Ha
körülnézünk,
feltűnően sok érintettel találkozunk,
aki
évek óta jól és
reményteljesen
együtt él a betegséggel. "Sikeres
betegeknek"
nevezi őket dr. Millard Waltz a rák
utókezeléséről
szóló
tanulmányában. Tőlük lehet
megtudni, hogy
mennyire törődnek a betegségükkel. Egyesek
majdnem
olyan benyomást keltenek, hogy többet tudnak a
rákos
betegségükről, mint
néhány orvos. Ahol
ez csak lehetséges volt,
tájékozódtak.
Könyveket tanulmányoztak,
kikérdezték
orvosukat, önsegélyező csoportokhoz
csatlakoztak
és keresték a lehetőséget gondjaik
megbeszélésére. A saját
törekvések jelentős részét
képezik a
betegség leküzdésének.
Mint minden rákbeteg,
először ők
is "fekete lyukba" zuhantak, meg kellett birkózniuk a
kórisme és az azt követő
kezelés
kiváltotta sokkal. Nem akarták elhinni
és azt
kérdezték önmaguktól
"Miért
éppen én?" Tapasztalniuk kellett, hogy milyen
gyakran
hagyják a sorsukkal egyedül a betegeket
és milyen
sokuknak maradnak megválaszolatlanok a
kérdései.
De nem váltak
belenyugvóvá. Aktívak lettek
és
rövidesen felismerték, hogy "többet kell
adni, mint
amit a klinikai orvoslás nyújt". Egyre
inkább
"rendezői képességeket" szereztek, mint ahogy ezt
a
pszichológusok kifejezik, azaz megtanultak
beleszólni
és részt venni a döntésben.
Önbecsülésük
növekedett,
depresszióik és félelmeik
alábbhagytak.
Egyre jobban rögzült bennük a
meggyőződés: "Eddig
megbirkóztam vele, ezután is megfogok!"
Az út, melybe ezek a
betegek
inkább intuitív módon, mint
céltudatosan
vágtak bele, ma
általánosságban
"királyi útként" nyert
elfogadást
számos tapasztalat és
kísérlet
alapján. A pozitív erők, amelyek az
egyéni
törekvésekből és ennek
hatékonyságába vetett hitből indulnak
ki, jelentős
befolyást gyakorolhatnak a
gyógyító
erőkre.
A
felépülés tehát
nem egyedül azoktól a gyógyszerektől
függ,
amiket az orvos felírt, hanem szinte minden
befolyásolja,
amit teszünk, gondolunk vagy érzünk.
És
így tud mindenki nap nap után önmaga egy
pár
lépést tenni a gyógyulás
irányába. A "belső doktort"
aktivizálni kell. A
tapasztalt rákorvosoknak és a sikeres
betegeknek az
öngyógyításhoz adott
tanácsokat
könnyű követni:
Használjon ki minden
lehetőséget, hogy
tájékozódjon. Jó
felvilágosító
füzetek, könyvek
vannak. Az utógondozó
szolgálatok
megbeszéléseket, előadásokat
és gyakorlati
segítséget
kínálnak. Beszéljen
problémáiról orvosával. A
bizonytalanság számos félelem
forrása.
Használja ki azokat
az
ajánlatokat, amelyek segítenek a
félelmeket
és a depressziós gondolatokat leküzdeni.
A
védősejtek érzik, hogyha valaki
rezignált vagy
pedig reményteljesen előretekint.
Használjon ki minden
alkalmat, hogy a
szabad levegőn legyen, hogy oxigénnel
töltekezhessen.
A nehézkes test a védekező rendszert is
nehézkessé teszi.
Használja ki a
táplálkozás
gyógyerejét. Úgy
egyen és igyon, hogy a védősejtek
optimálisan
el legyenek látva hatóanyagokkal. Amire
szüksége van, azt mindenekelőtt a
zöldségek
és a gyümölcsök
tartalmazzák.
A
táplálkozás mint
gyógymód
Számos
rákbetegnek
szüksége van a
táplálkozása
átállítására. De
milyen
módszer, milyen recept szerint? Éppen ezen a
területen sürögnek-forognak "apostolok",
akiknek
étrendje igazi csodaként kellene hogy hasson. A
táplálkozási javaslatok
gyakran nagyon
egyoldalúak, sőt akár károsak.
Időközben
azonban igazolt ismeretek alakultak ki az
egészséges
táplálkozásról,
úgyhogy
mindenki számára könnyű lesz
javára
váló és ízletes
étrendet
összeállítani.
A kutatók az
egész
világon megvizsgálták a nagyobb
népességcsoportok étkezési
szokásait. Ennek során számos a
táplálkozás és a
rákos
megbetegedés közötti
összefüggésre bukkantak. Ezekből az
úgynevezett
epidemiológiai vizsgálatokból az
derült ki
például, hogy a mérsékelt
vegetáriánusok sokkal ritkábban
betegszenek meg
rákban, mint azok, akik a szokásos
civilizációs kosztot fogyasztják. Ezek
a
vegetáriánusok nem
utasítják el teljes
mértékben az állati
termékeket, esznek
halat és alkalmanként húst is.
Más
tanulmányokból az derült ki, hogy
bizonyos vitaminok
hiánya, különösen az A-vitamin
és a
béta-karotin-hiány elősegíti a
daganatképződést.
Különösen gyakran
lepleződik le, mint kockázati tényező, a
táplálékban lévő
túl nagy
mennyiségű zsír. így a dél
olasz nők sokkal
ritkábban betegszenek meg mellrákban, mint a
közép-és
észak-európaiak. A
földközi-tengeri étrend több
zöldséget és nemcsak kevesebb
zsírt
tartalmaz, hanem ez növényi olaj, főleg
olívaolaj.
A helytelen
táplálkozás
az összes rákbetegség
keletkezésének
30-50%-ában részt vesz.
Mi a jelentősége rák
esetén a táplálkozásnak?
Majdnem minden a táplálkozás
és a
rák közötti
összefüggéssel
foglalkozó tanulmány feleletet ad arra a
kérdésre, hogy: "Hogyan kell
táplálkoznom,
hogy ne betegedjek meg?" Azt a kérdést azonban,
hogy a
beteg hogyan táplálkozzon, csak indirekt
módon
lehet ebből megválaszolni. A klinikusok gyakran
megelégszenek az igen határozatlan
utalásokkal,
vagy nem tulajdonítanak a kérdésnek
jelentőséget. "Egyen úgy, mint eddig" - kapja a
legtöbb beteg ennek során
tanácsként a
választ, kiegészítve azzal az
utalással,
hogy lehetőleg változatosan.
A komplex kezelés
felé
orientálódott
gyógyító
számára a
táplálkozásnak
mégis komoly szerepe van a kísérő
kezelések
során. Ez hatásos
gyógyító
segítség. A hangsúly ennek
során a
segítségen van, mert mint
"gyógyító
diéta" nem létezik
étkezési forma.
Azonban a gyógyulási folyamatot
elősegítheti.
Ennek során abból indulnak ki, hogy a beteget
éppen a betegsége krónikus
szakaszában kell
optimálisan ellátni
tápláló
és gyógyító anyagokkal.
Szervezetének minden erővel a megbetegedés ellen
kell
védekezni. Kézenfekvő, hogy nemcsak azt kell
elkerülni, ami árthat, hanem mindent ki kell
használni, ami ¡1 gyógyulást
elősegíti. Az ilyen „rákellenes
étrend"
célja lényegében:
A napi
tápláléknak
minden életfontos tápanyagot tartalmaznia kell. A
terhelő vagy az egészségre
káros
élelmiszereket kerülni kell.
A védősejteknek
állandó
hatóanyag-utánpótlásra van
szükségük. Ezt mindenekelőtt a
növényi tápanyagok
szállítják.
Az anyagcserét
úgy kell
serkenteni, hogy minden terheléssel szemben állja
a
sarat. A már hosszabb ideje fennálló
vagy a
betegségekkel összefüggő
zavarokat ki kell
küszöbölni.
Az olyan
méregtelenítő
szerveket, mint a máj, a vesék vagy a
lép, nem
szabad feleslegesen kóros anyagokkal terhelni.
A
gyógyulást elősegítő
étrendre vonatkozó
tanácsadáskor joggal
nyúlnak vissza azokhoz az ismeretekhez, amelyeket a
ráktól védő
táplálkozás
során lehetett megszerezni. Ami a megelőzésre
hasznos, az
bizonyára nem fog ártani a betegeknek.
Azonkívül időközben utalások
történtek arra, hogy néhány
ezek
közül a táplálási
szabályok
közül a visszaesés
megelőzésére is
alkalmas, így vannak tanulmányok, amelyek szerint
a magas
zsírfogyasztás a kiújulások
vagy
áttétek
fellépését
ösztönözhetik a mell- és a
prosztataráknál. Néhány a
számos
növényi élelmiszerből
származó
gátló és
gyógyító anyag
közül úgy látszik
képes fékezni a
betegség előrehaladását.
"Régebben gyakran
mondtam a daganatos
betegeimnek: éljenek úgy
tovább, mint eddig"
- mondta a heidelbergi Egyetemi Klinikáról dr. F
Gürtler. „"Ezt nem teszem többé,
azonban a
tanácsadás során
differenciálni kell." Az ő
tanácsai így néznek ki:
A
tápláléknak
általában kevés zsírt, sok
zöldséget és
gyümölcsöt kell
tartalmaznia.
A visszaesés
szempontjából fokozottan
veszélyeztetett
betegeknek különösen sok karotint
és
rákgátló hatású,
indoltartalmú élelmiszert kell
fogyasztani.
Mindenekelőtt vörös, sárga, zöld
színű
zöldségeket és
gyümölcsfajtákat, valamint az
indol miatt sok
káposztát .
Ha
különösen nagy az
áttétképződés
veszélye, akkor igen
hasznosak lehetnek a szójatermékek. A
szójabab olyan anyagot tartalmaz, mely
megnehezíti a
levált ráksejtek
megtelepedését a
szövetekbe). Másik ilyen összetevőanyag
szabályozza a hormonháztartást
és
képes a hormonfüggő daganatok (mell,
dülmirigy)
növekedését fékezni.
A rákellenes
étrendre
vonatkozó tanácsok tehát mindkettőt
tartalmazzák és éppúgy
érvényesek a megelőzésre, mint a
már
fennálló betegség
kiegészítő
kezelésére. A következő
összeállításban
még egyszer
felsorolásra kerülnek azok a
táplálkozási faktorok, melyek valamely
megbetegedés esetén kedvezőek, vagy
amelyek
védő hatásúak lehetnek. Ezek szerint
kell a
betegek étrendjét kiigazítani.
