A
VIRÁGPOR ÖSSZETÉTELE
ÉS HASZNÁLATA
A
méhek által a faj
fenntartásához, a
fiasítás
táplálásához, a
pempőt-,
fermenteket- és viaszt termelő mirigyek
működéséhez
szükséges anyagok
előállítása képezi a
megismétlődő
élet lényegét. Jogosan
vetődött fel a
kérdés: ha 30-50 kg virágpor
fogyasztása
folytán évente 150 000 méh
születéséhez és
neveléséhez
szükséges energiát nyújtja,
miért ne
volna
hasznos és szükséges az embernek is? A
választ e kérdésre már sok
évvel
ezelőtt megadta a gyakorlat: a méhészek
egészsége és hosszú
élete, akik
a méz mellett virágport is fogyasztanak. Mint egy
kísérleteiről híres
orvosprofesszor mondotta, a virágpor mindazt tartalmazza,
ami a
szervezetnek az élethez szükséges. A
különböző növényekről
származó
virágpor összetétele nem azonos, de
mindegyik
tartalmaz fehérjéket,
aminosavakat, cukrot, ásványi sókat,
vitaminokat,
hormonanyagokat,
zsiradékokat, illatanyagokat és vizet.
A 22 aminosav
közül a
virágpor 20-at tartalmaz.
Számítások és
öszehasonlítások alapján
kitűnik, hogy 100 g virágpor annyi aminosavat tartalmaz,
mint 1/2 kg
marhahús vagy 7 tojás, vagyis két
csapott kiskanál (30 g) virágporral a
felnőtt ember fedezheti napi
aminosavszükségletét.
100
g virágpor; jelentős mennyiségben tartalmaz
vitaminokat
is: 600 ug
tiamint, 1670 ug riboflavint, 900 ug piridoxint, 2700 ug pantotensavat,
10 000 ug nikotinsavat stb. Hamujának
ásványi
sótartalma: 20-40%
kálium, 1-20% magnézium, 1-15% mész,
1-12% vas,
2-10% szilícium, 1-20%
foszfor stb. A virágpor 2,71-14,44% zsírt is
tartalmaz,
amelynek 20%-a
nem telített és egyes vitaminokkal keverve
megakadályozza az
érelmeszesedést, így azután
a
virágpor és a méz együttes
fogyasztásánál
— ahogy a méh is táplálkozik
— a
zsírok a mézben jelenlévő
szénhidrátokkal és cukrokkal
együtt
égnek el.
A
növényvilág aktív
tényezőinek az emberre való
átvitelénél a legjelentősebb szerepet
a
virágpor tölti be. Aprólékos
laboratóriumi vizsgálatokkal a
virágporban
eddig 50 olyan meglepően tág spektrumú
aktív tényezőt mutattak ki,
amelyek az emberi szervezet egyes bántalmamál
és kóros
működésénél
jótékony hatást fejtenek ki.
Származásuk szerint a méhek
által gyűjtött
virágposzemcsékben ezek a fitoterápiai
hatások változatlanul megvannak.
A
hatóanyagtartalom tekintetében (a jelentős
mennyiségben jelenlevő
vitamfciizáló és dietetikus
hatású
anyagokon kívül) az egyes
növényfajtákról
származó
virágporszemcsék a következő
hatást fejtik ki.
Akác
Nyugtató.
Szelídgesztenye
Az erekben és a
visszerekben
előnyösen befolyásolja a
vérkeringést, a
májban és a dülmirigynél
megszünteti a
vértolulást.
Vadgesztenye
Vérkeringési
zavaroknál, főleg a visszereknél hat,
erősíti az érrendszert.
Repce
Előnyösen hat a
visszér tágulásos
fekélyekre (helyi alkalmazásoknál).
Pongyolapitypang
Vizelethajtó,
kedvező
hatással van a vesékre és a
húgyhólyagra,
vértisztító és
enyhe hashajtó.
Alma
Jótékony
hatást fejt ki a szívizmokra,
általános erősítő.
Szeder
Általános
erősítő és hasmenésellenes.
Sárga
japánakác
Rutintartalma
következtében igen hatásosan
növeli a
vérerek
ellenállóképességét;
vérzésgátló
hatása mellett
gyorsítja a véralvadást.
Erősíti a
szívműködést és
szabályozza a
szívdobogást, eredményesen
használható
továbbá
szívérzékenységnél,
és a
vérerek gyengeségénél.
