Mire jó a sárgarépa?Táplálkozástudományi kutatások sora bizonyítja, hogy a karotinban gazdag zöldségeknek és gyümölcsöknek szerepük lehet a daganatos betegségek megelőzésében. A sárgarépa egyes országokban a legfontosabb zöldségfélék közé tartozik.E konyhakerti zöldség kiemelkedő anyagai a színét adó karotinoidok, amelyek közül a béta-karotin és az alfa-karotin a jelentős, mert mindkettő az A-vitamin (retinol) elővitaminja. 6 mg béta-karotin 1 mg A-vitaminnal egyenlő. Az A-vitamin a szervezetben alakul ki a karotinokból. A retinol hiánya szembetegségeket, látási zavarokat idézhet elő, alkoholbetegeknél, időseknél, krónikus betegségben szenvedőknél ennek a vitaminnak a hiánya felszívódási és táplálkozási problémákat idézhet elő.A béta-karotinnak szerepe van a szövetek épségének megóvásában, a szervezetet károsító szabad gyökök hatástalanításában. Védi, méregteleníti és serkenti a nyiroksejtek képződését. Egyes kutatások azt igazolják, hogy fogyasztása vérszegénység, fáradékonyság, anyagcserezavarok és aranyérbetegség kialakulása ellen is hatásos. Fertőtlenítő, sebgyógyító, gyulladáscsökkentő hatású. A szláv népeknél potencianövelő szerként is ismert és használatos.Mivel a sárgarépa azon növények közé tartozik, amelyek hajlamosak a nitrogén tartalmú műtrágyákból származó nitrát felhalmozására, a nyers sárgarépából készült ivólevet, salátát mindig frissen készítsük el (a csecsemőknek és kisgyerekeknek készült nyers sárgarépaételeket, italokat ne tároljuk!)Nyersen vagy főzve?Ellentétben a legtöbb zöldségfélével, a sárgarépa főzve táplálóbb, mint nyersen. A vastag sejtfalak miatt a szervezet a nyers sárgarépa béta-karotin-tartalmának mindössze 25%-át képes hasznosítani. A főzés károsítja a sejtfalakat, és ha a főtt sárgarépát zsírokat is tartalmazó étrend részeként fogyasztjuk, akkor a szervezet a karotintartalomnak több mint a felét felszívja.A pépesített sárgarépa jót tesz a hasmenéses csecsemőknek, mert alapvető tápanyagokkal és szénhidrátokkal látja el őket.Rostos sárgarépás narancslé1 kg narancsot alaposan mossunk és szárítsunk meg, majd a héját reszeljük le. A belső, fehér héjat hámozzuk le, majd a húsát vágjuk kockákra (a magokat szedjük ki). 1 kg sárgarépát is reszeljünk le, majd a narancs héjával, húsával, 1 liter vízzel fedő alatt főzzük puhára egy 6 literes lábasban. Amikor langyosra hűlt, turmixoljuk puhára. 4 liter hideg vízzel hígítsuk fel, adjunk hozzá cukrot, aszkorbinsavat, és forraljuk fel újra. Kihűlés, szűrés után töltsük üvegekbe. Hűtőszekrényben 2 hétig tárolható. Fogyasztásakor friss citromlével ízesítsük.Sárgarépa-saláta2 közepes méretű sárgarépát mossunk és tisztítsunk meg. Reszeljük le sajtreszelőn, néhány csepp olívaolajjal, fél citrom (vagy negyed grépfrút) levével, két-három csepp mézzel, fehér borssal, sóval ízesítsük. Azonnal tálalhatjuk. (Majonézzel is helyettesíthetjük az olajat, a citrom- és grépfrútlevet, ekkor zúzott fokhagymagerezdeket is keverjünk a reszelt sárgarépához.) Húsokhoz, rántott májételekhez finom.Sárgarépa almával30 dkg megtisztított és jól megmosott sárgarépát finom tormareszelőn lereszelünk. Két-három db borízű almát meghámozunk, magját, magházát kivágjuk és eltávolítjuk belőle, majd az almát citrommal bedörzsölve finom reszelőn hozzáreszeljük a sárgarépához. Keverőtálba téve megsózzuk, gyengén cukrozzuk (ízlés szerint mézzel édesítjük) és egy fél citrom megszűrt levét hozzátéve, megszórjuk egy kevés finomra vágott zöldpetrezselyemmel. Jól összekeverjük és egy órára hűtőszekrénybe tesszük.Sárgarépás desszertgolyók40 dkg sárgarépa, 40 dkg alma 1 kiskanál fahéj ,1 citrom leve és reszelt héja, 5 dkg méz, 25 dkg édes morzsa vagy zsemlemorzsa 10 dkg darált dió vagy kókuszreszelékMegtisztítjuk a sárgarépát és az almát, majd