CITROMFŰVEL ÍZESÍTETT KEBAB

1 gerezd fokhagyma 1,5 kg kicsontozott, 2-3 cm-es kockákra vágott báránycomb,1 vastagon szeletelt, nagy fej vöröshagyma,2 nagy marék citromfűlevél 

Pác: 0,5 dl borecet,1 evőkanál őrölt koriander,1 evőkanál őrölt kömény,3 késhegynyi őrölt chili,1 kiskanál őrölt kurkumagyökér,1 evőkanál nyers cukor,1 evőkanál mangó chutney (indiai fűszerkeverék) 2 babérlevél,2 chili (ízlés szerint) só, feketebors

Dörzsöljünk be egy mélyebb tálat a felvágott fokhagymával. Helyezzük a felvágott báránycombdarabokat a tál aljára. Rétegezzük rá a hagymát és tetejére a citromfűleveleket.
A páchoz keverjük össze az ecetet, a koriandert,a köménymagot, a chilit, a kurkumagyökeret, a nyers cukrot, a chutney-t és a babérlevelet és forraljuk 5 percig. Hagyjuk kihűlni. Öntsük a kihűlt pácot a húsra. Adjuk hozzá a chilit és fűszerezzük. Fedjük le, és hagyjuk állni egy éjszakát hűtőszekrényben.Szedjük ki a bárány- és hagymadarabokat, s tűzzük fel őket fém nyársakra. Süssük 15-20 percig parázson, vagy grillsütőben, míg jól átsülnek, s közben öntözgessük a páclével. Tálalás előtt távolítsuk el a babérleveleket. Tálalhatjuk meleg fokhagymás pirítóssal vagy rizzsel; ropogós zöldsalátát adhatunk hozzá.

ROZMARINGOS KEBAB

Félkilónyi felkockázott bárány- vagy disznóhús páclevéhez keverjünk össze 4 evőkanál olívaolajat,2 citrom levét és az egyiknek a lereszelt héját, egy gerezd összezúzott fokhagymát és 4 rozmaringágat vagy 2 kiskanál szárított rozmaringlevelet. Pácoljuk a húst legalább 4 óra hosszat, majd húzzuk nyársra vagy fás rozmaringágra a húsdarabokat, a zöldpaprikát és a hagymát egymás után feltűzdelve. A sütés alatt öntözgessük a húst a páclével.

ROZMARINGOS BÁRÁNYCOMB

1,5 kg báránycomb,só,frissen őrölt bors,3 evőkanál olaj,300 ml húsleves,1 kávéskanál szárított rozmaring,3 gerezd,fokhagyma,200 g vöröshagyma

A húst megsózzuk, borsozzuk, és forró olajon minden oldalán megsütjük. Közepes lángot használjunk, hogy a széle szép egyenletesre bar­nuljon, ne égjen meg. A zsiradékot leöntjük A húst felöntjük a húsleves­sel. Hozzáadjuk a rozmarin­got és a fokhagymát. 180 °C-ra (gázsütő: 2-3. fokozat, légkeverős sütő: 170 °C) elő­melegített sütőben fedő alatt 30 percig pároljuk.A közben megtisztított, koc­kára vágott hagymát a hús­hoz adjuk. Fedő nélkül 160 °C-on (gázsütő: 1-2. foko­zat, légkeverős sütő: 140 °C) még egy órán át tovább pá­roljuk. Időnként a sütőzsira­dékkal vagy húslevessel lo­csolgatjuk.A kész combot kivesszük az edényből. Ha szükséges, a lé zsírját leszedjük. A sütőlét sózzuk, borsozzuk. A húst a maradék rozmaringgal elő­melegített tálon tálaljuk