Kalács
20 dkg kukoricaliszt,
20 dkg
rizsliszt, 2 db tojássárgája, 8 dkg
cukor, 4 dkg
margarin, 0,4 dkg só, 1,6 dkg élesztő, 2 dl tej
Elkészítés:
Egy
kevés tejbe beáztatjuk az élesztőt.
Kukoricalisztet, rizslisztet, margarint, a sót a 2
tojás
sárgáját és a tejben
elmosott
élesztőt, langyos tejjel
tésztává
gyúrjuk. A tésztát jól
kidolgozzuk
hólyagosra, majd kizsírozott formába
téve
meleg helyen kelesztjük. Előmelegített
sütőben egy
órán át sütjük.
Kuglóf
16 dkg kukoricaliszt, 24 dkg
rizsliszt, 4 db
tojássárgája, 8 dkg porcukor, 8 dkg
margarin, 0,4
dkg só, 1,6 dkg élesztő, 0,25 I tej,
citromhéj
Elkészítése:
4 dkg
rizslisztet leforrázunk, a tej felével
jói
összekeverjük és ha lehűl,
elkeverjük benne
az élesztőt, cukrot, a
tojássárgáját, a margarint,
a sót,
reszelt citromhéját, lisztet, és a
maradék
tejet jól kidolgozzuk. A kuglóf formát
jól
kikenjük margarinnal, beleöntjük a
tésztát
és kb. 30 percig kelesztjük. Előre
bemelegített
sütőben lassan, kb. 50—60 percig
sütjük.
Teasütemény
40 dkg rizsliszt,2 db
tojássárgája,5 dkg cukor,8 dkg
margarin,1 dkg
vaníliacukor,2 dl tej,0,5 dkg sütőpor,
késhegynyi
só, 1 /2 dl citrom reszelt héja
Elkészítése:A
margarint
a liszttel összemorzsoljuk, hozzáadjuk a cukrot,
vaníliacukrot, sütőport, sót, a reszelt
citrom
héját, a
tojássárgáját, majd
a tejet, és összegyúrjuk.
Félóra
hosszat pihentetjük. Vékonyra nyújtjuk
és
különböző alakú
formákkal
kiszaggatjuk. Tepsibe rakjuk, tetejét megkenjük
tojással és
aranysárgára
sütjük.
Alacsony fehérje tartalmú
kenyér
A fenilketonuriás,
coelakiás,
vagy a krónikus veseelégtelenségben
szenvedő
betegek részére az orvos
phenylalanin-szegény,
gluténmentes, vagy éppen alacsony
fehérjetartalmú burgonya-kukorica,
illetve
rizskeményítőből készült
kenyér
fogyasztását engedélyezi. Ehhez a
diétához lehet elkészíteni
burgonyakeményítőből készült
kenyeret..
30 dkg
burgonyakeményítő
1,2 dkg burgonyapehely, 1 db
tojássárgája, 0,3 dkg
cukor, 0,3 dkg só, 2,4 dkg élesztő, 3 dkg
étolaj,
0,1 dkg köménymag, 2,1 dl víz
Elkészítése:
Az
étolaj és a
tojássárgája
kivételével, az összes komponenst
jól
összedolgozzuk homogén
tésztává.
Ezután hozzáadjuk az étolajat
és a
tojássárgáját,
valamint annyi vizet,
hogy nehezen folyó, sűrű tésztát
kapjunk. A
tésztát kizsírozott vagy,
teflonozott
formába öntjük. Meleg
párás helyen
kelesztjük, míg a tészta a
formát
kitölti. A kelesztés ideje kb. 40—60
perc. Erősebb
alsó fűtés mellett, kb. 230°-os
sütőben
sütjük. A sütés ideje
40—50 perc.
SÁRGABORSÓPUDING
2,5 dkg
sárgaborsóliszt,1,5 dl
tej 1 dkg vaj,1 db tojás,2 dkg
zsemlemorzsa
(helyette borsóliszttel szórhatjuk be a
formát)
0,5 dkg só,reszelt szerecsendió,
törött bors
A tejet a vajjal felforraljuk,
majd
beletesszük a sárgaborsó lisztet
és addig
főzzük míg el nem válik az
edény
falától. Fűszerezzük, levesszük
a tűzről
és kicsit hűlni hagyjuk.Hozzákeverjük a
tojássárgáját és
lazán
hozzáadjuk a keményre felvert
tojáshabot. A
formákat kivajazzuk és behintjük
zsemlemorzsával, majd háromnegyed
részig
megtöltjük a puding-masszával.
Vízgőzön
kipároljuk.
Előételként
tálaljuk,
adhatunk mellé zöldséges
krémmártást
Különböző
húsételekhez köretként is
felszolgálhatjuk.
