|
A hajdina, vagy
pohánka hazánkban
már elfelejtett, de újra felfedezett
növény. A
reformtáplálkozás egyik
alapnövénye, a diétás
étrendet változatossá teszi. A nyugati
országokban és a (volt) Szovjetunióban
a hántolt hajdinából köretet,
levesbetétet, hurkatölteléket
és a lisztjéből tésztát,
kalácsot
készítenek.
A hajdina rendkívül
ellenálló a kártevőkkel és
a kórokozókkal szemben. Kivételesen
nem kell
tartani attól,hogy a növényen
visszamarad valamilyen vegyi anyag. A
hajdinát nemigen
trágyázzák,illetve
gyomírtózzák,mert felesleges.
A hántolt hajdina a
kiegyensúlyozott
táplálkozásban eredményesen
beépíthető 14% fehérje és
2% alatti
zsírtartalmánál fogva
szénhidráttartalma 76%, ebből azonban a
hasznosuló
szénhidrát, vagy
másnéven a diétásrostok
mennyisége
25%. Jól ismert, hogy
táplálkozásunk
jelenleg rostokban szegény, a napi 40 — 50 g
diétásrost helyett csak
20—25 g-ot fogyasztunk. Ezért már 5
dkg/nap
elfogyasztása is segítheti
a hiányzó rostok
pótlását. A
rosthiányos
táplálkozással szerepet
játszik számos úgynevezett nemfertőző,
krónikus megbetegedés, mint a
székrekedés, a
vastagbélrák, az
elhízás, az epebetegségek, az
érelmeszesedés stb.
kifejlődésében.
A rostok összetevői
között elsősorban a hemicellulóz
és a
lignocellulózt kell megemlíteni, ezek a
vastagbél szabályozásában
juthatnak fontos szerephez. Különös
figyelmet érdemel a hajdina védő
ásványi anyag tartalma, 100 g hántolt
hajdina 440 mg káliumot és 200 mg
magnéziumot tartalmaz. A hántolt hajdina
energiaértéke 277 kcal, 1160
KJ. A hajdinaliszt energiaértéke 345 kcal, 1446
KJ és 224 mg káliumot
és 88 mg magnéziumot tartalmaz.
Az értékes aminosavak közül
említésre méltó a glutamin,
az aszparagin, a lizin, az arginin és a
metionin. A hajdinában majdnem olyan nagy a
metionintartalom, mint a
tojásfehérjében.
A hajdinából
készült ételek fontos
táplálékai
lehetnek a lisztérzékenységben
szenvedőknek, bővíti a betegek
étrendjének
választékát.
A részben vagy teljes
mértékben
hajdinából készült
ételek
fogyókúrásoknak, és a
cukorbetegeknek
is ajánlhatók.
ÁLTALÁNOS
MEGJEGYZÉSEK A HAJDINÁS ÉTELEK
ELKÉSZÍTÉSÉHEZ
Hántolt hajdinából a
rizsből készült
ételekhez hasonló fogások
készíthetők, de minden esetben nagyobb
mennyiségű és többféle fűszer
használata javasolt.
A
hajdinának nem főnie, hanem duzzadnia kell. Ezért
forrázás után
pároljuk 15—20 percig.
Tálalás előttig fedővel lefedve hagyjuk
még
állni. A hajdinaliszt több
tésztafélében csak
30—50%-ban használható
fel jellegzetes tulajdonságai miatt. A már
négy-öt hónapja őrölt,
illetve tárolt liszt jellegzetes intenzív hajdina
íze csökken, ezért
palacsinta, fánk, lángos 100%-ban hajdinaliszttel
is készíthető. A
hajdinaliszttel készített
sütemények színe a
megszokottól eltér. Az előfőzött
„gyors hajdina"
elkészítési módja azonos a
félkész előfőzött rizs
elkészítésével.
A
csírája életerőt hordoz!
Megtalálható
benne: C,
B-komplex és E
vitamin,valamint ásványi anyagok:
vas,foszfor,kálium. Magas fehérjetartalma
robolál,riboflavin és
rutin tartalma sekrenti
az agy működését és
erősíti az
érfalakat. Csírája
főételként is
használható.A kenyérbe is
belesüthető.
RECEPTEK
HAJDINA
SALÁTA
(ELŐÉTEL)
4 dkg
hajdina,1 dkg vöröshagyma, 1
kávéskanál olaj, 1 cs.
leveszöldség, 4 dkg sonka, 1/4 narancs,
kevés só
ELKÉSZÍTÉS:
Az apróra vágott hagymát
forró olajban hajdinával megpirítjuk,
kb. 130
ml zöldséglevessel felengedjük
és 15—20 percig főzzük. A főtt
leveszöldséggel, az összedarabolt
sonkával hidegen tálaljuk.