Zsálya
Befolyásolja az
emésztést és
bélműködést;
vizelethajtó, izzasztó, valamint kedvezően
befolyásolja a menstruációt
Kakukkfű
Vérkeringésszabályozó,
erősítő és a nemi vágyat
enyhén
növelő; köptető és fertőtlenítő
hatással
is rendelkezik
Hárs
Nyugtató,
csillapító, a felső légúti
szervekre gyógyhatású.
Változatos
vitamin, aminosav, ásványi só stb.
tartalma következtében a virágpornak
más megelőző gyógyhatásai is
ismeretesek, melyeket a benne foglalt
hatóanyagok változatossága
határoz meg. Ugyanúgy, ahogy a
természet
bőkezűen nyújtja az embernek egészsége
megtartásához mindazt, amire
szüksége van, a virágpor ezen anyagok
sokaságát változatlanul
közvetíti
a növényekről az emberre.
A virágport általában nem lehet
származásuk szerint külön
választva fogyasztani. Vagyis a virágpor
tartalmazza mindazokat a sajátosságokat,
amelyekkel az egyes virágporszemcsék rendelkeznek
és így a koncentrátumok
koncentrátumát képezi.
A
vegyes virágpor alkalmazása és
gyógyhatása sokoldalú,
ugyanúgy, mint a
természet azon kimeríthetetlen
tulajdonsága, mellyel megszünteti
mindazokat a hiányosságokat, melyek a szervezet
működésében előállnak A
méhek egy alapos ismerője és barátja
mutatott rá, hogy „a virágpor
"titkai" voltaképpen a
növényvilág titkai, melyeket a
természet az
ember rendelkezésére bocsajt, hogy sok-sok
betegségtől
megszabaduljon". Meg kell azonban jegyeznünk, hogy a
virágpor nem
általános hatású csodaszer,
de kedvezően hat az emésztőszervekre, a
bélműködésre, visszaadja az
étvágyat, leküzdi a legmakacsabb
fáradtságot is,
hozzájárulhat az idegbajok, pszichikai
depressziók,
dülmirigybántalmak, a cukorbaj
leküzdéséhez, az elvesztett
férfiasság
visszaszerzéséhez.
A biokémiai vizsgálatok
kimutatták ezen
természetes anyag magas
tápértékkel
bíró
nélkülözhetetlen fehérje-
és
szénhidráttartalmát, amelyek
természetszerűen gyógyhatással is
rendelkeznek Eleinte csak
fehérjehiányosságoknál
(krónikus
májbántalmaknál, gyomor- és
patkóbélbajoknál stb.)
ajánlották Az
1974-es madridi apiterápiai szimpozionon számos
tudományos munkát
olvastak fel, amelyek a virágpor élettani
és
gyógyhatására mutattak rá.
így például Maria Jesús
Fernandez Arroyo
(Spanyolország) kísérletekkel
bizonyította, hogy a virágporral
táplált
fehéregerek szaporasága
növekedett anélkül, hogy ezt a
jelenséget
rendellenességek kísérték
volna. Vizsgálták a
különböző
virágporfajtákat és
ismertették a
vizsgálatok eredményeit, melyek szerint a
virágpor
nem termel
antitesteket és nem okoz anafiiaxiás
tüneteket. A
gyógyászatban jó
eredményeket értek el a virágporos
kezeléssel az idegrendszer egyes
bánt almainál, mint levertség,
túlzott
igénybevétel által
előálló
aszténia (általános testi
gyengeség),
alkoholizmus. Más szerzők
dülmirigybántalmaknál értek
el jó
eredményeket a virágpor
adagolásával.
Hasonló sikerekről számolt be F. Gomez Diaz
(Spanyolország) az „Új
tájékozódás a
dülmirigy-húgyhólyag
bántalmak
kezelésénél" című
munkájában. A virágport
számos
országban különböző nevű
készítmények
formájában hozzák forgalomba.
VIRÁGPORRAL
AZ ÖREGEDÉS ÉS A BETEGSÉGEK
ELLEN
Számos
fizikai-, ideg és lelki kimerültség
jelenségét és magát a
bántalmat a
szervezet életfontosságú elemeinek
hiánya idézi elő. Ez csökkenti a
munkaképességet és a szervezetet a
betegségekre hajlamosabbá teszi.