SÁRGABORSÓFŐZELÉK
1 dkg rizsliszt, 3 dkg
borsóliszt ,5 g olaj ,1 evőkanál
delikát, 0,5
g só,törött bors
A rizslisztből olaj
hozzáadásával világos
rántást
készítünk,
hozzákeverjük a
borsólisztet és állandó
keverés
mellett felengedjük 3 dl forró vízben
feloldott
delikáttal. Sóval, törött
borssal
ízesítjük. Többszöri
keverés
mellett, jól kiforraljuk. Sült vagy
füstölt
húst adunk mellé.Cukorbetegeknek nyers
savanyú
káposztát is adhatunk hozzá.
SÁRGABORSÓLEVES
3 dkg
sárgaborsóliszt, 5 g
olaj, 1db fehérrépa, 1db
sárgarépa, 1
evőkanál Delikát,törött
bors,só
A megtisztított
répákat
egész apró kockára vágjuk
és olajban
megpároljuk. A sárgaborsólisztet
hozzáadva
jól elkeverjük és további
állandó keverés mellett 3—4
dl vízzel
felengedjük, jói kiforraljuk.
ízlés szerint
fűszerezzük delikáttal, borssal, sóval.
Betétként apró rizslisztes
galuskát
szaggatunk bele.
SÁRGABORSÓKRÉMLEVES
4 dkg
sárgaborsóliszt,
60g tejpor, 1dkg
ételízesítő, 1 I
víz,só — ízlés
szerint.
A
sárgaborsólisztet jól
összekeverjük a felsorolt anyagokkal.
Ezután egy
tálba öntjük, és hideg
víz
hozzáadásával habverővel
simára
keverjük. A maradék vizet felforraljuk,
ezután
állandó keverés mellett
hozzáöntjük a
sárgaborsó
krémleves alapját,és kb.5 percig
forraljuk.
Így kellemes ízű levest kapunk.
A diétának
megfelelően
tejszínnel és
tojássárgával
dúsíthatjuk (0,5 dl tejszín, 1 db
tojássárga).
RIZSGALUSKA
1,5 dl tej ,4 dkg rizsliszt
,1dkg vaj, 1db tojás, csipet só
,törött bors
A tejet a vajjal felforraljuk,
keverés
közben hozzáadjuk a rizslisztet és addig
forraljuk,
míg elválik az edény
falától. Kicsit
hűlni hagyjuk, majd hozzáadjuk a
tojássárgáját és
a
tojásfehérje keményre felvert
habját,
lazán összekeverjük.
A
masszából
teáskanállal apró
galuskákat szaggatunk,
forrásban levő sós vízben vagy
levesben
megfőzzük.Nagyon kellemes ízű galuskákat
kapunk,
adhatjuk húsleves-betétnek,
zöldségleveshez,
raguleveshez, friss zöldborsóleveshez.
TEJES RIZSLISZT
3 dl tej,2 dkg
rizsliszt,2 dkg porcukor, 10 dkg gyümölcs (szezonnak
és diétának megfelően)
A tejbe csomómentesen
habverővel
belekeverjük a rizslisztet és a cukrot,
felforraljuk,
ha kész van, belekeverjük a megmosott, esetleg
meghámozott, kimagozott és darabolt (szezonnak
és
diétának megfelelő)
gyümölcsöt.
Üvegtálba öntve, hideg helyre
tesszük. Hidegen
tálaljuk, tejszínhabbal vagy
vaníliás
tejsodóval.
BÉCSI RIZSPUDING
8
dkg rizsliszt,1 dkg
hámozott mandula, 1 db egész tojás ,1
db
tojássárgája, 6 dkg porcukor, 1/2 db
citrom
reszelt héja, 2,5 dl tej,csipet őrölt
fahéj
A rizslisztet tejben sűrűre
főzzük.
Hozzákeverjük az őrölt
mandulát, a két
tojássárgáját, a
fahéjat, cukrot
és a reszelt citromhéjat, majd lazán a
tojásfehérje felvert habját. Kikent
formába
40—45 percig vízgőzben sütjük,
közepes
hőmérsékletű sütőben. Édes
tejszínhabbal leöntve tálaljuk.
Cukorbetegeknél a
cukrot mesterséges édesítőszerrel
helyettesítjük.
PALACSINTA (4 db)
2 dkg rizsliszt ,1db
tojás,1/2 dl tej vagy szódavíz, csipet
só.
A rizslisztet a
tojással, csipet
sóval összekeverjük és a tej
vagy
szódavíz
hozzáadásával kellő
sűrűségű palacsintatésztát
készítünk. Forró olajjal
kikent teflonban,
vagy palacsintasütőben kisütjük.
