A szervezetben legnagyobb hányadban előforduló könnyűfém
rendkívül fontos szereppel bír: túlnyomó hányada csontvázunk alapköve,
nélküle rongybabaként csuklanánk össze. Nem mindegy azonban, milyen
forrásból visszük be szervezetünkbe.
Hasznos
tudnivalók dióhéjban
Ha túl sok a táplálékkal bevitt foszfor a vérben, annak
semlegesítésére kalciumot használ fel a szervezet, melyet a csontokból
von el. Mivel az állati eredetű élelmiszerekben az arány eltolódik a
foszfor
javára, ezek hiába tartalmaznak több kalciumot, mint a növényi
táplálékok, könnyen lehet, hogy kevesebb szívódik fel belőlük. A túl sok
fehérje tehát gátolja a kalcium beépülését.
Bár a teljes
kiőrlésű gabonafélékből készült
termékeket egészségesebbnek tartjuk, mint a
finomított pékárukat, jó, ha tudjuk, hogy a
gabonarostokban található fitinsav szintén
hasonló hatással bír, ezért azok
fogyasztását sem szabad túlzásba vinni.
A dohányzás,
alkoholfogyasztás, kávé,
kólafélék és a cukor fogyasztása
szintén nem előnyösek. Tudjuk, hogy egy adag fekete 100
mg-mal növeli meg napi kalciumszükségletünket?
Az aktív D-vitamin viszont segíti a kalcium felszívódását és fokozza
a csontokba történő beépülését, így nagyon fontos a szervezet
D-vitaminnal való ellátottsága, mely minimum napi 15 perces szabadban
tartózkodással könnyűszerrel megtehető.
Legjobb kalciumforrásaink
Olajos magvak
Korábbi cikkünkben olvashattunk a
mák
jótékony hatásairól. A mák mellett a szezámmag tartalmaz jelentős
mennyiségű kalciumot, ráadásul az olajos magvak közül nekik a
legkedvezőbb a kalcium-foszfor arányuk. Rendkívül sokféleképpen
felhasználhatóak.
Márt megint a zöldek
A zöld leveles
zöldségek kalciumtartalma jelentős, és jó, ha
ezeket inkább nyers állapotukban fogyasztjuk. Az
ásványi anyagok ebben az esetben szerves
kötés, ún. kelátkötés
formájában találhatók meg bennük, ezt
a szervezet könnyen tudja hasznosítani. Magas
hőmérséklet hatására ez a kötés
felszakad, a kalcium szervetlen formába megy át.
Tanulság: finom a spenótfőzelék
tükörtojással, de ha azt akarjuk, hogy elegendő
kalciumhoz jussunk, akkor jobb, ha nyersen esszük a
spenótot, saláták vagy zöld turmixok
alapanyagaként.
Narancshéjról
Érdemes
szakítani a régi szokással, miszerint a narancs
héját a hagyományos módon, vastag,
fehér belső héjával együtt kell
eltávolítanunk. Pedig a fehér belső héj
rengeteg kalciumot tartalmaz, mely a gyümölcsben
található C-vitamin jelenlétében
rendkívül hatékonyan szívódik fel.
Éppen ezért hámozzuk úgy, mint az
almát: narancssárga héját vékonyan
hámozzuk meg egy éles kés
segítségével. Arra viszont ügyeljünk,
hogy a vegyszerekkel közvetlenül érintkező külső
réteget lehámozzuk. Így bajos gerezdekre bontani a
narancsot, viszont félbevágva harapni lehet. Eleinte
furcsának tűnhet, de idővel szinte rutinná válik a
fenti művelet.
Összefoglalva
Kalciumszükségletünket jórészt
növényi táplálékokból
fedezzük: növeljük étrendünkben a magvak
és a zöld leveles zöldségek
arányát. Minél többet napozzunk, és
legyünk mértékletesek a kalciumrabló
élvezeti szerekkel - vagy hagyjuk el őket teljes
mértékben!
F:.hazipatika.com