FŐOLDAL

A fűszerek használata

Fűszerek levesekhez


Általában: turbolya, fokhagyma, borókabogyó, citromfű, lestyánlevél és mag, majoránnák, menták, vöröshagyma és a szára, petrezselyemzöld -szár és gyökér, rozmaring, borsfű, csombord, kerti zeller, sóska, tárkony, kakukkfű.

Zöldséges húsleveshez: bazsalikom, rozmaring, kakukkfű.

Borsóhoz: bazsalikom, borágó, kapor, majoránna, menta, petrezselyem, rozmaring, borsfű, kakukkfű.

Burgonyához: babér, kömény, petrezselyem.

Paradicsomhoz: bazsalikom, kapor, majoránna, oregano, tárkony, kakukkfű.


Fűszerek halételhez


Általában: alexandriai petrezselyem, bazsalikom, babér, kömény, turbolya, metélőhagyma, kapor, édeskömény, citromfű, citromillatú kakukkfüvek, lestyán, majoránna, menta, petrezselyem.

Sült halakhoz: az eddigiek, és borsfű, tárkony, kakukkfű.

Olajos halakhoz: édeskömény, kapor.

Lazachoz: kapormag, rozmaring.

Tengeri halakhoz: bazsalikom, babér, turbolya, metélőhagyma, kapor, édesköménymag, majoránna, rozmaring, tárkony, kakukkfű.

Levesekhez: babér, lestyán, zsálya (de megfontoltan), borsfű, tárkony, kakukkfű.


 Fűszerek szárnyasokhoz, vadhúsokhoz

Szarvashoz, őzhöz: babér, borókabogyó, lestyánmag, rozmaring, zsálya, borsfű, majoránna.

Nyúlhoz: bazsalikom, babér, lestyánmag, majoránna, rozmaring, zsálya.

Galambhoz: borókabogyó, rozmaring, kakukkfű.

Csirkéhez: turbolya, metélőhagyma, édeskömény, citromfű, majoránna, menta, petrezselyem, borsfű, tárkony, kakukkfű.

Kacsához: babér, rozmaring, zsálya, majoránna, tárkony.

Libához: édeskömény, zsálya, majoránna.

Pulykához: petrezselyem, zsálya, majoránna, tárkony, kakukkfű.


 Fűszerek húsokhoz



Marhahúshoz: bazsalikom, babér, köménymag, turbolya, lestyánmag, majoránna (cseréptálban sültekhez), menta, oregano, petrezselyem, borsmenta, rozmaring, zsálya, borsfű, tárkony, kakukkfű.

Bárányhoz: bazsalikom, turbolya, kömény, kapor, citromfű, lestyánmag, majoránna, menták, petrezselyem, rozmaring, borsfű, kakukkfű.

Disznóhúshoz: turbolya, koriander, édeskömény, lestyánmag, majoránna, rozmaring, zsálya, borsfű, kakukkfű.

Májhoz: bazsalikom, kapor, majoránna, zsálya, tárkony.

Sonkához: borókabogyó, lestyán, majoránna, menta, mustármag, oregano, petrezselyem, rozmaring, borsfű.


Fűszerek ragukhoz


Borágó, babér, cikória, metélőhagyma, koriandermag, kapormag, édeskömény, fokhagyma, paraj-libatop, citromfű, lestyán, majoránna, menta, oregano, petrezselyem, zsálya, borsfű, hegyi zeller, kakukkfű.


Fűszerek pácokhoz



Bazsalikom, babér, koriandermag és -levél, kömény, kapor, édeskömény, fokhagyma, borókabogyó, citromfű, lestyán, menta, vöröshagyma és szára, petrezselyemszár, rozmaring, tárkony.


 Fűszerek tojáshoz és sajthoz  általában

bazsalikom, turbolya, metélőhagyma, kapor, petrezselyem, tárkony.
Erősen fűszerezett „Ördögtojáshoz": mint
fent, és majoránna, rozmaring.

Tojásrántottához és omletthez: mint fent, és
majoránna, oregano.

Kemény sajthoz: köménymag, kapormag,
rozmaring, zsálya.

Puhasajthoz: köménymag, turbolya,
metélőhagyma, kapormag, édeskömény,
majoránna, menták, rozmaring, zsálya,
borsfű, kakukkfű.

Fonduehoz: bazsalikom, fokhagyma, menta.

Sajtos melegszendvicshez: bazsalikom, petrezselyem, majoránna, tárkony.