Kockázati
tényezők
1.magas zsírtartalom
2.túlsúly
3.ballasztanyaghiány
4.vitaminhiány, főleg
A- és béta-karotin
5.nyomelemhiány
6.rákkeltő anyagok,
pl. nitrozamin, aflatoxin vagy szekunder epesavak
7.túl sok
só
8.dohányzás,tömény
alkohol
Védőfaktorok
1.ballasztanyagok, keményítő
2.A-, C-, E-vitamin
3.béta-karotin,
folsavak
4.ásványianyagok:
szelén, cink, kalcium
5.szekunder
növényi anyagok tejsav erjesztő
élelmiszer
6.többszörösen
telítetlen omega-3 zsírsavak
7.hal és
növényi olajok
A zsír és
következményei
A napi
táplálkozási
hibák közül a legkockázatosabb
a túl
zsíros étrend. A zsír nemcsak hizlal,
hanem direkt
és indirekt úton kedvez a
megbetegedésnek. A
béldaganatokat, a mell-, a prosztata-, a
petefészek-
és a méhdaganatokat a magas
zsírfogyasztás
elősegíti.
A zsírok
emésztéséhez epesavak
szükségesek.
Minél zsírosabban étkezik
valaki,
annál több epesav kerül az
epehólyagból
a vékonybélbe. Ezeknek egy
része a
vastagbélbe kerül. Itt szekunder
epesavakká alakul
át. Ezek a rákkeltő anyagok
közé
számítanak. A bélfalon
keresztül
részben bejutnak a szervezetbe.
Az epesavak és a
gyomorsav erős
ingeranyagok. Különösen lelassult
bélműködés esetén,
székrekedésnél
károsítják az
érzékeny
nyálkahártyát.
A zsírok a szervezet
számára építőanyagokat
szállítanak a hormonokhoz. A test majdnem minden
hormonja
zsírsavakból épül fel. A
hormonfüggő
daganatok (emlő, női nemi szervek, prosztata)
keletkezését és
növekedését így
elősegíthetik.
Ezzel van az is összefüggésben, hogy a
mell- és
prosztata-megbetegedéseknél alacsony
zsírfogyasztás esetén
ritkábban fordul elő
visszaesés.
A cukor csak élvezeti
szer
Az egyes
táplálkozási
tanácsadók által megkövetelt
teljes
lemondás a cukorról, nem megalapozott.
Nincs adat
arra vonatkozóan, hogy a fehér (vagy a barna)
háztartási cukor és a fehér
liszt direkt
részt vesznek a rák
keletkezésében.
Indirekt úton azonban árthatnak,
miközben
életfontos tápanyagokat
kiszorítanak a
tányérról.
Ezenkívül a
sütemények és a hasonló
édességek többnyire sok
zsírt
tartalmaznak, méghozzá kedvezőtlen
telítetlen
zsírsavakat, sok kalóriát
és alig
tartalmaznak életfontos tápanyagokat. A
túl sok
cukor és fehér liszt
megváltoztatják a
bélflórát és kedvezhetnek a
gombák
megtelepedésének.
A
táplálkozáshoz nem
szükséges sem a tiszta cukor, sem a
fehér, a
túlfinomított liszt. A számos
táplálkozási
tanácsadó által
ajánlott méz szinte
kizárólag
cukorból áll és csak
elhanyagolható
mértékben tartalmaz ásványi
anyagokat
és vitaminokat. Amennyi cukorra a szervezetnek
szüksége van, azt kielégítő
mennyiségben tartalmazzák a
gyümölcsök, a
teljes őrlésű termékek és
más
szénhidráttartalmú
élelmiszerek.
Édességeket lehet
néhanapján fogyasztani,
de nem túlzott mértékben. Ez
egyébként az egészséges
emberekre is
érvényes.
A bél és az
immunrendszer
Az
egészség és a
jó közérzet, de
különösen a nagy
teljesítőképességű
immunrendszer
szempontjából lényeges szerepet
játszanak a
belek. A bélrendszerben mintegy 400
különféle mikroorganizmus
(baktériumok,
gombák) lakozik. Ezeket a mikroorganizmusokat
együttesen "bélflórának"
nevezik.
Abból élnek, amit mi mint
táplálékot
magunkhoz veszünk. Ellenszolgáltatásuk:
felbontják a a
táplálék
különféle
alkotórészeit és
emészthetővé teszik ezeket. Egyes vitaminokat
és
más életfontos tápanyagokat
először a
mikrobák bontják úgy fel, hogy a
szervezet fel
tudja venni és értékesíteni
tudja. Ezt a
kölcsönös haszonnal
járó
együttélést szimbiózisnak
nevezik; mindenki
számára előnyös.
Az
egészséges
bélflóra zavarai odavezethetnek, hogy
betegséget
kiváltó csírok telepszenek meg. A
megzavart
bélflóra következtében az
emésztés során
káros lebontási
termékek képződnek, melyek a testet terhelik.
A biológiailag
kiegyensúlyozott
bélflóra
ápolásánál,
fenntartásánál és adott
esetben
helyreállításánál
ezt a tényt
a táplálkozás során is
ugyanúgy
tekintetbe kell venni. A bélflóra
éppen a
rákos betegeknél a terápiás
intézkedések miatt jelentősen
károsodott lehet. A
cytostatikus, a sugárkezelés, az antibiotikumok
és
egyéb gyógyszerek számos
bélbaktériumot elpusztítanak,
különösen a hasznosakat. Ahhoz, hogy
újra
elszaporodjanak és a káros csírokat
elnyomhassák, a "kedvenc ételeik"
szükségesek. Ezek mindenekelőtt a ballasztanyagok,
tehát a gabonák és
zöldségek durva
rostjai, a tejsavbaktériumok a joghurtból, az
aludttejből, kefirből vagy az erjesztett
zöldségekből
(savanyú káposzta, paradicsom, uborka
vagy gabona).
Ami kevésbé tesz jót és
inkább a
káros csírokat segíti, az a
cukor, a
fehér liszt és a zsír. Az
immunrendszer is hasznot
húz a táplálkozással
történő
bél rendben tartásból. Az
immunkutatók
"bélasszociált immunrendszerről"
beszélnek. A
védősejtek 80%-a a bélrendszerben
működik. Itt
van a legtöbb nyirokcsomó - és nem ok
nélkül. A bél a test legnagyobb
érintkezési felülete a
külvilággal. Itt
tud a legtöbb károsító anyag
bejutni a
szervezetbe. A bőr 2 négyzetméter
érintkezési felületet
biztosít a
környezet számára, a
tüdő számos
elágazódásával mintegy 80
négyzetméter belső felület. A
bél azonban -
ha ki lehetne simítani - kereken 300
négyzetméter,
olyan sok, mint egy sorházi kert. Így
érthető,
hogy a védősejtek tömege ide
koncentrálódott.
Ennek megfelelően a
bél
területén lévő immunsejtekből fontos
impulzusok
indulnak ki az egész védőrendszer
számára.
Gyakran ezek az elsők, amelyek az új vagy a
megváltozott
kórokozókkal kapcsolatba kerülnek.
Ezekből a
találkozásokból tanulnak a
védősejtek
és az új ismereteket
továbbadják
egymásnak, így a bélen
keresztül
állandó immuntréning
következik be.
A rákellenes
étrend szabályai
Az úgynevezett teljes
értékű étrend egy olyan
táplálkozási mód, amely az
egészséges és a beteg emberek
igényeinek a
legjobban megfelel. Apostolai közé tartozik Kollath
professzor és Zabel professzor, akik a század
első
felében kifejlesztették ennek a
táplálkozási formának az
alapvonalait,
akkoriban még meglehetős ellentmondásban az
uralkodó doktrínákkal. A
racionális
alapokat csak később fektették le,
mindenekelőtt
Claus Leitzmann professzor és munkatársai a
Giesseni
Egyetem
Táplálkozástudományi
Intézetéből. A daganatos
megbetegedésekkel
kapcsolatban ott beszéltek "rákellenes"
étrendről.
Ennek a táplálkozásnak az
alapszabályai ma
is alkotói minden ésszerű
táplálkozásra
vonatkozó komoly
ajánlásnak. A Német
Táplálkozástudományi
Társaságnak a
rákkockázat
csökkentésére megadott hat
szabálya is
messzemenően a teljes értékű étrenden
alapul:
A Német
Táplálkozástudományi
Társaság
(DGE) hat szabálya a rák
kockázatának
csökkentésére
1. Ne hízzon el,
normalizálja a testsúlyát.
2. Az
energia-felvétel során a
zsírbevitelt csökkentse 30% alá,
részesítse előnyben az egyszerű
telítetlen
zsírsav és magas antioxidáns
tartalmú
olajokat.
3. Elegendő
mennyiségű vitamint,
ásványi anyagot és nyomelemet
tartalmazzon az
étrendje. Fogyasszon több
gyümölcsöt
és zöldséget, halat és
kalciumban gazdag
élelmiszert, egyen kevesebb húst.
4.
Részesítse előnyben a ballasztdús
élelmiszereket.
5. Csökkentse a
konyhasó fogyasztását.
6. Alkoholtartalmú
italokat csak mértékkel fogyasszon vagy
kerülje ezeket.
A teljes
értékű étrend
nem egy speciális
táplálkozási forma a
daganatos betegek számára, azonban
teljesít minden
előfeltételt az egészség és
a jó
közérzet megtartására
és a
gyógyító erők
erősítésére.
Természetes, hasznos és mindent tartalmaz, amire
a
testnek szüksége van. Az öt legfontosabb
ismertetőjele:
1. A növényi tápanyagok előnyben
részesítése
A növényi
eredetű
élelmiszereknek magas tápanyagtartalma van, ez
azt
jelenti, hogy kalóriaviszonylatban igen magas az
életfontos, az úgynevezett
esszenciális
tápanyagok részaránya. A
rákot
gátló anyagok, sőt akár a
gyógyító anyagok szinte
kizárólag
csak a növényi élelmiszerekben
találhatók meg (lásd még a
„Másodlagos növényi anyagok"
részt a
97. oldalon). A napi táplálék
növényi
területről származó
élelmiszereinek mintegy
70%-át saláták,
zöldségek,
gabonatermékek, burgonya és
gyümölcs
formájában kell fedezni.
