A mediterrán
étrend csökkenti a rák
kockázatát. 
       
      
      
      
      
       A mediterrán
étrend
csupán néhány elemének
beépítése a
táplálkozásba
akár 12 százalékkal
csökkentheti a rák
kialakulásának kockázatát -
vélik a
világ kutatói és tudósai,
akik
korábban már
megállapították, hogy a
délies koszt a felnőttkori cukorbaj ellen is jó -
adta
hírül a BBC brit közszolgálati
média.
      
      A kutatást
Görögországban, 26 ezer ember
bevonásával
készítették el amerikai
tudósok. Megállapították,
hogy
csupán a több olívaolaj
használata 9
százalékkal csökkenti a rák
kialakulásának veszélyét.
Ha azonban
ennél is jobban követjük az
úgynevezett
mediterrán diéta előírásait
- azaz
több gyümölcsöt,
zöldséget és
gabonafélét, ám kevesebb
vörös
húst eszünk - még nagyobb
esélyünk lesz
arra, hogy elkerüljük a betegséget.
      
      Egy brit vizsgálat
eközben azt
mutatta ki, hogy a heti 400 gramm brokkolival
színesített
étrend már jelentősen csökkenti a
prosztatarák veszélyét a
férfiak
körében.
      
      A mediterrán
táplálkozási szokások
azért
kerülnek újra és újra
tudósok
vizsgálatának kereszttüzébe,
mert az
egészségügyi adatok szerint
más
országokhoz képest jóval kisebb
arányban
fordulnak elő a mediterrán térség
államaiban a szívproblémák
és az
ehhez hasonló megbetegedések.
      
      A
vizsgálatokból
kiderült: az itt élők
tányérján
jelentős mennyiségű zöldség
és hal szerepel,
a főzéshez olívaolajat használnak
és
mérsékelten fogyasztanak alkoholt. Az
étrendről
egyébként már korábban
megállapították, hogy hasznos az
érrendszernek és a felnőttkori cukorbaj ellen is
jó.
      
      A tudományos
kutatásoknak is
köszönhető, hogy Spanyolország
és
Olaszország néhány héttel
ezelőtt
bejelentette: fel akarják vetetni az UNESCO-val a
védett
kulturális
világörökség
listájára a földközi-tengeri
étrendet. A
kezdeményezést tudományos
intézmények is támogatják.
      
      Forrás:(FH)
      
      -----------
      
      A mediterrán
diéta a szívedet is védi
      
      
      
      
       Az extra szűz olívaolajban
található
fenolos összetevők számos gyulladást
előidéző
gén működését
gátolják.
Kutatók szerint részben ezzel
magyarázható,
hogy a mediterrán étrendet követő
embereknél
csökken a szív-érrendszeri
betegségek
kockázata.
      
      
      Francisco Perez-Jimenez, a spanyolországi
Cordoba
Egyetem kutatója munkatársaival a fenolos
összetevőkben gazdag reggeli
elfogyasztásának a
gének kifejeződésére gyakorolt
hatását vizsgálta 20 metabolikus
szindrómában szenvedő betegen.
      
      
      A metabolikus szindróma gyakori
állapot,
fennállása
összefüggést mutat a
szív-érrendszeri betegségek
és a II-es
típusú cukorbetegség fokozott
kockázatával. A résztvevők
ellenőrzött
reggeliket fogyasztottak és a vizsgálat előtt hat
héttel fel kellett függeszteniük minden
gyógyszer, vitamintabletta és
táplálékkiegészítő
szedését.
      
      
      "98 génről mutattuk ki, hogy
kifejeződése a
fenolokban gazdag olívaolaj hatására
megváltozik" - mondta el Perez-Jimenez. "A gátolt
gének jó része a
gyulladásos folyamatokban
vesz részt, ez azt sugallja, hogy a mediterrán
étrend hatására az immunrendszer
sejtjeinek
aktivitása csökken, szemben a metabolikus
szindrómában tapasztalható magas
aktivitással."
      
