A fűszerek használataFűszerek levesekhez
Általában: turbolya, fokhagyma, borókabogyó, citromfű, lestyánlevél és mag, majoránnák, menták, vöröshagyma és a szára, petrezselyemzöld -szár és gyökér, rozmaring, borsfű, csombord, kerti zeller, sóska, tárkony, kakukkfű. Zöldséges húsleveshez: bazsalikom, rozmaring, kakukkfű. Borsóhoz: bazsalikom, borágó, kapor, majoránna, menta, petrezselyem, rozmaring, borsfű, kakukkfű. Burgonyához: babér, kömény, petrezselyem. Paradicsomhoz: bazsalikom, kapor, majoránna, oregano, tárkony, kakukkfű.
Fűszerek halételhez
Általában: alexandriai petrezselyem, bazsalikom, babér, kömény, turbolya, metélőhagyma, kapor, édeskömény, citromfű, citromillatú kakukkfüvek, lestyán, majoránna, menta, petrezselyem. Sült halakhoz: az eddigiek, és borsfű, tárkony, kakukkfű. Olajos halakhoz: édeskömény, kapor. Lazachoz: kapormag, rozmaring. Tengeri halakhoz: bazsalikom, babér, turbolya, metélőhagyma, kapor, édesköménymag, majoránna, rozmaring, tárkony, kakukkfű. Levesekhez: babér, lestyán, zsálya (de megfontoltan), borsfű, tárkony, kakukkfű.
Fűszerek szárnyasokhoz, vadhúsokhoz Szarvashoz,
őzhöz: babér,
borókabogyó, lestyánmag, rozmaring,
zsálya,
borsfű, majoránna. Galambhoz:
borókabogyó, rozmaring, kakukkfű. Kacsához:
babér, rozmaring, zsálya,
majoránna, tárkony. Pulykához: petrezselyem, zsálya, majoránna, tárkony, kakukkfű.
Fűszerek húsokhoz
Bárányhoz:
bazsalikom, turbolya, kömény, kapor, citromfű,
lestyánmag, majoránna,
menták, petrezselyem, rozmaring, borsfű, kakukkfű. Májhoz:
bazsalikom, kapor, majoránna, zsálya,
tárkony.
Fűszerek ragukhoz
Borágó, babér, cikória, metélőhagyma, koriandermag, kapormag, édeskömény, fokhagyma, paraj-libatop, citromfű, lestyán, majoránna, menta, oregano, petrezselyem, zsálya, borsfű, hegyi zeller, kakukkfű.
Fűszerek pácokhoz
Fűszerek tojáshoz és sajthoz általában bazsalikom,
turbolya, metélőhagyma, kapor, petrezselyem,
tárkony. Sajtos melegszendvicshez: bazsalikom, petrezselyem, majoránna, tárkony.
Fűszerek zöldségekhezArticsókához:
babér, borsfű, tárkony.
Spárgához:
turbolya, metélőhagyma, kapor, citromfű, vér fű,
tárkony. Kelbimbóhoz: kapor, zsálya, borsfű. Káposztához:
borágó, köménymag, kapormag,
majoránna, menta, oregano. petrezselyem, zsálya,
borsfű,
mirrhafű, kakukkfű. Karfiolhoz: metélőhagyma, kaporlevél és -mag, édeskömény, rozmaring. Zellerhez:
turbolya,
petrezselyem, tárkony. Lencséhez: fokhagyma, menta, petrezselyem, borsfű, sóska. Tökhöz:
bazsalikom, kapor, majoránna,
rozmaring, tárkony. Gombához: bazsalikom, kapor, citromfű, majoránna, petrezselyem, rozmaring, vérfű, borsfű, tárkony, kakukkfű. Hagymához: bazsalikom, levesbe tárkony, majoránna, oregano, zsálya, kakukkfű. Borsóhoz:
bazsalikom, turbolya, majoránna, menta, petrezselyem,
rozmaring, zsálya, borsfű. Burgonyához:
bazsalikom,
babér, turbolya, kapor, lestyán,
majoránna, menta,
oregano, petrezselyem, rozmaring, borsfű, kakukkfű. Savanyúkáposztához: kapor, kakukkfű, édesköménymag, lestyán, borsfű, tárkony. Spenóthoz:
borágó,
turbolya, majoránna, menta, levesbe rozmaring,
zsálya,
sóska, tárkony. Paradicsomhoz: bazsalikom, babér, turbolya, kínai metélőhagyma, metélőhagyma, kapormag, fokhagyma, majoránna, menta, oregano, petrezselyem, zsálya, borsfű, tárkony. Fehérrépához:
kapormag,
majoránna, borsfű. Virágfűszerek:ápolka, borágó, körömvirág metélőhagyma, sarkantyúka, kankalin, rózsaszirom, estike, ibolya. Fűszerek desszertekhez általában: angyalgyökér, ánizs, ápolka, bodzavirág, citromfű, citromkóró, ananászzsálya [Salvia rutilans), rozmaring, sáfrány, a mirrhafű levele és éretlen magja Sodókhoz: babér, citromillatú kakukkfüvei menta, rózsaszirom, muskátlifajok. Gyümölcssalátához:
ánizsmag, citromfű,
menták, rozmaring, a mirrhafű levele és
éretlen
magja. Fűszerek kenyerekhezÁnizsmag, bazsalikom, köménymag, metélőhagyma, kapor, édeskömény, lestyánmag, mák, rozmaring, napraforgómag, kakukkfű. Fűszerek olajokhozSós:
bazsalikom, fokhagyma,
édeskömény, majoránna, menta,
rozmaring,
tárkony, kakukkfű, borsfű. Fűszerek ecetekhezBazsalikom, babér, turbolya, kaporlevél, édeskömény, fokhagyma, citromfű, majoránna, menta, rozmaring, borsfű, tárkony, kakukkfű. Virágok ecetekhezSzegfűfélék,
lóhere, bodzavirág, levendula,
sarkantyúka,
kankalin, rózsaszirom, rozmaring virágok,
kakukkfű
virágok, ibolya |