Mire jó a sárgarépa?

  Táplálkozástudományi kutatások sora bizonyítja, hogy a karotinban gazdag zöldségeknek és gyümöl­csöknek szerepük lehet a daganatos betegségek megelő­zésében. A sárgarépa egyes országokban a legfontosabb zöldségfélék közé tartozik.

E konyhakerti zöldség kiemelkedő anyagai a színét adó karotinoidok, amelyek közül a béta-karotin és az alfa-karotin a jelentős, mert mindkettő az A-vitamin (retinol) elővitaminja. 6 mg béta-karotin 1 mg A-vita­minnal egyenlő. Az A-vitamin a szervezetben alakul ki a karotinokból. A retinol hiánya szembetegségeket, lá­tási zavarokat idézhet elő, alkoholbetegeknél, időseknél, krónikus betegségben szenvedőknél ennek a vitaminnak a hiánya felszívódási és táplálkozási problémákat idéz­het elő.

A béta-karotinnak szerepe van a szövetek épségének megóvásában, a szervezetet károsító szabad gyökök hatástalanításában. Védi, méregteleníti és serkenti a nyiroksejtek képződését. Egyes kutatások azt igazol­ják, hogy fogyasztása vérszegénység, fáradékonyság, anyagcserezavarok és aranyérbetegség kialakulása ellen is hatásos. Fertőtlenítő, sebgyógyító, gyulladáscsökken­tő hatású. A szláv népeknél potencianövelő szerként is ismert és használatos.

Mivel a sárgarépa azon növények közé tartozik, ame­lyek hajlamosak a nitrogén tartalmú műtrágyákból származó nitrát felhalmozására, a nyers sárgarépából készült ivólevet, salátát mindig frissen készítsük el (a csecsemőknek és kisgyerekeknek készült nyers sárgaré­paételeket, italokat ne tároljuk!)

Nyersen vagy főzve?

Ellentétben a legtöbb zöldségfélével, a sárgarépa főzve táplálóbb, mint nyersen. A vastag sejtfalak miatt a szervezet a nyers sárgarépa béta-karotin-tartalmának mindössze 25%-át képes hasznosítani. A főzés károsít­ja a sejtfalakat, és ha a főtt sárgarépát zsírokat is tartalmazó étrend része­ként fogyasztjuk, akkor a szervezet a karotintartalomnak több mint a fe­lét felszívja.

A pépesített sárgarépa jót tesz a hasmenéses csecsemőknek, mert alap­vető tápanyagokkal és szénhidrátok­kal látja el őket.

Rostos sárgarépás narancslé

1 kg narancsot alaposan mossunk és szárítsunk meg, majd a héját reszeljük le. A belső, fehér héjat hámozzuk le, majd a húsát vágjuk kockákra (a magokat szedjük ki). 1 kg sárgarépát is reszeljünk le, majd a narancs héjá­val, húsával, 1 liter vízzel fedő alatt főzzük puhára egy 6 literes lábasban. Amikor langyosra hűlt, turmixoljuk puhára. 4 liter hideg vízzel hígítsuk fel, adjunk hozzá cukrot, aszkorbinsavat, és forraljuk fel újra. Kihűlés, szűrés után töltsük üvegekbe. Hűtőszekrényben 2 hétig tárolható. Fogyasztásakor friss citromlével ízesítsük.

Sárgarépa-saláta

2 közepes méretű sárgarépát mossunk és tisztítsunk meg. Reszeljük le sajtreszelőn, néhány csepp olívaolajjal, fél citrom (vagy negyed grépfrút) levével, két-három csepp mézzel, fehér borssal, sóval ízesítsük. Azonnal tálalhatjuk. (Majonézzel is he­lyettesíthetjük az olajat, a citrom- és grépfrútlevet, ekkor zúzott fokhagymagerezdeket is keverjünk a re­szelt sárgarépához.) Húsokhoz, rántott májételekhez finom.

Sárgarépa almával

30 dkg megtisztított és jól megmosott sárgarépát finom tormareszelőn lereszelünk. Két-három db borízű almát meghámozunk, magját, magházát kivágjuk és eltávolítjuk belőle, majd az almát citrommal bedörzsölve finom reszelőn hozzáreszeljük a sárgarépához. Keverőtálba téve megsóz­zuk, gyengén cukrozzuk (ízlés szerint mézzel édesítjük) és egy fél citrom megszűrt levét hozzátéve, megszórjuk egy kevés finomra vágott zöld­petrezselyemmel. Jól összekeverjük és egy órára hűtőszekrénybe tesszük.

Sárgarépás desszertgolyók

40 dkg sárgarépa,  40 dkg alma 1 kiskanál fahéj ,1 citrom leve és reszelt héja, 5 dkg méz, 25 dkg édes morzsa vagy zsemlemorzsa 10 dkg darált dió vagy kókuszreszelék

Megtisztítjuk a sárgarépát és az almát, majd lereszeljük. Hozzáadjuk a mézet, a morzsát és a citrom levét meg a reszelt héját. Alaposan összedolgozzuk, a maszszából kis golyókat formázunk, majd megforgatjuk a dióban vagy a kókuszreszelékben. Azonnal fogyasztható. Bármilyen ki­száradt maradék süteményt ledarálhatunk a desszertgo­lyóhoz, ízlés szerint kevés ánizzsal is ízesíthetjük. Ha na­gyon vizes lenne az alma, nyomkodjuk ki a levét.