Tölthetjük
különféle
gyümölcsjammal, cukorbetegeknek
diétás lekvárral,
ízesített
túróval és
hústöltelékkel.
KAPROS
TÚRÓTÖLTELÉK
10 dkg
tehéntúró, 1 db
tojás ,1/2 dkg porcukor, 1 cs
vaníliáscukor, 1
¡2 cs friss kapor, 1 dkg Ráma margarin
1/2 dl
tejfel, csipetnyi só
A túrót
szitán
áttörjük, majd hozzáadjuk a
tojássárgájával, 1/3
rész cukorral,
az 1/4 cs vaniliáscukorral elkevert finomra
vágott
kaprot. Jól összekeverjük. A
tojásfehérjét a maradék
cukorral
kemény habbá verjük és
lazán a
túróhoz keverjük. Az így
kapott
túrókrémmel
megtöltjük a
rizslisztből készült palacsintákat, majd
Ráma
margarinnal kikent tűzálló tálba
rakjuk. A
maradék vaníliáscukorral elkevert
tejföllel
leöntjük és forró
sütőben pár
percig sütjük. Forrón
tálaljuk.
RIZSKRÉM KAKAÓVAL (Tejes
rizsliszt kakaóval)
1,5 dl tej,1 dkg rizsliszt,1 dkg
cukor,1 db
tojássárgája,1 csapott
kávéskanál kakaópor
A tejből elveszünk
annyit, amennyiben el
tudjuk keverni a rizslisztet. A többi tejet felforraljuk a
cukorral és a kakaóval. Mikor a rizslisztet
jól
elhabartuk a tejjel, hozzáadjuk a
tojássárgáját és
ezzel jól
összekeverjük. Ezután az
egészet
beletesszük a forró tejbe és tűz
fölött
addig keverjük, míg kellő sűrűségű nem
lesz. Hideg
tejjel kiöblített csészékbe
töltjük, és hidegen tartjuk
tálalásig.
Tálaláskor tálkára
borítjuk.
Gyümölcsöt vagy tejsodót adunk
hozzá.
HIDEG RIZSKRÉM NARANCCSAL
2 dkg rizsliszt,6 dl tej,2 db
tojássárga 5 dkg porcukor 0,3 dkg zselatin,5 dkg
tejszínhab 1 db narancs,1/2 db narancs leve,reszelt
narancshéj
A tejet felforraljuk cukorral
és
zselatinnal, majd keverés közben
hozzáadjuk a
rizslisztet, jól kiforraljuk és
hozzáadjuk a
tojássárgákat. Tűzről
levéve hagyjuk egy
kicsit hűlni, majd hozzáadjuk a finomra reszelt
narancshéjat és egy fél narancs
levét,
végül a keményre felvert
tejszínhabot.
Lazán összekeverjük és
pudingformába
töltjük. Hűtőszekrényben
kihűtjük.
Tálaláskor a formát
melegvízbe
mártva, tálra borítjuk,
narancsszeletekkel
díszítjük, porcukorral
megszórjuk.
Triplesec-kel is meglocsolhatjuk. Ezt a krémet
pohárba
töltve is tálalhatjuk.
VANÍLIAKRÉM
GYÜMÖLCCSEL
2 db
tojássárga, 1
db egész tojás,7 dkg cukor,1 dkg rizsliszt 1/2 db
vaníliarúd, vagy 1 cs
vaníliáscukor
A tojásokat habosra
keverjük a
cukorral és a rizsliszttel. Tejjel felengedjük
beletesszük a vaníliát, és
tűzön vagy
gőz felett addig keverjük, míg el kezd
sűrűsödni. A
tűzről gyorsan levéve a vaníliarudat
eltávolítjuk, és tovább
keverjük,
míg kihűl. Talpas poharakba öntve hűtőben
tároljuk.
Tálaláskor (az évszaknak megfelelően)
gyümölcsöt és
tejszínhabot teszünk a
tetejére.
CSOKOLÁDÉKRÉMES
PISKÓTATORTA
12,5 dkg rizsliszt 12,5 dkg
porcukor,6 db
tojás, Krémhez: 10 dkg vaj, 8 dkg porcukor,1
db
tojássárga,2 dkg kakaó,2 cs
vaníliáscukor
A hat
tojássárgáját a porcukorral
habosra
keverjük. A tojásfehérjék
felvert
habját óvatosan hozzáadjuk, hogy a hab
össze
ne törjön, majd a rizslisztet adjuk hozzá.
A vajjal
kikent meglisztezett tortaformába öntjük
és
előmelegített sütőben megsütjük.
Közben
elkészítjük a krémet.A vajat
a cukorral
és
tojássárgájával habosra
keverjük, hozzáadjuk az
átszitált
kakaót és a vaníliáscukrot.
