Az étrendkiegészítőket szedőknek érdemes elolvasni a következő cikket.


Vigyázat! Véralvadásgátlót is szed a beteg!

Az alvadásgátló- közkeletű néven vérhígító - hatású warfarint szedő betegeknél megnő a szövődmények száma, ha egyúttal táplálékkiegészítőket is szednek – derült ki egy új kutatásból. Az Egyesült Államokban legnépszerűbb 10 táplálékkiegészítő közül 8 lép kölcsönhatásba a warfarinnal és annak hatékonyságát is csökkenti.

„A warfarin igen kockázatos gyógyszer, nem megfelelő szedés esetén súlyos szövődmények léphetnek fel” – mondta el Jennifer L. Strohecker, a Salt Lake Cityben található Intermountain Medical Center klinikai farmakológusa, a tanulmány szerzője. „Számos vényköteles szert, így a warfarint is növényekből állítanak elő, emiatt nagyon fontos felismerni, hogy hiába nem vényköteles egy szer, még gyakorolhat hasonló hatást a szervezetre.”

Az amerikaiak 20 százaléka szed pl. valamilyen étrendkiegészítőt. Strohecker és munkatársai azt vizsgálták, hogyan lép kölcsönhatásba a warfarinnal a 2008-ban az eladási listák élén álló 20 táplálékkiegészítő, azaz hogyan befolyásolják a vérrögképződést és a vérzési időt. A készítmények több, mint fele közvetlenül vagy közvetett módon befolyásolja a warfarin hatását, kétharmaduknál mutatták ki a vérzés kockázatának emelkedését, míg a szerek több, mint egyharmada csökkentette a gyógyszer hatékonyságát.

A vérzés kockázatát főként a tőzegáfonyából, fokhagymából, gingkóból és fűrészpálmából készült termékek fokozták. A glükózamin/kondroitin, az eszenciális zsírsavak, a ligetszépe-olaj, a Q10 koenzim, a szója, a melatonin, a ginzeng és a szentjánosgyökér olyannyira módosította a warfarin hatását, hogy a gyógyszer adagjának újbóli beállítására volt szükség.

„Az orvosok gyakran nincsenek tisztában azzal, milyen vény nélkül kapható készítményeket szed a beteg” – nyilatkozta Dr. Richard L. Page, a University of Wisconsin kardiológusa. „Az étrendkiegészítők nagyon jó szolgálatot tehetnek, azonban a betegek rendszerint öngyógyításként szedik azokat és elfelejtik, hogy ezek a készítmények kölcsönhatásba léphetnek az orvos által felírt gyógyszerekkel.”

A szakemberek mindenkinek azt ajánlják, kérje ki kezelőorvosunk tanácsát, mielőtt vényköteles gyógyszere mellé táplálékkiegészítőt kezdene szedni!

(Kommentár: a véralvadásgátlók és az interakciók. Számos olyan gyógyszer, gyógyszercsoport van a terápiás palettán, amelyeknek sok az interakciója, azaz a gyógyszerkölcsönhatása más szerekkel. Ilyen szempontból mindegy, hogy a másik szer kémiai, növényi eredetű, vényköteles, vénymentes, a lényeg abban áll, hogy - esetünkben - a warfarin (kumarinok) hatása módosul, és ez veszélyes lehet a beteg számára, ugyanis általában az történik, hogy fokozódik a vérzésveszély, ami rossz esetben életet veszélyeztető állapotba is torkollhat. Miért a warfarin? Ma már kevéssé tudott, hogy eredetileg patkányméregként alkalmazták... Igen hatásos a trombózisok, embóliák kezelésében véralvadásgátló hatása miatt. Erős hatása és veszélyei összefüggnek. Bármely gyógyszer, étrendkiegészítő stb. együttadása esetén komolyan utána kell nézni az interakcióknak, mivel ha megváltozik a véralvadásra jellemző ún INR érték és a protrombin-idő, akkor fennállhat a vérzés veszélye. Warfarin (és származékai) kezelés esetén rendszeresen, és gondosan ellenőriz/tetni kell a laboratóriumi paramétereket! Ez természetesen a kezelőorvos feladata. A szerk, Dr. Székely G.)


2010,máj.20.

Forrás: Medipress
-----------------

Syncumart szedő betegek diétája

A véralvadáshoz szükséges egyik fehérje, a prothrombin képződéséhez K vitamin kell. A Syncumar azonban gátolja a K vitamin hatását, ezért nehezebben alvad a vére, ha valaki Syncumart szed.