      
      A fenolok az olívaolajban
található
mikrotápanyagok, az extra szűz olívaolajban
különösen nagy
koncentrációban fordulnak
elő. "Az eredmények megerősítik a kapcsolatot a
gyulladás, az elhízás és az
étrend
között és
bizonyítékot
szolgáltatnak arra, hogy a szűz olívaolaj
jó
hatással van az emberi szervezetre" - folytatta
Perez-Jimenez.
"Érdekes lesz megvizsgálni, mely fenolos
vegyületek
okozzák ezt a hatást, illetve hogy a teljes
fenolos
frakció szinergizmusa (együtthatása)
felelős-e
ezért."
      
      
      A diabétesz ellen is
védhet a mediterrán étrend.
      
      A gyümölcsben
és
zöldségben gazdag mediterrán
diéta, melynek
szívbetegségek elleni
védőhatása már
ismert, segíthet megelőzni a cukorbetegséget is,
közölték spanyol kutatók.
      
      A British Medical Journal
című
szakfolyóiratban megjelent tanulmány szerint
azoknál, akik szorosan követik ezt az
étrendet, 83
százalékkal kisebb eséllyel alakul ki
a kettes
típusú (nem inzulinfüggő)
diabétesz, mint
azoknál, akik nem így étkeznek. "Az
újdonság abban áll, hogy eredetileg
egészséges embereknél tudtunk
kimutatni
összefüggést a mediterrán
jellegű
táplálkozás és a
cukorbetegség
kialakulása között" - mondta Miguel
Martinez-Gonzalez,
a Navarra Egyetem munkatársa, a vizsgálat
vezetője. 
      
      Az
Egészségügyi
Világszervezet becslése szerint 180
milliónál több diabéteszes
ember él a
világon, ráadásul ez a szám
2030-ra
vélhetően megduplázódik, ahogy egyre
több
nemzet követ nyugati mintájú
életmódot. 2-es típusú az
összes
diabéteszes eset 90 százaléka,
és szoros
kapcsolatban áll az elhízással
és a
szívbetegségekkel. A kutatók
tanulmányukban
13 ezer, átlagosan 38 éves volt egyetemi
hallgató
adatait elemezték, akik
egészségügyi
előzményei közt nem szerepelt
cukorbetegség.
      
      Étkezési
szokásaikat
és egészségi állapotukat
átlagosan
négy évig követték. Az
önkéntesek
a követéses vizsgálat kezdetekor
részletes
kérdőívet töltöttek ki
étkezési
szokásaikról. Azok, akik a mediterrán
diéta
szerint sok zöldséget,
gyümölcsöt, halat,
olívaolajat ettek, valamint kevés
vörös
húst, tejterméket és alkoholt, kisebb
eséllyel lettek diabéteszesek. Mindössze
40
embernél fejlődött ki cukorbetegség a
tanulmány ideje alatt. 
      
      Martinez-Gonzalez szerint
mindenképpen
további vizsgálatokra lesz még
szükség
e tárgykörben, azt azonban fontosnak tartja, hogy a
védőhatás kiterjed az idősebbekre,
dohányosokra
és azon önkéntesekre is, akiknek
családjában volt előzménye a
cukorbetegségnek. /MTI/
      
      Szív és
érrendszeri
betegség esetén talán a
legideálisabb a
mediterrán diéta. A legjobb, hogy az
étrendet
változatosan lehet kialakítani. A
diéta
lényege a sok zöldség,
gyümölcs,
sovány húsok, magas
kakaótartalmú
étcsokoládé és a
vörösbor
fogyasztása. ( A
csokoládénál
vigyázzunk a metilxantinra,tehát ha fogyasszuk
is,itt is
érvényes a szabály:a kevesebb
több!) 
       
       
A mediterrán étrendet a
Földközi-tenger
környékén élő emberek
milliói
alkalmazzák. Komoly tudományos
kutatások
támasztják alá, hogy azok az emberek
(olaszok,
görögök), akik ezt az étrendet
fogyasztják, jóval alacsonyabb a szív-
és
érrendszeri megbetegedések aránya,
mint a
más vidékeken élők
körében. Az
étrend magas flavonoid-tartalmánál
fogva a
daganatos betegségek kialakulásának
kockázatát is csökkenti. 
       
