Mire jó a cékla?


Ennek a salátanövénynek a gyakori fogyasztása segíti és aktiválja a vörösvértestek képződését, javítja a sejtek oxigénellátását. Méregtelenítő, vizelethajtó, savtalanító, kötőszövet-építő, érfalakat erősítő hatása szintén köz­ismert. A cékla szabályozza a gyomorsav működését, növeli a fehérje-anyagcserét, elősegíti és stabilizálja az egészséges bélműködést, így jótékonyan befolyásolja az immunrendszer állapotát. A rendszeresen céklát fo­gyasztók körében kisebb a bélrák kialakulásának kocká­zata, s szerepe lehet a koleszterinszint szabályozásában is.

Táplálkozási értéke kiváló, mert répacukor- (sza­charóz) tartalma, ballasztanyag-tartalma magas. Az ásványi anyagok - kálium, magnézium, vas, kalcium, szilícium - és a vitaminok az emberi szervezet számára szükséges mennyiségben találhatók benne. Folsavtartalma magas, ami miatt a cékla fogyasztása után már néhány órával fokozódik a kötőszövetek újraképződése. A folsav hatással van az idegrendszer működésére is, míg a kálium a vízháztartásunkat szabályozza, elő­segíti a szervezet savtalanítását, méregtelenítését, be­folyásolja az emésztést és bélműködést.

A céklában lévő szilícium erősíti a kötőszöveteket, a bőrt, az ereket és a csontozatot. Az ebben a - főleg salá­taként fogyasztott - növényben található karotinoidok, fenolok és szaponinok szerepet játszanak a szív- és ér­rendszeri betegségek elkerülésében, csökkentik a vér ko­leszterinszintjét


 1950-től a cékladiétát jó eredménnyel alkalmazzák a daganatos betegek kiegészítő diétájaként, illetve a rákbetegség megelőzésében is.

AMIT MÉG TUDNI KELL A CÉKLÁRÓL


A CÉKLA  és más élelmiszerek NITRÁT TARTALMA

Céklasaláta

Egy nagyobb céklát, egy kisebb vöröshagymát, 1 egy almát reszeljünk le, majd kevés olajjal, né­hány csepp citrommal, mézzel, sóval ízesítsük.

Céklaleves

2-3 nagyobb céklát nyersen hámozzunk meg,  majd reszeljük vékony csíkokra. Forró olajon pá­rolunk meg egy kisebb, apróra vágott vöröshagymát, majd tegyük hozzá a reszelt (vagy vékony csíkokra vágott) céklát, s két-három gerezd szétzúzott fokhagy­mával, ételízesítővel, babérlevéllel pároljuk majdnem puhára. Ekkor engedjük fel hideg vízzel. Hagyjuk fel­forrni, majd keverjünk a levesbe 2 dl tejfölt (amiben már simára kevertünk egy evőkanálnyi finomlisztet vagy burgonyakeményítőt, kevés fehérborsot, sót). Forraljuk csomómentesre, majd citromlével (vörösbor­ral, vörösborecettel) ízesítsük.

Francia céklasaláta

Fél kg céklát jól megmosunk és közép meleg sütőbe téve puhára sütünk. A sütési idő kisebb céklánál egy óra, nagyobbnál másfél óra. Sütőből ki­véve a szokásos módon meghámozzuk és teljesen kihűtjük. Közben két evőkanál finom étolajat keverőtálba teszünk, egy egész citrom megszűrt levével és egy kis csomó finomra vágott zöldpetrezselyemmel, és egy kis csomó ugyanígy megvágott metélőhagymával együtt. Megsózzuk, bor­sozzuk, egy csipetnyi mustárt is teszünk bele és habverővel simára kever­jük. A céklát kisebb hasábokra vágva keverjük hozzá, hogy össze ne tör­jön, utánaízesítjük és egy órára hűtőszekrénybe tesszük tálalás előtt.