Jól
összekeverjük.A kihűlt,
kettévágott tortalapot
krémmel megtöltjük, és
krémmel
kenjük be a tetejét is.
KUKORICALISZTTEL KÉSZÜLT
ÉTELEK
SAJTOS FÁNK
2 dl tej, 1 dkg vaj, 1,5dkg
kukoricaliszt ,1 db tojás, 2 dkg trappista sajt
,1,5dkg zsír, só
Tejből, vajból
és
kukoricalisztből pépet főzünk. Kihűlés
után
reszelt sajtot tojást keverünk hozzá.
Zsírozott tepsiben kis halmokat formázunk
és
forró sütőben kisütjük.
KUKORICAGALUSKA
2,5 dkg kukoricaliszt, 1 dkg
zsír, 1 db tojás,késhegynyi
só
A zsírt,
kukoricalisztet,
tojást, sót összekeverjük
galuska
keménységű
tésztává.
Félóra pihentetés után,
forrásban
levő csontlébe vagy húslevesbe szaggatjuk. Ha
húshoz köretként adjuk, akkor
gyengén
sózott, forrásban levő vízbe
szaggatjuk.
TEJSZÍNES KUKORICAKRÉMLEVES
1,5 dkg kukoricaliszt, 1,5 dl
tej, 0,5 dl
tejszín, 1 dkg vaj,1 csapott evőkanál
delikát,csipet só, 1 db
tojássárga
Vajban a kukoricalisztet
felforrósítjuk, forró tejjel
és 2 dl
vízben felforralt delikáttal
felengedjük, majd
tejszínnel elkevert
tojássárgával
dúsítjuk.
KUKORICAHÚSGOMBÓC
2 dkg darált
(sovány)
sertéshús, 1 dkg margarin, 1 dkg
kukorica dara, 1/2
db tojás, só,törött bors
A felsorolt anyagokat
jól
összekeverjük, fél óra
pihentetés
után zöldséglevesbe befőzzük.
PULISZKA
5 dkg kukoricaliszt
,csipet só, víz
Forró sós
vízbe,
folyamatos keverés mellett kukoricalisztet
szórunk, hogy
olyan sűrű legyen, mint a tejben főtt dara. Habverővel addig
keverjük míg sűrű nem lesz, és
édeskés
illatot nem áraszt.
SAJTOS PULISZKA
5 dkg kukoricaliszt ,5
dkg trappistasajt ,1,5 dkg olaj,késhegynyi só
Kukoricalisztből
puliszkát
főzünk, majd forró olajban mártott
kanállal
galuskákat szaggatunk egy előre kiolajozott
tálba,
és soronként leszórjuk reszelt
sajttal.
Sütőben átforrósítjuk.
JUHTÚRÓS PULISZKA
5 dkg kukoricaliszt,5
dkg juhtúró, 2 dkg olaj,késhegynyi
só
Ugyanúgy
készül mint a sajtos puliszka, csak sajt helyett
juhtúróval rétegezzük.
TEHÉNTÚRÓS PULISZKA
5 dkg
tehéntúró,5 dkg
kukoricaliszt, 2 dkg margarin, 2 kanál tejfel,2 dkg
füstölt szalonna, késhegynyi só
Ugyanúgy
készül mint a
juhtúrós puliszka, csak
tehéntúróval, tejföllel
és apró
kockára vágott, kisütött
füstölt
szalonnával.
MÁKOS PULISZKA
5 dkg kukoricaliszt ,1
dkg margarin,3 dkg őrölt mák,4 dkg
porcukor ,kevés só
Kukoricalisztből
puliszkát
készítünk, a megfőtt
puliszkát olvasztott
margarinos kanállal kiszaggatjuk, tetejére cukros
mákot hintünk, majd sütőben
átforrósítjuk.
POLENTA
1 db tojás,
1 kanál
tejfel, 2,5 dkg kukoricaliszt,5 dkg trappista sajt 1,5 dkg vaj,1 dkg
zsír, kevés só
A kukoricalisztet a tejfellel
és
tojással 25 percig keverjük. Zsírozott
szalvétába öntjük,
és így 45
percig főzzük. Szeletelve tálaljuk, vajjal
és
reszelt sajttal ízesítjük.
JUHTÚRÓS KOCKA
5 dkg kukoricaliszt,
2,5 dkg
juhtúró, 3 dkg főtt burgonya, 1 db
tojás ,1
kanál tejfel, késhegynyi só
A juhtúrót
a főtt
burgonyával, tojással és
kukoricaliszttel
jól összegyúrjuk. Fél cm
vastagra
nyújtva, szabályos kockákra
vágjuk.
Sós vízben kifőzzük, zsíron
lepirítjuk
és tejföllel tálaljuk.