A diéta a bőséges zöldség-
(nyersen és
főzelék formájában
egyaránt) és
gyümölcsfogyasztáson, rendszeres tej-,
bor-,
burgonyafogyasztáson, olívaolaj
felhasználásával
készült
ételeken alapul, de gazdag az omega-3-zsírsavak
forrásának
számító tengeri halakban
és diófélékben is. 
       
      
      
      
      
       Hogyan kövessük a
mediterrán étrendet? 
      
      
      
      Konyhában
használjunk extra szűz olívaolajat,
és kerülni kell a zsíros
ételeket, valamint a
zsír használatát!  
Asztalunkra naponta többször is
kerüljön friss
zöldség és gyümölcs,
lehetőleg
minél kevésbé feldolgozott
formában.
Rendszeresen fogyasszunk a hüvelyeseket
(bab,borsó,lence)
is! A teljes kiőrlésű lisztből készült
kenyér
és a durumbúzából
készült
tészta gazdag rostokban, vitaminokban,
ásványi
anyagokban, érdemes tehát főleg ilyet
fogyasztani. 
A durumbúza rosttartalma magasabb, mint a
hagyományos
búzáé, a vércukorszintet is
lassabban
emeli, a belőlük készült
tésztákba pedig
tojást sem kell rakni, így azok
koleszterintartalma is
nullára csökken. 
A mediterrán étrendben a tejtermékek
közül a sajtok fogyasztása
hangsúlyos: fontos
tehát, hogy tej, kefír, joghurt (csak
natúr,nem
édesített) is rendszeresen
kerüljön az
asztalunkra. Hetente többször is
kerüljön az
asztalodra sovány hús (burjú,pulyka)
és
hal.  A gyakori halfogyasztás csökkenti az
infarktus
előfordulását, amiért
valószínűleg a
többszörösen telítetlen
esszenciális
zsírsavak a felelősek. 
A mediterrán étrend része a
rendszeres, napi 1-2
dl vörösbor elfogyasztása, melynek
flavonoid-tartalma
csökkenti az érelmeszesedés
előfordulását, így
érrendszervédő
hatású.  
       
Sok évvel ezelőtt az orvosom megkérdezte tőlem:
dohányzik? Mondtam igen,napi két-három
szál. A következő kérdése:
iszik?
Mondtam:soha! 
Erre ő félig felemelkedve
ráütött az
asztalra,és a következőket mondta: jobban
tenné,ha
inna,és lerakná a cigarettát!! 
Hazafelé vettem egy üveg jó
minőségű
bort,és otthon előírás szerint tettem
három
evőkanállal a poharamba. Megittam: az volt az
első,és
utolsó próbálkozásom..... 
Lehet,hogy a szívnek jó,de a fejemnek nem tett
jót!
---------- 
      
      
      
       Így kerülik el a déli
népek a magyarok
népbetegségét.
      
      
      A mediterrán étkezés
gátolja a
hasi elhízást és a magas
vérnyomást,
kordában tartja a vércukrot, a koleszterint, a
triglicerideket - egyszóval mindent megtesz, amit a
rettegett
metabolikus szindróma ellen tenni lehet.
      
      A metabolikus szindróma napjaink egyik
civilizációs népbetegsége,
amely a
szénhidrát- és
zsíranyagcsere
szerteágazó zavarával jár,
és az
elhízás, a cukorbaj, a szív-
és
érrendszeri betegségek, az agyi
események
"előszobájának" tekinthető.  Az okok
javarészt az életmódban, azon
belül is
főként a táplálkozási
szokásokban
keresendők.
      
      Görög kutatók most
ötven, mintegy
félmillió ember adatait felölelő
tanulmány
áttekintésével arra a
következtetésre
jutottak, hogy a mediterrán étrend nemcsak
összességében a metabolikus
szindróma, hanem
annak valamennyi egyedi komponense ellen
külön-külön is
védőhatással
bír. Összefoglalójuk az Amerikai
Kardiológiai
Kollégium szaklapjának (Journal of the American
College
of Cardiology) március 15-i számában
jelenik meg.
      
