Kalács

  20 dkg kukoricaliszt, 20 dkg rizsliszt, 2 db tojássárgája, 8 dkg cukor, 4 dkg margarin, 0,4 dkg só, 1,6 dkg élesztő, 2 dl tej

Elkészítés: Egy kevés tejbe beáztatjuk az élesztőt. Kukoricalisztet, rizslisztet, margarint, a sót a 2 tojás sárgáját és a tejben elmosott élesztőt, langyos tejjel tésztává gyúrjuk. A tésztát jól kidolgozzuk hólyagosra, majd kizsírozott formába téve meleg helyen kelesztjük. Előmelegített sütőben egy órán át sütjük.

Kuglóf

16 dkg kukoricaliszt, 24 dkg rizsliszt, 4 db tojássárgája, 8 dkg porcukor, 8 dkg margarin, 0,4 dkg só, 1,6 dkg élesztő, 0,25 I tej, citromhéj

Elkészítése: 4 dkg rizslisztet leforrázunk, a tej felével jói összekeverjük és ha lehűl, elke­verjük benne az élesztőt, cukrot, a tojássárgáját, a margarint, a sót, reszelt citromhéját, lisztet, és a maradék tejet jól kidolgozzuk. A kuglóf formát jól kikenjük margarinnal, beleöntjük a tésztát és kb. 30 percig kelesztjük. Előre bemelegített sütőben lassan, kb. 50—60 percig sütjük.

Teasütemény

40 dkg rizsliszt,2 db tojássárgája,5 dkg cukor,8 dkg margarin,1 dkg vaníliacukor,2 dl tej,0,5 dkg sütőpor, késhegynyi só, 1 /2 dl citrom reszelt héja

Elkészítése:A margarint a liszttel összemorzsoljuk, hozzáadjuk a cukrot, vaníliacukrot, sütőport, sót, a reszelt citrom héját, a tojássárgáját, majd a tejet, és összegyúr­juk. Félóra hosszat pihentetjük. Vékonyra nyújtjuk és különböző alakú for­mákkal kiszaggatjuk. Tepsibe rakjuk, tetejét megkenjük tojással és aranysár­gára sütjük.

Alacsony fehérje tartalmú kenyér

A fenilketonuriás, coelakiás, vagy a krónikus veseelégtelenségben szenvedő betegek részére az orvos phenylalanin-szegény, gluténmentes, vagy éppen alacsony fehérjetartalmú burgo­nya-kukorica, illetve rizskeményítőből készült kenyér fogyasztását engedélyezi. Ehhez a diétához lehet elkészíteni burgonyakeményítőből készült kenyeret..

30  dkg burgonyakeményítő 1,2 dkg burgonyapehely, 1 db tojássárgája, 0,3 dkg cukor, 0,3 dkg só, 2,4 dkg élesztő, 3 dkg étolaj, 0,1 dkg köménymag, 2,1 dl víz

Elkészítése: Az étolaj és a tojássárgája kivételével, az összes komponenst jól összedolgoz­zuk homogén tésztává. Ezután hozzáadjuk az étolajat és a tojássárgáját, vala­mint annyi vizet, hogy nehezen folyó, sűrű tésztát kapjunk. A tésztát kizsíro­zott vagy, teflonozott formába öntjük. Meleg párás helyen kelesztjük, míg a tészta a formát kitölti. A kelesztés ideje kb. 40—60 perc. Erősebb alsó fűtés mellett, kb. 230°-os sütőben sütjük. A sütés ideje 40—50 perc.

SÁRGABORSÓPUDING

2,5 dkg sárgaborsóliszt,1,5 dl tej 1   dkg vaj,1 db  tojás,2 dkg zsemlemorzsa (helyette borsóliszttel szórhatjuk be a formát) 0,5 dkg só,reszelt szerecsendió, törött bors

A tejet a vajjal felforraljuk, majd beletesszük a sárgaborsó lisztet és addig főzzük míg el nem válik az edény falától. Fűszerezzük, levesszük a tűzről és kicsit hűlni hagyjuk.Hozzákeverjük a tojássárgáját és lazán hozzáadjuk a keményre felvert tojáshabot. A formákat kivajazzuk és behintjük zsemlemorzsával, majd háromnegyed részig megtöltjük a puding-masszával. Vízgőzön kipároljuk.

Előételként tálaljuk, adhatunk mellé zöldséges krémmártást Különböző húsételekhez köretként is felszolgálhatjuk.