Díszíthetjük narancsdarabokkal.
MAJONÉZES HAJDINA (ELŐÉTEL)
4 dkg hajdina,1db
tojássárgája, 1 dl olaj,1
kávéskanál mustár,1
kávéskanál porcukor, kevés
citromlé ,kevés só
ELKÉSZÍTÉS:
A megfőtt, a víztől kellően lecsöpögtetett
hajdinát pástétom, vagy
compack fűszerkeverékkel
ízesítjük. A külön
elkészített majonézes
mártással vagy összekeverjük,
vagy a mártást a hajdina mellett
külön
tálaljuk.
HAJDINA GOMBÓC (LEVESBETÉT)
7dkg hajdina,1 kanál
zsiradék dkg vaj,1 db tojás, 1 db
tojássárgája,1 kanál
hajdinaliszt,
kevés
só, zöldpetrezselyem
ELKÉSZÍTÉS:
A megmosott hajdinát a zsiradékban —
lehet
füstölt szalonna zsiradék is
— puhára pároljuk, és
kihűtjük. Friss
vajat elkeverjük a tojással és a
tojássárgájával.
Hozzáadjuk a
hajdinát, kis sót, zöldpetrezselymet
és a
kanál hajdinalisztet. Mindezekből apró
gombócokat formálunk, és 10
percig főzzük levesben. A recept nem egy személy
részére készül.
HÚSLEVESES HAJDINA
30 dkg hajdina, 2—3
dkg zsír,2 dkg
vöröshagyma,kevés só, vegeta,
bors, majoranna, reszelt
szerecsendió, leveszöldség
ELKÉSZÍTÉS:
A hántolt hajdinát főzés előtt 1/2
órával áztassuk vízbe. Az
áztatóvíz
leöntése után a hajdinát
egyszer-kétszer hideg vízben átmossuk,
majd
szűrőkanálban a felesleges vizet
lecsöpögtetjük.
A hajdinát zsíron
megpirítjuk, zsírban pirított
hagymát
keverünk -hozzá, majd só, vegeta,
bors, majoranna, reszelt szerecsendió
hozzáadásával fűszerezzük.
Húslevessel engedjük fel, a
leveszöldséget
kockára vágva adjuk hozzá,
fedő alatt kb. 25—30 percig főzzük. Főzés
után
adhatunk még hozzá kevés
ketchupöt, kis porcukrot, vágott
zöldpetrezselymet. Az adag négy
személyre készül.
PÁROLT HAJDINA
5 dkg hajdina,1 dkg
zsír ,kevés só
ELKÉSZÍTÉS:
A hántolt hajdinát zsírban
aranysárgára pirítjuk,
ízlés szerint
kevés
apróra vágott hagymát is
tehetünk
hozzá. Meleg csontlével vagy vízzel
feleresztjük, hozzáadunk kevés
sót,
petrezselyemzöldjét, kis törött
borsot és fedő alatt puhára pároljuk.
Forró
vízbe mártott merőkanállal
rakjuk tálra köretként.
ZÖLDBORSÓ HAJDINÁVAL
5 dkg hajdina,2 dkg
zöldborsó,1 dkg vöröshagyma,1 dkg
zsír,kis só, törött bors
ELKÉSZÍTÉS:
A hántolt hajdinát
aranysárgára
pirítjuk, és apróra vágott
hagymát
is
teszünk hozzá. Meleg csontlével vagy
vízzel
feleresztjük, hozzáadunk
kevés sót, kis törött borsot,
és fedő
alatt puhára pároljuk. A
zöldborsót külön
pároljuk, azután
összekeverjük. Forró vízbe
mártott
merőkanállal rakjuk tálra a hús
köré.
GOMBÁS HAJDINA
5 dkg hajdina, 1,5 dkg gomba,1
dkg zsír, vagy olaj,kevés só, bors,
zöldpetrezselyem
ELKÉSZÍTÉS:
A megmosott és megtörölt
hajdinát
zsírban, vagy olajban megpirítjuk,
tehetünk hozzá kevés
apróra
vágott hagymát is. A finomra vágott
gombát
külön pároljuk,
csontlével vagy
vízzel feleresztjük, adunk hozzá kis
sót, zöldpetrezselymet és
törött borsot.
Mikor a gomba leve elfőtt,
összekeverjük a hajdinával, majd fedő
alatt
sütőben puhára pároljuk.