2. Friss és
természetes formájú
élelmiszerek fogyasztása
Minél
érintetlenebb egy
élelmiszer, annál nagyobb
mértékben
megmaradnak az életfontos összetevői, mert az
élelmiszerek feldolgozása során
értékes tápanyagok mennek
veszendőbe. Ez
elsősorban a gyári termékeket érinti,
de a konyhai
feldolgozás is veszteségekhez vezet. A
salátáknak és a
zöldségeknek
olyannyira természetes állapotban kell az
asztalra
kerülni, amennyire csak lehet, vagyis nem szabad
sokáig tárolni, csak
közvetlenül a
fogyasztás előtt szabad feldolgozni és
nem szabad
feleslegesen hevíteni. Friss
tápláléknak
számítanak a kifogástalanul
mélyhűtött élelmiszerek. Amit meg lehet
enni
nyersen, azt úgy kell elfogyasztani. A napi
étrend
egynegyedében ez lehetséges.
3. A változatos
étkezés
Az élelmiszerek
különböző mennyiségben
tartalmazzák a
tápláló és
hatóanyagokat. A
vitamin, a fontos fehérje
építőkövek vagy az
egyéb összetevők aránya fajta
és eredet
szerint ingadozik. Az egyik élelmiszernek nagyobb, a
másiknak kisebb a
károsítóanyag
tartalma. A jó körforgalom
elérése és
a káros anyagok okozta terhelés alacsonyan
tartása
érdekében olyan változatosan kell
étkezni,
amennyire ez csak lehetséges.
Sokféléből keveset
enni jobb, mint egyféléből sokat!
4. Az állati
termékek fogyasztásának
korlátozása
A növényi
eredetű
élelmiszerek fogyasztásánál
alig
szükséges a mennyiség
korlátozása, a
kalóriákat sem kell számolni. Az
állati
eredetű élelmiszereknél ez
másként van.
Mindazonáltal teljesen nem hiányozhatnak a teljes
értékű étrendből.
Mindenekelőtt a
tejtermékeknek magas a
tápértéke,
éppen így a halaknak. A hús-
és a
kolbászáruk fogyasztása ezzel szemben
kevésbé tanácsos, nemcsak a
bennük
lévő zsír miatt, hanem a
vágómarhák
húsának ellenőrizetlen
károsanyag-tartalma
miatt. A test vassal, meghatározott
fehérjékkel
és más a húsokban lévő
tápanyagokkal
történő ellátására
teljesen elegendő
hetente két kis adag hús és valamennyi
sovány felvágott.
5. Az étel legyen
ízletes
A teljes
értékű étrendet
igen ízletesen lehet elkészíteni.
Mégis
előfordulhat, hogy valami éppenséggel nem
ízlik,
vagy eleinte nehezen elviselhető. Az
ízlést
és az emésztést, ami
évtizedeken
keresztül a salakszegény, zsíros vagy
édes
étrendhez szokott, gyakran nem lehet olyan gyorsan
átállítani, vagy a
növényi
táplálékokhoz
szükséges
emésztőnedveket előállítani. A
korpás
müzli vagy a nyers zöldségek
utáni
felfújódást vagy más
egyéb
panaszokat el lehet kerülni, ha az étrendet
fokozatosan
állítják át. Aki
messzemenően tartja
magát ehhez a szabályhoz, az olykor
"bűnözhet". Nem
kell a szelet tortáról lemondani, amit a
terefere
vagy a születésnap alkalmából
ajánlanak és ha nagyon
megkívánja
valaki, akkor meg lehet egy szerény
sertéscsülköt enni. Az
étkezés
öröme (majdnem) éppolyan fontos, mint az,
amit
megeszik valaki.
Gyümölcs és zöldség -
olyan gyakran, ahogy csak lehet
Aki ehhez a
szabályhoz tartja
magát, az a teljes értékű
étrend
segítségével a szervezet minden fontos
építőanyagával jól el van
látva.
Minél magasabb a növényi
élelmiszerek
részaránya annál jobb! Ezek sok
biológiailag aktív anyagot tartalmaznak,
amelyek
védenek a betegségektől és
akár a
gyógyító hatásokat
is serkentik. Az
Amerikai Ráktársaság
ajánlotta a
zöldség- és
gyümölcsfogyasztást minden
főétkezés alkalmával és az
étkezések között, vagyis
naponta
ötször. Miért?
Csak a
növények tartalmaznak ballasztanyagokat
A túlzott
zsírfogyasztás
mellett a szokásos civilizációs
étrendre
jellemző ballasztanyaghiány jelent magas
kockázati
tényezőt és nem csupán a
rákbetegségek
szempontjából. A
zöldségekben,
gyümölcsökben és a
gabonafélékben lévő rostok
emészthetetlenek
- mégis ez teszi értékessé
ezeket.
Emésztést serkentőként hatnak, mert a
bélben megdagadnak, emelik a széklet
tömegét
és így gondoskodnak a rendszeres
székürülésről.
Meggyorsítják a
tápanyagpép
áthaladását a
bélen és így az inger és a
káros
anyagok kevesebb bajt tudnak okozni.
A különféle élelmiszerek
ballasztanyag-tartalma
100 grammonként 10
grammnál több ballasztanyagot tartalmaznak:
a búzakorpa, a teljes
őrlésű gabona, a durva őrlésű liszt, a
fehérbab, a
szárított
gyümölcsök, a lenmag
100 grammonként
5—10 g
ballasztanyagot tartalmaznak: a korpapehely, a
kétszersült,
a korpás kenyér, a borsó, a
spenót, a
mazsola, a bogyós gyümölcs
100 grammonként 1-5 g
ballasztanyagot tartalmaznak:
a kevert lisztből
készült kenyér, a lencse, a
dió, a káposzta, a burgonya,
a répa, a paradicsom,
a saláta, az alma, a körte, a banán
Figyelmeztetés: aki
korpát vagy lenmagot fogyaszt, annak sok
folyadékot kell inni
A ballasztanyagok szivacs
módjára szívják fel az
olyan
nemkívánatos és
rákkeltő anyagokat,
mint amilyenek az epesavak vagy a nehézfémek, de
a
koleszterint is és természetes
úton
ürülnek ki. A ballasztanyagok
méregtelenítő
funkcióját emelik a
keményítők, amit
mindenekelőtt a burgonya, a gabonatermékek és a
nem
túl érett banán tartalmaz.
A ballasztanyagok
elősegítik a hasznos
bélbaktériumok
megtelepedését és
visszaszorítják az ártalmasakat. Ilyen
módon erősítik a védekező erőt, mert
az
egészséges bélflóra
megléte
előfeltétele a teljesítőképes
immunrendszernek .
A napi
ballasztanyag-szükséglet
30-40 gramm. A civilizációs étrend
többnyire csak 15-20 grammot tartalmaz. Elődeink 100
grammot
fogyasztottak belőle.
A legtöbb vitamin
megtalálható a növényekben
Már
többször
történt utalás arra a fontos szerepre,
melyet a
vitaminok a rák elleni védelemben
betöltenek. Azok,
melyekre ez különösen
érvényes, az
A-vitamin kivételével, csak a
növényi
élelmiszerekben találhatók meg,
nevezetesen a
C- és az E-vitamin. Az
A-vitamin-szükségletet is
csak növényi étrenddel lehet fedezni, a
szervezet
béta-karotinból,
elővitaminjából
építi fel. A szervezetnek a nevezett
vitaminokkal
történő
ellátásához fontolóra
kell venni néhány javaslatot az
élelmiszerek
kiválasztásakor és
elkészítésekor:
Karotin
— a nyers répa csak keveset használ
A
növények
több tucat olyan vegyületet tartalmaznak, melyek a
karotinoidok nagy csoportjába tartoznak. A
táplálkozás
szempontjából
mégis mindenekelőtt a karotinnak van jelentősége,
valamennyire a répában lévő
béta-karotinnak
vagy a paradicsomban lévő lycopinnak. Erre a
következő
adatok utalnak:
A
karotinok az
A-vitaminhoz hasonlóan zsírban
oldódnak.
Például
adalékanyagként egy csepp
tejszínt vagy pár csepp olajat kell a
répa- vagy
paradicsomlébe tenni.
A
karotinokat
nehéz a sejtszerkezetükből kioldani. Aki nyers
répát eszik, az legfeljebb a
béta-karotin
10%-át veszi magához. Sokkal jobb a
kihasználás, ha a rostban gazdag
répát
vagy káposztafélét kissé
megsavanyítják, levesítik vagy
mixerben
péppé őrlik. Ha ezután
kevés
zsiradékot adnak hozzá akkor mintegy 70%-a
felszívódik. A karotin
kevéssé
hőérzékeny.
Ha
pótlólagos bevitel
szükséges, akkor naponta
többször, kis adagban
kell ennek megtörténnie. A szervezet nem
képes
egyszerre nagy mennyiséget felvenni. A
készítmények többnyire
béta-karotint
tartalmaznak.
A szervezetben a megfelelően
magas
vérszint
felépítésére mintegy 10 nap
szükséges. A megterhelő kezelések előtt
ezért
időben el kell kezdeni a bevitelt.
A
mellékhatásoktól nem
kell tartani. Napi 30-40 mg-os bevitel mellett
ártalmatlan
sárgás bőrelszíneződés
indul el.
Ismét eltűnik, ha a bevitel kevesebb.
A karotinokat majdnem minden
növényi élelmiszer tartalmazza,
mindenekelőtt a
vörös, a sárga és a
zöld színűek.
Különösen magas a következő
növények karotintartalma.
(100 g/mg)
Sárgabarack,
szárított
17,6
Spenót,
főtt
5,5
Petrezselyem
5,3
Répa
7,9
Kapor
4,5
Paradicsomlé
0,9
Tök
3,1
Grapefruit,
rózsaszín 1,3
Brokkoli,
főtt
1,3
C-vitamin - jobb ha több
A C-vitamin
tudományos neve
aszkorbinsav. A napi szükséglet a
legutóbbi időben
vitatott a tudósok között. Évek
óta a
legtöbb vitamintáblázatban napi 50-70 mg
(milligrammot) szükségletet adtak meg.
Újabb
kutatások szerint, mindenekelőtt a vitaminoknak mint
gyökfogóknak a jelentősége miatt, a
tudósok csak magasabb adagolás mellett
tartják kielégítőnek az
ellátást.
így az újabb táblázatok a
napi
szükségletet 150 mg-ig adják meg, sőt
egyes amerikai
kutatók úgy vélik 200 mg lenne
optimális.
A C-vitamin igen
hőérzékeny
és a levegőn oxigén
hatására elbomlik. Ez
okozza a veszteséget a tárolás vagy a
főzés
során. A zöldségeket és a
salátákat ezért csak a
közvetlenül
a fogyasztás előtt szabad elkészíteni,
lehetőleg
nyersen kell elfogyasztani, ha szükséges, csak
rövid
ideig szabad melegíteni.