Rakott sárgarépa

40 dkg sárgarépa, 40 dkg burgonya, 4 közepes vöröshagyma, 40 dkg marha­hús, 2 dkg margarin, 4 dl húsleves, só, bors, petrezselyemzöld

A marhahúst csíkokra vágjuk és forró zsiradékban megpirítjuk, hozzáadjuk a fele pirított hagymát, és tovább süt­jük. Majd az egészet beletesszük kizsí­rozott, tűzálló tálba. Ezután karikák­ra vágott burgonyát, majd karikákra vágott sárgarépát rakunk rá. Közben megfűszerezzük, felöntjük a húsleves­sel, és a sütőben 40-50 percig lefedve lassan pároljuk. Amikor elkészült, a tetejére szórjuk a petrezselyemzöldet.

Sárgarépa borral

50 dkg sárgarépa, 3 szál póréhagyma, 4 dkg margarin, 2 dl fehérbor, 30 dkg darált sertéshús, só, bors, petrezse­lyemzöld

A margarin felét megforrósítjuk, és a 3 cm-es csíkokra vágott sárgarépát és a karikákra vágott póréhagymát 5 percig pároljuk. Majd felöntjük a fe­hérborral, és tovább pároljuk, miköz­ben megfűszerezzük. A darált húst a megmaradt margarinban megsütjük. Ha elkészült, egy nagy tálban összeke­verjük a zöldségekkel, tetejét meg­hintjük petrezselyemzölddel.

Sárgarépaköret I.

60 dkg sárgarépa, 1 közepes vörös­hagyma, 5 dkg vaj, só, bors, petrezse­lyemzöld

A sárgarépát, a vöröshagymát megre­szeljük, forró vajba tesszük, megfű­szerezzük és 10 percig pároljuk. Ami­kor elkészült, megszórjuk petrezse­lyemzölddel.

Sárgarépaköret II.

60 dkg sárgarépa, 2 vöröshagyma, 6 dkg vaj, 1 babérlevél, só, bors, petre­zselyemzöld

A sárgarépát 4 cm hosszú csíkokra, a vöröshagymát apró kockákra vágjuk, majd forró vajban a fűszerek hozzá­adásával 15 percig fedő alatt pároljuk. Végül megszórjuk petrezselyemzöld­del.

Sárgarépa-saláta szalonnával

40 dkg sárgarépa, 5 dkg húsos szalon­na, 2 dkg vaj, 3 evőkanál ecet, só, bors, metélőhagyma A szalonnát apró kockákra vágjuk, megpirítjuk, és kiszedjük a zsírból. A szalonna zsírjához hozzátesszük a vajat, megforrósítjuk és beletesszük a vékony szeletekre vágott sárgarépát. Megfűszerezzük és 3 percig pároljuk. Amikor elkészült, salátástálba tesszük, és leöntjük az ecet és az apróra vágott metélőhagyma keverékével. Melegen is, hidegen is tálalhatjuk.

Sárgarépa-saláta I.

50 dkg sárgarépa, 1 narancs leve, 1 kávéskanál méz, 4 evőkanál olaj, só, bors, 1/2 kávéskanál fahéj, 3 szegfű­szeg.

A lereszelt sárgarépát az olajban 5 percig pároljuk. Amikor kihűlt, salá­tástálba tesszük és a fűszerekből és a narancsléből készült öntettel leöntjük.

Sárgarépa-saláta II.

50 dkg sárgarépa, 1 citrom leve, 1 al­ma, 2 dl tejföl, só, bors, 1 kávéskanál kapor, 1 kávéskanál méz A lereszelt sárgarépát és almát meglo­csoljuk a citrom levével. A tejfölt összekeverjük a mézzel és a fűszerekkel, és a salátára öntjük.

Sárgarépa-saláta III. 

50 dkg sárgarépa, 1 kávéskanál méz, 4 evőkanál ecet, 4 evőkanál víz, só, bors A lereszelt sárgarépát leöntjük az ecet, méz, víz és a fűszerek keveréké­vel, és egy órán át a hűtőben állni hagyjuk.

Sárgarépa-édesség

1 kg sárgarépa, 5 dl tejföl, 3 dl tejszín, 5 dkg méz, 5 dkg vaj, 1 kávéskanál sáfrány, 1/2 kávéskanál szerecsendió, 10 dkg mandula

A sárgarépát megreszeljük, a tejjel és a tejszínnel addig főzzük, amíg a fele elpárolog. Ezután belekeverjük a mé­zet, és 15 percig tovább főzzük, majd a vajat és a fűszereket is hozzáadjuk, és kevergetve addig főzzük, amíg a kanálra nem ragad. Ezután vékonyan belesimítjuk egy tálba, és a tetejére szórjuk a 2 percig pirított darált man­dulát. Amikor kihűlt, kockákra vágva tálaljuk.