FŐOLDAL

Kalcium a hosszú élet titka


Egy kicsivel több kalcium meghosszabbíthatja az életet - állítja egy új kutatás.

Svéd kutatók felfedezték, hogy a több kalciumot fogyasztó férfiaknak 25 %-kal csökkent az esélye arra, hogy meghalnak a következő évtizedben, mint azok, akik a legkevesebbet vették magukhoz a táplálékkal. Egyik résztvevő sem szedett kalciumpótló készítményt.

Az eredmények egybevágnak a korábbi kutatások felfedezésével, melyek a magasabb kalciumbevitelt összefüggésbe hozták az alacsonyabb mortalitással, mind a férfiak, mind a nők esetében, derül ki az American Journal of Epidemiology cikkéből.

Bár sok kutató vizsgálta már a kalcium és magnéziumbevitel, valamint a krónikus betegségek kockázatát; de keveset tudtak arról, hogy milyen összefüggésben áll ezen tápanyagok fogyasztása a halálozással. A tanulmány adatgyűjtése során Dr. Joanna Kaluza a stockholmi Karolinska Intézet munkatársa kollégáival több mint 23 000 svéd férfit (45-79 év közöttiek) követett nyomon tíz éven át. Mindegyiküknek felmérték a táplálkozási szokásait a tanulmány kezdetén. Az utánkövetési időszakban 2 358-an haltak meg. Akik a legtöbb kalciumot fogyasztották, 25 %-kal kisebb eséllyel haltak meg bármilyen okból, a szívbetegségek kialakulására pedig 23 %-kal csökkent az esélyük azokhoz képest, akik a legkevesebbet vitték be a szervezetükbe ebből a tápanyagból. A kalciumfogyasztás nem befolyásolta jelentősen a rák kialakulásának kockázatát.

A felső harmadba eső férfiak közel 2 000 mg kalciumot fogyasztottak egy nap átlagosan, míg az alsó harmadban szereplők csupán 1 000 mg-ot. A javasolt napi mennyiség (RDA) a 19-50 év közötti férfiaknak 1 000 mg naponta, az 50 éven felülieknek pedig 1 200 mg. "A napi javasolt érték feletti kalciumfogyasztás csökkenti a halálozás mértékét." - vonta le a következtetést Kaluza és csapata. A kalcium több módon is befolyásolja a halálozást, jegyezték meg. Többek közt csökkenti a vérnyomást, a koleszterinszintet, és a vércukorszintet. A tanulmányban szereplő férfiak a kalcium nagy részét tej, tejtermék és gabonapelyhek formájában vették magukhoz.

A kalciummal ellentétben nem találtak kapcsolatot a magnézium és a halálozás, a rákos megbetegedésből és szívbetegségekből származó halálesetek között. A tanulmány résztvevőinek magnéziumbevitele 400-525 mg között alakult napi szinten. A magnézium RDA-ja 420 mg a 31 éven felüli férfiak számára.

A kutatók szerint ez az elemzés azért nem találhatott semmit a magnéziummal kapcsolatban, mert a tanulmányban szereplő férfiak eleget fogyasztottak belőle. "További kutatások szükségesek kevesebb magnéziumot fogyasztó csoportok körében, hogy megvizsgálhassuk ezt a kérdést." - mondták. A jövőbeni kutatásoknak meg kell nézniük az ivóvízből származó magnézium és kalcium szerepének, mert ez egy jelentős forrása lehet ennek a két ásványi anyagnak.

(MTI)

Hogyan szívódik fel a legjobban a kalcium?

A szervezetben legnagyobb hányadban előforduló könnyűfém rendkívül fontos szereppel bír: túlnyomó hányada csontvázunk alapköve, nélküle rongybabaként csuklanánk össze. Nem mindegy azonban, milyen forrásból visszük be szervezetünkbe.

Hasznos tudnivalók dióhéjban Ha túl sok a táplálékkal bevitt foszfor a vérben, annak semlegesítésére kalciumot használ fel a szervezet, melyet a csontokból von el. Mivel az állati eredetű élelmiszerekben az arány eltolódik a foszfor javára, ezek hiába tartalmaznak több kalciumot, mint a növényi táplálékok, könnyen lehet, hogy kevesebb szívódik fel belőlük. A túl sok fehérje tehát gátolja a kalcium beépülését.

Bár a teljes kiőrlésű gabonafélékből készült termékeket egészségesebbnek tartjuk, mint a finomított pékárukat, jó, ha tudjuk, hogy a gabonarostokban található fitinsav szintén hasonló hatással bír, ezért azok fogyasztását sem szabad túlzásba vinni.

A dohányzás, alkoholfogyasztás, kávé, kólafélék és a cukor fogyasztása szintén nem előnyösek. Tudjuk, hogy egy adag fekete 100 mg-mal növeli meg napi kalciumszükségletünket?

Az aktív D-vitamin viszont segíti a kalcium felszívódását és fokozza a csontokba történő beépülését, így nagyon fontos a szervezet D-vitaminnal való ellátottsága, mely minimum napi 15 perces szabadban tartózkodással könnyűszerrel megtehető.

Legjobb kalciumforrásaink

Olajos magvak
Korábbi cikkünkben olvashattunk a mák jótékony hatásairól. A mák mellett a szezámmag tartalmaz jelentős mennyiségű kalciumot, ráadásul az olajos magvak közül nekik a legkedvezőbb a kalcium-foszfor arányuk. Rendkívül sokféleképpen felhasználhatóak.

Márt megint a zöldek
A zöld leveles zöldségek kalciumtartalma jelentős, és jó, ha ezeket inkább nyers állapotukban fogyasztjuk. Az ásványi anyagok ebben az esetben szerves kötés, ún. kelátkötés formájában találhatók meg bennük, ezt a szervezet könnyen tudja hasznosítani. Magas hőmérséklet hatására ez a kötés felszakad, a kalcium szervetlen formába megy át. Tanulság: finom a spenótfőzelék tükörtojással, de ha azt akarjuk, hogy elegendő kalciumhoz jussunk, akkor jobb, ha nyersen esszük a spenótot, saláták vagy zöld turmixok alapanyagaként.

Narancshéjról
Érdemes szakítani a régi szokással, miszerint a narancs héját a hagyományos módon, vastag, fehér belső héjával együtt kell eltávolítanunk. Pedig a fehér belső héj rengeteg kalciumot tartalmaz, mely a gyümölcsben található C-vitamin jelenlétében rendkívül hatékonyan szívódik fel. Éppen ezért hámozzuk úgy, mint az almát: narancssárga héját vékonyan hámozzuk meg egy éles kés segítségével. Arra viszont ügyeljünk, hogy a vegyszerekkel közvetlenül érintkező külső réteget lehámozzuk. Így bajos gerezdekre bontani a narancsot, viszont félbevágva harapni lehet. Eleinte furcsának tűnhet, de idővel szinte rutinná válik a fenti művelet.

Összefoglalva
Kalciumszükségletünket jórészt növényi táplálékokból fedezzük: növeljük étrendünkben a magvak és a zöld leveles zöldségek arányát. Minél többet napozzunk, és legyünk mértékletesek a kalciumrabló élvezeti szerekkel - vagy hagyjuk el őket teljes mértékben!

F:.hazipatika.com