Ha
kiegészítő
ellátás szükséges, pl.
terhelő
kezelések során, akkor a tiszta aszkorbinsav, ami
por
formájában kapható a
gyógyszertárban, árban
kedvezőbb, mint a
C-vitamin-készítmények. A nap
folyamán
több kis adagra elosztva kell bevenni.
A normál vagy a
kissé magasabb
szükségletet jól lehet a
táplálkozással fedezni, mert
majdnem minden
gyümölcs és zöldség
tartalmaz C-vitamint.
C-vitaminban különösen gazdagok a
következő
élelmiszerek.
100 g élelmiszer
C-vitamin- tartalma:
Fekete
ribiszke kb. 300
mg
Petrezselyem
kb. 190 mg
Paprika
kb. 130 mg
Brokkoli
kb. 120 mg
Karfiol
kb. 70 mg
Spenót
kb. 60 mg
Citromlé
kb. 50 mg
Narancs
kb. 50 mg
Grapefruit
kb. 40 mg
Az E-vitamin védi a
sejteket
Az E-vitamin olyan anyag,
amelyet főleg az
olajat képző növények termelnek. Ezzel
akadályozzák meg, hogy az olaj avas legyen,
vagyis
oxigén hatására
oxidálódjon. Ezt az
antioxidáns tulajdonságot használja ki
a
szervezetünkben a tocopherol, ahogy az E-vitamint
és a
természetben némileg eltérően
előforduló formákat
összefoglalóan
nevezik. Az E-vitamin védi pl. az oxigén
gyökfogók által
történő
oxidációtól a
táplálékkal
felvett zsírsavakat és éppen
így a minden
sejthártyában egymás után
sorakozó
számos zsírmolekulát.
A normál
szükségletet
fedezni lehet a táplálkozással.
Azonban már
számos "normál egyénnél",
akár a
dohányosoknál, magasabb lehet a
szükséglet,
mint a szokásos táblázatokban
megadott, kereken
napi 12 mg. Ennek ellenére mindig meg kell
kísérelni legalább az
alapszükségletet
a napi étrenddel fedezni. A következő
összeállítás az
E-vitamin-tartalmú
élelmiszereket mutatja.
100 gramm élelmiszer
E-vitamin-tartalma
Növényi olaj
kb. 50 mg
Dió kb.20mg
Hering, makréla kb.
18 mg
Szójabab kb.13mg
Búzacsíra
kb. 8 mg
A legtöbb E-vitamint
tartalmazó
olaj a szója-, a napraforgó-, a
búzacsíra-,
a pálma- és a lenolaj. Az olívaolaj
csak feleannyi
E-vitamint tartalmaz,
egészségügyi
jelentősége mindenekelőtt az omega-3-zsírsavra
vezethető
vissza.
Természetes vagy
mesterséges formában?
A legtöbb vitamint,
amelyet
készítmények
formájában
kínálnak, részben vagy teljes
egészében mesterségesen
állítják elő. Számos
felhasználó teszi fel a
kérdést: a
lepárlókban előállított
termékek
éppen olyan hatásosak-e, mint a
természetes
termékek, nem hiányoznak a természetes
kísérőanyagok?
Elvileg azt lehet mondani, hogy
a
mesterségesen előállított vitaminok
hatásukat illetően nem maradnak le a
természetesek
mögött. Emellett meg kell azonban gondolni, hogy az
élelmiszerek a vitaminok mellett egy sor
életfontos
anyagot tartalmaznak. Az újabb vizsgálatok azt
mutatták, hogy ezek a
táplálékból
származó
kísérőanyagok fontos szerepet
játszanak a
rák elleni védelemben. A
ballasztanyagokra és
az omega-3-zsírsavakra is szükség van.
Ezek a
kísérőanyagok, úgy látszik,
nemcsak
saját specifikus hatással bírnak,
hanem szerepet
játszanak a vitaminok
védőhatásának
kibontakozásában. Ezeknek a
kísérőanyagoknak legalább
részbeni
kihasználása érdekében a
vitaminkészítményeket az
étkezések során, vagy a megfelelő
italok
fogyasztásával együtt kell bevenni -
például a karotint a
répaléhez vagy az
E-vitamint a diós müzlihez.
Biesalski professzor a
hohenheimi egyetemről
azt javasolja, hogy a vitaminokkal történő
alapellátásnál nem annyira a megadott
mennyiségekhez kell igazodni, hanem a "vezetőanyagokhoz".
Ezzel
azt az élelmiszercsoportot jelöli,
amelyben
különösen gazdagon fordulnak elő a vitaminok.
Vezetőanyagok
A vezetőanyag a karotin
250 g
zöldség vagy 400 ml
zöldséglé
Bevitel: kb. 4-10 mg
A vezetőanyag a C-vitamin
250 mg
gyümölcs vagy 200 ml
gyümölcslé
Bevitel: kb. 75-150 mg
A vezetőanyag az E-vitamin Kb.
10 g csíraolaj, 20 g dió Bevitel: kb. 10-30 mg
A vezetőanyag a szelén
250 g teljes
értékű mag és rendszeresen hal
Bevitel: kb. 50-100 mg
A megadott
élelmiszerek napi
elfogyasztása fedezni fogja az alapvető vitaminokat
és a növényi védőanyag
igényt. Ennek
során előnyben részesítendők a
mélyzöld és a narancssárga
zöldségek és
gyümölcsök, mint
például a répa, a spenót, a
brokkoli, a
paradicsom, a citrusfélék vagy a
sárgabarack,
szárított gyümölcs
formájában is.
A egészséges sejt rákos
sejtté
történő átalakulása
több
lépésben zajlik. A
növényekben bőven
előforduló másodlagos növényi
anyagok
védhetnek a kancerogének okozta
sejtkárosodásoktól és a
fellépő
károsodásokat
visszafordíthatóvá
tehetik
Másodlagos
növényi anyagok
A
táplálkozáskutatók "kedvenc
gyermekeinknek"
nevezik az úgynevezett szekunder növényi
anyagokat:
azért "másodlagosak", mert a fő
tápanyagokkal
ellentétben először a növényi
anyagcsere
második helyén képződnek és
nincs
jelentőségük az
energiaellátás
szempontjából. Annál fontosabbak
azonban az
egészségünk
szempontjából. Ezek
nélkül is jóllakunk, feltehetően azonban
gyakrabban
leszünk betegek. Ilyen bioaktív anyagok
többek
között a szín- és az
aromaanyagok. A
növényekben azonban például a
napsugárzás okozta károk
elleni
védelemben hatásosak,
méregtelenítik a
károsító anyagokat és
úgy hatnak,
mint a féregirtók az ellenséges
rágcsálók ellen. A
természetgyógyászatban ezek
közül a
hatóanyagok közül egyeseket már
ősidők
óta alkalmazzák
gyógyító
anyagként. A táplálékkal
felvéve
képesek az embereknél is a védő-
és
gyógyítóerőt kibontakoztatni.
Többnyire
jó gyökfogók, de mindenek
előtt sok
rákgátló hatóanyagot
tartalmaznak.
Különösen
érdekes a
flavonidok csoportja. Ezek adják a virágok
és a
levelek színét. De sokkal
hatékonyabbak! A
flavonidok közé tartozik
például a
káposztafélékben, a babban,
az
almában, a sárgabarackban, a
földieperben vagy a
teában lévő catechin és quercetin. A
catechin
direkt módon beleavatkozik a rákos
történésekbe. Segíti a
sejteket a
károkat helyreállítani és
meggátolja
a károsodott sejtek további
elszaporodását.
Minden
káposztaféle tartalmaz
indolt. A bogyókban, szőlőben és a
dióban
lévő speciális savas anyaggal együtt
segíti
az anyagcserénket méregteleníteni.
Megakadályozza a sejtekre gyakorolt káros
hatásokat és fékezi a
ráksejtek
növekedését. Az indolok
képesek a
felesleges hormontermelést csökkenteni.
A
citrusfélékben lévő
limonin aktiválja a védősejteket és a
paradicsomban található lycopin nemcsak jobb
gyökfogó, mint a béta-karotin, hanem
védi a
sejtek külső burkát is. Ha ez a membrán
sértetlen, akkor a betolakodóknak alig van
esélye
a sejtek károsítására. A
brokkoliban
lévő sulforaphan aktivizálja a sejtekben
lévő
méregtelenítő enzimeket, amelyek arról
gondoskodnak, hogy a károsító anyagok
ne
okozhassanak bajt. Állatkísérletekben
a
daganatsejtoltással létrehozott
daganatok
növekedését kb. 50%-kal
csökkentik.
A
hagymafélékben (hagyma,
fokhagyma, póréhagyma)
található allium
védi az elfajulástól a sejtekben
lévő
géneket. Hasonló hatása van a
gabonában
és a hüvelyesekben előforduló lignannak.
Különösen
hatásos
rákgátló egy a szójababban
lévő
anyag. Kutatók megkíséreltek
belőle
gyógyszert kifejleszteni. Ez a növényi
hatóanyag képes megnehezíteni
a
mikrometasztázisok megtelepedését a
szervezet
valamelyik részén. Az
áttéteknek is
szükségük van
vérellátásra,
így a ráksejtek jelzőanyagot
választanak ki,
mely a szervezetet arra ösztönzi, hogy a
legközelebbi
érrel összeköttetést
alakítson ki.
A szójabab anyaga képes ezt a kapcsolatot
blokkolni. A
ráksejtek éhen pusztulnak. A
szójababban
lévő másik anyag fékezi a
felesleges
hormontermelést.
Ez csak
néhány példa.
Állandóan fedeznek fel új
másodlagos
növényi anyagokat. "A
zöldségekben
és a gyümölcsökben sok
hatóanyag van, ami
megakadályozza, lassítja vagy
akár
megfordítja a rák
kifejlődését" -
mondják az amerikai kutatók.
Speciális
étrend súlyos
megbetegedéseknél
Meghatározott
rákos
megbetegedések vagy előrehaladott stádiumban
lévő
betegség esetén gyakran nem lehetséges
a teljes
értékű étrendet úgy
betartani, mint
ahogy ajánlják.
Különösen a
gyomor-bélrendszer megbetegedéseinél
válhatnak szükségessé
különféle okokból
eltérések.
így műtétek után vagy a
további
kezelések következményeként
emésztési panaszok fordulhatnak elő. A
tapasztalat azt
mutatta, hogy az érintettek nagyon eltérően
reagálnak az ilyen zavarokra. Ilyen esetekben
segíthet az
"enyhe teljes értékű étrend".
Mindenkinek
saját magának kell
kipróbálni hogy neki mi
jó és mi nem.
Mi az, ami
általában jól elviselhető?
