál
másfél óra. Sütőből
kivéve a
szokásos módon meghámozzuk
és teljesen
kihűtjük. Közben két evőkanál
finom
étolajat keverőtálba teszünk, egy
egész
citrom megszűrt levével és egy kis
csomó finomra
vágott zöldpetrezselyemmel, és egy kis
csomó
ugyanígy megvágott
metélőhagymával
együtt. Megsózzuk, borsozzuk, egy
csipetnyi
mustárt is teszünk bele és habverővel
simára
keverjük. A céklát kisebb
hasábokra
vágva keverjük hozzá, hogy
össze ne
törjön,
utánaízesítjük
és egy órára hűtőszekrénybe
tesszük
tálalás előtt.
Majonézes céklasaláta
Fél kg
céklát
jól megmosva, a
szokásos módon megfőzünk. Ha kihűlt,
meghámozzuk és vékony
metéltre
vágjuk össze. Közben 7 dkg
majonézt
keverőtálba teszünk, beleteszünk 5 dkg
ajókapasztát (szardellapasztát), egy
kis
csomó finomra vágott
metélőhagymát, egy
kávéskanál mustárt,
megsózzuk,
borsozzuk, beletesszük egy egész citrom megszűrt
levét, majd habverővel teljesen simára
keverjük.
Hozzátéve a megfőtt céklát,
óvatosan összekeverjük
és egy
órára hűtőszekrénybe tesszük
tálalás előtt.
Céklasaláta almával
40 dkg
céklát jól megmosva
megfőzünk,
majd meghámozva lehűtjük és
metéltre
vágjuk. Két db szép nagy
borízű
almát meghámozunk, magját,
magházát
kivágjuk belőle és az almát citrommal
bedörzsölve vékony
metéltre vágjuk.
Most keverőtálba teszünk egy
kávéskanálnyi ecetet, egy
egész citrom
megszűrt levét, egy evőkanálnyi vizet
és egy
csipetnyi porcukrot. Megsózzuk, gyengén
megborsozzuk
és habverővel simára keverjük,
majd
hozzátéve a céklát
és almát,
óvatosan összekeverjük, hogy ne
törjön
össze. Egy órára
hűtőszekrénybe tesszük
tálalás előtt.
Céklaleves II.
80 dkg
cékla, 20 dkg
sárgarépa, 2
szál póréhagyma, 7 dkg szalonna, 3 dkg
margarin,
25 dkg darált sertéshús, 1 l
húsleves
(leveskockából), 4
háromszögsajt, 1
citrom leve, só, bors
A szalonnát
apró kockákra
vágjuk és
üvegesre kisütjük, hozzáadjuk a
karikákra vágott
póréhagymát, a
kockákra vágott
sárgarépát, a
céklát, és 5 percig lefödve
pároljuk.
Hozzákeverjük a darált
húst, ezzel
további 10 percig pároljuk, majd
felöntjük a
húslével, és 20 percig
főzzük.
Végül belekeverjük a
háromszögsajtot,
és addig keverjük, amíg elolvad;
tálalás előtt hozzáadjuk a citromlevet.
Tejes céklaleves
80 dkg
cékla, 10 dkg
sárgarépa, 10 dkg
zöldség, 1 vöröshagyma, 2 dkg
margarin,
só, bors, 5 dl húsleves, 5 dl tej, 2 dl
tejföl,
petrezselyemzöld
Az apróra
vágott hagymát a
margarinon
üvegesre pároljuk, hozzáadjuk a
megreszelt
céklát,
sárgarépát és
zöldséget, 5 percig lefödve
pároljuk.
Felöntjük a húslevessel
és készre
főzzük. Tálalás előtt
hozzáöntjük a
tejet és a tejfölt, végül
megszórjuk
petrezselyemzölddel.
Nyers céklasaláta
80 dkg
cékla, 10 dkg torma, 3 evőkanál
olaj, 4
evőkanál ecet, só, bors, 1
kávéskanál méz
A céklát
és a tormát
lereszeljük,
összekeverjük és
leöntjük az olaj,
ecet, méz, só, bors
keverékével.
Hűtőszekrényben jól lehűtjük.
Céklasaláta I.
2 kg
cékla, 15 dkg torma, 1 dl ecet,
só, bors, 2
evőkanál méz, 1
kávéskanál
köménymag
A céklát
meghámozzuk,
vékony
karikákra vágjuk, és annyi
vízzel
öntjük fel, hogy ellepje. Megsózzuk,
belekeverjük a mézet és a
köménymagot. Ezután felforraljuk
és 10 percig
főzzük. Amikor megfőtt, hozzáadjuk az
ecetet (előbb
nem, mert nem fő meg), majd belekeverjük a tormát.
Ha
kihűlt, üvegbe tesszük,
hűtőszekrényben 5-6
napig tárolhatjuk.
Céklasaláta
II.
80 dkg
cékla, 2 közepes
vöröshagyma,3 evőkanál olaj, 1
evőkanál ecet, 1
evőkanál petrezselyemzöld, só,
bors
A céklát 5
cm-es, ceruza
vastagságú
darabokra vágjuk, és forrásban levő
sós
vízben 10 percig főzzük.
Leszűrjük és
leöntjük az olajból, ecetből,
borsból és
petrezselyemzöldből készült
öntettel.
Hűtőszekrényben jól
összeérleljük.
A salátákat érdemes
megszórni pirított,őrölt
szezámmaggal.
|