Nyilvánvaló, hogy a túl sok Syncumart szed valaki, akkor nagyon a gátolt a vér alvadása, azaz veszélyesen vérzékennyé válik, ha viszont túl keveset, akkor még könnyebben kaphat újból trombózist a nem kellő mértékű véralvadásgátló hatása miatt.

Ezért a cél az, hogy meghatározott mértékű alvadásgátlást hozzunk létre. Ezt úgy érjük el, hogy egyénileg kiválasztjuk azt a Syncumar adagot, amely a prothrombin szintet az eredeti (normál) érték 20 és 30%-a közé csökkenti.

Tapasztalat szerint a betegekben nagyon különböző az a Syncumar mennyiség, amivel ez elérhető. Van olyan betegünk, akinek napi 1  tabletta Syncumart kell szedni ehhez, de van olyan, aki napi 5 tablettára szorul.

Azt a különbözőséget több tényező okozza, de az egyik az, hogy az emberek különböző mennyiségben fogyasztanak K vitamin tartalmú élelmiszert. Mivel a Syncumar a K vitamin ellen hat, nyilvánvaló, hogy ha valaki olyasmit eszik, amelyben sok a K vitamin, több Syncumart kell szednie.

Amikor a kórházban beállítjuk az egyéni Syncumar adagot, akkor az a kórházi koszthoz viszonyítva megfelelő: ha a beteg otthonába távozik és megváltozik az étrendje, változik a Syncumar-szükséglete is: rendszerint emelni kell az adagot, hiszen odahaza általában több gyümölcsöt, paradicsomot, salátát fogyasztanak.

Betegeinkben is tapasztaltuk, hogy mennyire befolyásolja a diéta a Syncumar szükségletet: ha valaki egyszerre sok zöldséget vagy gyümölcsöt evett (melyekben sok a K vitamin) megemelkedett a prothrombin szint, és emelünk kellett a Syncumar adagját, hogy ismét a 20 és 30% közé csökkenjen. Ezért rendszeresen figyelmeztettük a mi általunk ellenőrzött betegeket, hogy kerüljék az egyszerre nagyobb mennyiségű zöldség-gyümölcs fogyasztását.

Ez általában használt is, mert a gyógyszert rendszeresen szedő, és rendszeres ellenőrzéseken szabályszerűen (általában két havonként) megjelenő betegeinknél a prothrombin-szint az esetek többségében a kellő (20 és 30%) közötti értékben van. Mégis előfordult, hogy "váratlanul" megemelkedett a prothrombin-szint, mert a beteg olyasmit evett nagyobb mennyiségben, amelyben sok K vitamin volt, de ő erről nem tudott. Ezért éreztük szükségesnek, hogy ezt a tájékoztatást megadjuk.

A különböző életfolyamatokhoz mindenképpen szükséges valamennyi K vitamint a szervezetünkbe juttatni. Ennél a minimális szükségletnél (ami napi 20-40 mikrogramm) jóval többet (kb. 5-10 szeresét) tartalmaz a normális, napi táplálék.

Egy egyéni napi Syncumar adag épp annyi, ami ezt a rendelkezésre álló K vitamin mennyiségek kellő mértékben ellensúlyozza. Ha emelkedik a prothrombin szint, ezért emelnünk kell a Syncumar adagot is. Hagy ezt elkerüljük, az egyszerűség kedvéért a különböző tápanyagokat (ételeket) három csoportra osztottuk.

Az első csoportban azok az ételek (tápanyagok) vannak, amelyek K vitamint tartalma nagyon alacsony, ezek fogyasztása nem befolyásolja a prothrombin szintet, és ezáltal a Syncumar adagot sem. Ide tartoznak a húsfélék, hal, kenyér, burgonya, rizs, tésztafélék, sajt, tej.

Második csoportban azok szerepelnek, amelyek közepes mértékben tartalmaznak K vitamint, ezeket a szokásos mennyiségben fogyaszthatják a Syncumart szedő betegek, ezekből egyébként a túlzott mennyiségek emelhetik meg a prothrombin szintet: vaj, étolaj, répaféleségek, gomba, uborka, zöldbab, alma, narancs.

