Brokkoli

ELŐNYEI

kitűnő C-vitamin-forrás ,megfelelő béta-karotin-forrás

 folsavat, vasat és káliumot tartalmaz, bizonyos védelmet nyújt a rák ellen

Egy adag (10 dkg) főtt brokkoli tar­talmazza a javasolt napi C-vitamin­adag több mint felét s elég sok béta-karotint (az A-vitamin előanyagát), folsavat, vasat és káliumot. Minél sö­tétebb — bíborszínű, zöld vagy kékes­zöld — a virágzata, annál több C-vita­min és béta-karotin van benne.

A karfiolhoz, a kelbimbóhoz és a káposztához hasonlóan a brokkoli is a keresztesvirágúak családjába tar­tozik. Ezek a növények számos olyan vegyületet — köztük indolszármazékokat — tartalmaznak, amelyek védelmet nyújthatnak a rák ellen. E tulajdonságukat friss, mély­hűtött, nyers és főtt állapotban egy­aránt megőrzik. A brokkoli C-vita­min-tartalmát azonban a főzés csak­nem a felére csökkenti. Az enyhe pá­rolás, a mikrohullámú és a hirtelensü­tés a legmegfelelőbb elkészítési mód.

Brokkolileves I.

40 dkg brokkoli, 1 csomag mélyhűtött lecsóalapanyag, 1 közepes fej vörös­hagyma, 15 dkg virsli, 1 evőkanál liszt, só, bors

Az apróra vágott hagymát üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk az apróra vá­gott paprikát, paradicsomot és együtt pároljuk tovább. Ha már megpároló­dott, rászórjuk a lisztet, és 1 liter víz­zel fokozatosan feltöltjük. Ezután hozzáadjuk a feldarabolt brokkolit, fűszerezzük és felfőzzük. Végül a kari­kákra vágott virslit is beletesszük, és rövid ideig még főzzük.

Brokkolileves II.

50 dkg brokkoli, 2 dl tejföl, 2 tojássár­gája, só, tárkony

A négybe vágott brokkolit sós vízben megfőzzük, turmixgépben péppé zúz­zuk, majd ismét fölmelegítjük. Saját főzőlevével levessürűségűre fölenged­jük, a tejfölt összekeverjük a két tojás­sárgájával és a brokkolihoz adjuk. Apró kockára vágott és megpirított zsemlekockákat adhatunk hozzá.

Rakott brokkoli

1 kg brokkoli, 4 dl tejföl, 3 tojás, só, cukor, 10 dkg reszelt sajt

A brokkolit sós vízben megfőzzük, leszűrjük, és tűzálló tálba tesszük. A tetejére ráöntjük a tojássárgájával összekevert tejfölt, amelyet ízlés sze­rint cukorral ízesítünk. Végül sajttal megszórjuk, és közepesen meleg sütő­ben 10-15 percig sütjük. Túl sokáig ne süssük, mert a sajt keserű lesz.

Brokkoliköret

70 dkg brokkoli, só, 5 dkg vaj A brokkolit sós vízben megfőzzük, leszűrjük, és azonnal rátesszük a va­jat. Hús mellé tálaljuk.

Brokkoli joghurttal

1 kg brokkoli, 2 közepes fej vöröshagy­ma, 2 dl joghurt, 1 dl száraz fehérbor, só, őrölt bors, 1 gerezd fokhagyma, 1 db citrom, 2 dkg vaj

A hagymát apróra vágjuk, és az olaj­ban üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk az apróra vágott brokkolit, és 3-4 per­cig együtt pároljuk. Ezután hozzáönt­jük a bort (ha szükséges, vízzel pótol­juk), fűszerezzük, és lefödve 8-10 per­cig pároljuk. Ezalatt belekeverjük a joghurtba a szétnyomott fokhagymát és a sót. Az elkészült brokkolit tálra tesszük, ráöntjük a joghurtot, és a citrom levével meglocsoljuk. Azonnal tálaljuk.

Brokkolifelfújt

70 dkg brokkoli, 2 tojás, I dl tejföl, só, őrölt bors

A brokkolit sós vízben megfőzzük, leszűrjük, és turmixgépben pürét ké­szítünk belőle. Összekeverjük a tejföl és a tojás keverékével, megfűszerez­zük. Jól kivajazott tűzálló tálba önt­jük, és forrásban levő vízfürdőbe állít­juk. A vízfürdővel együtt a sütőbe tesszük, és egy óráig sütjük.

Brokkolisaláta

60 dkg brokkoli, 40 dkg morzsolt cse­megekukorica, 1 fej saláta, 1 tubus ma­jonéz, 2 evőkanál petrezselyemzöld, 2 evőkanál metélőhagyma,bors,

A brokkolit megfőzzük, apróra vág­juk. A saláta levelét is apróra vágjuk, és hozzáadjuk a kukoricát. A majo­nézt összekeverjük az apróra vágott petrezselyemzölddel, metélőhagymával, megfűszerezzük, és ráöntjük a salátára. Ha a majonézt túl sűrűnek találjuk, egy pohár kefirt adhatunk hozzá.