ORMÁNSÁGI
TÖLTÖTT FELSÁL
14 dkg
hátszín,1 db
tojás,1 dkg gomba,1 dkg zöldborsó,3 dkg
kukoricaliszt, 1/2 dkg só, 1/4 g
törött
bors,1 dkg vöröshagyma,1 dkg apró
kockára
vágott füstölt. szalonna, 1/2 db
zöldpaprika
Ízesített
puliszkát
főzünk. A kockára vágott
füstölt
szalonnát üvegesre sütjük,
belepirítjuk az
apróra vágott
vöröshagymát,
apróra vágott gombát és az
apróra
vágott zöldpaprikát.
Fűszerezzük, majd
összekeverjük a megfőtt puliszkával.
A kivert és
gyengén
sózott hátszínszeletre
tesszük, egyenletesen
eligazítjuk, majd összetekerjük.
Az így
kapott hústekercset alufóliába
göngyöljük úgy, hogy a
végei is
zártak legyenek. Közepes
hőmérsékletű
sütőben 40—45 percig pároljuk.
Tálalásnál
eltávolítjuk az
alufóliát, és a
hústekercset
rézsútosan felszeleteljük.
Burgonyapürét, vagy
sárgaborsólisztből
készült főzeléket adunk mellé.
GÁNICA
5 dkg kukoricaliszt,
1,5 dkg
zsír, 1,5 dkg vöröshagyma, 2
kanál tejfel,1 db
tojás, késhegynyi só
Kukoricalisztből
puliszkát
főzünk, apróra vágott,
megpirított
vöröshagymával és
tejföllel
dúsítjuk, majd apró lepény
formában
zsírban kisütjük.
HÚSROLÁD
10 dkg sertéscomb
(felsál),2
dkg zsír,2 dkg kukoricaliszt,1 dl tej, 1/2 dkg
só, 1/4
g pirospaprika, 1/2 dkg vöröshagyma,1 db
tojás
Kukoricalisztből és
tejből
puliszkát főzünk, majd
hozzákeverjük a finomra
vágott hagymát, pirospaprikát
és a
tojást, gyengén sózzuk.
A
húskalapáccsal kivert
sertéscomb szeletet (felsált) mindkét
oldalán gyengén megsózzuk. Egyik
oldalára
rákenjük a fűszerezett puliszkát,
összegöngyöljük, és
alufóliába
csomagolva közepes hőmérsékletű
sütőben kb. 30
percig pároljuk. Ha kész,
eltávolítjuk a
fóliát. A töltött
sertésszeletet
rézsútosan felszeletelve, petrezselymes
burgonyával tálaljuk.
RAKOTT KELKÁPOSZTA
JUHTÚRÓVAL
30 dkg kelkáposzta,
1,5 dkg
kukoricaliszt,1 dkg zsír,5 dkg
juhtúró,5 dkg
kolbász (ízlés szerint),2 dkg
füstölt
szalonna, 1 dl tejföl,1,5 dkg vöröshagyma,
1/2 g
pirospaprika, 5 g só
A
kelkáposztát előfőzzük.
A füstölt szalonna zsírjában
megpirítjuk
az apróra vágott hagymát, majd
hozzátesszük a vékonyra szeletelt
kolbászt
és a pirospaprikát.. Kukoricalisztből
puliszkát készítünk.
Kizsírozott
mély tűzálló tálba
rétegezve
lerakjuk oly módon, hogy alulra kelkáposzta, majd
puliszka, hagymás kolbász, majd megint
kelkáposzta, puliszka, hagymás
kolbász, és
lefedjük kelkáposztával.
Tetejére
juhtúrót teszünk és
gyengén
sózott tejfellel meglocsoljuk. Sütőben kb.
15—20
percig sütjük. Forrón tálaljuk.
KUKORICADARÁVAL KÉSZÜLT
ÉTELEK
TÖLTÖTT PAPRIKA
10 dkg
darált
sertéshús,2 db zöldpaprika,1,5 dkg
kukoricadara ,1/2
dkg zsír,1 dkg vöröshagyma,1 db
tojás, 1/2 dkg
só, 1/4 g törött bors
A paprikát
kicsumázzuk
és jól megmossuk. A darált
sertéshúst összekeverjük
kukoricadarával, tojással, finomra
vágott,
zsírban aranysárgára
pirított
vöröshagymával és
ízlés szerint
fűszerezzük sóval és borssal. A
zöldpaprikába beletöltjük a
húst,
és paradicsommártásba
puhára
főzzük. Köretnek sósburgonyát
adunk.
RUMOS HALMOK
1,5 dkg kukoricaliszt, 5 dkg
túró, 1 db tojás, 1,5 dkg cukor, 1cl
rum, 1/2 cs
vaníliáscukor, 1/2 dkg vaj, csipet só
A
tojássárgáját
cukorral simára keverjük, hozzáadjuk az
áttört túrót, és a
kukoricalisztet.