lereszeljük. Hozzáadjuk a mézet, a morzsát és a citrom levét meg a reszelt héját. Alaposan összedolgozzuk, a maszszából kis golyókat formázunk, majd megforgatjuk a dióban vagy a kókuszreszelékben. Azonnal fogyasztható. Bármilyen kiszáradt maradék süteményt ledarálhatunk a desszertgolyóhoz, ízlés szerint kevés ánizzsal is ízesíthetjük. Ha nagyon vizes lenne az alma, nyomkodjuk ki a levét.Rakott sárgarépa40 dkg sárgarépa, 40 dkg burgonya, 4 közepes vöröshagyma, 40 dkg marhahús, 2 dkg margarin, 4 dl húsleves, só, bors, petrezselyemzöldA marhahúst csíkokra vágjuk és forró zsiradékban megpirítjuk, hozzáadjuk a fele pirított hagymát, és tovább sütjük. Majd az egészet beletesszük kizsírozott, tűzálló tálba. Ezután karikákra vágott burgonyát, majd karikákra vágott sárgarépát rakunk rá. Közben megfűszerezzük, felöntjük a húslevessel, és a sütőben 40-50 percig lefedve lassan pároljuk. Amikor elkészült, a tetejére szórjuk a petrezselyemzöldet.Sárgarépa borral50 dkg sárgarépa, 3 szál póréhagyma, 4 dkg margarin, 2 dl fehérbor, 30 dkg darált sertéshús, só, bors, petrezselyemzöldA margarin felét megforrósítjuk, és a 3 cm-es csíkokra vágott sárgarépát és a karikákra vágott póréhagymát 5 percig pároljuk. Majd felöntjük a fehérborral, és tovább pároljuk, miközben megfűszerezzük. A darált húst a megmaradt margarinban megsütjük. Ha elkészült, egy nagy tálban összekeverjük a zöldségekkel, tetejét meghintjük petrezselyemzölddel.Sárgarépaköret I.60 dkg sárgarépa, 1 közepes vöröshagyma, 5 dkg vaj, só, bors, petrezselyemzöldA sárgarépát, a vöröshagymát megreszeljük, forró vajba tesszük, megfűszerezzük és 10 percig pároljuk. Amikor elkészült, megszórjuk petrezselyemzölddel.Sárgarépaköret II.60 dkg sárgarépa, 2 vöröshagyma, 6 dkg vaj, 1 babérlevél, só, bors, petrezselyemzöldA sárgarépát 4 cm hosszú csíkokra, a vöröshagymát apró kockákra vágjuk, majd forró vajban a fűszerek hozzáadásával 15 percig fedő alatt pároljuk. Végül megszórjuk petrezselyemzölddel.Sárgarépa-saláta szalonnával40 dkg sárgarépa, 5 dkg húsos szalonna, 2 dkg vaj, 3 evőkanál ecet, só, bors, metélőhagyma A szalonnát apró kockákra vágjuk, megpirítjuk, és kiszedjük a zsírból. A szalonna zsírjához hozzátesszük a vajat, megforrósítjuk és beletesszük a vékony szeletekre vágott sárgarépát. Megfűszerezzük és 3 percig pároljuk. Amikor elkészült, salátástálba tesszük, és leöntjük az ecet és az apróra vágott metélőhagyma keverékével. Melegen is, hidegen is tálalhatjuk.Sárgarépa-saláta I.50 dkg sárgarépa, 1 narancs leve, 1 kávéskanál méz, 4 evőkanál olaj, só, bors, 1/2 kávéskanál fahéj, 3 szegfűszeg.A lereszelt sárgarépát az olajban 5 percig pároljuk. Amikor kihűlt, salátástálba tesszük és a fűszerekből és a narancsléből készült öntettel leöntjük.Sárgarépa-saláta II.50 dkg sárgarépa, 1 citrom leve, 1 alma, 2 dl tejföl, só, bors, 1 kávéskanál kapor, 1 kávéskanál méz A lereszelt sárgarépát és almát meglocsoljuk a citrom levével. A tejfölt összekeverjük a mézzel és a fűszerekkel, és a salátára öntjük.Sárgarépa-saláta III.50 dkg sárgarépa, 1 kávéskanál méz, 4 evőkanál ecet, 4 evőkanál víz, só, bors A lereszelt sárgarépát leöntjük az ecet, méz, víz és a fűszerek keverékével, és egy órán át a hűtőben állni hagyjuk.Sárgarépa-édesség1 kg sárgarépa, 5 dl tejföl, 3 dl tejszín, 5 dkg méz, 5 dkg vaj, 1 kávéskanál sáfrány, 1/2 kávéskanál szerecsendió, 10 dkg mandulaA sárgarépát megreszeljük, a tejjel és a tejszínnel addig főzzük, amíg a fele elpárolog. Ezután belekeverjük a mézet, és 15 percig tovább főzzük, majd a vajat és a fűszereket is hozzáadjuk, és kevergetve addig főzzük, amíg a kanálra nem ragad. Ezután vékonyan belesimítjuk egy tálba, és a tetejére szórjuk a 2 percig pirított darált mandulát. Amikor kihűlt, kockákra vágva tálaljuk. |