SÁRGABORSÓFŐZELÉK

 1 dkg rizsliszt, 3 dkg borsóliszt ,5 g olaj ,1 evőkanál delikát, 0,5 g  só,törött bors

A rizslisztből olaj hozzáadásával világos rántást készítünk, hozzákeverjük a borsólisztet és állandó keverés mellett felengedjük 3 dl forró vízben feloldott delikáttal. Sóval, törött borssal ízesítjük. Többszöri keverés mellett, jól kiforraljuk. Sült vagy füstölt húst adunk mellé.Cukorbetegeknek nyers savanyú káposztát is adhatunk hozzá.

SÁRGABORSÓLEVES

3 dkg sárgaborsóliszt, 5 g olaj, 1db fehérrépa, 1db sárgarépa, 1 evőkanál Delikát,törött bors,só

A megtisztított répákat egész apró kockára vágjuk és olajban megpároljuk. A sárgaborsólisztet hozzáadva jól elkeverjük és további állandó keverés mellett 3—4 dl vízzel felengedjük, jói kiforraljuk. ízlés szerint fűszerezzük delikáttal, borssal, sóval. Betét­ként apró rizslisztes galuskát szaggatunk bele.

SÁRGABORSÓKRÉMLEVES

 4 dkg sárgaborsóliszt, 60g tejpor, 1dkg  ételízesítő, 1 I víz,só — ízlés szerint.

A sárgaborsólisztet jól összekeverjük a felsorolt anyagokkal. Ezután egy tálba öntjük, és hideg víz hozzáadásával habverővel simára keverjük. A maradék vizet  felforraljuk, ezután állandó keverés mellett hozzáöntjük a sárgaborsó krémleves alapját,és kb.5 percig forraljuk. Így kellemes ízű levest kapunk.

A diétának megfelelően tejszínnel és tojássárgával dúsíthatjuk (0,5 dl tejszín, 1 db tojássárga).

RIZSGALUSKA

1,5 dl tej ,4 dkg rizsliszt ,1dkg vaj, 1db tojás, csipet só ,törött bors

A tejet a vajjal felforraljuk, keverés közben hozzáadjuk a rizslisztet és addig forraljuk, míg elválik az edény falától. Kicsit hűlni hagyjuk, majd hozzáadjuk a tojássárgáját és a tojásfehérje keményre felvert habját, lazán összekeverjük.

A masszából teáskanállal apró galuskákat szaggatunk, forrásban levő sós vízben vagy leves­ben megfőzzük.Nagyon kellemes ízű galuskákat kapunk, adhatjuk húsleves-betétnek, zöldségleveshez, raguleveshez, friss zöldborsóleveshez.

TEJES RIZSLISZT

 3 dl tej,2 dkg rizsliszt,2 dkg porcukor, 10 dkg gyümölcs (szezonnak és diétának megfelően)

A tejbe csomómentesen habverővel belekeverjük a rizslisztet és a cukrot, fel­forraljuk, ha kész van, belekeverjük a megmosott, esetleg meghámozott, kimagozott és darabolt (szezonnak és diétának megfelelő) gyümölcsöt. Üvegtálba öntve, hideg helyre tesszük. Hidegen tálaljuk, tejszínhabbal vagy vaníliás tejsodóval.

BÉCSI RIZSPUDING

 8   dkg rizsliszt,1  dkg hámozott mandula, 1 db egész tojás ,1 db tojássárgája, 6 dkg porcukor, 1/2 db citrom reszelt héja, 2,5 dl tej,csipet őrölt fahéj

A rizslisztet tejben sűrűre főzzük. Hozzákeverjük az őrölt mandulát, a két tojássárgáját, a fahéjat, cukrot és a reszelt citromhéjat, majd lazán a tojásfehérje felvert habját. Kikent formába 40—45 percig vízgőzben sütjük, közepes hőmérsékletű sütőben. Édes tejszínhabbal leöntve tálaljuk.

Cukorbetegeknél a cukrot mesterséges édesítőszerrel helyettesítjük.

PALACSINTA (4 db)

2 dkg rizsliszt ,1db tojás,1/2 dl tej vagy szódavíz, csipet só.

A rizslisztet a tojással, csipet sóval összekeverjük és a tej vagy szódavíz hozzá­adásával kellő sűrűségű palacsintatésztát készítünk. Forró olajjal kikent teflonban, vagy palacsintasütőben kisütjük. Tölthetjük különféle gyümölcsjammal, cukorbetegeknek diétás lekvárral, ízesített túróval és hústöltelékkel.