Rummal, sóval ízesítjük,
és felvert
tojásfehérjével lazán
elkeverjük.
Kivajazott sütőlapra halmokba rakjuk, és
középmeleg sütőben
sütjük.
Vaníliáscukorral megszórva
tálaljuk.
KUKORICÁS POGÁCSA
50 dkg főtt burgonya, 50 dkg
kukoricaliszt,
15 dkg zsír,2 db tojás,3 dkg só,4 dkg
élesztő,5 dl tejfel, 1/2 dl tej
A főtt burgonyát
burgonyanyomón
áttörjük és
összekeverjük a
kukoricaliszttel. Az élesztőt langyos tejben
feloldjuk,
és hozzáadjuk a kukoricalisztes
burgonyához. A
sót, 1 db tojást, a zsírt
és a tejfelt
szintén hozzáadjuk és jól
összedolgozzuk, majd 1 órát
pihentetjük.
Háromszor
egymás után
hajtogatjuk, mint a vajastésztát,
utána lisztezett
deszkán 2 ujjnyi vastagra nyújtjuk.
Tetejét
késsel bevagdaljuk és
pogácsaszaggatóval
kiszaggatjuk. Sütőlapra helyezzük (nem sűrűn),
és
ismét hagyjuk egy órán át
pihenni.
Tetejét felvert tojással megkenjük,
és
középmeleg sütőben
sütjük.
PRÓSZA
50 dkg kukoricaliszt,3 dkg
só, 15 dkg
porcukor, 10 dkg zsír,2 dl tej,2 dkg élesztő,5
dkg
vaníliáscukor
Kukoricalisztből,
sóból, 5 dkg
zsírból tejjel sűrű
palacsintatésztát
készítünk. Kevés tejben
feloldott
élesztővel elkeverjük és vastagon
zsírozott
tepsiben, fedő alatt kb. 1 órát
kelesztjük.
Sütőben lassan sütjük.
Felszeletelés után
vaníliáscukorral megszórjuk.
KUKORICÁS KEKSZ
75 dkg kukoricaliszt,4 db
tojás, 10
dkg vaj,25 dkg porcukor,1 dkg sütőpor,2 dkg
vaníliáscukor, 2 dl tej,5 dkg zsír
A tojásokat, vajat,
cukrot,
sütőport, vaníliáscukrot habosra
keverjük.
Kukoricaliszttel és tejjel
összegyúrjuk.
Két órát pihentetjük.
Húsdarálóra szerelt formán
átdaráljuk, és
zsírozott
sütőlapra téve rózsaszínűre
sütjük.
LEKVÁROS LEPÉNY
10 dkg
kukoricaliszt,20 dkg darabos
dió,10 dkg vaj,2 db, tojás, 20 dkg porcukor, 5
dkg
barackíz, 2 dkg szódabikarbóna
A vajat a cukorral és
a
tojássárgájával habosra
keverjük.
Hozzáadjuk a lekvárt,
szódabikarbónát és a
kukoricalisztet, majd
a kemény habbá felvert
tojásfehérjével
elkeverjük.
Kizsírozott tepsibe öntve, tetejét
darabos
dióval megszórjuk, és
középmeleg
sütőben megsütjük. Ha kihűlt, egyforma
kockákra
vágjuk, és porcukorral megszórjuk.
KELT PITE (LEPÉNY)
40 dkg kukoricaliszt,2
dkg
élesztő,1 dl tej,2 db tojás,5 dkg porcukor 4 dkg
vaj,4 dl
tej,10 dkg kristálycukor, 10 dkg darált
dió
A
tojássárgáját
cukorral, vajjal elkeverjük, hozzáadjuk a tejben
felfuttatott élesztőt, és tejjel kukoricaliszttel
az
egészet összekeverjük, majd
hozzáadjuk a
tojásfehérjék felvert
habját.
Zsírozott tepsiben kelesztjük.
Kristálycukorral
elkevert darált dióval
megszórjuk, és
középmeleg sütőben
sütjük.
Sütési ideje kb. 40 perc. Ha kihűlt, egyforma
téglalap alakúra vágjuk fel.
ÉDES SZALÁMI
5 dl tej,15 dkg porcukor,7 dkg
kakaópor,7 dkg kukoricaliszt, 10 dkg mandula,5 dkg mazsola,
5
dkg dió,10 dkg kristálycukor
A tejben a cukrot,
kakaót és
kukoricalisztet felfőzzük péppé. A
hámozott,
vágott mandulát, mazsolát
és durvára
vágott dióbelet belekeverjük a
pépbe.
