BrokkoliELŐNYEIkitűnő C-vitamin-forrás ,megfelelő béta-karotin-forrásfolsavat, vasat és káliumot tartalmaz, bizonyos védelmet nyújt a rák ellenEgy adag (10 dkg) főtt brokkoli tartalmazza a javasolt napi C-vitaminadag több mint felét s elég sok béta-karotint (az A-vitamin előanyagát), folsavat, vasat és káliumot. Minél sötétebb — bíborszínű, zöld vagy kékeszöld — a virágzata, annál több C-vitamin és béta-karotin van benne.A karfiolhoz, a kelbimbóhoz és a káposztához hasonlóan a brokkoli is a keresztesvirágúak családjába tartozik. Ezek a növények számos olyan vegyületet — köztük indolszármazékokat — tartalmaznak, amelyek védelmet nyújthatnak a rák ellen. E tulajdonságukat friss, mélyhűtött, nyers és főtt állapotban egyaránt megőrzik. A brokkoli C-vitamin-tartalmát azonban a főzés csaknem a felére csökkenti. Az enyhe párolás, a mikrohullámú és a hirtelensütés a legmegfelelőbb elkészítési mód.Brokkolileves I.40 dkg brokkoli, 1 csomag mélyhűtött lecsóalapanyag, 1 közepes fej vöröshagyma, 15 dkg virsli, 1 evőkanál liszt, só, borsAz apróra vágott hagymát üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk az apróra vágott paprikát, paradicsomot és együtt pároljuk tovább. Ha már megpárolódott, rászórjuk a lisztet, és 1 liter vízzel fokozatosan feltöltjük. Ezután hozzáadjuk a feldarabolt brokkolit, fűszerezzük és felfőzzük. Végül a karikákra vágott virslit is beletesszük, és rövid ideig még főzzük.Brokkolileves II.50 dkg brokkoli, 2 dl tejföl, 2 tojássárgája, só, tárkonyA négybe vágott brokkolit sós vízben megfőzzük, turmixgépben péppé zúzzuk, majd ismét fölmelegítjük. Saját főzőlevével levessürűségűre fölengedjük, a tejfölt összekeverjük a két tojássárgájával és a brokkolihoz adjuk. Apró kockára vágott és megpirított zsemlekockákat adhatunk hozzá.Rakott brokkoli1 kg brokkoli, 4 dl tejföl, 3 tojás, só, cukor, 10 dkg reszelt sajtA brokkolit sós vízben megfőzzük, leszűrjük, és tűzálló tálba tesszük. A tetejére ráöntjük a tojássárgájával összekevert tejfölt, amelyet ízlés szerint cukorral ízesítünk. Végül sajttal megszórjuk, és közepesen meleg sütőben 10-15 percig sütjük. Túl sokáig ne süssük, mert a sajt keserű lesz.Brokkoliköret70 dkg brokkoli, só, 5 dkg vaj A brokkolit sós vízben megfőzzük, leszűrjük, és azonnal rátesszük a vajat. Hús mellé tálaljuk.Brokkoli joghurttal1 kg brokkoli, 2 közepes fej vöröshagyma, 2 dl joghurt, 1 dl száraz fehérbor, só, őrölt bors, 1 gerezd fokhagyma, 1 db citrom, 2 dkg vajA hagymát apróra vágjuk, és az olajban üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk az apróra vágott brokkolit, és 3-4 percig együtt pároljuk. Ezután hozzáöntjük a bort (ha szükséges, vízzel pótoljuk), fűszerezzük, és lefödve 8-10 percig pároljuk. Ezalatt belekeverjük a joghurtba a szétnyomott fokhagymát és a sót. Az elkészült brokkolit tálra tesszük, ráöntjük a joghurtot, és a citrom levével meglocsoljuk. Azonnal tálaljuk.Brokkolifelfújt70 dkg brokkoli, 2 tojás, I dl tejföl, só, őrölt borsA brokkolit sós vízben megfőzzük, leszűrjük, és turmixgépben pürét készítünk belőle. Összekeverjük a tejföl és a tojás keverékével, megfűszerezzük. Jól kivajazott tűzálló tálba öntjük, és forrásban levő vízfürdőbe állítjuk. A vízfürdővel együtt a sütőbe tesszük, és egy óráig sütjük.Brokkolisaláta60 dkg brokkoli, 40 dkg morzsolt csemegekukorica, 1 fej saláta, 1 tubus majonéz, 2 evőkanál petrezselyemzöld, 2 evőkanál metélőhagyma,bors,A brokkolit megfőzzük, apróra vágjuk. A saláta levelét is apróra vágjuk, és hozzáadjuk a kukoricát. A majonézt összekeverjük az apróra vágott petrezselyemzölddel, metélőhagymával, megfűszerezzük, és ráöntjük a salátára. Ha a majonézt túl sűrűnek találjuk, egy pohár kefirt adhatunk hozzá. |