      A mediterrán étrendre jellemző az
egyszeresen
telítetlen zsírsavak nagy mennyiségű
bevitele -
főleg olajbogyó és olívaolaj
formájában -, továbbá a
gyümölcs-
és zöldségfélék, a
teljes
kiőrlésű gabonából
készült
élelmiszerek, valamint az alacsony
zsírtartalmú
tejtermékek mindennapos fogyasztása. Egy
héten
legalább egyszer valamilyen hal- vagy
szárnyasétel, illetve olajos magvakból
vagy
hüvelyesekből készült fogás
kerül
terítékre, miközben
vörös húsokat
csak ritkán tálalnak. Az
alkoholfogyasztás napi
rendszerességű, ám
mérsékelt, és
jellemzően az étkezésekhez társul.
      
      Mitől olyan egészséges a
mediterrán táplálkozás?
      
      A mediterrán
táplálkozás
titkát már sokan
tanulmányozták, hiszen ez
a legismertebb olyan étrend, amely bizonyítottan
képes több halálos betegségek
kockázatának átfogó
csökkentésére. Célpontjai
között
szerepelnek a szív- és érrendszeri
betegségek, a 2-es típusú
diabétesz, az
elhízás, sőt, még egyes
rosszindulatú
daganatok is. Korábbi vizsgálatokban
kimutatták a
hasi elhízásra, a vér
lipid-összetételére, a
cukor-anyagcserére
és a vérnyomásra gyakorolt
jótékony
hatását is - márpedig ezek mind a
keringési
betegségek és a diabétesz
kockázati
tényezői. A kedvező élettani hatások
hátterében az étrend
általános
antioxidáns és
gyulladásgátló
képessége áll, melyen belül
kulcsfontosságúnak tűnnek az
olívaolaj, a
gyümölcsök és
zöldségek, a teljes
kiőrlésű gabonafélék és a
halételek
összetevői.
      
      Demostenes Panagiotakos és Christina-Maria
Kastorini,
az athéni Harokopio Egyetem kutatói
egyértelműen
azon a véleményen vannak, hogy a metabolikus
szindróma megelőzését
célzó
közegészségügyi
stratégiában
kiemelt helyet kell biztosítani a mediterrán
étrendnek. Mivel a legtöbb ország anyagi
mozgástere a 21. században is erősen
behatárolt, a
keringési betegségek
népesség-szintű
megelőzésének egyetlen megfizethető, ugyanakkor
hatékony eszköze az
egészségesebb
táplálkozás lehet -
érvelnek a
görög kutatók.
Ráadásul olyan
egészséges
táplálkozási
formáról van szó, amely a
legkülönbözőbb népek
és
kultúrák szokásaival könnyen
összhangba
hozható.
       
F:origo.hu  
      
      MEDITERRÁN ÉTELEK
      
      Hozzávalók 4
személyre:
      
      1 dl olivaolaj,2 gerezd
összezúzott fokhagyma,23 dkg kis
kockákra
vágott burgonya,23 dkg zöldbab,23 dkg felszeletelt
tojástök,23 dkg felvágott
gombó 
(Hibiscus esculentus),11 dkg felszeletelt vöröshagyma
1 evőkanál
felaprított koriander, 1 citronád (Citrus medica)
leve,1 citrom leve.A tetejére 2 evőkanál
apróra vágott
petrezselyemzöldje. 
       
Forrósítsuk fel az olajat egy nagy
serpenyőben,
és süssük át benne hirtelen az
összes
zöldséget,a fokhagymát és a
koriandert (kb. 5 perc) 
      
      Facsarjuk bele a
citronád és a citrom
levét, majd fedjük le a
serpenyőt, és főzzük kis lángon kb. 30
percig, gondosan kevergetve,
nehogy leragadjon az edény aljára.
Díszítsük
petrezselyemzöldjével.
      