Jól elviselhető
többnyire a
körte, a banán, az őszibarack, a kivi vagy a
mangó.
A gyümölcsöknek érettnek kell
lenni. A
felaprított vagy az enyhén
szárított
gyümölcs könnyen
elkészíthető
gabonapehellyel, túróval vagy joghurttal; lehet
reszelni
vagy pépesíteni is.
Lehetőleg zsenge
zöldségfajtákat kell
használni
(répafélék, a paradicsom, a fiatal
karalábé, a padlizsán, az
édeskömény vagy a karfiol). A
zöldségeket enyhén le kell
forrázni, vagy
rövid ideig forró vízben kell
blansírozni. Az
értékes zöldséglevek
pótolhatják a nehezen emészthető
zöldségekéi.
A puffasztó
hüvelyeseket
és a nyers káposztát kerülni
kell, vagy csak
takarékosan szabad felhasználni.
A kenyér ne legyen
friss vagy
túl korpás. Hasznos a
kétszersült vagy a
teljes lisztből készült
péksütemény,
illetőleg a búzapehelyből készült
kétszersült.A müzlihez vagy
más
ételekhez lehet zsenge gabonapelyhet használni
aktuálisan akár kása alakban. A
darált
dió és a mandula javítják
az ízt.
Étvágyat
csinál
A kezelés vagy lelki
okok
következtében csökkenhet az
étvágy, vagy
ellenszenv alakulhat ki meghatározott
élelmiszerekkel szemben. El kell ezeket hagyni, a
spontán
ízlésre kell hagyatkozni és a beteg
által
óhajtott ételeket kell
elkészíteni. A kis
étkezések jobbak, mint a nagyok. Az
étvágy
gyakran reggelente a legjobb. Egy jó reggeli
után
sokáig jóllakottnak érzi
magát az ember. Az
étvágygerjesztőén
elkészített
ételek jobban ízlenek, mert a szemeket is
"etetik".
A séta serkenti az étvágyat,
éppen
úgy egy aperitif gyümöcsléből,
aktuálisan egy csepp Camparival vagy pezsgővel.
A
súlynövekedés
elérése érdekében nem a
táplálék
mennyiségét, hanem a
kalóriatartalmát kell emelni. Több
zsírt
szabad enni, tehát zsíros sajtot a
sovány helyett,
vagy tejszínt lehet tenni a
gyümölcssalátába. Ezt azonban
nem szabad
túlzásba vinni, mert a
rákorvoslásban
vitatott az a kérdés, hogy "az erőltetett
táplálás vajon nem inkább a
daganat
növekedésének kedvez, mint a beteg
számára hasznos?", Miközben egyes
onkológusok
kalóriabombákkal akarják a beteget
"feltáplálni", mások azt az
álláspontot képviselik, hogy a
túlsúlynál jobb a
normálnál
valamivel kisebb.
Tápanyagsűrítmények
Egyes esetekben
problémás lehet
a táplálkozás. A rák
legalábbis
előrehaladott esetekben gyakran senyvesztő
betegség. A
daganat a beteg test rovására
táplálkozik,
ami azt jelenti, hogy kíméletlenül
elvonja a
betegtől azt az energiát, ami a
növekedéséhez
szükséges. A beteg nemcsak jelentős
súlyvesztést szenved, hanem veszélyes
hiány
alakul ki az életfontos tápanyagokban is.
Különösen a gyomorrák,
de más
tumorféleségek esetén is gyakran
már a
kórisme felállítása előtt
jelentős
súlyvesztés alakul ki.
Kachexiáról,
sorvadásról
beszélünk. Ami minden
esetben szükséges: a beteget
meghatározott
tápanyagokkal kell ellátni a hiány
kiegyenlítésére. Ide tartoznak nemcsak
az
úgynevezett mikro tápanyagok, mint amilyenek a
vitaminok,
az ásványi anyagok és a
nyomelemek, hanem az
esszenciális vagyis életfontos
fehérjék
és zsírsavak. A kezelés
számára
rendelkezésre áll számos
tápanyag
sűrítmény, mint az úgynevezett
"űrhajósétel", amit adott esetben
infúzióban is fel lehet használni. A
kemoterápia vagy sugárkezelés
okozta
súlyos
nyálkahártya-gyulladásoknál
is szükség lehet ilyen
táplálkozási
formákra. Hogy mire van szükség, azt
minden esetben
az orvosnak kell eldönteni.
Van-e olyan étrend,
ami segít?
Újra meg
újra felmagasztalnak
étrendeket, gyakran olyan kitétellel, hogy
meggyógyítja a betegséget. Mit kell az
ilyen
étrendekről tartani? Közülük
egyik sem
"gyógyító diéta". Egyesek
közülük élvezhetetlenek
és
lehangolóak, némelyek akár az
egészség szempontjából is
kérdésesek. Mások a
tápanyag
összetétel szempontjából
messzemenően
megfelelnek a teljes értékű
étrendnek
és alkalmazhatók — amíg ez
nem túl
egyoldalúan történik. Röviden
tárgyalásra kerül itt
néhány
étrend.
A
vegetáriánus
táplálkozás
A
vegetáriánusok
táplálkoznak a
legegészségesebben,
amíg nem utasítanak el mindent, ami
állatokból származik.
Mértékletes
formáiban a vegetáriánus
étrend
messzemenően megfelel a teljes értékű
étrendnek. A
húsfogyasztás elhagyásának
felnőtteknél nincs hátránya.
Gyermekeknél
vashiány alakulhat ki. Tejtermékeket
és
tojást azonban kell fogyasztani, mert
különben
hiánytünetek fordulhatnak elő.
Miután a
vegetáriánusok többnyire
kerülik a
dohányzást, az alkohol és az
egyéb
élvezeti szerek fogyasztását
így az
egészségre gyakorolt előnyök
feltehetően
nemcsak egyedül a
táplálkozásra vezethetők
vissza. Az "Étkezzen, mint egy
vegetáriánus"
tanácsnak inkább így kell hangzania
"Éljen
úgy, mint a vegetáriánusok".
A Hay-féle
étrend
Ennek az étrendnek az
az alapelve,
hogy a fehérjetartalmú
élelmiszereket
(hús, tejtermékek) és a
szénhidrátokat (zöldségek,
gabonafélék) lehetőleg nem szabad együtt
fogyasztani. Az indoklás szerint az
emésztőszervek enzim
termelése jellegénél fogva nem arra
van
beállítva, hogy a fehérjék
és a
szén hidrátok emésztése egy
időben
történjék. Gyakorlati szabály
ennél a
táplálko zási
formánál: az
étkezés során nem szabad magas
fehérjetartalmú ételekéi
(hús, hal,
tojás, kolbász, sajt, tej, szójaliszt)
magas
szénhidráttartalmúakkal
(kenyér,
tészta, rizs, burgonya, cukor vagy banán)
együtt
fogyasztani. A
táplálkozáskutatók
kétségbe vonják ezt az
összefüggést. Számos
alkalmazó
esküszik azonban erre az étrendre és
jól
érzi magát így.
Összetételét
illetően egészében véve megfelel a
teljes
értékű étrendnek.
Antropozofikus étrend
Az antropozófusok
olyan
étrendet ajánlottak, ami messzemenően megfelel a
teljes
értékű étrendnek. Az a parancs, hogy
nem szabad
olyan burgonya/ csucsor féléket enni, mint a
paradicsom
és a krumpli, tudományosan nem megalapozott.
Ellenkezőleg: minden vizsgálat amellett szól,
hogy ezek
az élelmiszerek egészségesek
és
hasznosak.
A Schnitzer-étrend
Ennek az étrendnek a
fő
alkotóelemei olyan gabonából
készült
ételek, amelyeket a fogyasztás előtt
daráltak
és előcsíráztattak. Amíg
nem túl
egyoldalúan csak magokat fogyasztanak, hanem más
zöldségféléket
(növényi
élelmiszereket), ezenkívül
tejtermékeket
és alkalmanként húst és
halat is, addig
mérsékelt vegatáriánus
táplálkozásnak felel meg.
Makrobiotikus étrend
A Japánból
származó étrend
gabonatermékekre
épül, amelyeket lépcsőzetesen
emelkedő
mennyiségben kell a
táplálkozás
során fogyasztani. A 7, a legmagasabb fokozatban csak
gabonatermékek engedélyezettek. A teljes
értékű étrendnek csak az 1.
fokozat felel meg
a 40% gabonatermék-, 30%
zöldség-, 20%
állati fehérje- és 10%
zöldségleves-tartalommal. Magasabb
fokozatoknál
tartani lehet a fehérje, a kalcium, a vas, valamint a
vitamin
és a nyomelemek hiányának
kialakulásától. Kedvezőtlen a
folyadékbevitel drasztikus
csökkentése.
Rákbetegeknek nem ajánlatos ez az
étrend.
Budwig-féle
olaj-fehérje étrend
Ezt az étrendet dr.
Johanna Budwig
terjesztette. A táplálékban
lévő
meghatározott zsírok serkentik a
gyógyulást. Ezeket főleg a lenolaj és
a
túró tartalmazza. Dióval
müzlibe
elkeverve fő tápláléknak
ajánlatosak.
Innivalónak a
savanyúkáposztá lé
és frissen kipréselt zöldség-
és
gyümölcslé szolgál. Ennek az
étrendnek az egyes alkotóelemei
egészségesek és a teljes
értékű
étrend keretében
kiegészítésül
adhatók. Egyedüli
élelmiszerként fogyasztva azonban
könnyen
kialakulhatnak a hiánytünetek.
Breuss-féle
koplalókúra
A
természetgyógyász
Breuss ajánlott egy olyan kúrát,
amivel a
rákot "ki kell éheztetni". Elmélete
szerint "a
rák abból a szilárd ételből
él, amit
az ember magához vesz". 42 napig csak
zöldségleveket
és gyógyteákat kell inni. Az
italkeverék
répából, petrezselyemből, retekből
és
burgonyából áll.
Hatásáról
nincsenek meggyőző bizonyítékok,
betegeknél a
kúra kachexiához vezethet, sorvadásos
elerőtlenedéshez. Az orvosok nem
tanácsolják ezt
az extrém koplalási formát.
Salaktalanító
és méregtelenítő
kúrák
A
gyógyulás
serkentésére az orvosilag
kipróbált
koplalókúrák
éppenséggel hasznosak
lehetnek. Ezeknél az étrendeknél
azonban nem a
rák leküzdése áll
előtérben, hanem a
szervezet általános
áthangolását
célozzák, az anyagcserevagy
emésztési
zavarok leküzdését
éppúgy, mint az
általános salaktalanítást
és
méregtelenítést.