Az
étkezésnél megszoktuk, hogy az
élelmiszereket kizárólag
kalória szerint
értékeljük és
eltekintsünk azok vitamin,
nyomelem és más fontos
anyagtartalmától, ezért
táplálkozásunk könnyen
hiányossá válik.
Hasonlóképpen
táplálékunk
magnéziumhiánya könnyen
szívbántalmakat okoz.
Az emberek millióinak
vérében—különösen
a
nőkében—kevés a vas és ennek
következtében állandó
fáradtságérzettel küzdenek.
Az
idegrendszernek az
anyagcseréhez B1 vitaminra és enzimekre
elengedhetetlenül szüksége van.
Hiányjelenségeket
okozhat, vagy súlyosbíthat a
denaturált élelmiszerek fogyasztása
által
okozott egyoldalú
táplálkozás, illetve a korral
járó emésztési
nehézségek. Ezek a
legkülönbözőbb bajokhoz vezethetnek.
Napjainkban,
amikor az élet a szervezetet oly erősen megterheli, a
méregtelenítő
szervek túlságosan igénybe vannak
véve. Nap mint nap káros anyagok
jutnak a szervezetünkbe. Ha pedig a sejtek és
szervek anyagcseréje
hiányállapotban van, a szervezetben olyan
anyagcseretermékek rakódnak
le, melyek ízületi és reumatikus
fájdalmakhoz, az erek általános
elmeszesedéséhez és a
védekező rendszer
leállásához vezetnek.
Az
egészség szempontjából nagy
jelentőségű, hogy ilyen
hiányjelenségek ne
léphessenek fel, vagy ha fellépnek,
virágporos
diétával mielőbb
megszüntessük azokat. A virágpor
koncentráltan
mindazokat az
életfontosságú anyagokat tartalmazza,
amelyek
szokásos
táplálkozásunkból gyakran
hiányoznak, amelyekre a szervezetnek normális
működéséhez és folyamatos
regenerálódásához okvetlen
szüksége van.
A
virágporos étrend
újjáépíti
és támogatja a szervezet
méregtelenítését.
Aki ilyen étrendet használ, gyakran meglepetten
állapítja meg, hogy a
bántalmak, amelyeket semmiféle
kezeléssel sem
tudott megszüntetni,
egyszerűen eltűnnek.
Amint
már említettük, tudományos
elemzéssel a virágporban eddig nem kevesebb,
mint 50 féle hatóanyagot mutattak ki.
Éppen ezért a virágporos
diéta
által a szervezet a természet
nyújtotta legjobb anyagokhoz jut.
Gondoljunk csak arra, hogy a virágporral etetett
méhálcák 6 nap alatt
testsúlyuk 1500-szorosára növekednek!
Javallatok
—
általános
kimerültség, az
öregség és gyengeség esetei
(a nemi
gyengeséget is beleértve);
—
vérszegénység;
— szervek
funkcionális bántalmai
(szív,
gyomor, húgyhólyag,
emészté-szervek);
—
idegbántalmak,
álmatlanság, vérkeringési
zavarok;
—
lehangoltság, lelki zavarok;
—
nehézségek a
tanulásnál
(emlékezőképesség
gyengülése,
figyelmetlenség);
— memopauza
(emlékezetkiesés)
rendellenességei;
— dülm irigy
bántalmak;
— terhesség;
— petyhüdt
bőr, hajbántalmak
Alkalmazása
Felnőttek
részére naponta 15-20 g (3-4 kiskanál).
Fogyasztása:
lenyelés előtt alapos rágással,
szükség esetén kevés
folyadékkal. Ha a
felnőtteknél az előírt mennyiség
olyasféle
nyugtalanságérzetet kelt,
mint a természetes kávé, az adagot
csökkenteni kell, míg a szervezet
megszokja a készítményt, majd
fokozatosan emelni
az előírt adagra. 5
éven felüli gyerekek a felnőtteknek
előírt adag
felét kapják, míg 5
éven aluli gyermekeknél az adag 5 g naponta. Ha
az
íz miatt nehézségek
merülnének fel, keverjük mézzel
vagy más
szimpatikus folyadékkal a
virágpor-készítményt.
Tanácsos
légmentesen zárható üvegben
tárolni s
onnan fogyasztani, majd jól lezárni. Az
adagolást
megszakítás nélkül
kell folytatni.
MÉHPEMPŐ
Azoknak a véleménye, akik fogyasztottak már méhpempőt....
|