KAPROS TÚRÓTÖLTELÉK

10 dkg tehéntúró, 1 db tojás ,1/2 dkg porcukor, 1 cs vaníliáscukor, 1 ¡2 cs friss kapor, 1 dkg Ráma margarin  1/2 dl tejfel, csipetnyi só

A túrót szitán áttörjük, majd hozzáadjuk a tojássárgájával, 1/3 rész cukorral, az 1/4 cs vaniliáscukorral elkevert finomra vágott kaprot. Jól összekeverjük. A tojásfehérjét a maradék cukorral kemény habbá verjük és lazán a túróhoz keverjük. Az így kapott túrókrém­mel megtöltjük a rizslisztből készült palacsintákat, majd Ráma margarinnal kikent tűzálló tálba rakjuk. A maradék vaníliáscukorral elkevert tejföllel leöntjük és forró sütőben pár per­cig sütjük. Forrón tálaljuk.

RIZSKRÉM KAKAÓVAL (Tejes rizsliszt kakaóval)

1,5 dl tej,1 dkg rizsliszt,1 dkg cukor,1 db tojássárgája,1 csapott kávéskanál kakaópor

A tejből elveszünk annyit, amennyiben el tudjuk keverni a rizslisztet. A többi tejet felforraljuk a cukorral és a kakaóval. Mikor a rizslisztet jól elhabartuk a tejjel, hozzáad­juk a tojássárgáját és ezzel jól összekeverjük. Ezután az egészet beletesszük a forró tejbe és tűz fölött addig keverjük, míg kellő sűrűségű nem lesz. Hideg tejjel kiöblített csészékbe töltjük, és hidegen tartjuk tálalásig. Tálaláskor tálkára borítjuk. Gyümölcsöt vagy tejsodót adunk hozzá.

HIDEG RIZSKRÉM NARANCCSAL

2 dkg rizsliszt,6 dl tej,2 db tojássárga 5 dkg porcukor 0,3 dkg zselatin,5 dkg tejszínhab 1 db narancs,1/2 db narancs leve,reszelt narancshéj

A tejet felforraljuk cukorral és zselatinnal, majd keverés közben hozzáadjuk a rizslisztet, jól kiforraljuk és hozzáadjuk a tojássárgákat. Tűzről levéve hagyjuk egy kicsit hűlni, majd hozzáadjuk a finomra reszelt narancshéjat és egy fél narancs levét, végül a keményre felvert tejszínhabot. Lazán összekeverjük és pudingformába töltjük. Hűtőszekrényben kihűtjük. Tálaláskor a formát melegvízbe mártva, tálra borítjuk, narancsszeletekkel díszítjük, porcu­korral megszórjuk. Triplesec-kel is meglocsolhatjuk. Ezt a krémet pohárba töltve is tálal­hatjuk.

VANÍLIAKRÉM GYÜMÖLCCSEL

 2 db  tojássárga, 1 db egész tojás,7 dkg cukor,1 dkg rizsliszt 1/2 db vaníliarúd, vagy 1 cs vaníliáscukor

A tojásokat habosra keverjük a cukorral és a rizsliszttel. Tejjel felengedjük beletesszük a vaníliát, és tűzön vagy gőz felett addig keverjük, míg el kezd sűrűsödni. A tűz­ről gyorsan levéve a vaníliarudat eltávolítjuk, és tovább keverjük, míg kihűl. Talpas poharakba öntve hűtőben tároljuk. Tálaláskor (az évszaknak megfelelően) gyümölcsöt és tejszínhabot teszünk a tetejére.

CSOKOLÁDÉKRÉMES PISKÓTATORTA

12,5 dkg rizsliszt 12,5 dkg porcukor,6 db tojás, Krémhez: 10 dkg vaj, 8 dkg porcukor,1 db  tojássárga,2 dkg kakaó,2 cs vaníliáscukor

A hat tojássárgáját a porcukorral habosra keverjük. A tojásfehérjék felvert habját óvatosan hozzáadjuk, hogy a hab össze ne törjön, majd a rizslisztet adjuk hozzá. A vajjal kikent meglisztezett tortaformába öntjük és előmelegített sütőben megsütjük. Közben elkészítjük a krémet.A vajat a cukorral és tojássárgájával habosra keverjük, hozzáadjuk az átszitált kakaót és a vaníliáscukrot. Jól összekeverjük.A kihűlt, kettévágott tortalapot krémmel megtöltjük, és krémmel kenjük be a tetejét is.