Kristálycukorral megszórt deszkán
rúd
alakúra formáljuk és szellős helyen
száradni hagyjuk.
HARGITAI CSEMEGE
5 dl tej,15 dkg kukoricadara,3
db
tojás,20 dkg porcukor,8 dkg kukoricaliszt, 5 dl tej,1 db
citrom
leve, 20 dkg meggybefőtt
Tejben és
vízben megfőzzük
a kukoricadarát. A tojást cukorral, tejjel
és
kukoricaliszttel simára keverjük. Gőz
fölött
besűrítjük, és
hozzákeverjük a kihűlt
kukoricadarát. Formába, vagy poharakba
töltve
hűtőszekrénybe tesszük. Meggybefőttel
tálaljuk.
HAMIS MARCIPÁNGÖMB
10 dkg kukoricaliszt,
15 dkg főtt burgonya, 25 dkg porcukor, 20 dkg dió, 15 dkg
csokidara, 1/2 dl rum
A kukoricalisztet
vízzel sűrű
péppé főzzük, majd elkeverjük a
főtt-áttört burgonyával. Porcukrot,
darált
diót és rumot adunk hozzá.
Golyókat
formálunk, és csokoládé
darában
megforgatjuk őket, száradni hagyjuk.
ALMACSEMEGE
25 dkg porcukor, 25
dkg alma, 10 dkg
kukoricadara, 6 dkg mandula,4 dkg mazsola,5 dkg kakaó,5 dkg
kristálycukor
A porcukrot, a
héjától
és magházától
megtisztított
almát kevés vízzelés a
kukoricadarával péppé főzzük.
Hozzáadjuk a hámozott-őrölt
mandulát,
mazsolát és a kakaót.
Kristálycukorral
megszórt deszkán 3 cm hosszú rudakat
formálunk belőle, szellős helyen száradni hagyjuk.
CITROMOS KUKORICATALLÉR
25 dkg kukoricaliszt, 15
dkg margarin,
10 dkg porcukor,1 db tojás, 1/2 db
citrom leve,1 dkg
szódabikarbóna,5 dkg mazsola,1 cs
vaníliáscukor
A kukoricalisztet margarinnal,
tojással, citromlével és
szódabikarbónával
összekeverjük.
Lisztezett deszkán kiszúróval
apró
korongokat formálunk. Közepébe egy szem
mazsolát teszünk, zsírozott
sütőlemezen
sütjük. Ha kihűlt, vaníliás
porcukorral
meghintjük.
Kukoricadara-köret
20 dkg kukoricadara, 4 dl
húsleves (vagy víz), 1 dkg vaj, só,
bors.
A forrásban
lévő
húslevesbe (vagy vízbe)
állandó
keverés közben beleengedjük a
darát,
hozzátesszük a vajat, megsózzuk
és
megborsozzuk. 20 percig főzzük, ezalatt a dara
magába
szívja a vizet, és vizes kanállal
kiszaggatva
tálaljuk. Kivizezett formába is nyomhatjuk, innen
tálra borítjuk, és hús
mellé
tálaljuk. Különösen
egybesült
vadhúsokhoz igen ízletes.
Cérnával
szeletelhetjük.
Kukoricagaluska
30 dkg kukoricaliszt, 8 dl
víz (vagy
húsleves), só, 10 dkg füstölt
szalonna, 2 dl
tejföl, petrezselyemzöld
A forrásban
lévő sós
vízbe állandó keverés
közben
beleengedjük a lisztet, és addig keverjük,
amíg
a fazék oldalától el nem
válik. A
szalonnát apró kockákra
vágjuk és
pirosra sütjük, kiszedjük a
zsírjából. A megfőtt
kukoricalisztet
kanállal beleszaggatjuk a zsírba,
megszórjuk
sültszalonna kockákkal,
petrezselyemzölddel
és leöntjük tejföllel. Azonnal
tálaljuk,
vagy sütőben pirosra sütjük.
Puliszka I.
40 dkg kukoricadara, 1 l
húsleves, 15 dkg reszelt sajt, 4 dkg vaj, só, bors
A forrásban
lévő levesbe
állandó keverés
közben belefőzzük a
kukoricadarát, és amikor az a
fazék
faláról leválik, akkor vizes
zománcozott
tálcára 2 cm vastagon
elsimítjuk. Ha kihűlt,
kifliszaggatóval kiszaggatjuk, és kivajazott
tűzálló tálba egymás
mellé rakjuk.
Rászórjuk a reszelt sajtot,
és forró
sütőben 25 perc alatt pirosra
sütjük. Hús
mellé tálaljuk.
Puliszka II.