Végül a harmadik csoportban vannak azok az ételek, amelyek fogyasztása mindenképpen korlátozandó (de nem teljesen eltiltott) mert magas a K vitamin tartalmuk. Ilyenek: a tojás, máj, saláta, spenót, karfiol, a málna, az eper, a paradicsom, a paprika, a brokkoli, a káposzta. Ezekre kell igazán odafigyelni, még ennél is fontosabb, hogy a korlátozott fogyasztás is egyenletes leegyen. Ezekből az ételekből kerülni kell a napi 10 dkg-nál nagyobb adagok fogyasztását.

Jelen tájékoztató valóban csak tájékozató és nem szigorú előírás: segíteni és nem elriasztani akarjuk az alvadásgátló gyógyszert szedő betegeket. A Syncumar rendszeres és jól ellenőrzött szedése olyan biztonságot jelent, ami mindenképpen megéri azt a kis odafigyelést amint írásunkkal segíteni kívántunk.

Ne feledjük persze, hogy a diéta csak az egyik tényező, amire valamelyest oda kell figyelnünk: a Syncumarral együtt szedett gyógyszerek is (más hatásmechanizmussal) befolyásolják a prothrombin-szintet, ezért mindig kérdezzük meg az ellenőrzést végző orvost, hogy nem kell-e módosítani a Syncumar adagját.

Különösen arra kell odafigyelni, hogy a rheuma gyógyszerek fokozzák a Syncumar hatást, ilyenek az Indometacin, Naprozyn, Voltaren, Aspirin stb.

Mivel a különböző gyógyszerek is különböző mértékben befolyásolják a Syncumar hatását, ezért a legbiztonságosabb az, hogy az új gyógyszer szedésekor gyakoribbá tesszük az ellenőrzések számát.

A fájdalomcsillapítók közül az Algopirin, a Demalgon nem befolyásolják a Syncumar szedését, mint ahogy a közönséges antibiotikumok sem.

Az alkohol fogyasztása nagymértékben befolyásolja a Syncumar hatását, ezért az alvadásgátolt beteg ne fogyasszon szeszes italt.


Forrás:haziorvos.hu
---------------------

Sok K-vitamin található például az élő baktériumflórát tartalmazó joghurtban.

További magas K-vitamin tartalmú ételek:kefír, szójabab,szójaolaj,csukamájolaj,melasz,tengeri növények,póréhagyma,mángold, retek, PETREZSELYEM,mazsola,aszalt szilva,kesudió,zöldtea,avokádó.


A legfontosabb,hogy aki alvadásgátlót szed,az ne fogyasszon egy napon belül többféle K-vitamin tartalmú ételt. Pl. spenótot tükörtojással,vajaskenyeret paprikával,paradicsommal,stb. Minél több zsírt fogyasztunk étezéskor,annál több K-vitamin szívódik fel.(Kerülni kell a zsíros húslevest + a benne főtt csokorba kötött petrezselyem, LECSÓ,  nagyobb mértékű fogyasztását)

Gondolná? Módosítja a gyógyszerek hatását. A grépfrútfogyasztás hatása a gyógyszerekre.


Nem is gondolnánk, hogy sokszor a gyógyszeres terápiák beállítása azért fullad kudarcba, mert táplálkozásunk olyan mértékben módosítja a gyógyszerek hatását a farmakokinetikai tényezők megváltoztatásán keresztül, ami már nem teszi lehetővé, hogy a készítmények kifejtsék terápiás hatásukat.

Egy gyógyszer kifejlesztésének folyamán nem lehet minden befolyásoló tényezőre tekintettel lenni, ezért nem találjuk meg a betegtájékoztatóban azon élelmiszerek listáját, amelyek befolyásolhatják gyógyszerünk hatását (bár a grépfrútfogyasztás káros hatása egyes szerek esetében fel van tüntetve).

A közelmúltban egy átfogó orvosi tanulmány a közismert és széles körben kedvelt citrusféle, a grépfrút farmakológiai hatásait vizsgálta meg közelebbről.

A grépfrút önmagában nagyon egészséges, magas rost- és alacsony kalóriatartalmú, nagy mennyiségű C-vitamint és ásványi anyagot tartalmazó gyümölcs, melynek fogyasztása a nemzetközi ajánlások szerint is segít keringési rendszerünk egészségének megőrzésében.

Az alternatív gyógyászat táplálék kiegészítőként különböző formákban általános roborálónak, egyes specifikus emésztőrendszeri betegségek gyógyítására alkalmazza.