KUKORICALISZTTEL KÉSZÜLT ÉTELEK


SAJTOS FÁNK

2 dl tej, 1 dkg vaj, 1,5dkg kukoricaliszt ,1 db tojás, 2  dkg trappista sajt ,1,5dkg zsír, só

Tejből, vajból és kukoricalisztből pépet főzünk. Kihűlés után reszelt sajtot tojást keverünk hozzá. Zsírozott tepsiben kis halmokat formázunk és forró sütőben kisütjük.

KUKORICAGALUSKA

2,5 dkg kukoricaliszt, 1 dkg zsír, 1 db tojás,késhegynyi só

A zsírt, kukoricalisztet, tojást, sót összekeverjük galuska keménységű tésztá­vá. Félóra pihentetés után, forrásban levő csontlébe vagy húslevesbe szaggatjuk. Ha húshoz köretként adjuk, akkor gyengén sózott, forrásban levő vízbe szaggatjuk.

TEJSZÍNES KUKORICAKRÉMLEVES

1,5 dkg kukoricaliszt, 1,5 dl tej, 0,5 dl tejszín, 1 dkg  vaj,1 csapott evőkanál delikát,csipet só, 1 db  tojássárga

Vajban a kukoricalisztet felforrósítjuk, forró tejjel és 2 dl vízben felforralt delikáttal felengedjük, majd tejszínnel elkevert tojássárgával dúsítjuk.

KUKORICAHÚSGOMBÓC

2 dkg darált (sovány) sertéshús, 1 dkg  margarin, 1 dkg kukorica dara, 1/2 db tojás, só,törött bors

A felsorolt anyagokat jól összekeverjük, fél óra pihentetés után zöldséglevesbe befőzzük.

PULISZKA

 5 dkg kukoricaliszt ,csipet só, víz

Forró sós vízbe, folyamatos keverés mellett kukoricalisztet szórunk, hogy olyan sűrű legyen, mint a tejben főtt dara. Habverővel addig keverjük míg sűrű nem lesz, és édeskés illatot nem áraszt.

SAJTOS PULISZKA

 5 dkg kukoricaliszt ,5 dkg trappistasajt ,1,5 dkg olaj,késhegynyi só

Kukoricalisztből puliszkát főzünk, majd forró olajban mártott kanállal galuskákat szaggatunk egy előre kiolajozott tálba, és soronként leszórjuk reszelt sajttal. Sütőben átforrósítjuk.

JUHTÚRÓS PULISZKA

 5 dkg kukoricaliszt,5 dkg juhtúró, 2 dkg olaj,késhegynyi só

Ugyanúgy készül mint a sajtos puliszka, csak sajt helyett juhtúróval rétegezzük.

TEHÉNTÚRÓS PULISZKA

5 dkg tehéntúró,5 dkg kukoricaliszt, 2 dkg margarin, 2 kanál tejfel,2 dkg füstölt szalonna, késhegynyi só

Ugyanúgy készül mint a juhtúrós puliszka, csak tehéntúróval, tejföllel és apró kockára vágott, kisütött füstölt szalonnával.

MÁKOS PULISZKA

 5 dkg kukoricaliszt ,1 dkg  margarin,3 dkg őrölt mák,4 dkg porcukor ,kevés só

Kukoricalisztből puliszkát készítünk, a megfőtt puliszkát olvasztott margarinos kanállal kiszaggatjuk, tetejére cukros mákot hintünk, majd sütőben átforrósítjuk.

POLENTA

 1 db tojás, 1 kanál tejfel, 2,5 dkg kukoricaliszt,5 dkg trappista sajt 1,5 dkg vaj,1 dkg zsír, kevés só

A kukoricalisztet a tejfellel és tojással 25 percig keverjük. Zsírozott szalvétába öntjük, és így 45 percig főzzük. Szeletelve tálaljuk, vajjal és reszelt sajttal ízesítjük.

JUHTÚRÓS KOCKA

 5 dkg kukoricaliszt, 2,5 dkg juhtúró, 3 dkg főtt burgonya, 1 db tojás ,1 kanál tejfel, késhegynyi só

A juhtúrót a főtt burgonyával, tojással és kukoricaliszttel jól összegyúrjuk. Fél cm vastagra nyújtva, szabályos kockákra vágjuk. Sós vízben kifőzzük, zsíron lepirítjuk és tejföllel tálaljuk.