 Fűszerek zöldségekhez

Articsókához: babér, borsfű, tárkony. Spárgához: turbolya, metélőhagyma, kapor, citromfű, vér fű, tárkony.

Avokádóhoz: kapor, majoránna, tárkony.

Kelbimbóhoz: kapor, zsálya, borsfű.

Káposztához: borágó, köménymag, kapormag, majoránna, menta, oregano. petrezselyem, zsálya, borsfű, mirrhafű, kakukkfű.

Sárgarépához: turbolya, petrezselyem.

Karfiolhoz: metélőhagyma, kaporlevél és -mag, édeskömény, rozmaring.

Zellerhez: turbolya, petrezselyem, tárkony.

Zöldbabhoz: kapor, majoránna, menta, oregano, rozmaring, zsálya, borsfű, tárkony, kakukkfű.

Lencséhez: fokhagyma, menta, petrezselyem, borsfű, sóska.

Tökhöz: bazsalikom, kapor, majoránna, rozmaring, tárkony.

Gombához: bazsalikom, kapor, citromfű, majoránna, petrezselyem, rozmaring, vérfű, borsfű, tárkony, kakukkfű.

Hagymához: bazsalikom, levesbe tárkony, majoránna, oregano, zsálya, kakukkfű.

Borsóhoz: bazsalikom, turbolya, majoránna, menta, petrezselyem, rozmaring, zsálya, borsfű.

Burgonyához: bazsalikom, babér, turbolya, kapor, lestyán, majoránna, menta, oregano, petrezselyem, rozmaring, borsfű, kakukkfű.

Savanyúkáposztához: kapor, kakukkfű, édesköménymag, lestyán, borsfű, tárkony.

Spenóthoz: borágó, turbolya, majoránna, menta, levesbe rozmaring, zsálya, sóska, tárkony.

Paradicsomhoz: bazsalikom, babér, turbolya, kínai metélőhagyma, metélőhagyma, kapormag, fokhagyma, majoránna, menta, oregano, petrezselyem, zsálya, borsfű, tárkony.

Fehérrépához: kapormag, majoránna, borsfű.

Virágfűszerek:

ápolka, borágó, körömvirág metélőhagyma, sarkantyúka, kankalin, rózsaszirom, estike, ibolya.

Fűszerek desszertekhez általában:

angyalgyökér, ánizs, ápolka, bodzavirág, citromfű, citromkóró, ananászzsálya [Salvia rutilans), rozmaring, sáfrány, a mirrhafű levele és éretlen magja

Sodókhoz: babér, citromillatú kakukkfüvei menta, rózsaszirom, muskátlifajok.

Gyümölcssalátához: ánizsmag, citromfű, menták, rozmaring, a mirrhafű levele és éretlen magja.

Kompótokokhoz: körtéhez menta, kapor; almához ánizsmag, köménymag, kapor; birsalmához borsfű; savanykás gyümölcsökhöz angyalgyökér, mirrhafű.

Fűszerek kenyerekhez

Ánizsmag, bazsalikom, köménymag, metélőhagyma, kapor, édeskömény, lestyánmag, mák, rozmaring, napraforgómag, kakukkfű.

Fűszerek olajokhoz

Sós: bazsalikom, fokhagyma, édeskömény, majoránna, menta, rozmaring, tárkony, kakukkfű, borsfű.
Édes: szegfűszeg, levendula, citromkóró, rózsaszirom.
 

Fűszerek ecetekhez

Bazsalikom, babér, turbolya, kaporlevél, édeskömény, fokhagyma, citromfű, majoránna, menta, rozmaring, borsfű, tárkony, kakukkfű.

Virágok ecetekhez

Szegfűfélék, lóhere, bodzavirág, levendula, sarkantyúka, kankalin, rózsaszirom, rozmaring virágok, kakukkfű virágok, ibolya


Fűszerek kocsonyákhoz

Sós: bazsalikom, menta, rozmaring, zsálya, borsfű, kakukkfű.

Édes: ápolka, körömvirág, levendulaszirmok, citromfű, citromkóró, rózsamuskátli, alma-, borsmenta- és citromillatú muskátlik, ibolya.

Fűszerek borokhoz

Angyalgyökérlevél, ápolkalevél és -virág, borágólevél és -virág, muskátli, zsályalevél, citromfűlevél, citromkórólevél, mentalevél (minden fajtáé), rozmaringlevél, vérfűlevél, szagosmügelevél.