Kereszthatások

Az alábbi hatóanyagok hasznosulását képes a grépfrút megváltoztatni: a szívműködés ritmuszavarainak kezelésére szolgáló gyógyszerek (amiodaron, disopyramid, kinidin), kalciumcsatorna-blokkolók (felodipin, nicardipin, nifedipin, nimodipin, nisoldipin), vérzsírcsökkentők (atorvastatin, lovastatin, simvastatin), az immunrendszer működésére ható szerek (tacrolismus, cyclosporin).

A gyógyszerek természetesen más hatóanyagokkal helyettesíthetők, vagy a grépfrút fogyasztása kihagyható a gyógyszeres terápia időtartama alatt, esetleg más citrusfélékkel helyettesíthető.

Mint kiderült, a grépfrút fogyasztás számos gyógyszeres kezelés hatását módosítani képes, sajnos negatív irányban.

A felfedezés egy amerikai kutatás keretében véletlenül született, amikor az etilalkohol jellegzetes ízének elfedésére használták a grépfrútot és azt tapasztalták, hogy a grépfrútlevet fogyasztó személyek vérében jelentősen megemelkedett az amúgy vérnyomáscsökkentőként is alkalmazandó calcium-csatorna blokkoló felodipin hatóanyagú gyógyszer plazmaszintje.

Módosulhat a hatóanyag szintje vagy hatása

A megfigyelés alapja, hogy az emésztőrendszerben (a belek falában és a májban) jelen lévő, ún. citokróm P450 enzimrendszer CYP 3A4 izoenzimje számos gyógyszer metabolizmusában részt vesz.

Ezen gyógyszerek biológiai hozzáférhetősége rendszerint nagyon rossz, a terápiás tartományuk kicsi, vagyis más úton való lebontásuk, a szervezet hozzáférése kellően nem lehetséges, illetve a metabolizmus kismértékű megváltozása is a gyógyszer mellékhatásainak erősödését vagy toxicitását okozza.

Természetesen ezek a megállapítások csak a szájon át szedendő készítményekre vonatkoznak. Akár a felére is csökkentheti a hatást A grépfrút a felszívódás növelésével és a kiválasztás gátlásával is képes a gyógyszerszinteket módosítani.

A kutatások szerint a grépfrút fogyasztása jelentősen csökkenti a CYP 3A4 enzim aktivitását, ezzel a szóban forgó enzim útján lebomló gyógyszerek metabolizmusa csökken, ami a szervezetben lévő koncentrációjukat növeli, kifejtve ezzel a fenti káros hatásokat.

Az enzim aktivitása a grépfrútfogyasztás után 4 órával közel a felére is csökkenhet, és a hatás akár 3 napig is eltarthat. Kb. két és fél deciliter grépfrútlé fogyasztása 1-3 napon keresztül csökkenti az enzim működését.

Természetesen az értékek egyénileg változhatnak, az egyes személyek eltérő metabolikus tulajdonságainak és az enzim genetikai variánsainak függvényében.

Végezetül a tanulmány arra is nagyszerű lehetőség, hogy felhívja a táplálkozás szerepének jelentőségét a gyógyszeres kezelések beállításával kapcsolatban.

A jövőben hasonló vizsgálatok történhetnek egyéb élelmiszerekkel is, s remélhetőleg a kezelőorvosok hamar megismerhetik a kutatások eredményét, hogy betegeiket még eredményesebben gyógyíthassák.

Forrás:eletmod.hu
----------------------

Tízezrek életét követelte a gyógyszerbiznisz?

Az orvostudomány kutatási eredményeinek eltitkolása az elmúlt évtizedekben valószínűleg emberek tízezreinek életét követelte - állapították meg német tudósok.

A német Intézet a Minőségi és Gazdaságos Egészségügyért (IQWiG) kutatása során a tudósok több mint hatvan olyan esetet gyűjtöttek össze, amikor akadályozták a tudás elterjedését az orvostudományban. "E gyűjteményt olvasva az ember úgy érzi, hogy egy krimisorozat forgatókönyv-tervezetét olvassa" - festették le eredményeiket a kutatók.

A hétfő bemutatott tanulmány szerint különösen az új gyógyszerek kedvezőtlen vizsgálati eredmények elhallgatása elterjedt. Kilencven, az Egyesült Államokban engedélyezett gyógyszer elemzéséből kiderült, hogy ezeket összesen kilencszáz tanulmányban vizsgálták, de még öt évvel az engedélyeztetés után is a tanulmányoknak csupán negyven százaléka került nyilvánosságra.