ORMÁNSÁGI TÖLTÖTT FELSÁL

14 dkg hátszín,1 db  tojás,1 dkg gomba,1 dkg zöldborsó,3 dkg kukoricaliszt, 1/2 dkg só, 1/4 g   törött bors,1 dkg vöröshagyma,1 dkg apró kockára vágott füstölt. szalonna, 1/2 db  zöldpaprika

Ízesített puliszkát főzünk. A kockára vágott füstölt szalonnát üvegesre sütjük, belepirítjuk az apróra vágott vöröshagymát, apróra vágott gombát és az apróra vágott zöld­paprikát. Fűszerezzük, majd összekeverjük a megfőtt puliszkával.

A kivert és gyengén sózott hátszínszeletre tesszük, egyenletesen eligazítjuk, majd összete­kerjük. Az így kapott hústekercset alufóliába göngyöljük úgy, hogy a végei is zártak legyenek. Közepes hőmérsékletű sütőben 40—45 percig pároljuk. Tálalásnál eltávolítjuk az alufóliát, és a hústekercset rézsútosan felszeleteljük. Burgonyapürét, vagy sárgaborsólisztből készült főzeléket adunk mellé.

GÁNICA

 5 dkg kukoricaliszt, 1,5 dkg zsír, 1,5 dkg vöröshagyma, 2 kanál tejfel,1 db tojás, késhegynyi só

Kukoricalisztből puliszkát főzünk, apróra vágott, megpirított vöröshagymá­val és tejföllel dúsítjuk, majd apró lepény formában zsírban kisütjük.

HÚSROLÁD

10 dkg sertéscomb (felsál),2 dkg zsír,2 dkg kukoricaliszt,1 dl tej, 1/2 dkg só, 1/4 g  pirospaprika, 1/2 dkg vöröshagyma,1 db tojás

Kukoricalisztből és tejből puliszkát főzünk, majd hozzákeverjük a finomra vágott hagymát, pirospaprikát és a tojást, gyengén sózzuk.

A húskalapáccsal kivert sertéscomb szeletet (felsált) mindkét oldalán gyengén megsózzuk. Egyik oldalára rákenjük a fűszerezett puliszkát, összegöngyöljük, és alufóliába csomagolva közepes hőmérsékletű sütőben kb. 30 percig pároljuk. Ha kész, eltávolítjuk a fóliát. A töl­tött sertésszeletet rézsútosan felszeletelve, petrezselymes burgonyával tálaljuk.

RAKOTT KELKÁPOSZTA JUHTÚRÓVAL

30 dkg kelkáposzta, 1,5 dkg kukoricaliszt,1 dkg zsír,5 dkg juhtúró,5 dkg kolbász (ízlés szerint),2 dkg füstölt szalonna, 1 dl tejföl,1,5 dkg vöröshagyma, 1/2 g pirospaprika, 5 g  só

A kelkáposztát előfőzzük. A füstölt szalonna zsírjában megpirítjuk az apróra vágott hagymát, majd hozzátesszük a vékonyra szeletelt kolbászt és a pirospaprikát.. Kuko­ricalisztből puliszkát készítünk. Kizsírozott mély tűzálló tálba rétegezve lerakjuk oly módon, hogy alulra kelkáposzta, majd puliszka, hagymás kolbász, majd megint kelkáposzta, puliszka, hagymás kolbász, és lefedjük kelkáposztával. Tetejére juhtúrót teszünk és gyengén sózott tejfellel meglocsoljuk. Sütőben kb. 15—20 percig sütjük. Forrón tálaljuk.


KUKORICADARÁVAL KÉSZÜLT ÉTELEK


TÖLTÖTT PAPRIKA

 10 dkg darált sertéshús,2 db zöldpaprika,1,5 dkg kukoricadara ,1/2 dkg zsír,1 dkg vöröshagyma,1 db tojás, 1/2 dkg só, 1/4 g  törött bors

A paprikát kicsumázzuk és jól megmossuk. A darált sertéshúst összekeverjük kukoricadarával, tojással, finomra vágott, zsírban aranysárgára pirított vöröshagymával és ízlés szerint fűszerezzük sóval és borssal. A zöldpaprikába beletöltjük a húst, és paradicsom­mártásba puhára főzzük. Köretnek sósburgonyát adunk.