      
      
       Cukkinikrémleves
      
      
      Hozzávalók
4 személyre: 
      
      
      60 dkg cukkini,1 erőleveskocka,2
gerezd
fokhagyma ,1 késhegynyi őrölt
szerecsendió,1,5 dkg
margarin,1 evőkanál liszt  ,5 dkg
vöröshagyma,1
dl tejföl  (12 %) 
      
      
      Elkészítés:
A
cukkiniból 40 dkg-t feltesszük főni 1 liter, a
leveskockával, a fokhagymával, a
szerecsendióval
és sóval ízesített
vízzel. A
felforrósított margarinon a lisztet
halvány
sárgára pirítjuk, majd
hozzáadjuk az
apróra vágott hagymát és
üvegesre
megpároljuk. A megfőtt cukkinihoz keverjük a
hagymás
rántást. Behabarjuk a
tejföllel, 
ízlés szerint  borsozzuk,  majd
összeturmixoljuk. A maradék cukkinit
csíkokra
vágjuk és levesbetétként
belefőzzük. 
      
      
      
      
       Olaszos párolt csirke
      
      
      Hozzávalók
4 személyre: 
      
      
      40 dkg
csirkemellfilé,2
evőkanál olívaolaj,5 dkg
vöröshagyma,25 dkg
sárgarépa ,15 dkg
fehérrépa,5 dkg
zellergumó,1 kávéskanál
szárított oregánó,3
evőkanál
sűrített paradicsom,1 dl száraz
vörösbor. 
      
      
      Elkészítés:
A
csirkemellet kb. 5 dekás darabokra vágjuk,
megsózzuk, és a
felforrósított olajban
elősütjük, kiszedjük,
félretesszük. A
maradék olajon átfuttatjuk az apróra
vágott
vöröshagymát és a kis
hasábokra
vágott zöldséget. Megszórjuk
az
oregánóval, hozzákeverjük a
sűrített
paradicsomot, összepirítjuk, majd
hozzáöntjük a vörösbort.
Beletesszük az
elősütött húst, kevés
vízzel
felöntve, fedő alatt puhára pároljuk. 
      
      
      Görög
sertésragu
      
      Hozzávalók
4 személyre: 
      
      
      2 evőkanál
olívaolaj,10 dkg
vöröshagyma,30 dkg sovány
sertéscomb,1
kávéskanál
szárított rozmaring,1-2
gerezd fokhagyma 
15 dkg gomba ,20 dkg zöldpaprika ,10 dkg paradicsom.15 dkg
ecetes uborka,25 dkg zöldbab,1/2 csokor petrezselyem 
1-2 kávéskanál citromlé. 
      
      
      Elkészítés:
Az
apróra vágott
vöröshagymát a
felhevített olajon átfuttatjuk.
Hozzáadjuk a
kockára vágott húst, és
erős lángon
átpirítjuk, a rozmaringgal és
sóval
őrölt borssal ízesítjük, majd
kevés
vízzel felengedve, fedő alatt pároljuk. Amikor a
hús félig megpuhult, beletesszük a
zúzott
fokhagymát, a felszeletelt gombát, a
karikára
vágott zöldpaprikát, paradicsomot,
uborkát
és a kisebb darabokra vágott zöldbabot.
A finomra
vágott petrezselyemmel
ízesítjük, majd
kevés vizet ráöntve puhára
pároljuk.
Tálalás előtt citromlével
ízesítjük.
Egytálételként
fogyasztjuk. 
      
      
      Padlizsán
paradicsommal, gombával
      
      Hozzávalók
4 személyre: 
      
      
      50 dkg padlizsán,30
dkg paradicsom,10
dkg laskagomba ,3 ek. olívaolaj,1/2 csokor petrezselyem,10
dkg
vöröshagyma,2 gerezd fokhagyma. 
      
