CITROMFŰVEL ÍZESÍTETT KEBAB
1 gerezd fokhagyma 1,5 kg kicsontozott, 2-3
cm-es
kockákra vágott báránycomb,1 vastagon
szeletelt, nagy fej vöröshagyma,2 nagy marék
citromfűlevél
Pác: 0,5 dl borecet,1 evőkanál
őrölt koriander,1 evőkanál őrölt kömény,3
késhegynyi őrölt chili,1 kiskanál őrölt
kurkumagyökér,1 evőkanál nyers
cukor,1 evőkanál mangó chutney (indiai
fűszerkeverék) 2 babérlevél,2 chili
(ízlés szerint) só, feketebors
Dörzsöljünk be egy mélyebb
tálat a
felvágott fokhagymával. Helyezzük a
felvágott báránycombdarabokat a
tál
aljára. Rétegezzük rá a
hagymát
és
tetejére a citromfűleveleket.
A páchoz keverjük össze az ecetet, a
koriandert,a
köménymagot, a chilit, a kurkumagyökeret,
a nyers cukrot, a chutney-t
és a babérlevelet és forraljuk 5
percig. Hagyjuk kihűlni. Öntsük a
kihűlt pácot a húsra. Adjuk hozzá a
chilit és fűszerezzük. Fedjük le,
és hagyjuk állni egy
éjszakát hűtőszekrényben.Szedjük ki a
bárány- és hagymadarabokat, s
tűzzük fel őket
fém nyársakra. Süssük
15-20 percig parázson, vagy grillsütőben,
míg
jól átsülnek, s közben
öntözgessük a
páclével.
Tálalás előtt távolítsuk el
a
babérleveleket.
Tálalhatjuk meleg fokhagymás
pirítóssal
vagy rizzsel; ropogós
zöldsalátát adhatunk hozzá.
ROZMARINGOS KEBAB
Félkilónyi felkockázott
bárány- vagy disznóhús páclevéhez keverjünk össze 4
evőkanál olívaolajat,2 citrom levét és az egyiknek a lereszelt
héját, egy gerezd összezúzott fokhagymát és 4
rozmaringágat vagy 2 kiskanál szárított rozmaringlevelet.
Pácoljuk a húst legalább 4 óra hosszat, majd húzzuk
nyársra vagy fás rozmaringágra a húsdarabokat, a
zöldpaprikát és a hagymát egymás után feltűzdelve. A
sütés alatt öntözgessük a húst a
páclével.
ROZMARINGOS BÁRÁNYCOMB
1,5 kg
báránycomb,só,frissen őrölt bors,3
evőkanál olaj,300 ml húsleves,1
kávéskanál
szárított rozmaring,3 gerezd,fokhagyma,200 g
vöröshagyma
A
húst megsózzuk, borsozzuk, és
forró olajon minden oldalán
megsütjük.
Közepes lángot használjunk, hogy a
széle szép egyenletesre barnuljon,
ne égjen meg. A zsiradékot leöntjük A húst felöntjük a
húslevessel. Hozzáadjuk a
rozmaringot és a fokhagymát. 180
°C-ra
(gázsütő: 2-3. fokozat, légkeverős
sütő: 170 °C) előmelegített
sütőben
fedő alatt 30 percig pároljuk.A közben megtisztított,
kockára
vágott hagymát a húshoz
adjuk. Fedő
nélkül 160 °C-on
(gázsütő: 1-2.
fokozat, légkeverős sütő: 140 °C)
még egy
órán át tovább
pároljuk.
Időnként a sütőzsiradékkal vagy
húslevessel locsolgatjuk.A
kész combot kivesszük az edényből. Ha
szükséges, a lé
zsírját
leszedjük. A sütőlét sózzuk,
borsozzuk. A húst a maradék rozmaringgal
előmelegített tálon tálaljuk
|