RUMOS HALMOK

1,5 dkg kukoricaliszt, 5 dkg túró, 1 db tojás, 1,5 dkg cukor, 1cl rum, 1/2 cs vaníliáscukor, 1/2 dkg vaj, csipet só

A tojássárgáját cukorral simára keverjük, hozzáadjuk az áttört túrót, és a kukoricalisztet. Rummal, sóval ízesítjük, és felvert tojásfehérjével lazán elkeverjük. Kivaja­zott sütőlapra halmokba rakjuk, és középmeleg sütőben sütjük. Vaníliáscukorral megszórva tálaljuk.

KUKORICÁS POGÁCSA

50 dkg főtt burgonya, 50 dkg kukoricaliszt, 15 dkg zsír,2 db tojás,3 dkg só,4 dkg élesztő,5 dl tejfel, 1/2 dl   tej

A főtt burgonyát burgonyanyomón áttörjük és összekeverjük a kukorica­liszttel. Az élesztőt langyos tejben feloldjuk, és hozzáadjuk a kukoricalisztes burgonyához. A sót, 1 db tojást, a zsírt és a tejfelt szintén hozzáadjuk és jól összedolgozzuk, majd 1 órát pihentetjük.

Háromszor egymás után hajtogatjuk, mint a vajastésztát, utána lisztezett deszkán 2 ujjnyi vastagra nyújtjuk. Tetejét késsel bevagdaljuk és pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Sütőlapra helyezzük (nem sűrűn), és ismét hagyjuk egy órán át pihenni. Tetejét felvert tojással megkenjük, és középmeleg sütőben sütjük.

PRÓSZA

50 dkg kukoricaliszt,3 dkg só, 15 dkg porcukor, 10 dkg zsír,2 dl tej,2 dkg élesztő,5 dkg vaníliáscukor

Kukoricalisztből, sóból, 5 dkg zsírból tejjel sűrű palacsintatésztát készítünk. Kevés tejben feloldott élesztővel elkeverjük és vastagon zsírozott tepsiben, fedő alatt kb. 1 órát kelesztjük. Sütőben lassan sütjük. Felszeletelés után vaníliáscukorral megszórjuk.

KUKORICÁS KEKSZ

75 dkg kukoricaliszt,4 db tojás, 10 dkg vaj,25 dkg porcukor,1 dkg sütőpor,2 dkg vaníliáscukor, 2 dl tej,5 dkg zsír

A tojásokat, vajat, cukrot, sütőport, vaníliáscukrot habosra keverjük. Kuko­ricaliszttel és tejjel összegyúrjuk. Két órát pihentetjük. Húsdarálóra szerelt formán átda­ráljuk, és zsírozott sütőlapra téve rózsaszínűre sütjük.

LEKVÁROS LEPÉNY

 10 dkg kukoricaliszt,20 dkg darabos dió,10 dkg vaj,2 db, tojás, 20 dkg porcukor, 5 dkg barackíz, 2 dkg szódabikarbóna

A vajat a cukorral és a tojássárgájával habosra keverjük. Hozzáadjuk a lekvárt, szódabikarbónát és a kukoricalisztet, majd a kemény habbá felvert tojásfehérjével elkever­jük. Kizsírozott tepsibe öntve, tetejét darabos dióval megszórjuk, és középmeleg sütőben megsütjük. Ha kihűlt, egyforma kockákra vágjuk, és porcukorral megszórjuk.

KELT PITE (LEPÉNY)

 40 dkg kukoricaliszt,2 dkg élesztő,1 dl tej,2 db tojás,5 dkg porcukor 4 dkg vaj,4 dl tej,10 dkg kristálycukor, 10 dkg darált dió

A tojássárgáját cukorral, vajjal elkeverjük, hozzáadjuk a tejben felfuttatott élesztőt, és tejjel kukoricaliszttel az egészet összekeverjük, majd hozzáadjuk a tojásfehérjék felvert habját. Zsírozott tepsiben kelesztjük. Kristálycukorral elkevert darált dióval meg­szórjuk, és középmeleg sütőben sütjük. Sütési ideje kb. 40 perc. Ha kihűlt, egyforma téglalap alakúra vágjuk fel.

ÉDES SZALÁMI

5 dl tej,15 dkg porcukor,7 dkg kakaópor,7 dkg kukoricaliszt, 10 dkg mandula,5 dkg mazsola, 5 dkg dió,10 dkg kristálycukor

A tejben a cukrot, kakaót és kukoricalisztet felfőzzük péppé. A hámozott, vágott mandulát, mazsolát és durvára vágott dióbelet belekeverjük a pépbe. Kristálycukorral megszórt deszkán rúd alakúra formáljuk és szellős helyen száradni hagyjuk.