Amennyiben nyilvánosságra hozták a tanulmányok eredményeit, akkor is csak részleteiben tették meg. "Az eredményeket gyakran sokkal pozitívabban mutatják be, mint amilyenek valójában voltak" - jelentette ki Beate Wieseler, a bonni intézet gyógyszerértékelési részlegének vezetője.

A kutatók hangsúlyozták: ennek a gyakorlatnak az elszenvedői gyakran a betegek, és ez különösen akkor igaz, ha elhallgatják a kudarcokról szóló jelentéseket. "Ennek eredményeképpen az orvosok és a páciensek olyan eljárásokat és terápiákat alkalmaznak, amelyek a valóságban feleslegesek vagy egyenesek károsak" - mondta Wieseler.

A kutatók mai feltételezései szerint például az 1980-as években szívritmuszavarokra felírt gyógyszerek emberek tízezreinek halálát okozták, mivel a veszélyes mellékhatások lehetőségére nem figyelmeztettek.

Az egészségügyben történelmi hagyománya van a titokzatoskodásnak - olvasható a tanulmányban. Miután például a Chamberlen fivérek a XVII. század elején felfedezték a szülészeti fogót, az eszközt több mint három generáción át alkalmazták utódaik, de családi titokként őrizték. Senki sem tudja, hány anya és gyermeke hunyt el szülés közben csak azért, mert más szülészek nem ismerték az új felfedezést.

A kutatók a páciensek védelme érdekében törvényi szabályozást követelnek, hogy minden klinikai tanulmány eredménye könnyen és teljes terjedelmében elérhető legyen.

 
Forrás: MTI
Súlyos mellékhatásai lehetnek a gyomorégés elleni szereknek.

A gyomorsav kellemetlen fájdalmat okozhat a nyelőcső alsó szakaszán, ha oda fölkerülhet, de ezt a protonpumpagátló gyógyszerek kitűnően csillapítják. Az amerikai Élelmiszer-és Gyógyszerellenőrző Hatóság (FDA) most fontos közleményt hozott nyilvánosságra, veszélyes mellékhatás lehetőségére figyelmeztetve az érdekelteket.

Az ételek emésztése a gyomorban kezdődik: az ott elválasztott gyomorsav veszi kezelésbe az ennivalót. A gyomorfal sejtjeinek sejthártyájában csatornák találhatók, melyek savasságot okozó hidrogén ionokat termelnek, vagyis protonokat juttatnak a gyomornedvbe. Ez különleges csereakció: a gyomorban lévő kálium ionokat viszont a sejtekbe viszik be, tehát ioncsere megy végbe.

Ez energiaigényes, aktív tevékenység, ami a sejtcsatornákban folyik, ezért nevezzük ezeket a sejtcsatornákat protonpumpának. A protonpumpagátló gyógyszerek ennek a pumpának a működését akadályozzák és ezzel a gyomorsav termelődését csaknem teljesen leállíthatják.

Ez a hatás igen eredményes, és ha valakinek úgynevezett reflux betegsége van, amikor a savas gyomornedv a nyelőcső és a gyomor határán lévő izomgyűrű működési hibája miatt fölfelé bejut a nyelőcsőbe és ott égető fájdalmat, esetleg gyulladást okoz, a protonpumpagátló készítmények ezt hatékonyan gátolják.

A hazai adatok szerint szinte minden második embernek vannak időnként ilyen panaszai, így ezek a protonpumpagátlók igen sokak által használt gyógyszerek. Ez nem csak nálunk van így: az Egyesült Államokban az előző évek statisztikái szerint évente 21 millió beteg ment be protonpumpagátló gyógyszerért a patikába.

Az FDA most a befutó adatok összesítése alapján közölte, hogy a gyógyszercsoport rendszeres használói egy év után veszélyes helyzetbe kerülhetnek, mert a vérük magnéziumtartalma jelentősen csökkenhet. Az igazi baj, hogy a változás magnéziumkészítmények szedése ellenére is bekövetkezhet.

Az alacsony magnézium vérszint izomgörcsökhoz vezethet, de ami még veszélyesebb: szívritmuszavarokat okozhat. Ez azt jelenti, hogy a protonpumpagátló szerekkel kezelt betegeknek javasolt a laboratóriumban ellenőriztetni a magnéziumértéket és a magnéziumpótlás mellett mérlegelni a kezelés szüneteltetését.

F:origo.hu/tudomány