Az ilyen
kúrákat azonban csak
jó általános állapotban,
vagy erre a
célra szolgáló
klinikákon és
szanatóriumokban lehet lefolytatni, illetőleg a
kezelőorvossal
megbeszélve.
Gyógyböjt
Orvosi felügyelet
mellett a
gyógyböjt igen sikeres lehet.
Salaktalanítja a
szervezetet, lecsökkenti a
túlsúlyt és
segít a méregtelenítő és
emésztőszerveknek regenerálódni. Jobb
kiindulási helyzetet hozhat létre a
rák elleni
védelemhez. A koplalókúrák
többnyire
három hétig tartanak. Egy hétig otthon
is lehet
koplalni, ameddig ezt az általános
tápláltsági és
egészségi
állapot megengedi. Sok folyadékot kell inni, a
húslevessel és a
zöldséglevekkel a szervezet
megkapja a saját fehérje- és
életfontosanyag-adagját.
Tejsavókúra
A rövid kúra
abból
áll, hogy 5 napig egész napra elosztva csak 1
liter
tejsavót szabad inni és ehhez mintegy 300 gramm
nyersrépát enni. Más
szilárd
táplálékot nem, vagy csak
korlátozott
mértékben szabad fogyasztani. Eközben
gyógyteákat kell inni, hogy a szervezet
elegendő
folyadékhoz jusson. Az anyagcsere
áthangolására az ilyen
táplálkozásváltozások
nagyon
jól megfelelnek.
Mayr-kúra
Egy osztrák orvos
által a belek
kitisztítására kifejlesztett
kúránál a napi
háromszori
étkezés során minden alkalommal egy
darab
száraz kenyeret vagy egy szelet pirított
fehér
kenyeret kell enni, ehhez 1 liter friss tejet,
írót vagy
savót, kanalanként hozzáadva. Minden
falatot az
elfolyósodásáig meg kell
rágni. Az
étkezési időn kívül kamilla-
vagy
ánizsteát kell inni. A 3 hetes
kúrát
szanatóriumban ajánlatos végezni,
egynapos
formában otthon is végezhető.
Nyersétrend-kúra
Akinek nincsenek
nehézségei a
nyerskoszttal, az napokon keresztül ehet nyers
ételeket.
Reggelire megfelel a friss magokból
készült
kása, délben és
esténként
változatos nyersétel tálak vagy
gyümölcssaláták
választhatók.
Inni csak zöldségleveket szabad, közben
lehet
gyümölcsöt enni.
A mozgás
edzi az immunrendszert
„Aki
henyél, elpuhul" mondja a
közmondás. Nemcsak a szív, az izmok
és az
ízületek bénulnak meg a
„szobában
gubbasztástól". Ellustul a szellem és
a
lélek is. A szervezet elveszti azon
képességét, hogy alkalmazkodjon a
változó terhelésekhez.
Éppen
úgy, mint a keringésnek, a
védősejteknek is
szükségük van
felélénkítésre. A betegek
és a
mozgáskorlátozottak számára
is
lehetséges, hogy testileg fitten tartsák
magukat.
Különösebb nehézség
nélkül
megvalósítható a napi
mozgásgyakorlat.
Hogyan hat a sport?
"A betegnek lehetőleg
korán
szüksége van testi aktivitásra" -
jelentik ki
közösen az onkológusok és a
sportorvosok az
utógondozás új
krédóját. A
"kímélje magát" bizonyos
helyzetekben
szükséges, de kivétel kell hogy legyen,
nem pedig
szabály. Mialatt az utókezelő
klinikákon a
mozgás- és gimnasztikaprogramokat
már
hosszabb ideje végzik, addig ma már az akut
klinikákon is felismerték, hogy a
kezelés alatti
mozgás jelentősen javíthatja a beteg
állapotát. A freiburgi Egyetemi
Klinikán a
betegeket arra bátorítják, hogy a
műtét
után vagy más kezelés alatt is
használják a
kerékpár-ergométert. A
klinikán kifejlesztettek egy kezelések
közötti tréninget, amit az eleinte hatszor
1 percről a
napi tízszer 6 percre emelnek. Ennek során a
betegek
teljesítőképességének
mintegy
70%-ára van szükség. Az első
tapasztalatok szerint a
tréningezett betegek kevésbé
szenvednek valamely
kezelés mellékhatásaitól
és
egyéb panaszoktól, gyorsabban
felépülnek
és lelkileg kiegyensúlyozottabbak. "Nem
csodálkoznék, ha ezek az aktív betegek
tovább élnének" - foglalta
össze az eddigi
tapasztalatokat a klinika vezetője, Mertelsmann professzor.
"Nagyobb
túlélési
esélyekről" beszélt Gerhard Uhlenbruck
immunológus
professzor is. A Kölni Egyetemen a
mérsékelt
sportolás rákbetegekre gyakorolt
hatásával
foglalkozik. Olyan nőkön végzett
tanulmány szerint,
akiknél mellrák miatt történt
műtét
és ezt követően 6 hónapig hetente 2-3
alkalommal
kitartást fokozó sportcsoport
tréningjén
vettek részt, a következőket
találták:
A
teljesítményhez
igazított sportterhelés edzi az immunrendszert. A
falósejtek, a természetes
ölősejtek, az
antitestek és a speciális védő
lymphocyták
már rövid idő után aktívabbak
lettek. A
legtöbb nőnél az immunrendszer
rövid idő
múlva újra olyan
teljesítőképes lett, mint
az egészségeseknél.
"Szinte
drámaiak" voltak a
pszichés elváltozások.
Depresszió vagy
akár a halál gondolata már alig
fordult elő. "A
sporttevékenység
következtében a
félelemérzet jelentősen csökkent
és az
ellenálló képesség a
stresszhelyzetekben egyértelműen
erősödött." A
psziché stabilizálódott és
a fokozott
endorphin (úgynevezett neurotranszmitter,
idegjeladásokat
ad át) kiáramlás akár
boldogságérzetet okozott, ami olyan
megfigyelés,
amit számos szabadidő-sportoló ismer.
Az anyagcsere
mobilizálódik, az
összes szövet
vérátáramlása jobb
és az anyagcseresalakok gyorsabban
elszállításra kerülnek.
"A sportcsoportokban
részt vevő
rákos betegek nyitottak az egészséges
táplálkozás iránt, kevesebb
fájdalomcsillapítót és
nyugtatószert
igényelnek, a kemoterápia és
sugárkezelés negatív
kihatásait jobban
képesek kompenzálni" - így foglalta
össze a
rendelkezésre álló tapasztalatokat
és
vizsgálatokat Uhlenbruck professzor. A rákos
betegek
rehabilitációjának keretei
között a
mozgástréninget nem lehet
eléggé nagyra
értékelni.
Milyen sportok felelnek
meg?
Ajánlottak a
teljesítőképességnek megfelelő,
kitartást
igénylő sportok, mint amilyen a futás, a
kerékpározás, az
úszás, a
sífutás vagy a könnyű
séták. A
labdajátékok és a
tánc
felvidítanak. A gimnasztikai gyakorlatokat
terápiásán is lehet
használni,
például a vállöv
merevségének
oldására, ami gyakran fordul elő
mellműtétek
után. Tulajdonképpen minden megfelel, ami
jó
kedvet és örömet okoz. Lymphoedma vagy
más
korlátozottság esetén az orvos
sajátos
gyakorlatokat ajánlhat vagy más
gyakorlatokról lebeszélhet. Számos
civil
csoport és sportegyesület ajánl
gimnasztika-
és sportprogramokat, ami rákos betegek
számára is megfelel.
Minden gyakorlatnak
játékosnak
kell lenni és a
teljesítménykényszer
érzése nélkül kell
elvégezni. Az az
érzés, hogy valamit sikerült
megcsinálni,
új ösztönzést
és életkedvet
ad. A közös élmény a csoportban
erősíti
ezt a kedvező hatást.
A sportterapeuták
mintegy 30 percig
tartó gyakorlati egységeket ajánlanak.
Ezután pihenőidőt kell biztosítani. A mindenkori
időtartam messzemenően a résztvevők
teljesítőképességéhez
igazodik. Vannak
rákos betegek akik akár a maratoni
futásban is
részt vesznek. Megfelelő időszak a gyakorlásra a
kora
délelőtt, a könnyű reggelit követően, vagy
a
késő délután.
A fizikai terhelésre
a test úgy
reagál, mint az enyhe fertőzésekre. A
védősejteket riadóztatja. Több
interleukin 1-et
és más cytokint választanak ki.
Egyidejűleg
endorphin jut a vérbe, ami a központi idegrendszert
felhangolja. Ez vezet a sportolóknál
fellépő
euphoriához, ami egyeseket szinte
"függővé" tesz
és lehetővé teszi, hogy miden
megpróbáltatást
örömmel elviseljenek. A
betegek a fizikai aktivitás után sokkal jobban
érzik magukat. A depressziós hangulat, a
félelmek
vagy akár a fájdalmak is eltűnnek vagy
kevésbé terhesek.
Az immunrendszerre gyakorolt
hatás
már könnyű gyakorlatok után is
mutatkozik.
Senkinek sem kell
hosszútávúszónak vagy
-futónak lenni. Már egy köny-nyed
városi
parki séta után mintegy három
órára
megemelkedik a védősejtek aktivitása.
Mi serkenti
ezenkívül az immunrendszert?
Otthoni
körülmények
között is erősítheti és fitten
tarthatja
magát az ember. Minden segít, ami a testet enyhe
és változó ingereknek teszi ki:
A reggeli Kneip-fürdők
vagy a
kefés masszázs nemcsak a keringést
élénkítik. A hideg-meleg
lemosás
egyszerű, de jó módszer. Mindig meleggel kell
kezdeni
és hideggel kell befejezni. A masszázsnak
és a
leöntéseknek a szív felé kell
irányulni, vagyis a láb vagy a kéz
felől
felfelé. Nem muszáj az egész testre
kiterjeszteni
a hideg vizes leöntést, elegendő a
lábaktól
vagy kezektől a combokig vagy a vállakig
elvégezni.
Ezután szabad még egy kicsit pihenni a meleg
ágyban.
Jó
hatású egy kis
didergés. A hideg vizes
leöblítés vagy a
ledörzsölés után nem
törli meg
magát az ember, hanem hagyja hogy a bőre
megszáradjon a könnyű gimnasztika
közben vagy a
fekvőpadon fekve, csupán könnyedén
betakarva.
Az oxigén
több életerőt
ad. Némi légzésgyakorlat a
séta
során vagy a nyitott ablak előtt rendszeres
szokássá kell hogy váljon.