Sült mellé köretnek, vagy
önálló
ételként tálalhatjuk
TÖLTÖTT PAPRIKA
8—10 db
paprika,30 dkg
sertéshús,8 dkg hajdina,2
evőkanál olaj,
vagy 3 dkg zsír ,2 dkg hajdinaliszt,1 kg paradicsom
áttört leve, vagy 1 doboz
paradicsompüré cukor, só
ELKÉSZÍTÉS:
A paprikát megtisztítjuk, majd a
megdarált
sertéshúst, a félig főtt
hajdinát és a zsiradékban
pirított
hagymát összekeverjük. A
paprikát a
töltelékkel lazán
megtöltjük, hogy a
hajdinának helye legyen a
növekedésre. Lábasba rakva
forró sós
vizet öntünk rá, hogy éppen
elfedje. Beletesszük a paradicsompürét,
vagy az
áttört friss
paradicsomból készült
megsózott
paradicsomlét. Fedő alatt puhára
pároljuk. A zsírból és
lisztből
rántást készítünk,
besűrítjük vele a
mártást, és 20 percig csendesen
főzzük.
ízlés szerint cukorral
ízesítjük. A recept 4 személy
részére készül.
HAJDINÁS
PALACSINTA
1/4 liter tej,2 db
tojás,2 kanál porcukor 1/4
liter hajdinaliszt
1/4 liter búzaliszt,igény szerint
szódavíz
ELKÉSZÍTÉS:
Kevés tejben a tojást, a porcukrot, a
sót összekeverjük a hajdina és
a
búzaliszt keverékével. Jól
összedolgozzuk, ezután annyi tejet —
lehet
szódavíz is — adunk
hozzá,hogy megfelelő sűrűségű legyen.
Jól
elkeverjük. A kapott mennyiségből kb.
20—24 palacsintát süthetünk. A
hajdinás palacsinta kicsit vastagabb, mint a
búzalisztből sütött
palacsinta. A palacsintát ízlés
szerint tölthetjük lekvárral, vagy
túróval, cukros darált
dióval,csokoládé vagy
vanília krémmel.
HAJDINÁS
FÁNK
1/2 kg hajdinaliszt,2 dkg
élesztő,2 db
kockacukor 4 dl tej,1 kanál rum,1
kávéskanál só 6 dkg vaj,3
db
tojás,3 kanál porcukor,kevés
reszelt
citromhéj, kis darab
vanília.
ELKÉSZÍTÉS:
A hajdinalisztet meleg helyre tesszük, az élesztőt
1 kanál
hajdinaliszttel, 2 kockacukorral édesített
kevés langyos tejben
elkeverjük. A másik edénybe a
többi tejet, a kis darab vaníliát, a
kevés reszelt citromhéjat, a sót a
felolvasztott vajat, a
tojássárgáját
és a habját, a rumot, a porcukrot a megkelt
kovásszal együtt a lisztbe
keverjük. Fakanállal addig verjük
míg a tészta hólyagossá
válik. A
tésztát meleg helyre tesszük,
letakarjuk, kelni hagyjuk, majd kétujjnyi
vastagra kinyújtjuk, fánkszaggatóval
kiszaggatjuk, újra kelni hagyjuk
és forró olajban kisütjük. Ha
kisült ízlés szerint
édesítve (cukor,
lekvár) tálaljuk
HAJDINÁS
LÁNGOS
Ugyanaz, mint a
hajdinás
fánknál, az ízesítők
kivételével.
ELKÉSZÍTÉS:
Élesztős kovásszal
kenyértésztát
készítünk. A kelesztett
tésztából kis
cipónyi adagokat ujjnyi vastagra nyújtjuk,
és
forró zsírban kisütjük
azokat.
PISKÓTATEKERCS
8 db
tojás,8 kanál
porcukor,8 kávéskanál
hajdinaliszt
ELKÉSZÍTÉS:
A tojássárgát habosra
keverjük a porcukorral, majd hozzákeverjük
a
tojásfehérje kemény
habját és a hajdinalisztet. A tepsit vajjal
kikenjük, liszttel megszórjuk, beleuntjuk
a masszát, elsimítjuk
egyformára és meleg sütőben
sütjük. Ha megsült, kivesszük,
porcukorral
meghintett szalvétára borítjuk,
és a szalvétával együtt
felsodorjuk.
Kihűlés után a tésztát
szétnyitjuk, ízlés szerint
lekvárral, vagy
krémmel töltjük.
PAPAGÁJ
SZELET
30 dkg cukor,25 dkg margarin 15
dkg búzaliszt ,15 dkg
hajdinaliszt,2 dl tejföl 1/2 cs. sütőpor,
4 db
tojás,3 tasak pudingpor
ELKÉSZÍTÉS:
A tojás sárgáját, a cukrot,
a margarint habosra keverjük, majd a
tejfölt összedolgozzuk a búza-
és hajdinaliszttel, a sütőporral a
felvert tojásfehérjével. A kapott
kevert tésztát három részre
osztjuk,
minden részbe más-más színű
pudingport keverünk. A tepsibe a színeket
váltva tesszük, a tésztát
lassú tűzön sütjük.
|