HARGITAI CSEMEGE

5 dl tej,15 dkg kukoricadara,3 db tojás,20 dkg porcukor,8 dkg kukoricaliszt, 5 dl tej,1 db citrom leve, 20 dkg meggybefőtt

Tejben és vízben megfőzzük a kukoricadarát. A tojást cukorral, tejjel és kukoricaliszttel simára keverjük. Gőz fölött besűrítjük, és hozzákeverjük a kihűlt kukoricadarát. Formába, vagy poharakba töltve hűtőszekrénybe tesszük. Meggybefőttel tálaljuk.

HAMIS MARCIPÁNGÖMB

 10 dkg kukoricaliszt, 15 dkg főtt burgonya, 25 dkg porcukor, 20 dkg dió, 15 dkg csokidara, 1/2 dl   rum

A kukoricalisztet vízzel sűrű péppé főzzük, majd elkeverjük a főtt-áttört burgonyával. Porcukrot, darált diót és rumot adunk hozzá. Golyókat formálunk, és csokoládé darában megforgatjuk őket, száradni hagyjuk.

ALMACSEMEGE

 25 dkg porcukor, 25 dkg alma, 10 dkg kukoricadara, 6 dkg mandula,4 dkg mazsola,5 dkg kakaó,5 dkg kristálycukor

A porcukrot, a héjától és magházától megtisztított almát kevés vízzelés a kukoricadarával péppé főzzük. Hozzáadjuk a hámozott-őrölt mandulát, mazsolát és a kakaót. Kristálycukorral megszórt deszkán 3 cm hosszú rudakat formálunk belőle, szellős helyen száradni hagyjuk.

CITROMOS KUKORICATALLÉR

25 dkg kukoricaliszt, 15 dkg  margarin, 10 dkg porcukor,1 db  tojás, 1/2 db  citrom leve,1 dkg szódabikarbóna,5 dkg mazsola,1 cs vaníliáscukor

A kukoricalisztet margarinnal, tojással, citromlével és szódabikarbónával összekeverjük. Lisztezett deszkán kiszúróval apró korongokat formálunk. Közepébe egy szem mazsolát teszünk, zsírozott sütőlemezen sütjük. Ha kihűlt, vaníliás porcukorral meg­hintjük.

Kukoricadara-köret

20 dkg kukoricadara, 4 dl húsleves (vagy víz), 1 dkg vaj, só, bors.

A forrásban lévő húslevesbe (vagy vízbe) állandó keverés közben beleen­gedjük a darát, hozzátesszük a vajat, megsózzuk és megborsozzuk. 20 per­cig főzzük, ezalatt a dara magába szívja a vizet, és vizes kanállal kiszag­gatva tálaljuk. Kivizezett formába is nyomhatjuk, innen tálra borítjuk, és hús mellé tálaljuk. Különösen egybe­sült vadhúsokhoz igen ízletes. Cérná­val szeletelhetjük.

Kukoricagaluska

30 dkg kukoricaliszt, 8 dl víz (vagy húsleves), só, 10 dkg füstölt szalonna, 2 dl tejföl, petrezselyemzöld

A forrásban lévő sós vízbe állandó keverés közben beleengedjük a lisztet, és addig keverjük, amíg a fazék olda­lától el nem válik. A szalonnát apró kockákra vágjuk és pirosra sütjük, kiszedjük a zsírjából. A megfőtt ku­koricalisztet kanállal beleszaggatjuk a zsírba, megszórjuk sültszalonna ­kockákkal, petrezselyemzölddel és leöntjük tejföllel. Azonnal tálaljuk, vagy sütőben pirosra sütjük.

Puliszka I.

40 dkg kukoricadara, 1 l húsleves, 15 dkg reszelt sajt, 4 dkg vaj, só, bors

A forrásban lévő levesbe állandó ke­verés közben belefőzzük a kukorica­darát, és amikor az a fazék faláról leválik, akkor vizes zománcozott tál­cára 2 cm vastagon elsimítjuk. Ha kihűlt, kifliszaggatóval kiszaggatjuk, és kivajazott tűzálló tálba egymás mellé rakjuk. Rászórjuk a reszelt saj­tot, és forró sütőben 25 perc alatt pi­rosra sütjük. Hús mellé tálaljuk.

Puliszka II.