Ami jót tesz a
testnek, az
használ a léleknek is. A léleknek is
szüksége van a változó
ingerekre, olykor
akár egy kis stresszre is. A nap folyamán
harmonikusan
kell hogy váltsák egymást az
erőfeszítések és az
ellazulások.
A lélek
erősítése
"A
gyógyulás lehetősége bennünk
rejtőzik"
Csak a legutóbbi években vált
ismeretessé,
hogy a test saját
védekezőrendszerét mennyire
irányítják a gondolatok és
az
érzelmek. A lélek és a szellem
egységet
képez, ami sokkal szorosabb, mint ahogy régebben
elfogadták. Mind az agysejtek, mind a védősejtek
termelnek jelanyagokat, amivel kölcsönösen
értesítik egymást, hogy "rá
kell kapcsolni"
vagy lehet "lazítani". Az új
tudományág a
"pszicho-neuro-immunológia"
kutatja ezt a lélek, az idegek és az
immunrendszer
közötti kölcsönhatást.
Számos
tanulmány igazolta, hogy
a pozitív gondolatok, az öröm
és a
nevetés fokozza a védősejtek
aktivitását. A félelmek, a
bánat és
a tartós stressz befolyásolja az
elhárító-teljesítményt.
Az
érintetteknél ez ördögi
körhöz
vezethet: a betegség és a
félelmek
depresszióssá tesznek és
megbénítják az
elhárítókészséget.
Ez ismét
megerősíti a panaszokat és a
félelmeket. Nagyon
sok belső erőre van szükség, hogy
pszichés
segítség nélkül
sikerüljön a
terhelésekkel megbirkózni.
A rákbetegek jobban
ki vannak
téve a túlzott stresszhatásnak, mint
más
emberek. Mégha ez nem is tudatosan
történik - a
betegséggel fizikai
akadályozottságot,
tehetetlenséget és halált
társítanak. Más félelmeket
és
aggályokat sem sikerül mindig elnyomni
és ezek
rátelepszenek a lélekre:
- Milyen gyakran kell
még a
kórházba mennem, mi történik
a következő
ellenőrző vizsgálat során?
- Megváltozik a
kapcsolatom a társammal, a barátaimmal, a
kollégáimmal?
- Mások
segítségétől fogok függeni?
- Fogom tudni folytatni a
megszokott
életemet vagy foglakozásomat, tudom
teljesíteni
amit elvárnak tőlem?
- Megváltozik az
önbecsülésem mint nőnek vagy
férfinak?
Ezáltal -
így mondja dr.
Hartmut Keute düsseldorfi pszichoonkológus - a
rákbetegek arra kényszerülnek, hogy
hozzáidomuljanak az új élethelyzethez
és
ennek során gyakran túl sokat követelnek
maguktól. Úgy érzik "ez
lecsúszás az addigi
valóságból"
és úgy vélik, hogy "nem
lehetséges az
eddigi életük".
A pszichológusok a
saját
feladatuknak tekintik, hogy segítsenek megküzdeni
az
érintetteknek ezen félelmekkel és
problémákkal. Ennek során ahhoz az
optimistán csengő tapasztalathoz jutottak, hogy a
leküzdött félelmek akár
tudatosabb
élethez vezethetnek.
Kérdésessé ez
először akkor válik, ha a negatív
gondolatok lesznek
úrrá a betegen és ez az
egész
gondolkodást és érzést
uralja. Igen
érzékletesen írta le az amerikai
pszichológus a védősejtek
reagálást az
elcsüggedésre, melynek során "ezek azt
mondják": "ha a fejünk nem akarja, akkor mi sem
akarjuk
többé".
Az USA-ban és
Európában
lefolytatott tanulmányok azt mutatják, hogy azok
a
rákos betegek, akik a klinikai kezelés
után
csatlakoznak egy a problémákat
megbeszélő
csoporthoz, vagy csak egyszerűen meditálnak, nemcsak jobban
képesek együtt élni a
betegséggel, hanem
kevesebb a visszaesések száma is.
Először dr. Spiegel
amerikai
pszichoonkológus igazolta ezt egy
tanulmányában. Tulajdonképpen
azt akarta
bizonyítani, hogy a pszichoterápiás
módszereknek nincs befolyása a
rákos
megbetegedés lefolyására. A
tanulmány
eredményei jobb belátásra
térítették. Előrehaladott
mellrákos nőket
csoportterápia során
beszélgetésekkel
és vizuális gyakorlatokkal gondoztak. A
vizuális
meditációnál, ami
mindenekelőtt dr. Carl 0.
Simontontól ered, a beteg szemléletesen
megjelenítette a betegségét
és
mentálisan a daganat ellen vezette a
védősejteket. A
kontrollcsoport enélkül a pszichés
segítség nélkül maradt.
Tíz év
múlva a pszichés támogatást
kapott nők
csoportjában még kétszer annyian
éltek,
mint a kontrollcsoportban. A gondozott nőknek számottevően
kevesebb fájdalma vagy más egyéb
panasza volt.
Más
tanulmányok során,
így a Hannoveri Orvosi Főiskolán ugyancsak
sikerült megerősíteni, hogy a
pszichés
segítség a visszaesés
kockázatát
csökkenti. Félelem és stressz
esetén az
idegsejtek olyan anyagokat választanak ki, amelyek
bénítják az immunrendszert. Ezek a
vivőanyagok
nemcsak az agyban lévő védősejtekhez jutnak el,
hanem
mindenhova a testben. Úgy tűnik, hogy a ráksejtek
is
felfogják ezeket a jelzéseket - ezekre azonban
nem
fékezőleg hatnak, hanem fatális módon
inkább ellenkezőleg: akár a
növekedést is
serkenthetik. A hannoveri tanulmány azt mutatta,
hogy az
immunrendszer már tíz nappal a
pszichés
támogatás megkezdése után
reagál. Az
aktív védősejtek száma
egyértelműen
gyarapszik.
Hogy mennyire
hatékony lehet
már egy relatíve rövid ideig
tartó
pszichés stabilizálásra
irányuló
törekvés, azt a kiéli Egyetemi Klinika
tanulmánya mutatja. A klinikai
tartózkodás
idején a betegek egy csoportját
pszichológusnő
gondozta. A betegeknek mindent elmagyaráztak, ami a
betegséggel összefüggésben
volt, ami a klinikai
kezelések során történt
és hogy ezt
követően mire lehet számítani.
Két év
múlva felülvizsgálták ennek a
törekvésnek az eredményeit. Azok a
betegek, akik
csupán háromhetes pszichés
felkészítést kaptak, sokkal
kevésbé
voltak tehetetlenek és reményvesztettek
és
jelentősen jobban megbirkóztak a
betegségükkel, mint
az ilyen gondozást nem kapott kontrollcsoport tagjai.
Kevésbé szenvedtek
depressziótól,
félelmektől vagy akár egyéb
panaszok miatt.
Még a visszaesések száma is kisebb
volt a
gondozott csoportban.
A
kedélyállapot rövid
ideig tartó ingadozásának az eddigi
ismeretek
szerint alig van hátrányos
következménye.
Minden érintett kerülhet és
kerül is lelkileg
mélypontra. Ha azonban hamar visszatalál az
optimista
élethelyzetbe, akkor úgy tűnik ennek nincs
befolyása a betegség
lefolyására. Csak
akkor, ha az ember hosszabb időn keresztül marad
negatív
gondolatok és érzések
közé
burkolózva, akkor hat ez az ezzel
összefüggő
immungyengeség a betegségre. Döntőnek
nem a
terhelés fajtája látszik, hanem a
mód,
ahogy ezt uralni fogja.
Létezik
rákos személyiség?
Általánosan elfogadott a rákos betegek
pszichés támogatásának
szükségessége. Ismert, hogy a
lelkileg stabil
betegek jobban uralják a betegséget és
hogy azok,
akik izolálódnak, rosszabb
kilátásokkal
bírnak. Tisztázatlan azonban még az a
kérdés, amit sok érintett feltesz:
kiválthatják-e a betegséget
pszichés
terhelések? Létezik rákos
személyiség?
A "rákos
személyiség"
kérdését számos
pszichoonkológus
vizsgálta, azaz hogy léteznek-e olyan emberek,
akik
jellegzetes tulajdonságaik szerint a
megbetegedés
csíráját már
úgymond
születésüktől fogva magukban
hordozzák. A
különböző tanulmányok
áttekintése
során feltűnt, hogy ezekben a munkákban
igen
hasonló lelki
jellemfelépítést
közöltek. A pszichés kockázati
tényezők
szempontjából veszélyeztetett
személyeket
és ezek tulajdonságait így
írják le:
-
Önfeláldozási hajlam. Inkább
másokra gondolnak, mint önmagukra.
-
Befeléfordulási hajlam.
Ritkán borulnak ki, inkább lenyelik a
mérgüket és bánatukat.
- Csökkent
emocionalitás.
Érzéseiket, legyen az öröm vagy
düh,
rosszul tudják kifejezésre juttatni.
- Menekülés
a
realitásoktól. Eltagadják vagy
elfojtják
gondjaikat és ezáltal inkább
válnak
tehetetlenné és
reményvesztetté.
Ezek a rákos
személyiség
tulajdonságai? "Minden tanulmány, amelyik ilyen
eredményekre jut, olyanokkal kerül szembe, amelyek
ezt nem
erősítik meg" - fűzte ezt ehhez a heidelbergi
pszichoonkológus professzor, Rolf Verres. A
vitát
haszontalannak, sőt károsnak tartja. A rákos
személyiségről szóló
mendemondák félelmet keltenek egyes
emberekben, akik
a leírásban magukra ismernek. Az
éppen
megbetegedettek felesleges bűntudatba gabalyodnak, mert nekik
azt
beszélik be, hogy
személyiségfejlődésüket
és
életüket nem uralták.
Azt a
kérdést, hogy a
mélyreható pszichés
események
(traumák) kiválthatnak-e betegséget,
többségében tagadják. A
válasz
úgy szól, mint a pszichés
kockázati
tényezők esetén: több
kockázati
tényezőnek kell összetalálkozni.
Gyászeset,
válás vagy más lelkileg terhelő
esemény
önmagában nem okoz rákot, azonban
valószínűleg képes
meggyorsítani a
kifejlődését, ha további
kockázati
tényezők is társulnak hozzá, mint pl.
a
dohányzás vagy a hajlam, vagyis a testnek
még
más terheléseket is uralnia kell.