      
      Elkészítés:
A
meghámozott padlizsánt, a paradicsomot
és a
gombát kockákra vágjuk. Az olaj
felét
felforrósítjuk, a padlizsánt
átfuttatjuk
rajta, sózzuk, meghintjük 1
mokkáskanál
frissen őrölt borssal és a finomra
vágott
petrezselyem felét, majd fedő alatt puhára
pároljuk. Az olaj másik felében az
apróra
vágott vöröshagymát
megfonnyasztjuk,
beletesszük a gombát, és erős
tűzön
pirítjuk. Ha félig kész,
hozzáadjuk a
paradicsomot és a zúzott fokhagymát,
sózzuk, borsozzuk, óvatosan
összekeverjük
és időnként rázogatva
tovább
pirítjuk. Amikor elkészült,
összekeverjük
a padlizsánnal, és 1-2 percig együtt
pirítjuk. A maradék petrezselyemmel meghintve,
melegen
tálaljuk. 
      
      
      Sült vegyes
zöldség köret
      
      Hozzávalók
4 személyre: 
      
      
      1 kg padlizsán (vagy
cukkini),2
evőkanál olívaolaj,20 dkg
vöröshagyma,20 dkg
gomba,15 dkg piros és zöld
húsú 
paprika,2 evőkanál frissen vágott bazsalikom,1 dl
zöldségleves, (kockából) 
      
      
      Elkészítés:
A megmosott
padlizsánt héjastól
karikára vágva
gyengén lesózzuk, kicsit állni
hagyjuk.
Hússütőben (nagyobb az alapfelülete) az
olajat
felmelegítjük, beletesszük a
lesózott
padlizsánt a cikkekre vágott többi
zöldséggel együtt, megszórjuk a
bazsalikommal
meg őrölt borssal, és
rózsaszínre
pirítjuk. Ezután a
zöldséglevessel (vagy
vízzel) felöntve tovább
pároljuk  majd
újra lepirítva melegen tálaljuk. 
      
      
      Mediterrán
saláta
      
      Hozzávalók
4 személyre: 
      
      
      2 fej saláta,15 dkg
paradicsom,40 dkg
kígyóuborka,10 dkg
sárgarépa,2
zöldpaprika,1 citrom leve,2 evőkanál
vágott friss
petrezselyem,2 kávéskanál
édesítő 
      
      
      Elkészítés:
A
saláta nagyobb leveleivel kibélelünk egy
salátástálat, a többi levelet
laskára
vágjuk. A zöldféléket
vékony
karikákra vágjuk, meglocsoljuk a
citromlében
elkevert édesítőporral. 
Lazán
hozzákeverjük a
salátavagdalékot is, majd az
egészet a salátával bélelt
tálba
tesszük. Megszórjuk a  petrezselyemmel,
és
összeérleljük. 
       
      
      
      
      
      Mediterrán rakott krumpli 
      
      
      
      
       Hozzávalók
4 személyre:
      
      Fél kg burgonya, 1 db
padlizsán, 1 db cukkini,2 db paradicsom, 1 kisebb
kaliforniai
paprika, 1 fej lilahagyma , 3 evőkanál
olivaolaj,teáskanálnyi  vaj,
zöldség
fűszer, fokhagyma, petrezselyem,paradicsomlé vagy
paradicsompüré, morzsolt majoranna.
      
      
      Elkészítés:A
burgonyát és a hagymát megpucolom, a
padlizsánt, a cukkinit, a paradicsomot és a
paprikát megmosom (héját rajta
hagyom). A krumplit
és a hagymát félkarikákra,
a
padlizsánt és a cukkinit kb. 2 cm-es
kockákra
vágom, a paprikát,paradicsomot 
karikákra
vágom.
      
      Egy kisebb méretű
tepsi aljára
kevés olajat öntök, ebbe teszem a
zöldségeket összekeverve,
megszórom a
fűszerekkel, meglocsolom a paradicsomlével
.Ráteszem a
felkarikázott paradicsomot  eloszlatva, majd
megszórom egy kis őrölt majorannával.
Vajat teszek a
tetejére, és közepes lángon
(180 fokon) 1
órán át hagyom sülni.
       
      
      
       |