40 dkg kukoricaliszt, 11 víz (vagy hús­leves), 15 dkg reszelt sajt, 4 dl tejföl, só, bors

A forrásban lévő sós vízben állandó keverés közben addig főzzük a lisztet, amíg meg nem keményedik, akkor gyúródeszkára öntjük és 3 cm vastag­ra ellapítjuk. Három egyenlő részre elvágjuk és rétegenként tűzálló tálba tesszük. Az első réteget meghintjük reszelt sajttal, és megöntözzük forró tejföllel, majd a második és a harma­dik rétegre is sajtot szórunk és leöntjük tejföllel. Forró sütőben 30 percig sütjük. Ugyanezt készíthetjük édesen is, akkor tejben főzzük ki, és sajt helyett gyümölcsöt vagy kompótot teszünk a rétegek közé.

Káposztás puliszka

40 dkg kukoricaliszt, 1lvíz (vagy hús­leves ), 30 dkg káposzta, 15 dkg füstölt szalonna, só, bors

A forrásban lévő vízben a lisztet ál­landó keverés közben addig főzzük, amíg a fazéktól elválik. A szalonnát kockákra vágva megpirítjuk, és ki­vesszük a zsírjából, majd ebben a zsír­ban megpároljuk a lereszelt, megsó­zott és kicsavart káposztát. Vizes ka­nállal beleszaggatjuk a megfőtt kuko­ricalisztet, összekeverjük a káposztá­val, hozzáadjuk a szalonnakockákat, megsózzuk, megborsozzuk és azonnal tálaljuk.

Túrós kukoricagombóc

10 dkg kukoricadara, 5 dkg vaj, 3 to­jás, 50 dkg tehéntúró, 2 dkg cukor, csipetnyi só, 2 dkg zsemlemorzsa,(helyette darált dió is lehet) 3 dkg vaj, 2 dl tejföl

A vajat, a tojássárgáját, a cukrot ha­bosra keverjük, beletesszük az áttört túrót, a kukoricadarát és a tojások kemény habját. 60 percig állni hagy­juk, majd forrásban lévő enyhén sós vízbe kanállal beleszaggatjuk, és ad­dig főzzük (4-5 perc), amíg a víz tete­jére feljönnek. Szűrőkanállal kiszedjük, és a vajban pirított morzsához adjuk, leöntjük tejföllel és azonnal tá­laljuk.

Kukoricafelfújt

40 dkg csemegekukorica (konzerv vagy mélyhűtött is lehet), 20 dkg zöld­borsó, 30 dkg zöldpaprika, 2 dkg mar­garin, 20 dkg darált sertéshús, 15 dkg sajt, 2 dl tejszín, 2 tojássárgája, só, bors

A megforrósított zsírban megpárol­juk a darált húst (15 perc), hozzáad­juk a kukoricát, a borsót, a paprikát, az apró kockákra vágott sajtot. Tűz­álló tálba tesszük, leöntjük a tejszín és a tojássárgája keverékével. Forró sütőben 40 percig sütjük.

Kukoricasaláta I.

30 dkg csemegekukorica, 1/2 tubus ma­jonéz, 2 dl tejföl, 1 citrom leve, só, bors, 1 kávéskanál méz, metélőhagyma A majonézt összekeverjük a tejföllel és a fűszerekkel, hozzáadjuk a főtt kukoricához, és megszórjuk metélőhagymával. 30 percig hűtőbe tesszük. A kukoricasalátával zöldpaprikát vagy paradicsomot is megtölthetünk.

Kukoricasaláta II.

30 dkg csemegekukorica, 1 citrom leve, 20 dkg paradicsom, 10 dkg füstölt hús, 1/2 tubus majonéz, 1 evőkanál whisky, 1 evőkanál reszelt torma, 1 kávéskanál méz, só, bors

A kukoricát salátástálba tesszük, le­öntjük a citromlével, hozzáadjuk a hámozott, fölszeletelt paradicsomot és az apróra vágott füstölt húst. A ma­jonézt, a whiskyt összekeverjük a fűsze­rekkel, és ráöntjük a salátára. Hűtő­szekrénybe tesszük.

Kukoricasaláta III.

30 dkg csemegekukorica, 2 vöröshagyma, 1 alma, 1 zöldpaprika, 1 doboz szardínia, 4 evőkanál ecet, 3 evőkanál olaj, só, bors, kapor A főtt kukoricaszemeket összekever­jük az apróra vágott hagymával, az almával, a zöldpaprikával és a dara­bokra vágott szardíniával. Az ecetet, az olajat és a fűszereket összekever­jük, és ráöntjük a salátára. Hűtve tá­laljuk.