Ennek során a
pszichés
területen kevésbé
érvényesülnek a
meghatározott veleszületett
jellemvonások, mint a
viselkedésmód. Aki a bánatot, az
élettől
vagy annak elvesztésétől való
félelmét csak nehezen képes uralni
és
ezáltal állandóan
depressziós hangulatban
van, az jobban veszélyeztetett, mint aki az
életet
könnyebben veszi. Az érintettektől majdnem mindig
azt
hallani, hogy a betegség néhány
hónappal
valamilyen terhelő esemény vagy gyászeset
után
került felismerésre. Már a
rák hosszú
keletkezési ideje is ellene szól az oki
összefüggésnek. Meggondolandó,
hogy valamely
pszichés terhelés összeroppantja a
védekezőképességet és az
addig az
immunrendszer által elnyomott daganat felszabadul
és
elkezd növekedni.
Egyetértés
uralkodik abban,
hogy: a gyógyulásra a lelkiállapotnak
jelentős
befolyása van! A pszichoonkológusok
soron
kívül elvégzendő feladatukat abban
látják, hogy a betegeket a
"szakadékból"
kivezessék, ahova sokan saját
tanúságuk szerint beestek. Sok
érintett
úgy érzi, hogy problémáival
és
félelmeivel egyedül maradt és hajlik
arra, hogy
izolálódjon és
lemondóvá
váljon. Ez azonban erősíti a
félelemérzést és a
depressziót. A
kevés szociális kapcsolattal rendelkezők, vagy a
nem
harmonikus családi életet élők
körében
dupla olyan gyakori, mint az intakt szociális
környezetűeknél. „Arról van
szó, hogy a
betegek félelemmel teli, befelé fordult
tekintetét új életcélok
felé lehet-e
fordítani" - így mondta a Witten-Herdecke
Egyetemről
Hartmut Heine professzor.
Az amerikai
pszichoonkológus, dr. 0.
Carl Simonton a betegséget
visszakapcsolási
folyamatnak írja le. A test reagál, ha a
lélekkel
nincs valami rendben. A betegnek segíteni kell, hogy az
egészségtelen, negatív gondolataival
fel
tudjon hagyni és megszabaduljon a
romboló
hatású érzésektől. Ez nem
könnyű, de
éppenséggel lehetséges.
A lelki
utógondozás
ezért arra törekszik, hogy kisegítse a
betegeket az
elszigetelődésből és megmutassa nekik az
utat, hogy
megtanuljanak önmagukkal és a
betegségükkel
együtt élni. Ez minél hamarabb
elkezdődik,
annál eredményesebb lehet.
Segítség a
félelem ellen
Számos út
létezik a
félelem feloldására, a
szomorúság
uralására és a
depresszió
elűzésére. A megfelelő utat mindenkinek
magának
kell megtalálni, azonban keresésére
kell indulni:
Tájékozódni
kell. A
tudatlanság és a bizonytalanság a
félelem
forrásai. Aki az adott lehetőség szerint sokat
tud a
betegségéről, aki megkérdezi, hogy mi
történik vele és miért, az
nem érzi
többé magát olyan
reménytelenül
kiszolgáltatottnak a sorsnak.
A tudás
csökkenti a félelmet.
Meg kell beszélni.
Aki
félelmeivel és gondjaival magában
„rágódik", vagy
szemrehányásokat
és bűntudatot rejt önmagába, az
feleslegesen
nehezíti helyzetét. Keressen
megértő
barátokat vagy csatlakozzon egy
önsegélyező
csoporthoz.
Aki kiönti a
lelkét, azt kevésbé
nyomasztják gondjai.
Ki kell kapcsolódni.
Ha a borús
gondolatok túlzottan nyomasztják, ha mint egy
fogaskerék jár az agya, akkor ezt el kell
kerülni -
mindenki személyes
érdeklődésének
megfelelően, érdekfeszítő könyvvel,
izgalmas
tv-krimivel, érdekes hobbival vagy egy nem
tervezett
kirándulással.
A
külvilágról történő
lemondás belső lemondáshoz vezet.
Elfoglaltságot
kell találni. Ne adja fel alapos ok
nélkül a
megszokott hivatásbeli vagy privát
időtöltését. Vagy keressen
más
elfoglaltságot. Az érzés, hogy:
"még
szükség van rám", lelki
ösztönzést
ad.
Aki
feladatot ad magának, az nem adja fel.
Gondoljon
többet
magára. Adatok vannak arra, hogy azok az emberek, akik
mindig
engednek, akik másoknak akarnak igazat adni és
saját
kívánságaikat elrejtik,
hajlamosabbak a megbetegedésre és a
visszaesésre.
Tegye gyakrabban azt, ami önnek
örömet okoz.
Mondja
gyakrabban saját magának és
másoknak is: "azt akarom..."
A
rákos
megbetegedés nagy fordulópont és
alkalom lehet az
addigi élet átgondolására
és
tudatosabb alakítására. Az
élettel
történő
számvetésnél
segítséget jelenthet a
következő
kérdések feltétele:
Mit
akarok én?
Milyen kívánságok és
célok fontosak
számomra, és melyekről tudok lemondani?
Mire
vagyok
képes? Kevéssé bízom meg
magamban vagy
túlzottan? Mindig minden dologban 100%-osnak kell lennem,
olykor-olykor engednem kell, vagy az élet más
területén kell elfoglalni magamat?
Mit
kell tennem? Mely
feladatokat kell okvetlenül átvennem, melyektől
szabadulhatok meg? Mit tudok változtatni az
életemen
és mi az, amit úgy kell elfogadnom, ahogy van?
Mi
következik?
Számos felesleges teher és
frusztráció
keletkezik, mert jóindulatból vagy
meggondolatlanul
valamit átvesz az ember, aminek túl magas az
ára
és hamarosan megbánja.
Mindenekelőtt
azt a
kérdést kell jól
átgondolni, hogy "mi
következik abból, ha ezt vagy azt elkezdem vagy
abbahagyom". Tanuljon meg időben
„nemet"
mondani. Különösen a nők hajlanak arra, hogy
mások kérései vagy
elvárásai
esetén a saját
szükségleteiket
háttérbe
állítsák. És
aztán hamarosan azon bosszankodnak, hogy túl
hamar mondtak "igent".
Kísérelje
meg azt is, hogy a napot vagy a hetet úgy tervezze meg, hogy
azt
amit elhatározott keresztül is tudja vinni. Az el
nem
végzett feladat terhelő.
Valósítsa
meg óhajait. Vásárolja meg azt a
ruhát,
amiről már régen álmodik, vagy
tervezze meg a
szabadsága idejére a mindig elhalasztott
utazást.
Kijelenteni, hogy "ez mind nem segít
már", nem lenne
igaz. Ami a kedélyét javítja, az
erősíti a
gyógyító erőket.
A betegség
legyőzésére irányuló
megtanulható eljárások
Nagyon sokoldalú a
kínálat a betegség pszichés
leküzdését célzó
tanfolyamokból és
gyakorlatokból. Ezek
gyakran rövid tanulási idő után
beilleszthetők a
hétköznapok napi "lelki
tréningébe". Igazolt
módszerek a következők:
A
beszédterápia
végezhető egyedileg vagy csoportosan. Mindenki
arról
beszél, ami nyomasztja, vagy megadnak valamilyen
témát. A terapeuta
irányítja a
beszélgetést és valamilyen
tisztázandó kérdés
felé vezeti a
résztvevőket. A beszélgetéseknek fel
kell
bátorítani a betegeket és oda kell
vezetni, hogy
szembesüljenek a betegséggel. A
félelmeket
kibeszélni és kitanulni jobb, mint azokat
megkerülni. Már a "beszélünk
róla"
könnyít a lelken.
Mindenekelőtt azok a betegek
alkalmasak erre,
akik szívesen teremtenek kapcsolatot és
verbálisan, vagyis szavakkal jól ki
tudják fejezni
magukat.
Az autogén
tréning szinte
minden helyzetben megfelelő. A szuggesztív gyakorlati
formulákkal mély testi-lelki ellazulás
érhető el, ami némi gyakorlat után
lehetővé
teszi az egész szervezet pszichovegetatív
"átkapcsolását".
A stressz, az
idegesség vagy a terhelő
érzések, amelyek a vegetatív
idegrendszeren
keresztül testi panaszokhoz is vezethetnek, higgadtabban
elviselhetőkké válnak és
segítenek a
gondokkal és a félelmekkel jobban
megbirkózni.
Megfelelő módszer
félelmek,
fájdalmak, alvászavarok, stressz és
belső
feszültségek esetén.
A
vizualizáció és az
imagináció ősrégi
meditációs
gyakorlatok. Ismert és különösen
rákbetegek számára megfelelő
módszer a
Simonton-féle. Mélyen ellazult
állapotban az
érintett beleolvad saját testébe
és
bensőjét szemléletesen maga
elé
képzeli. Ilyenkor mentálisan képes a
védősejteket a rákos gócokhoz
vezetni
és "megparancsolni", hogy támadják meg
azokat.
Megfelel pszichés
gyógyító
segítségnek a
félelmek és depressziók
leépítéséhez.
Az olyan művészeti
terápiák, mint a festés, a
zenélés
vagy a kifejező tánc (eurhytmia),
túlnyomóan az
antroposophikus orvoslásból erednek.
Segítenek a
betegeknek a tudatalatti félelmeket kifejezésre
juttatni,
a terapeutával folytatott értelmező
megbeszélések során a lelki
gondoktól
megszabadulni és új belső
harmóniát
találni.
Mindenki
számára alkalmas, főleg olyan betegeknek, akiknek
nehezükre esik szavakkal kifejezni magukat.
A Jacobson-féle
progresszív
izomellazítást mindenki könnyen meg
tudja tanulni.
Ülve, fekve, vagy állás közben
többször egymás után meg kell
feszíteni, majd el kell lazítani a
meghatározott izomcsoportokat 3-5 másodpercre. 30
másodperces kikapcsolódási
szünet után
következik a következő izomcsoport. Ennek
során
kíséreljen meg az izmára
koncentrálni
és egész tudatosan érzi a
megfeszülést
és az ellazulást. Ez a belső
görcsöket is oldja.
Mindenkinek megfelelő, főleg az
„ideges
típusok" számára,
segítséget
nyújt a stressz és a
feszültség
kiváltotta fájdalmak esetén.
Hol találok
támogatásra?
Hogy milyen
tanácsokat
kíván a beteg megszívlelni, azt
rá kell
hagyni. Mindenkinek más az igénye
és
saját magának kell eldönteni, mi tesz
jót
neki.
Azt, hogy a
lakóhelyén vagy a
közelben ki végez pszichés
gondozást, vagy ki
ajánl tanfolyamot, azt az orvosoktól, a klinikai
utókezelő szolgálattól vagy az
egészségügyi
hatóságoktól, lehet megtudni.
|