40 dkg kukoricaliszt, 11
víz (vagy húsleves), 15 dkg reszelt
sajt, 4 dl tejföl, só, bors
A forrásban
lévő sós
vízben állandó keverés
közben addig
főzzük a lisztet, amíg meg nem
keményedik, akkor
gyúródeszkára öntjük
és 3 cm
vastagra ellapítjuk. Három egyenlő
részre
elvágjuk és rétegenként
tűzálló tálba tesszük. Az
első réteget
meghintjük reszelt sajttal, és
megöntözzük
forró tejföllel, majd a második
és a
harmadik rétegre is sajtot szórunk
és
leöntjük tejföllel. Forró
sütőben 30 percig
sütjük. Ugyanezt
készíthetjük
édesen is, akkor tejben főzzük ki, és
sajt helyett
gyümölcsöt vagy kompótot
teszünk a
rétegek közé.
Káposztás puliszka
40 dkg kukoricaliszt,
1lvíz (vagy
húsleves ), 30 dkg káposzta, 15 dkg
füstölt szalonna, só, bors
A forrásban
lévő vízben
a lisztet állandó keverés
közben addig
főzzük, amíg a fazéktól
elválik. A
szalonnát kockákra vágva
megpirítjuk,
és kivesszük a
zsírjából, majd
ebben a zsírban megpároljuk a lereszelt,
megsózott és kicsavart
káposztát.
Vizes kanállal beleszaggatjuk a megfőtt
kukoricalisztet, összekeverjük a
káposztával, hozzáadjuk a
szalonnakockákat, megsózzuk, megborsozzuk
és
azonnal tálaljuk.
Túrós kukoricagombóc
10 dkg kukoricadara, 5 dkg vaj,
3
tojás, 50 dkg
tehéntúró, 2 dkg cukor,
csipetnyi só, 2 dkg zsemlemorzsa,(helyette darált
dió is lehet) 3 dkg vaj, 2 dl tejföl
A vajat, a
tojássárgáját, a cukrot
habosra
keverjük, beletesszük az áttört
túrót, a kukoricadarát és a
tojások
kemény habját. 60 percig állni
hagyjuk, majd
forrásban lévő enyhén sós
vízbe
kanállal beleszaggatjuk, és addig
főzzük (4-5
perc), amíg a víz tetejére
feljönnek.
Szűrőkanállal kiszedjük, és a vajban
pirított
morzsához adjuk, leöntjük
tejföllel és
azonnal tálaljuk.
Kukoricafelfújt
40 dkg csemegekukorica (konzerv
vagy
mélyhűtött is lehet), 20 dkg
zöldborsó, 30
dkg zöldpaprika, 2 dkg margarin, 20 dkg
darált
sertéshús, 15 dkg sajt, 2 dl tejszín,
2
tojássárgája, só, bors
A
megforrósított zsírban
megpároljuk a darált húst (15
perc),
hozzáadjuk a kukoricát, a
borsót, a
paprikát, az apró kockákra
vágott sajtot.
Tűzálló tálba
tesszük,
leöntjük a tejszín és a
tojássárgája
keverékével.
Forró sütőben 40 percig sütjük.
Kukoricasaláta I.
30 dkg csemegekukorica, 1/2
tubus
majonéz, 2 dl tejföl, 1 citrom leve,
só, bors,
1 kávéskanál méz,
metélőhagyma A
majonézt összekeverjük a
tejföllel és a
fűszerekkel, hozzáadjuk a főtt kukoricához,
és
megszórjuk metélőhagymával. 30 percig
hűtőbe
tesszük. A kukoricasalátával
zöldpaprikát vagy paradicsomot is
megtölthetünk.
Kukoricasaláta II.
30 dkg csemegekukorica, 1 citrom
leve, 20 dkg
paradicsom, 10 dkg füstölt hús, 1/2 tubus
majonéz, 1 evőkanál whisky, 1 evőkanál
reszelt
torma, 1 kávéskanál méz,
só, bors
A kukoricát
salátástálba tesszük,
leöntjük
a citromlével, hozzáadjuk a hámozott,
fölszeletelt paradicsomot és az apróra
vágott
füstölt húst. A
majonézt, a whiskyt
összekeverjük a fűszerekkel, és
ráöntjük a salátára.
Hűtőszekrénybe tesszük.
Kukoricasaláta III.
30 dkg csemegekukorica, 2
vöröshagyma, 1 alma, 1 zöldpaprika, 1 doboz
szardínia, 4 evőkanál ecet, 3 evőkanál
olaj,
só, bors, kapor A főtt kukoricaszemeket
összekeverjük az apróra
vágott
hagymával, az almával, a
zöldpaprikával
és a darabokra vágott
szardíniával. Az
ecetet, az olajat és a fűszereket
összekeverjük,
és ráöntjük a
salátára. Hűtve
tálaljuk.
|