Majonézes céklasaláta

Fél kg céklát jól megmosva, a szokásos módon megfőzünk. Ha kihűlt, meghámozzuk és vékony metéltre vágjuk össze. Közben 7 dkg majonézt keverőtálba teszünk, beleteszünk 5 dkg ajókapasztát (szardellapasztát), egy kis csomó finomra vágott metélőhagymát, egy kávéskanál mustárt, megsózzuk, borsozzuk, beletesszük egy egész citrom megszűrt levét, majd habverővel teljesen simára keverjük. Hozzátéve a megfőtt céklát, óvato­san összekeverjük és egy órára hűtőszekrénybe tesszük tálalás előtt.

Céklasaláta almával

40 dkg céklát jól megmosva megfőzünk, majd meghámozva lehűtjük és metéltre vágjuk. Két db szép nagy borízű almát meghámozunk, magját, magházát kivágjuk belőle és az almát citrommal bedörzsölve vékony me­téltre vágjuk. Most keverőtálba teszünk egy kávéskanálnyi ecetet, egy egész citrom megszűrt levét, egy evőkanálnyi vizet és egy csipetnyi por­cukrot. Megsózzuk, gyengén megborsozzuk és habverővel simára kever­jük, majd hozzátéve a céklát és almát, óvatosan összekeverjük, hogy ne törjön össze. Egy órára hűtőszekrénybe tesszük tálalás előtt.

Céklaleves II.

80 dkg cékla, 20 dkg sárgarépa, 2 szál póréhagyma, 7 dkg szalonna, 3 dkg margarin, 25 dkg darált sertéshús, 1 l húsleves (leveskockából), 4 három­szögsajt, 1 citrom leve, só, bors

A szalonnát apró kockákra vágjuk és üvegesre kisütjük, hozzáadjuk a kari­kákra vágott póréhagymát, a kockák­ra vágott sárgarépát, a céklát, és 5 percig lefödve pároljuk. Hozzákever­jük a darált húst, ezzel további 10 percig pároljuk, majd felöntjük a hús­lével, és 20 percig főzzük. Végül bele­keverjük a háromszögsajtot, és addig keverjük, amíg elolvad; tálalás előtt hozzáadjuk a citromlevet.

Tejes céklaleves

80 dkg cékla, 10 dkg sárgarépa, 10 dkg zöldség, 1 vöröshagyma, 2 dkg marga­rin, só, bors, 5 dl húsleves, 5 dl tej, 2 dl tejföl, petrezselyemzöld

Az apróra vágott hagymát a margari­non üvegesre pároljuk, hozzáadjuk a megreszelt céklát, sárgarépát és zöld­séget, 5 percig lefödve pároljuk. Fel­öntjük a húslevessel és készre főzzük. Tálalás előtt hozzáöntjük a tejet és a tejfölt, végül megszórjuk petrezse­lyemzölddel.

Nyers céklasaláta

80 dkg cékla, 10 dkg torma, 3 evőkanál olaj, 4 evőkanál ecet, só, bors, 1 kávés­kanál méz

A céklát és a tormát lereszeljük, össze­keverjük és leöntjük az olaj, ecet, méz, só, bors keverékével. Hűtőszekrény­ben jól lehűtjük.

Céklasaláta I.

2 kg cékla, 15 dkg torma, 1 dl ecet, só, bors, 2 evőkanál méz, 1 kávéskanál köménymag

A céklát meghámozzuk, vékony kari­kákra vágjuk, és annyi vízzel öntjük fel, hogy ellepje. Megsózzuk, beleke­verjük a mézet és a köménymagot. Ezután felforraljuk és 10 percig főz­zük. Amikor megfőtt, hozzáadjuk az ecetet (előbb nem, mert nem fő meg), majd belekeverjük a tormát. Ha ki­hűlt, üvegbe tesszük, hűtőszekrény­ben 5-6 napig tárolhatjuk.

Céklasaláta II.      

80 dkg cékla, 2 közepes vöröshagyma,3 evőkanál olaj, 1 evőkanál ecet, 1 evő­kanál petrezselyemzöld, só, bors

A céklát 5 cm-es, ceruza vastagságú darabokra vágjuk, és forrásban levő sós vízben 10 percig főzzük. Leszűr­jük és leöntjük az olajból, ecetből, borsból és petrezselyemzöldből ké­szült öntettel. Hűtőszekrényben jól összeérleljük.


A salátákat érdemes megszórni pirított,őrölt szezámmaggal.